Szántai Zsolt (szerk.) · Szántai F. Andrea (szerk.)

Az ​élet rendje 12 csillagozás

Lhászai életkönyv
Szántai Zsolt – Szántai F. Andrea (szerk.): Az élet rendje Szántai Zsolt – Szántai F. Andrea (szerk.): Az élet rendje

Mert ​tanácsokat, útmutatást nemcsak a haldoklóknak, az élőknek is adni kell!

Valamikor az ókorban egy indiai bölcs összeállított egy jótanács-gyűjteményt, kifejezetten azzal a céllal, hogy legyen egy olyan szabályrendszer, amelynek betartói már itt, a földön, ebben az életben megismerhetik a valódi boldogságot. Azon a vidéken, ahol ez a bölcs élt, hódítók követték egymást, akik magukkal hozták saját vallás- és eszmerendszerüket – akik meg akartak semmisíteni mindent, ami az ő elképzeléseiktől különbözött. Ezt a szabálygyűjteményt is megsemmisítették, de a könyvecske egy példányát még időben sikerült északra, Tibet földjére menekíteni.

Teltek-múltak az évek. A 19. század végén egy brit katonatiszt eljutott Tibetbe, ahol a lámák egyéb érdekességek mellett megmutatták neki ezt a titkos iratot is. Kincsként kezelték a könyvet, bár annak tartalma nem mindenben egyezett saját hitük elveivel. Talán éppen emiatt ajándékozták a katonatisztnek a dokumentumot. A tiszt… (tovább)

>!
Rodobik, Budapest, 2015
160 oldal · ISBN: 9789631234169 · Fordította: Szántai Zsolt
>!
STB Könyvek, Kistarcsa, 2011
160 oldal · ISBN: 9789639444997 · Fordította: Szántai Zsolt, Szántai F. Andrea

Enciklopédia 11


Várólistára tette 5


Kiemelt értékelések

Virág_>!
Szántai Zsolt – Szántai F. Andrea (szerk.): Az élet rendje

„Aki távol tartja magától a vágyat és a túlzott mértékletességet is, annak nyugodt lesz az élete, a tudata pedig nem háborgó tengerre, inkább egy gyönyörü tó sima felszínére emlékeztet majd."

AryGi>!
Szántai Zsolt – Szántai F. Andrea (szerk.): Az élet rendje

Jó könyv, meg tetszett is, de túlontúl nagy koncentrációt igényel. Tipikusan az a könyv, amit egy családi utazásnál magaddal viszel és a tenger parton olvasod, amikor nincs más kötelességed. De attól még tetszett, és szeretném megvenni, magam is. :D

Eszter_Kiss_6>!
Szántai Zsolt – Szántai F. Andrea (szerk.): Az élet rendje

Borító: 5/5
Tanítás 5/5

Egy nagyon jó barátnőmtől kaptam: „Úgy éreztem, hogy ezt neked kell adnom.”
És milyen jól érezte. Rendkívül sokat adott a könyv és pont a legjobb időben. Útmutatás, tanács az élet, a hétköznapok nehézségeinek átlátásához, megértéséhez és megoldásához.

Szabó_Tünde>!
Szántai Zsolt – Szántai F. Andrea (szerk.): Az élet rendje

Nem hozza a manapság oly divatos hurrá-optimista könyvek olykor hamis-, néha valóságalapú tanácsait, nem szajkóz frázisokat, nem hoz példákat, élettörténeti idézeteket és nem ad minden esetben a boldogsághoz vezető úthoz térképet az olvasó kezébe, többnyire inkább csak leírja, hogyan éljük meg érzéseinket, magát a való életet a maga teljességében, és hogyan kezeljük az út során felbukkanó feladatainkat. Emiatt kissé talán borongós a hangulata. Valódi, realista kép az életről, komoly témájú olvasmány, főként komolyabb időszakokra. Ha az ember az önfejlesztés azon lépcsőfokán áll, amikor befelé fordul és önmagába néz, kötelező olvasmány.

Emill>!
Szántai Zsolt – Szántai F. Andrea (szerk.): Az élet rendje

Személyiségfejlesztési alapmű.

Itt ingyen megtudhatod mindazt, amiért komoly pénzeket fizetsz ki a pszichológusnál, ráadásul több ezer éves értékrendben.

Papusz P>!
Szántai Zsolt – Szántai F. Andrea (szerk.): Az élet rendje

Zseb-útikönyv az élethez.

Kicsit tömény, és bőven akadnak benne ezer más helyen is leírt gondolatok, de aligha van olyan ember, akit egyetlenegy mondata sem vágna fejbe, aki egyetlen olyan mondatot sem talál, amit alkalmazni tud az aktuális élethelyzetére.

Ami már nem a tartalommal függ össze, de muszáj megemlítenem: rég láttam már ennyi vesszőhibát egyetlen könyvben, különösen ilyen rövidben… és bizony, engem ez zavart, volt mondat, amit azért kellett kétszer elolvasnom, mert rossz helyen volt a vessző, és csak másodjára fogtam fel, mint is akart mondani.


Népszerű idézetek

Papusz P>!

A túlzásba vitt mértékletesség éppúgy megkínozza az embert, akárcsak a vágy; a túl szigorú önmegtartóztatás éppen úgy elsorvasztja a lelket, mint a mohó tobzódás.

Első rész - Első könyv: Az ember kötelességei - Mértékletesség

Kapcsolódó szócikkek: mértékletesség
Papusz P>!

Tanuld meg: egy-egy képesség birtoklása még semmi, az a legfontosabb, birtokosuk hogyan használja fel őket.

Második rész - Első könyv: Az emberről, általánosságban - Az emberi lélek, eredete,állapota

Kapcsolódó szócikkek: képesség
1 hozzászólás
Papusz P>!

Hibát követ el, aki azért tart értékesnek valamit, mert mások is annak tartják; bölcsen jár el az, aki önmagában vizsgálja a dolgokat, és egyedül dönti el, mit tart értékesnek, mit tart fontosnak, és mit nem.

Második rész - Harmadik könyv: Az ember ártalmas tulajdonságai - Kapzsiság

Papusz P>!

…ne mondd magadban: „Ha gazdag lennék, hatalmas,ha pihenhetnék akkor bizton boldog lennék”, mert tudd meg, mindezeknek megvannak a maguk terhei, amelyeket így, nélkülük nem is ismerhetsz.

Első rész - Első könyv: Az ember kötelességei - Elégedettség

Papusz P>!

Ne felejtsd el: te a férfi társa vagy, nem szolgája, nem szenvedélyei rabszolgája. A te feladatod az, hogy ott állj a férfi mellett, megnyugtasd, segítsd őt, szelíd szavaiddal csillapítsd, ha indulatos. Gondoskodnod kell róla, segítened kell, amiben csak tudod, de mindezt úgy, hogy közben ne válj eszközzé, ne légy alárendelt, ne légy soha a szolgája. Együtt bármilyen akadályon átjuttok, bármilyen nehézséget leküzdötök, ám ha alárendeled magad neki, ha sosem hallatod szavad, ha mindig, minden úgy történik, ahogy ő akarja, hiába vagytok ketten, hiszen csakis az ő feje után mentek.

Első rész - Harmadik könyv: Asszonyok

Kapcsolódó szócikkek: nők
AryGi>!

Ahogy a gyönyörű asszony a legegyszerűbb ruhában a legszebb, úgy a bölcsesség is akkor a legnagyobb, ha szerénység mögé rejted.

18. oldal Szerénység

Papusz P>!

Az, aki másokat megszán, önmagával is jót cselekszik, de az, akiből hiányzik az együttérzés, nem is érdemli meg, hogy fordított helyzetben, amikor ő szorul rá, megismerje.

Első rész - Második könyv: A szenvedélyek - Szánalom

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés
Papusz P>!

Az ember szíve legyen olyan, mint a forrás, amelyből a jóság folyója fakad. Ne állíts gátat a jóság hullámai elé, mert ez a folyó egy olyan óceánt táplál, amely minden ember javát szolgálja.

Első rész - Hatodik könyv: Az ember és a közösség - Jólelkűség

Kapcsolódó szócikkek: jóság
AryGi>!

A szerény ember nem hagyatkozik önnön bölcsességére; ő mérlegeli a barátja vélekedéseit és megnézi, hogyan fordíthatná azokat saját hasznára.

18. oldal Szerénység

AryGi>!

A szerény ember nem zengi önnön dicséretét, és – akár hihető, akár nem – ő az utolsó, aki felfedezi saját erényeit.

18. oldal Szerénység


Hasonló könyvek címkék alapján

William Wray: Zen
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út az értékes élethez
Han-san: A bölcs vigyor
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Ueda Norijuki: Út a béke felé
Bakos Kornél: Lépcsők és korlátok
Thich Nhat Hanh: Vegyen körül a szeretet – Éld éberen a napjaidat
Héjjas István: A keleti vallások filozófiája és világképe
Kalu Rinpocse: A ragyogó tudat
Szung Szán: A Zen
Sza-Szkja Pandita: A bölcsesség kincsestára