Keleti ​front, nyugati fogság 6 csillagozás

A magyar honvédség a második világháborúban és azután 1941–1946
Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság

Hetvenöt ​éve annak, hogy „valahol Oroszországban" csaknem odaveszett egy teljes magyar hadsereg. A magyar királyi 2. honvéd hadsereg eredményes utóvédharcai és a szovjet vezetési hibái miatt a teljes megsemmisülés ugyan nem következett be, a személyi és anyagi veszteségek így is hatalmasak voltak. Közel 50 ezer elesettről, majd ugyanennyi sebesültről és 28 ezer hadifogolyról emlékezünk meg több mint negyedévszázada minden év január 12-én. A Don menti arcvonal 1943. januári áttörésének eseményeit és a bekerítéssel fenyegetett honvédalakulatok sorsát számos történeti szakmunkában, szépirodalmi alkotásban, filmen dolgozták fel. Ám a keleti hadszíntér mögöttes területein zajló eseményekkel, amelyeknek brutalitása sokszor felülmúlta a harci cselekmények borzalmait, csupán egy évtizede kezdtek el foglalkozni történészeink és hadtörténészeink.
A Keleti front, nyugati fogság című kötet éppen a 2. hadsereg megszálló és az arcvonal mögötti más tevékenységét dolgozza fel. Legfőbb… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2018
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634750567

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

spedway>!
Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság

Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság A magyar honvédség a második világháborúban és azután 1941–1946

Három, korábban már megjelent tanulmányt tartalmaz a könyv, persze jelentősen kibővítve. Számomra az igazán értékes a Don-kanyarban szolgálatot teljesítő munkaszolgálatosokkal foglalkozó második, valamint a nyugati hadifogolytáborokban elhelyezett magyar honvédek (és civilek!) sorsát, majd hazatérését feldolgozó harmadik tanulmány volt. Ezekről a témákról nagyon felszínes ismeretekkel rendelkeztem, pedig az apai nagyapám is angol hadifogságba került a világháború végén, de erről nem nagyon mesélt sohasem. Most már legalább értem, miért angol hadifogságba került és miért Ausztriában.
Az első tanulmány a megszálló alakulatok mindennapjait dolgozza fel, de ezt a témát sokkal alaposabban és bővebben járta körbe Ungváry Krisztián saját monográfiájában, ettől függetlenül elég szemléletes összefoglaló és persze a katonák visszaemlékezéseit mindig izgalmas olvasni.

Amiről viszont egyáltalán nincs szó, azok a konkrét hadműveletek, amikben a magyar hadsereg részt vett a keleti fronton. Itt a szerző csak annyiban tesz ezekről említést, ami a kontextus megértéséhez nélkülözhetetlenül fontos. De ez nem is baj, hiszen ezzel a témával már sokan foglalkoztak sok más könyvben, ide egyáltalán nem is passzolt volna.

Mindenképpen ajánlom tehát a könyvet, szerintem hiánypótló a II. vh magyar vonatkozású hazai szakirodalmában. Érezhetően egyébként van még itt bőven feldolgozni való téma (és a fejekben is sok mindent helyre kell még rakni!), ezért csak remélni tudom, hogy találkozunk még hasonló könyvekkel a későbbiekben is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Maruzs Roland: Tábornoki kar 1945–1956
Molnár András (szerk.): Zalaegerszegi honvédek a Donnál
Pataky Iván – Rozsos László – Sárhidai Gyula: Légi háború Magyarország felett I-II.
Sarlós Endre: Elfeledett hősök
Szakály Sándor: Történelmünkről hosszabban, rövidebben
M. Szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierő a második világháborúban
Kuncz Aladár: Fekete kolostor
Gyalog Ödön: „Horthy Miklós katonája vagyok…”
Boda Gyula: Itthagy-lak
Barczy Zoltán – Sárhidai Gyula: A Magyar Királyi Honvédség légvédelme 1920–1945