Mogyoró (Mogyoró 1.) 90 csillagozás

Szalay Lenke: Mogyoró Szalay Lenke: Mogyoró Szalay Lenke: Mogyoró Szalay Lenke: Mogyoró

Lassan már nagymama korba lépnek azok az olvasók, akik annak idején szívből szerették Mogyorót, a kockás kabátos, kék sapkás, kékszemű, mosolygós kislányt. Szalay Lenke méltán népszerű regényét most, kis híján egy fél évszázaddal az első kiadás megjelenése után változatlan formában, Réber László felejthetetlen rajzaival vehetik kézbe a mai gyerekek, s remélhetőleg ugyanolyan élvezettel fogják nyomon követni Mogyoró mulatságos kalandjait, ahogy annak idején szüleik, nagyszüleik tették.

Eredeti megjelenés éve: 1959

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak, Lufi könyvek/ Zeppelin könyvek

>!
Ciceró, Budapest, 2011
200 oldal · ISBN: 9789635395125
>!
Ciceró, Debrecen, 2005
202 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635395124
>!
Unió, 1993
182 oldal · ISBN: 9638304367

2 további kiadás


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Szalay Lenke: Mogyoró

Ez egy igazi régimódi történet. A könyv fülszövege szerint "lassan már nagymama korba lépnek azok az olvasók, akik annak idején szívből szerették Mogyorót, a kockás kabátos, kék sapkás, kékszemű, mosolygós kislányt.

A könyv első megjelenése 1962-es, és valóban régies a stílus, a szöveg, a szereplők viselkedése. De éppen ezért nagyon jólesett olvasni, szép nyelvhasználattal megírt gyerektörténet, Mogyoróról, a családjáról és egy barátságos idegen hölgyről, akivel összebarátkozik és időnként meglátogatja.

Jó hangulatú, kedves történet, nagyon tetszett az a vintage hangulat, ami belengte a könyvet. Nem voltak benne rossz emberek, rossz történések, egyszerűen csak egy cserfes kislány hétköznapjait elevenítette meg a könyv. Ez a nyugalom és tisztaság nagyon jót tett a lelkemnek. Mogyorót fel lehetne írni felnőtteknek receptre rosszkedv és mélabú ellen, vagy nosztalgiázás, múltba tekintés céljából. Gyerekeknek is ajánlott, természetesen. :)
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/gyerekeknek.html

meseanyu P>!
Szalay Lenke: Mogyoró

Az elején kicsit idegenkedtem a szövegtől, olyan fura volt a stílusa, felépítése, de aztán belejöttem, és a végén nagyon megszerettem Mogyorót és a történetek békebeli hangulatát. A balatoni epizódok különösen tetszettek, úgyhogy örülök, hogy a második rész teljes egészében ott játszódik. Ha majd újra lehet könyvtárba menni, ki is veszem.

3 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Szalay Lenke: Mogyoró

Milyen igaz a fülszöveg, nemhogy nagymamakorba léptem, az is lettem. Igaz, nem első-, hanem sokadik generációs olvasó vagyok, de akkor is.
A Mogyoró-sorozat első részében megismerhetjük Mogyorót, a családját, és az írónőt, aki papírra veti a kislány kalandjait. Hétévesnek való kalandok ezek, másodikos-harmadikos gyerekek nyugodtan olvashatják, éppen arra való, hogy megszeressék az olvasást. Az sem vészes, hogy a hatvanas évek elején játszódik, hamar bele lehet rázódni. És mire belerázódtál, vége is van, jöhet a következő rész.

icu79 P>!
Szalay Lenke: Mogyoró

Aranyos meg bájos, de nekem ez valahogy olyan összevissza. Az volt az érzésem, hogy ez nem egy konkrét történet, hanem csak úgy egymásra dobált kis sztorik Mogyoróról. Tulajdonképpen megismerhettük a főszereplő kislányt és a családját, körülményeit. Ha ez a könyv így egyedül lenne, akkor tényleg nem érteném a dolgot, de mivel van folytatása, remélem, ott megvilágosodok. :)
A „Néni”, aki gondolom az írónő, szerepe sem egyértelmű még számomra, csak annyi, hogy sok történetet neki mesél el a kislány.

1 hozzászólás
Nyctea P>!
Szalay Lenke: Mogyoró

Gyerekkoromban nagyon szerettem ezt a könyvet, és most újraolvasva is ugyanúgy elvarázsolt. A szeleburdi, folyton csacsogó Mogyoró nagyon aranyos figura, és hamar kiderül róla az is, mekkora szíve van, mennyire együtt tud érezni az elesettekkel, legyen szó szegény gyerekekről vagy akár egy fogságba került békáról. Jókat lehet nevetni a történeteken (pl. a Mogyoró torkosságáról szóló részen) de akadnak olyanok is, amik kifejezetten meghatóak (az Ibolyaszemű babát meg is könnyeztem…)
Ami így felnőtt fejjel már nem annyira tetszett, az a rengeteg pontpontpont használata és a helyenként fellengzős stílus. Az is furcsa volt, hogy míg az elején a fejezeteket lazán összekötötték Mogyoró „Néninél” tett látogatásai, a vége felé már csak egymás mellé voltak rakva a történetek mindenféle átvezetés nélkül.
De ezek tulajdonképpen csak apró hibák. Ez egy tüneményes, szívmelengető könyv, ajánlom mindenkinek, akinek még ott él a lelkében a gyermek. :)

anesz P>!
Szalay Lenke: Mogyoró

borító: 5
tartalom: 5
szereplők: 5
stílus: 5
élmény: 4
mondanivaló: 4

A hangulata fogott meg a legjobban, amire azt mondanám, hogy igazi békebeli, ha nem az 1950-es évek végén, 60-as évek elején játszódna. Tüneményes ez a cserfes kislány a vicces és tanulságos történeteivel. A narrátor kissé távolságtartó volt nekem, de ő sem tudta kivonni magát Mogyoró hatása alól. A mohácsi árvízról is szó volt a könyvben, így még egy kötelék adódott a történethez pluszban. A történetek, a család, az iskola mind-mind kellemes élményt jelentettek. Végig mosollyal az arcomon olvastam. Annak idején ez kimaradt nekem, most bepótoltam.

Anó P>!
Szalay Lenke: Mogyoró

Gyerekként imàdtam ezt a sorozatot. Rengetegszer elolvastam, jókat derültem vagy szomorkodtam a cserfes, minden lében kanàl kis Mogyoró kalandjain. A kislànyén, aki, miutàn megismerkedett az írónővel, lassan élete részévé vàlt- gyakran meglàtogatta, sőt, Szalay Lenke hamarosan az egész csalàdjàval megismerkedett. S a történeteket hol a kislàny meséli, hol az írónő, hol külső szemlélőként ismerkedünk meg velük. Ez azonban sosem zavart- most sem. De, érthető módon, màr nem hatott ràm a könyv olyan elemi erővel, mint valaha. Azt azért meg kell àllapítanom, hogy Szalay Lenke tudott írni és a gyerekeket is jól ismerte- ezért maradtak ezek a történetek ma is hitelesek, üdék és élvezhetőek.

ppeva P>!
Szalay Lenke: Mogyoró

Mi az, hogy „lassan nagymama korba lépnek azok az olvasók”? Én már nagymama vagyok, és imádtam Mogyorót, az összes részt!

Erzsébet_Szászi>!
Szalay Lenke: Mogyoró

Bájos történet egy igazán kedves kislányról. Igazi könnyed olvasmány. Az oktatási célú mondanivaló néhol meglehetősen szájba rágósra sikeredett.

TCV P>!
Szalay Lenke: Mogyoró

Aranyos kis történet volt Mogyoró mindennapjairól és egy furcsa barátságról.
Azt nem értem, hogy miért kellett mindig kijavítani Mogyorót, amikor azt mondta, hogy röhög és pucolni, én nem is tudtam, hogy ezek illetlen szavak, de legalább ma is tanultam valamit.
Az nagyon aranyos volt, amikor Mogyoró spoiler.
spoiler


Népszerű idézetek

Marsie>!

– Miért, a néni talán azt szeretné, ha az én meséim végén is az állana, hogy azt mondja a király: „Tiéd a királyságom, meg a lányom fele”?

Bea_Könyvutca P>!

Egy őszi napon – a fák már szomorúan hullatták megsárgult lombjaikat – a csendes budai utcán apró kislány szegődött mellém.

(első mondat)

Oláh_Zita P>!

Kis fintorgó szomorúság bujkál mosolygó gyerekarcán, mintha napsugárba esőcsepp vegyülne.

3.fejezet

K_A_Hikari>!

S bár anya szeme barna, mint a vadgesztenye – s Mogyoróé sötéten égszínkék – a könny mely bennük ragyog, ugyanazon forrásból ered…

111. oldal

Cheril>!

– Madár Katalin!… – énekli dallamosan, s én csodálkozva nézek rá. Mennyire illik rá ez a név! Mintha kedvesen csicsergő szájához, táncosléptű alakjához szabták volna. Hiszen olyan is, mint egy kis madár: ide-odaröppenő, éneklő kis madár, útjában kizöldül a rét, rügybe borul az erdő, s kinyílik az emberek ajkán a mosoly…

Cheril>!

A kislány nem ismeri a betegséget, ami anyukát annyira megrémítette, csak azt látja, hogy az előszoba megvilágított fénykörében anya úgy kapaszkodik most apuka erős karjába, mint ahogy a folyondár kúszik az évszázados fa törzsére.

Etike P>!

Háta megett az asztalon cseng az az átkozott telefon. Dühösen emeli fel – vajon ki a korai zavaró?
– Itt Madár Katalin beszél személyesen. Kérem az én papámat!

Peti meg a rövidnadrág

Oláh_Zita P>!

– Hát igen. Sajnálom is a pénzt, de hát az az igazi ajándék, amit nehezen ád oda az ember, nem igaz? Mintha valaki ezt mondta volna nekem, nem is olyan régen!
Meg aztán, tudod, kislányom, valami itt azt diktálta, hogy vegyem meg neked…
– s tréfásan, kicsit komikusan a szívére tette a kezét. Mogyoró erre csak némán feléje rebbent s a nyakába borult. S bár anya szeme barna, mint a vadgesztenye – s Mogyoróé sötéten égszínkék –,a könny, mely bennük ragyog, ugyanazon forrásból ered…

13.fejezet

Cheril>!

És csak bámul tovább kifelé bánatosan, mint akinek légy esett a kedvenc levesébe.


A sorozat következő kötete

Mogyoró sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Molnár T. Eszter: Stand up!
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Bosnyák Viktória: Képtelenség!
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Nyulász Péter: Helka
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Jeff Kinney: Egy ropi naplója