Gyurcsány ​szabadon 5 csillagozás

Szántó István: Gyurcsány szabadon

A ​fél ország dicsőíti? A másik fele hallani sem akarja a nevét? Nem tudom, az viszont biztos, lépten-nyomon megállítják, felismerik, hátba veregetik. Szurkolnak neki. Mások legyurcsányizzák. A mamával összefüggésben emlegetik. Ahol megjelenik, éljenzik, vagy tüntetnek ellene. Minden gondunkat, bajunkat a nyakába varrják. Ne csodálkozzunk.
Akarva-akaratlanul, egy ország nyilvánossága előtt vallotta be, hogy elkúrták.
Kap hideget, meleget. Mindenkiből képes érzelmeket kiváltani. Nehéz kihozni a sodrából.
Ám akinek mégis sikerül, az magára vessen.
Szántó István
„Mondják, hogy a királycsinálásban résztvevőkkel szemben hálátlan volt.
Igen, mondják. Sokan gondolták úgy, hogy ez valamilyen adás-vételi ügylet. Ő támogat engem, én támogatom őt. Én nem így gondolom. Szerintem így nem lehet senkinek bevásárolnia önmagát a politika tetejére.
Nekem az volt a dolgom, hogy az MSZP vezetőivel együtt kormányozzak. Az nem jutalmazandó, hogy egy… (tovább)

>!
Ab Ovo, Budapest, 2013
128 oldal · ISBN: 9786155353178

Enciklopédia 24

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország


Kiemelt értékelések

Frank_Spielmann I>!
Szántó István: Gyurcsány szabadon

Kezdjük a rosszal, látszólag ebből van több: a szerkesztés olyan amatőr, hogy én is jobbat csinálnék, pedig soha nem foglalkoztam kiadványszerkesztéssel. Mintha egy iskolai újságot lapozgattam volna könyvként kötve. Óvodás szint. A „szerző”, illetve interjúvóló, aki magát riporternek meri nevezni bárgyú, és nem tudom melyik lapnál dolgozik, de én azonnal kirúgnám, mert színvonalában a Magyar Hírlap és a Blikk között mozog. (Mondanám a Népszavát, hogy legyen egy baloldali lap is, de hát az színvonalas viszonylag. A magyar újságírói viszonylatokon belül). Először leírja őszintén, hogy Gyurcsány kelletlenül fogadta el, nem sok kedve volt ehhez az egészhez – hát meg tudom érteni. Ha legalább a Para-Kovács csinálta volna ezt a könyvet, vagy TGM, teszem azt. Azután végre elkezdődnek az összeollózott beszélgetések, de ott is folyton bele kell pofáznia Szántó úrnak, de 99%-ban olyasmit, aminek vagy semmi értelme, vagy ismétlés, vagy a maga kisstílű véleménye, amire senki nem kíváncsi, mert a szomszéd iskolázatlan néni okosabb meglátásokat tenne a témában.)

Na de azért mégis érdemes elolvasni a könyvet, ha megvenni nem is. Persze elvakult (!) jobboldaliaknak, jobbikosoknak nem ajánlom, mert valószínűleg nem elé befogadók hozzá. (Eredetileg azt akartam írni, hogy „hülyék” hozzá, de ebben ez is benne van.) Okos jobboldaliaknak és okos baloldaliaknak, bár kis hazánkban mindkettőből ijesztően kevés van, ajánlható a könyv, abból a szempontból, hogy Gyurcsány okosakat válaszol, néhol még vicceseket is, főleg a mai politikai helyzetről (ezért inkább újságban lenne a helye az interjúnak, mint könyvben, de sebaj, így többért lehet eladni), és aki elég nyitott ahhoz, hogy engedjen a maga álláspontjaiból, akár Gyurcsány Ferenccel, akár a magyar politikai élettel, vagy úgy am block (avagy en bloc) a politikával kapcsolatban, annak fog szerezni egypár kellemes órát. Bár az is lehet, hogy elég elolvasgatni, amiket én kiidézgettem belőle. (Vagy inkább nézzétek meg az ATV-n, amikor legközelebb szerepel Kálmán Olga műsorában. Nem Szántó. Gyurcsány. Eszméletlen szellemi élmény, két nagykaliberű ember beszélget, egyik kekecebb, mint a másik.)

10 hozzászólás
Sceurpien I>!
Szántó István: Gyurcsány szabadon

Erősen közömbös. Mármint nem a személy, hanem a regény. Egy hosszú interjú, benne egy-két érdekes dologgal, de ugye ez csak egy oldal, nem átfogó, csak egy személy szempontjából látunk jeleneteket.
A szerző, azaz az újságíró a kérdéseit elég talpnyalóan csinálja, ami nem plusz, és a zárójeles kommentjeinek a fele is felesleges.
A kötet rövid, tényleg azért adok rá közepeset, mert nem tudnám hogyan értékelni. Én érdekesnek találtam, de ez egyszerűen csak én vagyok, másra talán nem így hatna. Könyvként megbukott, újságcikként oké.


Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

Persze hogy van [antiszemitizmus ma Magyarországon], és igény is van rá. Fájdalommal nézem, hogy a magyarok sokasága iszonyatosan intoleráns, drámaian sokan gyűlölik a zsidókat, a cigányokat, a homoszexuálisokat, a románokat. Megvetik a nem is létező pirézeket. Az egyéni és közösségi frusztráció, a sikertelenség bűnbakot keres, a pszichológiában közhelyszerűen kitárgyalt kognitív disszonancia feloldásának ez a tipikus módja, és ezek az emberek kijelölik sikertelenségük okát, s így utálnak, megvetnek majdnem mindenkit, akik nem olyanok, mint ők. Ezért aztán kommunistáznak, bankárkormányoznak, elutasítják a külföldi befektetőket. Zsidóznak, cigányoznak, buziznak. És azt hiszik, hogy ők ettől magyarok és keresztények, pedig csak az agressziójuktól is igazolva gyengék és szánalmasak. Nem haragszom rájuk, inkább sajnálom őket.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: antiszemitizmus · Kognitív disszonancia
Carmilla >!

Élesen ellene vagyok az iskolai keretek közé helyezett hittanoktatásnak, ez újabb lépcső a Fidesz ideológiai, kulturális dominanciájának erőszakos megteremtése felé.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fidesz
1 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Olyan nagy dolog lett volna megadni a határon túl élő magyaroknak az állampolgárságot?

Igen, mert ez a következménye annak, ami most van: Sok százezer, természetesen számomra is kedves és fontos magyar – aki nem fog osztozni döntésének követkeményeiben – dönti majd el, hogy mi történjék Magyarországon? Én miért nem szavazok Pápán csak azért, mert ott születtem? Azért, mert én már Pesten élek. Azon a jogon, hogy a nagyapám a Magyar Királyság területén élt, azon a jogon most én belebeszélek a Magyar Köztársaság életébe? Ez igazságtalan.

85. oldal

Frank_Spielmann I>!

Az igazság erő nélkül fabatkát sem ér.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
Frank_Spielmann I>!

Bátorság! Miskolcon láttam, amikor fújolni kezdték. Egyedül odament hozzájuk az úttest másik oldalára. Nagyon meglepő volt, kezet nyújtott, biztatta a tüntetőket, uraim, beszéljünk. Erre elkezdtek visszahúzódni, mint a csiga a házába. A kormányőröknek minden haja az égnek állt. Ennyire vakmerő, vagy egyszerűen keresi a konfrontációt?

Nem lehet úgy vezetni egy politikai tábort, hogy az ember megijed az ellenfeleitől, mert egy kicsit kiabálnak. Sőt, bevallhatom, engem inspirál, ha szembefordulnak velem a szélsőségesek. Akkor tudom, hogy jót csinálok. Egyébként meg az lenne szégyen, ha a barátaim volnának. Így legalább világos: ők és én nem egy táborban vagyunk.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miskolc
Carmilla >!

Az egész házban egységesítettük a fűtési rendszert, beleértve a harmadik tulajdonos lakását is, aki egy idős néni volt. Az UPC-t is közösen használtuk.
Az úgynevezett felnőtt csatornákat letiltattam. Az idős szomszéd néni megkérdezte tőlem, hogy mi az a felnőtt csatorna. Elmagyaráztam neki, hogy ezeken a csatornákon olyan filmeket lehet látni, amelyekben nők férfiakkal, nők nőkkel, vagy férfiak férfiakkal szeretkeznek. Igazán?, kérdezte a néni. Meg is mutatják, látni is lehet? Igen, válaszoltam. Akkor ez nekem kell, mondta a nyolcvanöt éves szomszédunk.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: UPC
Carmilla >!

Orbán a keleti szeleket akarja befogni. Azerbajdzsánnal barátkozik. Mi meg nem ilyen Magyarországot szeretnénk.

101-102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Azerbajdzsán · Magyarország · Orbán Viktor
Frank_Spielmann I>!

Bibó István azt mondja, hogy a politikában lehet hazudni, de nem lehet hazugságra politikát építeni. A[z őszödi] beszéd arról szól, amit Bibó mond. Ami hazugságra épült, az mind a mai napig nem tűnt el a magyar politikából. Meg kell próbálni sokkal őszintébbnek lenni. Végtelenül tisztességes kísérlet volt Őszöd, még akkor is, ha végül vereséget szenvedtem.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bibó István
Frank_Spielmann I>!

Milliomosok kormánya – sokszor elhangzott ez a vád.

Mi nem a szegénységet akartuk elosztani. Ez demagógia. Abszurd. Visszakérdezek: Mennyivel jobban lehet megbízni azokban, akik a saját javaikkal sem sáfárkodtak jól? Fontos a nagy anyagi függetlenség, ha ugyanis nem a politikából élsz, kevésbé vagy zsarolható egzisztenciálisan.

71. oldal

Frank_Spielmann I>!

Tegyük fel, hogy mégis ott vannak a [polgári körök által szervezett] piknik idején. Átmegy önhöz valaki, és azt mondja, Ferikém, átugornátok egy kis lecsópartira?

Ez több mint fantasztikus, de nem tudománytalan. Ha megtörténne, azt mondtanám, hogy inkább gyertek ti. A centrális erőtér intellektuális szívóhatása elég gyenge, ezért inkább maradnék a saját kertemben, de a miniszterelnök bármikor kaphat egy jó fröccsöt és valami rendes magyarost. Thai csirkelevessel nem kínálnám, pedig állati jó vagyok benne, de tartok tőle, hogy emiatt nemzetietlennek találna…

Nehéz ám megtenni az első lépéseket egy ilyen baráti kéznyújtásig.

Csak azt hiszi. Egy friss példát mondok erre. A minap Hódmezővásárhelyen jártam a szokásos országos turné keretében. Igen, ott, Lázár János birodalmában. S akkor telefonált a polgármester, hogy szívesen látna a városházán. Találkoztunk. Ott volt Lázár János is. Igazi laza társalgás folyt, olyan hátradőlős. Olyan volt, mintha normális országban lennénk. Egyszerűen csak beszélgettünk. Miért ne tettük volna? Aki ezt árulásnak véli, nagyon ostoba.

121. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Oliver Stone: Putyin-interjúk
Kálmán Zsuzsa – Dávid Ibolya: Miért éppen én?
Osskó Judit: Antall József – Kései memoár
Ayaan Hirsi Ali: Az engedetlen
Sólyom László: Egy elnökség lenyomata
Kercza Imre: Világnézetek
Bába Iván (szerk.): Felgyorsult történelem
N. Gevorkjan – N. Tyimakova – A. Kolesznyikov: Szemtől szemben Putyinnal
Edward Klein: Az igazi Hillary
László György – Wisinger István: Visszanézve