Dopping (Balla Adrienn 2.) 84 csillagozás

Szabó Tünde: Dopping

Adrienn azt hiszi, hogy a Janó-ügy lezárásával minden visszatér a rendes kerékvágásba, de súlyosan téved. Egyik nap Saci kéri a segítségét, akit azzal vádolnak meg, hogy doppingolt egy teniszbajnokság alatt, és Adrienn azon kapja magát, hogy a „tettest” keresi. A helyzet necces, mert a lány nyomában jár a volt barátja, és ő bárkit lezúz, akiről azt feltételezi, ártani akar Sacinak, és ott vannak a lány csapattársai is, akik előbb kerülnek képbe, mint kellene. Adott helyzetben nehéz eldönteni, ki, miért és tulajdonképpen mit is akar elérni…
Az újabb pendrive tartalma viszont csalódást okoz, és Adriennek fogalma sincs, mit kezdjen vele. Végül azonban sikerül megtalálni azt a bizonyos kilógó fonálvéget, kiderül, mit titkolt Balázs… csakhogy az a titok nem egyedül az övé.
Adrienn Zsidai Dóra ügyében sem adja fel a kutatást. Hamarosan feltűnik a fény az alagút végén, és hihetetlen dolgok derülnek ki a nőről.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2014
380 oldal · ISBN: 9789635399093
>!
Ciceró, Budapest, 2014
386 oldal · ISBN: 9789634320555

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Balla Adrienn


Kedvencelte 13

Most olvassa 8

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Szabó Tünde: Dopping

Az a legnagyobb gondom, hogy majdnem két éve olvastam már az első részt, ami már akkor sem igazán kötött le. (A benyomásaimra emlékeztem, de most el is olvastam az első részről írt értékelésemet, erről szólt lényegében.) Nem is igazán volt hozzá kedvem, de ha már megszereztem, csak el kellett olvasni, még ha egy év csúszással is.
Sajnos nem igazán javultak az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban. Még mindig nem tudom megfogalmazni, hogy mi, de valami még mindig hiányzik. Események vannak benne, így nem tudom, mit hiányolok. Olyan lehet, hogy egy kicsit túl sok? Időnként egy kicsit rétestésztának éreztem, pedig alapvetően nem unalmas.
Hatalmas gondot okozott számomra, hogy egyáltalán nem kaptunk visszautalást az első részre. Mármint olyan módon, hogy egy kicsit össze legyen foglalva, hogy mi volt. A könyv végére sem állt össze teljesen az első rész cselekménye, pedig próbálkoztam a párbeszédek alapján összerakni….
A sok szereplővel még mindig gondom volt. Oké, ott van a könyv elején a szereplőlista, de valahogy nem volt kedvem visszalapozgatni mindig.
Szereplők közül gyakorlatilag senki sem gyakorolt rám semmilyen hatást. Ez azért mutatja, hogy mennyire is közömbös vagyok ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Nem értem, hogy ezek a pendrive-ok miért Adriennél kötnek ki. Magas nekem ez a könyv. :D
A folytatása igencsak kérdéses…

Gregöria_Hill>!
Szabó Tünde: Dopping

Ritkán hagyok félbe könyvet, de azért előfordul, mert szoktam élni ezzel az olvasói jogommal, és lelkileg sem okoz gondot a félbehagyás (vannak fontosabb ügyek az életemben, amelyeket sajnos be kell fejezni). De ez a könyv bűnrossz, bocsi. Azt mondja a férjem, hogy a könyvbarát oldal direkt arra van, hogy ott a 4-5 csillagot adókat megkérdezhessem, beindul-e és letehetetlenné válik-e a könyv a 200. oldal (5 pálcika) után valami miatt. De én nem kérdezem meg, mert belelestem az első kötetbe és izé. Tehát bocsánat, de azon túl, hogy csakugyan a Veronica Mars ügyetlen koppintása, ahogy ígérték, nem tudtam benne mást felfedezni. A történet Kiemelten unalmas, olyan, mintha a V.M. első negyed órája lenne 400 oldalban kibontva, van benne „házibulinak tiniregényben lennie kell” rész, amiben x oldalon át fogat mosnak, a buli pedig olyan uncsi, mindkettő, hogy (szó szerint) bealudtam, de majdnem még a főszereplő is, aki ráadásul nem kiemelkedően éleselméjű. A magánnyomozó adja vissza az igazolványát, az ultimátum, amit kiadott hiteltelen és nem motiváló. A szereplők, beleértve a fő~t is, olyanok mélységileg, mint egy öntapadós tapéta, barna a hajuk. Ez engem zavar. A Szent Johanna Gimi szereplői ehhez képest plasztikus, kibontott és fejlődő jellemek. Úgy egyáltalán a Szent Johanna Gimi felértékelődött négyesre a humora miatt is :)
És akkor még itt jön a regény ún. nyelvezete. Én azt nem tudom, hogy tudatos írói döntés volt-e (ehhehe), hogy a főszereplő így beszél/ír, vagy az írónőnek erre futotta a karakterábrázolásból, esetleg direkt így tervezte. De már a 3. oldalon tudtam, hogy ha Balla Adrienn, vagy bárki más, még egy dolgot „lereagál”, akkor falhoz csapom (és akkor most a pislantot hagyjuk is). Balla Adrienn főszereplő nem bizonyul túl érdekesnek, se kiemelkedően okosnak se, az viszont biztos, hogy zsurnálnyelven edződött szegény. A vasárnap … csizmavásárlásban testesült meg neki; kisietett a találkozási ponthoz a barátjával; jajmár. A kocsibeállóból egy…kocsi fara kandikált ki. Ne, légyszi.
Eh, mindegy. Legalább ne lett volna ilyen unalmas is még pluszban.

4 hozzászólás
nat>!
Szabó Tünde: Dopping

Most már egyre inkább Veronica Mars szaga van a dolognak…Nagyon sok karakternek van megfelelője a sorozatban. Adrienn anyjának szövege, stílusa kísértetiesen hasonlít Veronica apjáéra, Márk Logan megfelelője, Janó kicsit Weevilre emlékeztet, Karesz maga Wallace, Bennett egy az egyben Mac, Atesz Dick-el egyenlő és még Krisztián is valami hibridre emlékeztet, aki a VM felnőtt rendőr-nyomozó karaktereiből lett összerakva. Erre jön még, hogy itt is meg van a gazdag családok vs egyszerű, de annál eszesebb nyomozó lány ellentét. Adrienn természete, humora is tiszta VM, a tanárok, a mellékszereplők mind – mind a sorozatban látható karakterekre hasonlítanak. Nem éri el a VM szintet, de valahogy – feltétezem a nosztalgia faktor miatt- nálam működik. Azért óva intek mindenkit attól, hogy most hirtelen elkezdje olvasni a könyvet, mint VM pótlék, mert csalódás fogja érni…
A történetet néha az őskáoszhoz hasonlítanám. Néha azt se tudom, hány ügyben nyomoz éppen Adrienn és hogy az adott esemény pont melyikhez tartozik. Ennek ellenére nálam működik a dolog, valószínűleg a stílus miatt, és hogy egyáltalán nem nyálas, csöpögős a történet.

Floracska98>!
Szabó Tünde: Dopping

Nagyon tetszik az egész! Annyira ifjúsági és annyira nyomozós! Adrienn egy jó fej szereplő, bár én személy szerint ebben a fiú lány barátságban nem igazán hiszek, DE annyira egyedi az egész könyv (még akkor is, ha kicsit néha sok), hogy megéri bele vetni magad a sorozatba!

Szimirza P>!
Szabó Tünde: Dopping

Örülök, hogy tudja tartani a színvonalat, így nyugodt szívvel fogok neki a harmadik részének is :)

kte P>!
Szabó Tünde: Dopping

Teljesen rákattantam a Balla Adrienn sorozatra! Látom, hogy nem tökéletes, de ha a rajongás alapján kellene értékelni, akkor mindenképpen 5 csillagos lenne. Ez a világ teljesen beszippant! Azon kevés könyvek közé tartoznak, amelyeket mindjárt újraolvastam: az egészet vagy best of módra és másodikra is élveztem.
A második rész története, a doppingügy valahogy kevésbé tetszett, mint az előző, helyenként lassú is volt. Adrienn-t továbbra is nagyon szeretem és remélem, hogy a következő részekben egy kicsit több romantika lesz, persze nem csöpögős, csak olyan Szabó Tünde módra. A hölgy mesterien adagolja a feszültséget, ismét sok kérdés marad nyitva, néhányat azonban Adrienn kinyomoz és lezár. Ebben a részben már nem találtam furcsaságot, következetlenséget a gondolatmenetben, bár én nem jöttem rá, hogy mi folyik a teniszcsapatban. Hihetetlen, hogy egy-egy könyv ennyire rövid időszakot ölel fel, még rengeteg lehetőséget látok benne, csak hogyan fogom kibírni a várakozást, amíg elkészülnek és kiadják őket?
Komolyan elgondolkoztam azon, hogy bele kéne néznem hasonló nyomozós tinikönyvekbe, mert nagyon tetszett.

4 hozzászólás
Rebbencs>!
Szabó Tünde: Dopping

El sem tudom mondani, mennyire élvezem ezeknek a könyveknek az olvasását!
Szabó Tünde vérprofi írónő, aki annyira egyedi könyveket ír. Nélküle egy egészen különleges része maradna le az olvasmánylistámról. Nem elég, hogy a stílusa csillagos ötös, olyan csavaros és ötletes a cselekmény is, hogy az valami hihetetlen. A szereplők pedig csak habok a tortán.
Kezdeném megint azzal, hogy újraolvasva a sorozatot sok minden sokkal érthetőbb. Bár az is igaz, hogy ennél a kötetnél első olvasásra is értettem mindent. Már akkor is nagyon lenyűgözött a végkifejlet és a megoldás. Most csak még jobban.
Én nagyon kedvelem Adriennt. Egy kissé különc, de stílusos, merész, belevaló. Kiváló szereplő, mert ilyen esetekhez ilyen karakter kell. Na, meg egy-két másik olyan, akik nélkül kevésbé lenne élvezetes a sorozat. Például Karesz. Vagy Márk. Még mindig olyan izgalmasnak találom ezt a Domonkos családot és az egész kapcsolatrendszert, ami összeköti a két srácot Adriennel. Főleg, mert itt kezd megcsillanni egy halovány romantika féle az utolsó oldalakon. Nem valami sok, na de az a pár mondat is olyan baromi jó, hogy nem bírok rajta nem mosolyogni. Amikor ezt írom, akkor is csak vigyorgok. :D
A humor itt is a toppon. A helyzetkomikumok és a csipkelődések mindent visznek, a fiatalos, laza, üde lendülete az egész stílusnak pedig egyszerűen levesz a lábamról.
Persze néhol tényleg nagyon oda kell figyelni, mert a szálak sűrűsödnek és bonyolódnak, de így válnak egyre izgalmasabbakká.
Alig várom már, hogy jöjjön a következő rész, egyszerűen hatalmas kedvenc az egész sorozat, az én szívemet már régen magával vitte. :)

klaratakacs P>!
Szabó Tünde: Dopping

Viszonylag gyorsan olvastam az első rész után a másodikat, a főbb szereplőket el is tudtam helyezni. A történet három szála a doppingolás, Balázs ügye és az apa története egyaránt fontos a könyvben, mégis néha nagyon nehéz volt követni, hogy ki kihez tartozik, belekeverve a szivatós videokat készítőket is. Valahogy túl sok volt a szereplő, mint egy zsibongó tömegrendezvényen, ahol az ember egy idő után elveszti a fonalat.
Ennek ellenére folytatni fogom a sorozatot, mert érdekel és nagyon jó olvasható szöveg, a történet is leköt, a szereplők sorsának alakulására is kíváncsi vagyok. Legfeljebb még többet lapozok előre a névjegyzékhez, hogy tudjam ki kicsoda.

omam>!
Szabó Tünde: Dopping

Az első részben ocsmányzöld pendrive-ot kapott a kedves főhősnőnk, most pedig egy rikító rózsaszínnel próbál valamit kezdeni. Ahogy emlékszem, nem sokat. Lassan már szokása szerint Karesz ismerősét, a számtech zseni Benettet kéri meg (akiről valamilyen különös okból kifolyólag még mindig nem derült ki, honnan ismeri a legjobb barátját), hogy törje fel a jelszót. E-maileket talál rajta, olyanokat, amiket Balázs és Dóra írtak egymásnak. Sajnos ezek nagyon rövidkék, és semmiféle következtetést nem lehet levonni belőlük. A pendrive-ok küldözgetője nagyon titokzatos, és ezért mindig csak apró jeleket, rávezető dolgokat rak rájuk. Adrienn meg mindig csinál valamit velük. Igazán értékelem, hogy az írónak ilyen fantáziája van, hogy ennyire bonyolult, kibogozhatatlan ügyet talált ki, de be kell vallanom, előfordult, hogy már nem tudtam követni az eseményeket.

Közben Sacit, alias Karesz volt barátnőjét – kemény két hétig – megvádolják a doppingolással. Nyer egy teniszbajnokságon, de a csapattársainak nagyon gyanús, hogy rövid idő alatt óriásit nőtt a teljesítménye. A vérében kermapint találnak, egy doppingszert. Egy időre eltiltják a versenyzéstől.

Na és vajon kitől kér segítséget?

Hát persze, hogy Adrienntől. Ez a rész nekem nem teljesen tiszta. Miért pont őhozzá fordul? Tudtommal a főszereplő nem egy híres nyomozó, aki mindent megold, ezért egészen értelmetlen ez a döntés. Nem is ismerik egymást, csupán annyi közük van egymáshoz, hogy Saci volt barátja Adrienn haverja. Saci bárki mást megkereshetett volna ez ügyben, például egy tapasztalt magánnyomozót, mint Krisztián. Arra sem jöttem rá, hogy egyáltalán miért feltételezi, hogy Adrienn tud neki bármiben is segíteni… De hát főhősünk annyira lelkiismeretes és segítőkész (habár ez nem a fő tulajdonsága, de az ilyen esetekbe mindig beszáll), hogy némi vonakodás után, de beleegyezik, hogy segít. A téma nagyon ködös. Nagyon különös. Hogyan sikerül megoldani? Érdemes érte küzdeni?

Egy balatonlellei kiruccanáson Adrienn osztálytársa, Atesz, olyan videót mutat neki, ami egy szombati szemétszedő akción történt az iskola környékén. A videó egy blogról származik, amit egy ismeretlen Bébés diák vezet, csupa szívatós felvétellel teletömve. Főleg a tanárokat akarja ezzel kínos helyzetbe hozni, nem is tudja, hogy egy bizonyos „elvisszük az aktákat a sulipszichológus szobájából” akcióval az iskolatársainak is rosszat tesz. Gyöngyi (egy újabb évfolyamtárs…) megkéri – természetesen – Adriennt, hogy járjon utána, kinél is vannak ezek az akták. Lassan annyi dolgot kell elintéznie a lánynak, hogy csoda, meg nem szakad a sok intéznivalótól. De nem, őt ez nem zavarja. Mindent megcsinál.

Zsidai Dóráról pedig olyan különös tények derülnek fényre, amit Adrienn soha nem feltételezett volna.

A szálak végül valamennyire összefonódnak, és értelmet nyer ez a sok minden. Sok olyan kiderül, amire már régóta kíváncsiak vagyunk, de függő rejtélyek is maradnak.

Még pár sort a kötetről:

Nem nagyon izgalmas, de azért viszonylag gyorsan el lehet olvasni. Szerintem kicsit túl sok volt az információ, sok szereplő, sok tény… Alig bírtam megjegyezni, a végére pedig már azt sem tudtam, hol áll a fejem. Főleg az első részben volt nehéz elraktározni ezeket az agyamban, de most már nem vagyok annyira tudatlan ezen a téren. Én hiányoltam azt, hogy minden kiderüljön, de hát valamivel meg kell tartani az olvasókat, és fenntartani azt a „jó kis” függővéget. A stílusa nagyon vicces volt, de az a fajta, amit az író nem poénnak szánt. Olyan nyakatekert megfogalmazásokat is találtam benne, amiken a fejemet fogva nevettem.

Már egy kicsit idegesített, hogy az írónő annyira az olvasók tudatára akarta hozni, hogy Adriennek tetszik Márk, Karesz ikertestvére… Folyamatosan azt ismételgette, hogy „nem hiszi el, hogy valamiért Márkot mindig jóképűbbnek találja, mint Kareszt, pedig ugyanúgy néznek ki”. Hát jó. Biztos.

Függővég: Adrienn kapott egy új pendrive-ot. Nem csodálom. De ez már narancssárga. Így akár a végtelenségig is el lehet húzni a sorozatot.

Moony>!
Szabó Tünde: Dopping

Nos tegnap éjjel kivégeztem, ezzel úgy érzem, hogy az én feladatomat beteljesítettem (ez milyen viccesen hangzik már :D), hisz az eddig megjelent köteteket elolvastam, és nem lehet rájuk egy rossz szavam sem.
Az első részre ha jól emlékszem négy csillagot adtam, és két hibáért kettő kettő fél csillagot vontam le. Az egyik a titkok követhetetlensége volt. Ezt az írónő nagyon szépen korrigálta ebben a kötetben. Már láttam a javulást, és emiatt sokkal jobban meg tudtak döbbenteni a felfedezés pillanatai, vagy akár magukkal a karakterekkel együtt tudtam gondolgodni. Plusz egy fél!
A másik felet a karakterek miatt vontam le. Nem tudtam ki-hol-mikor-miért. Már kicsit könnyebb volt a helyzetem két okból is. Az egyik a legelején lévő kis felsorolós, hogy ki kicsoda. Nagy segítség volt! Én legalább minden negyedik oldalon odalapoztam. A másik viszont hogy ez már a második rész volt, és szinte egymás után olvastam a kettőt, nem volt nagy kunszt megjegyezni egy-két nevet. Ettől függetlenül az a fél még marad, mert látok én még ott hiányosságokat.
A viccek rendben voltak. Humorosak is voltak, nem csak erőltetett poénoknak dobták be, mint ahogy azt már néha megszokhattunk.
Adrienn még mindig szimpatikus, tetszik hogy nem az a nyafogós főhősnő, és hogy nem cipelteti a seggét mindenhova, inkább elbuszozgat magának, és mellette olvas is.
Kareszt imádtam. Ennyi.
A többi szereplőről még mindig nincs igazán véleményem, talán a harmadik részben.
Mellesleg igen. A harmadik rész az, amit kezdek nagyon-nagyon izgatottan várni. Érdekelnek a bűnesetek, meg minden ami a végén történt, nos… birizgálja nagyon a fantáziámat!


Népszerű idézetek

cicerokiado KU>!

Kihangosítottam a telefont, ledobtam az asztalra és nekiláttam, hogy kibontsam a hajam: – Én leginkább a pasi lányával voltam elfoglalva. Tizenkét éves, nagyon izgi dolgokról beszélgettünk.
– Például – vigyorgott bele a telefonba teli szájjal.
– Az online tesztek szerint hugrabugos…
– Az viszket vagy csíp?
– Hugrabugos lenne, ha Harry Potter-hős lenne – fejeztem be a mondatot.
– Azt ismerem. Viszket.

cicerokiado KU>!

Még hogy az emósok a leggázosabbak… A tömegben tökéletesen elvegyülőkkel kell igazán vigyázni.

cicerokiado KU>!

– Szerinted mennyi az esélye, hogy „ie”-vel írja a Barbit? – kérdezte Karesz, miközben beült a helyére.
– Hetvenöt-huszonöt – saccoltam. – De egyébként most normálisnak tűnik.
– A kettő kizárja egymást.
– Hogyhogy egyáltalán szóba álltál vele? – forszíroztam a dolgot. Nem vagyok az a kötekedő alkat, de a világ csodáinak működése még engem is felcsigáz egy cseppet.
– Csak most néztem meg jobban.
– Az enyhe pszichopata beütés már nem is zavar?
– Pszichopata beütés? Észre se vettem… tudod, nekem fel sem tűnik már. – Gyors, beszédes oldalpillantás rám.

minnie>!

Aztán nagy váratlanul rám emelte a tekintetét, és mintha halovány élet költözött volna bele:
– Adrienn? Saci Kareszének Adriennje?
– Ez a facebookos indián nevem – feleltem vontatottan.

153. oldal

cicerokiado KU>!

– Te, figyelj! – Mivel azt hittem, esetleg van egy épkézláb ötlete, felemeltem a fejem, de hová is gondoltam. – Te és a gyökér haverod sosem jártatok? – Azért bírtam, hogy épp amikor betörtünk valahová, és tényleg bármikor ránk nyithatták volna az ajtót, jutott eszébe féltékenységtől hajtva faggatózni. Nem semmi alak, az már biztos.
– Nem gyökér.

cicerokiado KU>!

– Segítened kell – szólt bele a telefonba Karesz. Akárhogy néztem,
ez bizony filmbe illő jelenet. A srác a füléhez szorítja a mobilját,
másik kezében a már megint hihetetlen módszerrel levédett,
ocsmánypink pendrive, és közli a vonal végén lévő számteches
experttel, hogy „segítség kell”.

(első mondat)

Zyta88>!

– Adjuk oda a tesódnak – kaptam fel a fejem a hirtelen ötlettől hajtva. – Ők elintézik.
– Hülye vagy? – fakadt ki Karesz. – Hogy adnám már oda neki azt, amit akar. Inkább ásom el a Góbi sivatagban. – Kareszben már így tör felszínre a testvéri szeretet.

12. oldal

kte P>!

– Megtaláltad az ikred? – köszönt Krisztián. Vagy a telefon torzított, vagy elég fáradtnak tűnt, talán felébresztettem. – Ha tíz évvel idősebb nálad, bemutathatnád.

162. oldal, Hatodik hét / Harmindhetedik nap

Kapcsolódó szócikkek: Balla Adrienn
Muszi_Nyuszi>!

– Azt kérem szülinapomra, hogy gyere el velem.- Érv, ami ellen aztán tényleg nem tiltakozhat.
– Már megvan az ajándékod.
– Tényleg?-méztem rá csodálkozva.- És mi az?
– Hülye leszek elmondani -szerelt le kapásból.
– Most komolyan, mit ártasz azzal, hogy elárulod?-mosolyogtam rá bájosan. Pár másodpercig farkasszemet néztünk, és igen, láttam rajta, hogy megtört.
-Emlékszel arra a könyvre, ami annyira tetszett neked?- Naná! (…) Még jó hogy.
-Azt kapom?
-Dehogy, csak el akartam mesélni, hogy tegnap látta, egy könyvesbolt kirakatában, ami mellett van egy tök jó gyrosos. Oda egyszer elmegyünk.

kte P>!

– Kaptam e-mail, hogy meccsetek lesz a jövő héten – fogadott Ádám, ahogy megjelentem a látókörében. Ez annyira … Ádám. A kimért, érzelmeket kimutatni képtelen, hidegvérű jogászt a hibátlan öltönyében és meg-megcsillanó szemüvegében semmi sem hozza annyira lázba, mint a sport.

17. oldal, Negyedik hét / Huszonhatodik nap

Kapcsolódó szócikkek: Balla Adrienn

A sorozat következő kötete

Balla Adrienn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: A kastély titka
Jónína Leósdóttir: Halálkomoly
Anthony Horowitz: Veszélyes iskola
Penelope Bush: Én magam, Milly
Helena Silence: Ezüsthíd
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Joss Stirling: Storm és Stone
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok