Napló ​és visszaemlékezés 12 csillagozás

Szántó Judit: Napló és visszaemlékezés Szántó Judit: Napló és visszaemlékezés Szántó Judit: Napló és visszaemlékezés Szántó Judit: Napló és visszaemlékezés

„Judit szerette Attilát és szerette a verseket. Dolgozott, robotolt, verekedett Attiláért, de kopott retiküljében hordta volt férjének fényképét. Néha megmutatta: Nézd, milyen szép férfi. Milyen intelligens homloka van. Milyen szája…
Attila túlfűtött heve égig lobogott. Szerelmes csodálattal csüngött asszonyán. Judit tudta, hogy Attila nagy költő. És azt akarta, hogy nagyon nagy költő legyen. Mindent megtett érte. Kilincselt szerkesztőségekben. Sírt és könyörgött. Elhelyezte verseit, szóba állt gyűlölt emberekkel. Egész nap dolgozott, s munkája után otthon mosott és vasalt, hogy tiszta inge legyen másnap Attilának.”
(JÓZSEF JOLÁN, 1940)

Róla szól: József Attila

>!
Noran, Budapest, 2005
354 oldal · ISBN: 9637416080
>!
Argumentum, Budapest, 1997
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634460429
>!
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635642105

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Mpattus>!
Szántó Judit: Napló és visszaemlékezés

A könyv közben (no, meg utána) rájöttem, hogy nem szabad csak úgy, unaloműzésként belecsapni Szántó Judit soraiba. Ehhez a könyvhöz kell a ráhangolódás. Vagy úgy járunk, mint ahogy én is. Rossz érzéssel nyitjuk ki folytatásra a könyvet, és tulajdonképpen nem akarjuk elolvasni. Az előszóval bőven elég a könyv elolvasás után foglalkozni, mert szerintem nagyon irányított – bár kétségtelen, egészen szkeptikussá tett az olvasottakkal kapcsolatban, és ezáltal talán több dologgal kapcsolatban is kérdések merültek fel bennem.

Értékelés itt:
http://www.szembetuno.blogspot.hu/2016/01/naplo-es-viss…

emma07>!
Szántó Judit: Napló és visszaemlékezés

Szerelem-e az, ha kierőszakolt, kizsarolt, megfenyegetett és szenvedés hatja át?! Sosem szerettem nagyon József Attilát, bár az egyik kedvenc versem a Tiszta szívvel. Az ő személyisége bennem mégis félelmet kelt: kegyetlen, durva és fölényes. Hogy mi tartotta ezt a nőt mégis mellette? Talán ő mindezeken felül tudott emelkedni és meglátta a pajzs mögött a tehetséget.


Népszerű idézetek

Hajnalcsillag>!

Egyszer Karinthyval mentünk haza a Japán kávéházból, akit megállítottak az utcalányok: „Fricikém, nincs pénzünk adjál!” Attila egy kicsit félreállt, öt lány volt együtt. „Itt van nektek egy tízpengős osszátok el. Kiszedtetek minden pénzt a zsebemből!” Attila szomorú lett, amire Karinthy megkérdezte, hogy a vidáman megkezdett beszélgetés miért szorult Attilába. „Miért nem kértek tőlem? – csattant fel Attila. – Miért? Talán az arcomra van írva, hogy nincs pénzem? ” Ekkor jött felénk egy magányos utcalány. Attila a lány mellé lépett: „Tessék kisasszony, fogadja tőlem, szeretettel adom.” És egy tízpengőst adott a lánynak. „Na- szólt Karinthynak – , ki a legény a csárdában, te vagy én?” Mindhárman nevettünk. „Hát persze, hogy te” szólt Karinthy és megcsókolta Attilát. „Most kitoltam veled” – szólt Attila. „Nem veled magaddal.” majd elkísértük. Ketten egész úton vitáztak, hogy melyikük járt rosszul.

148-149. oldal

Hajnalcsillag>!

Egyszer a Keletinél, hogy átszálljon a 67-esre, felfedezett egy cukrászdát. Még egy tantusza is volt, 6 fillér. A kirakatban torta torta hátán, felírással meg anélkül, s nagy betűkkel feltűnő helyen: darabja 80 fillér. Becsomagoltatott egyet és hazahozta. „Hoztam valamit, majd vacsora után kibontjuk.” Megvacsoráztunk és kibontottuk a csomagot. Rögtön láttam, hogy azt hazáig lehetett volna gurítani. Mondom Attilának: „Ezt meg se kóstold” – felvágtam, szinte porrá vált. Nem tudom miből készült, de legalább egyhónapos volt. Attila szegény elkeseredett, hogy őt mindig becsapják, ilyenkor annyira elkeseredett, hogy egy világ omlott benne össze és nem lehetett kedvre deríteni.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: József Attila

Hasonló könyvek címkék alapján

Szaszkó Gabriella: Engedj el
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Somorjai Lajos: Megjártam a Don-kanyart
Rózsás János: Keserű ifjúság I-II.
Bródy György: Egy nőorvos naplójából
Felvidéki Judit: Egyszer volt, hol nem lesz
Vaszary János: Zörgetik az ajtót
Fekete István – Fekete Istvánné: Napló / Hajnalodik / Keserves évek
Bérczesi Róbert: Naplóévkönyv
Dallos Szilvia: Szimat naplója