Magyarországon egyedülálló néprajzi gyűjtemény, amely több mint 600 főzött halétel (halászlé, halpörkölt, halpaprikás, halleves, hallé) leírását tartalmazza a Közép-Duna mentéről. A könyv sajátossága, hogy csak olyan főzők ételleírásai szerepelnek benne, akik nem hivatásszerűen űzik a szakácsmesterséget. A kötet történelmi visszatekintést is tartalmaz e halételfajták megjelenéséről a magyar étkezési szokásokban.
A kötet egy tervbe vett – ígéretesnek tűnő – sorozat első darabja. Műfaja nem határozható meg egyértelműen: alapvetően ismeretterjesztő céllal íródott munkáról van szó, amelynek a első része egyéni kutatáson alapuló történelmi – gasztronómiatörténeti áttekintés. A szerző alaposan körüljárta a halfőzés, illetve a halfőzés „kellékeinek” történetét, s ezt képekkel: rajzokkal, fotókkal, térképvázlatokkal gazdagon illusztrálva mutatja be az olvasónak.
A könyv második, testesebb részében tartalmazza a halételek receptjeit. A receptgyűjtemény ugyanakkor minden esetben… (tovább)
A halfőzés fortélyai a Közép-Duna mentén 0 csillagozás
Kívánságlistára tette 1
Hasonló könyvek címkék alapján
- Váncsa István: Lakoma 2. 92% ·
Összehasonlítás - Halmos Monika: Levendula, rózsa, ibolya ·
Összehasonlítás - Mautner Zsófia: Így főzünk mi ·
Összehasonlítás - Molnár B. Tamás – Bittera Dóra: Konyhauniverzum ·
Összehasonlítás - Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek ·
Összehasonlítás - Kútvölgyi Mihály – Csizmadia András – Nyers Csaba: Gabonakonyha ·
Összehasonlítás - Terebess Gábor: Ezerízű Kína ·
Összehasonlítás - Váncsa István: Évszakok ízei ·
Összehasonlítás - Frank Júlia: Európa konyhája ·
Összehasonlítás - Vrábel Krisztina: Főzd magad! 87% ·
Összehasonlítás