A ​Szelek Tornya 40 csillagozás

Szakács Eszter: A Szelek Tornya

A vakáció utolsó napján a vagány Mira felmászik a környékükön évek óta elhagyatottan álló építkezési terület darujára, hogy megszabaduljon az őt üldöző osztálytársaitól. Fent, az irányítófülke ablakán át megpillant egy másik, ismeretlen világot. A kitörő viharban azonban megcsúszik és lezuhan, de egy griff megmenti az életét.
A lány apja egészen eddig titkolta előle, hogy születésekor a Moirák titkos feladatra választották ki Mirát: kapuőre lesz az Olümposz nevű bolygónak, ahol a görög istenek élnek napjainkban. A kapuőrök mindig egy párból állnak: griffből és grifflovasból, akik ugyanazon percben születtek. Telepatikus kapcsolat köti össze őket, de ez a kapcsolat a tizenötödik születésnapjukon jön csak létre. Ekkor kezdik el tanulmányaikat az Olümposzon, ahol fel­készítik őket leendő feladatukra, ami nem kisebb, mint a világ bonyolult rendjének megőrzése. Az új iskola mellett Mirának a föl­di dolgait is el kell rendeznie, és meg kell fejtenie a család múltját átszövő titkokat…

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634101314

Enciklopédia 2


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Ez valami frenetikus volt! Simán hozza a legnagyobbak, mint pl. a Harry Potter színvonalát, ugyanakkor nem sorozat, kerek egész. Hihetetlenül jól felépített világ, káprázatos ötletekkel, élvezetes stílus, izgalmak, és mindenféle jó kis lelkizések, szerelem, barátság, családi dolgok. Mindez üresjáratok, túlírtság nélkül, mégis mindenre odafigyelve, minden szálat szépen elvarrva.

15 hozzászólás
>!
Hintafa P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Imádom a sci-fit, és Szakács Eszter írásait is. A kettő együtt letehetetlen olvasmánynak bizonyult. Bár már jóval kinőttem a könyv ajánlott korosztályából, nagyon nehezen tudtam letenni. Fordulatos, izgalmas, és érdekes. Időnként picit didaktikusnak éreztem, de azt gondolom, hogy ennyi még belefér. A mitológiai témájú szórakoztató irodalom terén nem is hiszem, hogy lenne ennek a korosztálynak szóló könyv a magyar írók könyvei között (ráadásul a mitológiáról méltatlanul kevés szó esik), így mindenképpen hiánypótlónak tartom.
Egyet sajnálok csak: gondolom a Könyvheti megjelenésre készülve kissé sietősre sikeredett az utolsó, lektoráló olvasás, így elég sok sajtóhiba maradt a szövegben, ami nagy kár, mert felnőttként is lebilincselő írás.

6 hozzászólás
>!
Briggan
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Bár kinőttem az ajánlott korosztályból, mégis nagyon élveztem a könyvet.
Adott a főszereplő lány, Mira, akiről kiderül, hogy grifflovas, és bekerül egy speciális iskolába egy másik világba. A különleges képességű gyerekeknek létesített iskolák nem újdonság, de a világ részletei nagyon érdekesek voltak. Minden felmerülő kérdésemet a szereplők valamelyike is feltette, és ezeket az írónő logikusan meg is magyarázta, úgyhogy a világgal és annak működésével teljes mértékben tisztába jön az olvasó.
A szereplők jellemének ábrázolása is teljesen korrekt volt. Nagyon szerethetőek mindannyian, bár nem voltak gemmeli mélységgel megalkotva, de motivációik, vívódásaik és fejlődésük szépen lett levezetve. Úgy gondolom, felnőtt fejjel is lehet azonosulni velük, én mindenesetre tudtam. :)
A könyv kétharmada a szereplők és az iskola, iskolai élet bemutatásával telik. Ez, bár soknak tűnik, annyira érdekes volt, hogy nem lehet unatkozni egyáltalán. A történet szerint a különböző kultúrák szélisteneinek leszármazottai lesznek grifflovasok, és nekik kell mintegy békefenntartó erőként működniük a világokban. Ennek okán nagyon sok mindent közöl a könyv nemcsak a görög, de sok más kultúra hitvilágáról, és ezt nagyon olvasmányosan és érdekesen teszi. Szóba kerül a babiloni, inka, indián, római, de még a magyar hitvilág is.
Összességében nagyon érdekes könyv volt, ha valaki szereti az ifjúsági és mitológiai regényeket, előbb ajánlanám, mint akár a Percy Jackson-könyveket. Nemcsak kikapcsol és szórakoztat, de olyan dolgokról is beszél és gondolkodtat el, mint a gyász, a diszkrimináció, a tolerancia, a vezeklés, a megbocsátás, a család és az önfeláldozás. Néhol didaktikusan teszi, de egy ifjúsági regényhez képest nagyon okos és sokrétű.
Szeretnék olvasni még erről a világról, és ajánlom :)

>!
Gelso P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Annyira, de annyira ünneprontó leszek… :-(
Éppen túl vagyunk a Merítés ifjúsági irodalom 10-es listájának összeállításán, boldog érzéssel telve, mert a lista nagyon jó lett.
A listára került ez a könyv, ahol bizalmat adtam ennek a könyvnek a többi zsűritag véleménye alapján, és megelőlegeztem a pontját, amit nem bánok, valójában magamon bánkódok, hogy talán végérvényesen felnőttem, és ez az oka annak, hogy földhözragadt felnőttként nem tudtam maradéktalanul élvezni ezt a könyvet…
Pedig én végig nyitott voltam, már a címe alapján nagyon akartam olvasni, minden erőt megmozgattam, hogy előkerítsem Heves megye egyetlen könyvtári példányát, míg az utazó könyvünket megkapom… sőt, végig is olvastam, de nem kevés időbe telt, több, mint egy hónap, mert mellette még vagy 4-5 könyvet kezdtem és fejeztem be – ezt pedig gyakran félretettem…
Az elejét és a végét végigszenvedtem – az elejét mert túl sok szereplőt vonultatott fel, túl nagy falatnak éreztem, nehéz volt elkülöníteni ki-kicsoda. A miliő, ahol játszódott, nagyon ötletes volt és tetszett az alapötlet, miszerint mi van a Földről „kiutált/kitett/elűzött/kihalt” lényekkel (griffek, faunok, pegazusok, küklopszok, kentaur, óriások, törpék, tündérek stb.), kihalásra ítélt törzsekkel? Tetszett a zsebuniverzumok ötlete. Nagyon.
Sajnos, a könyv elejét azért sem értettem, mert különösebben sosem érdekelt a görög istenek világa; sosem merültem el a témában, mindig könnyű elveszni köztük, ahogyan ez most is megtörtént, de hiánypótlóként azért örültem a görög mitológiai jelenlétnek.
Leginkább a könyv közepe tetszett: az osztálykirándulás a zsebuniverzumokba (az ősmagyarok pl. mint más, már a Földről kihalt pogányhitű törzsek, a Meótisz nevű zsebuniverzumában élnek, melynek védőszentjei Öregisten és Boldogasszony, vallásuk alapja a Világfa) és az Alvilágba. Nagyon érdekesnek, plasztikusnak és izgalmasnak találtam, mint ahogyan a metamorfont, azaz anyagátalakító berendezést is..
A szereplők sem vonzottak, nem tartottam vonzónak és követendőnek Mira alakját, pedig tényleg követendőnek és példaértékűnek szánták. Ez pl. nagyon zavart, olyan szereplőt tenni követendőnek gyerekek elé, amilyet a valóságban nem (biztos, hogy) találunk.
Nagyon fantasztikusnak találtam az életet a Pügmalión-házban.
Bajom volt több szereplőnek adott névvel is – pl. Viktor nevet sosem adnék olyan szereplőnek, aki a történet végén veszít és erkölcsileg elbukik. *Zavart az is, hogy Eriknek gonosz karaktert hívnak.
**Az viszont kellemesen esett, hogy Quiriniusnak is elneveztek valakit (Daphné apja).
(Még azon is elvitatkoznék, hogy egy cigány származású lányt Mírának hívjanak – szerepe szerint kiválóan megfelelt a főhősnek, ui. jelentése: csodálatraméltó – valljuk be, igazából nem túl sok csodálatraméltó cigány származású embert ismerünk –, de mivel görög vér is keveredik benne, nem kötekedem…)

Talán, ha választani szeretnék kedvenc karaktert, akkor Ulit, a lélekikret – még ilyen szót! :-) – és Konrádot választanám.
Valójában egy szereplőkben, helyzetekben, ötletekben, kalandokban nagyon gazdag regény ez, talán több kötetnyi téma zsúfolódott össze egy könyvben, ahol közepes személyiség kidolgozású szereplők mozognak a Föld és az Olimposz világai között.
Én nagyon elfáradtam az olvasásában, több alkalommal bóbiskoltam, még többször tettem félre, de hősiesen kitartottam, mert mindvégig bíztam a végében. De csalódtam, mert igazából a közepe 4 csillagot érdemel, de az eleje és a vége nem.
Mindenesetre mindenkit buzdítok arra, hogy olvassa el, mert ez esetben csakis az én defektem, hogy nekem ez a könyv nem jött be.
A könyv (talán tervezett) rendeltetése, a szándék, hogy leküzdjük előítéleteinket, igen erősen érezhető és észlelhető volt. Kisgyerekek körében erre semmi szükség, szinte mindenkit elfogadnak, aki nem nyíltan erőszakos vagy hangos, annál nagyobb lenne erre a kamaszok közt – de hogy ott vajon érvényesül/megvalósul-e?

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Utazókönyv:
https://moly.hu/utazokonyvek/1523

25 hozzászólás
>!
Kelemen_Hanna P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Izgalmas, kellemes, olvasmányos, csak néha kicsit ügyetlen, és itt-ott nem túl eredeti. Ha lesz gyerekem, szívesen a kezébe adom majd.

>!
akire MP
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Kicsit sokat markolt Szakács Eszter, amikor szinte a teljes mitológiai világot akarta feléleszteni egyetlen könyvben (megspékelve olyan kérdésekkel, mint diszkrimináció, elfogadás, gyász), de a végeredmény azért élvezhetőre sikerült – a témát illetően mindenesetre információdús. Az egy csillag levonás a spontaneitás, az egyéni ötletek hiánya miatt jár, de a célközönség, aki most ismerkedik a műfajjal, talán nem is kéri számon ennek hiányát.

>!
AeS P
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Csak kapkodtam a fejem.
Olyan, mint egy (legjobb értelemben vett) kiskamasz-álmodozás, amikor épp a görög-római-északi mitológiák vannak soron a könyvespolcról. Nekem is volt ilyen időszakom. Hogy ezt miért nem én találtam ki?

>!
Sicc 
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Vegyes érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Nagyon vártam, de kicsit csalódtam. Nekem túl sok (és direkt) volt az ismertetés meg a leírás, sok infóval, névvel…mintha minitanulmányokat szúrt volna be a szövegbe néhol az írónő. Az az érzésem, hogy sokat fogott, de keveset markolt. Röpködtek az istenek nevei, mitológiai fogalmak, túl didaktikussá téve néhány részt.
Pedig az alapötlet nagyon tetszett. Bírom ezt a lélekikres-griffes vonalat, a párhuzamos világokat/zsebuniverzumokat, az alvilágból visszatérő tanerőt…és még sorolhatnám. Mégis maradt hiányérzetem.
Sokszor nem volt kedvem olvasni, aztán meg csak úgy peregtek a lapok. Nekem kicsit sok volt, h Mira annyi mindenben a legjobb (csak az ősei miatt), és hiányzott a karakterfejlődésének az íve. Túl „egyszerű” volt nekem a lezárás is..valami hiányzott…
Ettől függetlenül a könyv végére jöttem bele igazán az olvasásba, erre elfogytak az oldalak….

1 hozzászólás
>!
Miluluka
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Ez nekem nagyon bejött. Szinte már a Harry Potterhez tudnám hasonlítani ami szerintem nagyon nagy dicséret.

>!
TitokMondó
Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Remek volt, köszönöm! Csodás meseszövés, szerethető karakterek, izgalom, szerelem. Teljesen be is szippantot. Imádtam Mirát, de inkább Uli lett a szívem csücske.


Népszerű idézetek

>!
Briggan

Minél inkább megértjük önmagunkat, annál inkább megértünk másokat is. Ha pedig tényleg olyan tisztán megértjük egy másik ember indítékait, mint a sajátjainkat, nem leszünk képesek többé szánt szándékkal ártani neki.

158. oldal

>!
B_Niki P

– A legtöbb nép úgy hiszi, istenek teremtették őket, de végül is ki tudja, nem az emberek teremtik-e az isteneket, akik ha hisznek bennük, valódivá válnak?

41. oldal

>!
B_Niki P

Különösen a sárkányfogakkal kell vigyázni. Elég, ha egyetlen csepp víz éri őket, és rögtön óriások kelnek ki belőlük (…)

161. oldal

>!
Briggan

A Szfinx Park lesz a következő úti célunk. Alig várom, hogy testközelből lássak egy igazi szfinxet. Állítólag már nem tépik szét az embereket, ha nem tudnak válaszolni nekik. Ez megnyugtató, mivel soha nem voltam túl jó a találós kérdések megoldásában.

284. oldal

>!
Oláh_Zita P

    – A földi társadalmakban a legnagyobb pazarlás talán az emberekkel kapcsolatban folyik – vetette közbe Boldogasszony.
    – Ezt hogy tetszik érteni?
    – Úgy, hogy rengeteg tehetség elvész például a szegénység miatt. Sok gyerek soha nem részesül megfelelő oktatásban, ösztönző családi támogatásban, pedig lehet, hogy közülük kerülne ki az új Shakespeare vagy Stephen Hawking – hogy csak két földi hírességet említsek.

250. oldal

>!
Hintafa P

    – „Az ideák és az emberi természet párharcából végül mindig az utóbbi kerül ki győztesen” – szavalták, és először éreztem ki szarkazmust a hangjukból.

454. oldal, 22. fejezet - Szelek Tornya (Tilos az Á könyvek -2016.)

>!
Jesper_Olsen 

Igazi könyvmolyként egy napom sem lehetett teljes olvasás nélkül.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
>!
Jesper_Olsen

Egészen addig halvány elképzelésem sem volt, mi szeretnék lenni. Egyedül a könyvekért voltam oda. Elolvasni egy verset vagy történetet éppen olyan volt, mint az az ablak a daru tetején: pillantás egy másik világba.

54. oldal

>!
B_Niki P

    Sokat kérdeztük a kalandjairól, ő pedig egy csomó mindent elmesélt, amiről Homérosz nem írt, vagy egyenesen mást állított. Megtudtuk, hogy Kirké nem is disznóvá változtatta Odüsszeusz társait, hanem tengelicekké, ami szerintem sokkal érthetőbb. Ugyan ki akarná egész nap disznók röfögését hallgatni, amikor tengelicek énekében is gyönyörködhet? A szagról nem is beszélve.

157. oldal

>!
Briggan

    – Ne félj a fájdalomtól, Mira! (…) Ez az ára annak, hogy legalább az emlékeinkben éljenek a szeretteink. Ennyit meg kell tennünk értük. A fájdalom soha nem tűnik el, de hogy is mondjam… Idővel halkabb lesz. Mint egy vízesés hangja, amitől az évek során lassan eltávolodsz.

102. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Houck: A tigris küldetése
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan
Kae Westa: Karvalyszárnyon
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont
Kristin Cashore: Graceling – A garabonc
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó