A ​Szelek Tornya (Griff­lovasok-trilógia 1.) 69 csillagozás

Szakács Eszter: A Szelek Tornya

A vakáció utolsó napján a vagány Mira felmászik a környékükön évek óta elhagyatottan álló építkezési terület darujára, hogy megszabaduljon az őt üldöző osztálytársaitól. Fent, az irányítófülke ablakán át megpillant egy másik, ismeretlen világot. A kitörő viharban azonban megcsúszik és lezuhan, de egy griff megmenti az életét.
A lány apja egészen eddig titkolta előle, hogy születésekor a Moirák titkos feladatra választották ki Mirát: kapuőre lesz az Olümposz nevű bolygónak, ahol a görög istenek élnek napjainkban. A kapuőrök mindig egy párból állnak: griffből és grifflovasból, akik ugyanazon percben születtek. Telepatikus kapcsolat köti össze őket, de ez a kapcsolat a tizenötödik születésnapjukon jön csak létre. Ekkor kezdik el tanulmányaikat az Olümposzon, ahol fel­készítik őket leendő feladatukra, ami nem kisebb, mint a világ bonyolult rendjének megőrzése. Az új iskola mellett Mirának a föl­di dolgait is el kell rendeznie, és meg kell fejtenie a család múltját átszövő titkokat…

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2019
540 oldal · ISBN: 9789634105114
>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
540 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634101314

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kolonics Konrád · Szellő Miranda


Kedvencelte 13

Most olvassa 5

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Ez valami frenetikus volt! Simán hozza a legnagyobbak, mint pl. a Harry Potter színvonalát, ugyanakkor nem sorozat, kerek egész. Hihetetlenül jól felépített világ, káprázatos ötletekkel, élvezetes stílus, izgalmak, és mindenféle jó kis lelkizések, szerelem, barátság, családi dolgok. Mindez üresjáratok, túlírtság nélkül, mégis mindenre odafigyelve, minden szálat szépen elvarrva.

15 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Azon olvasók közé tartozom, akik korosztályuktól függetlenül ugyan úgy olvasnak meséket, verseket, ifjúsági irodalmat stb. szinte minden műfajt. Ezért amikor azt írom, valószínű már nem nekem íródott, furcsán fog hangzani, de másképpen nem tudom leírni, hogy miért is tartott közel két hónapig az olvasásom.
Ha azt veszem alapul, hogy kicsit olyan, mint a Harry Potter, és mert azt most olvastam, akkor már gondjaim támadnak, de ezt nem is veszem figyelembe éppen.
Ami nagyon sok volt a számomra, hogy túl sok minden volt egybe tömörítve, rengeteg információ áramlik felém és sokszor csak kapkodtam a fejem, hogy most miről is olvastam.
Az írás szerkezete tetszett, szép fogalmazással megírt mű.
Mégis valahogy azt éreztem, ezt már olvastam valahol és emiatt is ment ilyen lassan.

Utazókönyvként került hozzám, amit itt is nagyon szépen köszönök és a türelmet is, hogy befejezhettem.
Hálás vagyok érte.

Egy olvasásnak tökéletesen megfelelt.

>!
Timár_Krisztina IP
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Igazából azért vonok le fél csillagot, mert nem én vagyok a célcsoport, de hát erről a könyv nem tehet. Ellenben szívesen ajánlom tizennyolc év alatti kedves ismerőseimnek. Ha annyi idősen olvastam volna, kedvencelném.

Sajnos ritkán olvasok ifjúsági irodalmat. Ezt is részben a Molyklub kedvéért vettem ki a könyvtárból (címkés keresés: olyan portálfantasyt akartam, amelyik kortárs és magyar), részben egy molytárs ajánlására hallgattam. Nem bántam meg. Nem mondom, hogy újra tizenöt évest csinált belőlem, de azért felnőttként (nem utolsósorban tanárként) is jólesett olvasni.

Itt olvasható tovább:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/03/20/szakacs_es…

12 hozzászólás
>!
Hintafa P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Imádom a sci-fit, a fantasy-t és Szakács Eszter írásait is. A kettő együtt letehetetlen olvasmánynak bizonyult. Bár már jóval kinőttem a könyv ajánlott korosztályából, nagyon nehezen tudtam letenni. Fordulatos, izgalmas, és érdekes. Időnként picit didaktikusnak éreztem, de azt gondolom, hogy ennyi még belefér. A mitológiai témájú szórakoztató irodalom terén nem is hiszem, hogy lenne ennek a korosztálynak szóló könyv a magyar írók könyvei között (ráadásul a mitológiáról méltatlanul kevés szó esik), így mindenképpen hiánypótlónak tartom.
Egyet sajnálok csak: gondolom a Könyvheti megjelenésre készülve kissé sietősre sikeredett az utolsó, lektoráló olvasás, így elég sok sajtóhiba maradt a szövegben, ami nagy kár, mert felnőttként is lebilincselő írás.

7 hozzászólás
>!
Navi P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Engem megvett kilóra :)
Mitológiai háború az istenek között, griffek, grifflovasok, zsebuniverzumok, istenek félvér gyermekei.
Azt lehetne mondani, hogy egy nagy katyvasz és kliséhalmaz, az előző felsorolás alapján. Ez azonban hazugság lenne. Ez egy nagyon ötletes, egyedi hangú ifjúsági regény, amiben nagyon jól megfér egymás mellett Loki, Zeusz, Babilon, Egyiptom, Öregisten, Boldogasszony, Jung és még sorolhatnám, de nem teszem.
rengeteg mitológiából és vallásból merített az írónő és nagyon jó érzékkel vegyítette ezeket az elemeket. Humoros, érzelmes, sírós, nevetős, harcos könyv.
Csak ajánlani tudom :)

8 hozzászólás
>!
Gelso P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Annyira, de annyira ünneprontó leszek… :-(
Éppen túl vagyunk a Merítés ifjúsági irodalom 10-es listájának összeállításán, boldog érzéssel telve, mert a lista nagyon jó lett.
A listára került ez a könyv, ahol bizalmat adtam ennek a könyvnek a többi zsűritag véleménye alapján, és megelőlegeztem a pontját, amit nem bánok, valójában magamon bánkódok, hogy talán végérvényesen felnőttem, és ez az oka annak, hogy földhözragadt felnőttként nem tudtam maradéktalanul élvezni ezt a könyvet…
Pedig én végig nyitott voltam, már a címe alapján nagyon akartam olvasni, minden erőt megmozgattam, hogy előkerítsem Heves megye egyetlen könyvtári példányát, míg az utazó könyvünket megkapom… sőt, végig is olvastam, de nem kevés időbe telt, több, mint egy hónap, mert mellette még vagy 4-5 könyvet kezdtem és fejeztem be – ezt pedig gyakran félretettem…
Az elejét és a végét végigszenvedtem – az elejét mert túl sok szereplőt vonultatott fel, túl nagy falatnak éreztem, nehéz volt elkülöníteni ki-kicsoda. A miliő, ahol játszódott, nagyon ötletes volt és tetszett az alapötlet, miszerint mi van a Földről „kiutált/kitett/elűzött/kihalt” lényekkel (griffek, faunok, pegazusok, küklopszok, kentaur, óriások, törpék, tündérek stb.), kihalásra ítélt törzsekkel? Tetszett a zsebuniverzumok ötlete. Nagyon.
Sajnos, a könyv elejét azért sem értettem, mert különösebben sosem érdekelt a görög istenek világa; sosem merültem el a témában, mindig könnyű elveszni köztük, ahogyan ez most is megtörtént, de hiánypótlóként azért örültem a görög mitológiai jelenlétnek.
Leginkább a könyv közepe tetszett: az osztálykirándulás a zsebuniverzumokba (az ősmagyarok pl. mint más, már a Földről kihalt pogányhitű törzsek, a Meótisz nevű zsebuniverzumában élnek, melynek védőszentjei Öregisten és Boldogasszony, vallásuk alapja a Világfa) és az Alvilágba. Nagyon érdekesnek, plasztikusnak és izgalmasnak találtam, mint ahogyan a metamorfont, azaz anyagátalakító berendezést is..
A szereplők sem vonzottak, nem tartottam vonzónak és követendőnek Mira alakját, pedig tényleg követendőnek és példaértékűnek szánták. Ez pl. nagyon zavart, olyan szereplőt tenni követendőnek gyerekek elé, amilyet a valóságban nem (biztos, hogy) találunk.
Nagyon fantasztikusnak találtam az életet a Pügmalión-házban.
Bajom volt több szereplőnek adott névvel is – pl. Viktor nevet sosem adnék olyan szereplőnek, aki a történet végén veszít és erkölcsileg elbukik. *Zavart az is, hogy Eriknek gonosz karaktert hívnak.
**Az viszont kellemesen esett, hogy Quiriniusnak is elneveztek valakit (Daphné apja).
(Még azon is elvitatkoznék, hogy egy cigány származású lányt Mírának hívjanak – szerepe szerint kiválóan megfelelt a főhősnek, ui. jelentése: csodálatraméltó – valljuk be, igazából nem túl sok csodálatraméltó cigány származású embert ismerünk –, de mivel görög vér is keveredik benne, nem kötekedem…)

Talán, ha választani szeretnék kedvenc karaktert, akkor Ulit, a lélekikret – még ilyen szót! :-) – és Konrádot választanám.
Valójában egy szereplőkben, helyzetekben, ötletekben, kalandokban nagyon gazdag regény ez, talán több kötetnyi téma zsúfolódott össze egy könyvben, ahol közepes személyiség kidolgozású szereplők mozognak a Föld és az Olimposz világai között.
Én nagyon elfáradtam az olvasásában, több alkalommal bóbiskoltam, még többször tettem félre, de hősiesen kitartottam, mert mindvégig bíztam a végében. De csalódtam, mert igazából a közepe 4 csillagot érdemel, de az eleje és a vége nem.
Mindenesetre mindenkit buzdítok arra, hogy olvassa el, mert ez esetben csakis az én defektem, hogy nekem ez a könyv nem jött be.
A könyv (talán tervezett) rendeltetése, a szándék, hogy leküzdjük előítéleteinket, igen erősen érezhető és észlelhető volt. Kisgyerekek körében erre semmi szükség, szinte mindenkit elfogadnak, aki nem nyíltan erőszakos vagy hangos, annál nagyobb lenne erre a kamaszok közt – de hogy ott vajon érvényesül/megvalósul-e?

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Utazókönyv:
https://moly.hu/utazokonyvek/1523

25 hozzászólás
>!
Briggan
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Bár kinőttem az ajánlott korosztályból, mégis nagyon élveztem a könyvet.
Adott a főszereplő lány, Mira, akiről kiderül, hogy grifflovas, és bekerül egy speciális iskolába egy másik világba. A különleges képességű gyerekeknek létesített iskolák nem újdonság, de a világ részletei nagyon érdekesek voltak. Minden felmerülő kérdésemet a szereplők valamelyike is feltette, és ezeket az írónő logikusan meg is magyarázta, úgyhogy a világgal és annak működésével teljes mértékben tisztába jön az olvasó.
A szereplők jellemének ábrázolása is teljesen korrekt volt. Nagyon szerethetőek mindannyian, bár nem voltak gemmeli mélységgel megalkotva, de motivációik, vívódásaik és fejlődésük szépen lett levezetve. Úgy gondolom, felnőtt fejjel is lehet azonosulni velük, én mindenesetre tudtam. :)
A könyv kétharmada a szereplők és az iskola, iskolai élet bemutatásával telik. Ez, bár soknak tűnik, annyira érdekes volt, hogy nem lehet unatkozni egyáltalán. A történet szerint a különböző kultúrák szélisteneinek leszármazottai lesznek grifflovasok, és nekik kell mintegy békefenntartó erőként működniük a világokban. Ennek okán nagyon sok mindent közöl a könyv nemcsak a görög, de sok más kultúra hitvilágáról, és ezt nagyon olvasmányosan és érdekesen teszi. Szóba kerül a babiloni, inka, indián, római, de még a magyar hitvilág is.
Összességében nagyon érdekes könyv volt, ha valaki szereti az ifjúsági és mitológiai regényeket, előbb ajánlanám, mint akár a Percy Jackson-könyveket. Nemcsak kikapcsol és szórakoztat, de olyan dolgokról is beszél és gondolkodtat el, mint a gyász, a diszkrimináció, a tolerancia, a vezeklés, a megbocsátás, a család és az önfeláldozás. Néhol didaktikusan teszi, de egy ifjúsági regényhez képest nagyon okos és sokrétű.
Szeretnék olvasni még erről a világról, és ajánlom :)

>!
akire MP
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Kicsit sokat markolt Szakács Eszter, amikor szinte a teljes mitológiai világot akarta feléleszteni egyetlen könyvben (megspékelve olyan kérdésekkel, mint diszkrimináció, elfogadás, gyász), de a végeredmény azért élvezhetőre sikerült – a témát illetően mindenesetre információdús. Az egy csillag levonás a spontaneitás, az egyéni ötletek hiánya miatt jár, de a célközönség, aki most ismerkedik a műfajjal, talán nem is kéri számon ennek hiányát.

>!
Kelemen_Hanna
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Izgalmas, kellemes, olvasmányos, csak néha kicsit ügyetlen, és itt-ott nem túl eredeti. Ha lesz gyerekem, szívesen a kezébe adom majd.

>!
kratas P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Szóval próbáltam én ellenállni és egyfolytában húztam magam azon, hogy ez nagyon-nagyon sok és hogy a kevesebb néha több, de ettől függetlenül IMÁDTAM.
Nem szokott túl sok könyv felkerülni arra a polcra, hogy még egyszer el fogom olvasni, de ennek ott a helye. Izgalmas volt, egyedi karakterekkel, pörgős cselekménnyel, tele tudással. Néha-néha tényleg túl soknak éreztem, de nem érdekel. Annyira jó volt, hogy megbocsátom ezt is :)
spoiler

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Briggan

Minél inkább megértjük önmagunkat, annál inkább megértünk másokat is. Ha pedig tényleg olyan tisztán megértjük egy másik ember indítékait, mint a sajátjainkat, nem leszünk képesek többé szánt szándékkal ártani neki.

158. oldal

>!
Jesper_Olsen 

Igazi könyvmolyként egy napom sem lehetett teljes olvasás nélkül.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
>!
Oláh_Zita P

    – A földi társadalmakban a legnagyobb pazarlás talán az emberekkel kapcsolatban folyik – vetette közbe Boldogasszony.
    – Ezt hogy tetszik érteni?
    – Úgy, hogy rengeteg tehetség elvész például a szegénység miatt. Sok gyerek soha nem részesül megfelelő oktatásban, ösztönző családi támogatásban, pedig lehet, hogy közülük kerülne ki az új Shakespeare vagy Stephen Hawking – hogy csak két földi hírességet említsek.

250. oldal

>!
Citrompor

– A legtöbb nép úgy hiszi, istenek teremtették őket, de végül is ki tudja, nem az emberek teremtik-e az isteneket, akik ha hisznek bennük, valódivá válnak?

41. oldal

>!
Citrompor

Különösen a sárkányfogakkal kell vigyázni. Elég, ha egyetlen csepp víz éri őket, és rögtön óriások kelnek ki belőlük (…)

161. oldal

>!
Jesper_Olsen 

…Nikosz odalépett hozzám.
– Melyik szoftver dolgozik épp odabenn? – kopogtatta meg játékosan a homlokomat.
– Képzeletnek hívják – nevettem el magam. – Minden emberbe gyárilag programozzák bele.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szellő Miranda
>!
Briggan

A Szfinx Park lesz a következő úti célunk. Alig várom, hogy testközelből lássak egy igazi szfinxet. Állítólag már nem tépik szét az embereket, ha nem tudnak válaszolni nekik. Ez megnyugtató, mivel soha nem voltam túl jó a találós kérdések megoldásában.

284. oldal

>!
Antal_Zsuzsi

    Bosszantó, ha az embernek van egy valódi két (időnként négy) lábon járó lelkiismerete. Főleg, ha mindig igaza van.

311. oldal

>!
Jesper_Olsen 

Egészen addig halvány elképzelésem sem volt, mi szeretnék lenni. Egyedül a könyvekért voltam oda. Elolvasni egy verset vagy történetet éppen olyan volt, mint az az ablak a daru tetején: pillantás egy másik világba.

54. oldal

>!
Briggan

    – Ne félj a fájdalomtól, Mira! (…) Ez az ára annak, hogy legalább az emlékeinkben éljenek a szeretteink. Ennyit meg kell tennünk értük. A fájdalom soha nem tűnik el, de hogy is mondjam… Idővel halkabb lesz. Mint egy vízesés hangja, amitől az évek során lassan eltávolodsz.

102. oldal


A sorozat következő kötete

Griff­lovasok-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sophie Taylor: Lángolás
Timár Krisztina: A látszat mesterei
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Alexandra Christo: To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Stephanie Garber: Legendary
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Leigh Bardugo: Ruin and Rising – Pusztulás és felemelkedés