Keleti ​front, nyugati fogság 11 csillagozás

A magyar honvédség a második világháborúban és azután, 1941–1946
Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság

Hetvenöt ​éve valahol Oroszországban odaveszett csaknem egy teljes magyar hadsereg. Bár az utóvédharcok és a szovjet vezetés hibái miatt a teljes megsemmisülés nem következett be, közel ötvenezren estek el, majd ugyanennyien sebesültek meg, és huszonnyolcezren kerültek hadifogságba. A Don menti arcvonal 1943. januári áttörésének eseményeit és a honvédalakulatok sorsát számos történeti és szépirodalmi munkában feldolgozták már. Ám a több mint háromezer kilométer széles keleti hadszíntér hátországában zajló eseményekkel, amelyek brutalitása sokszor felülmúlta a harcok borzalmait, csak egy évtizede kezdtek el foglalkozni a történészek. Szabó Péter azt kutatja, mi történt három és fél év alatt a megszállt és az arcvonal mögötti területeken, ahol a helyi lakosság, magyar katonák és partizáncsapatok álltak szemben egymással.
Fontos és kevéssé feltárt téma a magyar honvédek háború utáni sorsa is. A szerző utánajár a nyugati hadifogsággal kapcsolatos téveszméknek, és bemutatja,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Modern Magyar Történelem Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2018
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634750567
>!
Jaffa, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789634751915

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság

Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság A magyar honvédség a második világháborúban és azután, 1941–1946

Hiánypótló kötetnek érzem én is ezt a könyvet, ilyen formában ezeket az eseményeket, ilyen jól nem dolgozta fel senki. Bebizonyítja, hogy a nagy csaták, kiemelkedő történelmi események mellett milyen fontos szerepe van a háttérnek és a sokszor elfeledett részeknek, hogy ne merüljenek feledésbe. Nekem dédapám jött vissza a Dontól, több ujját elveszítve, de sajnos még nagyon kicsi voltam, így nem tudtam kikérdezni halála előtt, bár anyumat kérdeztem később és azt mondta, nem szeretett beszélni arról, ami ott történt. Megértem. Ezt a könyvet is szörnyűség volt olvasni, rossz azzal szembesülni, hogy bizony mindkét oldalon történtek túlkapások, s furcsa ezt az értékelést írni és arra gondolni, hogy a pici gyerekként a háborút átélők most idős emberként újra belecsöppentek egy háborúba. A három részre osztott kötet bővelkedik a fronton szolgáló katonák naplófeljegyzéseiben, fotókban, így sokkal olvasmányosabb a kötet. Pár térkép elkelt volna még a kötetben. A legjobban a nyugati hadifogolytáborokról szóló rész tetszett, erről még nem olvastam egy könyvben sem. A könyv a polcomon marad, kölcsönkérhetitek :-D

spedway>!
Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság

Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság A magyar honvédség a második világháborúban és azután, 1941–1946

Három, korábban már megjelent tanulmányt tartalmaz a könyv, persze jelentősen kibővítve. Számomra az igazán értékes a Don-kanyarban szolgálatot teljesítő munkaszolgálatosokkal foglalkozó második, valamint a nyugati hadifogolytáborokban elhelyezett magyar honvédek (és civilek!) sorsát, majd hazatérését feldolgozó harmadik tanulmány volt. Ezekről a témákról nagyon felszínes ismeretekkel rendelkeztem, pedig az apai nagyapám is angol hadifogságba került a világháború végén, de erről nem nagyon mesélt sohasem. Most már legalább értem, miért angol hadifogságba került és miért Ausztriában.
Az első tanulmány a megszálló alakulatok mindennapjait dolgozza fel, de ezt a témát sokkal alaposabban és bővebben járta körbe Ungváry Krisztián saját monográfiájában, ettől függetlenül elég szemléletes összefoglaló és persze a katonák visszaemlékezéseit mindig izgalmas olvasni.

Amiről viszont egyáltalán nincs szó, azok a konkrét hadműveletek, amikben a magyar hadsereg részt vett a keleti fronton. Itt a szerző csak annyiban tesz ezekről említést, ami a kontextus megértéséhez nélkülözhetetlenül fontos. De ez nem is baj, hiszen ezzel a témával már sokan foglalkoztak sok más könyvben, ide egyáltalán nem is passzolt volna.

Mindenképpen ajánlom tehát a könyvet, szerintem hiánypótló a II. vh magyar vonatkozású hazai szakirodalmában. Érezhetően egyébként van még itt bőven feldolgozni való téma (és a fejekben is sok mindent helyre kell még rakni!), ezért csak remélni tudom, hogy találkozunk még hasonló könyvekkel a későbbiekben is.

raiders>!
Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság

Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság A magyar honvédség a második világháborúban és azután, 1941–1946

A könyvet a nemrég megjelent „Természetes fény” című magyar film kapcsán olvastam el, hogy többet megtudjak a történelmi háttérről. Sok új információval lettem gazdagabb, viszont a könyv nagyon szárazan tálalja ezeket a tényeket, és véleményem szerint lehetett volna jobban is strukturálni a szöveget. Sajnos a „szakkönyvek” gyakori gyerekbetegsége, hogy egy mezei olvasó számára (,mint én) nehezen befogadható a szöveg, pedig az ismeretterjesztés nagyon fontos lenne.
A témák amiket körbejár, szerintem fontosak és a kevésbé ismert epizódjai a második világháborúnak. A keleti fronton harcoló magyar katonák esetén mindenki csak a Don-kanyarról beszél, ezért különösen jó volt, hogy ezt a sokszor körbejárt történelmi eseményt nem is taglalja a mű, hanem a partizánok elleni harcokra és a magyar katonák által elkövetett atrocitásokra koncentrál. A könyv második felében szó van a nyugati fogságról is. Ezt különös figyelemmel olvastam, mivel mindkét nagypapám nyugati fogságba esett a háború végén.
Összességében jó volt olvasni, de aki neki áll az, számítson rá, hogy lesznek oldalak, amikor nehezen tudja majd követni a neveket és a katonai alakulatok számait.


Hasonló könyvek címkék alapján

Maruzs Roland: Tábornoki kar 1945–1956
Pataky Iván – Rozsos László – Sárhidai Gyula: Légi háború Magyarország felett I-II.
Szakály Sándor: Történelmünkről hosszabban, rövidebben
Molnár András (szerk.): Zalaegerszegi honvédek a Donnál
M. Szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierő a második világháborúban
Sarlós Endre: Elfeledett hősök
Gyalog Ödön: „Horthy Miklós katonája vagyok…”
Csonkaréti Károly – Benczúr László: Haditengerészek és folyamőrök a Dunán
Ungváry Krisztián: Hősök?
Punka György: A „Messzer”