A ​boszorkány 28 csillagozás

Szántó György: A boszorkány Szántó György: A boszorkány Szántó György: A boszorkány Szántó György: A boszorkány Szántó György: A boszorkány Szántó György: A boszorkány Szántó György: A boszorkány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tötösi Borbála, a kis szőke jobbágylány még anyjától tanulta a gyógyfüvek titkait, ő azonban nem ráolvasással segít a betegeken, mint a vajákos asszonyok, hanem igazi tudással. Erős igyekezettel tanul, hogy megismerje az emberi test felépítését. Fiatal férjének, Szamosközi Dávid íródeáknak a kíséretében Padovába utazik, s az ottani egyetemen fiúnak öltözve hallgatja a világ egyik első boncoló orvosának, a flamand Vesalius professzornak anatómiai előadásait. Hazájában, a három részre szakadt Magyarországon a kor legjobb tudományos módszereivel gyógyítja a hozzá fordulókat, a haladás ellenségei azonban kelepcébe csalják, és máglyahalálra ítélik. A regény méltó emléket állít a tudomány meg nem alkuvó magyar hősnőjének.

Eredeti megjelenés éve: 1950

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 1977
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631107884 · Illusztrálta: Köpeczi-Bócz István
>!
Móra, Budapest, 1963
308 oldal · Illusztrálta: Köpeczi Bócz István
>!
Ifjúsági, Budapest, 1959
304 oldal · Illusztrálta: Köpeczi Bócz István

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Roszka
Szántó György: A boszorkány

Ez nagyon nyögvenyelősen ment. Jó időre félre is tettem, mint kiderült, pont akkor, mikor kezdett érdekes lenni. A címe után nem erre számítottam, gondoltam , majd milyen sokat olvashatok Tötösi Borbáláról. Mekkorát tévedtem! A boszorkány majdhogynem mellék szereplő a róla szóló történetben. Akinek annyi vétke volt, hogy tanulni akart, és gyógyítani.

>!
Kiss_Julianna
Szántó György: A boszorkány

Az 1550-es években, a török megszállás alatt játszódó történet.Tötösi Borbáláról, akinek olyan hatalmas a tudásszomja, hogy ifjú házasként férjével Szamosközi Dáviddal, Padovába utazik, hogy amit a férje megtanul az egyetemen, ő otthon szintén megtanulja.
De ez nem is olyan egyszerű amikor ebben az időben virágzik a jezsuiták kegyetlen inkviziciója. Eretnekséggel vádolva mindenkit aki nem osztozik a jézus tanításaival. Ezért visszatérnek magyarországra, ahova utánuk nyúl az inkvizíció.
De Borbála és Dávid szembeszáll velük. Borbála és Dávid emelt fővel fogadja az ítéletet.
Nagyon szépen megírt, történet. Részletes tájleírásban. Néhol ízes székely beszéddel.

>!
Andru P
Szántó György: A boszorkány

Tinikoromban olvastam, akkor nem annyira tetszett a könyv.
Most se.
Annyira nehezen kezdi el a tulajdonképpeni szálat, hogy győzze az ember kivárni. Ám utána is nagyon vontatott a történet. Nagyon sok más szereplő is van a könyvben, akikről nagyon sokat beszél az író és a tulajdonképpeni történet vagy mondanivaló elveszik ebben a sok történelmi adatban.
Ha az akkori magyarországi hátteret szerette volna ismertetni, kár volt ezt egy életrajzi regénynek feltüntetni :(

>!
HTimi2
Szántó György: A boszorkány

Kicsit a középiskolai történelem tanárnőm óráira emlékeztetett ez az elbeszélés. Minden lényegtelen információt teljes mértékben körbejárva, de a lényeges információkon átugrálva haladtunk a történetben. Olyan érzésem volt, hogy fontosabb volt az írónak megmutatnia ő mennyire képben van a magyar történelemből, mint hogy magát a sztorit mutatta volna be rendesen. Tötösi Borbála, akiről a cím alapján azt gondolnánk, hogy szól a történet, igazából csak egy mellékszereplő volt a sztoriban, és nem azért mert valaki más foglalta volna el a helyét, hanem mert annyi volt a töltelék információ minden és mindenki másról….sajnálatomra.

>!
Gyalogkakukk
Szántó György: A boszorkány

Pár száz forintba került egy antikváriumban, de jobb is így, mert igencsak úgy éreztem, hogy befürödtem ezzel a könyvvel. :D A borító és a fülszöveg alapján azt hittem, érdekesebb lesz… De ez túlzottan fekete-fehérre festett világ volt, a főhősök annyira tökéletesek, nem tudtam őket magaménak érezni, a jezsuiták meg túlontúl gonoszak (nem mintha védeném őket, de ilyen mértékű démonizálásuk már sok volt). Illetve ezzel nem lenne talán baj, ha a történet izgalmasabb lenne, de nem éppen. Volt egy-két olyan fordulat, amit még én is kitaláltam előre, és EZ már súlyos – nálam naivabb, meglephetőbb, átverhetőbb embert ugyanis csillagászati távcsővel kell keresni széles e világon… Valamelyest mégis megmentette a könyvet, hogy egy kicsit többet megtudhattam erről a korról, és az utolsó fordulat azért mégis meglepett, és elégedett is voltam vele. Illetve Vesalius alakja a polírozással együtt/attól függetlenül is szimpatikus volt. :)

3 hozzászólás
>!
Habók P
Szántó György: A boszorkány

Nagyon-nagyon régen olvastam, talán az első Csíkosom volt, és meghatározó élmény. Végül nem lettem orvos, de amikor néhány éve eljutottam Padovába, igencsak kerestem Borbála nyomait…

3 hozzászólás
>!
Joeymano
Szántó György: A boszorkány

Képzeljünk el egy 16. századi Magyarországot, amikor a török nyom délről, az osztrákok nyugatról, Eger vára megmenekül, a Budai viszont oda. Izabella elmenekül, János Zsigmond pedig erdélyi fejedelem lesz. Eközben a világban a pápa nyomására egyre nagyobb teret hódít meg az inkvizíció Loyolai Ignác vezetésével. Ez a kerettörténet kíséri végig a művet. Közben, a budai vár lábánál egy sárkunyhóban él nagymama, anya és lánya (Borbála), akik gyógyfüvekkel és ráolvasással gyógyítanak. Közben, Erdélyben, egy pap felkarol egy kisfiút (Dávid) és deáknak taníttatja. Borbála és Dávid útja találkozik, összeházasodnak, és együtt indulnak Padovába, ahová Dávid gazdáját kíséri. Itt Dávid orvostudományt hallgat Vesaliustól, a kor híres boncmesterétől, akit az inkvizíció akar megkaparintani. De a padovai egyetem a szabad tudományok otthona, ahol mindent szabad, és ezt a polgármester is segíti. Az ifjú házaspár Vesalius és a polgármester kegyeit élvezi, segítik őket, ahogy tudják. Idővel azonban az inkvizíció testet öltött keze mindenhová elér, ha kell, gyilkol is annak jegyében. Közben Borbála, aki nő létére nem tanulhatott egyetemen, Dávidtól tanulja rézkarcok alapján az anatómiát, és az orvoslást. Visszatérve Budára, csúf ármány áldozatai lesznek, az a bizonyos kéz csőbe húzza őket…

>!
halint
Szántó György: A boszorkány

Tetszett összességében, de néha mosolyogtam, amikor a néptanítói véna tapinthatóvá vált a könyvben :DDD

>!
Tüske
Szántó György: A boszorkány

12-13 évesen olvastam!!! Emlékezetes könyv számomra mert ez volt az első amiben meg sirattam a főhőst!!!


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Smaragdzöld
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Leiner Laura: Ég veled
Baróthy Borbála: Napos oldalad
Leiner Laura: Bábel
Ennie Smith: Kisasszonyképző
Nagy Méda: A Szalánczy-lányok szerencséje
Beczássy Judit: Egyszer vagyok fiatal