A ​leghíresebb magyar madame 92 csillagozás

Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Hátborzongatóan realista, olykor sokkoló, mégis érzelmekkel, tanulságokkal, esendő emberi sorsokkal teli regényes életrajzot tart a kezében a kedves olvasó. Ez a könyv egy fülledt, számunkra ismeretlen világot mutat be keresetlen őszinteséggel.
A főszereplő K. Gy., a leghíresebb magyar madame, akit bűnösnek találtak kitartottság elkövetésében, és 2011 márciusában 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

A leghíresebb magyar madame igaz és megkapó történet egy nőről, aki a fénybe születik, mégis megjárja a pokol legmélyebb bugyrait, és csak egyetlen, mindent elsöprő vágy tartja életben – a túlélés vágya.
Történet egy nőről, akinek életét átszövi a pénz, a hatalom, a politika, a sztárvilág és mindenekelőtt: az erotika.

>!
Art Nouveau, 2013
232 oldal · ISBN: 9786155104442

Kedvencelte 2

Most olvassa 9

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
TiaRengia IMP
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Hatásvadász, didaktikus. Olyan érzésem volt olvasás közben, mintha egy hang közben azt duruzsolná a fülembe, hogy: „Kedves Gyerekek, most pedig elmesélem nektek, mit jelent az a szó, hogy kurva. Meg az, hogy bántalmazó kapcsolat. Meg az, hogy szeretetéhség.” Három rettentő fontos téma, blődül tálalva. Abszolút nem életszerű dialógusok, amatőr, izzadtságszagú fogalmazásmód.

De most komolyan, ilyen mondatok vannak a könyvben, mint:
Az augusztusi verőfényes nap melege pillanatok alatt odaszárította az égővörös vért. Kövér legyek jártak örömteli táncot a lepedőn.
vagy
A könnyed pénz mámorító íze a gyenge embereket felelőtlen tettekre sarkalja…
Aha, jó, hát, köszi.
Elrettentő példának javasolni fogom a mentorom számára, hogy idézgessen belőle egy következő kurzus során. Fetrengeni fognak a kollégák a röhögéstől.

Szalai Vivien minden bizonnyal az a fajta hölgy, aki nagyon szeret olvasni, olvasmányai kiválasztásához pedig jó ízlés soha nem társult. Ezzel magyarázhatjuk például az alapvetően választékos szóhasználatot, sajnálatos belegondolni, hogy egy átlagember (például, aki évente 1 db-nál kevesebb könyvet olvas) nem ismer ennyi kifejezést, mint amit ebben a könyvben a hölgyike felsorakoztat. De attól még nem lesz irodalmi értéke az egész betűhalmaznak. Olyan, mint a stréber iskoláslány fogalmazványa, aki be akar vágódni a jóképű tanárbácsinál a magyar fakultáción, pakoljunk hát bele mindent, amit csak lehet. Hogy a mondanivaló így kifacsarodik? Ehh, mindegy, jóvanazúgy.

Ostoba egy könyv ez, de nagyon. Blikk – keménykötésben. A fentiek miatt pedig az együttérzést sem sikerült kicsiholni belőlem, mint olvasóból. Akit érdekel a téma, annak ezt a könyvet javaslom olvasásra inkább. Meg úgy egyáltalán, bármi mást.
Egyetlen pozitívuma: ingyen volt.

4 hozzászólás
>!
Ács_Milán P
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

"Nincsenek véletlenek az életben.
Csak döntések."

A főszereplő személye senki előtt nem titok. Györgyi felvállalta a nevét és őszintén beszélt életéről.
Az írónő másik két könyvének elolvasása után is leírtam, hogy tőlem nagyon távol áll ez a fajta életforma, amit a könyvei főszereplői élnek. Ennek következtében nem is tudtam megérteni ezeket a lányokat.
Györgyi történetében sokszor azt éreztem, hogy ezek a lányok, akik a prostitúciót választották áldozatoknak vannak beállítva. Nem mondom, hogy könnyű „iparág” ez, de azt azért vegyük tudomásul, hogy ezt az életet önszántukból választották. Ha nincs ínyükre a sok megaláztatás és ami ezzel a „szakmával” együtt jár, akkor miért is nem hagyták/hagyják abba? Ja! Mert ennyi pénzt, ennyi „munkával” máshol nem lehet keresni? Akkor igenis el kell dönteni, hogy vagy csinálják ezt és akkor el kell viselni bizonyos dolgokat, ami ezzel jár, vagy az igényeikből lejjebb adnak és próbálnak megélni a tisztességes munkából, ami ugyan szerényebb munkabérrel jár, de nem kell mindenki alá befeküdni válogatás nélkül. Olyan megoldás nincs, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.
Szokták mondani, hogy van az a pénz, amiért bizonyos emberek még talán a saját anyjukat is eladnák… hát Györgyinek is volt az a pénz… sajnos.

>!
diamondfox P
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Nem tudom hova tenni ezt a történetet. Valószínűleg, hogy az idő távlatából emlékszem úgy, hogy a másik két könyve jó volt Viviennek. Azóta meg olvastam mást és rájöttem, hogy az is egy kalap sz*r.
Kezdjük azzal, hogy nem tudtam, hogy kiről szól ez a könyv. Annál nagyobb volt a döbbenet, ahogy rájöttem, hogy kik is vannak ebben a családban – világ életemben utáltam a szőke, buta libákat. A könyvben Györgyi (szóval kiderül ám, hogy Keleti Györgyiről van szó) azt állítja, hogy Ő nem buta lány, sőt, okos és ravasz.
Nem édesem. Te egy rossz életű nő vagy, akinek ráadásul gyógyszer függősége, pánikszerű menekülési vágya valamint Életra/Oidipusz komplexusa van.
Ez külön-külön is borzasztó, de így egyben meg horribilis. Ettől függetlenül még lehetne érdekes történet. De konkrétan a semmit írja le újra és újra Vivien, kétszáz-kif#&@-oldalon keresztül.

Az egészben a legjobban Keleti Andit sajnálom, hogy köze van ehhez a bolond nőhöz. Értékelhetetlen vacak történet, ami maximum a net bugyraiba való, de nem könyvként kiadni. Szégyen a tintára és a papírra nézve is!

>!
gumicukor
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Nagy hiba volt a könyvben, hogy a sajnálatomat akarta kikényszeríteni Györgyi iránt, ami viszont nem sikerült. Nem gondolom úgy, hogy a mai világban a kurválkodás és a madame-lét az egyetlen pénzkereseti lehetőség, amit elég sokszor hangsúlyoznak. Kemény munka és elhivatottság kell a másik úthoz, de legalább nem lesz az ember annyira lelki roncs 40 éves korára.
Györgyi folyamatosan hárított: apu tehet róla, nem szeretett, gyógyszerfüggő vagyok, szolgalelkű stb. Ez az ő döntése volt, nem kell rinyálni, ha nem jött össze az élet.
Szóval összességében nem volt több egy igazi, hamisítatlan semmilyen történetnél, aminek semmi mondanivalója és ami nem tart sehova.

>!
BoneB P
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Mivel a könyv tartalmaz fiktív részeket, így nem igazán tudom, hogy értékeljem. A fiktív részeket, úgy mint egy regényt, a valós részeket meg mint egy önéletrajzi könyvet? Ha megírok egy ilyen könyvet, akkor azt írjam meg rendesen, ne csak úgy látszólag, akkor legyen benne minden valós, ne csak a fele.
Egyébként meg nem tudtam meg többet a könyvből, mint amit a tévében elmondtak, vagy a neten leírtak. Pl. arról, hogy mi történt a börtönbe semmit se ír, hogy meddig volt bent, mikor, hogyan engedték ki, hogy zajlott a tárgyalás, volt-e pénzbüntetés, stb. stb. stb.
Ha egy mondattal kéne jellemeznem a helyzetet, akkor azt mondanám, amit mindig is szoktam mondani, hogy: Van az a pénz…

>!
Art Nouveau, 2013
232 oldal · ISBN: 9786155104442
>!
jeno
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Néha el kell az ilyet is olvasni… A bulvárvilágban való járatlanságomat egyébként jól jelzi, hogy körülbelül a könyv felénél tartottam, amikor rájöttem, hogy az exminiszter lányáról van szó… Viszont pont befejeztem, mire kiderült, hogy a szerző egy országos tévécsatorna hírigazgatója lett. OMG!

2 hozzászólás
>!
konyvolvaso
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Akit érdekel más élete, sorsa annak érdemes elolvasnia a történetet. Valahol ez a könyv egy kicsit kortörténet is, benne van a ma jellemző csonka család története is. Látszólag van 3 szerencsés lány, aki jól indul az életben, de mégsem mindegyik találja meg a megfelelő sikeres életet. Hiszek benne, hogy mindenért meg kell küzdeni, a könnyen jött siker, pénz könnyen is megy. Remélem, hogy most már sikerül megtalálnia önmagát és a madam élet helyett egy sikeres, boldog életet élni. Még azt hiányolom, hogy a hétköznapokba egy célt, tevékenységet, hivatást, elfoglaltságot találjon mert van akinek nem megy csak az a sima mosok, fözök, takarítok háziasszonyi szerep, többre vágyik.

>!
Nibela I
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Hátborzongatóan idegesítő, olykor sokkoló, mégis kétséges érzelmekkel, meg nem fogadott tanulságokkal, újra ugyanazt a hibát elkövető emberi sorsokkal teli regényes életrajzot tartottam a kezemben. Ez a könyv egy kiégett, számomra ismeretlen és nem vágyott világot mutat be keresett őszinteséggel.

A főszereplő nem tud túllépni a nemiszerep közhelyeken, kliséken. Régi dogmákon alapul elveket tett magáévá férfiakról, nőkről, mindent ezen a szemüvegen lát és él meg, és mikor azt is mondja, tudja, hogy lehet ezzel a tudással jól élni, mégsem lépi meg, újra és újra megleli bántalmazóit, kihasználóit. Az én már mindent tudok a világról és annak működéséről, engem nem tudsz semmivel meglepni és ha mást hiszel akkor naiv vagy kijelentésektől a kiégettség és a megcsömörlöttség szokott az eszembe jutni, nem a bölcs tanító.

Itt valaki sokat markolt de keveset fogott. Mintha nem tanították volna meg élni a lehetőségekkel, amibe beleszületett, és az apai szeretetlenség berántott a megfelelési kényszer, komplexusok örvényébe. felismerni,hogy valaki nem tehet más viselkedéséről, akkor sem, ha az a másik a saját apja: kemény meló.

A könyv maga csapongón volt megírva, pocsék dramaturgiával.

>!
Mayannka
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Nagyon tetszett a könyv.
Beleláttam egy más világba.
Nagyon érdekes volt, nem tudtam egyszerűen letenni!

>!
Marée_Noire
Szalai Vivien: A leghíresebb magyar madame

Nem volt rossz, de kiemelkedő sem. Amúgy azt mondanám, hogy tudom tisztelni a látásmódjáért, és igen az ezzel járó ridegségéért is – mint ahogy pl. A hamis gyönyör „főszereplőjét” anno –, tisztelem a következetes és rendíthetetlen embereket, amíg az zsigeri, még ha sosem tudnék úgy élni, mint ők, akkor is. De itt látszott az elejétől, hogy ő ezt csak kifelé mutatja, és közben időnként felszínre tört a nyavalygás… Tényleg intelligens, okos nő; ám mégis végtelenül bután kezeli, és túlbonyolítja az érzelmi életét, szerintem.
Ráadásul mindent meg akar kapni egyszerre, ami érthetetlen, mert már rég rájöhetett volna, hogy vagy ridegen a pénzre hajt, és megtesz mindent érte, feláldozva az érzelmeit (is), vagy szerelem/szeretet, mindkettő szinte esélytelen, legalábbis ilyen direkt módon…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
BoneB P

A pénz nem garancia a boldogságra. De a szegénység garancia a boldogtalanságra.

Utószó (Art Nouveau, 2013)

1 hozzászólás
>!
Ács_Milán P

Az élet döntések, választások sorozata. És igen, ott a felelősség is. Bizony ám, felelősséget kell vállalni a döntéseinkért.

46. oldal

>!
Ács_Milán P

Az élet azt a nehéz feladatot állítja elénk, hogy mindent becsüljünk meg, és ne ragaszkodjunk túlzottan semmihez sem!

113. oldal

4 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP

Egyébként sem hittem különösebben abban, hogy az ember egy egész életre választ párt magának. Útitársak vannak, akik felszállnak mellénk, majd pedig leszállnak. S talán lesz egy, aki eljön a végállomásig.

>!
BoneB P

Attól, hogy valakinek a szeme mosolyog, még lehet, hogy a szíve vérzik. Attól, hogy valaki erősnek tűnik, még nem jelenti azt, hogy minden rendben van vele…

10. fejezet (Art Nouveau, 2013)

>!
Ács_Milán P

Ha valami eltört, hiába ragasztod meg, ott marad a törésvonal, sosem lesz ép, egész.

137. oldal

>!
gabiica P

Viselhetünk álarcokat, de a tükör előtt állva szembe kell néznünk azzal, hogy kik vagyunk.

>!
Schetti759

A megcsalt és elhagyott feleségek ezt sosem értik meg. Csak azt a férjet lehet elvinni, elszeretni, amelyik hagyja magát… Ez mindig két emberen múlik.
(…)
A nők mindig hisztiznek, hogy megcsalják őket, meg elhagyják, pedig erről ők is tehetnek. Ha egy nő otthon megszűnik nőnek lenni, ha semmi kihívást nem jelent a férfinak, kérdezem én,mégis miért kellene a férfinak mellette maradnia?

99. oldal

>!
Schetti759

A boldogság nem függ holnaptól, a tegnaptól, s nem függ anyagi javaktól, karriertől sem. S nem függ egy másik embertől sem. Csakis magunktól függ.

229. oldal

>!
gabiica P

Nemcsak az a szegény, akinek semmije sincs, hanem az is, aki túl sokat akar.


Hasonló könyvek címkék alapján

Domszky László: Férfiműszak
Jon Roberts – Evan Wright: Amerikai Desperado
Malee: Tigriskarmok és bársonytalpak
Havas Henrik: Méhkirálynő
Laura D.: Szex és tandíj
Eszter Szabolcs: Hamuba zárt életek
Rona Fire: Vörös glória
Szeder Réka: Puncsapuk