Don-kanyar ​1942–1943 5 csillagozás

A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg képes krónikája / An illustrated chronicle of the Royal Hungarian 2nd Honvéd Army
Szabó Péter: Don-kanyar 1942–1943

A magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1942–1943. évi szovjetunióbeli hadműveleteiről a fennmaradt korabeli személyes leírásokon és hadiokmányokon kívül a legérzékletesebben az amatőr és a haditudósítói fényképfelvételek tanúskodnak.
Ezzel egyben emlékezünk és fejet hajtunk azon egykori, a magyar királyi Honvédségben szolgálatot teljesítők előtt, akik életüket adták hazájukért, nyomtalanul eltűntek vagy a hadifogolytáborok nyomorúságos körülményei között haltak meg.

>!
Zrínyi, Budapest, 2013
256 oldal · ISBN: 9789633275757

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

egy_ember>!
Szabó Péter: Don-kanyar 1942–1943

Szabó Péter: Don-kanyar 1942–1943 A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg képes krónikája / An illustrated chronicle of the Royal Hungarian 2nd Honvéd Army

Ez ugye elsősorban képeskönyv, és annak majdnem hibátlan. (A hibajegyzék egyébként ott van a végén.)
Inkább a fronthétköznapokra koncentrál, a hadműveletekről nem sokat lehet megtudni belőle, de ahhoz első tájékozódásnak kiválóan megfelel a 2. magyar hadseregről szóló wikipédia oldal.
Az a helyzet, hogy ezt a hadsereget eleve vereségre találták ki. Hiába kapta meg a lehető legkorszerűbb magyar fegyverzetet, és a teljes magyar arzenál felét, ha ez kevés volt. Hiába harcoltak hősiesen a bakák, ha a politika és a legfelső hadvezetés már egy jövőbeli románok elleni háborúra spórolt a csapatokkal. (A hadseregnek mindössze húsz százalékát tették ki a hivatásosok és a sorállományúak, a többit 35-40 év közötti póttartalékosok alkották.) Hiába teljesítettek erőn felül a tartalékos tisztek, ha a felsőbb német és magyar hadvezetés nem tudta biztostani az utánpótlást.
Ez a hadsereg maximum arra lett volna alkalmas, hogy a visszacsatolt területeken megszálló-rendfenntartó szerepet töltsön be. Arra semmi esetre sem, hogy megállítson egy szovjet offenzívát.

Fater>!
Szabó Péter: Don-kanyar 1942–1943

Szabó Péter: Don-kanyar 1942–1943 A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg képes krónikája / An illustrated chronicle of the Royal Hungarian 2nd Honvéd Army

Személyes érintettségem okán (nagypapám sem tért vissza a doni frontról) nyilván kicsit elfogult vagyok a témában, de ez a tényeken mit sem változtat. A 2. honvéd hadsereg katonáit egyértelműen azzal a tudattal küldték a háborúba az akkori „felelős” vezetők, hogy a győzelmi, egyáltalán a túlélési esélyeik gyakorlatilag a nullával egyenlőek. (Ezért is veszem személyes sértésnek – a már említett érintettség miatt is – a Magyarországon felállított valamennyi Horthy szobrot, személyével kapcsolatos bármilyen pozitív megnyilvánulást.) Persze, ez az én személyes véleményem, de abból egy jottányit sem engedek, gondoljon bárki amit csak akar.
A könyv a Szabó Péter történésztől már megszokott színvonalat adja, persze elsősorban a rengeteg kép teszi igazán emberközelivé a kötetet. A téma iránt érdeklődőknek, de a szakavatott „történészeknek” is mindenképpen alapműként ajánlom.


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Édesapám, aki 56 hónapot töltött orosz hadifogságban, tisztában volt a jövőmmel
(Solymosi István karpaszományos őrmester naplója)

41. oldal

Szabó Péter: Don-kanyar 1942–1943 A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg képes krónikája / An illustrated chronicle of the Royal Hungarian 2nd Honvéd Army


Hasonló könyvek címkék alapján

Csonkaréti Károly – Benczúr László: Haditengerészek és folyamőrök a Dunán
Pataky Iván – Rozsos László – Sárhidai Gyula: Légi háború Magyarország felett I-II.
Ungváry Krisztián: Hősök?
Szakály Sándor: Történelmünkről hosszabban, rövidebben
Földi Pál: Halálos partraszállás / A híd túl messze volt?
Kurt Rieder: A II. világháború repülőgépei
Földi Pál: A Magyar Királyi Honvédség a második világháborúban
Bártfai Szabó László: Az utolsó emberig
M. Szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierő a második világháborúban
David Stafford: Tíz nappal a Normandiai partraszállás előtt