91. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​hatszög (Budai Viktor 2.) 180 csillagozás

Szántó Dániel: A hatszög

„- ​Tőlem akarod hallani, hogy egy sorozatgyilkos fekete nőkre vadászik az országban? Ez baromság! Ha sorozatgyilkos lenne az elkövető, aki azt akarta volna, hogy megtaláljuk a holttestet, akkor hátrahagyott volna egy üzenetet vagy egy jelet az áldozatok körül, hogy kérkedjen vele. Érted? Kellene lennie valaminek, ami összeköti a helyszíneket. Valami konkrétnak. Itt viszont nincs semmi. Üres az egész.
– Ez nem az elbaszott Pszicho – rázta meg a fejét Hajnalka.”

Faji indíttatású sorozatgyilkosság Magyarországon.
Egy feltörekvő, fiatal, jóképű rendőr, akiért odavannak a nők.
Egy kiégett, lezüllött, iszákos nyomozó, aki odavan a nőkért, de már az utolsókat rúgja.
Középkorú, fekete női áldozatok, brutális kegyetlenséggel meggyilkolva.
Kétségbeesett hajsza az elkövető után, ami minden szereplő életét gyökeresen megváltoztatja.
Szántó Dániel új regénye pergő cselekményű, lélektani és társadalmi kérdéseket feszegető krimi a mai Magyarországon a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Alexandra, Pécs, 2021
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635820252
>!
Alexandra, Pécs, 2021
480 oldal · ISBN: 9789635820269

Enciklopédia 44

Szereplők népszerűség szerint

Budai Viktor · Sebők Szilveszter · Abdul Abari · Gál Balázs · Sebők Hajnalka


Kedvencelte 27

Most olvassa 8

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 98

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Első olvasásom volt az írótól, így nem voltak előzetes elvárásaim. Nagyon tetszett a történet és jó volt végre egy jelenben játszódó könyvet olvasni, ami több aktuális témát (Covid, Black Life Matter, migránsok) is felvonultatott. Izgalmas, eseménydús, fordulatos és meglepő is volt egyszerre. Több olyan írói megoldást is használt, amik elnyerték a tetszésemet. Jól szórakoztam!
A fülszöveg a negyedét se mondja el annak, ami ebben a könyvben történik, úgyhogy igazán nehéz spoilermentesen írni róla. Nem tagadom, sok meglepetés ért olvasás közben.
Egy darabig azt éreztem, hogy van pár felesleges szereplő, viszont olyan jó ritmusban követhetjük az eseményeket, hogy ez később abszolút nem zavart már. Bár a fő ügy megoldódott, néhány történetszál befejezetlen maradt, így okkal várható valamiféle folytatás… Én biztos vevő leszek rá!

>!
Alexandra, Pécs, 2021
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635820252
mate55 P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Szántó Dániel minden kétséget kizáróan az egyik legjelesebbike azoknak a néhány éve színre lépett fiatal magyar íróknak, akiknek regényeikben a bűn és a szereplők drámája is kulcsfontosságú, de a háttérből óhatatlanul beszivárognak a társadalmi tényezők is. Szokás azzal méltatni egy könyvet, hogy jobban „izgatja” mi történik a szereplőkkel, mint a nyomozással, pedig pont ez adja „A hatszög” erejét, ahogy egyensúlyban tartja a kettőt, hiszen amúgy is elválaszthatatlanok egymástól. Nevén nevezi a dolgokat, nem köntörfalaz. A legérdekesebb azonban ténylegesen a két nyomozó, viszonya, melynek során erősen drámai színezetet is kap a történet kilépve a rendőri nyomozás hatásköre alól. A főszereplők úgy gondolnak saját magukra, mint akik nagyon értenek a szakmához, közben pedig egyszerűen csak ellenszenvesek. De számomra ezek a karakterek teszik szerethetővé a könyvet. Nem fog csatlakozni a klasszikusokhoz, és olvashattunk már nála jobbakat is, de legalább egy átélhető megoldást fel tud mutatni, s azon alkotásokhoz tartozik, amelyek a minőséget nyújtják. Az eredmény egy kellő érzelmi intelligenciával rendelkező könyv, amely jó érzékkel reflektál korunkra, (rasszizmus, járvány, stb.) és amely megérdemli, hogy figyeljünk rá. Szóval jó volt olvasni, még ha helyenként kissé el is kalandoztam. Kevésbé sikerült pillanataiban is kellően markáns, kellőképpen karakteres, a műfaji jegyeket jó érzékkel sorakoztatja fel, a befejezés pedig hatásos, noha a zárásra maradt némi hiányérzetem. De nagy reményeket fűzök a következő részhez.

Papírra_vetett_gondolataim>!
Szántó Dániel: A hatszög

Szántó Dániel Egy pap vallomása című kötete volt az első, amit olvastam az írótól, és hát annyira tetszett a történet és ez a stílus, amit Dani képvisel, hogy a tavalyi évem legjobb olvasmánya lett. Na, de mi a helyzet az új regényével, A hatszöggel? Ezt a történetet egyszerűen imádtam, és ha lehet ilyet mondani még jobban tetszett, mint az Egy pap vallomása, ami számomra is abszolút meglepő. Ez a történet teli van izgalommal, feszültséggel és rengeteg nem várt fordulattal. Az egyetlen problémám az volt a kötet olvasása közben, hogy a vizsgáim miatt sokszor le kellett tennem, amit sokszor konkrét fizikai fájdalomként éltem meg. A lényeg a lényeg, ez a kötet fantasztikus és Dani megint túl járt az eszemen!
Külön öröm,hogy én lehetek az első, aki elmondja a véleményét erről a regényről.

Bővebben a könyvről itt beszélek :
https://youtu.be/vhFx22wLzDw

dagikám>!
Szántó Dániel: A hatszög

A második rész elolvasása utána most már biztosan kijelenthetem, hogy új kedvenc írót és sorozatot avattam.
Az ország különböző pontjain fekete bőrű nőket találnak holtan, akiket brutális módon gyilkolnak meg.
Az első részben megismert Budai Viktor és társa, Sebők Szilveszter lesz megbízva a nyomozással. Volt itt minden,ami fokozta az izgalmakat, és egyszerűen nem lehetett letenni a könyvet,magába szippantottak az események.
Nagyon sok szereplőt vonultatott fel az író,de számomra ez nem volt zavaró.
Kicsit „bosszankodtam” a lezárás miatt,szerettem volna Szilveszter titkát megtudni,de nagyon remélem lesz folytatása,ami egyértelműen KELL. :)

Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Amikor az Egy pap vallomása című könyvet olvastam az írótól, azt hittem, hogy azt nem fogja tudni felül múlni… de hát sikerült neki. Izgalmas történet volt, az elejétől a végéig fent tartotta az érdeklődést, alig bírtam letenni. Budai Viktor még mindig a kedvencem, viszont a másik nyomozót is megkedveltem. A könyv vége viszont… lesokkolódtam… nem tudom mit gondoljak… várom a következő részt. :)

Mariann_ P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Szántó Dani minden könyvét olvastam, ez tetszett a legjobban.
Gyorsan olvasható, sodródunk az árral, amikor letettem, tovább éltem benne, gyakran még a házimunkák közben is olvastam, és esti olvasóként nappal is igyekeztem a kezembe venni. Izgalmas , sok helyszínt érint , még a ma aktuális téma, a koronavírus is is említésre került, így utólag is könnyen beazonosítható lesz majd az időben.
Szereplői távolról sem tökéletesek, gondjaik vannak, de kinek nincsen ?
Ugyanakkor Budai Viktor, a vezető nyomozó alkoholista, züllött, igénytelen, és hogy még tetézzük, koszos és bűzlik . Értem én, hogy van ilyen is, de ezzel bűzléssel távolról sem szerethető karakter.
Amiért fél csillagot levontam, az az, hogy tele van trágár párbeszédekkel.
Nem szeretem, nem használom, ilyen családban nőttem fel.
A nagyszüleim, a szüleim, a gyerekeim, és mi sem ejtettünk ki még egy káromkodó szót sem. Így érthető, hogy zavar.
Amúgy a nyomozás, meg minden rendben volt, és jobb, mint az első rész.

KingucK P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Nagyon jól sikerült ez a része is.
Izgalmas és eseménydús. Feltűnnek a régi ismert szereplők és megismerhetünk újakat is, már az elején kapunk is egy fordulatot a szereplőkkel kapcsolatban, ami merően átmozdítja a dinamikáját a cselekménynek (nem bánik kesztyűs kézzel az író az embereivel).
Tetszik, hogy több szálon futnak az események, bár annak ellenére, hogy több karakter szerepel a regényben mindig csak az adott főkarakternek vannak érdemi eseményei. Örülök, hogy a karakterek nem fekete-fehérek, bár néha kicsit túl soknak éreztem az árnyoldalakat (hogy mindenkinek ennyi sötét titka van).
A téma nagyon mai, rasszizmus pandémia környezetben, több oldalról megvizsgálta a szerző a témát, néhol nekem kicsit túl sok is volt a magyarázat, de ez az egyéni szubjektív véleményem.

Nem zavart, mert annyira sodort magával a történet, inkább feltűnik, hogy nem igazán a nyomozáson van a hangsúly a regényben, inkább olyan, mintha csak szerencsés és szerencsétlen véletlenek sorozata vinné magával a történet fonalát.

Ajánlom a krimit szeretőknek, vagy még inkább a thriller szeretőknek!
Várom a folytatást!

rosemary_goth P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Természetesen jó szokásomhoz híven ismét nem az első résszel kezdem a sorozatot. Kezdem azt hinni, hogy a sorozatokat nem nekem találták ki. Pedig tényleg szeretem őket. :)

Valahogy az alkesz, lepukkant nyomozók figurája nem az én világom. Nem szeretem az igénytelen embereket.
Bár valamelyest kárpótolt, hogy tulajdonképpen Budai nem sokat szerepelt a történetben. Viszont a kis fiatal suhancról már a legelső fellépésénél volt egy olyan érzésem, hogy nem fogjuk szeretni egymást…

Nem volt rossz, élveztem olvasni, bár nekem valahogy mégsem volt „az igazi”.

Ami kifejezetten idegesített: aktuális közéleti események történetbe való szövése. Nekem már a hírekben (is) sok volt a koronázás, ebben a könyvben kifejezetten hajítottam volna azokat a lapokat a kukába, ha nem sajnálnám a könyvet. Sokkal élvezhetőbb történet lett volna a közéleti hivatkozások, meg a könyvhivatkozások nélkül. Amint ezek a szükségtelen beszúrások eltűntek, kifejezetten élveztem, hogy végre a nyomozásra fordul a figyelem.

Szerencsétlen Enikőt pedig nagyon sajnáltam, mert szegényről csak úgy a történet közepén megfeledkeztünk. Eltűnt szegénykém a süllyesztőben, aztán valami csoda folytán az utolsó oldalakra a szerző ráeszmélt, hogy megfeledkezett róla.

Nem volt rossz, de sokkal jobb is lehetett volna. Remélem, egy következő rész már igazán jó lesz, amire érdemes várni.

Brigi__>!
Szántó Dániel: A hatszög

Most úgy érzem bajban vagyok. Rettentően vártam erre a könyvre. Egy olyan történetet kaptam, amire…egyáltalán nem számítottam.
Frusztráció. Ez a szó jut most az eszembe. Frusztrált vagyok, mert nem tudom mit tudnék jelenleg a könyvről írni, mert így vagy úgy, de a hatása alá kerültem. Annyi biztos, hogy számomra az olvasás élményéből elvett az a rengeteg trágár párbeszéd. Nem vagyok egy ne bánts virág, nagyon is tisztában vagyok vele, hogy mi magyarok akár öt percig is tudunk egy levegővel káromkodni úgy, hogy nem mondjuk ugyanazt kétszer, de olvasva valahogy most nem volt kellemes.
Ugyanakkor úgy érzem, hogy ezek a nyers párbeszédek és viselkedések csak álca volt a karaktereknek. Egy maszk, ami mőgé el tudtak rejtőzni, hogy elhitessék a világgal ők nem éreznek fájdalmat és rendben vannak. Vagy csak én láttam bele többet. Ki tudja…Mindenki máshogy dolgozza fel a traumáit. Viktor és Szilveszter is a maga módján tette ezt.
Kicsit sajnáltam, hogy nem tudtunk meg Olivérről többet de van egy olyan érzésem, hogy ez a történet olyan hidat képez a következő kötethez, amire fel kell készülni.
Ezeken felül a cselekmény levezetése tetszett. Kellőképpen borzolta az író az idegszálaimat, néha még salsázott is rajta, de megérte. A bűntényben a csattanó is kiváló volt. Fekete és fehér. Sosem tudhatja az ember lánya, hogy mikor és ki fordul(hat) ellene.
Lehet, hogy van bennem egy kis negatív szájíz, de szerintem a kellő hatást elérte az író, mert a fejemből nem tud szabadulni a történet.

Patsy>!
Szántó Dániel: A hatszög

Eddig ez a második kötet, amit olvastam az írótól, de annyira imádom már most, hogy biztos az összes könyvét el fogom olvasni.
Mikor már azt hittem kiderült minden a történetben, az író még akkor is csavart rajta egyet :D


Népszerű idézetek

FreeAngel>!

…többnek kellene éreznie magát. A belénk kódolt normák miatt. Azok miatt a normák miatt, melyeket nap mint nap belénk diktálnak a televízióból, az internetről, ismert emberektől és politikusoktól, hogy dolgozni kell, termelni a GDP-t a gazdasági növekedés miatt, mert ettől lesz fontos a haszontalan életünk. Vedd fel a láncaidat, és mosolyogj. Élj rabszolgaként, és hidd azt, hogy szabad vagy. Aztán halj meg csendesen, mintha semmit sem tettél volna.

121. oldal

szentesi_katalin P>!

– Nyugodj meg, Szilveszter…
– Szerinted van olyan ember a földön, aki a „nyugi” szóra megnyugszik?

418. oldal

Mónika_T P>!

Szociális lények vagyunk, arra lettünk teremtve, hogy közösen együtt boldoguljunk a hétköznapok során, és ha valaki ezt nem kapja meg, akkor az ingerszegény környezet ellen az emberi elme úgy védekezik, hogy képzelegni kezd.

FreeAngel>!

… az ember a világ legokosabb és leghülyébb teremtménye egyszerre…

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberek · hülyeség · okosság
Borcsy P>!

A hit a legalapvetőbb kapaszkodója az emberi létnek. Ha hiszünk benne, hogy minden, ami körülveszi minket, jelentőséggel bír, akkor boldogok lehetünk.

FreeAngel>!

Sokan azt mondják, hogy a feladás rossz dolog, gyengeségre vall, hogy a lehetetlen nem létezik, de ez mind csupa hazugság. Egy észszerű visszalépés sokkal többet ér, mint a győzelem mindenáron történő hajszolása.

404. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feladás · győzelem · lehetetlen · Sebők Szilveszter
Borcsy P>!

Egy ésszerű visszalépés sokkal többet ér, mint a győzelem mindenáron történő hajszolása.

Mónika_T P>!

– És én nem vagyok semmilyen Michael Jordan, te pedig még kevésbé vagy az a Lebron akárkicsoda. Mi senkik vagyunk. Én a tegnap senkije, te a máé, és valaki más majd a holnapé lesz.

Kapcsolódó szócikkek: Budai Viktor · Sebők Szilveszter
FreeAngel>!

Nemhiába közvetít a híradó csupa rossz dologról. Az emberek valamiért jobban akarják a rosszat látni, mint a jót.

240. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hír · híradó · · rossz
Borcsy P>!

A férfiak éhsége olyan, mint a nyári zivatar: a semmiből érkezik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Anett: A 33-as beteg
N. Nagy Zoltán: Keselyű
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
John Cure: A gonosz új arca
Chris Carter: Halállista
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Mike Omer: Egy gyilkos elme
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Réti László: Kaméleon
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza