88. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Születésnap 695 csillagozás

Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap

Mennyi mindent vár Illés Bori attól a májusi vasárnaptól, amelyen betölti tizennegyedik évét! Úgy érzi, ez a nap határkő lesz életében, ettől a naptól fogva nagylánynak tekintheti magát, s nagylánynak tekintik a felnőttek is. De a várva várt tizennegyedik születésnap csak csalódást, keserűséget tartogat Bori számára. Az igazi születésnap, amely véget vet a gyermekkornak, nem esik egybe a naptár szerinti születésnappal. Váratlanul érkezik a kislány életébe az első komoly próbatétel, amely eldönti: nagylány-e már Illés Bori, kiérdemli-e a felnőttek bizalmát. Szabó Magda kitűnő regénye az igazi születésnap történetét meséli el a fiatal lányolvasóknak.

Eredeti megjelenés éve: 1962

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Pöttyös könyvek, Aranykürt kiskönyvtár, Szabó Magda

>!
Móra, Budapest, 2017
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157724
>!
Móra, Budapest, 2015
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634151715 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Európa, Budapest, 2008
280 oldal · ISBN: 9789630785662

11 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Illés Bori

Helyszínek népszerűség szerint

Miskolc


Kedvencelte 169

Most olvassa 29

Várólistára tette 169

Kívánságlistára tette 78


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Szabó Magda: Születésnap

Újabb remek történetbe botlottam. Az elején nem gondoltam volna, hogy tetszeni fog, kifejezetten zavart Bori jelleme, aztán ahogy ő is megváltozott, úgy a véleményem is. Nagyon gyönyörű lányregény, csodálatos volt. A jellemfejlődés, amin talán minden lány keresztül meg, tökéletesen ábrázolt, az olvasó ezáltal sokkal valószerűbbnek érzi az egészet. Imádtam!

6 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai
Szabó Magda: Születésnap

Valamilyen csoda folytán imádtam ezt is! Most aztán már több Szabó Magda könyvet imádtam, mint amennyi nem tetszett, elbillent a mérleg.
Kezdem azzal, hogy az első száz oldalt úgy, ahogy van, utáltam, a Bori ostobasága miatt. Nem is hittem volna, hogy ezen változtatni lehet, /így jártam Jaime Lannisterrel is/ persze, lehetett. Aztán elkezdtek a szereplők igazi árnyalatokat kapni, és imádtam mindent.
Micsoda jó egy fejlődésregény ez!
Mennyi mindent megvilágított!
De jó volt!

3 hozzászólás
>!
csgabi MP
Szabó Magda: Születésnap

Gimnazista voltam, amikor olvastam ezt a könyvet, és igazán kedvenc lett, az Álarcosbállal együtt. Most újraolvastam – szeptemberben – egy Szabó Magda-kihívás kapcsán. Már fájt a sok komolyan Szabó Magda-könyv, gondoltam, előveszek egy ifjúságit. Tudtam én, hogy ez sem lesz könnyű menet, de azért ez sem volt semmi. Jó volt feleleveníteni az emlékeimet.
Fontos könyv ez is.

>!
EssentialHencsi P
Szabó Magda: Születésnap

Vannak könyvek, amik sosem mennek ki a divatból. A Születésnap ilyen. Számtalanszor olvastam, tizenévesen együtt nőttem fel Borival, most, túl a negyvenen pedig olyan büszke vagyok rá, mintha a saját lányom lenne.
Szabó Magda lányregényei azért csodálatosak, mert hitelesek, nem túlzóak, nem csapnak át rózsaszínű unikornispukiba, romantikus nyáltengerbe, egyszerűen csak igaziak. És lám, lehet ezt farkasember és vámpír nélkül is.

>!
pannik P
Szabó Magda: Születésnap

Tetszett, szerettem nagyon.
Mélyenszántó, lelketborzoló írás ez is és most már biztos, hogy Szabó Magda nekem nagy kedvencemmé vált.
Elképesztően jól tud jellemrajzot írni és a cselekmény szálait szőni. A karakterek szinte ismerőseim, még az arcukat is látom, a vonásaikat könnyen el tudom képzelni.
Szeretem ezt a miliőt, ahol az emberek egymáshoz még emberségesen viszonyulnak (többnyire, hiszen negatív szereplő azért itt is akad). Szeretem, hogy minden jóra fordul, még ha közben nehéz is, szúr is, fáj is, gyötrelmes is, de aztán csak kialakul.
Végül szeretem, hogy erőteljesen ott a tanítás a sorok között, szinte kitüremkedik. Akinek van szeme, az látja, akinek van sütnivalója, az érti is…

>!
molyok11
Szabó Magda: Születésnap

Történet arról, hogy:
– milyen jó gyereknek lenni
– milyen egy jó gyermek- és ifjúsági regény
– azt érzed, hogy jó lenne felnőttnek lenni,
és rájössz, hogy milyen jó gyermeknek lenni
– a felnőttséget nem lehet egy bizonyos korhatárhoz kötni

Jó cselekményszövés, kiváló képi láttatóerő és jellemrajz. Fejlődésregény.
Ha akarod, hogy legyen sütnivalód, akkor el kell olvassad!
Nálam jelenleg egy Szabó Magda-torony ágaskodik, könyvtáriak, úgyhogy ideje születésnapomra kérni egy Szabó Magda-kötetet! Csodajó, csodaszép, csoda csoda hátán.

>!
avidreader
Szabó Magda: Születésnap

Huha! Szavak nelkul maradtam!
Eddig meg csak egy konyvet olvastam az irononek, ami nem gyozott meg arrol, hogy tud szamomra megfelelo konyvet irni, erre tessek, Szuletesnap!
Talan jobb lett volna, ha harom evvel elobb kerul ez a regeny a kezembe, mert segitett volna az emberismeretben es a szellemi erettsegem fejlodeseben, megkimelt volna par csalodastol, de talan jobb is, hogy sajat hibambol tanultam, ahogyan Bori is. Kellett valami, ami felnyissa a szemeit, es a valosagot lassa, hogy kilepjen az alomvilagabol, mert egy 14 evesnek mar tudnia kell, mivel all szemben es felnoni az akadalyok lekuzdesehez.
Osszessegeben megszerettem a konyvet, megallapithattam, hogy nem szamit, milyen evet irunk, az emberek nem valtoznak, mindig lesznek azok a bizonyos „jo” es „rossz” karakterek a regenyekben, amiket nyilvan az irono is a valosagbol ihletett, es napjainkban is korulvesznek, mindig mas alarcban.

>!
Coffee I
Szabó Magda: Születésnap

Mekkorát visítottam az utolsó mondatnál. XD

Nagyon aranyos kis történet, imádtam. Amikor a kezembe vettem, már éreztem, ez az én könyvem. Nekem is van egy Rudolfom, nekem is volt egy Auer Szilvia barátnőm ilyen idős koromban. Szerencsére sikerült elszakadnom ettől a barátságtól.
De imádtam ezt a könyvet. :) Hogy fog hiányozni… :)

2 hozzászólás
>!
klaratakacs +SP
Szabó Magda: Születésnap

Álmodozás és egy nagy zuhanás. Illés Bori álmodozó, olyan igazi tizenéves, a hatvanas évek elején. Érdekes módon ő arról álmodozik, hogy férjhez megy végre, nem lesz már „kislányom”. A mai tizenévesek nem ilyen álmokat űznek. Az igaz, hogy Bori is a gyerekkor naivságával úgy gondolja, azzal, hogy felnőtt lesz, nem lesz többet utasítgatva, az milyen jó. Majd szembesül a világ rideg arcával, azzal, hogy a legjobb barátnője spoiler, azzal, hogy édesanyja balesetével mi hárul rá. Felnő a feladathoz, bár sokszor füllent, de jó cél érdekében teszi és ez végre nem a nejlonruha. Segítséget is kap, azoktól, akiket semmibe vett, de ez már a tanító jellege a könyvnek.
Szabó Magda már tanárnő volt, maikor ezt a könyvet írta. Nemcsak hatalmas gyereklélek ismeretről árulkodik ez a könyv, hanem tökéletesen visszaadja a városi hétköznapokat 15 évvel a háború után. Ennek nyomait viselik a mellékszereplők is, Jutka, akinek nincsenek szülei, csak egy ceruzakabátja, az öreg Varjas, akinek lába nincs, apa, aki a húgát vesztette el. Mind-mind sokat ad a hangulathoz, remek szereplők.
Szabó Magdát olvasni pedig a szemnek és agynak külön élmény, a szavak gazdagsága, sorrendje, a bennünk táncoló ízek, színek miatt.

>!
bagie P
Szabó Magda: Születésnap

Annyira Illés Bori voltam … még huszonévesen is … 33 évesen lettem felnőtt …
Miért maradt ki nekem ez a könyv tiniként? Talán előbb megérthettem volna, hogy felesleges a hiszti a felnőttségért…jó gyereknek lenni, ameddig csak lehet.


Népszerű idézetek

>!
Cheril

Voltaképpen elég, ha egyetlenegy valaki tudja az emberről az igazságot. Elég ahhoz, hogy az ember élni tudjon.

215. oldal

>!
GSzabina 

Mióta bizonyosan tudom, hogy gyerek vagyok – tűnődött a kislány –, mindenki úgy beszél velem, mint egy felnőttel!

196. oldal

>!
Miamona

Hogy ismerkedik meg az ember valakivel, akit egész életében ismert, csak hát azért úgy látszik: mégsem?

222. oldal (Móra Ferenc Könyvkiadó - 1962)

>!
Anó P

A magyar nem volna rossz tantárgy, csak ne kellene nyelvtant tanulni, dolgozatot írni és műveket elemezni. A magyart valahogy rosszul tanítják, mert a magyart csak hallgatni volna szabad, nem pedig magolni.

5. oldal

>!
Miamona

„Milyen bonyolult minden – gondolta zavartan –, a legegyszerűbb dolgok is. Mit tudunk egymásról mi, emberek? Alig valamit. Többet kellene beszélgetnünk…”

261. oldal (Móra Ferenc Könyvkiadó - 1962)

>!
Valcsa P

– Addig örülj, amíg gyerek vagy, míg gondolkoznak helyetted.

1 hozzászólás
>!
Trudiz

(…) mindent jóvá lehet tenni, ha akarjuk.

268. oldal

>!
GSzabina 

A felnőttek néha abból indulnak ki, hogy annak, aki fiatal, eleve nem lehet jogos kifogása.

86. oldal

>!
Miamona

Nem volt mit mondaniok egymásnak: az öröm súlyos volt, majdnem anyagszerű, kézzel fogható, minden szó csak sutává tette volna a villogó pillanatot.

261. oldal (Móra Ferenc Könyvkiadó - 1962)

>!
savanyka

– Ne bőgj! Nem lesz sok örömed bennem. És ha valaha véletlenül elvennélek feleségül, úgy gyere hozzám, hogy te is akartad.

2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Aranyeső
Tali Gitta: Jókor jöttél
Fekete István: Téli berek
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Mándy Iván: Csutak és a szürke ló
Nagy Méda: A Szalánczy-lányok szerencséje
Jeszenszkyné T. Irén: Ahol a szívek találkoznak
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz