Az ​első küldetés (EPIC 1.) 66 csillagozás

Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Egy ​iskola, ami lehet, hogy a ti házatok mellett van. Hat barát, akik közül az egyik akár te is lehetnél. Vagányak, lázadók és tehetségesek. Mind a hatan másban. Mi lehet bennük a közös? Sádi, János, Röfi, Márkó, Zuzu és Alma Peti, vagyis a B Team nevű tanulócsoport tagjai délutánonként a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI) járnak, de egyáltalán nem érzik magukat különlegesnek. Az első küldetés során jó, hogy van, aki minden kódot és tűzfalat fel tud törni, az összes hightech kütyüt ismeri, hasznos egy igazi manipulátor, néha nem rosszak a családi kapcsolatok, de az sem mellékes, hogy egy aikido bajnok is akad a csapatban. És még az is lehet, hogy a történelmi tudás is jó valamire…
A Budapesten játszódó regény főhősei mintha egy mai kalandregénybe csöppentek volna, és nagy erőkkel próbálnak rájönni, hogy mi a saját szerepük: műkincstolvajlásra akarják őket használni, vagy tényleg csak különleges vezetőket igyekeznek képezni belőlük. Közben egyre többet… (tovább)

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155385926
>!
340 oldal · ISBN: 9789634030126

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Sádinger Ádám (Sádi) · Friedmayer Márk (Márkó) · Richter Barnabás (Röfi) · Tarda Linda (Zuzu) · Alma Peti · Zichy János


Kedvencelte 10

Most olvassa 5

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Mai, modern kalandregény fiataloknak. Főleg fiúknak, de vagány és merész lányoknak is. Már csak Sádi karaktere miatt is, bár mindegyik jó fazon. Szinte filmre kívánkozik.
Blogon:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/11/epic.html

>!
rheinfuss
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Hát, azt a mindenit!
Szabó Tibor Benjámin regénye felidézte bennem gyerekkorom ifjúsági kalandregényeit, és abszolút jó értelemben.

Az alapsztori szerint hat diák felvételt nyer egy rejtélyes intézetbe, ahová a valamilyen szempontból tehetséges tanulókat gyűjtik és képezik, de persze valami titok nyomára bukkannak és addig nem nyugszanak, amíg végére nem járnak a dolognak.

Nemere Istvánnak voltak ilyen kalandregényei, és bár elfogadom, hogy őt sokan kritizálják (én sem tudom csupán pozitívan értékelni munkásságát), de a fiatalok számára izgalmas, érdekfeszítő, szórakoztató, de ugyanakkor pozitív világképet közvetítő kalandregényeket tudott írni. Szabó pedig szerintem ugyanezt csinálja, csak százszor jobban.

Kiváló az alapszituáció is, az iskolai, baráti környezet nosztalgiát idézett fel bennem, jó és kellemetlen emlékeket egyaránt, amiket a regény szereplői is a történet folyamán. És ahogy a szerző kibontja a cselekményt, és benne a karakterek egyéniségét, egymáshoz való viszonyát ábrázolja, az egyenesen parádés. Rendkívül olvasmányosan ír, a mai fiatalok nyelvezetét használja, de teljesen a történet szolgálatába állítja azt (nem csak öncélú majmolás történik). Nagyon könnyed a fogalmazásmódja, olyan mintha élőbeszédben mesélné el a történetet, nincs benne semmi erőlködés.

Okosan építi fel a történetet, a karakterek szemén keresztül láttatja az eseményeket, így előttünk is fokozatosan bomlik ki a cselekmény. Sőt, a szereplők és az olvasó viszonya is elég sajátos, pl. amikor spoiler.

A karakterek életre kelnek a könyv lapjain, mindenkinek megismerjük a háttértörténetét, értjük a motivációit, sokszor csak egy-egy mondattal utal bizonyos jellemvonásukra, múltjukra vagy személyiségükre, de az azonnal helyére kerül. Bár van egy kiemelt szereplő, de mellette mindenki kap valamilyen fontos szerepet a rejtély megoldása során. Egyedi hangon szólalnak meg, különböznek egymástól, de épp ezért nagyon gyorsan barátságot kötnek egymással, és bár nagyon sok súrlódás van köztük, de a regény végére igazi csapatot alkotnak.

Gondolkoztam egy napot, hogy hány csillagot adjak rá, de a fentiek miatt úgy érzem, hogy jogos a maximális értékelés, nagyon alaposan átgondolt, szilárdan megalapozott karakterekkel dolgozó, ugyanakkor komoly, de kalandos történetet elmesélő regény.
Azt hiszem ha már olyan sokat beszélnek manapság YA-irodalomról, és arról, hogy az írás is valahol egy mesterség, amit meg lehet tanulni, akkor nagyon sok tapasztalattal gazdagodhatunk ilyen téren is Szabó Tibor regényéből.

>!
BakosJuci MP
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Hát én elovastam ezt a könyvet, és nem értékeltem akkor? Ezt hogy hoztam össze??
Szóval: érdekes volt. :D
Először is: a szereplők nagyon sablonosak, mármint nagyon egy-egy karaktert hoznak, iszonyat sztereotípek (gazdag bunkó, szép manipulatív lány, stb. stb.). Az iskola alapötlete tök jó volt, de azért több ellentmondás és buktató volt benne, mint a közszolgálati híradóban.
Ami miatt mégis megkapja a 4 csillagot: budapesten élve komolyan mindent vitt az, ahogy a gyerekek bejárják a város spoiler, pontosan, részletesen leírvva tényleg a kalandok közepébe kerültem én is. Még ha azok a kalandok eléggé… khm.. érdekesek is voltak.

>!
angelmanna
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Ennek a könyvnek helye kell hogy legyen a könyvespolcomon!
Fantasztikusan jó könyv!
A történetben öt fiú, és egy lány szerepel, akik egy különleges magániskolába nyertek felvételt. A tanulás mellett, izgalmas nyomozásba kezdenek, ami egy elképesztő utazásba torkollik Budapesten.
A szerző bámulatos alapossággal dolgozta ki a történetet. Végig bombázott infókkal, úgyhogy szét wikiztem az agyam, és adathalásztam a neten, tisztára úgy, mint egy jó Dan Brown könyvnél. IMÁDTAM!
A karakterek között mindenki megfogja találni a maga kedvencét, bár én bevallom nem tudnék kiemelni senkit, mert mindegyikükkel erősen szimpatizáltam.
Nagyon szerettem, ahogyan végigkalauzol a fővároson a szerző, úgyhogy mihelyst jön egy jobb idő, nyakamba kapom a családot, és végiglátogatjuk újra azokat a helyeket, ahol a B Team is megfordult.
Akik szeretik, az izgalmas, pörgős, nyomozós, történelmi csavarral megfűszerezett történeteket, azok bátran vegyék a kezükben ezt a könyvet, nem fognak csalódni.
De bátran merem ajánlani mindenkinek, mert olvasás során egy szédületes élményben lesz részük.
Nagyon, nagyon várom a folytatást!

>!
zakkant
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Érdekes és izgalmas olvasmány volt az EPIC, ráadásul sok sok szimpatikus szereplővel. Jó kis tanpéldája a regény az összetartásnak, a barátságnak, a konfliktusok megoldásának és a tanulás fontosságának. A regényben sok olyan momentum van, ami nevelő célzatú lehet a fiatalok számára és az ilyen könyvek mindig kedvesek számomra.

Szerencsére az EPIC nem hemzseg az erőszaktól, persze nem is mellőzi azt, de az író megfelelően bánik a tettek súlyosságával, és a rossz dolgok sem maradnak kellő igazságszolgáltatás nélkül. Ne egy véres kalandregényt képzelj el, az EPIC sokkal inkább egy csavaros észjárást igénylő nyomozós, egymásra épülős, minden mindennel összefüggős szórakoztató olvasmány. Tiniknek, főként fiúknak, de lányoknak is simán egyaránt ajánlott, mert az elejétől a végéig kitart a szufla és tartogat megfejtenivalót és elgondokoznivalót egyaránt. Ráadásul olyan jól bele voltak építve a fizikai, kémiai, informatika, történelmi de még a pszichológiai tudás is, hogy nem győztem csodálkozni!

Nekem a könyv végére egy kicsit sok volt a történelmi adat, mítosz és legenda a Kárpát-medencében érkező hunokról, magyarokról és Attila Isten ostorának sírjáról. Nyilvánvalóan a téma maga nagyon érdekes, de én egy kicsit több karakterfejlődést a diákok részéről elviseltem volna, egy kis történelmi adat, monda/rege/mítosz hátrányában. Persze mindennek volt értelme, és belegondolva akár még igaz is lehetne…. de nekem ott vannak azok a „de” szavacskák :) Ettől függetlenül az EPIC egy jól kitalált, felépített érdekes téma köré épített modern ifjúsági kalandregény, aminek kíváncsian várom a folytatását.

Bővebben itt: http://zakkantolvas.blogspot.hu/2014/10/szabo-tibor-ben…

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Zseniális ez a könyv. A borító olyan, amilyen, a szereplők nevei adottak, de mindez nem lényeges. Csak az a fontos, hogy mennyire ütős tartalommal bír ez a könyv. Izgalmakból és érdekességekből nem volt hiány, a karakterfejlődés szembetűnő, és végre, egy regény, amiben nincs nagy szerelmi szál. Jólesett, de nagyon.

Kinek ajánlom elolvasásra? Első blikkre úgy tűnhet, hogy ez egy „fiús könyv”. Megsúgom, ez nagyon nincs így, szóval a lányok is nyugodtan vegyék a kezükbe. Egyrészt Sádi simán egy álompasi karakter, így az, hogy beleláthattok a fejébe simán előreviszi az embert olvasás közben, másfelől pedig olyan izgalmas és jól felépített kis könyv ez, hogy nem érdemes kihagyni a lányoknak sem.

http://media-addict.hu/2014/10/10/konyvkritika-szabo-ti…

>!
zwecki
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Ez szuper jó volt.
Az első pillanattól az utolsóig érdekes és izgalmas volt. Szép lassan bontakoztak ki a karakterek és a történet lényegére sem az első oldalon jön rá az olvasó. A szereplők szuperek és nem csak átvitt értelemben. :D
Már most várom a folytatást, remélem hamar érkezik.

>!
agnesho
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Ezen könyv olvasása alatt jöttem rá, hogy mennyire nagyon szeretem a magyar ifjúsági regényeket. Még így, huszonkét éves fejjel is tudnak szórakoztatni, és nemcsak a tinilányokról szóló rózsaszín cukormázba mártott történetek, hanem igenis a fiúsabb, kalandosabb regények. Ahogy az EPIC is. Bár tény, hogy a regénynek megvoltak a maga hiányosságai, meg találtam benne olyan dolgokat, melyek az én figyelmemet nem kötötték le, de utóbbi legyen az én szegénységem bizonyítványa, ne a regény hibája.
Bővebben: http://bit.ly/epic-elsokuldetes

>!
Pixie
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés

Izgalmas, fordulatos, érdekes, nagyon friss. Annyira valósághű, hogy a szereplők beszédstílusa is abszolút hihető. Ettől néha muszáj volt cenzúrával élnem, hogy mégse káromkodjak alpárian a 9 és 14 éves fiaim előtt, de ettől eltekintve lebilincselő volt.
Kíváncsian várom (várjuk) a folytatást.


Népszerű idézetek

>!
Dancsi97

– Röffencs über kocka! Biztos tolja az Instagramot meg a Tumblit!
Röfi nevetve bólogatott.
– A Tumblit, főleg. Bár inkább Tumblr-nek hívják. Különben apukám szerint hamarabb olvastam a Google forráskódját, mint a Micimackót. Én már nem nagyon emlékszem. Ötéves voltam akkor.

Kapcsolódó szócikkek: Google · Instagram · Tumblr
>!
Dancsi97

„Az ember csak fiatalon találhat ki igazán új dolgokat. Utána már túl tapasztalt… és túl ostoba.” (Albert Einstein)

>!
Dancsi97

A TUDÁS: HATALOM
A BAJTÁRSIASSÁG: ERŐ
A HŰSÉG: BECSÜLET

>!
Dancsi97

– Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas magyar tudó egyszer azt mondta: a zsenit az különbözteti meg az átlagembertől, hogy a zseni ugyanazt a világot nézi, mint mindenki más … de olyasmit lát meg benne, amit senki más. A zseni megérti a bonyolult mintázatokat. A zseni felismeri a rejtett összefüggéseket. Aki többet lát a világból a többieknél, az jobban megérti annak működését. Aki jobban megérti, könnyebben befolyásolja ezt a működést. Aki képes befolyásolni a környezetét, azt úgy hívják: vezető.

>!
Dancsi97

– Na, szép! A diri az Antillákon hesszel, amíg mi itt rohadunk. Én is lennék inkább Skype-on – mondta nevetve

>!
angelmanna

A vessző közvetlenül az egyik bunkó mellett csapódott a céltábla állványába.
Megfagyott a levegő.
A varkocsos bámulta a tőle tíz centire a fából kiálló vesszőt. Biztosan eszébe jutott, hogy ezen a tíz centin múlott az élete.
Márkó visszaporoszkált a két rossz arcú támadóhoz, megállt előttük.
– Senkik vagytok – mondta a nyeregből.
Aztán az íjász elé a földre lökte a fegyvert.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Friedmayer Márk (Márkó)
>!
angelmanna

Az egyre sokasodó nézők között szlalomozva indultak Márkóék sátrához, közben Sádi egyszer csak a hátára kapta Alma Petit és szaladgált, ugrált kicsit a bilifrizurás, alacsony fiúval. Alma Peti ezen, Sádi hajába kapaszkodva, hangosan nevetett.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma Peti · Sádinger Ádám (Sádi)
>!
agnesho

Az az igazság, hogy… a világ sokkal elviselhetőbb nekem, amióta tudom, hogy benne vagy.

>!
Basset

Mindenkinek ott kell fészket csinálnia magának, ahol éppen van.

175. oldal 19. fejezet Húzzál innen, mazsola!

>!
angelmanna

Elindultak. Előbb lépésben, aztán egész rövid ügetés következett. János nagyon érezte az arab mén mozgását, szinte azonnal ráhangolódott, teljesen együtt ringatóztak, nem nehezítette, nem akadályozta a ló mozgását. Akkor megadta a jelet, és „beállt” a nyeregbe. II. Bajan Amir vágtába ugrott, és attól a pillanattól már nem volt több ringatózás. Nyílegyenesen, szélsebesen suhantak, mintha nem is a füvön vágtázott volna az állat: ló és lovasa közösen, összeforrva úszott a levegőben.

182-183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zichy János

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Molnár T. Eszter: Stand up!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Rick Riordan: Az elveszett hős