A ​Szelek Tornya (Griff­lovasok-trilógia 1.) 121 csillagozás

Szakács Eszter: A Szelek Tornya Szakács Eszter: A Szelek Tornya

A vakáció utolsó napján a vagány Mira felmászik a környékükön évek óta elhagyatottan álló építkezési terület darujára, hogy megszabaduljon az őt üldöző osztálytársaitól. Fent, az irányítófülke ablakán át megpillant egy másik, ismeretlen világot. A kitörő viharban azonban megcsúszik és lezuhan, de egy griff megmenti az életét.
A lány apja egészen eddig titkolta előle, hogy születésekor a Moirák titkos feladatra választották ki Mirát: kapuőre lesz az Olümposz nevű bolygónak, ahol a görög istenek élnek napjainkban. A kapuőrök mindig egy párból állnak: griffből és grifflovasból, akik ugyanazon percben születtek. Telepatikus kapcsolat köti össze őket, de ez a kapcsolat a tizenötödik születésnapjukon jön csak létre. Ekkor kezdik el tanulmányaikat az Olümposzon, ahol fel­készítik őket leendő feladatukra, ami nem kisebb, mint a világ bonyolult rendjének megőrzése. Az új iskola mellett Mirának a föl­di dolgait is el kell rendeznie, és meg kell fejtenie a család múltját átszövő titkokat…

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
542 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101314
>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2019
540 oldal · ISBN: 9789634105114
>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
540 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634101314

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Szellő Miranda · Kolonics Konrád · Kovács Uliszesz · Alea

Helyszínek népszerűség szerint

Tartarosz · elíziumi mezők


Kedvencelte 29

Most olvassa 13

Várólistára tette 157

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Ez valami frenetikus volt! Simán hozza a legnagyobbak, mint pl. a Harry Potter színvonalát. Hihetetlenül jól felépített világ, káprázatos ötletekkel, élvezetes stílus, izgalmak, és mindenféle jó kis lelkizések, szerelem, barátság, családi dolgok. Mindez üresjáratok, túlírtság nélkül, mégis mindenre odafigyelve, minden szálat szépen elvarrva.

15 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Igazából azért vonok le fél csillagot, mert nem én vagyok a célcsoport, de hát erről a könyv nem tehet. Ellenben szívesen ajánlom tizennyolc év alatti kedves ismerőseimnek. Ha annyi idősen olvastam volna, kedvencelném.

Sajnos ritkán olvasok ifjúsági irodalmat. Ezt is részben a Molyklub kedvéért vettem ki a könyvtárból (címkés keresés: olyan portálfantasyt akartam, amelyik kortárs és magyar), részben egy molytárs ajánlására hallgattam. Nem bántam meg. Nem mondom, hogy újra tizenöt évest csinált belőlem, de azért felnőttként (nem utolsósorban tanárként) is jólesett olvasni.

Itt olvasható tovább:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/03/20/szakacs_es…

12 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Azon olvasók közé tartozom, akik korosztályuktól függetlenül ugyan úgy olvasnak meséket, verseket, ifjúsági irodalmat stb. szinte minden műfajt. Ezért amikor azt írom, valószínű már nem nekem íródott, furcsán fog hangzani, de másképpen nem tudom leírni, hogy miért is tartott közel két hónapig az olvasásom.
Ha azt veszem alapul, hogy kicsit olyan, mint a Harry Potter, és mert azt most olvastam, akkor már gondjaim támadnak, de ezt nem is veszem figyelembe éppen.
Ami nagyon sok volt a számomra, hogy túl sok minden volt egybe tömörítve, rengeteg információ áramlik felém és sokszor csak kapkodtam a fejem, hogy most miről is olvastam.
Az írás szerkezete tetszett, szép fogalmazással megírt mű.
Mégis valahogy azt éreztem, ezt már olvastam valahol és emiatt is ment ilyen lassan.

Utazókönyvként került hozzám, amit itt is nagyon szépen köszönök és a türelmet is, hogy befejezhettem.
Hálás vagyok érte.

Egy olvasásnak tökéletesen megfelelt.

Gelso>!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Annyira, de annyira ünneprontó leszek… :-(
Éppen túl vagyunk a Merítés ifjúsági irodalom 10-es listájának összeállításán, boldog érzéssel telve, mert a lista nagyon jó lett.
A listára került ez a könyv, ahol bizalmat adtam ennek a könyvnek a többi zsűritag véleménye alapján, és megelőlegeztem a pontját, amit nem bánok, valójában magamon bánkódok, hogy talán végérvényesen felnőttem, és ez az oka annak, hogy földhözragadt felnőttként nem tudtam maradéktalanul élvezni ezt a könyvet…
Pedig én végig nyitott voltam, már a címe alapján nagyon akartam olvasni, minden erőt megmozgattam, hogy előkerítsem Heves megye egyetlen könyvtári példányát, míg az utazó könyvünket megkapom… sőt, végig is olvastam, de nem kevés időbe telt, több, mint egy hónap, mert mellette még vagy 4-5 könyvet kezdtem és fejeztem be – ezt pedig gyakran félretettem…
Az elejét és a végét végigszenvedtem – az elejét mert túl sok szereplőt vonultatott fel, túl nagy falatnak éreztem, nehéz volt elkülöníteni ki-kicsoda. A miliő, ahol játszódott, nagyon ötletes volt és tetszett az alapötlet, miszerint mi van a Földről „kiutált/kitett/elűzött/kihalt” lényekkel (griffek, faunok, pegazusok, küklopszok, kentaur, óriások, törpék, tündérek stb.), kihalásra ítélt törzsekkel? Tetszett a zsebuniverzumok ötlete. Nagyon.
Sajnos, a könyv elejét azért sem értettem, mert különösebben sosem érdekelt a görög istenek világa; sosem merültem el a témában, mindig könnyű elveszni köztük, ahogyan ez most is megtörtént, de hiánypótlóként azért örültem a görög mitológiai jelenlétnek.
Leginkább a könyv közepe tetszett: az osztálykirándulás a zsebuniverzumokba (az ősmagyarok pl. mint más, már a Földről kihalt pogányhitű törzsek, a Meótisz nevű zsebuniverzumában élnek, melynek védőszentjei Öregisten és Boldogasszony, vallásuk alapja a Világfa) és az Alvilágba. Nagyon érdekesnek, plasztikusnak és izgalmasnak találtam, mint ahogyan a metamorfont, azaz anyagátalakító berendezést is..
A szereplők sem vonzottak, nem tartottam vonzónak és követendőnek Mira alakját, pedig tényleg követendőnek és példaértékűnek szánták. Ez pl. nagyon zavart, olyan szereplőt tenni követendőnek gyerekek elé, amilyet a valóságban nem (biztos, hogy) találunk.
Nagyon fantasztikusnak találtam az életet a Pügmalión-házban.
Bajom volt több szereplőnek adott névvel is – pl. Viktor nevet sosem adnék olyan szereplőnek, aki a történet végén veszít és erkölcsileg elbukik. *Zavart az is, hogy Eriknek gonosz karaktert hívnak.
**Az viszont kellemesen esett, hogy Quiriniusnak is elneveztek valakit (Daphné apja).
(Még azon is elvitatkoznék, hogy egy cigány származású lányt Mírának hívjanak – szerepe szerint kiválóan megfelelt a főhősnek, ui. jelentése: csodálatraméltó – valljuk be, igazából nem túl sok csodálatraméltó cigány származású embert ismerünk –, de mivel görög vér is keveredik benne, nem kötekedem…)

Talán, ha választani szeretnék kedvenc karaktert, akkor Ulit, a lélekikret – még ilyen szót! :-) – és Konrádot választanám.
Valójában egy szereplőkben, helyzetekben, ötletekben, kalandokban nagyon gazdag regény ez, talán több kötetnyi téma zsúfolódott össze egy könyvben, ahol közepes személyiség kidolgozású szereplők mozognak a Föld és az Olimposz világai között.
Én nagyon elfáradtam az olvasásában, több alkalommal bóbiskoltam, még többször tettem félre, de hősiesen kitartottam, mert mindvégig bíztam a végében. De csalódtam, mert igazából a közepe 4 csillagot érdemel, de az eleje és a vége nem.
Mindenesetre mindenkit buzdítok arra, hogy olvassa el, mert ez esetben csakis az én defektem, hogy nekem ez a könyv nem jött be.
A könyv (talán tervezett) rendeltetése, a szándék, hogy leküzdjük előítéleteinket, igen erősen érezhető és észlelhető volt. Kisgyerekek körében erre semmi szükség, szinte mindenkit elfogadnak, aki nem nyíltan erőszakos vagy hangos, annál nagyobb lenne erre a kamaszok közt – de hogy ott vajon érvényesül/megvalósul-e?

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Utazókönyv:
https://moly.hu/utazokonyvek/1523

26 hozzászólás
kratas P>!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Szóval próbáltam én ellenállni és egyfolytában húztam magam azon, hogy ez nagyon-nagyon sok és hogy a kevesebb néha több, de ettől függetlenül IMÁDTAM.
Nem szokott túl sok könyv felkerülni arra a polcra, hogy még egyszer el fogom olvasni, de ennek ott a helye. Izgalmas volt, egyedi karakterekkel, pörgős cselekménnyel, tele tudással. Néha-néha tényleg túl soknak éreztem, de nem érdekel. Annyira jó volt, hogy megbocsátom ezt is :)
spoiler

5 hozzászólás
Hintafa>!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Imádom a sci-fit, a fantasy-t és Szakács Eszter írásait is. A kettő együtt letehetetlen olvasmánynak bizonyult. Bár már jóval kinőttem a könyv ajánlott korosztályából, nagyon nehezen tudtam letenni. Fordulatos, izgalmas, és érdekes. Időnként picit didaktikusnak éreztem, de azt gondolom, hogy ennyi még belefér. A mitológiai témájú szórakoztató irodalom terén nem is hiszem, hogy lenne ennek a korosztálynak szóló könyv a magyar írók könyvei között (ráadásul a mitológiáról méltatlanul kevés szó esik), így mindenképpen hiánypótlónak tartom.
Egyet sajnálok csak: gondolom a Könyvheti megjelenésre készülve kissé sietősre sikeredett az utolsó, lektoráló olvasás, így elég sok sajtóhiba maradt a szövegben, ami nagy kár, mert felnőttként is lebilincselő írás.

7 hozzászólás
Navi P>!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Engem megvett kilóra :)
Mitológiai háború az istenek között, griffek, grifflovasok, zsebuniverzumok, istenek félvér gyermekei.
Azt lehetne mondani, hogy egy nagy katyvasz és kliséhalmaz, az előző felsorolás alapján. Ez azonban hazugság lenne. Ez egy nagyon ötletes, egyedi hangú ifjúsági regény, amiben nagyon jól megfér egymás mellett Loki, Zeusz, Babilon, Egyiptom, Öregisten, Boldogasszony, Jung és még sorolhatnám, de nem teszem.
rengeteg mitológiából és vallásból merített az írónő és nagyon jó érzékkel vegyítette ezeket az elemeket. Humoros, érzelmes, sírós, nevetős, harcos könyv.
Csak ajánlani tudom :)

8 hozzászólás
Chöpp >!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a remek ifjúsági regényt, mely a Grifflovasok-trilógia első kötete. Ha nem kellene zsűriznem a harmadik kötetet, biztos vagyok benne, hogy nem szorítom be tetemes várólistámnak az elejére, sőt, talán el sem olvasom, amit mindenképpen veszteségként értékelnék immár a történet ismeretében.
A hihetetlenül izgalmas kalandok azzal a világgal vannak kapcsolatban, ami az egyik személyes nagy kedvencem, a különböző népek mítoszaival, isteneivel és legendás hőseivel. Legfőképpen a görög, a germán és a magyar mitológia elemei jelennek meg benne számtalanszor színes, élő és igen élvezetes események kapcsán. Megismerjük (és megszeretjük) a griffek és lovasaik életét, a köztük lévő különleges kapcsolatot; életre szóló barátságok, nagy cselszövések és egy újraéledő háború is kibontakozik előttünk. Részemről régen történt már meg velem, hogy testhelyzet-változtatás is jellemezte az olvasmány végkifejletének hihetetlenül izgalmassá válását. Konkrétan szinte azonnali cselekvésre kész megfeszülő támadórajtban olvastam el az utolsó kb. 50 oldalt. Igen, potyogtak a könnyeim is. Nem lebecsülendő Szakács Eszter bravúros írói kelléktára! Alig várom a többi kötetet!

4 hozzászólás
akire>!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Kicsit sokat markolt Szakács Eszter, amikor szinte a teljes mitológiai világot akarta feléleszteni egyetlen könyvben (megspékelve olyan kérdésekkel, mint diszkrimináció, elfogadás, gyász), de a végeredmény azért élvezhetőre sikerült – a témát illetően mindenesetre információdús. Az egy csillag levonás a spontaneitás, az egyéni ötletek hiánya miatt jár, de a célközönség, aki most ismerkedik a műfajjal, talán nem is kéri számon ennek hiányát.

Aaron24>!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Újabb kedvenc született! ^^ Ennek a könyvnek úgy álltam neki, hogy á, „ helykitöltő ” olvasmánynak csak jó lesz. Szóval nem voltak nagy elvárásaim a könyvel szemben. Ehhez képest nálam a Percy-vel vetekszik. :D Nagyon jó volt, pont annyi izgalom, romantika, és spoiler volt benne, amennyi egy jó könyvhöz kell! Mindenkinek ajánlom! ;)

30 hozzászólás

Népszerű idézetek

Chöpp >!

Márpedig nem nevezhető értelmes lénynek az az ember, aki soha nem gondolkodik el a tettei mozgatórugóján.

234. oldal

Chöpp >!

Esős hétvégéken néha Star Trek-maratont szoktunk rendezni. Annyiszor láttunk már minden epizódot, hogy miközben marokszámra tömjük magunkba a pattogatott kukoricát, a szereplőkkel együtt harsogjuk, hogy Impulzushajtóművet bekapcsolni! vagy Fézerpisztolyokat kábító fokozatra!

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Star Trek
2 hozzászólás
Jesper_Olsen>!

…Nikosz odalépett hozzám.
– Melyik szoftver dolgozik épp odabenn? – kopogtatta meg játékosan a homlokomat.
– Képzeletnek hívják – nevettem el magam. – Minden emberbe gyárilag programozzák bele.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szellő Miranda
Jesper_Olsen>!

Igazi könyvmolyként egy napom sem lehetett teljes olvasás nélkül.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
Citrompor>!

– A legtöbb nép úgy hiszi, istenek teremtették őket, de végül is ki tudja, nem az emberek teremtik-e az isteneket, akik ha hisznek bennük, valódivá válnak?

41. oldal

Fogi>!

Minél inkább megértjük önmagunkat, annál inkább megértünk másokat is. Ha pedig tényleg olyan tisztán megértjük egy másik ember indítékait, mint a sajátjainkat, nem leszünk képesek többé szánt szándékkal ártani neki.

158. oldal

Jesper_Olsen>!

Egészen addig halvány elképzelésem sem volt, mi szeretnék lenni. Egyedül a könyvekért voltam oda. Elolvasni egy verset vagy történetet éppen olyan volt, mint az az ablak a daru tetején: pillantás egy másik világba.

54. oldal

Antal_Zsuzsi>!

    Bosszantó, ha az embernek van egy valódi két (időnként négy) lábon járó lelkiismerete. Főleg, ha mindig igaza van.

311. oldal

Citrompor>!

Különösen a sárkányfogakkal kell vigyázni. Elég, ha egyetlen csepp víz éri őket, és rögtön óriások kelnek ki belőlük […]

161. oldal

Chöpp >!

[…] aki nem becsüli a múltat, az nem érti meg (vagy nem éri meg?) a jövőt.

377. oldal


A sorozat következő kötete

Griff­lovasok-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Stephanie Garber: Legendary
Mészöly Ágnes: A kupolák titka
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Rick Riordan: Tűztrónus
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza