Kerge ​ABC 59 csillagozás

Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Egy-egy állatról szóló játékos vers egy-egy betűvel ismerteti meg a kisgyermekeket. Az óvodában és iskolában is hasznosan forgatható könyv jelentősége, hogy összeköti az óvodában tanultakat az iskolában elsajátítandó ismeretekkel: a gyerekek könnyen felismerhetik és megtanulhatják a kis- és nagybetűket egyaránt. Ismert állatok (cica, csacsi, teve) mellett egzotikus és kitalált lények (dzseláda, ibisz, űregér) népesítik be a Kerge ábécé képzeletbeli állatkertjét.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Csimota / Magvető, Budapest, 2008

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Bár maga az ötlet, hogy több író között oszlik fel az ABC betűinek felosztása tetszik, a létrehozott apró versikék nem tetszettek egységesen.
A stlíus keveredés változékonyságot hoz a lapokon, de bizonyos alkotók morbid versei inkább riasztó, sem mint okítóan hatottak rám.
Persze a célközönség messze se én vagyok, mégis ha nekem nem jön be a stílus, biztos nem fogom megvenni a keresztgyermekeimnek.
Igazán kár érte..

>!
Kovaxka P
Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Ajándéknak vettem és nagyon kíváncsi vagyok a fogadtatására. Persze nem bírtam ki, hogy ne olvassam el gyorsan, hiszen kedvelem a szerzőket. Remekül szórakoztam! Varró Danival biztosra mentem, tudtam, hogy Tóth Krisztina is közel áll a gyerekekhez, Szabó T. Anna viszont abszolút meglepetés volt számomra a humorával. Jót tett a sokszínűség az illusztrációk terén is, különösen Paulovkin Boglárka, Takács Mari és Nagy Diána munkái voltak kedvemre valók. Nagyon jó ötlet ez a rendhagyó ABC-s kötet, ami egy percig sem veszi komolyan magát, mégis sokat adhat kicsiknek és nagyobbaknak.

>!
csillagka P
Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Végre rávettem a párocskámat egy kis nézelődésre, addig beszabadultam a könyvesboltba és nem távoztam míg egy Szabó T. könyvet végig nem lapozgatok.
Néha nagyon kritikus vagyok, és szerintem ez az a műfaj ahol a legkevésbé szabad hibázni, gyerekekkel végül is bármit meglehet etetni (látszólag) de mégis nekik kellene a legmagasabb színvonalat nyújtani, mert ilyenkor alakul ki az a szűrő, amelyen keresztül később nézik a világot.
Valahogyan nem volt meggyőző, olyan mint mikor pár felnőtt a saját szórakoztatására gyerekverset fabrikál. Élvezettel olvastam, de könyörgöm nem én vagyok a korcsoport, pont az a plusz ( mínusz) hiányzott amitől egy 5-7 évesnek is leesik a tantusz.
Nekem tetszett, Dani egy költőzseni, viszont nem vagyok biztos hogy gyerekversek az ő területe akármennyire is ezzel lett ismert és felkapott.
Szépen illusztrált, igényes tanítókönyv kicsit kérdéses tartalommal ( mármint hogy érti e a korosztály akinek készült)

2 hozzászólás
>!
Gelso P
Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

nekem tetszett az ötlet, miszerint többen felosztják egymás közt az ABC-t és a részükre jutó betűkkel állatokról írnak mondókákat, rövid verseket, amiket aztán több illusztrátor többféle stílusban megalkotott rajzai/művei kísérnek; a nagyobbik gyerekem is hallgatta felolvasásomban, néha nézett rám összehúzott szemmel, amikor nem jöttek ki a rímek – gondolom, a gyerek a verseknél elsősorban (még) ezt keresi – ezért vontam le, másért nem; jó volt viszontlátni Paulovkin Boglárka illusztrációit, de pl. Nagy Diána dominó-állatai is számomra ötletesnek bizonyultak. És örülök, hogy megismerhettem az únó, xinxis titkát, vagy a dzseládáét…, és nekem (mint felnőttnek) tetszett az impala verse is…

3 hozzászólás
>!
Kek P
Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Jó. De nem több. Humoros, de nem az a szívből jövő kacajt fakasztó, hanem kicsit túlfeszített, túlerőltetett, mesterkélt vigyorogtató. És ez versre, s illusztrációra egyaránt igaz. Előbb olvastam a fülszöveget, mint a könyvet, s nyilván ezért nem lepett meg, hogy van y-os és w-s és x-es állatkánk, amelyeket nyilván nem fordításbeli hiányosságként hagytak meg ily betűseknek, hanem csak. Hogy teljes legyen az állat abc. Azért csalódás volt, hogy a dz-re nem tudtak egyet kitalálni, ha már született párjaként egy dzseláda, másik nagy csalódásom az illusztrációk terén ért, hogy bizony a görény nem más, mint egy hosszúságos, pórázon futtatott giliszta. Sebaj. Végül is ez nem egy állathatározó. Csak eszembe juttat egy Szerencsi csokoládét, ahol a kis téglalap csokikockák csomagolásán egy-egy állat vagy vár volt látható a megfelelő kezdőbetűkkel. Szó, mi szó, nem emlékszem, s vásárlásügyileg sose jutottunk el odáig, hogy leellenőrizzük, a magyar ábécé hány betűjét fedi le a készlet – gyanítom: itt volt némi hiány. Mégis így tartom fair-nek. S bánt az a néhány kitalált külföldi xilény. Na jó, nálam a humorban ez egy mínusz pont. Mert hát, mit várnál mást? Ha már a címben benne, hogy kerge…? Nem, nincs itt zerge, csak zebu; sem angolna csak ánglián… (ja, bocs, az se pont így, bármi okán…) Az viszont kifejezetten tetszett, hogy a könyv nem egysíkú, többféle stílus és színvonal és szín és rotty és plötty és fotty – rajz és fotó, agyag figura és ultramodern tintafolt. De azért igen kiválogattam a nekem tetszőt! S a könyv érdeme, hogy tehettem mindezt a szerzőtől s illusztrátortól függetlenül, kilétüket a tartalomjegyzék alapján csak utólag beazonosítva. S mily meglepő: az általam tetsző 15 betűversből 8-nak Varró Dani a szerzője, 6-nak Szabó T. Anna, s csak 1, igen nagy hezitálás után még tetszőnek nyilvánítottnak Tóth Krisztina. Az illusztrációkkal sokkal könnyebb dolgom van, mert ott van egy csúcsjó és egy csúcsrossz kategória az én ízlésem, s a felismerhető stílusjegyek szerint. Előbbi Farkas Ámon Gergely agyagfiguráiról (elefánt és oroszlán) készült fotók. A másikat le merjem írni? Hangsúlyozom: csak az én szubjektív ízlésem szerint, – s ez rólam árulkodik, nem az illető stílusának értékéről – ő Nagy Diána, s a mesterkélten kimunkált tintapacnijai. A közbülső mezőny tetszikjei közül több Paulovkin Boglárkáé, szóval neki is egy kalaplengetős bravó.

>!
ÁrnyékVirág
Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Unokahúgaimmal olvastam (5 és 7 évesek), inkább magamnak, mert ők már fújták kívülről a lumpoló impalát, az aligátort meg a kerge ABC kerge szerzőinek fejéből kipattant összes kerge állatot! Köszönjük nekik :)
Személyes kedvencem a Yorkshire terrier verse lett.

>!
Chöpp 
Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Jól megkülönböztethetően voltak számomra Varró Dani versei. Sokszor felnevetgéltünk.

>!
Brigi007
Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Na, ez az a könyv, aminek a megvételére nem fogom sajnálni a pénzt, ha gyerekem lesz. Nagyon aranyos, nagyon szép és nagyon sokat lehet belőle tanulni szerintem. Vannak benne ugyan olyasmik, amiket felnőtt fejjel erőltetettnek érzek, de nem hiszem, hogy a gyerekek is így látnák.
Hozzáteszem, már megérte a könyvtárban melózni, mert ezt a könyvet mindenhol kerestem eddig és most véletlenül feltűnt egy „Egyházasharaszti” feliratú dobozban, szóval a doboz mellett ücsörögve ki is olvastam munkaidő előtt. :D

4 hozzászólás
>!
Kyupirappa
Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Egyszerű versek, gyönyörű, néha egyszerű, olykor részletesen kidolgozott rajzok, ajánlom :)

>!
Csimota / Magvető, Budapest, 2008

Népszerű idézetek

>!
Juci P

A

Aligátor a folyóban,
rücskös bőrű aligátor.
Ha döglött, vagy gumiból van,
az úszásban alig gátol.

(első mondat)

2 hozzászólás
>!
Juci P

D

Szemtelen a darázs picit,
üdítődbe beleiszik.
Ha szörp, ha dzsúsz, ha fanta…
Komoly gond ez nyaranta.

1 hozzászólás
>!
Juci P

I

Nappal szelíd
az impala,
de éjjel titkon
lumpol-e?
Fölveri-e
a szavannát?
És szív-e szivart,
havannát?
És ha elszívta,
nekilát
meginni három
tekilát,
vagy rumpuncsokat
dönt-e ő le,
míg kettéáll a tülke
tőle?

Kapcsolódó szócikkek: impala
>!
Papírtigris 

Nem lobog az oroszlánnak
sörénye, ha poroszkálgat.
De ha iszkol serényen,
meglátszik a sörényen!

O (Varró Dániel) · Varró Dániel

>!
olvasóbarát P

Varró Dániel: Teve
Zárható a teveorrlyuk,
tudják ezt a teveborjúk.
Fújhat a Szahara szele!
Nem megy a homok soha bele.

T

>!
Papírtigris 

Szinte folyik, mint a higany,
szimatol, szalad –
régen bűzéről volt híres, de a
kor halad:
kap a görény hosszú pórázt,
sétálnak vele,
ma minden park, minden utca
görénnyel tele.

G (Szabó T. Anna)

>!
Esmeralda P

– Apu – sír a zsiráfporonty –,
kisebb vagyok mint egy torony!
Mért nem növök meg szép magasra?
– Mert finnyás vagy. És túl nyakaska.

Zs (Varró Dániel)

Kapcsolódó szócikkek: zsiráf
>!
Rita_Sándor

Ha a tyúkólban van hat tyúk,
azt szokványosnak mondhatjuk.
Van a tyúkólban hét medve?
Fogadjuk ezt már kétkedve.

Ty

>!
Kek P

"Mondja, kérem, kedves unka,
békáéknál sok a munka?"

"Ne zavarjon, unk-unk-unk!
Nem látja, hogy dolgozunk?"

U

>!
imma AP

Szarvas, Szarvas, agancsos,
ne szaladj el, maradj most!
Szánhúzó és széllel járó,
szabad mezőkön kószáló,
ne szökj tőlem, itt a széna,
jó szagú és szép a színe!

Tóth Krisztina · Tóth Krisztina


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Sün Balázs
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Gryllus Vilmos: Mókus, mókus, mit csinálsz?
Gryllus Vilmos: Biciklizős dalok
Bartos Erika: Bárányfelhők
Kányádi Sándor: Kakasszótól pacsirtáig
Harcos Bálint: A csupaszín oroszlán
Tóthárpád Ferenc: A Mikulás Tücsökfalván
Nyikos János: Porcica utca
Ijjas Tamás: Bőröndapu