Adventi ​kalendárium 27 csillagozás

Szabó T. Anna: Adventi kalendárium Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Minden ​évben izgatottan várják kicsik és nagyok az adventi időszakot, amikor napról napra készíthetünk valamilyen meglepetést szeretteinknek. Ez az egyedülálló kiadvány nemcsak remek ajándék, hanem meglepetésekkel teli adventi naptár és lapozható verseskönyv egyben! Nyissa ki a kalendáriumot, és egy játékgyár udvarán találja magát, ahol szeme elé tárul a mikulásra és karácsonyra készülődő angyalkák és manók sürgölődő sokasága. A játékgyár 24 ablaka egy-egy karácsonyfára akasztható meglepetéskönyvecskét rejt Szabó T. Anna költőnő kedves verseivel. Az adventi kalendáriumon kívül egy falra akasztható naptárt is rejt a csomag, mely az év leteltével lapozó könyvecskeként is megmarad. Más meglepetést is találnak a gyerekek a játékgyárban: a vackukba bekukkantva megpillantják a téli álmot alvó kisrókákat, ha kinyitják a faodú ablakát, láthatják, amint egy mókus szundikál, de megleshetik a padláson az egereket, vagy benézhetnek a bagolylakba, ha pedig megtalálják a naptár kedves figuráit… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 3 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2020
50 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634106609 · Illusztrálta: Rofusz Kinga
>!
Pagony, Budapest, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104247 · Illusztrálta: Rofusz Kinga
>!
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632891576 · Illusztrálta: Szűcs Édua

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

A Rofusz Kinga illusztrálta kiadást olvastam. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert biztos, hogy befolyásolt olvasás közben ez a tény. Az egyedi megközelítés pont azt a pluszt adta, amik a néha együgyű verseket feldobták. De engem igazából nem is zavart ez a kissé gyerekes egyszerűség, ami alapvetően jellemezte a mondókaszerű költeményeket. Tény, hogy a legkisebbnek ajánlom elsősorban a könyvecskét, de nekik jó szívvel. Én biztos megtanulok majd belőle néhányat, mert jól esett hangosan skandálni a sorokat.
A december 1-24 tartó napok hívták életre a verseket, melyek hópihékről, cinkékről, Mikulásról, Lucázásról, nagytakarításról, zebenonáról és ünnepről szólnak. A felhozott témák is tetszettek!

Télidőben jó eséllyel
számolhatsz a hóeséssel,
csúszós faggyal, csípős dérrel,
sziszegősen szúrós széllel,

sőt, locspoccsal, platty-latyakkal,
elsározódott gatyákkal,
nagykabátos nagymamákkal,
nagymamákos nagykabáttal.

De hidd el. A tél öröm
a mérsékelt égövön,
s a hideg mégsem olyan iszony,
mint, mondjuk, az Antarktiszon,

a pohár nem fagy a szánkhoz,
és kutya sem kell a szánhoz.,
ez a tél nem az a tél!
(Bár tavasszal hazatér.)

Bea_Könyvutca P>!
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Fülbemászó rímek, bájos hangulatú versek, nagyszerű illusztrációk – ezt adja nekünk ez az adventi kalendárium, amit az ünnep után is lehet olvasgatni.
http://konyvutca.blogspot.com/2019/12/gyerekeknek.html

Molymacska P>!
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Kár, hogy ezt nem decemberben olvastam, mert nagyon hangulatos kis könyvecske.
A könyv felépítése, hogy december elsejétől huszonnegyedikéig minden napra van egy-egy vers, így valódi kulturális kalendáriumként várhatjuk vele a karácsonyt. Egyes napoknál reflektál az ünnepre (Mikulás, Luca napja), más napoknál csak a téli időre, a készülődésre, megint más napoknál egyszerűen csak hangulatos verseket lehet olvasni.
Nekem nagyon tetszett, hogy változatos volt minden szempontból a könyv. Voltak egyszerűbb, dallamosabb versek, és voltak hosszabb, kicsit inkább a mondanivalóra építőek is. Voltak benne állatos versek, ünnepes, nagyon átérezhető, és kellemes olvasnivaló is. Lehet, hogy a családnak nem fog tetszeni mint a huszonnégy vers, de az is biztos, hogy legalább egy maradandó élményt fog okozni.
AZ illusztrációk csodásak. Nagyon jól, hangulatosan kapták el a verseket, az érzelmeket, ezt a téli, készülődős hangulatot. Nagyon aranyosak voltak a madaras képek, de igazából mindegyiken volt valami különleges, kedves, karácsonyi.
Mindenképpen ajánlom advent időszakában a gyerekeknek, hogy ezzel készülődjenek a karácsonyra. Igazi élmény lenne, szülőnek is, gyereknek, az pedig még jobb, ha véletlenül a karácsonyi előadásra nem a Hulla a pelyhes kerülne előadásra, hanem ebből egy gyönyörű vers.

Charbogardy_Jolán>!
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Lehet, hogy ez két külön könyv? Mert ami az én kezemben volt, az idén megjelent, Rófusz Kinga fantasztikus illusztrációival díszített könyv számomra nagyon nagy élmény. Nyilván bármilyen gyerekkönyv nagy élmény lenne, amiből életemben először olvasok a lányomnak, és a három hónaposnak akár a Ragyogást is olvashatnám, de Szabó T. Anna Adventi kalendáriuma kifejezetten jó élmény. Impozáns megjelenésű, jó tapintású, igényes kötet olyan fülbemászó, csodaszép versikékkel, amelyek – bár három éves kortól ajánlják őket – simán elszórakoztatják a kisbabát (és az anyját is). Kicsit előreszaladtam, és titokban elolvastam az összeset, és most alig várom, hogy holnap délután újra verseljünk belőle – vagy hogy jövőre, amikor talán ért is belőle valamit, újra elővegyük ezt a csodaszép könyvecskét. Őszintén, ilyesmikkel szeretném a gyerekemet körülvenni.

1 hozzászólás
Belle_Maundrell>!
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Nagyon jó ötletnek tartom ezt a verses adventi kalendáriumot, gyerekkoromban biztos oda meg vissza lettem volna tőle. Mivel csak a könyvesboltban olvastam el (amúgy hatodikán), ezért gyorsan átsuhantam mindenen, de pozitívan értem el karácsonyig. Aranyosak a versek, biztos kölkök számára is könnyen fogyaszthatók, és nekem kifejezetten tetszett, hogy bele van építve egy csomó adventi hagyomány és családias dolog (Luca-szék, mézeskalácsozás, csizmapucolás Mikuláskor, az angyalka kukkolása szenteste) meg a kevésbé kellemes teendők is, mint a takarítás meg a túl nagy pörgés az utolsó napokban. Az illusztrációk is tetszettek, azt mondjuk nem tudom, hogy gyerekszemmel mennyire jöttek volna be, nekem egy picit szomorkásak, de lehet, hogy csak a színvilág miatt.

Röfipingvin P>!
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

A zenés feldolgozásokat ismertem előbb, így nálam tulajdonképpen instant szerelem lett a kötet. E(1), aki már két éves, szintén szereti ^^

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Jaj, de jó lett volna, ha mindegyik verset szeretni tudom. De sajnos nem! Ami viszont tetszett, az nagyon, olyannyira, hogy el is olvasom még egyszer-kétszer, míg nálam a könyvtári példány. Akadt olyan is köztük, amit hallottam már megzenésítve. Az illusztrációk nagyon tetszettek, jó volt nézegetni őket. Maga a kiadás színvonalas.
Visszatérve a versekre: ha már egy adventi naptárról beszélünk, akkor lehetne mindegyik vers hosszabb, tartalmasabb, mivel csak egy jut belőle naponta. Mert egyik-másik elég nyúlfarknyi.

>!
Pagony, Budapest, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104247 · Illusztrálta: Rofusz Kinga
matitti>!
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Én az újabb, 2018-as könyvről tudok csak nyilatkozni, azt vettem meg november végén. A kisfiammal minden nap elolvastuk az aznapra szánt verset. Imádtuk mindketten! December közepén pedig arra lettem figyelmes, hogy játék közben mondogat magában verssorokat. Karácsonyra már több verset kívülről fújtunk. Még januárban is minden nap előveszi, és kéri, hogy olvassak belőle. Az illusztrációk is szépek!


Népszerű idézetek

Annamarie P>!

December van, ünnep-hónap
itt az ideje a hónak!
Pár pihe is elég lenne,
ide hullna tenyerembe.

Rövid a fény, gyorsan halad,
későn kel fel reggel a nap,
paplanomba gömbölyödök,
szuszmorászni, mint a sünök,

burkolózni jó melegbe,
fütyülni a fergetegre,
akarva vagy nem akarva
jót aludni betakarva.

Úgy vágyódom csupa jóra,
mint a mező puha hóra-
vár, mintha a napra várna,
paplan alatt lágy az álma.

(Hópihe)

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Hóhullásban sok pihe hull,
egy pihe sem lesz így egyedül.
Egyedül nem jön, nincsen kedve:
egyedül a hópihe csak dideregne.

Egymaga nem jön, százan jönnek,
kavarog a sok pihe, hullanak, esnek,
kavarog százezer, hull millió,
perdül és táncol és kanyarog a hó.

Hóhullásban (részlet)

Bea_Könyvutca P>!

Kamilla, hársfa, akác virága,
teszem teába, illan a pára,
citromfű, menta, csipkebogyó kell,
csalánitallal köszönt a reggel.

Forró ellenszer kinti hidegre,
kerek a bögre, vedd a kezedbe,
kanálban citrom, kannában víz van,
téli teákban ünnepi íz van.

Gyógynövénydal, részlet

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Gyere, kicsi csemetém,
van egy marék csemegém,
csemegézzünk, te meg én,
puha dunna tetején!

Gyere, kicsi fiókám,
van egy marék diócskám,
eszegetünk mi jócskán
konyhaszéken, de ócskán.

Gyere, kicsi barátom,
van egy foszlós kalácsom,
kihűlt már a farácson,
az illata: karácsony.

Gyere, kicsi gyerekem,
hadd mondjam meg kereken:
Mazsolát kapsz, itt egy szem,
ha nem eszed, megeszem!

Csemege

Annamarie P>!

Cin-cin, cinege!
De fekete a feje!
Szeme alatt fehér folt –
azt cicegi. "Elég volt!

Két hosszú nap beletelt,
nem találok eledelt!
Ha te sem adsz egy magot,
harmadnapra megfagyok!"

"Jó, hogy ideröppentél!
Itt nem bánt a roppant tél.
Adok madáreleséget,
és a kánya se les téged.

Cin-cin, cinege!
De fekete a feje!
Sárga mellény alatta –
gömbölyödik pocakja.
(Cinege)


Hasonló könyvek címkék alapján

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Bihari Erzsébet – Csendes Istvánné – Csürkéné Tóth Dóra – Gazdag Erzsi – Kulcsár Miklós – Mentovics Éva – Miklós Malvina – Móra Ferenc – Varga Katalin: Mesés adventi kalendárium
Tóthárpád Ferenc: A Mikulás Tücsökfalván
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban
Sibylle Jung – Harald Scheel: Karácsonyi mesekönyvem
Karácsonyi nagy Bori-könyv
Diószegi István (szerk.): Télapó itt van
Czeglédy Gabriella: Hóvilág
Bogos Katalin (szerk.): Karácsonyi dalocskák
Gyarmati Viktória: Csilingelő