Rácsok (Balla Adrienn 5.) 54 csillagozás

Szabó Tünde: Rácsok

Adrienn mintha egészen normális életet élne: suliba jár, szobafogság miatt délutánonként otthon ül, Karesz az idegeire megy, Márkkal rendben vannak, és nem érkezik újabb pendrive sem.
Csakhogy nem mindenki hajlandó úgy tenni, mintha Balázs nem is létezett volna, és ez felrázza Adriennt is. Hamarosan nyomra bukkan, amit már csak követni kellene. Ehhez viszont csapatmunkára van szükség.
Közben Adrienn a legváratlanabb pillanatban fedezi fel az apja egy régen eltemetett titkát. Ez lehet az, ami után hónapok óta kutat. A megoldás arra, hogyan szabadíthatná ki a börtönből.
És persze ott van még egy megválaszolatlan kérdés: ki küldte a pendrive-okat?

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2017
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320449
>!
Ciceró, Budapest, 2017
368 oldal · ISBN: 9789634320586

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Balla Adrienn · Domonkos Márk · Krisztián


Kedvencelte 11

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Kelemen_Hanna>!
Szabó Tünde: Rácsok

Szerettem ezt a sorozatot. Fura, hogy az előző kötetekből hiányoltam a pörgést, vagyis időnként túl lassúnak találtam a történetet, most pedig azt bántam, hogy az események túl gyorsan pörögnek, és főleg, hogy nem folytatódnak. Kicsit azért irigylem azokat, akik egyben tudják elolvasni az öt részt, de persze ez minden sorozatnál így van :)

1 hozzászólás
Annamarie P>!
Szabó Tünde: Rácsok

Most kapaszkodjon meg mindenki, aki él és épp olvas engem, mert szerintem ilyet még senki nem látott!

Egy öt részből álló sorozatból elsőként a befejező kötetet olvastam. Persze ennél már csak az lenne nagyobb kunszt, ha a negyedikkel folytatnám, és így tovább, szépen visszafelé.
Eszement ötlet volt ez így is, nem hiszem, hogy tradíciót csinálok belőle.
Akik végigolvasták a sorozatot, valószínűleg minden kérdésükre választ kaptak. Én, aki csak a lezáró részt olvastam, azon kívül, hogy nem éltem át a történet feszültségét, nem izgultam a szereplőkért, nem gyártottam saját kis válaszokat, egy önmagában is teljesen érthető és élvezhető kötetet kaptam. Ennek oka, hogy sok apró, az eseményekbe simuló emlékeztetőt kapunk a szerzőtől, ami remek, hiszen gyakran hosszú idő telik el az előző rész megjelenéséhez képest.

Adrienn a történet 11. osztályos főhőse egy igazi belevaló csaj, merész, vakmerő, impulzív, így nem csoda, hogy kalandokban bővelkedik az élete még akkor is, amikor szobafogságban van. Már pedig a történet elején pontosan ez van. Egy internetmentes, telefonmentes börtönben tölti a téli szünet napjait, miközben a többiek épp szilveszteri bulikban tombolnak. A sulival azonban majdnem minden visszatér a régi kerékvágásba. A fiatal lány barátaival nem áll el nyomozással, ki akarja deríteni, hogy ki küldte neki a titkos információkat tartalmazó pendrive-okat, kivel sustorog a telefonban szívszerelme, és az apja ügyének is a végére akar járni.

A cselekmény rendkívül pergő, gyors és intenzív, csoda, hogy ez a sok minden belefér 360 oldalba. Viszont ez annak a rovására ment, hogy a fiatalok életében fontos szerepet játszó érzések és érzelmek bemutatását mellőzni kellett. Lehet, hogy a korábbi részeknél ez már eléggé hangsúlyos volt, most viszont hiányoltam. A szerelmi szálat kifejezetten gyengének tartottam, és bevallom nem is vettem komolyan. Akárcsak az osztályban dúló ellenségeskedést.

A kortárs ifjúsági könyv szerelmeseinek bátran ajánlom a kötetet, de kivételesen ne ezzel a résszel kezdjék a sorozatot!

3 hozzászólás
Gelso P>!
Szabó Tünde: Rácsok

Aki egy jó, izgalmas, értékes gyerekeket felvonultató, kortárs, napjainkban játszódó ifjúsági regényt ill. regénysorozatot szeretne olvasni, annak szívből ajánlom.
Bár én csak az utolsó kötetet tudtam elolvasni, amelybe nem volt könnyű belecsöppenni, lévén sok szereplős és nagyon sok minden történik az előzményekben; mégis elmondhatom, hogy nagyon tetszett, és remélem, hogy egyszer sort tudok keríteni a teljes történet megismerésére.
Balla Adrienn, egy vérbeli, belevaló, bevállalós, jó tanuló típusú kislány, aki emellett még jó sportoló is, a mindennapok tinibajaival – tanulni kell és iskolába menni, rendbe rakni otthon a szobáját és elviselni az anyukáját. Barátokkal lógni, számítógépezni, telefonon pittyegni, zenét hallgatni, marhulni, szerelmesnek lenni… stb. stb. Akit egyszer csak kibillent a mindennapok „gyakorlatából” és egycsapásra felnőtté varázsol egy rejtélyekkel körülölelt bűntett, amiben még édesapja is érintett.
Felemelte és példaértékűvé tette a szememben a történet Adriennt, a bátorsága, a higgadtsága, az elszántsága, a kreativitása, a barátaival való „kooperáció”, de mindenekelőtt megingathatatlan hite az édesapjában.
Sok pozitívuma közül még kiemelném a baráti társaságát, akik közül bátran számíthat egyáltalán nem veszélytelen kalandjai közepette szerelmére, Márkra, annak ikertestvérére, Kareszra, sulis-heker ismerősére, Benettre.
(Csak lestem amúgy, hogy ez a korosztály milyen sokoldalúan tudja használni és hasznosítani a kütyüféléket, mint pl. a telefon.)
Csak ajánlani tudom a sorozatot tiniknek, ifjaknak és szüleiknek. Olvassátok!

minnie>!
Szabó Tünde: Rácsok

Alig vártam, hogy megtudjam mi a befejezése a sorozatnak. Az összes rejtélyt, ami az 5 könyv alatt felgyűlt.. de most már szomorú vagyok, mert így véget ért a sorozat. Ami nem baj, mert így volt kerek a történet és én imádtam minden sorát. Méltó befejézese volt a sorozatnak.
Köszönöm Szabó Tünde, hogy végre egy jó tini könyvet foghattam a kezemben, amiben nem csipogó, szerencsétlen, mindenkitől függő a főhősnő, hanem egy talpraesett, bátor, okos és jófej csaj. Öröm volt olvasni és Balla Adrienn örökre a kedvenc karakterem marad. :)

Ja és szeretnék egy olyan legjobb barátot, mint Karesz. :D

2 hozzászólás
klaratakacs P>!
Szabó Tünde: Rácsok

Végre visszatért a kezdeti lendület, Adriennünk belelendül a nyomozásba. Ennek megfelelően néhányszor hülyeséget csinál, de mindig van, aki megmenti, míg ő nem ment meg másokat. A Csányi család körül még jobban bonyolódnak a szálak, kicsit hiányoltam, hogy az ő mesterkedéseikbe igazán nem láttunk bele, bár akkor egy felnőtt vonalnak is kellett volna lennie a regényben.
Szerettem a Márkkal való kapcsolatot figyelni, Benetten nagyon jól szórakoztam, Karesz továbbra is a szívem csücske.
A lezárás nagyon szépen sikerült, hiányérzet nélkül, helyeslő bólogatással tettem le a könyvet és fejeztem be a sorozatot.

kte P>!
Szabó Tünde: Rácsok

Nagyon meglepődtem, hogy az ötödik rész egyben az utolsó is, hiszen az előző részekben annyira pörögtek az események, hogy egy-egy regényben csak néhány hetet haladtunk előre az időben és sok rejtély maradt megoldatlanul. A történetben folyamatosan jönnek az új információk és felismerések, így a fő titkokra mind fény derült. A nyomozás nagyon izgalmas és fordulatos volt, mégis kicsit hiányérzetem van, a lezárás utáni eseményekről még szívesen olvastam volna, közte Adrienn és Márk romantikázásáról, habár ez a sorozat pont attól különbözik az átlagos tinisorozatoktól, hogy icipicit sem nyálas és rózsaszín. :-)
Nagyon ledöbbentem azon, hogy ki vágta fejbe Adriennt.
Remélem az írónő újabb csavaros történeten dolgozik, mert megszerettem ezt a tininyomozós stílust.

NewL P>!
Szabó Tünde: Rácsok

Jó kis sorozat volt, nem volt benne túltolva az ifjúsági vonal, csak annyira, hogy bele lehetett élni magad a szereplők helyzetébe. Ami még inkább jó, hogy minden szál le lett zárva.

Theana>!
Szabó Tünde: Rácsok

Azért jó sorozat ez. Először ugyan kicsit hiányoltam, hogy nem kaptam annyi magánéletet, mint általában könyveknél, de végül is ez egy (ifjúsági) krimi, így megértem. Nem ez volt a fő szál.

Minden hibájával együtt megszerettem, és engem már az elején megfogott, azt hiszem Adrienn miatt, olyan tökös kis csajszi. Érdekes sztorija volt, és felavatta krimi olvasmányaim listáját, mert igen, Az alibi volt az első.

Hálás vagyok, hogy évekkel ezelőtt rátaláltam a könyvtárban, és imádtam mindegyik borítót. <3

Rebbencs>!
Szabó Tünde: Rácsok

Igen, igen, és igen! Bocsánat, de még most sincsen egy normális gondolatom sem, pedig már mikor elolvastam, de ez a történet, nos… igen! Annyira tudtam, éreztem, hogy jó lesz, mégis halogattam egy kicsit, mert féltem, hogy nem fogom érteni. Mivelhogy a sorozattal kapcsolatban elég nagy homályos foltok vannak az agyamban, majd úgyis újra fogom olvasni a köteteket hamarosan, akkor majd meglátjuk mi lesz, de ez a kötet… hát valami eszméletlen volt. Minden tiszteletem a szerzőé és a karaktereié, amiért végig tudták vinni ezt az egészet és ennyire remek lezárása volt a sorozatnak.

Sőőőt ami még inkább tetszett, és ami nem feltétlen a legfontosabb dolog, de nekem most csak az jár a fejemben, hogy Márk, Márk, Márk. Volt benne romantikus szál! Igen, igen és milyen jó! Annyira izgalmas volt még az is, hogy majdnem sírtam, miután történet az a csavar Márk és Adrien kapcsolatában. spoiler Annyira szomorú lettem tőle és emlékszem nem olvashattam tovább, mert másnap korán kellett kelnem, de éjfél már régen elmúlt. Aztán persze minden tisztázódott és a szívem apró darabokra olvadt. Te jó ég, annyira örülök, hogy így zárult.

És persze a másik kedvencem, Karesz, akit nem tudom miért nem kedveltem igazán soha, és miért csak most jöttem rá, hogy mekkora király ez a csávó:D Annyira szakadtam minden egyes beszólásán, annyira egy üde színfolt az egész történetben, hogy azt el sem tudom mondani. Miért nem létezik a valóságban?
Balázs. Ó, hát belőle nem kaptunk valami sokat, de én nagyon megkedveltem az alatt a pár oldal alatt és végre fény derült arra is, hogy hol volt. Csak tátottam a számat, hogy azta, ezt nem gondoltam volna. És akkor még csak ki se derült, ki küldte a pendriveokat. Hihetetlenül nagy csavar volt az egész és álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz, még Kareszre is tippeltem, de rá nem. Minden elismerésem.

És persze a többi rejtély. Kijelenthetem, hogy ez volt az a kötet, amikor végre minden, de minden tisztán látszódott, hogy mi miért történik és mindig csak nevetve ráztam a fejem, hogy elképesztő, ahogyan ezek mindent megoldanak és kitalálnak. Elképesztően furfangos volt, igyekeztem mindenre odafigyelni, hogy akkor most mi történik és sikerült is. És nagyon, de nagyon tetszett minden egyes szál, minden egyes történés. Hogy végre nincs túlírva, nincs meg nem magyarázva, hanem tökéletesen megoldva és lezárva.

A borító pedig valami fantasztikus. Nem szoktam erről külön írni, de ez annyira jól sikerült, hogy muszáj szóba hoznom. Szerintem ennek van a legjobb külseje a sorozatban, nagyon el van találva.

Szóval összességében nagyon megszerettem a sorozatot, minden egyes kötetét, még akkor is, ha nem teljesen értettem meg minden egyes mozzanatát. A mondatok, párbeszédek valami fantasztikusak, az egész könyv, úgy ahogy van szórakoztató és fiatalos, Szabó Tünde nagyon tudja, hogyan kell írni. Nagyon megszerettem a stílusát, azt, ahogyan ír és minden egyes szereplőjét, akikért szintén odáig vagyok. Nagyon remélem, hogy olvashatunk még tőle hamarosan, mert a kedvencemmé nőtte ki magát.

Beatrice8 P>!
Szabó Tünde: Rácsok

Imádtam! Tökéletes lezárása lett a sorozatnak.
Természetesen a végkifejletig foggalmam sem volt mi lesz a megoldás, de tetszett és a nagyon gyenge, szinte nem is létező nyomozósi készségemmel is megértettem körülbelül mi hogyan történt. Ez nagy szó! Most, hogy vége, újra kéne olvasnom a sorozatot hátha, teljesen megértem.
Imádtam a szereplőket, Adriennt, a stílust, a poénokat, a nyomozást (akkor is ha sokszor nem bírtam követni).
Hihetetlenül izgalmas volt a felétől. Tegnap este már azon voltam, hogy sajnos a mai Read-a-thonos könyvet nem sikerül elolvasnom, de nem tudtam letenni a végéi, így hajnali 2-kor csak kiolvastam.
Ez egy fantasztikus sorozat volt! A továbbiakat majd egy blogbejegyzésben fejtem ki, valamikor. Ajánlom mindenkinek!


Népszerű idézetek

Amren>!

Nem volt könnyű menet, és ráadásul Márk éppen akkor hívott, áldottam magam az előrelátásomért, hogy magammal cipeltem a házfeltúrási missziómra a mobilomat. Kihangosítottam, és ment a kettő együtt.
A vonal másik végéről fura, csattogásféle hangok szűrődtek át.
– Mit csinálsz?
– Dani kölcsönkért tőlem egy játékot, de nem találom a cédét – válaszolta elfúló hangon. Erről jutotta én eszébe? Egy PC-játékról? – És te?
– Tanulok. – A válasz inkább kérdésbe fordult, de ha észre is vette, Márk nem akadt fenn rajta, a csattogás vígan folytatódott tovább. Lábujjhegyen egyensúlyozva próbáltam az utolsó ujjperceimmel elérni a sporttáskát.
– Az jó, mert nekem egy házim sincs kész, szóval majd . . . – függőben hagyta.
– Este átküldöm azt, amivel végeztem – nyögtem fel a nagy erőlködés közben.
A csattogás abbamaradt. Azt hiszem, a nyögést hallva erősen meglódult a fantáziája, mégis mit művelek én igazából.
– Tudod, nem kell ám egyedül csinálnod, amit csinálsz.
– Nem kell egyedül leszenvednem valamit a szekrény tetejéről?
– Ja, de, azt egyedül kell. – És folytatódott a csattogás.Vicces. Pedig hasznát tudta venni a száznyolcvanvalahány centis magasságának adott helyzetben. – Mi az?
Az egyik próbálkozással sikerült annyira megtaszítani a táskát, hogy a sarka lelógott a szekrényről. Innentől már gyerekjáték volt. Két kézzel belekapaszkodtam és lerántottam. A tatyó hangos csattanással ért földet.
– Élsz még? – hallottam Márk hangját, míg a csattogás szünetelt.
– Aha. Idejében elugrottam. – Csattogás nekikezd.
– Mi volt azon a szekrényen, amit le kellett szedned? Egy holttest? Remélem Kareszé.
– Azért vagy velem, mert hidegvérű gyilkosnak hiszel és félsz, hogy kinyírlak?
Csattogás áll.
– Izé, eszembe sem jutott.

Amren>!

– Látod, ezeket a szövegeket kellene megtartanod magadnak – mormoltam mérgesen.
– Ha ezeket is megtartanám magamnak, idővel a sok kimondatlan dolog kikészítene, és mehetnék pszichológushoz – válaszolta közönyösen.
– Már most mehetnél, csak szólok. Olyan kis cuki szociopata vagy – mosolyogtam rá túljátszott szeretettel.
– Te meg nem vagy cuki, csak szociopata.

Amren>!

– A hajtépésnél állj meg, csalás, hogy neked hosszabb a hajad – súgta Karesz, miközben lassan feltápászkodtam. – Mondjuk, neki meg copfja van. Ez így már egy-egy.

Amren>!

– Jól van, befejeztem – sóhajtottam.
– Helyes. – Milyen világ már az, ahol Karesz az én élő lelkiismeretem? Gáz van. Nagyon nagy gáz.

Amren>!

Visszatérve a terembe Karesz látványa fogadott, ahogy az irodalomfüzetemet az utolsó oldalához hajtva mutatja felém, és vigyorog.
Nagyot sóhajtva vettem ki a kezéből, és hajtottam be, eltüntetve az emberek szeme elől a hatalmas betűkkel odafirkantott MIÉRT?-et, mielőtt még bárki azt hiszi, hogy lelki válságba keveredtem.
– Csak nem foglalkoztat valami? – kérdezte Karesz.
– Néha, ha az eszembe jutsz . . . hát, ez lesz belőle – sóhajtotta megint.

Beatrice8 P>!

– Insta meg házi, tisztára mint az én szünetem. Leszámítva az Instát.

16. oldal

Beatrice8 P>!

(…) Miért? Szoktak rád haragudni apád miatt? – váltott érdeklődőbe.
– Régebben volt, aki nem rajongott értem.
– És biztos vagy benne, hogy az apád miatt?– kérdezte, a szája sarkában játszó mosollyal. Jajj, de kis vicces.
– Én azt mondom mindenkinek.
Albert bólogatott párat.
– Minden rosszban van valami jó. Ahogy anyám mondogatta, ha az élet citromot ad, adj limonádét.
– Azt nem egy filmben mondták?
– Én meg ezt mondom mindenkinek az anyámról. Parásak ezek a szülők.

296. oldal

Amren>!

Röviden összenéztünk Karesszel, de hát őt szólította a telefonja, én meg magam elé vontam a törikönyvem. Nem nagyon kötött le az anyag, de jó alaposan elmerültem magamban, mert csak arra figyeltem fel, hogy valaki megérinti a karom.
– Kerestelek – közölte. Tekintete aggódó. Nyilván az sem segített, hogy riadtan körbenéztem a teremben, ami kicsit irreális, elvégre csak az osztálytársammal beszélgetek, nincs ebben semmi kirívó.
– Itt voltam – feleltem, sután meglebbentve a törikönyv egyik lapját.
– Állandóan itt van. Már unom is egy kicsit – szólt közbe Karesz.

Amren>!

– Szerinted mégis mit csinált volna veled Barna?
– Ének vagy ír tánc. Ez a kettő a gyengém, ha belekezd, én ott maradok örök időkre.

Amren>!

Ha elterjeszteném Kareszről, hogy nemi beteg, sok-sok problémától kímélném meg magam.
És amennyire ismerem, még ő is csak röhögne rajta.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Joss Stirling: Storm és Stone
Meg Cabot: Töltött galamb
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Estelle Brightmore: 13. napon
Kristina Ohlsson: A kastély titka
Jónína Leósdóttir: Halálkomoly
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén