A ​Szelek Tornya 27 csillagozás

Szakács Eszter: A Szelek Tornya

A vakáció utolsó napján a vagány Mira felmászik a környékükön évek óta elhagyatottan álló építkezési terület darujára, hogy megszabaduljon az őt üldöző osztálytársaitól. Fent, az irányítófülke ablakán át megpillant egy másik, ismeretlen világot. A kitörő viharban azonban megcsúszik és lezuhan, de egy griff megmenti az életét.
A lány apja egészen eddig titkolta előle, hogy születésekor a Moirák titkos feladatra választották ki Mirát: kapuőre lesz az Olümposz nevű bolygónak, ahol a görög istenek élnek napjainkban. A kapuőrök mindig egy párból állnak: griffből és grifflovasból, akik ugyanazon percben születtek. Telepatikus kapcsolat köti össze őket, de ez a kapcsolat a tizenötödik születésnapjukon jön csak létre. Ekkor kezdik el tanulmányaikat az Olümposzon, ahol fel­készítik őket leendő feladatukra, ami nem kisebb, mint a világ bonyolult rendjének megőrzése. Az új iskola mellett Mirának a föl­di dolgait is el kell rendeznie, és meg kell fejtenie a család múltját átszövő titkokat…

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634101314

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Ez valami frenetikus volt! Simán hozza a legnagyobbak, mint pl. a Harry Potter színvonalát, ugyanakkor nem sorozat, kerek egész. Hihetetlenül jól felépített világ, káprázatos ötletekkel, élvezetes stílus, izgalmak, és mindenféle jó kis lelkizések, szerelem, barátság, családi dolgok. Mindez üresjáratok, túlírtság nélkül, mégis mindenre odafigyelve, minden szálat szépen elvarrva.

15 hozzászólás
>!
Hintafa P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Imádom a sci-fit, és Szakács Eszter írásait is. A kettő együtt letehetetlen olvasmánynak bizonyult. Bár már jóval kinőttem a könyv ajánlott korosztályából, nagyon nehezen tudtam letenni. Fordulatos, izgalmas, és érdekes. Időnként picit didaktikusnak éreztem, de azt gondolom, hogy ennyi még belefér. A mitológiai témájú szórakoztató irodalom terén nem is hiszem, hogy lenne ennek a korosztálynak szóló könyv a magyar írók könyvei között (ráadásul a mitológiáról méltatlanul kevés szó esik), így mindenképpen hiánypótlónak tartom.
Egyet sajnálok csak: gondolom a Könyvheti megjelenésre készülve kissé sietősre sikeredett az utolsó, lektoráló olvasás, így elég sok sajtóhiba maradt a szövegben, ami nagy kár, mert felnőttként is lebilincselő írás.

6 hozzászólás
>!
Briggan
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Bár kinőttem az ajánlott korosztályból, mégis nagyon élveztem a könyvet.
Adott a főszereplő lány, Mira, akiről kiderül, hogy grifflovas, és bekerül egy speciális iskolába egy másik világba. A különleges képességű gyerekeknek létesített iskolák nem újdonság, de a világ részletei nagyon érdekesek voltak. Minden felmerülő kérdésemet a szereplők valamelyike is feltette, és ezeket az írónő logikusan meg is magyarázta, úgyhogy a világgal és annak működésével teljes mértékben tisztába jön az olvasó.
A szereplők jellemének ábrázolása is teljesen korrekt volt. Nagyon szerethetőek mindannyian, bár nem voltak gemmeli mélységgel megalkotva, de motivációik, vívódásaik és fejlődésük szépen lett levezetve. Úgy gondolom, felnőtt fejjel is lehet azonosulni velük, én mindenesetre tudtam. :)
A könyv kétharmada a szereplők és az iskola, iskolai élet bemutatásával telik. Ez, bár soknak tűnik, annyira érdekes volt, hogy nem lehet unatkozni egyáltalán. A történet szerint a különböző kultúrák szélisteneinek leszármazottai lesznek grifflovasok, és nekik kell mintegy békefenntartó erőként működniük a világokban. Ennek okán nagyon sok mindent közöl a könyv nemcsak a görög, de sok más kultúra hitvilágáról, és ezt nagyon olvasmányosan és érdekesen teszi. Szóba kerül a babiloni, inka, indián, római, de még a magyar hitvilág is.
Összességében nagyon érdekes könyv volt, ha valaki szereti az ifjúsági és mitológiai regényeket, előbb ajánlanám, mint akár a Percy Jackson-könyveket. Nemcsak kikapcsol és szórakoztat, de olyan dolgokról is beszél és gondolkodtat el, mint a gyász, a diszkrimináció, a tolerancia, a vezeklés, a megbocsátás, a család és az önfeláldozás. Néhol didaktikusan teszi, de egy ifjúsági regényhez képest nagyon okos és sokrétű.
Szeretnék olvasni még erről a világról, és ajánlom :)

>!
Kelemen_Hanna P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Izgalmas, kellemes, olvasmányos, csak néha kicsit ügyetlen, és itt-ott nem túl eredeti. Ha lesz gyerekem, szívesen a kezébe adom majd.

>!
akire MP
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Kicsit sokat markolt Szakács Eszter, amikor szinte a teljes mitológiai világot akarta feléleszteni egyetlen könyvben (megspékelve olyan kérdésekkel, mint diszkrimináció, elfogadás, gyász), de a végeredmény azért élvezhetőre sikerült – a témát illetően mindenesetre információdús. Az egy csillag levonás a spontaneitás, az egyéni ötletek hiánya miatt jár, de a célközönség, aki most ismerkedik a műfajjal, talán nem is kéri számon ennek hiányát.

>!
Miluluka
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Ez nekem nagyon bejött. Szinte már a Harry Potterhez tudnám hasonlítani ami szerintem nagyon nagy dicséret.

>!
Antal_Zsuzsi
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Hű hát ez valami eszméletlen jó volt!
Az elején még nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz, de a vége az fantasztikus volt.
Azért volt néhány felkavaró és nyomasztó rész ami már kevésbé tetszett, viszont így utólag visszagondolva ezekre is szükség volt, hiszen csak így lehetett teljes a történet.
A könyv végén a háború leírása is kifejezetten tetszett. Nagyon jó volt, hogy nem csak a fontosabb dolgokat, de az egészen apró részleteket is megtudtuk. Az mondjuk kicsit zavart, hogy volt egy szereplő akit nagyon megkedveltem, és pont őneki kellett meghalnia. (Mondjuk ezt már előre lehetett sejteni, meg hát a halál különben is a csata velejárója.)
A tartalommal ellentétben a borító nem kifejezetten tetszik, ugyanis szerintem olyan barátságtalan. Ulinak például egyrészt aranyszínű szőre és barna tolla van, másrészt pedig kifejezetten szelíd, itt viszont olyan ellenségesen néz ki.
Egyébként mindenkinek csak ajánlani tudom, remek könyv!

3 hozzászólás
>!
Juci P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Tisztességes kis ifjúsági fantasy, nem talál fel semmi újat, de jól működik. spoiler Az kifejezetten tetszett, ahogyan a különböző mitológiákat összefogta és update-elte, és kimondottan olvasmányos volt. Fantasyvel ismerkedő fiataloknak bátran merem ajánlani, de gyakorlottabb zsánerrasszisták is élvezhetik, ha megtalálják magukban a kamaszlányt :)

>!
Oláh_Zita P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Egyedi, különleges történetet írt meg Szakács Eszter, ami tényleg sok mitológiai és fantasy világot ötvöz magában. Az örök kérdés, a jó és a rossz harca, ami mindenkit (vagy majdnem mindenkit foglalkoztat) szép ívvel lett bemutatva. Minden oldalon volt valami különleges vagy vicces pl. Olümpédia, meg a girffek illata, ami különlegessé tette a történetet.

>!
reta09 P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Tetszett a könyv, a világ felépítése kreatív, még nem olvastam a görög mitológiából merített háttérrel rendelkező ifjúsági fantasyt, ezért összehasonlítási alapom sincs, de ez a könyv jó. A szöveg olvasmányos, a karakterek jól fel vannak építve, fiatalos és humoros. Ahhoz, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást, ahhoz szerintem ez a könyv jó. Inkább lányoknak ajánlanám. Szerencsére az írónő nem helyezett túl nagy hangsúlyt a szerelmi szálra, ami volt benne, az éppen elég volt, és szerencsére nincs benne szerelmi háromszög sem. Amit én hiányoltam, az a küzdelem. Mira, amint megtudta, hogy mi a hivatása, onnantól kezdve minden olyan simán ment neki, nem igazán kellett harcolnia, amiatt, hogy nem tudta, ki ő és mi a jövője. Valamint ami még nem igazán tetszett, hogy nagyon sok volt a bevezető rész, és az igazán pörgős eseményeket hamar ledarálta a végén. A harmadik dolog pedig, hogy a könyv harmadik harmadában nagyon sok plusz betű benne maradt, nem elírás, hanem mintha átírták volna a szöveget és az előző szövegből benne maradt volna egy-két betű. Mindenesetre érdemes elolvasni szerintem.


Népszerű idézetek

>!
Briggan

Minél inkább megértjük önmagunkat, annál inkább megértünk másokat is. Ha pedig tényleg olyan tisztán megértjük egy másik ember indítékait, mint a sajátjainkat, nem leszünk képesek többé szánt szándékkal ártani neki.

158. oldal

>!
Briggan

A Szfinx Park lesz a következő úti célunk. Alig várom, hogy testközelből lássak egy igazi szfinxet. Állítólag már nem tépik szét az embereket, ha nem tudnak válaszolni nekik. Ez megnyugtató, mivel soha nem voltam túl jó a találós kérdések megoldásában.

284. oldal

>!
Oláh_Zita P

    – A földi társadalmakban a legnagyobb pazarlás talán az emberekkel kapcsolatban folyik – vetette közbe Boldogasszony.
    – Ezt hogy tetszik érteni?
    – Úgy, hogy rengeteg tehetség elvész például a szegénység miatt. Sok gyerek soha nem részesül megfelelő oktatásban, ösztönző családi támogatásban, pedig lehet, hogy közülük kerülne ki az új Shakespeare vagy Stephen Hawking – hogy csak két földi hírességet említsek.

250. oldal

>!
Hintafa P

    – „Az ideák és az emberi természet párharcából végül mindig az utóbbi kerül ki győztesen” – szavalták, és először éreztem ki szarkazmust a hangjukból.

454. oldal, 22. fejezet - Szelek Tornya (Tilos az Á könyvek -2016.)

>!
Jesper_Olsen

Igazi könyvmolyként egy napom sem lehetett teljes olvasás nélkül.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
>!
Jesper_Olsen

Egészen addig halvány elképzelésem sem volt, mi szeretnék lenni. Egyedül a könyvekért voltam oda. Elolvasni egy verset vagy történetet éppen olyan volt, mint az az ablak a daru tetején: pillantás egy másik világba.

54. oldal

>!
Briggan

    – Ne félj a fájdalomtól, Mira! (…) Ez az ára annak, hogy legalább az emlékeinkben éljenek a szeretteink. Ennyit meg kell tennünk értük. A fájdalom soha nem tűnik el, de hogy is mondjam… Idővel halkabb lesz. Mint egy vízesés hangja, amitől az évek során lassan eltávolodsz.

102. oldal

>!
Jesper_Olsen

…Nikosz odalépett hozzám.
– Melyik szoftver dolgozik épp odabenn? – kopogtatta meg játékosan a homlokomat.
– Képzeletnek hívják – nevettem el magam. – Minden emberbe gyárilag programozzák bele.

29. oldal

>!
Jesper_Olsen

Úgy látszik, sem az idő, sem a halál nem képes kitörölni belőlünk a legerősebb érzelmeket.

69. oldal

>!
Antal_Zsuzsi

Az életmentés határozottan jó alapnak tűnik egy barátság megkötéséhez.

30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Houck: A tigris küldetése
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan
Kae Westa: Karvalyszárnyon
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont
Kristin Cashore: Graceling – A garabonc
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó