Egy ​pap vallomása (Budai Viktor 1.) 316 csillagozás

Szántó Dániel: Egy pap vallomása

„- Honnan értesült az emberrablásokról? – kérdezte kásás hangon.
Mihály atya felnevetett:
– Onnan, hogy én tüntettem el őket.
– Maga? – Viktor nem bírta megállni, hogy ne mosolyodjon el.
– Én bizony. Elraboltam őket, koporsóba fektettem a testüket a föld alá valahol messze innen, és otthagytam őket. Van levegőjük, némi italuk és élelmük. Úgy számoltam, hogy nagyjából egy hétig húzzák. Persze csak ha elég kitartóak.”
Egy hitében megrendült katolikus pap.
Egy megszállott elme kísérlete, elevenen eltemetett kísérleti alanyokkal.
Egy őrült nyomozás, ahol nem az elkövetőt kell megtalálni, hanem az áldozatokat.
Egy kiégett nyomozó és egy törtető nyomozónő küzdelme, miközben az óra kérlelhetetlenül tovább ketyeg…

Szántó Dániel harmadik regénye egy elképesztően nyomasztó és izgalmas bűntény felderítésének magával ragadó története a koszos, maffiózók uralta, csodálatos Budapesten.

>!
Alexandra, Pécs, 2020
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478003
>!
Alexandra, Pécs, 2020
526 oldal · ISBN: 9789634478010

Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

politikus · Budai Viktor · Fodor Zsófia · Horváth Mihály atya · Novák Kristóf


Kedvencelte 35

Most olvassa 15

Várólistára tette 252

Kívánságlistára tette 205

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

LunaNessuno>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Ez az egyik legjobb könyv, amit idén olvastam, és ez nem túlzás. Az, hogy majdnem egy hónapig tartott befejezni, nem a könyv hibája, hanem az enyém. Butaság volt ilyen sokáig húzni, és innen is köszönöm, @heimviol, hogy ezt a könyvet választottad nekem. :D

Érdekes volt olyan krimit olvasni, amiben már a könyv hátulján, illetve az ajánlókban kiderül, ki a tettes, mi volt a bűne. Nagy bátorság kellett ehhez a könyvhöz, hiszen nagyon rendhagyó történetről van szó. Egy pap, aki élve eltemet két embert? Érdekes, mégis kicsit viszolygást keltő ötlet. Mi lett a vége? Nos, úgy pofán csapott, hogy még most sem tértem magamhoz.

Érzelmi hullámvasút. Ez a két szó tudná a legjobban jellemezni ezt a könyvet. Nagyon kevés időt hagy, hogy mélyen magunkba szálljunk, és felemésszük a történteket, hiszen annyira olvastatja magát, annyira érdekes az egész sztori, hogy nem lehet abbahagyni. Nem az én műfajom a krimi, legalábbis az Ambrózy-sorozaton kívül nem olvastam ilyen témában – legalábbis nem emlékszem – , viszont ez legalább annyira élvezetes volt nekem, mint az előbb említett mű, ami nagy szó, hiszen ódákat tudnék zengeni arról a sorozatról.

A szereplők szépen vannak felépítve és bemutatva. Mindenki fontos, mindenki szerepére szükség van, noha ez nem mindig érződik. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy derülnek ki múltbéli események, tragédiák egyes szereplők életéből, amik számomra azt a célt szolgálták, hogy akkor is legyen egy érzelmi összerándulás, amikor éppen nem tart semerre a nyomozás. Persze volt pár szereplő, akikre egyáltalán nem volt szükség, viszont tekintve, hogy ez egy trilógia első része, talán nem is baj. Hátha később több infót kapunk róluk, többet láthatjuk őket spoiler.

1-2 megoldásra szerintem túl hamar jöttek rá a szereplők, vagyis a főszereplőnk, Budai Viktor. Persze nem egyszer került olyan helyzetbe, amiből nem tudta, hogy másszon ki, ami kicsit emberibbé tette a karakterét, hiszen senki sem tud pillanatok alatt megoldani egy ilyen bűntényt. A rövid idő persze relatív. Gyorsan haladtam az utolsó 300 oldallal, így könnyen lehet, hogy ez okozta bennem a „na, már ezt is megoldottuk” érzést.

Először öt csillagot akartam adni a könyvre off, de mivel én abszolút nem vagyok vallásos, az ezt a témát boncolgató részek engem nagyon untattak, egy részüket inkább át is lapoztam. Nyilván szükség volt erre a témára, hiszen az elkövető nem Matyi bá a kocsmából, viszont olyanoknak, mint pl. én, akiket egyáltalán nem érint és nem érdekel ez a vonal, unalmassá és vontatottá válhat a történet.

Mindezek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet. Mindenképpen folytatni fogom a trilógiát, hiszen a könyv vége eléggé felcsigázott. Azt ugyan még nem tudom, mikor veszem rá magam, hogy a második részt is beszerezzem. :D Mindenesetre örülök, hogy ez a könyv dedikálva van, nagyon megkedveltem Szántó Dániel stílusát. Lehet én vagyok zavarodott, de a könyv elején nem tudtam eldönteni, hogy melyik korban is járunk. Valamiért az agyam folyamatosan a XX. századba tette a történetet. Ez azért hamar rendeződött, azért nem tagadom, vicces volt az első száz oldalon a fejben történő időutazgatásom.

8 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Budai Viktor nyomozónak elképesztő vallomást tesz egy hitében megrendült pap: élve eltemetett két embert. Mivel a bejelentése nem hivatalos és azt semmilyen módon nem rögzítik, így a nyomozást nehezen lehet megkezdeni. A rendőrség két nyomzócsoportja próbál az ügy végére járni, miközben igyekeznek a médiát távol tartani az esettől. Vajon milyen idíttatásból és kinek a segítségével végez agyament kisérletet Horváth Mihály atya? Erre és még sok minden másra is fény derül ebben a pergő cselekményű, a figyelmet végig fenntartó krimibe, ahol nemcsak az ügy részletei kezdenek körvonalazódni, de szép lassan megismerjük a nyomozók magánéleti dolgait és egymáshoz fúződő kapcsolatait is.
Bár A hatszög című kötetet (a sorozat második részét) hamarabb olvastam, mint ezt, így is minden követhető és világos volt számomra. Egy picit még jobban is tetszett ez a történet.
A krimik kedvelőinek nagyon tudom ajánlani ezt a könyvet, hiszen alapvetően a nyomozás áll a történet középpontjában, de azért jópár közügyet érintő kérdést is feszeget a könyv.
Nagyon várom a trilógia befejező részét, hiszen maradtak apróbb megválaszolatlan kérdések A hatszög végén…

>!
Alexandra, Pécs, 2020
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478003
3 hozzászólás
Katalin_V_Tóth P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Zseniális krimi-thriller volt. Letehetetlen könyv, izgalmas, fordulatos. Nagyon tetszett, hogy nem a megszokott sémát követi, hanem teljesen új alaphelyzetet teremt és így még feszültebb lett a történet. Budai Viktor és a főbb szereplők karaktere kiváló és nagyon jó volt olvasni a valós, kortárs kitekintéseket, utalásokat. Biztosan folytatom a trilógiát. Csillagos ötös.

1 hozzászólás
ProKontra P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Szántó Dániel nevével pár évvel ezelőtt találkoztam, amikor a Revansot és az Üldözöttet olvastam. Ígéretes krimi író, ígéretes könyvekkel, amiket kifejezetten szerettem. Aztán eltelt két hosszú év és Dániel szó szerint berobbant az Egy pap vallomása című könyvvel a piacra. Hangzatos cím, figyelemfelkeltő borító, naná, hogy érdekelt, és kíváncsi voltam, hogy Várnay Benett után kit fogok kapni, kiről fogok olvasni. Szóval izgatottan vágtam az Egy pap vallomásába.
Frappáns kezdés volt, kifejezetten felkeltette a kíváncsiságom a nem mindennapi eset, ahol egy hite vesztett pap különös kísérletbe kezd, hogy megnézze, létezik-e a mindenható, amelynek ő az életét szentelte. A könyv figyelemreméltó krimi formájában feszegeti a kérdést, hogy vajon mi van a halál után, hogyan tudható meg az, ami minden embert foglalkoztat a világon: Van mennyország, létezik Isten?
Mihály atya próbál erre választ keresni, de sajnos a módszerei elég drasztikusak és veszélyesek, nem mellesleg ellene megy mindennek, amit az egyház képvisel. Bár Szántó Dániel a könyvével szórakoztatni akarja az olvasót, mégis felmerül a kérdés: mit fognak szólni a fanatikus hívők, akik acsarkodva szedik szét azt, ami számukra nem tetszetős? Persze ennyire mélyen nem megy bele a dolgok velejébe, de sajnos a mai világban már óvatosan kell bánni a szavakkal.
Teljes értékelés itt:
https://prokontra.net/2020/11/05/szanto-daniel-egy-pap-…

>!
Alexandra, Pécs, 2020
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478003
21 hozzászólás
mate55 P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Az ördög egyik legnagyobb ravaszsága az, hogy elhiteti velünk: nem létezik. Isten kegyelméből… avagy Júdás a „pályamódosító” – katolikus pap. Minden kitalált vagy valós emberi alak, minden gesztus, epizód vagy történet mögött álló kérdés ugyanaz: hogyan képes az emberi elme a gonosz fogalmára, annak végrehajtásáról és megvalósításáról nem is beszélve? Isten bizony élveztem. És bár tudom, hogy kissé túlzásba esett az író, de annyira beszippantott a sztori, hogy tényleg nem akadtam ki ezen. Az első oldaltól a befejezésig lebilincselt, és nem éreztem, hogy sokkolni, vagy emberi léptékkel felfoghatatlan világvégével szeretett volna riogatni. Úgy gondolom, főként azoknak fog tetszeni, akik nem vetik meg azt, ha nem látják előre a dolgok menetét (vagy azt hiszik, hogy látják, de közben nagyon nem) és nem bánják, ha kicsit játszik velük az író. Mivel a könyv vállalt céljai (politika illetve társadalomkritikán kívül) a feszültség felkeltése és megfelelő adagolása, a lelki folyamatok ábrázolása, így nehéz más vonatkozásban beszélni róla. Akinek ez bejön, az kiválóan fog szórakozni, akinek nem, az ne reménykedjen, hogy itt kap netán magvas gondolatokat az életről. Nem lesz klasszikus, mert ez a thriller tényleg csak annyi, amennyinek látszik: hogy élvezzük és felértékeljük a látszólag hétköznapi részletek és szóváltások horderejét. Ezt viszont (nekem) teljesítette.

1 hozzászólás
Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Sokat vártam ettől a könyvtől és nem csalódtam. Dani egy nagyon izgalmas, összetett és egyedi pszichothrillerrel kápráztatott el bennünket. A cselekmény lassan bontakozott ki, az összes fejezetben csepegtetett az író új információkat. A szereplők kedvelhetők voltak, külön tetszett, hogy Magyarországon játszódik a történet. :)

Papírra_vetett_gondolataim>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Hatalmas kedvencem lett ez a kötet. Körülbelül 4 nap alatt sikerült elolvasnom, de csak azért, mert nem volt időm annyit olvasni. Ha lett volna időm 2 nap is elég lett volna, annyira magával ragadott a történet. A kötet stílusa és hangvétele annyira olvasmányos, hogy szinte észrevétlenül pörögnek a lapok olvasás közben. Rengeteg csavar, izgalom, hatalmas feszültség, a kötet észrevétlenül bekúszik a bőröd alá és nem enged. Mindenkinek csak ajánlani tudom ! :)

https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
dagikám>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Abszolút kedvenc lett ez a könyv.
Eleinte tartottam a sok szereplőtől,akiket a többi moly említett,de nekem nem volt vele problémám,mindig tudtam ki kicsoda.
Egy pörgős történetét kap az ember,imádtam minden sorát, annyira magával ragadott,hogy alig tudtam letenni. Mindig minden oldalon derült ki egy titok, ami új események láncolatát indította el.
Áldom az eszem,hogy megvettem az író összes könyvét.

Ngie>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Kezdjük az elején: Horváth Mihály atya, hitében megrendült pap olyan emberi ésszel szinte fel sem fogható kísérletbe kezd, amit elsőre még a rendőrök sem tudnak igazán hova tenni. A regény legelső kulcs jelenete egyben szerintem az egyik legerősebb jelenete is, Mihály atya és Budai Viktor közti párbeszéd végtelenül izgalmas, és közben garantált, hogy Viktorral együtt az olvasó is meghökken és megborzad Mihály atya mondataitól. Vannak azok a filmek, amikor nem bírod nézni (vagy mert a képi világ undorít el, vagy mentálisan megterhel, ami történik), de mégsem bírod levenni róla a szemed – na ez az érzés engem végigkísért a könyvön. Az Egy pap vallomásában nem kell várnunk, hogy megtörténjen a bűneset, az első pillanattól adott: egy fiatal lány és egy pap fekszik valahol két koporsóban, és arra várnak, hogy Budai Viktor vajon képes lesz-e megtalálni őket. A feszültség ott lapul a levegőben, és hajtja az olvasót, hogy végigolvasva a regényt megtudja, mi lesz a két áldozat sorsa. Sőt, valahol Budai Viktor személyében is egyfajta áldozatot követünk, aki próbálja az elébe állított rejtélyt kibogozni. És akik olvasták már, pontosan tudják, hogy ezen a három szereplőn kívül még sokan kerülnek az események kereszttüzébe, sokkal több történet bontakozik ki, mint amire talán a legelején számítanánk.

A címből is sejthető, hogy a regény egyik központi témája a vallás lesz. A szerző nagyon sok szereplőn át hozza be a különböző vallási kérdéseket és témákat, amik szerintem nagyon jól működtek. Annak ellenére élveztem a témát és ezeket a részeket a regényben, hogy én magam nem vagyok vallásos.

A regény másik nagy erőssége az írói stílus. Könnyed, olvasmányos és még valahogy a leírások alatt is úgy pörögtek az ujjaim alatt az oldalak, mintha párbeszédeket olvasnék. Nekem tetszettek a csavarok, tetszettek az elrejtett utalások. Sok gondolat visszaköszönt több oldalon, sokszor nagyon szépen álltak kontrasztba vagy párhuzamba egymással.

Amit kicsit negatívként éltem meg olvasás közben, hogy Budai Viktor ki van kiáltva a legjobb rendőrnyomozónak, akit Magyarország látott, és végig követ el apró és nagyobb hibákat. Ezt kicsit nehezen tettem helyre magamban, mert persze ő is ember, ő is hibázik, de egy-két jelenetnél azért csóváltam a fejem. A másik negatív nálam a regény lezárása volt, kicsit hirtelen ért véget bennem, de ez lehet írói húzás is, spoiler.

Nagyon bírnám, ha Dani tényleg átugrana más műfajba alkotni, mert a krimi nem a kedvenc műfajom, és tőle nagyon szívesen olvasnék olyan műfajban, ami közelebb áll hozzám!

A szerzővel online beszélgettünk az írásról és az Egy pap vallomásáról, amit vissza lehet nézni: https://youtu.be/1qA2HPZdpcA

robinson P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Istenigazából nem is tudom, hogy mit mondjak. Tetszett is meg nem is.Furcsa érzéseket hagyott bennem ez a könyv. Nehéz megszólalni elsők között, de nem tudok mást írni, mint amit érzek, amit kiváltott a könyv.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/10/egy-pap-vallomasa.html


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Ahhoz, hogy az ember a helyes ösvényre léphessen, néha a helytelen úton kell áthaladnia.

456. oldal

mate55 P>!

– Anyám egyszer azt mondta, hogy azért kell könyveket olvasni, mert azok megtanítanak a többi ember fejével gondolkodni.

504. oldal

mate55 P>!

Az ország nagy része keresztény, de a legtöbben nem gyakorolják a vallást. Csak a társadalmi elvárások miatt kereszteltetik meg a gyerekeiket.

106. oldal (Alexandra, 2020)

mate55 P>!

Ma már nem az a kérdés, hogy egyes politikusok korruptak-e, hanem az, hogy mennyire azok. Az emberek immunisak lettek a lopásra, hiszen tudják, hogy ez a hatalommal járó rossz, amely tulajdonképpen nem is annyira elítélendő, hozzátartozik az élet természetes körforgásához, akár az oxigén vagy a tápanyag.

496. oldal

1 hozzászólás
mate55 P>!

Ha egy ember csak a rosszat sorolja a jó meglátása nélkül, akkor az elfogultság miatt hiteltelenné válik a kritikája.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: elfogultság · hitelesség · kritika
mate55 P>!

– Az idő a legnagyobb veszedelem az életben.

306. oldal (Alexandra, 2020)

Perei_Annamária P>!

Anyám egyszer azt mondta, hogy azért kell könyveket olvasni, mert azok megtanítanak a többi ember fejével gondolkodni. És akkor irányíthatod őket.

457. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

Gyerekkorában megkeresztelték, akárcsak a magyar népesség hetven százalékát, de a vallást nem gyakorolta; nem imádkozott, nem gyónta meg a bűneit és nem hitt.

122. oldal

robinson P>!

Érdekes, hogy ezek a miseruhába bújt férfiak hajlamosak ugyanolyan megtévelyedett útra térni, akárcsak a ketrecbe zárt oroszlánok. A lemondásokat az emberi elme nem tudja megfelelően kezelni, és sok esetben zavarodottság lesz úrrá a tettein azoknak, akik megvonnak maguktól valamit, amire teljes szívükből vágynak.

270. oldal

MutiMit0lvasol P>!

– Ha túl sokáig élünk hazugságban, Viktor, akkor a hazugságból igazság válik, és az emberek eszerint az igazság szerint folytatják tovább az életüket. Ma már nem az a kérdés, hogy egyes politikusok korruptak-e, hanem az, hogy mennyire azok.

450. oldal


A sorozat következő kötete

Budai Viktor sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Aleatha Romig: Kiút a sötétből
Dan Brown: Eredet
Sienna Cole: Elmejáték
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
N. Nagy Zoltán: Keselyű
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Baráth Katalin: Arkangyal éjjel
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz