Barát ​érkezik a házhoz 16 csillagozás

Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz

Szalay Lenke annak idején nagy sikerű regénye látszólag csupán egy nyári táborozás históriája, a valóságban azonban több annál. Hősei sokat vívódó, a felnőttek világában még csak csetlő-botló sokat csalódó kiskamaszok, akiket az úttörőtábor embert érlelő közössége ébreszt rá a megnyugtató felismerésre, hogy helyük és boldog jövőjük itt, a szocialista Magyarország dolgozó népének társadalmában van. Mindvégig izgalmas, elgondolkodtató regény Szalay Lenke könyve.

Eredeti megjelenés éve: 1963

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Aranykürt kiskönyvtár Móra

>!
Móra, Budapest, 1976
516 oldal · ISBN: 9631106446 · Illusztrálta: Cakó Ferenc
>!
Móra, Budapest, 1963
444 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Réber László

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella>!
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz

Kétféle érzés keringett bennem, míg olvastam.
Egyrészt, hogy érződik rajta az elmúlt ötven év pora, ezért ma már nem annyira állja meg a helyét, mert sok olyan dolog van benne, amivel a mai ifjúság már nem nagyon tud mit kezdeni (még én sem, pedig nem magamat értem a korosztály alatt).
Másrészt, hogy ez egy olyan mély érzésekről szóló regény, amit nagyon, nagyon jó lenne, ha ma is olvasnánk még. Bár a mai tizenöt évesek már nem ilyenek (táborozni semmiképp sem mennek), de érzéseik vannak. Szép volt, megnyugtató és valamilyen furcsa nosztalgiát éreztem a saját gyerekkorom iránt, úgyhogy számomra ez a fő tanulság: időnként érdemes ifjúsági irodalmat is elővenni.

AeS P>!
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz

Ez az egyik legkedvesebb ifjúsági regényem, és nem csak azért, mert a szereplők minden jó és rossz tulajdonságukkal együtt azonnal a szívemhez nőttek, hanem mert Radnótival gyógyít, és az annyira szép, hogy nem lehet szavakba önteni.

XX73>!
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz

Nehezen rázódtam bele az olvasásba. Mindig is elképedek, mennyire másként, micsoda ridegtartásban neveltek az ötvenes években gyereket, és itt most egyáltalán nem a bakonyi úttörőtáborra gondolok. Átjött a sorokon a korszak, egy bizonyos fajta gondolkodásmód, amit bár én saját bőrömön szerencsére nem tapasztaltam, de egyes családtagjaim elbeszéléséből ismerek. Vagy ismerni vélek. Tulajdonképpen az írónő szenvtelen előadásmódja sem tetszett, de többek közt ez tette hitelessé számomra a történetet.

Ha jól számolom, ’58 nyarán, egy úttörőcsapat táborozni megy egy bizonyos bakonyi patakhoz, kisvasút, táborállítás, tökfőzelék, mártás, meg a gyereklelkek mélyén feszülő fájdalmak és ellentétek.

És a vége úgy spoiler

mdmselle I>!
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz

Mielőtt belekezdtem egyáltalán nem olvastam el a fülszöveget, és csak annyit észleltem, hogy Szalay Lenke, meg hogy Barát érkezik és azt hittem, hogy ez is egy olyan jó kis Szalay Lenkés pöttyös lányregény, de aztán kiderült, hogy még annál is jobb.

1 hozzászólás
ppeva P>!
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz

Gyerekkoromban olvastam, és nagyon tetszett. Aztán nemrégiben véletlenül ismét a kezembe került, újra elolvastam, és most is nagyon tetszett. Pedig mennyi minden változott közben!


Népszerű idézetek

búzakalász>!

Életében legyen jó az ember a másikkal, s ne díszes sírkővel igyekezzék pótolni az elmulasztott szeretetet.

Véda P>!

A nap forrón sütött a térbe szélesedő kis utcára.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív
Csukás István: Nyár a szigeten
Joan G. Robinson: When Marnie Was There
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők
Petrovácz István: Nevelem a családom
Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Balázs Ágnes: Lufi és a zűrös vakáció
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején
Thury Zsuzsa: Zalai nyár