Revans (Várnay Benett 1.) 65 csillagozás

Szántó Dániel: Revans

Alig ​pár év telt el Magyarország történetének legbrutálisabb gyilkosságsorozata óta, most mégis egy újabb borzalmas üggyel néz szembe az Országos Rendőr-főkapitányság. Egy fiatal nőt különös kegyetlenséggel gyilkoltak meg a saját otthonában. A holttest jobb lábát levágták, a kiérkező nyomozócsapat pedig tehetetlenül áll az eset előtt.
Az egy éves kényszer-eltávozásból külföldről hazatérő Várnay Benett kénytelen csatlakozni a különítményhez, és a deviáns viselkedéséről elhíresült nyomozó hamar egy szövevényes bűncselekmény-sorozat útvesztőjének kellős közepén találja magát. Nincs gyanúsított, sem indíték, és nem egészen öt nappal az első után történik egy újabb gyilkosság, ami kísértetiesen hasonlít az előzőhöz.
Ám a tettes ez alkalommal az áldozat bal lábát vágta le, ráadásul egy üzenetet is hagyott hátra, ami minden kétséget kizár: a fővárosban újra sorozatgyilkos szedi áldozatait. Benett tudja, hogy egyre fogy az idejük a következő gyilkosság megelőzésére, miközben… (tovább)

>!
Atlantic Press, Budapest, 2016
378 oldal · ISBN: 9786155332975
>!
Atlantic Press, Budapest, 2016
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155332968

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Várnay Benett · Bella · Dusán · Lédig Edgár · Lévay Ágoston · Pondi Milán · Tamara · Zvér Eszter


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Bitten
Szántó Dániel: Revans

Egy izgalmas, vérfagyasztóan komoly utazás magyar Alkotó tollából!

Egy „agyalós” krimi. A finishben szépen félre vezetett!
Ami nálam mégis döntött a kérdésben, hogy magyar alkotó munkája.
Szembetűnt egy szempár.

http://bittennonblogger.blogspot.hu/2017/12/szanto-dani…

>!
robinson P
Szántó Dániel: Revans

Jó magyar krimiben szegények vagyunk… Íme egy fiatal, tehetséges trónkövetelő magyar krimiszerző, akire bizony érdemes odafigyelni!
Jó kezdés, érdeklődve várom a folytatást!
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/12/revans.html

>!
Nikolett0907 P
Szántó Dániel: Revans

„– Egy gyilkossági helyszínen a megoldás kulcsa a részletekben rejlik.”

Mint mindig, most is egy utazókönyv értékelése következik. Így első körben szeretném megköszönni, hogy hozzám került.

Sajnos az olvasási időmből kivételesen látszik, mennyire nem vagyok kibékülve vele.
Nem volt rossz, sőt azt kimondottan pozitívként könyvelem el, hogy egy hazai író tollából származik a mű.
De már annyi műfajában kiemelkedő kötetet volt szerencsém olvasni, hogy ezt most akárhogy is nézem, nem váltott ki nálam különösebben semmi extra érzelmet.
Sőt helyenként igen csak untam, hamar rájöttem dolgokra, vagy egyszerűen nem kötött le eléggé.
Kivéve az utolsó 50 oldalt, mert itt viszont elképesztően oda szegezte a figyelmemet, nem eresztett, és nagyon izgalmasnak találtam.
Maga a cselekmény szál néhol a skandináv krimikre hajaz, vagy csak nekem volt ilyen érzetem.
Tudom, hogy van folytatása, de én most egyenlőre ezt pihentetem.
Egy olvasásnak tökéletes volt. Köszönöm.

>!
sztinus P
Szántó Dániel: Revans

Hú.
Szerintem ilyen egy jó krimi. Bár az elejèn úgy belecsapott a lecsóba, hogy két napig nem bírtam a harmadik oldalnál tovább lapozni. Dermesztő volt.
Aztán végigvitt egy olyan nyomozós történeten, hogy csak kapkodtam a fejem, szuper volt, minden számomra kiszámíthatatlan és pörgôs, modern, és nem utolsó sorban pesti.
Nagyon tetszett, és nagyon nem tetszik, hogy így fejezte be. Honnan szerzem meg a második kötetet???????
Egy fura volt: a nevek! Benett, Aurèl, Edgár, értem a koncepciót mögötte, de olvasóként könnyebb nevekre vágyom-szoktam.

>!
Lynn
Szántó Dániel: Revans

Egyrészt rosszul érzem magam, mert egy kortárs magyar szerző művét más kritikával illetni, mint egy rég elhunytat, esetleg külföldit.

Másrészt azért kikívánkozik belőlem a bosszúság. Nem olvastam értékeléseket – direkt – nehogy befolyásoljanak, hanem ajánlásra olvastam el a könyvet.

Az rögtön „lejött”, hogy nagyon a skandináv krimikre hajaz. Már ez sem tetszett. Várnay Benett full Harry Hole – a stílusa, az, hogy egy éves kényszerpihenőn volt (csak az úticél volt más), és emlékeim szerint HH is szeret inni.
De, ez egy dolog, Cassandra Clare is jól elboldogul a Harry Potter „fél-spinoffal”, akár egy skandináv-jellegű magyar krimire is lehetne igény.
De nem kellene olyan hibákat ejteni, amit egy alapos másodolvasással el lehetett volna kerülni:
– az újságíró reggel 6:45-kor ébred a nője keltegetésére, akkor még a fejére húzza a párnát. Majd reggelizik (valami tojást), felöltözik, bringára pattan és 7-re már valahol jóval odébb van,
– egy helyütt Benett épp egy szórakoztatóipari egységben akciózik, órájára pillant: éjjel egy óra. Következő fejezetben a főnöke: órájára pillant: éjfél, majd megjelenik Benett úgy, hogy egyértelműen már a disco után ért oda spoiler.
Nos, vagy Hermoine időkibővítője csúszott át a könyvbe mind a két alkalommal, vagy nem tudom, mi történt.
– volt egy áldozat: Gurcsik Vanda. Apja neve: Fodor Károly, férje neve: Fülöp István. Hogy honnan jött a Gurcsik???
– és a nevek is, úgy általánosságban… nem igazán értem a koncepciót a névválasztásban: Edgár, Benett, Dusán meg hasonlók,
– a fejezetcímek el vannak csúszva: ha március 24. az első nap, akkor 29-e nem az ötödik nap, hanem a hatodik,
– Takáts Enikő férje 1980-ban született, a cselekmény 2015-ben játszódik, mégis azt olvasom, hogy „A negyen éves irodalomtanár a nyolcadik kerületi általános iskolában oktatott…” Oké, nem vagyok egy matekzseni, de ehhez nekem se kell számológép,
spoiler a mobiltelefonok, nincs rá válasz, felesleges mellékszál. Oké, lehet, hogy a folytatásban lesz rá magyarázat, de eléggé lezártnak tűnik a sorozatgyilkosos szál. spoiler. Az újságírós szál sincs elvarrva – kicsit olyan érzésem van, mintha sok minden maradt volna függőben.

Az olyan mondatok, mint: „Végül halkan odasomfordált a székhez, aminek a fékkarfája megfelelően melegnek bizonyult” Ezek nekem kicsit furák…

Nekem túl sok volt annak felemlegetése, hogy Benett mennyire szerette Natasát, és hogy az Ágoston ügy mennyire tönkretette a kapcsolatukat.

Amúgy tényleg őszintén érdekel, hogy ki(k) és hányszor olvassa(k) el a nyomdába kerülő könyveket.
Másodállásban szívesen vállalnék ilyeneket. :)

1 hozzászólás
>!
Ciccnyog IP
Szántó Dániel: Revans

Az utóbbi időben sikerült több krimit elolvasnom, és mindegyik letehetetlennek bizonyult, ergo jól választottam. Ez a könyv a szerző felajánlása által került hozzám – akinek ezúton is köszönöm –, vagyis most nem választottam, inkább döntöttem. De mégis milyen jól tettem!

Nagyon okosan, nagyon szépen megtervezett és felépített, látszik az iszonyatos kutatómunka, a legapróbb részletek is tökéletesen kidolgozottak, a karakterek nem lógnak a levegőben, mindegyik hiteles, emberi, abszolút helyükön vannak, a főszereplő figurája egyszerűen zseniális, imádtam a stílusát, abszolút rokonléleknek éreztem.

A vége annyira nem lepett meg (az illető megfordult ugyan a fejemben, valamint az indoka is, de valamiért elvetettem, amikor meg beigazolódott, akkor csak tudomásul vettem, hogy hát mégis), ennek ellenére végig izgalmas volt olvasni, hogy na, vajon hogyan viszi végig a szálakat, azokat is, amikről egyértelmű volt, hogy tévútra visznek.
Mondjuk a végén, mielőtt minden kiderült, simán végigjátszottam magamban, hogy spoiler

Amit picit soknak éreztem, spoiler.
Budapestnek (izgalmas volt, hogy a helyszíneket nem kellett elképzelnem, csak magam elé idézni) és a magyar neveknek nagyon örültem, bár az utóbbiak, valljuk be, sokszor nem voltak túl átlagosak, ezek néha kizökkentettek, valamint akadt pár logikátlanság, figyelmetlenség is, pl. az első áldozat férje elvileg konkrétan negyvenéves volt, születési ideje 1980, a történet szerint meg 2015-öt írunk, ez sehogy nem jön össze, de nekem az első két dátum – fejezetcím – is sántít, ha az első nap 24-e, akkor az 5. nem lehet 29-e (értem én, hogy 28-án jogos, hogy 4 nap telt el az első gyilkosság óta, így 29-én már az 5. lesz, de az csak az eltelt, úgyhogy ez így nem oké).

Amiért nem vonok le pontot, mert nem a szerző és a történet hibája, hanem a korrektoré, az az iszonyatosan zavaró külön- és egybeírási hibák, vesszőhibák, felesleges vagy hiányzó karakterek egy-egy szónál, hiányzó szó mondatból, és ha én, mint egyszerű olvasó észrevettem ezeket belefeledkező olvasás közben is, akkor egy szakembernek ezeket helyből látnia kellett volna. A tipográfusnak is jár egy dádá, neki a betűtípusért a fejezetcímeknél, mivel a vízszintes ékezet sajnos nem menő (és japánok sem vagyunk), ezt így egy könyvben nem követjük el, se szimpla ékezetnél, se kettős éles ékezetnél (főleg ezeknél nem), a hanyag középiskolás is max. a rövid (, és nem a hosszú) ö és ü helyett húz vízszintes vonalat.

Még nem olvastam skandináv krimit – A tetovált lányt letettem 90 oldal után, mert anno nem jött be –, így nem tudok párhuzamot vonni (de talán nem is kell), viszont ha legalább annyira jók, mint a Revans, akkor jövő héten már szaladok is a könyvtárba értük (és még A tetovált lánnyal is teszek egy újabb próbát)!

Ezt a könyvet pedig bátran ajánlom krimirajongóknak, valamint a hozzám hasonló, a fiatal magyar szerzőkkel szembeni megmagyarázhatatlan kétkedéssel viseltető olvasóknak, mert ez pozitív csalódás volt a javából! Nem tökéletes, de majdnem! És várom a következőt! :)

>!
Vhrai P
Szántó Dániel: Revans

Nem csalódtam a könyvben, sőt, alig bírtam letenni. Még a kisebb logikai bakik sem zavartak menet közben. Egy nagyon izgalmas, modern krimit kaptam a kezembe, ráadásul mindezt magyar helyszínekkel és magyar szereplőkkel. Az író rendkívül tehetséges, úgy csűrte-csavarta a szálakat, hogy esélyem sem volt kibogozni. A befejezés pedig csak úgy odavág. Várnay karaktere pedig határozottan sokszínűbbé teszi a hazai krimipalettát.

http://libellum.blog.hu/2018/05/02/szanto_daniel_revans…

3 hozzászólás
>!
tmezo P
Szántó Dániel: Revans

Nem volt éppen rossz, de nem is ragadott magával. Néha eluntam, ha letettem nem mindig akartam újra kézbe venni, és ez azért nem a legjobb egy krimi esetében. Nem izgultam, nem drukkoltam. Történt ez, az, voltak gyilkosságok, meg volt nyomozás, de jobban is pöröghetett volna, és lehetett volna benne több meglepetés, csattanó, ami elkápráztat. Kb. 70%-nál rájöttem ki áll a gyilkosságok mögött, és mit jelent a revans.
A szereplőket sem sikerült megkedvelni, semleges maradt mind.
spoiler

Van benne több mellékszál is, aminek nincs túl nagy jelentősége (egyenlőre?), először nem is értettem, hogy minek kellettek. A következő részben gondolom majd folytatódnak. Volt benne pár furcsaság is (főleg időbeli), amik szintén a kedvemet szegték, a neveken is megütköztem. Az egyszerűbb néha jobb, meg a kevesebb is néha több.

>!
bagie P
Szántó Dániel: Revans

Kezdetben nehezen ment a belerázódás, és nagyon-nagyon idegesítettek benne a nevek: Benett, Aurél, Edgár, Ottília, Tamara… jó vannak benne szépek, de szokatlanok egy-egy magyar szereplőhöz (nekem) de egyszer csak elkapott a történet, és nem bírtam letenni: utazás, várakozás, sorbanállás közben is csak olvastam, és a szabim utolsó napja pedig jól jött az „utolsó 250 oldal” befejezéséhez.

Bevallom nekem Harry Holet idézte meg Benett figurája…és ezért (is) tetszett. Jó sok szál kavarodott össze, és persze a vége adja, hogy várjam a folytatást… első regénynek, sorozatnyitásnak zseniális.

@Ciccnyog köszi a lehetőséget, hogy utazókönyvként olvashattam!

>!
Judit_Sike P
Szántó Dániel: Revans

Nem volt ez annyira rossz, de igazából annyira jó sem. Pont közepes, viszont kezdő könyvnek szerintem elég jóra sikerült. Vannak rajta még csiszolni valók, de majd később biztos ezek is ki lesznek küszöbölve.

Nálam a legnagyobb probléma az volt, hogy egyszerűen nem tudtam beleképzelni magam a történetbe, és nem tudtam a szereplőkkel együtt mozogni, nyomozni, élni. Rettentően távoli volt az összes szereplő, nem tudtam őket megismerni, megszeretni, csak úgy voltak a rengetegben. Ráadásul kifejezetten idegesítettek a nevek, néha úgy éreztem, mintha a szerző csak egy kabarét akart volna csinálni, és azért sorakoztatott fel ilyen neveket (egyszerűen nem értem, hogy az Eszter, Milán, Benett mellett hogy kerül oda egy Edgár, Dusán, Gerzson, honnan jött a Sakál, valamint a Jan Borger?)
A másik, hogy én ezt a magyar-skandináv krimit nem tudtam díjazni. Nem tudtam attól elvonatkoztatni, hogy ez egy magyar könyv, magyar szereplőkkel, magyar helyszínekkel, és úgy van megírva, mint egy skandináv krimi, skandináv történettel, skandináv érzésekkel, skandináv búskomorsággal. Ráadásul Benett egy az egyben Harry Hole (magányos, iszákos, drogos, elvonul messzire, visszajön, birkózik az érzéseivel, mindenkinek keresztbe tesz, konok és sorolhatnám még)
A gyilkosság még jó is lehetett volna, de az sem hatott meg sajnos. A végére pedig annyira összekeverte a szálakat, ami nálam azt a hatást váltotta ki, hogy a kevesebb néha több. Bár ha kevesebbet írt volna, a vége nélkül, akkor meg egy full unalmas könyv lett volna, az első perctől kiszámítható. Így nem, mert a fordulat jót tett neki, de akkor sem váltott ki belőlem semmi reakciót.

És amit már előttem említettek sokan, hogy a fejezetek félre vannak csúszva, a Gurcsik Vanda név csak a semmiből jön, a rajtaütésnél időutazás történik, valamint a reggel 6.45-kor felkelek, és 7-re már 5 km-rel odébb vagyok biciklivel úgy hogy reggeliztem is…

Szerintem befejeztem Benettel, nem igazán érdekel a második rész, de majd meglátjuk.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Meeting room!? A modernizációval járó sznobizmus úgy látszik már beköltözött a rendőrségre is, ezt pedig Benett ki nem állhatta.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Várnay Benett
>!
Ciccnyog IP

    – Sopronit hoztam. Remélem, megfelel.
    Eszter most már nem tudta elrejteni a meglepettségét.
    – Sört?
    Benett fogta a korsót és belekortyolt az aranyszínű folyadékba. Azután visszatette az asztalra és lenyalta a szája széléről a habot.
    – Igen, most már biztosak lehetünk benne.
    – Te iszol szolgálat alatt?
    Benett összeráncolta a szemöldökét.
    – Nem… Miért innék?
    – Most mondtad, hogy sört hoztál.
    – Igen, azt.
    Eszter érezte, hogy kicsúszik a lába alól a talaj. Ez egy teszt lenne? Körbenézett a helyiségben, de nem látott senkit. Semmi jel nem utalt arra, hogy Benett próbatétel elé állítaná.
    – Akkor?
    – Tudod, hogy mennyi a sör alkoholtartalma?
(…)
    – Öt százalék?
    – Négy egész hét. Pontosan négy egész hét tized százalék. És tudod, hogy ez mit jelent?
    Eszter tanácstalanul megrántotta a vállát.
    – Azt, hogy a sör nem alkohol!
    – Aha – bólintott Eszter, és palástolni próbálta megrökönyödését. – Miért is?
    Benett előrehajolt és komoly ábrázattal elmesélte, hogy egy ír népcsoport szabályai szerint, csak azokat a szeszes italokat lehet hivatalosan az alkohol kategóriába sorolni, amelyeknek a szeszfoka eléri az öt százalékot. Eszter azon kérdésére, hogy van-e rajta kívül olyan ember Magyarországon, aki ezen elv alapján éli a mindennapjait, egy bizonytalan igent kapott válaszul.

32-33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör · Várnay Benett · Zvér Eszter
>!
robinson P

– Mondanám, hogy jó újra hallani a hangod, de az túlzás lenne.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nagy Konrád · Várnay Benett
>!
robinson P

– Egy gyilkossági helyszínen a megoldás kulcsa a részletekben rejlik.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Várnay Benett
>!
robinson P

– Mit tanít?
– Matematikát.
– Az sosem tartozott a kedvenceim közé…

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lédig Edgár · Várnay Benett
>!
dorcy01

A legtöbb ember nem azért képtelen változtatni a sorsán, mert nem ismeri fel a saját hibáit, hanem mert egyszerűen nem tud mit tenni azok ellen.

264. oldal

>!
tmezo P

– (…) Beavathatna, hogy mit akar megnézetni velem.
(…)
– Fácángyilkosok. Egész jó pontokat kapott az IMDB-n.
– Szeretem a krimiket, szóval jó választás.
– Ismeri?
– Persze, olvastam is. Ha olyan jó lesz, mint a könyv, akkor hibátlan este előtt állunk.

76-77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tamara · Várnay Benett
>!
robinson P

Bella lemondóan legyintett egyet. Tipikus férfi, aki egyből a szexre gondol, ha meghallja a hosszú éjszaka szófordulatot egy egyszerű mondatban.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bella
>!
dorcy01

A zord időkben mindig azokat az embereket keressük, akik megnyugvást hoznak az életünkbe.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zvér Eszter
>!
lilaköd P

Női intrika; a legnagyobb fegyver, amit Isten valaha a világra bocsájtott.

320. oldal

Kapcsolódó szócikkek: intrika · Várnay Benett

A sorozat következő kötete

Várnay Benett sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Benedek Szabolcs: A vérgróf
Helena Silence: Ezüsthíd
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Jo Nesbø: Szomjúság
Chris Carter: Vadász
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Donato Carrisi: A lelkek ítélőszéke
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Robert Dugoni: Szorul a hurok
Pierre Lemaitre: Téboly