22. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
33. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
52. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Tündér ​Lala 746 csillagozás

Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala Szabó Magda: Tündér Lala

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Irisz ​tündérkirálynő örök birodalma fölött beborult az ég: haragszik a varázsló, a hatalmas erejű szereket kotyvasztó vén Aterpater. Hiába öltötte fel a legszebb alakját – fövenyszőke hajú daliaként toppant a szép Irisz elé –, hiába festette ábrándos pillantású kékre eredetileg gonosz-piros szemét: a kétszázezer éves kérő kosarat kapott. S hogy miért? Az igazat kiáltó egyszarvú kis Gigi jóvoltából az országhatárokon belül ez már nem titok: a testőrök nagyszerű kapitánya, a délceg Amalfi áll az ügy hátterében. De kockázatos dolog egy varázslót kikosarazni. Aterpater – akinek már a körme is ősz az öregségtől – nagy ellenfél. És látszólag könnyű a dolga, mert rejtélyes módon eltűnik a királyi jogar. Elcsenője nem más, mint a tündéranya-szomorító kis Lala, Irisz szemefénye. Lala, aki nem szeret rubintáncot járni, aki soha nem akar szappanbuborékba utazni, aki Simon sassal barátkozik, és akinek – deríti ki diadalmasan a varázslói röntgenkészülék – emberszíve van. Ez pedig, a törvények… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2022
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634860303 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 2021
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634860303 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Debrecen, 2020
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634860303 · Illusztrálta: Békés Rozi

17 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Amalfi kapitány · Csill · Jusztin · Tündér Lala · Aterpater · Beáta · Nyuli · Omikron · Péter · Tündérkirálynő


Kedvencelte 144

Most olvassa 30

Várólistára tette 242

Kívánságlistára tette 150

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

pannik>!
Szabó Magda: Tündér Lala

Szabó Magda Tündér Lalájára nem találok szavakat. Talán össze kellene gyűjtenem az összes hasonló jelzőt mint a zseniális meg a lenyűgöző és felsorakoztatni itt az értékelés elején, de még az sem lenne egészen kifejező erre a könyvre és azokra az érzéshullámokra amiket keltett bennem.

Imádtam olvasni. Ennyire szépen megírt történettel ritkán lehet találkozni. Hogy-hogy nem lett ez világhírű mese? Miért nincs ebből csodaszép mesefilm vagy animációs film, ami bejárta volna a világot???? Nem is értem…
Pedig annyira szép, zseniális, lenyűgöző és ráadásul még tanulságos is, minden kis részlete a helyén, emberségből is látunk benne tanítást rendesen. Minden szereplőjét nagyon szerettem és az egész tündérvilágot a tündérszokásokkal.
Biztos, hogy újra fogom olvasni, mert ezt egyszer nem elég :)

28 hozzászólás
csillagka>!
Szabó Magda: Tündér Lala

Legkedvesebb Szabó Magda könyvem. Azaz ha igazságos szeretnél lenni az egyetlen amit a moly előtti életemben elolvastam az írónőtől. Majdnem Beáta lettem, de a szülész doktorbácsi inkább királykisasszonynak látott és meggyőzte anyumat, hogy jobban jár a királyi névvel mintha a mostanában olyan sűrűn adott Beátát kapom. (pedig tökéletes a hasonlóság és mivel a név sorsot is jelent talán lágyabb és kellemesebb jellemű lehetettem volna) Ilyen előzmények után akkor is szeretném ezt a mesét ha nem fűznének hozzá személyes érzelmek, de azt hiszem itt még sincs helye érzelgősségnek, Tündér Lala a magyar gyerekirodalom egyik legkiemelkedőbb gyöngyszeme. Sokadszorra könnyezem meg a közepét, és minden alkalommal találok benne valami új értelmet. Bármilyen hangulatban is olvasom, hozzám idomul, érzi a rezdüléseimet és azokra adja a tökéletes szívemben élő választ.
Kellett egy jó-tündér könyv, végre kicsit helyre rázódott a tündérértékelésem, bár néhol azért Lalával is egyetértve elismerem ez a tündérország kicsit túlságosan nyugisra és unalmasra sikeredett, de hát éppen ezért van ott Aterpater hogy felébressze a tespedésből.
Felnőtteknek is jószívűvel ajánlható, sőt a sok-sok mélyebb szirmai egy bizonyos kor után nyílnak ki teljesen.

3 hozzászólás
gabiica P>!
Szabó Magda: Tündér Lala

Le a kalappal. Számomra egy tényleg az egyik legjobb mese, amit valaha olvastam. Eszméletlenül élveztem, hihetetlenül fantáziadús, olvasmányos és izgalmas. Le sem bírtam tenni. Szabó Magda ismét bizonyította számomra sokoldalúságát és nagyszerűségét.
Imádtam minden egyes mondatát, Lala történetét. Imádtam Csillt, az utolsó mondatával feltette a pontot az I-re, vagy stílszerűen szólva a spoiler.
Zseniális volt az egész, úgy, ahogy volt. Imádtam Gigit, Íriszt és Amalfit is, sőt, szerintem felsorolhatnám az összes szereplőt. Bátran ajánlom felnőtteknek, gyerekeknek, örök érvényű, csodás könyv ez!

eme>!
Szabó Magda: Tündér Lala

Csatlakozom az előttem szólókhoz: tündéri. És letehetetlen. És végtelenül kedves, bájos, humoros, okos, varázslatos mese. Nem tudom, hogyan éri el ezt nálam Szabó Magda, de szinte mindegy, mit olvasok tőle, megérint. Úgy igazából. És mindig ad gondolkodnivalót.
Ezúttal egy kis tündérporonty lopózott be a szívembe, egy nem szabályos, bátor és vakmerő, nyugtalan és önfejű, vállakozó szellemű és imádnivaló kis emberszívű tündérgyerek. Tündértörvények és szabályok megsértője, Tündérvilág átalakítója, embergyerek vigasztalója, tündéranya szívszorítója-melengetője.
Hiába a szigorú szabályok, az Ember- és Tündérföld közti határok bizony eléggé összemosódnak. Főként, hogy, mint kiderül, spoiler. Lala története ezer szállal kötődik az emberek világához – annak minden gondjával-bajával és minden szépségével, értékével. Szabó Magda mesésen bűvöli bele a sztoriba az árvaság, apanélküliség korántsem vidám témáját vagy az anya-gyerek kapcsolat, a feltétlen szeretet, az önfeláldozás erejének példáját. És mindezt egy olyan nagy adag humorral, amekkorát nem feltételeztem Szabó Magdáról.
Maga a regényvilág remekül van felépítve – szentségtörés vagy sem, nekem a Harry Pottert juttatta eszembe. Nonvideor és konvertor, nunkvám és iterum, örömszörp és egyéb nyalánkságok várják az olvasót. És imádnivaló karakterek (kivéve persze azokat, akiken semmi imádnivaló nincs). Csill (:D), a patikus egyik kedvenc figurám, a kis Gigi úgyszintén, a maga igazlátó kis tükrös szarvacskájával, de sorolhatnám szinte az egész szereplőgárdát.
A gonosz Aterpater meg… Áhhh. Az ostoba és gátlástalan hatalmaskodók mintaképe. Mindent megtesz, amit a jó kis diktatúrák kialakítói meg szoktak tenni a hatalom felé vezető úton. Gondolom, nem meglepetés, hogy a buzgón morzézó Néma Hal sem lett a szívem csücske. Szegény Jusztin, nem is csodálom, hogy mindezt látva, és gondolatolvasó szemüvegétől is megfosztva, Tündérföld első ájulását produkálja. Hát ki más, ha nem épp a jogász. Nem is tudom, mi lenne vele, ha belecsöppene az itt és mába. Egyik ájulásból a másikba esne.
Még szerencse, hogy a tündérek szerint a tudomány egyenrangú a királyi hatalommal. És az sem rossz, ha a tudomány birtokosa elgondolkodik azon, mennyire van joga saját érdekeit az ország érdekei elé helyezni. A legfőbb jó pedig az, ha az előrelátható otthoni perpatvar ellenére szolgálatba lép. Mert az a bölcs uralkodó, aki tudja: aki az igazmondót száműzi, az nem való semmiféle hivatalra és az uralkodó, aki jogot sért, nem uralkodó többé. Ennyi szájbarágás még elmegy. Kell is, hogy értse az is, akinek újból kell járni az iskolát.

Ferger_Jolcsi P>!
Szabó Magda: Tündér Lala

Nekem nagyon tetszett ez a történet, igazi tündérmese, ami nem csak a gyerekeket ejti rabul. A sok fantasy lény jól ki lett dolgozva, szoros együttműködésben élnek ebben a világban, kezdve Gigitől, a kis egyszarvútól, az óriásokon át egészen a tündérekig. Alapvetően a tündérek világában zajlanak az események, de hogy bonyodalom is legyen, van benne egy gonosz varázsló is. spoiler Nekem Amalfi kapitány, a kis Gigi és Csill voltak a kedvenc karaktereim. Csak azt sajnálom, hogy ilyen rövid ez a kötet, szívesen olvastam volna még tovább.

Mariann_Czenema P>!
Szabó Magda: Tündér Lala

Gyerekkoromban kaptam a könyvet, molyos karrierem során kétszer olvastam el, de valójában a rádiójátékkal együtt úgy ötödik alkalomnál járok. És nem unom, minden valószínűség szerint sose fogom megunni.
Gyerekként biztos a szókincs, meg Lala személyisége bűvölt el, de mióta anya vagyok, folyton Irist féltem olvasás közben, vele lélegzem együtt, vele sírok. És pont úgy tennék, mint ő, egyszerűen mégis teljesen, az utolsó sejtjéig anya a karaktere, minden mást elhanyagolva, a fiának, fiáért élve – és megjegyeznem ami a legfontosabb, mindezt nem áldozatként megélve, feltüntetve!
Olyan természetesen anya, ahogy lélegzik, és ennél szebb emléket Szabó Magda nem is állíthatott volna az édesanyjának.

2 hozzászólás
csgabi P>!
Szabó Magda: Tündér Lala

Gyerekkorom könyve, gyerekkorom filmsorozata elevenedett meg ismét nyáron a Szabó Magda 100+1 kihíváson. A kihívást ugyan elbuktam, mert kegyetlen ám, hogy az ember arra szánja el magát, hogy immár második éve minden hónapban elolvas egy SzM-könyvet, de jó volt az a néhány, amit sikerült elolvasnom, meghallgatnom 2018-ban. :-)
Ezek közé tartozik ez az ifjúsági regény is. Olvasás közben akaratlanul is a film szereplői voltak a szemem előtt, hiszen előbb láttam gyerekként a televízióban, mint olvastam volna. de jól van ez így. Nekem ilyenek a Tündér Lala szereplői. :-)
Jó kis mese, hasonlóan a szerző más meséihez, mint például a Sziget-kék.

gab001>!
Szabó Magda: Tündér Lala

Túlzás nélkül állíthatom, hogy az egyik legjobb mesekönyv, amit valaha olvastam. Tetszett, hogy bár fiataloknak szól, mégsincs lebutítva. Szép a nyelvezete, ami ugyanakkor mégis nagyon olvasmányos. Nagyon jól felépített a világ és a karakterek is élnek. Az olvasó egyszerűen hinni akar benne, hogy létezik egy ilyen tündérvilág. A bonyodalom és a megoldás is érdekes és összetett. Sok olyan fordulat volt, amire nem számítottam. Épp ezért nagyon kíváncsi voltam, hogyan alakul a történet, nem tudtam letenni. Lalát nem igazán tudtam kedvelni eleinte, aztán valahogy mégis megtörtént. Írisz a kedvencem, talán mert tényleg anyaként viselkedik. Minden lapot átjár a szeretet.

>!
Móra, Budapest, 1972
238 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Würtz Ádám
6 hozzászólás
Chöpp >!
Szabó Magda: Tündér Lala

A legelső könyv, amit az általános iskola felső osztályába lépve kikölcsönöztem az iskolai könyvtárból. Nem azért, mintha még nem olvastam volna, inkább azért, mert szerencsésen kellemes kezdésnek ítéltem egy újabb életszakaszba lépéshez. Márpedig ötödikbe lépni igen hatalmas életszakasz lépés, amit megfelelőképpen alá kell támogatni olvasmányilag. :)

5 hozzászólás
joopsy>!
Szabó Magda: Tündér Lala

Másodszor kezdtem bele ebbe a könyvbe, mert először annyira gyerekesnek éreztem, hogy nem gondoltam, hogy nekem ezt el kellene olvasnom. De a kihívások miatt muszáj volt újra napirendre tűzni, így hát kapott egy újabb esélyt. Nagyon megérte, mert bámulatos fantáziavilágot tapasztalhattam meg. Olyan részleteket kaptam, amitől tényleg a tündérek birodalmában érezhettem magam. Nagyon tetszett. Nagyon aranyos volt.
A gonoszt nagyon lehet utálni és a jóval nagyon könnyű azonosulni. A kedvenc szereplőm Dagi volt, az óriás, aki nem volt kifejezetten okos és rém egyszerűen gondolkozott mindenről. :)
Ez a könyv kiváló lehet arra, hogy a gyerekeknek megmutassuk, hogy mi a különbség a jó és a rossz között. Hogy minden döntésünknek következménye van és hat másokra. Megtanítja, hogy igenis érdemes önmagunkat adni és bemutatja, mi az igaz szeretet.
És nem mellékesen van benne „eccarvú”. :))

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

kristina_b>!

Azt kell nekik mondani, hogy jó napot kívánok, mert az embereknek nem mindegyik napjuk jó.

9 hozzászólás
Jagika P>!

Szeressenek a tieid olyan hűséggel, amilyennel te tudsz szeretni […]

Kapcsolódó szócikkek: hűség · szeretet
15 hozzászólás
Cicu>!

Hogyan és miért, azt nem tudja, de csodákon nem is érdemes gondolkozni.

125. oldal (Móra Ferenc Könyvkiadó, 1983.)

Kata_Bogyo>!

A palota legtetején, a legtávolabbi szárny legutolsó helyiségében volt a könyvtár. Nyuli, a könyvtáros, akiről az a pletyka járta, hogy sosem alszik, annyira szeret olvasni, egyáltalán nem lepődött meg, hogy Lalát ilyen későn a könyvtárban látja, mert Olvasó Nyulit semmi más nem érdekelte, csak a könyvek, éppen ezért kilenc pár szemmel és két zseblámpával született, nyolc pár szemét mindig a nyakában hordta egy zsinóron, és cserélgette, hogy bírja az állandó olvasást, a két zseblámpa meg többnyire a fejére volt szerelve, s előre is, hátra is nagy fényt vetett, mert Nyuli néha egyszerre két könyvet is olvasott, ilyenkor a tarkójára is feltett egy garnitúra szemet, hogy hátul is láthasson.

169. oldal (Móra, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár · könyvtáros · Nyuli
5 hozzászólás
Cicu>!

Omikron megtörölte a homlokát. Jó szerencse, hogy halhatatlannak született, ez a fiú a sírba vinné.

56. oldal (Móra, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: Omikron · Tündér Lala
sztimi53>!

Írisz némán nézte a kavicsot. Tündérországban drágakőből van a sóder.

76. oldal, Európa, 2008.

5 hozzászólás
sztimi53>!

[…] ne ijedjetek meg, de közölnöm kell veletek valamit, amit nem lesz egyszerű tudomásul vennetek. Az emberek is tündérek.

210. oldal

habosvilla>!

Bár ne álmodtam volna, akkor nem fájna így, hogy valamit, amim nem is volt, elvesztettem.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
Hugh Lofting: Doktor Dolittle Afrikában
Lewis Carroll: Aliz kalandjai Csodaországban
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály
Carlo Collodi: Pinokkio
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Carlo Collodi: Pinocchio kalandjai
Lewis Carroll: Alice a Csodák országában
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme