Egy ​pap vallomása 25 csillagozás

Szántó Dániel: Egy pap vallomása

„- Honnan értesült az emberrablásokról? – kérdezte kásás hangon.
Mihály atya felnevetett:
– Onnan, hogy én tüntettem el őket.
– Maga? – Viktor nem bírta megállni, hogy ne mosolyodjon el.
– Én bizony. Elraboltam őket, koporsóba fektettem a testüket a föld alá valahol messze innen, és otthagytam őket. Van levegőjük, némi italuk és élelmük. Úgy számoltam, hogy nagyjából egy hétig húzzák. Persze csak ha elég kitartóak.”
Egy hitében megrendült katolikus pap.
Egy megszállott elme kísérlete, elevenen eltemetett kísérleti alanyokkal.
Egy őrült nyomozás, ahol nem az elkövetőt kell megtalálni, hanem az áldozatokat.
Egy kiégett nyomozó és egy törtető nyomozónő küzdelme, miközben az óra kérlelhetetlenül tovább ketyeg…

Szántó Dániel harmadik regénye egy elképesztően nyomasztó és izgalmas bűntény felderítésének magával ragadó története a koszos, maffiózók uralta, csodálatos Budapesten.

>!
Alexandra, Pécs, 2020
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478003
>!
Alexandra, Pécs, 2020
526 oldal · ISBN: 9789634478010

Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 144


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Szántó Dániel nevével pár évvel ezelőtt találkoztam, amikor a Revansot és az Üldözöttet olvastam. Ígéretes krimi író, ígéretes könyvekkel, amiket kifejezetten szerettem. Aztán eltelt két hosszú év és Dániel szó szerint berobbant az Egy pap vallomása című könyvvel a piacra. Hangzatos cím, figyelemfelkeltő borító, naná, hogy érdekelt, és kíváncsi voltam, hogy Várnay Benett után kit fogok kapni, kiről fogok olvasni. Szóval izgatottan vágtam az Egy pap vallomásába.
Frappáns kezdés volt, kifejezetten felkeltette a kíváncsiságom a nem mindennapi eset, ahol egy hite vesztett pap különös kísérletbe kezd, hogy megnézze, létezik-e a mindenható, amelynek ő az életét szentelte. A könyv figyelemreméltó krimi formájában feszegeti a kérdést, hogy vajon mi van a halál után, hogyan tudható meg az, ami minden embert foglalkoztat a világon: Van mennyország, létezik Isten?
Mihály atya próbál erre választ keresni, de sajnos a módszerei elég drasztikusak és veszélyesek, nem mellesleg ellene megy mindennek, amit az egyház képvisel. Bár Szántó Dániel a könyvével szórakoztatni akarja az olvasót, mégis felmerül a kérdés: mit fognak szólni a fanatikus hívők, akik acsarkodva szedik szét azt, ami számukra nem tetszetős? Persze ennyire mélyen nem megy bele a dolgok velejébe, de sajnos a mai világban már óvatosan kell bánni a szavakkal.
Teljes értékelés itt:
https://prokontra.net/2020/11/05/szanto-daniel-egy-pap-…

>!
Alexandra, Pécs, 2020
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478003
21 hozzászólás
mate55 P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Az ördög egyik legnagyobb ravaszsága az, hogy elhiteti velünk: nem létezik. Isten kegyelméből… avagy Júdás a „pályamódosító” – katolikus pap. Minden kitalált vagy valós emberi alak, minden gesztus, epizód vagy történet mögött álló kérdés ugyanaz: hogyan képes az emberi elme a gonosz fogalmára, annak végrehajtásáról és megvalósításáról nem is beszélve? Isten bizony élveztem. És bár tudom, hogy kissé túlzásba esett az író, de annyira beszippantott a sztori, hogy tényleg nem akadtam ki ezen. Az első oldaltól a befejezésig lebilincselt, és nem éreztem, hogy sokkolni, vagy emberi léptékkel felfoghatatlan világvégével szeretett volna riogatni. Úgy gondolom, főként azoknak fog tetszeni, akik nem vetik meg azt, ha nem látják előre a dolgok menetét (vagy azt hiszik, hogy látják, de közben nagyon nem) és nem bánják, ha kicsit játszik velük az író. Mivel a könyv vállalt céljai (politika illetve társadalomkritikán kívül) a feszültség felkeltése és megfelelő adagolása, a lelki folyamatok ábrázolása, így nehéz más vonatkozásban beszélni róla. Akinek ez bejön, az kiválóan fog szórakozni, akinek nem, az ne reménykedjen, hogy itt kap netán magvas gondolatokat az életről. Nem lesz klasszikus, mert ez a thriller tényleg csak annyi, amennyinek látszik: hogy élvezzük és felértékeljük a látszólag hétköznapi részletek és szóváltások horderejét. Ezt viszont (nekem) teljesítette.

1 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Hatalmas kedvencem lett ez a kötet. Körülbelül 4 nap alatt sikerült elolvasnom, de csak azért, mert nem volt időm annyit olvasni. Ha lett volna időm 2 nap is elég lett volna, annyira magával ragadott a történet. A kötet stílusa és hangvétele annyira olvasmányos, hogy szinte észrevétlenül pörögnek a lapok olvasás közben. Rengeteg csavar, izgalom, hatalmas feszültség, a kötet észrevétlenül bekúszik a bőröd alá és nem enged. Mindenkinek csak ajánlani tudom ! :)

https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
Ngie>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Kezdjük az elején: Horváth Mihály atya, hitében megrendült pap olyan emberi ésszel szinte fel sem fogható kísérletbe kezd, amit elsőre még a rendőrök sem tudnak igazán hova tenni. A regény legelső kulcs jelenete egyben szerintem az egyik legerősebb jelenete is, Mihály atya és Budai Viktor közti párbeszéd végtelenül izgalmas, és közben garantált, hogy Viktorral együtt az olvasó is meghökken és megborzad Mihály atya mondataitól. Vannak azok a filmek, amikor nem bírod nézni (vagy mert a képi világ undorít el, vagy mentálisan megterhel, ami történik), de mégsem bírod levenni róla a szemed – na ez az érzés engem végigkísért a könyvön. Az Egy pap vallomásában nem kell várnunk, hogy megtörténjen a bűneset, az első pillanattól adott: egy fiatal lány és egy pap fekszik valahol két koporsóban, és arra várnak, hogy Budai Viktor vajon képes lesz-e megtalálni őket. A feszültség ott lapul a levegőben, és hajtja az olvasót, hogy végigolvasva a regényt megtudja, mi lesz a két áldozat sorsa. Sőt, valahol Budai Viktor személyében is egyfajta áldozatot követünk, aki próbálja az elébe állított rejtélyt kibogozni. És akik olvasták már, pontosan tudják, hogy ezen a három szereplőn kívül még sokan kerülnek az események kereszttüzébe, sokkal több történet bontakozik ki, mint amire talán a legelején számítanánk.

A címből is sejthető, hogy a regény egyik központi témája a vallás lesz. A szerző nagyon sok szereplőn át hozza be a különböző vallási kérdéseket és témákat, amik szerintem nagyon jól működtek. Annak ellenére élveztem a témát és ezeket a részeket a regényben, hogy én magam nem vagyok vallásos.

A regény másik nagy erőssége az írói stílus. Könnyed, olvasmányos és még valahogy a leírások alatt is úgy pörögtek az ujjaim alatt az oldalak, mintha párbeszédeket olvasnék. Nekem tetszettek a csavarok, tetszettek az elrejtett utalások. Sok gondolat visszaköszönt több oldalon, sokszor nagyon szépen álltak kontrasztba vagy párhuzamba egymással.

Amit kicsit negatívként éltem meg olvasás közben, hogy Budai Viktor ki van kiáltva a legjobb rendőrnyomozónak, akit Magyarország látott, és végig követ el apró és nagyobb hibákat. Ezt kicsit nehezen tettem helyre magamban, mert persze ő is ember, ő is hibázik, de egy-két jelenetnél azért csóváltam a fejem. A másik negatív nálam a regény lezárása volt, kicsit hirtelen ért véget bennem, de ez lehet írói húzás is, spoiler.

Nagyon bírnám, ha Dani tényleg átugrana más műfajba alkotni, mert a krimi nem a kedvenc műfajom, és tőle nagyon szívesen olvasnék olyan műfajban, ami közelebb áll hozzám!

A szerzővel online beszélgettünk az írásról és az Egy pap vallomásáról, amit vissza lehet nézni: https://youtu.be/1qA2HPZdpcA

robinson P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Istenigazából nem is tudom, hogy mit mondjak. Furcsa érzéseket hagyott bennem ez a könyv. Nehéz megszólalni elsők között, de nem tudok mást írni, mint amit érzek, amit kiváltott a könyv.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/10/egy-pap-vallomasa.html

Shiva713 P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Izgalmas krimi volt, és nem kevés szálon mozgott. Néha csak kapkodtam a fejem, hogy mi is történik. A vége kifejezetten tetszetősre és meglepőre sikerült. Egy kicsit nekem hosszú lett, pár részt feleslegesnek illetve kissé unalmasnak éreztem.

Bitten>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Hogy hány csillag? Hm….

A maga tükrében én megkockáztatok egy 4,5-et.

A miértje egyszerű.
Hangvétele nyers és szókimondó.
Skandináv elemek thrilleres körülményekkel fűszerezve.
Karakterei picit még finomithatoak de kellően nyersek és már-már érzelem mentesek voltak.
A leírásoknál én még tudnék kicsit finomhangolni bár bevallom ezt mindig annak tudom be hogy mit lát egy női szem és egy ffi. Szóval mibenlétedet tekintve lényegében helyén volt ez is.

És ismétlem magam örülök hogy vmi egyedit találtál!

El ne engedd a kezét annak aki a borítód csinálta! Tetszik!

Én azt a felet meghagyom hogy egyszer majd nyugodt szívvel mondhassam : – Na most átdobtál a palánkon!

Jó a vonal amin mozogsz és ahogy/amerre fejlődsz. És valljuk be érsz. Meg kell érni bizonyos történetek kifejezéséhez.

http://bittennonblogger.blogspot.com/2020/10/szanto-dan…

MutiMit0lvasol>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

A könyv már az első 3-4 oldalában megfogott a maga szemtelen hangvételű társadalomkritikájával (írtam is idézeteket belőle) és úgy voltam vele: wow, ez nekem tetszeni fog, de nem tudtam mire számíthatok ennyi oldalon keresztül.

A könyvnek az ötlete igazán figyelemre méltó és érdekes. Egy hitében megrendült pap, arra keresi a választ, hogy Isten valóban létezik-e, ennek eldöntésére két embert elrabol majd élve eltemet. Itt nem a tettest kell kézre keríteni, hanem az áldozatokat megtalálni, amíg arra még van lehetőség.

Bár ez a főszál, ami összeköti a legtöbb szereplőt mindenkinek adott volt (meg kell találni az áldozatokat), mégis megvolt minden karakternek a saját múltja/jelene a saját problémáival, amelyekkel szintén meg kellett küzdeniük.
A szereplők többsége tetszett és érdekes karakter volt, de sajnos egyiket sem éreztem közel magamhoz. Aki viszont nagyon szimpatikus volt, az Mihály Atya. Igaz, hogy Ő egy gonosz karakter, de tetszett a magyarázat a kísérletre, hogy miért határozta el, hogy véghez viszi ezt a beteg ötletet.

Összességében bátran merem ajánlani nem csak krimi rajongóknak.

LeviTheBooktuber P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Dani már a Revans c. regényével megmutatta, hogy kiváló érzéke van az íráshoz, ez az Egy pap vallomásával sem volt másképp.

A regény alapötlete kiemelkedő, egyedülálló, akár polgárpukkasztónak is mondanám, DE mégsem bántó. Vajon létezik Isten? Hit nélkül érdemes élni? Leginkább a választ magunkban kell keresnünk, a könyv különböző nézőpontokból boncolgatja a kérdést, ha tiszta választ nem is nyújt felénk, elgondolkodni biztosan el fogunk rajta. Velem sem volt másképp, pedig a való életben egyáltalán nem gyakorlom a vallásos hitem. A szerzővel való beszélgetés során Dani felvetett egy nagyon érdekes gondolatot, nem csak Istenben lehet hinni: hanem magunkban is. A hit a céljaink elérésében is ott van mellettünk, még ha azt nem is kötjük egy nagyobb hatalom felé.

Az egyik legnagyobb pozitívuma a könyvnek, hogy: hihetetlenül olvasmányos. Nem lehet egy percig sem unatkozni, az események pörögnek az oldalakon, mindig történik valami, hogy a figyelmünk továbbra is a regényre összpontosuljon. Lapozunk, lapozunk és mindig azon gondolkodhatunk, vajon hogyan fog folytatódni? Az izgalom egyáltalán nem marad el. Gyors, a csavarok kellemes egyensúlyban vannak elrejtve a történet hosszúságához mérten, nem kell kapkodnunk a fejünket, hogy éppen mi és mi történik.

A szöveg, mint az előző két könyv esetén is, továbbra is gördülékeny, nem hemzseg a sallangos túlírástól, ami elronthatná a gördülékeny olvasás élményét. Dani nagyon jól bánik a szavakkal és a mondatokkal. Ha átírnánk a szerzőt és a helyszínek nevét és jegyeznénk a belső oldalakon egy fordítót, könnyen eladhatóvá válna egy külföldi sikerszerző sikerregényének, anélkül, hogy azt bárki is megkérdőjelezhetné. Ebből kifolyólag éreztem azt a jellegzetes magyaros szagot, amit magyar szerzők esetén szoktam – mostanában már egyre kevésbé – érezni. Le a kalappal a tehetsége előtt.

Sajnos számomra a könyv egyik misztikuma már az első pár száz oldal után egyértelmű vált. A szemfüles krimiolvasók számára könnyen elcsíphető lehet ez a momentum. Én szeretem azt, ha a szerző végig az orromnál fogva vezet és az izgalomfaktor a regény utolsó mondatáig ott lebeg a szavak felett.

A regény hangulatát a skandináv krimikhez tudnám továbbra is hasonlítani. Szürke, sötét, múltbéli lelki sérülések, komorság, arrogancia. Talán az első 100-200 oldal alatt zavarni kezdett, ha nem is a hangulat, hanem már az oly sokat olvasott skandináv krimikre jellemző történetvezetés és főbb karakterek. Ez nem is a szerző hibája, hanem a műfajnak és inkább nekem. Túl sok ehhez hasonló regényt olvastam, ami miatt már nehéz elvonatkoztatnom a stílusjegyektől, és inkább vágyom ebben a műfajban, valami újra. Majd később ezt a számomra problémát már nem éreztem igazán problémának. Ebből kifolyólag a regény főhőse, Budai Viktor karaktere nem tudott újat mutatni, néhol már-már idegesített az arroganciája, misztikussága. Ettől függetlenül egyáltalán nem volt unalmas vagy egysíkú karakter.

A regény során nem csak a vallási és hitbeli kérdések kerülnek a terítékre. Megjelenik még egy erős társadalomkritika, Budapestről és Magyarországról. Az elején nagyon tetszett, hogy ezzel indítjuk a történetet, kapunk egy leírást arról, hol, mikor, hogyan és milyen aktualitásokkal indul a cselekmény a mai Budapesten. Viszont a regény későbbi fejezeteiben már inkább írói kitekintésnek hatottak a társadalmi, aktualitásokból fakadó véleménynyilvánítások. Ezek voltak azok a ritka pillanatok, amelyek miatt egy-egy pillanatra megakadtam.

Négy csillagot adtam a regénynek a fentebb megemlített negatívumok miatt, amit szeretnék hangsúlyozni: hogy az én saját véleményemet tükrözi, lehet valakinek ezek a momentumok lesznek azok, amiért annyira közel fogja érezni magához a könyvet, vagy éppen újat mutat neki a szerző. Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy Daninak folytatnia kell az írást, mert kiváló tehetséggel van megáldva és elképesztő volt látni és hallani mennyi kutatómunkát pakolt bele a szerző, hogy ezt a regényt egyszer olvashassuk.

Maradtak nyitott kérdések, de arra talán hamarosan választ kapunk! ;)

Ha szeretnétek egy nagyon izgalmas, mondanivalóval átszőtt krimit olvasni, mindenképen vegyétek a kezetekbe!

Dani! Csak így tovább! Nagyon várom a folytatást!

Magyar_Szerzők_Könyvei_Blog P>!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Az elmúlt napokban sajnos nem volt időm olvasni, ezért a hétvégén folytattam. Röpke 3 nap alatt letudtam. De amikor végeztem, sajnáltam, mert olvastam volna még. Kedvenc könyv lett a számomra. Budai Viktor a legjobb. Nem mellesleg elképzeltem azt, hogy ha ebből forgatnának filmet, én Stohl Andrást, választanám Viktor karakterének. Annyira illene hozzá. A modora, a sárm, a nézése, meg minden. Csakis ő játszhatná el.
Uhh, nem is emlékszem mikor olvastam ilyen jó, izgalmas, lebilincselő történetet. Szántó Dánielnek elképesztően jó a mesélőkéje.

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2020/11/szanto-daniel-egy-p…


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Ahhoz, hogy az ember a helyes ösvényre léphessen, néha a helytelen úton kell áthaladnia.

456. oldal

mate55 P>!

– Anyám egyszer azt mondta, hogy azért kell könyveket olvasni, mert azok megtanítanak a többi ember fejével gondolkodni.

504. oldal

mate55 P>!

Ha egy ember csak a rosszat sorolja a jó meglátása nélkül, akkor az elfogultság miatt hiteltelenné válik a kritikája.

168. oldal

mate55 P>!

Ma már nem az a kérdés, hogy egyes politikusok korruptak-e, hanem az, hogy mennyire azok. Az emberek immunisak lettek a lopásra, hiszen tudják, hogy ez a hatalommal járó rossz, amely tulajdonképpen nem is annyira elítélendő, hozzátartozik az élet természetes körforgásához, akár az oxigén vagy a tápanyag.

496. oldal

1 hozzászólás
mate55 P>!

Az ország nagy része keresztény, de a legtöbben nem gyakorolják a vallást. Csak
a társadalmi elvárások miatt kereszteltetik meg a gyerekeiket.

115. oldal

mate55 P>!

– Az idő a legnagyobb veszedelem az életben.

337. oldal

robinson >!

Gyerekkorában megkeresztelték, akárcsak a magyar népesség hetven százalékát, de a vallást nem gyakorolta; nem imádkozott, nem gyónta meg a bűneit és nem hitt.

robinson >!

Érdekes, hogy ezek a miseruhába bújt férfiak hajlamosak ugyanolyan megtévelyedett útra térni, akárcsak a ketrecbe zárt oroszlánok. A lemondásokat az emberi elme nem tudja megfelelően kezelni, és sok esetben zavarodottság lesz úrrá a tettein azoknak, akik megvonnak maguktól valamit, amire teljes szívükből vágynak.

robinson P>!

Egy patkány rohant keresztül az Erzsébet körút négysávos útján.

(első mondat)

robinson P>!

A nyugati árakon keleti minőséget kínáló vendéglátóhelyek közül a Daniel’s volt a legfelkapottabb, talán azért, mert itt egyetlen férfi pultosra hét női felszolgáló jutott.

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Hidasi Judit: Elveszve
Szabó Tünde: Rácsok
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Berg Judit: Az őrzők
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Milbacher Róbert: Léleknyavalyák
Kondor Vilmos: A bűntől keletre
Baráth Katalin: Arkangyal éjjel