Adventi ​kalendárium 20 csillagozás

Szabó T. Anna: Adventi kalendárium Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Minden ​évben izgatottan várják kicsik és nagyok az adventi időszakot, amikor napról napra készíthetünk valamilyen meglepetést szeretteinknek. Ez az egyedülálló kiadvány nemcsak remek ajándék, hanem meglepetésekkel teli adventi naptár és lapozható verseskönyv egyben! Nyissa ki a kalendáriumot, és egy játékgyár udvarán találja magát, ahol szeme elé tárul a mikulásra és karácsonyra készülődő angyalkák és manók sürgölődő sokasága. A játékgyár 24 ablaka egy-egy karácsonyfára akasztható meglepetéskönyvecskét rejt Szabó T. Anna költőnő kedves verseivel. Az adventi kalendáriumon kívül egy falra akasztható naptárt is rejt a csomag, mely az év leteltével lapozó könyvecskeként is megmarad. Más meglepetést is találnak a gyerekek a játékgyárban: a vackukba bekukkantva megpillantják a téli álmot alvó kisrókákat, ha kinyitják a faodú ablakát, láthatják, amint egy mókus szundikál, de megleshetik a padláson az egereket, vagy benézhetnek a bagolylakba, ha pedig megtalálják a naptár kedves figuráit… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 3 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104247 · Illusztrálta: Rofusz Kinga
>!
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632891576 · Illusztrálta: Szűcs Édua

Most olvassa 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

A Rofusz Kinga illusztrálta kiadást olvastam. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert biztos, hogy befolyásolt olvasás közben ez a tény. Az egyedi megközelítés pont azt a pluszt adta, amik a néha együgyű verseket feldobták. De engem igazából nem is zavart ez a kissé gyerekes egyszerűség, ami alapvetően jellemezte a mondókaszerű költeményeket. Tény, hogy a legkisebbnek ajánlom elsősorban a könyvecskét, de nekik jó szívvel. Én biztos megtanulok majd belőle néhányat, mert jól esett hangosan skandálni a sorokat.
A december 1-24 tartó napok hívták életre a verseket, melyek hópihékről, cinkékről, Mikulásról, Lucázásról, nagytakarításról, zebenonáról és ünnepről szólnak. A felhozott témák is tetszettek!

Télidőben jó eséllyel
számolhatsz a hóeséssel,
csúszós faggyal, csípős dérrel,
sziszegősen szúrós széllel,

sőt, locspoccsal, platty-latyakkal,
elsározódott gatyákkal,
nagykabátos nagymamákkal,
nagymamákos nagykabáttal.

De hidd el. A tél öröm
a mérsékelt égövön,
s a hideg mégsem olyan iszony,
mint, mondjuk, az Antarktiszon,

a pohár nem fagy a szánkhoz,
és kutya sem kell a szánhoz.,
ez a tél nem az a tél!
(Bár tavasszal hazatér.)

>!
Charbogardy_Jolán
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Lehet, hogy ez két külön könyv? Mert ami az én kezemben volt, az idén megjelent, Rófusz Kinga fantasztikus illusztrációival díszített könyv számomra nagyon nagy élmény. Nyilván bármilyen gyerekkönyv nagy élmény lenne, amiből életemben először olvasok a lányomnak, és a három hónaposnak akár a Ragyogást is olvashatnám, de Szabó T. Anna Adventi kalendáriuma kifejezetten jó élmény. Impozáns megjelenésű, jó tapintású, igényes kötet olyan fülbemászó, csodaszép versikékkel, amelyek – bár három éves kortól ajánlják őket – simán elszórakoztatják a kisbabát (és az anyját is). Kicsit előreszaladtam, és titokban elolvastam az összeset, és most alig várom, hogy holnap délután újra verseljünk belőle – vagy hogy jövőre, amikor talán ért is belőle valamit, újra elővegyük ezt a csodaszép könyvecskét. Őszintén, ilyesmikkel szeretném a gyerekemet körülvenni.

1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Nagyon jó ötletnek tartom ezt a verses adventi kalendáriumot, gyerekkoromban biztos oda meg vissza lettem volna tőle. Mivel csak a könyvesboltban olvastam el (amúgy hatodikán), ezért gyorsan átsuhantam mindenen, de pozitívan értem el karácsonyig. Aranyosak a versek, biztos kölkök számára is könnyen fogyaszthatók, és nekem kifejezetten tetszett, hogy bele van építve egy csomó adventi hagyomány és családias dolog (Luca-szék, mézeskalácsozás, csizmapucolás Mikuláskor, az angyalka kukkolása szenteste) meg a kevésbé kellemes teendők is, mint a takarítás meg a túl nagy pörgés az utolsó napokban. Az illusztrációk is tetszettek, azt mondjuk nem tudom, hogy gyerekszemmel mennyire jöttek volna be, nekem egy picit szomorkásak, de lehet, hogy csak a színvilág miatt.

>!
dianna76 P
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Jaj, de jó lett volna, ha mindegyik verset szeretni tudom. De sajnos nem! Ami viszont tetszett, az nagyon, olyannyira, hogy el is olvasom még egyszer-kétszer, míg nálam a könyvtári példány. Akadt olyan is köztük, amit hallottam már megzenésítve. Az illusztrációk nagyon tetszettek, jó volt nézegetni őket. Maga a kiadás színvonalas.
Visszatérve a versekre: ha már egy adventi naptárról beszélünk, akkor lehetne mindegyik vers hosszabb, tartalmasabb, mivel csak egy jut belőle naponta. Mert egyik-másik elég nyúlfarknyi.

>!
Pagony, Budapest, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104247 · Illusztrálta: Rofusz Kinga
>!
matitti
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Én az újabb, 2018-as könyvről tudok csak nyilatkozni, azt vettem meg november végén. A kisfiammal minden nap elolvastuk az aznapra szánt verset. Imádtuk mindketten! December közepén pedig arra lettem figyelmes, hogy játék közben mondogat magában verssorokat. Karácsonyra már több verset kívülről fújtunk. Még januárban is minden nap előveszi, és kéri, hogy olvassak belőle. Az illusztrációk is szépek!


Népszerű idézetek

>!
Annamarie P

Cin-cin, cinege!
De fekete a feje!
Szeme alatt fehér folt –
azt cicegi. "Elég volt!

Két hosszú nap beletelt,
nem találok eledelt!
Ha te sem adsz egy magot,
harmadnapra megfagyok!"

"Jó, hogy ideröppentél!
Itt nem bánt a roppant tél.
Adok madáreleséget,
és a kánya se les téged.

Cin-cin, cinege!
De fekete a feje!
Sárga mellény alatta –
gömbölyödik pocakja.
(Cinege)

>!
Annamarie P

December van, ünnep-hónap
itt az ideje a hónak!
Pár pihe is elég lenne,
ide hullna tenyerembe.

Rövid a fény, gyorsan halad,
későn kel fel reggel a nap,
paplanomba gömbölyödök,
szuszmorászni, mint a sünök,

burkolózni jó melegbe,
fütyülni a fergetegre,
akarva vagy nem akarva
jót aludni betakarva.

Úgy vágyódom csupa jóra,
mint a mező puha hóra-
vár, mintha a napra várna,
paplan alatt lágy az álma.

(Hópihe)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban
Tina Markus: Adventi Mesék
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Karácsonyi nagy Bori-könyv
Diószegi István (szerk.): Télapó itt van
Czeglédy Gabriella: Hóvilág
Bogos Katalin (szerk.): Karácsonyi dalocskák
Gyarmati Viktória: Csilingelő
Eszes Hajnal: Kiskarácsony
Linda Jennings: Kedvenc karácsonyi könyvem