Karcok 1

cicerokiado KU>!

Szerzőinknek tesszük fel ugyanazokat a kérdéseket. Következő mini interjúnk Szabó Tündével készült, aki a Balla Adrienn című sikeres, fiatal felnőtteknek szól sorozata után egy új sorozatba vágta fejszéjét.

Hogyan kezdtél írni?
Tízéves korom körül kezdhettem bele összefüggő történetek leírásába. Még vannak emlékeim szellemsztorikról és szerelmes történetekről, teleírt füzetekről, kósza írólapokról.

Olvasós gyerek, illetve kamasz voltál?
Nagyon is. Ha úgy alakult, mindent elolvastam, ami leesett a polcról, ha megböktem a könyvesszekrényt, könyvtári tag voltam, suliban javában cserélgettük egymás között a romantikus sorozatos könyveket és Leslie L. Lawrence-regényeket.

Milyen könyvek voltak Rád nagy hatással?
Ma úgy érzem, hogy ha mondani kellene párat, akkor a Sherlock Holmes-történetekkel kezdeném. Azok közé tartoznak, amit tucatszor olvastam újra és máig nem untam meg.
Alsós koromban sokszor vettem elő a Régi magyar mondákat, felsősként pedig az Arany János-balladákat. Izgalmas, titokzatos, sejtelmes és vadregényes mesék, történetek ezek, amik gyerekként megmozgatták a fantáziámat.
Csatlakozom a tömeghez, akik elmondhatják magukról, hogy a Harry Potter-könyvek egy nagyon nehéz időszakban találtak rá és átsegítették ezen. Emlékszem, jó pár éjszakát töltöttem olvasással akkoriban.
És persze a Batman. Gyerekkoromban sokáig olvastam Batman-képregényeket. Szerettem Pókembert is, de aztán rájöttem, hogy Batman mellett csak egy kék-piros ruhás bohóc. Azóta már befogadóbb lettem.

Hogyan írsz, mi a munkamódszered?
Munkamódszerem, hát az nincs.
Tejeskávé, jegyzetek, történet és kutyasétáltatás, aminél jobb brainstorming nincs is. Néha már azt kívánom, inkább ne is lenne.
Egyébként délelőttönként magányomban vagy a kutyámmal ülök a szobámban és próbálok írni. Általában sikerül, de néha sajnos nem, aminek legalább a kutyám örül.

Melyik volt az első könyved?
Az első könyvem a Balla Adrienn sorozat első kötete, Az alibi volt. Persze nem rajtam múlt, én azt is a fióknak írtam, és még csak be sem fejeztem volna, ha nem szól rám a nővérem a maga (hát mondjuk úgy) ellentmondást nem tűrő stílusában, hogy most már zárjam le. Ha ő és egy barátnője nem ösztönöznek arra, hogy csináljam, talán sosem jelenik meg a könyv.

Milyen volt a fogadtatás? Mit szóltál hozzá?
Eleve kishitű vagyok, úgy gondoltam, már annak is örülhetek, ha az olvasók nem árasztják el a kiadót felháborodott panaszlevelekkel, visszakövetelve a könyvek árát (talán most ötleteket adok). Egy-egy pozitív kritika képes beragyogni a napomat, egyik-másik negatív kritika pedig még mindig betalálgat, de már jobban viselem, mint a kezdet kezdetén.

Mik a jövőbeni terveid?
Természetesen a Kata második kötetén dolgozom és szeretnék megtanulni kinderpingui-s tortát sütni. A többi még a nagyon távoli jövő zenéje.

Kapcsolódó könyvek: Szabó Tünde: Az alibi · Szabó Tünde: Dopping · Szabó Tünde: A hacker · Szabó Tünde: Gázolás · Szabó Tünde: Rácsok · Szabó Tünde: Álommeló

Szabó Tünde: Az alibi
Szabó Tünde: Dopping
Szabó Tünde: A hacker
Szabó Tünde: Gázolás
Szabó Tünde: Rácsok
Szabó Tünde: Álommeló

Kapcsolódó alkotók: Szabó Tünde

3 hozzászólás