Trigorum 8 csillagozás

A három világ titka
Szántai Zsolt: Trigorum

Amikor ​a hagyományokból csak a régi szokások beidegződése marad, a legjobb, civilizációteremtő idea is börtönné válhat.

A Kontinensen a Proggiai Birodalom máguscárja kutatja az egykori Hartrúria szolgasorba kényszerült menekültjeinek titkait. Bíborföldön a Kékbőrűek népe már évszázadok óta háborúzik a hatlábú rovardémonokkal. Me-Jül világában istenkísértő beavatottak keresik az elveszett varázslatot – és nem egyszerű eldönteni, hogy valójában kik az igazi szörnyetegek.

Három világ, melynek lakói mit sem tudnak egymásról… csak a beavatottak, akik időnként átléphetik az ősi határokat.

A Kontinensen különös halálesetek történnek, és senki sem sejti, hogy ezek milyen nagyszabású események elindítói lesznek.

Egy hartrut orvos, aki egykori hazájában akár megbecsült vezető is lehetett volna, de az új világban csak megtűrt senkinek, hasznos söpredéknek számított, a szokásokkal és a törvények őreivel szembeszállva megpróbál érvényt szerezni a régiek… (tovább)

>!
Delta Vision, Budapest, 2015
272 oldal · ISBN: 9789633950876
>!
Delta Vision, 2015
272 oldal · ISBN: 9789633950609

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Bíró_Júlia
Szántai Zsolt: Trigorum

Szántai Zsolt: Trigorum A három világ titka

Néha tényleg az az érzésem, hogy a magyar fantasy szerzők túlnyomó többsége, ha megérzi a késztetést, hogy írjon, először elvonul tíz évre meditálni egy kő alá, mohán, forrásvizen és ászkarákokon tengődve. Idővel, mikor minden kapcsolatát elvesztette a valós érintkezés és észlelés módjaival, neki is lát a maga elé tűzött feladatnak.

/A Fanyalgó Füzetekből /

Na, hát most egy életre megtanultam, hogy Szántai Zsolt nem más, mint az az író, akinek kedvenc bálványozott Lovecraft-hommáge bonbongyűjteményemet köszönhetem, tekintve, hogy a kötet közepe táján spoiler majdnem gusztustalan mértékű plágiummal gyanúsítottam meg, egyébiránt épp az Eleven Cthulhuból. A molyolás egyik nagy előnye, hogy három kattintáson belül saját zsebből való lopásra enyhült a vád, sajnos a méltatlanabb fajtából: a ctrlc + ctrlv díjas megmozdulás tárgya ugyanis amennyire hátborzongató volt az eredeti helyén, annyira kilóg az új környezetből spoiler .
Ami a többit illeti, megkapjuk a szokott panoptikumot mindabból, amit egész biztosan felsorolnak azok, akik próbáltak már magyar fantasyt olvasni, és nem jött be nekik. A modorosságfaktor a Nem Látható Világig ér, fél-egész oldalakat lehetett volna – főleg Namru monológjaiból – kihúzni spoiler. Valamiért a karakterek allergiásak arra, hogy néven nevezzék azokat, akikkel napi kapcsolatban állnak spoiler, de a magyar fantasy zsánerben szokásos közepesen kitekert körülírások itt is megtalálhatóak. A vonzódás és kötődés mégoly finoman elhintett megnyilvánulása is a random női mellékszereplő spoiler dekoltázsának folytonos bámulásában mutatkozik meg, és persze a társalgások kilencvenöt százaléka is sértés vagy ősi szólásmondás felidézése.
A motivációk pedig pont annyira reálisak, hogy egy tizenhárom éves kiskamasz is csak rápislogna a figurák önfeltáró monológjaira, hogyaszongya: és…? Az optimistábbak: és még? spoiler Értem én, hogy fantasy, de tisztelhetnénk annyira a műfajt, hogy praktikus gondolkodást feltételezünk az elképzelt világ lakóiról?! Köszöntem.

Egyébként a világ, és vele összefüggésben a történet pedig érdekes is lehetne akár. Akad itt alapanyag helyszínelős X-aktához, idegengyűlölet elleni parabolához, misztikus oldásos-kötéses spoiler bulihoz, elszabadult mágikus kísérlethez, de valahogy semmi sem áll össze a darabkákból. Csak aztán valahogy minden egyes tényező identitásválságba kerül, hamvába hal, esetleg az amúgy is karcsú motivációk vagy indokok feledtetik el őket tökéletesen.

Legyen nekem könnyű a feledés. Lapszéli jegyzet: újraolvasni az Eleven Cthulhut, ahol a helyén van a halászos epizód.

21 hozzászólás
>!
zamil
Szántai Zsolt: Trigorum

Szántai Zsolt: Trigorum A három világ titka

Érdekes világ, akarom mondani világok, lehettek volna, ha többet meg tudtunk volna róla.
Így az egész egy történet, ami a három világ közti kapcsolódásról ad egy kis ízelítőt, de csak ennyi. Ennél sokkal több lehetőség van a háttérbe, magában a világokba.
Valahogy végig olyan érzésem volt, hogy valamit írni kellett és gyorsan. Ha meg lett volna rá a kellő idő, akkor lehet sokkal jobban ismertetve lenne a három világ, a népeivel, és a történelmükkel, mint így, hogy mindegyikből egy kicsit tudunk meg (számomra keveset).
Ritkán írok ilyet, de ha ezt megkapom sokkal jobban tetszett volna, még akkor is, ha így több száz oldallal több a könyv.

>!
Nuwiel SP
Szántai Zsolt: Trigorum

Szántai Zsolt: Trigorum A három világ titka

Olyan volt olvasni ezt a könyvet, mint benne élni a Nem Látható Világok egyikében. Éreztem, hogy ott van benne a potenciál, hogy igazán ütős legyen, ott a sok jó ötlet, ami megragadott, ha a kissé sablonos szereplők nem is, de végig ott volt a hiányérzet is. A történet először nagyívűnek tűnik, de végül nem lesz az, és nem érződik igazán a súlya semminek, ami a három világ bármelyikében történik. Sokkal inkább érződik egy-egy szereplő személyes tragédiájának vagy szerencséjének, ami történik vele, mint a világ sorsát befolyásoló eseménynek.

Ha ez csak az első kötet lenne, akkor biztosan többet adtam volna neki, de így sajnos csak ennyit ért, hiába tetszett.

>!
NewL P
Szántai Zsolt: Trigorum

Szántai Zsolt: Trigorum A három világ titka

Az eleje és a vége ígéretes volt. Az egymás mellett létező világok ötletesek, még a világokban élők is érdekesek. DE. A közepe unalmas volt, nagy katyvasz (bár bennem is lehet a hiba). Mintha az író menet közben találta volna ki, amit írni akart.

5 hozzászólás
>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Szántai Zsolt: Trigorum

Szántai Zsolt: Trigorum A három világ titka

Elolvastam és azt kell hogy mondjam kellemes meglepetés volt.hangulatos szerintem jól átgondolt világ felépítés ..kevés mágia .mondjuk nekem bejött ahogy magyarázza a világok közti utazást.ahogy a három világ össze tartozott nem lehetett csak úgy elvenni valamit az egyik világból azért fizetni kelet.
Abszolút ajánlót elolvasni..remek kis regény ..kíváncsi vagyok a szerző következő regényét ,remélem hamarosan jelentkezik valami hasonlóval.

>!
Mió
Szántai Zsolt: Trigorum

Szántai Zsolt: Trigorum A három világ titka

Nagyívű történet, sejtelmes szereplők, felcsigázott érdeklődés, aztán mintha elfogyott volna az idő/a papír/a fantázia/a mesélő kedv: kb. másfél oldalon lezáródik a történet, tán azért, mert majd valahogy folytatás születik?


Népszerű idézetek

>!
NewL P

Hogy hol van ez a Nem Látható Világ? Hát itt, körülöttünk! A tanítómesterünk, amikor erről magyarázott, kézbe vett egy vaskos könyvet. Felemelte, rámutatott a gerincére, azután a címlapjára, majd a hátuljára, azután meg a másik élére. „Látjátok? Látjátok? Ez a gerince, ez a címlapja, ez a hátulja…” Hát persze, hogy láttuk. Akkor fogta a könyvet, és úgy tartotta felénk, hogy csak a gerincét láttuk. „No, mi van ráírva a címlapra?” Hát persze, hogy egyikünk sem tudott válaszolni. „De van címlapja, igaz?” Van, van, feleltük. „És van rajta valami, igaz?” Van, van. „De nem látjátok, mi van rajta, igaz?” Nem, nem láttuk. „És a címlap meg ami rá van írva, az is a könyvhöz tartozik, igaz?” Ahhoz, persze. „Na, látjátok? Így van ez a Nem Látható Világ lényeivel is… Mi azt látjuk a világból, ami a gerincén van, ők viszont ott vannak a címlapon, amit mi nem látunk. De attól még ott vannak, és ehhez a világhoz tartoznak! Értitek már?” A többiekkel együtt én is azt feleltem, hogy értem, de bevallom, ez nem volt igaz.

I. rész, 84. oldal

Szántai Zsolt: Trigorum A három világ titka


Hasonló könyvek címkék alapján

A. O. Esther: Megbocsátás
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
Ashley Carrigan: Igézők
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: A jósnő hercege
J. Goldenlane: Pokoli balhé
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Ashley Carrigan: Sápadt árnyak