A ​Fűszermadár 38 csillagozás

Szabó T. Anna: A Fűszermadár

Bögyöga büszöm! Így köszöntik egymást Csillámvölgyben. Pertu király két csintalan gyereke, Hanna és Henne állandóan civakodnak, és már nagyon unják, hogy mindennap csak fényt ehetnek. De minden veszekedés elcsitul, amikor valódi veszély fenyeget: valaki meg akarja enni a Napot! Az uralkodó hűséges Bolondja, a titokzatos Fűszermadár tudja: csak a százfűszerszósz elkészítésével menthetik meg birodalmukat. Fűszervadászatra indulnak hát, és kalandos útjuk során egy Napsugár nevű embergyerekkel együtt fedezik fel az ételek ízesítésének ezerszínű világát, miközben megismerik a barátság és az összetartozás erejét.

Szállunk, mint a fény, az illat,
szállunk, mint a gondolat!

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2015
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428759 · Illusztrálta: Schall Eszter

Enciklopédia 3


Most olvassa 4

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

olvasóbarát >!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

A fűszerek története érdekes, megismerkedni velük érdemes, de ez a kötet mégsem sikerült a legjobbra, valami hiányérzet maradt bennem olvasás után. Az illusztrációk jobban segíthetnék a fűszerek megismerését, egyébként nincs baj velük, tetszettek.
@Uzsonnától tudok róla, hogy eredetileg színdarab volt, http://konyvkultura.kello.hu/egypercesek/2015/12/fuszermadar

Gelso>!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

Tetszett a könyv, de nem maradéktalanul.
Szabó T. Annát szívesen olvasom, és külön örülök, ha prózával jelentkezik.
De úgy érzem, nem sikerült maximálisan úgy megoldani a feladatot, ahogyan tervezte. Ahogyan indult, érdekesnek, kalandosnak, felfedezősnek, és kicsit földrajzkönyv kiegészítőnek ígérkezett. Nagyon örültem az ötletnek, találós kérdéseken keresztül eljutni egy-egy idegen földrészre, egzotikus országba, és onnan elhozni a küldetést teljesítvén az országokra jellemző megfelelő fűszereket, gondoltam, jó kis felfedezés, megismerés, ismeretbővítés lesz. De nem így lett. Változott a helyszín, változott a módszer, hirtelen irodalmi lett a feladvány, aztán már a feladványok is elmaradtak, tódultak viszont a fűszerek!
Olyan fűszerek, amit egy 10 éves gyerek nem jellemzően kell, hogy ismerjen pl. kapribogyó, gyömbér, csillagánizs, kurkuma, kardamom – a könyv első felében, amikor még ismerkedhetünk a fűszerekkel, ott fordulnak elő ezek az egzotikusabb, ritkább fűszerek, és ismerhetik meg a gyerekek, úgy, hogy a napjainkban oly népszerű, és kiragadottaktól sokkalta gyakrabban előforduló pl. oregánó, bazsalikom, majoranna, kakukkfű meg sincsenek említve. (?)
Azt jónak tartottam, hogy kissé rendszerezi a gyerekek esetlegesen rejtetten meglévő ismereteit fűszerek terén: kapor, bors, kömény, fahéj, szegfűszeg, vanília, paprika, torma, babér stb. stb. amiket nap, mint nap főzéskor alkalmazunk, nem baj az, ha a gyerek is tudja és főleg fel is ismeri. Sőt, az sem gond, ha némely, ritkább fűszert, vmivel összekapcsolva, meg is tanítja esetlegesen újként: sáfrány – a legdrágább fűszer, curry – az indiai ételek elmaradhatatlan összetevője, csili – a legerősebb paprikafajta, de amikor a köményfajták részletezése került sorra!!! hát komolyan – ezt eltúlzott ismeretnek tartottam – negyvenes éveimben járok, háztartást is vezetek, de velem most fordult elő, hogy kömény helyett véletlenül római köményt dobtam a bevásárlókosaramba, itt meg komoly oktatást találunk a köményfajtákról… a különbségre ebből a könyvből, na, meg a netről jöttem rá… addig aztán engem teljesen hidegen hagyott, hogy egy kömény hétköznapi vagy római… Szóval ezt már soknak, és nem a témához valónak, és a célközönség részére sem tartom most sem fontosnak… A Sámán kertje rész meg szinte hirtelen elvágja a fűszerekkel való ismerkedést, és új helyszínre kerülünk, ahol és ahonnan már a címszereplő kerül előtérbe. Ami ismét nem gond, mert A fűszermadár már a címével kíváncsivá tett, mégis lehetett volna még gyúrni, alakítani és összefogottabb, egybegyúrtabb az alakja. Mint főszereplő, jó ötletnek tartottam a főnixmadarat egy táltosfélével ötvözni, de hogy udvari bolondként várja, hogy eljöjjön az ideje??
Szóval én a Sámán kertjénél már elvesztettem a fonalat, a misztikus felváltotta a kalandot, a figyelmem viszont hiányolta és továbbkereste azt, és lassan össze is zavarodtam, néhány részt félelmetesnek is találtam, a Bocca della veritá részt nem is nagyon értettem.
Sajnálom, mert nagyon jól indult, és tetszett is, tetszett a fűszermadár alakja, a gyerekek bátorsága, elhivatottsága, a feladathoz és megoldásához való hozzáállása, az ikrek viccessége.
De a végén jómagam eltévedtem és magam sem tudom, hogy célba értem-e?
Újra fogom olvasni, később, ha jobban el tudok merülni benne – mert meggyőződésem, hogy ez egy jó könyvnek készült, csak én valamiért eltévedtem olvasás közben, és nem értettem meg igazán.
Schall Eszter illusztrációit nem tudom kifogásolni, nekem tetszik, ahogyan rajzol, én általában szeretem a vízfestéket, szeretem annak halvány és erősebb színátmeneteit. Tetszik a Fűszermadár alakja, a tollazata különösen, ahogyan repülnek.
Alapjában véve jó a kezdeményezés, és a versbetétek, olyan nyugalmat árasztottak, hogy a két fiam mély csöndben ülve hallgatta azokat.

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

1 hozzászólás
Futóhomok>!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

Cselekménydús, színes, izgalmas meseregény, amiben a rengeteg fordulat nálam egyszerűen gátolta, hogy közel kerülhessen hozzám bármelyik szereplő. Egyébként olvasás közben kezdtem színpadi forgatókönyvként is tekinteni a szövegre: szerintem remek gyerekelőadást lehetne ebből A fűszermadárból csinálni.
A 12 évesnek viszont nagyon tetszett, egyszuszra befalta.

3 hozzászólás
bonnie9 P>!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

Maga az alaptörténet nagyon tetszett. Érdekes, játékos, mítoszos és tanító is egyben, nekem inkább a kidolgozással akadtak gondjaim. Valamiért nem tudtam belemerülni a szövegbe. Sokszor megakadtam hol egy mondaton, hol egy fordulaton. Nem tudnám pontosan körülírni, de nem éreztem a folyamatosan sodró lendületet.
A fűszerek sokasága jó ötlet, sokfélét megismertet a gyerekekkel, de nekem egy idő után a kevesebb több lett volna. Elvesztettem az érdeklődésem a különbözőségek iránt és egyik olyanná vált, mint a másik.
Az illusztrációk nem lettek a szívem csücskei, és a fűszerek sokasága miatt pont azoknál a részeknél ahol rengeteget sorol, nekem hiányzott szövegileg és rajzosan is egy kis tagoltság. Ez lehet az én hibám, szeretek összetartozó dolgokat összetartani. Adott fűszerről szóló ismertető, vers mellett az adott fűszer rajza vagy valami hasonló.
Egyébként attól függetlenül, hogy kekeckedem, egyáltalán nem volt rossz élmény, a célkorosztály valószínűleg kötözködés nélkül jobban értékeli. Vajon véletlen vagy szándékos egybeesés, hogy a 2015-ben kiadott 0-10 éveseknek szóló gyermekirodalomban már harmadszorra találkozom a markolábbal/morkolábbal? Ő lenne a régi-új felfedezett a vámpírok és a zombik után?

8 hozzászólás
AeS P>!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

A végén még megtanulok főzni Szabó T. Annától – vagy legalábbis ízesíteni.
Olvastam volna még tovább is, és nem csak a szuper áthallások és a fűszerek miatt, hanem mert pont a fűszerek voltak kissé összecsapva a végére. Bárcsak egy hónapos utazás lett volna a fűszerek földjén, nem egy órás!

adrienn_szucs>!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

Tetszett az alaptörténet.
Kiváló az illusztráció és a történet nyelvezete is tökéletes. Nagyon ötletesnek találom az alapot, a kivitelezéssel azonban már nem vagyok teljesen elégedett. Szerintem lehetett volna benne még több fűszer, egyenletesebben „elosztva”, jó lett volna egészen hétköznapiakról is olvasni. A történet nekem egy kissé zavaros lett, túl sok mnden lett belezsúfolva a végére.

Juci P>!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

Nekem ez tetszett, viszont a gyerekeimnek még nem fogom odaadni/felolvasni, én inkább csak 10-12 éves kortól ajánlanám.

1 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

4 csillag a lehetséges öt csillagból és szívből kívánok Ihletet a következő mesekötethez!
Mi biztosan érdeklődve fogjuk várni, ahogy már azt biztosan tudom, hogy nálunk a legkisebb, már most bundás kenyeret sütögető négy éves eljövendő kedvenc könyvét olvashattam most el :)
(bővebben: http://czenema.blogspot.hu/2016/06/szabo-tanna-fuszerma… )

Chöpp P>!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

Nekem nagyon tetszett ez a finom, fűszeres mese!

dianna76 P>!
Szabó T. Anna: A Fűszermadár

Nem emlékszem mikor olvastam olyan meseregényt, ami úgy hatott rám, mint egy felnőtt könyv: nem tudtam letenni. Este kezdtem neki, s reggeli ébredés után, kávé mellett, még az ágyban, folytattam. Aztán főzés közben fejeztem be. Nekem ez nagyon tetszett, mert különlegesnek éreztem a sok fűszertől ami szerepel benne. Nagyon jó ötletnek tartom az alaptörténetet. Az ikrek eleinte idegesítettek az örökös civakodásukkal (de hát tesók, ráadásul külön neműek). A közbe iktatott rímes sorokat nagyon élveztem, s a fűszerekről leírt rövidke ismertetőket is, nem beszélve a róluk készült rajzokról. Kíváncsi voltam honnan lesz 100 fajta fűszer, hiszen az rengeteg! Sajnálom, hogy nem szagoskönyv, mert szívesen éreztem volna a fűszeres illatokat. Azért több száz évig tartó fényevés után, rögtön egy fűszeres ízbombába nyalogatni… hát!! Szerencsére ez csak mese, és képzelet, mert egyébként lenne itt gyomorfájás és egyéb gondok. Az illusztrációk nem a legcsodásabbak, de egy nagyobbacskáknak szóló meseregényhez jól illenek. Nekem ez a könyv élményt adott, így egyértelműen ötcsillagos!


Népszerű idézetek

Uzsonna >!

    Napsugár nem tudta folytatni, mert egyszerre szél kerekedett, és zúgatni-lengetni kezdte a rengeteg virágot és levelet. A hangja olyan volt, mintha emberek suttognának a távolban. Napsugárnak eszébe jutott, hogy hol hallott hasonlót: egy katedrálisban jártak valahol Olaszországban, felmentek apával a karzatra, és a hatalmas kupola alatt úgy keringett a lenti tömeg sustorgásának hangja, mint egy bezárt madárraj.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szél
2 hozzászólás
Chöpp P>!

Elevenség bőrmelegség
mozgásban az élet
Ájá-ájá-ájá-ajájjá
forró sziklák sóhajtoznak
lelke van a szélnek
Ájá-ájá-ájá-ajájjá

dobogással dagadással
bugyborog a sár
Ájá-ájá-ájá-ajájjá
a föld alatt szelek járnak
zubog a mocsár
Ájá-ájá-ájá-ajájjá

eső pattog villám csattog
homokkönny pereg
Ájá-ájá-ájá-ajájjá
holtat vajúdik az élő
zúgnak a szelek
Ájá-ájá-ájá-ajájjá

78-79. oldal

2 hozzászólás
Chöpp P>!

Ti még nem tudjátok – fordult az ikrek felé a madárember –, hogy a fűszerek igazi ízét sokszor a tűz hozza ki. Fellobbantja az ízükben lappangó lángot.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fűszer · tűz
dianna76 P>!

– Milyen szép! Sápadtabb a Napnál, és nyugodtan rá lehet nézni! Ha a Nap a király, a Hold olyan, mint egy fehér arcú, szomorú királynő!

67. oldal

Chöpp P>!

A fűszer a legnagyobb drágaság, a legnagyobb kincs a világon.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fűszer
1 hozzászólás
olvasóbarát >!

A százfűszerszósz a világ legcsudálatosabb varázslata – szólalt meg a kislány csillogó szemmel. – A legősibb ételáldozat, amely valaha volt a Nap alatt. Benne van a fűszerek minden fényessége és ereje. Az illata felszáll az égig, a szörnyeteg pedig megérzi és elmenekül, mert még soha nem érzett ilyen nemes, fényes, erős és finom illatot. Úgy elszédül tőle, úgy megrémül tőle, hogy hétszáz évig nyomát sem látjuk.

21. oldal

1 hozzászólás
eperturmix>!

Most nincs cicó, kecemec, lacafaca, hejehuja, tél-túl, gyüszmélkelés. Se lárifári!

24. oldal

ViraMors P>!

– Én földrajzórán is mindig recepteket olvasok.

Kek P>!

– Háááápci!
Baglyok csaptak fel a levegőbe, rókák riadtak meg, a tüsszentés szelet kavart és meglengette a lombokat.

85. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Berg Judit: Ősz a Nádtengeren
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók
Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Hedry Mária: A 99 pöttyös kék labda kalandjai
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem
Michael Bond: Paddington, itt és most
Jan Svěrák: Bubu visszatér
Eldad Ilani: Bullagária hercege
Bombicz Judit: Mesevarázs