Európa ​szimfónia 7 csillagozás

Szántó T. Gábor: Európa szimfónia

Az Európa szimfónia az erdélyi román-magyar családban nevelkedő zenész fiú, András felnőtté válását mutatja be a hidegháború és a Securitate árnyékában, és egy határokon átívelő szerelem történetét Kolozsvár és Nyugat-Berlin között, ahol a fiatalok a ’68-as diákmozgalmak és a terrorizmus légkörében keresik saját útjukat. Új regényében, akárcsak a világsikert aratott, 1945 című film alapjául szolgáló elbeszélésében Szántó T. Gábor radikális nyíltsággal, tárgyilagossággal nyúl a magyar történelem és Európa közelmúltjának legfeszítőbb kérdéseihez.

>!
Scolar, Budapest, 2019
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090204

Enciklopédia 1


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Szántó T. Gábor: Európa szimfónia

Wilhelm Kerr, a Berlini Filharmonikusok vezetőkarnagya közel tíz éven keresztül próbálkozik megalkotni azt a tökéletes zeneművet, amely a második világháborúval kapcsolatos érzelmeit szándékozik a felszínre hozni. Az Európa szimfónia, mely Beethoven V., Sors szimfóniájának egyfajta modern válasza igyekszik lenni, immáron elkészült, s a tökéletességhez szükséges utolsó hozzávaló is megvan. Ez a csöppet sem elhanyagolható alkotóanyag pedig a Kolozsvári és a Berlini Filharmonikusok közös zenekara, akik a darab megszólaltatói. 1971-ben ez nem kis teljesítmény. Romániában virágkorát éli a Ceaușescu diktatúra, Berlinben áll a „Fal”, sehol sem könnyű. Különösen nem Kolozsváron, ahol történetünk játszódik.
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2019/11/szanto-t-g…

>!
olvasóbarát P
Szántó T. Gábor: Európa szimfónia

„… nemcsak a könyveknek, de a zeneműveknek is megvan a maguk sorsa, sajátos keletkezéstörténete.”

A kötet Vida Gábor regényét juttatta eszembe.
Ebben az 1954-ben Kolozsvárról induló történetben András Pop hegedűművész fiatalkorával ismerkedhetünk, azokkal az évekkel, amikor felnőtt, a zenét választotta élethivatásul. A múlt tele titkokkal, a háború éveinek tragédiáival. Kitörölhetetlenül jelen van az életükben, befolyásolja a szülők egymáshoz való viszonyát, a vegyes, magyar-román család életének mindennapjait. A katonaság traumái, a hatalom állandóan érezhető jelenléte, a beszervezés, majd sorsának váratlan megváltozása sok kérdésre próbál választ keresni. Az események egy jelképes zenemű bemutatása, az Európa szimfónia köré izgalmasan sűrűsödnek és egy európai keresztmetszetet mutatnak meg.

>!
ppeva P
Szántó T. Gábor: Európa szimfónia

Elégedetlen voltam vele, keveselltem. Olyan volt, mint egy vázlat – vázlatos érzelmek, vázlatos problémák, történelmi események. Minden csak megemlítve, felskiccelve, de valahogy mélységek nélkül. Belezsúfolva minden lehető és lehetetlen probléma, de kifejtve semmi. Hiába volt érdekes és olvasmányos, nem volt átélhető.
A szereplők teli vannak problémákkal, elhallgatásokkal, titkolt félelmekkel, lázadásokkal, amiket súlyként vonszolnak maguk után, de valahogy rábólintva, beletörődve – hát, ez van, ezt kell cipelni. Sem a titkolásnak, sem az esetleges, felszínes megosztásnak nem éreztem a mélységét.
Mint valami forgatókönyv, amihez kellenének még a képek, hogy elmélyülhessen az egész. Bár ott meg más hiányokkal kellene megküzdeni.
A végén meg ott egy suta kóda, ami gyorsan és tárgyilagosan összefoglalja, mi történt később. De az is vázlat. Tudósítás a történtekről. Elgondolkozhatnék rajta, de azt érzem, hogy ha a szereplőket sem érdekelte, mi történik velük, én minek törjem magam.

4 hozzászólás
>!
Réka_Szalai_3
Szántó T. Gábor: Európa szimfónia

Magával ragadó történet a hidegháború korából: a történet a második világháború utáni időszakban játszódik, megismerhetjük a kommunista Románia hétköznapjait, valamint Nyugat-Berlin izgalmas világát. Remekül megírt történet, az író végig fenntartja a figyelmet és a feszültséget. A személyes sorsok és vívódások mellett némi bepillantást nyerhetünk a magyar-román viszonyrendszerbe és a komolyzene világába is. A regényt ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a hidegháborús korszak iránt, a könyv hiteles és érzékletes képet nyújt a megosztott Európáról.


Népszerű idézetek

>!
Annamarie P

(…)persze a szerelmesek mindenben jelet keresnek és találnak (…)

53. oldal

>!
Annamarie P

Sosem tudta elmondani pontosan, mit érez, amikor hirtelen átszakad az idő fala, és minden, amit átélt, újra itt van.

224. oldal

>!
Annamarie P

Kevesebb is, több is volt ez, mint barátság. Zsigeri egymásra utaltság, cél az eszetlenség közepette, amivel kudarcot vallott.

47. oldal

>!
Annamarie P

Egyre nyomasztóbbá válik, hogy folyton figyeli önmagát. Mintha valami hasadás folytán időben elcsúsznának a tettei és az észlelései, és rálátna a lehangoló, szűk hasadékra.

66. oldal

>!
Annamarie P

Egyszerre otthonos és idegen. Úgy érzi magát, mint a kolozsvári művésztársaságban, ahol azért néznek rá gyanakodva, mert az apja pártbizottsági vezető. Vajon hol érezhetné egészen otthon magát?

84. oldal

>!
Annamarie P

András átnéz a szomszéd asztalhoz, ahol Radut apja és anyja vigasztalja. Anyja a kezét szorongatja, apja mutogatva beszél hozzá, de Radu leszegi a fejét, hogy ne lássák megnyúlt arcát, amin a nyugtatóktól nincs már igazi érzelem.

46. oldal

>!
Annamarie P

Klausra mindenki felnéz. Nemcsak műveltsége és tájékozottsága, hanem személyiségének súlya és meggyőző ereje miatt is, amiben szerepe van férfias szépségének, dús barna szakállát ellensúlyozó lágy arcvonásainak. Nem túl magas, de erőteljes testalkatú férfi, Peter úgy tippeli, idősebb a többieknél, de nem a kora, még csak nem is a műveltsége, inkább valami, jobb híján így fogalmazta meg magának, szuggesztív erő teszi őt a csoport középpontjává.

183. oldal

>!
Annamarie P

Radu becsempészett nyugtatókon él azóta, hogy eltávozásán, Kolozsváron egyszer kigombolt kabátban, sapkával integetett be szülei ablakán, és egy civil ruhás katonatiszt ráordított, hogy vegye fel a sapkát, gombolja be a kabátot, és tisztelegjen.

44. oldal

>!
ppeva P

1954 márciusának első vasárnapján, amikor Kolozsváron minden megbolondul a hirtelen melegtől, és az emberek kirajzanak a szabadba, a Farkas utca 13.-ban (sic!) a város új helyettes párttitkárát, Gheorghe Popot ünneplik kollégái, pártbizottsági elvtársai.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Kolozsvár

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Hannah: Fülemüle
Lucinda Riley: Éjféli rózsa
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong
Tan Twan Eng: Esőcsináló
Wendy Holden: Túlélőnek születtünk
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Lloyd C. Douglas: „És köntösömre sorsot vetettek…”
Kate Morton: Az elfeledett kert
Isabel Allende: Kísértetház
Lisa Wingate: Elrabolt életek