48. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​hatszög (Budai Viktor 2.) 100 csillagozás

Szántó Dániel: A hatszög

„- ​Tőlem akarod hallani, hogy egy sorozatgyilkos fekete nőkre vadászik az országban? Ez baromság! Ha sorozatgyilkos lenne az elkövető, aki azt akarta volna, hogy megtaláljuk a holttestet, akkor hátrahagyott volna egy üzenetet vagy egy jelet az áldozatok körül, hogy kérkedjen vele. Érted? Kellene lennie valaminek, ami összeköti a helyszíneket. Valami konkrétnak. Itt viszont nincs semmi. Üres az egész.
– Ez nem az elbaszott Pszicho – rázta meg a fejét Hajnalka.”

Faji indíttatású sorozatgyilkosság Magyarországon.
Egy feltörekvő, fiatal, jóképű rendőr, akiért odavannak a nők.
Egy kiégett, lezüllött, iszákos nyomozó, aki odavan a nőkért, de már az utolsókat rúgja.
Középkorú, fekete női áldozatok, brutális kegyetlenséggel meggyilkolva.
Kétségbeesett hajsza az elkövető után, ami minden szereplő életét gyökeresen megváltoztatja.
Szántó Dániel új regénye pergő cselekményű, lélektani és társadalmi kérdéseket feszegető krimi a mai Magyarországon a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Alexandra, Pécs, 2021
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635820252
>!
Alexandra, Pécs, 2021
480 oldal · ISBN: 9789635820269

Kedvencelte 15

Most olvassa 3

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Első olvasásom volt az írótól, így nem voltak előzetes elvárásaim. Nagyon tetszett a történet és jó volt végre egy jelenben játszódó könyvet olvasni, ami több aktuális témát (Covid, Black Life Matter, migránsok) is felvonultatott. Izgalmas, eseménydús, fordulatos és meglepő is volt egyszerre. Több olyan írói megoldást is használt, amik elnyerték a tetszésemet. Jól szórakoztam!
A fülszöveg a negyedét se mondja el annak, ami ebben a könyvben történik, úgyhogy igazán nehéz spoilermentesen írni róla. Nem tagadom, sok meglepetés ért olvasás közben.
Egy darabig azt éreztem, hogy van pár felesleges szereplő, viszont olyan jó ritmusban követhetjük az eseményeket, hogy ez később abszolút nem zavart már. Bár a fő ügy megoldódott, néhány történetszál befejezetlen maradt, így okkal várható valamiféle folytatás… Én biztos vevő leszek rá!

>!
Alexandra, Pécs, 2021
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635820252
ProKontra P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Tisztában vagyok vele, hogy nem leszek népszerű az értékelésemmel, de én ezt éreztem, ezek a gondolatok jöttek olvasás közben. Nem szeretnék vitázni, így, akinek nem tetszik, azt megkérem, pörgessen tovább!!!

A hatszög: „Fekete-fehér, igen-nem? Egy rejtélyes sorozatgyilkosság, amelyben semmi sem az, aminek látszik…” – írja a szerző. Ténylegesen semmi sem az, aminek látszik, azonban a történet szempontjából ez nem pozitív jelzéssel bír.

De most lássuk, mit rejt magában ez, a borítóját tekintve rendkívül figyelemfelkeltő, mielőbbi elolvasásra sarkalló, vaskos krimi. Maga az alap koncepció remek választás, naprakész. Egy olyan téma, ami az egész világon jelen van, forr tőle a világsajtó, így joggal számítottam arra, hogy egy remek történet kerekedik ki belőle.

A hatszög egyik központi szereplője Budai Viktor az idősödő, hímsoviniszta, beképzelt, alkoholista, kurvapecér, aki amellett, hogy elhízott, még igénytelen és büdös is, azonban mégis ő a szupersztár, a Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály vezető nyomozója. (Mielőtt bárki azt gondolná bántani akarom szegény embert, ez, szinte szóról szóra le van írva a könyvben)
Egy áttivornyázott éjszaka után részegen bemegy az irodájába, ahol Hajnalka kolleginája kezdi istápolni, hogy főhősünk némiképp magához térjen. Hajnalkának azonban vannak hátsó szándékai: „gyengéd gondoskodás” közben, felvázolja Budainak két fekete bőrű nő meggyilkolását. Budai szkeptikus, próbál kapaszkodni minden szálba, hogy meneküljön Hajnalka kérése elől, de a bűnügyi technikus kitartó unszolásának köszönhetően, felkelti Viktor érdeklődését. Mindeközben a sztori egy színes bőrű nő, Nikoletta, osztrák szexmunkája utáni hazatérésére kalauzol minket, a másik szálon pedig a rendőrségi pszichológus, Lívia castingolja az ifjú titánt, Sebők Szilvesztert, aki a történet másik főhősévé válik. Sebők fiatalabb és kecsesebb kiadása Budainak, hasonló tulajdonságokkal felruházott karakter, a különbség az, hogy remélhetőleg nem alkoholista, rendszeresen tisztálkodik, és nem jár fizetős lányokhoz. Természetesen ő sem veti meg a nőket, csupán nem fizet értük. Valami oknál fogva az író nem akarta, hogy szerethető főhősök színesítsék A hatszög című könyvét.

Viktor és Hajnalka kimennek spoiler, az uzsai erdőbe. Uzsa Tapolca és Sümeg között található. Hogy miért írom le ezt az információt? Mert itt, Uzsán, szegény Budainak kopogott a szeme az éhségtől, és megkívánta a pizzát. Jóravaló kolleginája, alig háromórás autóút után, a Blahára viszi, hogy Budai kielégítse pizzavágyát. Namármost: vagy a Budainak van egy fránya ízlése, hogy csak a blahai pizzát akarja (!!!!), vagy Hajnalka egy szadista állat, hogy szerencsétlent a másnapossága ellenére éhezteti. Ezt döntse el ki-ki magában. Ezt követően a halottasházba mennek, ahol megtudják a kórboncnoktól, hogy a két áldozat halálának a körülményei semmiben sem hasonlóak, így összerakják a lehetetlent: Ugyanaz az elkövető! Zseniális! A profi nyomozót pár mondat alatt sikerült meggyőzni arról, hogy két olyan eset, amiben egyetlen közös pont van csupán (és az sem mérvadó), ugyanaz az elkövető tette el láb alól. Hát…én nem vagyok nyomozó, megközelítőleg sem, de ez már szöget ütött a fejembe, így kicsit utánakérdeztem egy ismerőstől. A lényeg: két eltérő gyilkosságból azt a konzekvenciát levonni, hogy ugyanaz az elkövető, elég irreális.

Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/06/18/szanto-daniel-a-hatszog/

18 hozzászólás
mate55 P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Szántó Dániel minden kétséget kizáróan az egyik legjelesebbike azoknak a néhány éve színre lépett fiatal magyar íróknak, akiknek regényeikben a bűn és a szereplők drámája is kulcsfontosságú, de a háttérből óhatatlanul beszivárognak a társadalmi tényezők is. Szokás azzal méltatni egy könyvet, hogy jobban „izgatja” mi történik a szereplőkkel, mint a nyomozással, pedig pont ez adja „A hatszög” erejét, ahogy egyensúlyban tartja a kettőt, hiszen amúgy is elválaszthatatlanok egymástól. Nevén nevezi a dolgokat, nem köntörfalaz. A legérdekesebb azonban ténylegesen a két nyomozó, viszonya, melynek során erősen drámai színezetet is kap a történet kilépve a rendőri nyomozás hatásköre alól. A főszereplők úgy gondolnak saját magukra, mint akik nagyon értenek a szakmához, közben pedig egyszerűen csak ellenszenvesek. De számomra ezek a karakterek teszik szerethetővé a könyvet. Nem fog csatlakozni a klasszikusokhoz, és olvashattunk már nála jobbakat is, de legalább egy átélhető megoldást fel tud mutatni, s azon alkotásokhoz tartozik, amelyek a minőséget nyújtják. Az eredmény egy kellő érzelmi intelligenciával rendelkező könyv, amely jó érzékkel reflektál korunkra, (rasszizmus, járvány, stb.) és amely megérdemli, hogy figyeljünk rá. Szóval jó volt olvasni, még ha helyenként kissé el is kalandoztam. Kevésbé sikerült pillanataiban is kellően markáns, kellőképpen karakteres, a műfaji jegyeket jó érzékkel sorakoztatja fel, a befejezés pedig hatásos, noha a zárásra maradt némi hiányérzetem. De nagy reményeket fűzök a következő részhez.

Papírra_vetett_gondolataim>!
Szántó Dániel: A hatszög

Szántó Dániel Egy pap vallomása című kötete volt az első, amit olvastam az írótól, és hát annyira tetszett a történet és ez a stílus, amit Dani képvisel, hogy a tavalyi évem legjobb olvasmánya lett. Na, de mi a helyzet az új regényével, A hatszöggel? Ezt a történetet egyszerűen imádtam, és ha lehet ilyet mondani még jobban tetszett, mint az Egy pap vallomása, ami számomra is abszolút meglepő. Ez a történet teli van izgalommal, feszültséggel és rengeteg nem várt fordulattal. Az egyetlen problémám az volt a kötet olvasása közben, hogy a vizsgáim miatt sokszor le kellett tennem, amit sokszor konkrét fizikai fájdalomként éltem meg. A lényeg a lényeg, ez a kötet fantasztikus és Dani megint túl járt az eszemen!
Külön öröm,hogy én lehetek az első, aki elmondja a véleményét erről a regényről.

Bővebben a könyvről itt beszélek :
https://youtu.be/vhFx22wLzDw

dagikám>!
Szántó Dániel: A hatszög

A második rész elolvasása utána most már biztosan kijelenthetem, hogy új kedvenc írót és sorozatot avattam.
Az ország különböző pontjain fekete bőrű nőket találnak holtan, akiket brutális módon gyilkolnak meg.
Az első részben megismert Budai Viktor és társa, Sebők Szilveszter lesz megbízva a nyomozással. Volt itt minden,ami fokozta az izgalmakat, és egyszerűen nem lehetett letenni a könyvet,magába szippantottak az események.
Nagyon sok szereplőt vonultatott fel az író,de számomra ez nem volt zavaró.
Kicsit „bosszankodtam” a lezárás miatt,szerettem volna Szilveszter titkát megtudni,de nagyon remélem lesz folytatása,ami egyértelműen KELL. :)

Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Amikor az Egy pap vallomása című könyvet olvastam az írótól, azt hittem, hogy azt nem fogja tudni felül múlni… de hát sikerült neki. Izgalmas történet volt, az elejétől a végéig fent tartotta az érdeklődést, alig bírtam letenni. Budai Viktor még mindig a kedvencem, viszont a másik nyomozót is megkedveltem. A könyv vége viszont… lesokkolódtam… nem tudom mit gondoljak… várom a következő részt. :)

Mariann_ P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Szántó Dani minden könyvét olvastam, ez tetszett a legjobban.
Gyorsan olvasható, sodródunk az árral, amikor letettem, tovább éltem benne, gyakran még a házimunkák közben is olvastam, és esti olvasóként nappal is igyekeztem a kezembe venni. Izgalmas , sok helyszínt érint , még a ma aktuális téma, a koronavírus is is említésre került, így utólag is könnyen beazonosítható lesz majd az időben.
Szereplői távolról sem tökéletesek, gondjaik vannak, de kinek nincsen ?
Ugyanakkor Budai Viktor, a vezető nyomozó alkoholista, züllött, igénytelen, és hogy még tetézzük, koszos és bűzlik . Értem én, hogy van ilyen is, de ezzel bűzléssel távolról sem szerethető karakter.
Amiért fél csillagot levontam, az az, hogy tele van trágár párbeszédekkel.
Nem szeretem, nem használom, ilyen családban nőttem fel.
A nagyszüleim, a szüleim, a gyerekeim, és mi sem ejtettünk ki még egy káromkodó szót sem. Így érthető, hogy zavar.
Amúgy a nyomozás, meg minden rendben volt, és jobb, mint az első rész.

rosemary_goth P>!
Szántó Dániel: A hatszög

Természetesen jó szokásomhoz híven ismét nem az első résszel kezdem a sorozatot. Kezdem azt hinni, hogy a sorozatokat nem nekem találták ki. Pedig tényleg szeretem őket. :)

Valahogy az alkesz, lepukkant nyomozók figurája nem az én világom. Nem szeretem az igénytelen embereket.
Bár valamelyest kárpótolt, hogy tulajdonképpen Budai nem sokat szerepelt a történetben. Viszont a kis fiatal suhancról már a legelső fellépésénél volt egy olyan érzésem, hogy nem fogjuk szeretni egymást…

Nem volt rossz, élveztem olvasni, bár nekem valahogy mégsem volt „az igazi”.

Ami kifejezetten idegesített: aktuális közéleti események történetbe való szövése. Nekem már a hírekben (is) sok volt a koronázás, ebben a könyvben kifejezetten hajítottam volna azokat a lapokat a kukába, ha nem sajnálnám a könyvet. Sokkal élvezhetőbb történet lett volna a közéleti hivatkozások, meg a könyvhivatkozások nélkül. Amint ezek a szükségtelen beszúrások eltűntek, kifejezetten élveztem, hogy végre a nyomozásra fordul a figyelem.

Szerencsétlen Enikőt pedig nagyon sajnáltam, mert szegényről csak úgy a történet közepén megfeledkeztünk. Eltűnt szegénykém a süllyesztőben, aztán valami csoda folytán az utolsó oldalakra a szerző ráeszmélt, hogy megfeledkezett róla.

Nem volt rossz, de sokkal jobb is lehetett volna. Remélem, egy következő rész már igazán jó lesz, amire érdemes várni.

Brigi__>!
Szántó Dániel: A hatszög

Most úgy érzem bajban vagyok. Rettentően vártam erre a könyvre. Egy olyan történetet kaptam, amire…egyáltalán nem számítottam.
Frusztráció. Ez a szó jut most az eszembe. Frusztrált vagyok, mert nem tudom mit tudnék jelenleg a könyvről írni, mert így vagy úgy, de a hatása alá kerültem. Annyi biztos, hogy számomra az olvasás élményéből elvett az a rengeteg trágár párbeszéd. Nem vagyok egy ne bánts virág, nagyon is tisztában vagyok vele, hogy mi magyarok akár öt percig is tudunk egy levegővel káromkodni úgy, hogy nem mondjuk ugyanazt kétszer, de olvasva valahogy most nem volt kellemes.
Ugyanakkor úgy érzem, hogy ezek a nyers párbeszédek és viselkedések csak álca volt a karaktereknek. Egy maszk, ami mőgé el tudtak rejtőzni, hogy elhitessék a világgal ők nem éreznek fájdalmat és rendben vannak. Vagy csak én láttam bele többet. Ki tudja…Mindenki máshogy dolgozza fel a traumáit. Viktor és Szilveszter is a maga módján tette ezt.
Kicsit sajnáltam, hogy nem tudtunk meg Olivérről többet de van egy olyan érzésem, hogy ez a történet olyan hidat képez a következő kötethez, amire fel kell készülni.
Ezeken felül a cselekmény levezetése tetszett. Kellőképpen borzolta az író az idegszálaimat, néha még salsázott is rajta, de megérte. A bűntényben a csattanó is kiváló volt. Fekete és fehér. Sosem tudhatja az ember lánya, hogy mikor és ki fordul(hat) ellene.
Lehet, hogy van bennem egy kis negatív szájíz, de szerintem a kellő hatást elérte az író, mert a fejemből nem tud szabadulni a történet.

_readingislife__>!
Szántó Dániel: A hatszög

Már egy ideje nem olvastam krimiket, pedig imádom őket, de most épp itt volt az ideje újra vissza térni ehez a műfajhoz pontosan ezzel a könyvel.
Még nem olvastam Szántó Dánieltől de ezekután el fogom olvasni az összes művét!
Nagyon izgalmas történetet volt. Szerintem nagyon ötletes is volt ez a koncepció, hogy egy sorozatgyilkos fekete nőket gyilkol..de vajon miért pont őket? Nagyon kíváncsi voltam a magyarázatra.
Őszintén egyszer gondoltam rá, hogy az a bizonyos személy lehet a gyilkos de Dániel olyan jól elterelte róla a figyelmünket, hogy aztán egyáltalán nem gondoltunk rá.
Azért kapott 4 csillagot, mert maradtak bennem még megválaszolatlan kérdések.
Nagyon függő vég, szóval remélem hogy lesz folytatása!!!!!!
Ha egy egyedi és izgalmas krimit szeretnél olvasni akkor olvasd el ezt a könyvet!


Népszerű idézetek

szentesi_katalin P>!

-Nyugodj meg, Szilveszter…
-Szerinted van olyan ember a földön, aki a „nyugi” szóra megnyugszik?

L_Kriza >!

– Furcsa ember vagy te, Sebők Szilveszter.
– Szerintem nem vagyok furcsa. Én a többi embert látom furcsának.

273. oldal

BBetti86 >!

A részegségre utaló kifejezéseket csak a szex és a pénz szinonimái előzik meg. A három legfontosabb dolog az ember életében, gondolta. A halál ereklyéi. Dumbledore tévedett, mikor azt hitte, hogy a feltámadás köve, a láthatatlanná tevő köpeny és a legyőzhetetlen pálca vezeti a sort.

18. oldal

BBetti86 >!

– Mikor fürödtél utoljára? – Hajnalka nagyot szippantott a levegőből. – Mert hogy nem mostanában, az tuti.
– Tisztességes környezetvédő vagyok… Nem pazarlom feleslegesen a vizet.
– Feleslegesen? – Hajnalka jóízűen felnevetett. – Ha beraknálak egy toi-toi-ba, azt hinnék, hogy berendezési kellék vagy.

23. oldal

BBetti86 >!

Az árkokat nem lehet úgy betemetni, hogy egyik vagy másik oldalt kiemeljük valamelyik oldal kárára, csak a közös nevező, a közös célok segíthetnek.

385. oldal

SzaDani012>!

– Részeg vagy?
– Mennyi az idő?
– Este kilenc van.
– Akkor nem.

Első rész (Alexandra, 2021)

szentesi_katalin P>!

A gonoszság az élettel párhuzamosan jött létre, akárcsak a jóság, a kettő nem létezhet a másik nélkül.

szentesi_katalin P>!

Eleinte nem tudta, hogy mit mondhatna. A szíve nem súgott semmit, sem sajnálatot, sem együttérzést, sem dühöt. Nem akart közhelyes szavakat mondani, ezért inkább úgy döntött, hogy addig nem szólal meg, amíg valami fontos gondolata nem támad.

Chris>!

Sok budapesti gondolta úgy, hogy a hírhedt sorozatgyilkossági ügyek csak a nagy Amerikában történhetnek meg. Magyarország ehhez túl pici, az ország jelentősége túlságosan elenyésző a fejlett Nyugathoz vagy a túlnépesedett Ázsiához képest, hogy itthon, hazai környezetben ilyen brutális eseménysorozat történhessen. Gál Balázs sosem értett egyet ezekkel a véleményekkel. Úgy gondolta, hogy a rossz mindenhol jelen van, ahol élet alakul ki, teljesen függetlenül attól, hogy több százmillióan lakják az adott területet, vagy csak néhány tízezren. A gonoszság az élettel párhuzamosan jött létre, akárcsak a jóság, a kettő nem létezhet a másik nélkül. Az egész világra úgy tekintett, akár egy örökösen ide-oda billegő mérleg nyelvére, amely néha az egyik oldalt hozza ki győztesen, míg máskor a másikat.

449. oldal

Nagy_Ildikó_5>!

Szilveszter nem vette le a szemét a férfiról, és közben csak az járt a fejében, hogy épp most siklott át a figyelme valami fontos felett.

427. oldal 4.rész


Hasonló könyvek címkék alapján

Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
N. Nagy Zoltán: Keselyű
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Réti László: Kaméleon
Ludányi Bettina: Mögötted!
John Cure: A gonosz új arca
Sienna Cole: Elmejáték
Chris Carter: Halállista
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Steve Cavanagh: Tizenhárom