Gázolás (Balla Adrienn 4.) 56 csillagozás

Szabó Tünde: Gázolás

Alig járt a graffitis ügy végére, Adrienn máris megkapja a következő és egyben legfurcsább pendrive-ot, egyetlen mondatattal és egy szelfivel megpakolva. Adriennek mindössze ennyi információ alapján kell rájönnie, mit jelent az üzenet, és amikor sikerül megfejtenie, olyan eseményekre derülhet fény, amiket már mindenki lezártnak hisz.

Janó közben megint célkeresztbe kerül: most az irodalomtanárával gyűlik meg a baja, aki csalással vádolja. Csakhogy ez a látszólag hétköznapi konfliktus elindít egy folyamatot, aminek a vége beláthatatlan.
És persze ott vannak még az Adrienn édesapja ügyével kapcsolatos tanúvallomások. A lánynak döntenie kell: megteszi˗e a legfontosabb lépést, ráadásul felbukkan valaki, akire végképp nem számított.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2016
330 oldal · ISBN: 9789634320579
>!
Ciceró, Budapest, 2016
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399932

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Balla Adrienn · Karesz · Domonkos Márk


Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Szabó Tünde: Gázolás

A csillagozás az utolsó 10 oldalnak jár, ahol végre-végére léptünk előre szinte minden fronton. :) A romantikus szálnál is végre megléptük azt a bizonyos lépést előre (már nagyon-nagyon vártam, bár nekem elég hirtelen volt az előzményeket nézve, de ők már csak ilyen furcsák :)), de most úgy érzem, hogy megint lesz egy „vissza a startmezőre” fordulat, ami most már kezd nem tetszeni. (De annyira nagyon-nagyon drukkolok, hogy nem ez lesz, hanem tisztázódnak a dolgok mielőtt ez megtörténhetne. *Ujjak keresztbe téve*)

Az autóversenyzős szál tetszett, Janó házi dogája már kevésbé, szerintem egy kicsit gyenge volt, és igazából nem is lett rendesen lezárva. Őszintén szólva az egész Janó, mint karakter nem érdekes számomra, szerintem nem egy megragadó személyiség, talán ha a morcossága mellett lenne valami olyan oldala amit meg tudnának kedvelni az olvasók (talán valami rejtett kedvesség, valamilyen szintű sebezhetőség, valamilyen elsöprőbb humor), akkor máshogy állék hozzá. (Márpedig valahol mélyen nyilvánvalóan van, különben nem járna vele Réka, csak jó lenne ha ez meg-meg csillanna, mert így szimplán csak unszimpatikus, és így nem is tudok neki drukkolni, akár segíteni akar neki Adrienn, akár nem.)

Szeretem ezt a sorozatot, mert rengeteg potenciál van benne, és az írónő nagyon egyedi stílussal ír, de jó lenne, ha egy kicsit gyorsabban pörögnének az események. Lassan szeretném, ha apuka ügyében is kiderülnének dolgok, és nagyon remélem, hogy a gázolásos dolog most már fix, és a következő kötetben minden körülményre is fény fog derülni. Nem tudom, hogy hány részesre tervezni az írónő a sorozatot, de én már picit türelmetlen vagyok a szálak lezárását illetően. :)

update: most láttam, hogy a következő kötet már az utolsó lesz, úgyhogy drukkolok, hogy az ötödik résszel teljesüljön majd minden kívánságom. :))

3 hozzászólás
Kelemen_Hanna>!
Szabó Tünde: Gázolás

Az első kötetet még kimondottan szerettem, a második-harmadiknál már azt éreztem, hogy rövidebbre kellett volna fogni, ennél a kötetnél meg azt, hogy hamis lett és unalmas. És valahogy nem jól egyensúlyoz a realista és a gyerekirodalom között.

Camelia>!
Szabó Tünde: Gázolás

Szerencsére a harmadik és a negyedik kötet olvasása között nem telt el sok idő, így viszonylag emlékeztem az előzményekre. Mondjuk nem is túl sok mindenre kéne, ugyanis a főszálon kívül az összes könyv másról szól.
Ez ami egy kicsit zavaró a történetben, hogy lenne egy-két főszál, de mindig kitalál az író valami teljesen más ügyet. Aminek semmi köze a főhöz, és még csak nem is viszi előbbre a dolgokat.

Ez a könyv azért is tetszett, mert végre kiderült egy lényeges dolog. Igaz, hogy csak az utolsó 5 oldalon, de azért ez is valami, főleg, hogy eddig 4 könyvön keresztül olvastunk a semmiről. Viszont mégis sajnáltam, hogy vége lett a könyvnek, mert így nem tudtuk meg Barnabás mit csinált Adriennékkel.

Sokszor viszont zavart a dolgok lehetetlensége. Hogy miért kell mindent ennyire túlreagálni. Olyan dolgokba keveredett Adrienn amik manapság már nem is nagyon történnek meg. Ezt a könyvet leginkább a D.A.C. sorozathoz tudnám hasonlítani, ahol szintén túl sok dologba akad bele Flóra.
Meg minek kell egy beadandónak ekkor feneket keríteni. Manapság szerintem minden iskolában napi szinten történnek ilyenek.

Ezenkívül sokszor nem teljesen fogtam fel, hogy mi van. Nem értettem a mondatokat. Valahogy az írónő olykor teljesen érthetetlenül fogalmaz.
Kíváncsi vagyok a folytatásra, főleg, hogy az lesz az utolsó kötet. :)

klaratakacs P>!
Szabó Tünde: Gázolás

Sajnos ez a rész gyakorlatilag egy helyben topogott, a legnagyobb gond az volt, hogy spoiler. Kicsit felvillant Adrienn éles esze, de inkább csak jöttek mentek a szereplők (jajj de sok van, persze a kedvencemből, Kareszból meg kevés), a történet meg állt egyhelyben. Persze az utolsó öt oldal olvastatta magát, és remek a függővég, de kár volt ennyire elnyújtani.

nat>!
Szabó Tünde: Gázolás

Nem tudok újat írni :) Hatalmas fejlődést nem látok, sőt… a dolgozatos nyomozás valahogy most nem annyira jött be, a korábbi nyomozások – itt most nem a főszálra gondolok – valahogy fajsúlyosabbak voltak.
Persze egy este alatt elolvastam, úgyhogy panaszra nem lehet okom :)

Hanna IP>!
Szabó Tünde: Gázolás

Mostanra már mindenkiről tudom, kicsoda, és kezdenek kigubancolódni a szálak, úgyhogy egészen könnyen fel tudtam venni a fonalat az előző kötet után. Adrienn és a többi szereplő szóváltásai még mindig megnevettetnek, és végre többet látunk a köteteken átívelő Balázs-rejtélyből és Adrienn apjának ügyéből is, amikre most már hamarosan fény kell, hogy derüljön, mert az utolsó oldalak eseményei után szerintem nincs megállás…

Laura_Bakos P>!
Szabó Tünde: Gázolás

Ebben a kötetben kissé közelebb kerültünk a megoldáshoz.
Nagyon izgalmas volt.
Maga a nyomozási száll, a humor, mind tett valamit ahhoz, hogy végre megtudjuk mindazt, amire már az első kötet óta várunk.
Kíváncsi vagyok az ötödik részre. Ha jól tudom az lesz az utolsó, és lezárul a történet.
De kitudja, lehet hogy még lesz utána folytatás. Ezt csak az írónő tudja.

kte P>!
Szabó Tünde: Gázolás

Ritkán veszek könyvet, de ennél a sorozatnál nem bírtam kivárni, amíg meglesz a könyvtárban a következő rész. Megkaptam és még aznap el is olvastam. :)
Újabb nyomozás története, amit alig bírtam letenni, elkapott ez a sorozat. Pedig a romantikus szál nem halad igazán, a rejtélyek közül legalább némelyik kezd megoldódni. Az írónő stílusa és a szereplők még mindig tetszenek, nem sablonosak, így sokszor olvasóként ugyanúgy érzek, mint Adrienn, csak kapkodom a fejem.
Az édesapával kapcsolatos rejtélyre van tippem, de ezt a sorozatot ismerve lehetséges, hogy teljesen más lesz a megoldás.
Többedik olvasásra is szeretem, bár ebben a részben van egy kis tinis drámázás és nem csak a lányok részéről. :) A történteket és a lehetséges következményeket nézve nem tűnt eltúlzottnak.

nagara>!
Szabó Tünde: Gázolás

Gyorsan haladtam vele, izgalmas, csak azt sajnáltam, hogy a szerelmi szál nagyon elbújt és rövid. Várom a befejező kötetet, hogy fény derüljön mindenre…

angelmanna>!
Szabó Tünde: Gázolás

Komolyan unom már a hatalmas vargabetűket, amivel minden „nyomozás” végre van hajtva. Olyan nevetséges mellékszálakon indul el Adrienn, ami teljesen logikátlan, és érthetetlen.
A Janó beadandója körüli felhajtás, már nevetséges volt, és egy idő után totál egyértelmű is, hogy mi történt, és ki volt a tettes. Az Adrienn-Márk kapcsolat alakulása pedig, az egyet lépünk előre, kettőt hátra szinten mozog, ami fogalmazzunk úgy nem tett maradéktalanul boldoggá.
Teljesen egyértelmű, hogy a sok felesleges mellékszál töltelék, hogy meglegyen a kellő oldalszám. Ezek után nem tudom azt mondani, hogy nagyon várom a folytatást, bármekkora kérdőjeleket is hagyott a könyv végére a szerző.


Népszerű idézetek

Amren>!

Márk és Karesz egypetéjű ikrek voltak, de én sose értettem, hogy lehet összekeverni őket. Egyszerűen csak rájuk kell nézni. Az egyik magas, barna, kócos hajú, a barna szemétől néha elakad az ember szava, és úgy szeretné csak mosolyogni látni, hogy tudja, nem haragszik rá . . . a másik meg Karesz.
Nem értem, hol a hasonlóság.

cicerokiado KU>!

A kapunkban állva figyeltem, ahogy Karesz elhajt.
Összességében klassz délután volt, bár megismételhetnénk…
Ott volt ugye az a graffitiboltos srác, aki közölte, hogy holtbiztos benne, Márk és a haverjai cserbenhagyásos gázolók, és bizonyítani tudja. Az ember mindig ilyesmit akar hallani a srácról, aki tetszik neki, mert rögtön fogalma sem lesz, mit kellene tennie.

(első mondat)

Rebbencs >!

– Mit akart? – tűnt fel anya az ajtóban, arcán aggódó kifejezés.
– Megkért, hogy csináljunk meg egy balhét, de mondtam, hogy mostanában már nem lopok autókat.

30. oldal

Amren>!

– Ti . . . – Márkról rám nézett – együtt vagytok?
– Nem, dehogy – hárított élből Márk. Gyorsabban már nem is lehetett volna tiltakozni. Na, kösz.
– Akkor meg?
– Zsarolom – mormoltam lemondóan.

Rebbencs >!

-(…) Nem tudom, hogy mikor érek haza, de te vacsorázz rendesen, ne bulizz és ne igyál.
– De anya! Én nem iszom. Füvezni szoktam.

140. oldal

Rebbencs >!

– Te nem vagy éhes? – Felmarkolta a hamburgerét és beleharapott.
– Ha reggel eszem, egész nap elviselhetetlen vagyok.
– Sokszor eszel reggel, mi?

269. oldal

Amren>!

– Téged bírna – jegyezte meg Lujzi hirtelen.
– Kicsoda? – kérdeztem értetlenül. Szemem sarkából láttam, hogy Karesz, aki eddig némán baktatott mellettünk, felkapta a fejét.
– Marton. Bírna téged, tök olyan vagy.
– Átiratkozom az ő osztályába, most már kellene legalább egy tanár, aki bír – mondtam szórakozottan, a telefonomat bújva.
– Vagy bárki, aki bír – korrigált Karesz.
– Ha elmennék, nem lenne házid – figyelmeztettem.
– Ha elmennél, békém lenne. – vágta rá.

Laura_Bakos P>!

..-Milyen napod volt?
– Gyors. És a tiéd?
– Emberutálós. Rájöttem, hogy az emberek felét utálom.
– Csak a felét? Nem akarlak elszomorítani, de ezzel az aránnyal még az átlagemberek közé tartozol.
– Tizenhét év alatt idáig jutottam, ez van …

83. oldal

Amren>!

Vajda nehezebben adta be a derekát, amikor meglátott minket. Jött a nektek órán kellene lennetek", meg „ez egy oktatási intézmény” szövegekkel. Nem akartam mondai, hogy nem kéne erőltetni, mert Janót csak összezavarná, ha a heti átlagnál több időt töltene órán, én meg csak úgy beugrottam, mert nyitva volt az ajtó, amikor elmentem mellette.

Amren>!

Természetesen Vicát is ledöbbentette a megjelenésem, nem igazán vagyok bejáratos hozzájuk, de ez az egész jelenet . . . mintha ezt már lejátszottuk volna egyszer.
– Eltévedtél? – mordult rám amolyan osztálytársi szeretettől vezérelve.
– Vonz ez a hely, mint a mágnes – mondtam. – Tesód?
– Fogd már fel, hogy nem vagy az esete – mért végig.
– A kitartásom az erősségem, azzal hódítok, ne írj le olyan gyorsan.


A sorozat következő kötete

Balla Adrienn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Meg Cabot: Átlagméret nem akadály
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Joss Stirling: Storm és Stone
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Csóti Lili: Hetedvérig
Estelle Brightmore: 13. napon