Az ​Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre 13 csillagozás

Szabó Tibor Benjámin – Máramarosi Lili (szerk.): Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre

Az ​Athenaeum vállalatcsoport alapítója, a könyvesboltosból lett nyomdász és könyvkiadó 1859-ben „Emich Gusztáv Nagy Képes Naptára” címmel életre hívott egy olyan kalendáriumot, amely, azon túl, hogy tényleges határidőnaplóként is használható volt, a kor írástudói számára legfontosabb információkat gyűjtötte össze. Például benne volt a teljes tiszti kar névvel-címmel, minden közhivatal elérhetősége, meg sok olyan dolog, amit ma már nem is értünk. Később ez az évkönyv Az Athenaeum Nagy Képes Naptára címet kapta, és az olvasó polgárság egyik leggyakrabban használt kiadványává vált évtizedekre. Hamisítatlan XIX. századi koncepcióról van szó, ez a kalendárium-forma egy lassabb, élhetőbb, emberibb világ tárgyi bizonyítéka.
Mi pedig, az Athenaeumnál úgy döntöttünk, hogy 2019-re felélesztjük a magyar írott kultúra legnagyobb hagyományú kalendárium-termékét. Ez a kiadványsorozat 160. évfolyama, egy különleges anyagokból készült, egészen egyedi nyomdatechnológiai eljárásokkal… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938585

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Szabó Tibor Benjámin – Máramarosi Lili (szerk.): Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre

Már akkor nagy örömmel és rajongással lapozgattam a különböző kalendáriumokat, amikor kislány voltam. A Képes Kálvin kalendáriumok új példányát legalább annyira vártam, mint nagymamám, aki orrára csúszott szemüvegével, hogy azért felette kilásson, nagy igyekezettel véste bele a fontos dátumokat. Születésnapokra nem emlékszem, szerintem azokat fejben tartotta, hanem inkább olyanokra, hogy „naposcsibe vásárlás”, „szántás”, „dohányültetés” és egyéb kerti, háztartási dolgokat jegyzett fel benne.

Nem tudom, vajon ezekből a korai rajongásaimból eredeztethető-e, hogy imádom a határidőnaplókat, a naplókat, a füzeteket, minden olyan dolgot, amibe jegyzetelni, írni lehet. Ha ehhez még hozzávesszük az olvasáshoz fűződő rajongásom, akkor azt hiszem nem kell tovább magyaráznom, hogy miért imádom az Athenaeum Nagy Képes Kalendáriumát.

Először is azért, mert csodaszép. Másodszor azért, mert egy kalendárium, amibe írni is lehet, és érdekes dolgokat, információkat is lehet találni benne. Harmadszor azért, mert nemcsak infókat olvashatunk benne, hanem rövidebb-hosszabb írásokat is tartalmaz, melyet nagyszerű írók alkottak: Vámos Miklós, Háy János, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Nyáry Krisztián és mások, akik maradjanak meglepetésnek.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/12/az-athenaeum-nagy…

2 hozzászólás
Jeffi P>!
Szabó Tibor Benjámin – Máramarosi Lili (szerk.): Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre

Messze túlárazott kalendárium.
Határidő naplóként nem praktikus, tekintve méretét és súlyát.
Nekem sok olyan dolog volt a kötetben, ami unalmas volt (könyvszerkesztős részek pl), az arcképcsarnok amúgy jó ötlet, de kétlem, hogy ténylegesen lefedné a fontosabb könyveseket. A novellák jók voltak, a régi cikkek érdekesek. A dizájn meg csodás, de majd 6.000 ft-t nem ér, nem véletlen hogy már 1000 forintért is utánunk dobják.
Összességében szép, érdekes, néhol unalmas és cseppet sem praktikus.
Bővebben: https://jeffi-olvas.blogspot.com/2019/07/az-athenaeum-n…

WerWolf>!
Szabó Tibor Benjámin – Máramarosi Lili (szerk.): Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre

Az Athenaeum kiadó egy régi hagyomány felelevenítésére szánta el magát, mégpedig Emich Gusztáv Nagy Képes Naptárának modern, felújított és újragondolt kiadványát élesztették fel. Az Athenaeum vállalatcsoport alapítójának kalendáriuma először 1859-ben jelent meg, így ez a mostani kiadvány a 160. évfolyam kalendáriuma.
Kinézetre inkább hasonlít egy albumra, mint egy kalendáriumra. Az új technológiával készült borító és a steampunkos téma egyszerre kelti a modernitás és a XIX. századi hangulat hatását, ami Szabó Tibor Benjámin és Máramarosi Lili szerkesztők kreativitásának köszönhető. Ha belelapozunk, olyan érzésünk van, mintha egy albumot tartanánk a kezünkbe. A vastag lapok, a 100%-ban színes oldalak szemet gyönyörködtetőek. Egy kalendárium mit sem érne naptár nélkül, így ebben is megtalálhatjuk, de hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy kinek lesz szíve belefirkálni ebbe a kiadványba.
A kiadvány 12 részre van osztva, hónapok szerint. Mindegyik hónap előtt van egy informatív, tájékoztató írás, mint pl. az MKKE vagy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál története. De itt találunk olyan tippeket is, hogy milyen helyeket érdemes felkeresnünk, ha egy kávé mellett szeretnénk nyugodtan olvasni.
A tizenkét írás közül hármat emelnék ki, amik szerintem nem csak az adott hónap hangulatát fogták meg, hanem valami pluszt is adtak a kötethez (szubjektív kiemelés):
Görög Ibolya: Szerelem!… Szerelem?
Háy János: 12 pont
Kalapos Éva Veronika: Bármi lehet
Egyes információk szerint a kalendárium limitált példányszámban készült, így nem érdemes sokat gondolkodni a beszerzésén.

Bővebben: http://www.letya.hu/2018/12/az-athenaeum-nagy-kepes-kal…

jaspi>!
Szabó Tibor Benjámin – Máramarosi Lili (szerk.): Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre

Nagyon igényes kiadvány. Szép, a részletekre is figyelő kialakítás és sokszínű novellák, érdekes információk a mulattból és a jelenről.
Nekem legjobban Háy János novellája tetszett, de mindegyiket érdemes elolvasni.
Egyetlen dolog zavart a kötetben. Néhány oldalon túl erős a háttérszín ami zavarja, megnehezíti az olvasását.
Bízom benne, hogy hagyomány lesz a kiadványból mert én a 2020-ast is szívesen böngészném.

Ingryd>!
Szabó Tibor Benjámin – Máramarosi Lili (szerk.): Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre

Egy kicsit túlárazott, igényes kiadású kalendárium, amit a novellák, régi cikkek, könyvszerkesztős részek tesznek még érdekesebbé. Bár a könyvszakmai ki kicsoda számomra hiányos és kevés volt, és néhol a háttérszín is zavaró az olvasásban. A naptár része nem a legpraktikusabb, fájó fényes lapra írni, ráadásul nagy és nehéz cipelni. Öröknaptárral ötletesebb lett volna, így valószínűleg várható lesz a folytatása.

Ariadne>!
Szabó Tibor Benjámin – Máramarosi Lili (szerk.): Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre

A kiadó beleadott apait-anyait, egy nagyon igényes, szép és jó kivitelezésű kiadványt tarthatunk a kezünkben. Imádom a kidomborodó borítást, a kinézetét, s nem utolsó sorban a tartalmát is. Szerintem bátran kijelenthetem, hogy büszke lehet mindenki magára, aki valamilyen módon részt vett a kiadvány létrehozásában. Esztétikus és informatív egyszerre.

Bővebben:
https://ariadneolvasmanyai.blogspot.com/2018/12/az-athe…

1 hozzászólás
holle>!
Szabó Tibor Benjámin – Máramarosi Lili (szerk.): Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre

Nagyon szép, igényes kiadvány. Ez a régies, steampunk-os stílus nekem nagyon bejön. :) Sok olvasnivalóval, érdekességekkel, hasznos tudnivalókkal. Nekem elegendő hely volt benne írásra.
Az tény, hogy drága és ha valaki olyan naptárat/határidőnaplót keres, amit magával szeretne vinni mindenhova, akkor ez nem jó választás. (viszont én nem vittem sehova :D)


Hasonló könyvek címkék alapján

Cserépfalvi Imre: Egy könyvkiadó feljegyzései
Czárán Eszter: Világnak virága – Tavasz
Bayer Zsolt: Régi magyar kalendárium
Haiman György: A Kner család és a magyar könyvművészet
Bohus Magda (szerk.): Verses öröknaptár
A napok iszkolása 2022
Ferencz Zsuzsa (szerk.): In memoriam Kardos György
Rafai Alexandra: 18.48 2. – Az Unikum
Hebert Márta: Nizzában bármi megtörténhet
Kapronczay Katalin: A magyar orvosi szaksajtó- és könyvkiadás a reformkorban és a neoabszolutizmus korában (1831-1867)