Anglia ​története 22 csillagozás

Szántó György Tibor: Anglia története Szántó György Tibor: Anglia története Szántó György Tibor: Anglia története Szántó György Tibor: Anglia története

A ​kötet, amelynek immár 6. kiadása jelent meg, röviden és szemléletesen mutatja be egy méretében kicsiny, teljesítményében hatalmas ország hosszú és különös históriáját. Mint minden nép, az angolok is bűnnel, hibával, tévedéssel, szenvedéssel és dicsőséges küzdelemmel teli múltat tudnak maguk mögött. De a békés építőmunka, mindenekelőtt pedig a korán körvonalazódó jogrend, a demokratikus, gyakorlatias intézményrendszer, a szilárd alapokon nyugvó társadalmi szabadságok, a türelem és párbeszéd képessége is a britek történelmi eredménye. Angliában a rend és a szabadság régóta megférnek egy gyékényen, ha meredek ösvény vezetett is idáig. Stonehenge, rómaiak, normannok, Magna Charta, rózsák harca, a Nagy Armada, „Dicsőséges Forradalom”, Trafalgar – csupán mérföldkövek azon az úton, amelyen Hódító Vilmos, Thomas Secket, VIII. Henrik, Cromwell, Nelson, Gladstone, Viktória, Churchill és Fleming, John Lennon, Shakespeare és Henry Moore, Swift, Defoe, Dickens és társaik jártak. Hintón vagy… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Maecenas történelem Maecenas

>!
Akkord, 2007
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639429987
>!
Akkord, Budapest, 2003
268 oldal · ISBN: 9639429244
>!
Maecenas / Talentum, Budapest, 1999
268 oldal · ISBN: 9636450242

5 további kiadás


Enciklopédia 3


Most olvassa 5

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Profundus_Librum>!
Szántó György Tibor: Anglia története

Ahogy már a cím megsúgja, ez nem Anglia történelme, hanem története. Vagyis a figyelmes olvasó már ebből következtethet arra, hogy kicsit lazább, és kötetlenebb formában fog szembe találkozni azokkal az eseményekkel, melyeket eddig a tankönyvből jóval részletesebben – és szárazon megismerhetett. A könyvet elsősorban azoknak ajánlom, akik nem akarnak akadémiai magasságokban röpködni, de szeretnének többet tudni Anglia históriájáról, mindezt olvasmányos barátságos stílusban.

Lunemorte P>!
Szántó György Tibor: Anglia története

Tényleg nagyon röviden és tömören írt arról a korszakról, ami jelenleg érdekelt a könyvből. Szerencsére azonban 1-2 plusz infót megtudtam, így nem volt hiábavaló a kötet tanulmányozása.

Hammer>!
Szántó György Tibor: Anglia története

Nekem a bulldogos kiadás van meg 86-ból. Erősen le kell róla hámozni az osztályharcos hangulatot (igen, még a középkorról is), ettől eltekinteve elég jól végigvisz a történelmen.

tgorsy>!
Szántó György Tibor: Anglia története

Jó hogy van egy ilyen, de azon kívül, h. elolvastam sosem tudtam semmire sem használni. Azaz, soha nincs meg benne az az adat, amit éppen keresek.

peonia>!
Szántó György Tibor: Anglia története

Olvasmányos, rövid-tömör összefoglalója Anglia történetének. Aki részletesebben akar megismerkedni történelmével, annak is egy jó kiinduló, szinte meseszerűen írja le a legfontosabb tudnivalókat.

Lily_Neko>!
Szántó György Tibor: Anglia története

Imádom a stílusát, bár tényleg nem a részletekre koncentrál. Remek összegzést ad.

Evione>!
Szántó György Tibor: Anglia története

Jól összefoglalja Anglia történetét, de néhol lehetne részletesebb is.


Népszerű idézetek

Inimma>!

Oroszlánszívű Richárd öt éven át hódoltatta a francia várakat. A bevehetetlennek vélt várak ostroma vonzotta leginkább, melyeket alapos haditervek alapján, hosszas előkészületeket követően a legtöbbször sikerült is bevennie. Ám 1199-ben Chalus várából a páncél nélküli királyra egy francia íjász rálőtt, és el is találta a vállán. A könnyűnek látszó sérüléssel a király mit sem törődött, így rövidesen vérmérgezést kapott, s ezután nem sokkal bele is halt sérülésébe. Mint igazi nagylelkű lovag a halálos ágyán meghagyta testőrkapitányának, hogy az őt megsebesítő íjászt jutalmazzák meg egy aranykehellyel a vár bevételekor. A testőrkapitány azonban ezt a kelyhet Richárd halála után kisajátította, igaz az íjászt hagyta elmenekülni.

57., 59. o.

Kapcsolódó szócikkek: 1199 · vérmérgezés
4 hozzászólás
Profundus_Librum>!

„Az angolok nem múltba forduló emberek. Nem jellemzőjük a romantikus nosztalgiázás. Pontosan azt fogják tenni, amit a praktikus érdekeik megkívánnak tőlük. Számukra a múlt eredményei nem délibábként hívó jelek, nem irányjelzők. Békében élnek történelmükkel, sőt szívesen mosolyognak rajta. Anglia nagy ország. Nagy ország – mindenkori méreteitől függetlenül.”

Kapcsolódó szócikkek: Anglia

Hasonló könyvek címkék alapján

Bárány Attila: Britek, angolszászok, vikingek
Anderle Ádám: Latin-Amerika története
Csoma Mózes: Korea
Göran Burenhult (szerk.): Óvilági kultúrák
Péter Katalin: A szigetország uralkodói
Frank Tibor (szerk.): Angliától Nagy-Britanniáig
Philippa Gregory: Három nővér, három királyné
Radó Bálint: (VI.) I. Jakab király politikai teológiája
John Lewis Gaddis: A hidegháború
Anderle Ádám: Spanyolország története