Kibervér (A Remény háborúja 1.) 12 csillagozás

Szabó Róbert: Kibervér

A ​Kibervér új alapokat fektet le. Egy világét, ahol az emberek a technikának köszönhetik ugyan a jólétüket, de mégis visszavágynak a középkori állapotokba. Elterjedt nézet, hogy minden rossz dolog a modernizáció hozadéka. Ebben a világban ez nagyon is reális, mert a Kibervér bemutatja a katartikus pusztítást, amit egy virtuális, a való életben még csak nem is létező játékkarakter képes tenni az emberiséggel. A katasztrófa szinte felemészti a teljes világot, és csak egy tízéves gyerek józan megítélésén és döntésén múlik, hogy az emberiség a feledés homályába vész-e vagy sem.

Milyen lenne, ha az ember nyakába szakadna a halhatatlanság? Vajon egy számítógépes vírus képes lehet a fizikai világban is pusztítani? Ha igen, milyen módon? Az elme győzedelmeskedhet a hit és a tudat fölött? A mesterséges intelligencia legyőzheti az emberi korlátokat? Ha egy szempillantás alatt minden kormány feloszlana, akkor milyen lehetne az ideális államforma?
A könyvemben ezekre a… (tovább)

>!
Book Dreams, Gyömrő, 2022
348 oldal · ISBN: 9789635860012
>!
Book Dreams, Budapest, 2021
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635860012

Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rick_Reckless_1986 IP>!
Szabó Róbert: Kibervér

Ez a könyv olyan, mintha egy számítógépes játékba csöppentem volna. Létezett ugyan egy nagy végcél, de nem úgy vezetett az út oda, ahogy más könyvekben és filmekben. Itt mintha sok apró feladatot kellett volna megoldanunk és csak így volt lehetséges elérni a fő megoldáshoz. Hasonló, mint a játékokban a küldetések.
Szerintem a történet kellőképpen volt futurisztikus. 2041-ben járunk, tehát „csak” 20 évvel később. Számomra nem lett volna hiteles, ha ennyi év alatt, hirtelen túl nagy mértékben megugrott volna a technikai fejlettség. Ez így szerintem teljesen rendben volt.
Tetszett, hogy több főszereplő is volt, és bírtam az ezzel kapcsolatos váratlan fordulatait is a regénynek. Ilyet nem szoktunk sűrűn olvasni és látni. Mindenképpen üdítő volt a bátorság. Ahhoz is volt mersz, hogy az egyik főszereplő egy nem túl szimpatikus ember lett, akivel én nem tudtam azonosulni. Viszont itt sem szabad elfelejteni, hogy ő egy beteg és tudatmódosult állapotban lévő ember, aki korábban normális volt, de nagyon meggyötörte az élet.
Ahogy az emberek reagáltak egymásra, vagy a hatóságok a kialakult helyzetre, az is hiteles volt számomra. Látszott, hogy sok kutatómunka volt benne. A párbeszédek életszerűek voltak.
A történet leírása, a megfogalmazások nagyon választékosra sikerültek. Szépen van megírva a könyv. Könnyen el tudtam képzelni ezt a világot. Egyébkén szerintem ez egy ilyen gamer könyv is. Vannak ismerőseim, akik nagyon benne vannak a játékok világában, ők is valahogy így szoktak beszélni! (nevet)
Tetszett az a megoldás, hogy látunk egy jelenetsort, vagy fejezetet az egyik fél szemszögéből, majd később bemutatja nekünk az író a másik nézőpontjából is, így téve teljessé azt a cselekményrészt.
A történet üzenetét nagyon fontosnak tartom! Szerintem az internet lehet hasznos, csak tudni kell bánni vele, és nem rákattanni. Ez a Virtuális játékvilág is nagyon jó lehet szórakozásnak, csak figyelni kell, hogy ne forduljunk át, ne váljunk a rabjává!

Pesu>!
Szabó Róbert: Kibervér

Nem is tudom, hol kezdjek hozzá, ugyanis annyira összetett volt ez a könyv, hogy az hihetetlen. Előre szeretném jelezni, hogy nem vagyok oda a sci-fi műfajáért, de emiatt nen szerettem volna azonnal elutasítani, ugyis ezen műfaj mellett még thriller is a könyv, amit én nagyon kedvelek! Sci-finek mondható olyan téren, hogy a jövőben játszódik, egy sokkal fejlettebb világban, ahol már olyan eszközök vannak amiről most még csak álmodozunk! Olyan számítógepes játék szerepel a könyvben aminek a világában teljesen el tudunk veszni! Annyira beszippantja az embert, hogy olyan mintha tényleg ott lenne! A karakter mozgása teljesen az embertől függ, tehát ha a játékos fut akkor fut a karakter is. Ilyesmikre kell gondolni, ugyanis teljesen követi a rendszer a mozgásunkat! Nagyon menő lehet! :))
Van ez a játékos szál, viszont van benne egy sokkal gonoszabb és véresebb szál is! Ebben a drogok és az erőszak játszanak nagy szerepet! Viszont ebben is van egy fordulat, ugyanis képesek néhányan visszatérni a halálból bizonyis tabletták hatására! Nagyon érdekes ez a felvetés is! Még hasonlóval sem találkoztam!
A két világot, vagyis a játék és a valóság világát ötvözi az író! Az emberek leggonoszabb és legszörnyűbb énjét mutatja be ez a világ! És még olvasni is hihetetlenűl groteszk volt! Halomra gyilkolják egymást, szó szerint bárkit, még a szeretteiket is akár vagy saját magukat! Ezt a történést csak akkor értitek meg, ha ti is elolvassátok a könyvet! Nagyon összetett maga a világ és a történet is! Nem mindig tudtam 100%-osan követni, hogy mikor, hol és mivan, de én próbáltam. Általában a játékban lévő világnál veszítettem el kicsit a fonalat! De aki játszik ilyesmit annak biztosan könnyebb lesz! ;)
Érdekes volt egy ilyen könyvet olvasni! Magamtól nem biztos, hogy le mertem volna venni a polcról, de így kicsit kiléphettem a komfortzónámból! Nem bántam meg egyáltalán az olvasását, mert bőven van benne fantázia és van benne néhány sor amivel nagyon is egyet tudok érteni! :))
Nagyon szépen köszönöm a bizalmat és a lehetőséget az írónak, hogy olvashattam a könyvét! ❤

Aurora_P_Hill IP>!
Szabó Róbert: Kibervér

Nem igazán olvastam még sci-fit, de jó, hogy ezzel a könyvvel kezdtem. Nem volt nagyon elvont a történet, az ismeretlen fogalmakat, kifejezéseket hamar megtudtam a szövegkörnyezetből, a szereplők párbeszédéből.
Nagyon mozgalmas a cselekmény, alig pihentem közben, ami tömör volt az első fejezetek után. Ám ahogy ráéreztem a történetre, az író stílusára, már nem volt megerőltető az olvasás.
Az, hogy nem csupán sci-fi, hanem néhol horrorisztikus elemeket is tartalmaz a szöveg, sokban mutatja a szerző sokoldalúságát. A párbeszédek élnek, nem laposak, van bennük spiritusz.
A szereplők közül egyikkel sem tudtam azonosulni, de úgy gondolom, nem is ez volt a szerző célja. Ami elgondolkodtatott, hogy mennyire befolyásolják az emberek maguk a saját jövőjüket, és hogy a legkisebb részlet is nagyon fontos lehet a teljes egész megértéséhez.
Kíváncsian várom, mi lesz a folytatásban.

Dream_Baby>!
Szabó Róbert: Kibervér

„Milyen lenne, ha az ember nyakába szakadna a hallhatatlanság? Vajon egy számítógépes vírus, képes lehet a fizikai világban is pusztítani? Ha igen, milyen módon? Az elme győzedelmeskedhet a hit és a tudat fölött?” Szabó Róbert új könyve, a Kibervér, többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.
Bevallom, nem vagyok a sci-fi irodalom nagy ismerője és követője, de ennek ellenére nem hátráltam meg a Kibervér elolvasásától. Azt már itt leszögezhetem, hogy ez a könyv, mélyen elgondolkodtatja az embert többféle filozofikus és erkölcsi kérdés tekintetében, azonban műfaji különlegességei okán, csak nagyon szűk olvasói réteg fogja igazán a magáénak tudni, de ők teljes mértékben.

Mielőtt jobban kibontanám a Kibervér összetételét, először szeretnék pár szót szólni a külső jegyeiről. A borító egy nagyon erős látvány világot tár az olvasó elé, ami egyszerűen kiköveteli magának a figyelmet. A félig lángoló meztelen női alak, valamint a háttérben látszódó robbanás már sejteni engedi, hogy a történetben a kibervilág és a pusztítás bizony alap építőelem lesz. A cím betűtípusa kellően futurisztikus, ami remekül passzol A remény háborúja széria első kötetéhez.

Bővebben: https://bdmagazin.hu/dream-baby-blog-szabo-robert-kiberver/

1 hozzászólás
Beatlesfan72>!
Szabó Róbert: Kibervér

Egy a mai világot tökéletesen és részletgazdagon bemutató történet, melynek könyvformájában az ajánlón felsorolt fontos kérdéseket feszegeti az író. Minden gondolatot egy újabb követ, és lassan annyira beszippant a történet, hogy a szálak kibogozása egyre könnyebb és könnyebb lesz. Nekem tetszett, csak ajánlani tudom.

MacLeod_Robert IP>!
Szabó Róbert: Kibervér

Élvezhető és izgalmas. Sok érdekes témát feszeget, ami nekem bejön. Csak ajánlani tudom! +++++


Népszerű idézetek

Pesu>!

Általában x-évente rendeztek egy manipuláló hazugság kampányt, ami alapján az emberek letették a voksukat, az mellett, aki a legszebb hazugságot ígérte. Ezek után a nép elengedte a győztes frakció kezét, és éveken át szenvedtek az önkényuralmi diktatúrában. Mindennek az alapja az egyenlőség. Ebben az egyenlőségben a tanulatlan népet könnyen befolyásolhatták, így némely diktatúra évtizedekig fennállhatott nyugodtan, mert akármekkora elégedetlenség is lépett fel a ciklus alatt, az utolsó negyedévben néhány, a szavazókra nézve kedvező döntést hozva, hangzatos szavakkal és szépnek tűnő ígérettel újra rájuk szavaztak sokszor ugyanazok is, akik néhány hónappal korábban még a lemondásukat követelték, valami korrupciós botrány miatt. Az adófizetők pénzét szinte vég nélkül lopták, és a korrupció mindennapos volt a kormányok legmagasabb köreiben.

345. oldal

Pesu>!

A többiben pedig látszatdemokráciák és liberálisnak mondott álliberális kormányok szipolyozták el az adófizetők pénzét és osztották szét egymás között.

346. oldal

Pesu>!

A legfontosabb, hogy a választásokon a tanult embereket nem lehet egykönnyen átverni, ezért ők sokkal jobb döntéseket hoznak.

346. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A Remény háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tükrök városa
Martin Kay: Titkok útvesztője
On Sai: Lucy
Dan Wells: Ruins – Romok
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Mitch Albom: Az Idő Ura
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén
Amy Tintera: Rebel – Az új kezdet
Lois Lowry: Az emlékek őre