41. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Tündér ​Lala 338 csillagozás

Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Irisz ​tündérkirálynő örök birodalma fölött beborult az ég: haragszik a varázsló, a hatalmas erejű szereket kotyvasztó vén Aterpater. Hiába öltötte fel a legszebb alakját – fövenyszőke hajú daliaként toppant a szép Irisz elé –, hiába festette ábrándos pillantású kékre eredetileg gonosz-piros szemét: a kétszázezer éves kérő kosarat kapott. S hogy miért? Az igazat kiáltó egyszarvú kis Gigi jóvoltából az országhatárokon belül ez már nem titok: a testőrök nagyszerű kapitánya, a délceg Amalfi áll az ügy hátterében. De kockázatos dolog egy varázslót kikosarazni. Aterpater – akinek már a körme is ősz az öregségtől – nagy ellenfél. És látszólag könnyű a dolga, mert rejtélyes módon eltűnik a királyi jogar. Elcsenője nem más, mint a tündéranya-szomorító kis Lala, Irisz szemefénye. Lala, aki nem szeret rubintáncot járni, aki soha nem akar szappanbuborékba utazni, aki Simon sassal barátkozik, és akinek – deríti ki diadalmasan a varázslói röntgenkészülék – emberszíve van. Ez pedig, a törvények… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

>!
Móra, Budapest, 2017
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153597 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Európa, Budapest, 2014
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794305
>!
Európa, Budapest, 2013
218 oldal · ISBN: 9789620794305 · Illusztrálta: Horváth Mónika, Gerhes Gábor

11 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Tündérkirálynő


Kedvencelte 79

Most olvassa 24

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Szabó Magda: Tündér Lala

Legkedvesebb Szabó Magda könyvem. Azaz ha igazságos szeretnél lenni az egyetlen amit a moly előtti életemben elolvastam az írónőtől. Majdnem Beáta lettem, de a szülész doktorbácsi inkább királykisasszonynak látott és meggyőzte anyumat, hogy jobban jár a királyi névvel mintha a mostanában olyan sűrűn adott Beátát kapom. (pedig tökéletes a hasonlóság és mivel a név sorsot is jelent talán lágyabb és kellemesebb jellemű lehetettem volna) Ilyen előzmények után akkor is szeretném ezt a mesét ha nem fűznének hozzá személyes érzelmek, de azt hiszem itt még sincs helye érzelgősségnek, Tündér Lala a magyar gyerekirodalom egyik legkiemelkedőbb gyöngyszeme. Sokadszorra könnyezem meg a közepét, és minden alkalommal találok benne valami új értelmet. Bármilyen hangulatban is olvasom, hozzám idomul, érzi a rezdüléseimet és azokra adja a tökéletes szívemben élő választ.
Kellett egy jó-tündér könyv, végre kicsit helyre rázódott a tündérértékelésem, bár néhol azért Lalával is egyetértve elismerem ez a tündérország kicsit túlságosan nyugisra és unalmasra sikeredett, de hát éppen ezért van ott Aterpater hogy felébressze a tespedésből.
Felnőtteknek is jószívűvel ajánlható, sőt a sok-sok mélyebb szirmai egy bizonyos kor után nyílnak ki teljesen.

2 hozzászólás
>!
eme P
Szabó Magda: Tündér Lala

Csatlakozom az előttem szólókhoz: tündéri. És letehetetlen. És végtelenül kedves, bájos, humoros, okos, varázslatos mese. Nem tudom, hogyan éri el ezt nálam Szabó Magda, de szinte mindegy, mit olvasok tőle, megérint. Úgy igazából. És mindig ad gondolkodnivalót.
Ezúttal egy kis tündérporonty lopózott be a szívembe, egy nem szabályos, bátor és vakmerő, nyugtalan és önfejű, vállakozó szellemű és imádnivaló kis emberszívű tündérgyerek. Tündértörvények és szabályok megsértője, Tündérvilág átalakítója, embergyerek vigasztalója, tündéranya szívszorítója-melengetője.
Hiába a szigorú szabályok, az Ember- és Tündérföld közti határok bizony eléggé összemosódnak. Főként, hogy, mint kiderül, spoiler. Lala története ezer szállal kötődik az emberek világához – annak minden gondjával-bajával és minden szépségével, értékével. Szabó Magda mesésen bűvöli bele a sztoriba az árvaság, apanélküliség korántsem vidám témáját vagy az anya-gyerek kapcsolat, a feltétlen szeretet, az önfeláldozás erejének példáját. És mindezt egy olyan nagy adag humorral, amekkorát nem feltételeztem Szabó Magdáról.
Maga a regényvilág remekül van felépítve – szentségtörés vagy sem, nekem a Harry Pottert juttatta eszembe. Nonvideor és konvertor, nunkvám és iterum, örömszörp és egyéb nyalánkságok várják az olvasót. És imádnivaló karakterek (kivéve persze azokat, akiken semmi imádnivaló nincs). Csill (:D), a patikus egyik kedvenc figurám, a kis Gigi úgyszintén, a maga igazlátó kis tükrös szarvacskájával, de sorolhatnám szinte az egész szereplőgárdát.
A gonosz Aterpater meg… Áhhh. Az ostoba és gátlástalan hatalmaskodók mintaképe. Mindent megtesz, amit a jó kis diktatúrák kialakítói meg szoktak tenni a hatalom felé vezető úton. Gondolom, nem meglepetés, hogy a buzgón morzézó Néma Hal sem lett a szívem csücske. Szegény Jusztin, nem is csodálom, hogy mindezt látva, és gondolatolvasó szemüvegétől is megfosztva, Tündérföld első ájulását produkálja. Hát ki más, ha nem épp a jogász. Nem is tudom, mi lenne vele, ha belecsöppene az itt és mába. Egyik ájulásból a másikba esne.
Még szerencse, hogy a tündérek szerint a tudomány egyenrangú a királyi hatalommal. És az sem rossz, ha a tudomány birtokosa elgondolkodik azon, mennyire van joga saját érdekeit az ország érdekei elé helyezni. A legfőbb jó pedig az, ha az előrelátható otthoni perpatvar ellenére szolgálatba lép. Mert az a bölcs uralkodó, aki tudja: aki az igazmondót száműzi, az nem való semmiféle hivatalra és az uralkodó, aki jogot sért, nem uralkodó többé. Ennyi szájbarágás még elmegy. Kell is, hogy értse az is, akinek újból kell járni az iskolát.

>!
Mariann_Czenema P
Szabó Magda: Tündér Lala

Gyerekkoromban kaptam a könyvet, molyos karrierem során kétszer olvastam el, de valójában a rádiójátékkal együtt úgy ötödik alkalomnál járok. És nem unom, minden valószínűség szerint sose fogom megunni.
Gyerekként biztos a szókincs, meg Lala személyisége bűvölt el, de mióta anya vagyok, folyton Irist féltem olvasás közben, vele lélegzem együtt, vele sírok. És pont úgy tennék, mint ő, egyszerűen mégis teljesen, az utolsó sejtjéig anya a karaktere, minden mást elhanyagolva, a fiának, fiáért élve – és megjegyeznem ami a legfontosabb, mindezt nem áldozatként megélve, feltüntetve!
Olyan természetesen anya, ahogy lélegzik, és ennél szebb emléket Szabó Magda nem is állíthatott volna az édesanyjának.

2 hozzászólás
>!
Chöpp P
Szabó Magda: Tündér Lala

A legelső könyv, amit az általános iskola felső osztályába lépve kikölcsönöztem az iskolai könyvtárból. Nem azért, mintha még nem olvastam volna, inkább azért, mert szerencsésen kellemes kezdésnek ítéltem egy újabb életszakaszba lépéshez. Márpedig ötödikbe lépni igen hatalmas életszakasz lépés, amit megfelelőképpen alá kell támogatni olvasmányilag. :)

5 hozzászólás
>!
mate55 
Szabó Magda: Tündér Lala

Előtört bennem a gyermeki énem. Betekintést nyertem egy olyan világba, mely sajnos már valamikor megszűnt bennem. De most bebizonyosodott, hogy csak megszűnt, de nem tűnt el teljesen. Előcsalogathatom, ismét átélhetem, s most már azt is tudom, hogyan lehetséges mindez. El kell repülni „Tündérországba”. Oda ahová Szabó Magda egy olyan remek, kerek kis történetet varázsolt, ami mély emberismeretről, gyermekszeretetről és szárnyaló fantáziáról tanúskodik. De van egy kis bibi. Félelem vesz körül. Annak a félelme, hogy a gyermekkor „érintése” múlófélben van spoiler. De nem ma, mert most elutaztam. Kiruccantam a gyermeki lélek játszóterére. Ma játék van, boldogság, harmónia, s mindennek éltetője az, amit a felnőttek csak úgy hívnak: „gondtalan gyermekkor”. És én óhatatlanul is megtörlöm a szemem. Nem azért, mert az átlagtól meghatóbb rész következik, hanem mert érzem, érzékelem, hogy hamarosan véget ér. Sietnem kell, össze kell szednem magam, újra felöltöm szerepeimet, s megpróbálom úgy becsukni a könyvet, ahogy azt egy felnőtthöz illik. És újból „bezáródnak a kapuk”.

4 hozzászólás
>!
sztimi53 P
Szabó Magda: Tündér Lala

Ha egy szóval kellene jellemeznem, azt írnám tündéri. Lala az emberszívű kisfiú olyan bonyodalmakat okoz Tündérországban, hogy csak egy hozzá hasonló csodabogár tudja kibogozni. Szabó Magda nem csak felnőtteknek és az ifjúságnak írt lenyűgöző történeteket, de a kicsiknek is. Hallgattam, s közben nevettem, borzongtam, sírtam. És akár milyen nehéz tudomásul vennünk, az emberek is tündérek. Alapból megkapná az öt csillagot, de mikor kiderül belőle, hogy a patikusok varázslók, sőt tündérkirályok is lehetnek, akkor megadtam a hatot is. Elgondolkoztam, hogy nevet változtatok és felveszem a Kencefice nevet. Csak egy bánatom van. Sosem fogom megtudni miben különbözik a tündérricinus a hagyományostól…

8 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai
Szabó Magda: Tündér Lala

Második nekifutásra az eddigi 4 csillagot felnyomtam 5-re. Amíg Aterpaterből elő nem jött a gonosz, addig csak uncsi volt, de aztán beindult az izgi, ezért változtattam véleményt.
Elsőre nem tetszett, de nem akartam lehúzni az átlagot, csak mert én nem szeretem Szabó Magdát, azóta már szeretem, ezért akartam neki új esélyt adni, hátha csak az előítéletem miatt nem tetszett. A Kis Gigi annyira kis cuki volt, hogy ő volt a töktotál kedvencem a könyvben.

>!
gab001 P
Szabó Magda: Tündér Lala

Túlzás nélkül állíthatom, hogy az egyik legjobb mesekönyv, amit valaha olvastam. Tetszett, hogy bár fiataloknak szól, mégsincs lebutítva. Szép a nyelvezete, ami ugyanakkor mégis nagyon olvasmányos. Nagyon jól felépített a világ és a karakterek is élnek. Az olvasó egyszerűen hinni akar benne, hogy létezik egy ilyen tündérvilág. A bonyodalom és a megoldás is érdekes és összetett. Sok olyan fordulat volt, amire nem számítottam. Épp ezért nagyon kíváncsi voltam, hogyan alakul a történet, nem tudtam letenni. Lalát nem igazán tudtam kedvelni eleinte, aztán valahogy mégis megtörtént. Írisz a kedvencem, talán mert tényleg anyaként viselkedik. Minden lapot átjár a szeretet.

>!
Móra, Budapest, 1972
238 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Würtz Ádám
5 hozzászólás
>!
bagie P
Szabó Magda: Tündér Lala

Szabó Magda és az ő gyerekkönyvei, meseregényei… Böbe és az ötcsillagok… Böbe és Szabó Magda viszonyának hullámzásai gyerek és ifjúsági könyveit imádom, a felnőtt könyveitől szenvedek a legtöbb esetben
Imádtam! Tündér Lala nevének hallatán mindig a gyerekkorom jutott eszembe, és a mesejáték, amit nem egyszer láttam, de sosem gondoltam bele, hogy igazándiból nem is emlékszem a történetre. Most elvarázsolt, újra gyerek voltam, és hittem a csodákban, a tündérekben, a varázslatokban, a szerelemben, a gyerekekben és a jóságban… szeretnék mindig gyerek maradni, és az ilyen könyvek segítenek ebben!

2 hozzászólás
>!
palastim
Szabó Magda: Tündér Lala

ZSENIÁLIS, mondom, egyszerűen: Z S E N I Á L I S ! ! !
A leges-legjobb mesekönyv, amit valaha olvastam!

Én nem találtam benne hibát; jókor is talált meg újra. 2011-ben kezdtem el olvasni, majd abbahagytam, de nem szedtem le az olvasmányaim közül, úgy voltam vele, majd úgyis hamarosan elolvasom. Nos, múlt héten kezdtem bele újra, mert már teljesen elfelejtettem addig mit is olvastam… :(

Annyira megtetszett és vitt az olvasás lendülete, hogy megfertőztem vele a lányomat is; neki esti mese gyanánt olvasom minden nap. Minden este úgy fekszik le: – Anyaaaaaa! olvasd még tovább!
– Nem, már késő van, holnap folytatom, vagy itt a könyv tessék! Olvasd tovább! ;) – mondom.
– Neeem, azt szeretném, ha te olvasnád fel!
– Akkor szép álmokat! :)

Minden este alig várjuk az esti mesét, kérdeztem tőle, hogy napközben is meséljek-e belőle, de azt mondta, majd csak este…

Szóval számomra nincs szebb mese az anyai szeretetről, s a gyermeki ragaszkodásról, mint a Tündér Lala. Olvasva kivirul az ember körül minden: sokkal színesebbek a színek, sokkal harsányabb a természet és sokkal jobban szeret az ember.
Nagy kár, nagyon nagy kár, hogy manapság már nem írnak ilyen fantáziadús, szeretettelteli szép mesekönyveket!

Mindenkinek kötelezővé tenném, nemtől, kortól függetlenül, mert az üzenete nem más: szeress minden elvárás nélkül és légy áldozatkész, s akkor a világ olyan szép lesz, mint amilyen te magad vagy!

Nagyon köszönöm Szabó Magdának ezt a mesét.

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
kristina_b

Azt kell nekik mondani, hogy jó napot kívánok, mert az embereknek nem mindegyik napjuk jó.

6 hozzászólás
>!
Kata_Bogyo

A palota legtetején, a legtávolabbi szárny legutolsó helyiségében volt a könyvtár. Nyuli, a könyvtáros, akiről az a pletyka járta, hogy sosem alszik, annyira szeret olvasni, egyáltalán nem lepődött meg, hogy Lalát ilyen későn a könyvtárban látja, mert Olvasó Nyulit semmi más nem érdekelte, csak a könyvek, éppen ezért kilenc pár szemmel és két zseblámpával született, nyolc pár szemét mindig a nyakában hordta egy zsinóron, és cserélgette, hogy bírja az állandó olvasást, a két zseblámpa meg többnyire a fejére volt szerelve, s előre is, hátra is nagy fényt vetett, mert Nyuli néha egyszerre két könyvet is olvasott, ilyenkor a tarkójára is feltett egy garnitúra szemet, hogy hátul is láthasson.

169. oldal (Bp. : Móra, 1983)

4 hozzászólás
>!
Chrissie

Omikron megtörölte a homlokát. Jó szerencse, hogy halhatatlannak született, ez a fiú a sírba vinné.

56. oldal (Móra, 1983)

>!
sztimi53 P

Írisz némán nézte a kavicsot. Tündérországban drágakőből van a sóder.

76. oldal, Európa, 2008.

5 hozzászólás
>!
Chrissie

Hogyan és miért, azt nem tudja, de csodákon nem is érdemes gondolkozni.

125. oldal (Móra Ferenc Könyvkiadó, 1983.)

>!
sztimi53 P

Borzasztó, hogy nem tudsz megszeretni, hogy annyira utálsz! Ma kíváncsiságból bekapcsoltam az utálóméteremet, hogy megnézzem, mennyire irtózol tőlem. Hát az rekord volt, Írisz! Élőlényt így még nem gyűlöltek, ahogy te utálsz engem.

168. oldal, Európa, 2008.

>!
sztimi53 P

(…) ne ijedjetek meg, de közölnöm kell veletek valamit, amit nem lesz egyszerű tudomásul vennetek. Az emberek is tündérek.

210. oldal

>!
Elsie

– Mióta szokás számon kérni az uralkodó tetteit?
– Amióta törvény van.

93. oldal

>!
habosvilla

Bár ne álmodtam volna, akkor nem fájna így, hogy valamit, amim nem is volt, elvesztettem.

>!
Kata_Bogyo

Írisz királynő és barátaim, ne ijedjetek meg, de közölnöm kell veletek valamit, amit nem lesz egyszerű tudomásul vennetek. Az emberek is tündérek. (…) Ha nem gondolkoznak, rossz tündérek, ha gondolkoznak, mindig jók.

210. és 212. oldal (Bp. : Móra, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: tündér

Hasonló könyvek címkék alapján

Mészáros Bori: Az álomtündér
Treszkony Katalin: Hupszli
Rosie Banks: Csillámpart
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Harcos Bálint: Petya és Tulipán
Lackfi János: Kövér Lajos színre lép
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül