Babilon (Griff­lovasok-trilógia 2.) 38 csillagozás

Szakács Eszter: Babilon

Egy felejthetetlen fantasy, ami még a Percy Jackson-rajongókat is meg fogja lepni!
A Korfu szigetén élő León régi grifflovas családból származik, és minden vágya, hogy ő is hős grifflovassá váljon. Ám amikor a Moirák nem őt, hanem az unokatestvérét választják egy olümposzi griff párjául, León nem törődik bele a görög sorsistennők döntésébe: az első váratlan lehetőségre lecsap, hogy kezébe vegye és újraírja a sorsát! Ehhez át kell kelnie egy másik világba, a Babilonra, hogy egy vad griffet keressen magának, ám az új világ váratlan meglepetéseket tartogat számára. A megpróbáltatások során Leónnak rá kell ébrednie, hogy rajta kívül talán senki nem képes megállítani Ahrimánt, az emberiség ősi ellenségét, aki alig egy évvel a Második Kapuháború után ismét megpróbálja elpusztítani a Földet és a zsebuniverzumokat.
Kapcsolódj be a grifflovas hősök világába egy teljesen új kalanddal és új szereplőkkel, kísérd el Leónt a Babilonra!

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2019
502 oldal · ISBN: 9789634105138
>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2018
502 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103882

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Alexisz Vitalisz Drivasz · Amarusza · Leónidasz Vitalisz Drivasz


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Szakács Eszter: Babilon

Néha elgondolkozom azon, hogy milyen készségeket fejleszt az olvasás, így az élet második felében? Valamilyen véleményem mindig születik, aztán jön egy ilyen könyv, és egyértelműen fel tudok mutatni egy újabb értéket. Ez pedig nem más, mint hogy van egy mű, ami nem igazán tetszik nekem, de látom benne a sok értéket. Régebben egy ilyen könyvet, ami ennyire kidob, már régen félretettem volna, de most képes voltam átrágni rajta magam, és így elmondhatom, hogy kinek ajánlom.
Magamnak semmiképp!
A Szelek Tornya első részében megismerkedhettünk a zsebuniverzumok világával, hogy saját kis hétköznapi életünk mellett több világ is zsibong. Többek közt az Olümposz nevű bolygó, ahol griffek és grifflovasok párban végzik a moirák által megszabott feladatot. A második rész főhőse León, aki maga is grifflovas szeretne lenni, de úgy tűnik, hogy nem erre a feladatra szánták az istenek. Korfu szigetén él napjainkban, és nem rest elfogadni az első adódó alkalmat arra, hogy szürke vakációját feldobja egy kalanddal. Hamarosan rájön, hogy ez a kaland nem vicc, rajta áll vagy bukik a világ sorsa.
A gonosz most Ahrimán, a világ ősellensége képében jelenik meg. Egyedül a tizenhat éves fiú képtelen lenne megoldani ezt az óriási feladatot, de szerencsére akad társa bőven. Lárok, rabszolgák, varázslók, görög istenek, állatkák, griffek és még számtalan ember (?) segíti Leónt a küldetésében. Bizony ez fantasy a legjavából, és talán ezért véreztem el én is olvasás közben. Nagyon nehezen helyezkedem el ilyen környezetben, képtelen vagyok értékelni a fantasy problémamegoldását. Nekem kristálytiszta logika kell, nem szeretem, ha egy probléma megoldására mentőöveket dobnak be. De látom, hogy ez csak minket, a műfajt kevésbé értékelőket zavarja.
Egyébként a történetnek nagyon szép íve van. A kezdeti, egymást követő feladatmegoldásba hiba csúszik. Szakács Eszter jól átgondolt logikával, ezt a hibát a későbbiekben megoldásnak fogja felhasználtatni okos szereplőivel. De előtte még, ha már a szép ívet dicsértem, az események a kezdeti siker után katasztrófába torkollanak. Olyan mélyre kerül a világ megmentése, hogyha nem látnánk, hogy még csak a könyv felét hagytuk el, már fel is adnánk minden reményünket. Be kell vallanom, hogy ezen a ponton én is megrendültem egy kicsit, és komolyan elgondolkodtam, hány éves gyereknek adnám a kezébe a kötetet. A szerző felhasználva a szereplők korábbi tapasztalatait, egy zseniális csavarral megoldja León helyzetét, és természetesen lehetőséget ad a harc újbóli felvételére. A történet végére szép elvarrt szálakat kapunk, ugyanakkor van lehetőség arra is, hogy a Szelek Tornyának folytatása legyen.
Nagyon igényes, a görög mitológiára épülő fantasy történetet kínál nekünk a szerző. Külön értékelem a magyar vonatkozás belecsempészését.
Ha már elmondtam, hogy nem éreztem komfortosan magamat a történetben, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ettől függetlenül bent ragadtam a furcsa világban. Biztosan ismeritek az érzést, hogy már rég letetted a könyvet, de még mindig ott vagy. Nos, valahogy én is így jártam.

>!
Navi P
Szakács Eszter: Babilon

Egy újabb szuper könyv Szakács Eszter tollából.
Engem már az első kötet is megvett magának, ez sem adta alább. Érdekes kulturális tudnivalók, mezopotámiai, görög, egyiptomi, hawaii vallástörténeti vonatkozásokkal, de nem tananyag szintjén. Megsirattam minden halottunkat, a végén a temetési szertartás, .. potyogtak a könnyeim.
Az előző kötetből is feltűnik néhány szereplő, örömmel olvastam róluk.
León, Haruwi (mire leesett, ki is ő, ..), Amarusza és a többiek … Mind-mind egy-egy külön egyéniség, szerethető karakter.
kíváncsian várom, lesz-e folytatása:)

3 hozzászólás
>!
Hintafa P
Szakács Eszter: Babilon

Nekem ez a belakható könyv.
Több szempontból is erős regény a Babilon: alaposan kidolgozott és jól átgondolt. (Utóbbiról árulkodnak Réber Barbara illusztrációi is. A fejezeteket elválasztó piktogramjai frappáns megoldások spoiler. Apróság, de nagyon sokat dob a könyvön.) Egyfelől Szakács Eszter nagyon alapos ismerője a mítoszoknak, de az előző kötet óta nem újdonság, csak továbbra is megnyugtató tény. Felhalmozott tudását jól adagolja, nem terheli le az olvasót adatokkal, amit mesél, a történet szerves részeiként épülnek be. Másfelől mi lenne húsba vágóbb egy kamasznak mint amikor csak úgy beledobják a nagyvilágba, megváltozott testével, összezavarodott gondolataival hogy álljon helyt, feleljen meg, nőjön fel a feladathoz. Rejtélyek, szövetségesek, vonakodó és barátságtalan griffek, titkok, hazugságok, ármány, csinos lányok, új barátok, aggódó anyák, büszke nagymamák. Egy szimpla hétköznapra is sok. Nem így Szakács regénye, ami valósággal lefolyik a papírról át, az olvasói oldalra. Elképesztően izgalmas és érdekes ötleteiből, bőven jutott a fordulatos történet folyamnak és az aprólékosan kidolgozott világoknak is. Filmszerűen színes, pörgő képek, izgalmas kalandok és szerethető szereplők. Utóbbiak egyébként minden fantasztikus és elképzelt elem mellett megnyugtatóan hétköznapiak: vívódnak, változnak, kínos helyzetekbe hozzák magukat.
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/07/31/szakacs_eszter_babilon

43 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Szakács Eszter: Babilon

Az első rész teljesen beszippantott, imádtam, míg most ezt a másodikat eléggé untam, nem kötött le. Pedig ha belegondolok, minden a helyén volt, hogy igazán szórakoztató legyen, igényes is, minden részletében jól kidolgozott. Valószínű nekem nem volt meg a befogadókészségem most rá.

4 hozzászólás
>!
Habók P
Szakács Eszter: Babilon

Kellemes meglepetés. A borító miatt vettem le az ajánlópolcról, de jó felé nyúltam. Megszoktam, hogy a mai kamaszoknak Percy az etalon, de ez bizony – szerintem – meghaladja a Félvér Tábor lakóinak kalandjait. Nagy ötlet a zsebuniverzum, élveztem a griffeket és a „csobbanásokat”. Tetszett a nyelve, jó a humor, mérsékelt a szleng. Igaz, a második kötet került először a kezembe, de keresni fogom az elsőt is. Ja, és várom a harmadikat.

>!
h_orsi MP
Szakács Eszter: Babilon

Már az első pillanatban beleszerettem ebbe a mitológiai elemekkel átitatott regénybe. A Szelek Tornya csak a kezdett volt, a folytatásban jó mélyen elmerülünk több világban (Zsebuniverzumban) is. Az írónő nem sok időt hagy a gondolkozásra, rögtön beledob minket a mélyvízbe, és onnantól kezdve nincs megállás.
Jól megírt, pörgős és olvasmányos történetet olvashatunk egész végig. A főszereplőnk is jelentős változásokon megy át a regény végére. Eleinte kicsit szeleburdi, álomvilágban élő kisgyerek, aki a sok megpróbáltatás ellenére sohasem veszíti el a hitét. Az események és a megpróbáltatások hatására felnő és képes lesz éretten megoldást találni a problémákra.
Nagyon örültem neki, hogy nem csak a görög és római istenségek kerülnek előtérbe (alig vannak jelen), hanem más kultúrákat is megismerhetünk. Az ismereteim abszolút hiányosak voltak, de kedvet kaptam arra, hogy kicsit jobban tanulmányozzam az ókori Mezopotámiai és az Egyiptomi hitvilágot is. kedvenc szereplőm Quintus volt, aki kisisten lévén nagyon is halad a korral és olyan szlengkészlettel rendelkezik ami engem is meglepett.
A könyv közepe olyan mély nyomott hagyott bennem, hogy eléggé nehezen vettem rá magamat a folytatására. Az utolsó pár száz oldalt nem tudtam annyira élvezni, mint az első részt. Elnyújtottnak és vontatottnak éreztem, közben pedig végig szurkoltam a csapatnak, hogy sikerüljön legyőzni a gonoszt.
https://konyvkoktel.blogspot.com/2019/02/szakacs-eszter…

4 hozzászólás
>!
PKatica 
Szakács Eszter: Babilon

Nagyon tetszett! Szakács Eszter eddigi könyve is nagyon magával ragadott, ez sem okozott csalódást.
León nagyon kitartó-talán ez tetszik benne a legjobban-, és bármit megtenne, hogy grifflovas lehessen. Amarusza idővel megbékél, és bár kicsit makacs, így is könnyű volt a kedvenc szereplőmmé válnia. Az is igen ötletes volt, hogy az első könyvben történtek a másodikban is megjelentek, persze csak egy, olykor kettő-három mondat erejéig. Ahrimán, aki túl erős, hogy bárki legyőzze, végül mégis sikerül legyőzni-nem is akárki által-, és az illető nem is kis dolgokat tett érte, és persze egyedül nem lett volna képes minderre, hiszen barátok nélkül nem sok jóra számíthat az ember, nincs, ki felvidítsa, ha elbukik, és Leónnak pont erre volt szüksége.
Ez a könyv is nagyon tetszett, ajánlom!

4 hozzászólás
>!
worsi ASP
Szakács Eszter: Babilon

A Szelek Tornya olvasása után azt mondtam, hogy jó, hogy az standalone, de akkor is akarok folytatást hozzá, mert annyira szuper. Szerencsére van, és most szólok, hogy ehhez is jó lenne folytatás. :-)
A Babilon ugyanabban a világban (mondhatjuk ezt így?) játszódik, mint A Szelek Tornya, csak itt megismerünk új zsebuniverzumokat is – a Babilont illetve a Moanát. (Meg is néztem utána gyorsan újra a Vaianát.) Ugyanazt tudja, mint az első kötet: izgalmas cselekmény, és nagyszerűen bele van építve a mitológia. Olyan népeké, amik nem annyira közismertek, mint a görög-római vagy akár a skandináv. És egyáltalán nem zavaró, hogy teljesen mások a szereplők, majdhogynem csak említés szintjén kerülnek elő az első kötetben megismert és megszeretett figurák.
Bár a fantasys kihívásra* Percy Jackson volt az első ötletem, de nagyon örülök, hogy végül rátaláltam Szakács Eszterre. A többi könyvére is rá fogok nézni!

*https://moly.hu/kihivasok/jarjuk-be-a-fantasy-zsaneret

8 hozzászólás
>!
Lilla P
Szakács Eszter: Babilon

„Egy felejthetetlen fanatsy, ami még a Percy Jackson – rajongókat is meg fogja lepni!”
Ez a mondat, milyen igaz! :)
Nagyon kalandos, fordulatos és izgalmas volt, egyáltalán nem voltak kiszámíthatóak az elkövetkezendő cselekmények. Nagyon tetszett.
Leónnal sok dologban tudtam azonosulni, például ugyan olyan ügyetlen vagyok néha, mint ő, a kötet elején.
Nem vártam sokat ettől a könyvtől, mert :
-Szakács Eszterről eddig nem is hallottam.
-A kiadóról szintén nem hallottam még.
De amit kaptam jóval meghaladta az elvárásaimat!!
-Izgalmas, magávalragadó történet volt, aminek remélem lesz folytatása.
-A szereplők nagyon szerethetőek (igaz az elején Nasqat nem volt szimpatikus, de a könyv végére nagyon megszerettem)
-Egyetlen egy helyesírási hibát sem találtam benne, elismerésem! :)
Könyv elolvasása utáni érzéseim:
-Nekem is kell egy kaméleon!! *-*
-Szívesen lennék én is grifflovas.
-Nagyon megismerném a Vadont és szívesen úsznék én is delfinekkel a szigeten!
spoiler

Nagyon tetszett, remélem lesz folytatása!! ♥

8 hozzászólás
>!
Szimirza P
Szakács Eszter: Babilon

Hát én ezt nagyon élveztem! Érdekes volt, lekötött, volt benne jó pár újdonság, ami ha egy felnőttnek új, az valószínűleg egy gyereknek is az lesz. Nagyon jól megírt történet, amit mindenkinek csak ajánlani tudok!


Népszerű idézetek

>!
Jesper_Olsen

– Az igazság felismeréséhez néha inkább bátorság kell, mint bölcsesség – mondja ünnepélyesen Kiki, és engem jóleső érzéssel tölt el az elismerése.

346. oldal

>!
Jesper_Olsen

Elvörösödve elhallgatok, mert Amarusza úgy néz rám, mint egy idiótára. Kezd elegem lenni a fennhéjázásából. Nem én tehetek róla, hogy ilyen földhözragadt a fantáziája. Talán jót tenne neki, ha elolvasna pár olyan könyvet, mint a Percy Jackson-sorozat kötetei.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson
>!
Jesper_Olsen

– Hősök nem születnek, hanem azzá válnak – feleli Kronosz kicsit kioktatóan. – Arról ismerni fel őket, hogy nem várnak egy náluk erősebb és okosabb eljövetelére, aki majd megoldja helyettük a problémákat. Megértik a feladatot, és magukra vállalják a terhet, a bukás kockázatát. Ez különbözteti meg őket az átlagemberektől.

292. oldal

>!
Jesper_Olsen

Az emberek a jól bevált kardozós hérosztípusra buknak, nem a varázsfőzetet fecskendező kertészekre.

391. oldal

>!
Lilla P

– Minden rosszban van valami jó. (…)

341. oldal

>!
Jesper_Olsen

A virágainkat még Papa ültette. Imád a kertben szöszmötölni. Mielőtt elköltözött, sokszor segítettem neki: ilyenkor nagyokat hallgattunk munka közben, de ez jóféle hallgatás volt, nem olyan, ami elválaszt két embert egymástól, hanem olyan, ami még inkább összeköti őket.

18. oldal

>!
Jesper_Olsen

Ha a lárunk indulhatna éretlen viselkedésből a kétezer éves istenségek kategóriájában, simán világbajnoki vagy még inkább világok bajnoka érmet nyerne.

186. oldal

>!
Jesper_Olsen

Még jó, hogy Superman nincs a mi kis szuperhősös csapatunkban, mert lehet, hogy nem vennénk semmi hasznát.

313. oldal

1 hozzászólás
>!
Jesper_Olsen

Arra gondolok, ki voltam két héttel ezelőtt, és ki vagyok most. Egyik részem szeretné elfelejteni a sok átélt szörnyűséget, és újra azzá a fiúvá változni, akinek legnagyobb gondja, hogy nem mer randira hívni egy lányt, de a másik részem… A másik részem nem csinálna vissza semmit. Minden, ami velem történt, jó és rossz egyaránt, kellett ahhoz, hogy az legyek, aki most vagyok.

448. oldal


A sorozat következő kötete

Griff­lovasok-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bessenyei Gábor: A feledés folyója
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Philip Pullman: A titokzatos kés
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Robin LaFevers: Halandó szív
Hestia Potter: Legendary – Szövetség
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Spirit Bliss: A múlt árnyai
Nyulász Péter: Helka