36. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
47. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
98. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Születésnap 864 csillagozás

Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap Szabó Magda: Születésnap

Mennyi mindent vár Illés Bori attól a májusi vasárnaptól, amelyen betölti tizennegyedik évét! Úgy érzi, ez a nap határkő lesz életében, ettől a naptól fogva nagylánynak tekintheti magát, s nagylánynak tekintik a felnőttek is. De a várva várt tizennegyedik születésnap csak csalódást, keserűséget tartogat Bori számára. Az igazi születésnap, amely véget vet a gyermekkornak, nem esik egybe a naptár szerinti születésnappal. Váratlanul érkezik a kislány életébe az első komoly próbatétel, amely eldönti: nagylány-e már Illés Bori, kiérdemli-e a felnőttek bizalmát. Szabó Magda kitűnő regénye az igazi születésnap történetét meséli el a fiatal lányolvasóknak.

Eredeti megjelenés éve: 1962

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra · Aranykürt kiskönyvtár Móra · Szabó Magda Európa

>!
Móra, Budapest, 2017
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157724
>!
Móra, Budapest, 2015
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634151715 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Európa, Budapest, 2008
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785662

11 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Illés Bori

Helyszínek népszerűség szerint

Miskolc


Kedvencelte 209

Most olvassa 31

Várólistára tette 235

Kívánságlistára tette 114


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Szabó Magda: Születésnap

Az Abigél után ez az első Szabó Magda kötet, amit a kezembe vettem. Nagyon tetszett! Elsőre nem hittem volna, hogy Illés Bori története ilyen közel kerül hozzám. A májusi vasárnapon, amikor főszereplőnk betölti tizennegyedik évét, nem éppen pozitív hősként tündököl előttünk. Csak a saját vágyai vezetik, nincs tekintettel semmire és senkire, ő bizony férjhez akar menni! Az Eperjes Benjámin utca lakói mind próbálnak útmutatást adni ennek az álomvilágban élő gyereknek, de ő nem veszi észre a körülötte zajló dolgokat. Egy megrázó esemény kell ahhoz, hogy rájöjjön, vannak fontosabb dolgok is a gyermeki vágyainál. Ráeszmél, kikkel él egy fedél alatt, kik az igazi barátai, mivel tud hasznos tagja lenni egy közösségnek, hogy tud igazán felnőttként viselkedni. Bár a könyv elsősorban az ifjúságnak íródott, azt gondolom ez a történet mindenkinek szól. Nemcsak a gyorsan felnőni vágyó kamaszoknak, hanem azoknak az önérdekvezérelt üzemmódban élő felnőtteknek is, akik csak magukra gondolnak és nincsenek tekintettel másokra. Olvassátok el, megéri!

>!
Móra, Budapest, 1979
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 963111600x · Illusztrálta: Reich Károly
7 hozzászólás
gabiica P>!
Szabó Magda: Születésnap

Újabb remek történetbe botlottam. Az elején nem gondoltam volna, hogy tetszeni fog, kifejezetten zavart Bori jelleme, aztán ahogy ő is megváltozott, úgy a véleményem is. Nagyon gyönyörű lányregény, csodálatos volt. A jellemfejlődés, amin talán minden lány keresztül meg, tökéletesen ábrázolt, az olvasó ezáltal sokkal valószerűbbnek érzi az egészet. Imádtam!

6 hozzászólás
Slezi96 >!
Szabó Magda: Születésnap

Őszintén már régebben is szemezgettem a könyv elolvasásával, de akkor még nem vettem rá magam. A borítója volt az, ami miatt kicsit tartottam tőle, hogy elolvassam. Bevallom nekem nem tetszett, még most sem igazán tetszik, de nem szabad a borító alapján ítélni, hiszen a történet, amit elmesél sokat ad az olvasónak, nekem is sokat adott. Tanulságos kötet.

Összehasonlítva az Abigél című könyvével, azt kell mondjam, hogy az általam olvasott kötetek közül, – ami eddig 3 darab – nem veszi át a kedvenc helyét a Születésnap. Még mindig az Abigél a favorit.

Gyönyörű történet egy lány jellemfejlődéséről, felnőtté válásának rögös útjáról.
Bár ifjúsági regény, bátran ajánlom felnőtteknek is, hiszen nem csak a fiatalok tanulhatnak Szabó Magdától, hanem a felnőttek is.
https://ediverzum.wordpress.com/2021/01/25/szabo-magda-…

2 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Szabó Magda: Születésnap

Valamilyen csoda folytán imádtam ezt is! Most aztán már több Szabó Magda könyvet imádtam, mint amennyi nem tetszett, elbillent a mérleg.
Kezdem azzal, hogy az első száz oldalt úgy, ahogy van, utáltam, a Bori ostobasága miatt. Nem is hittem volna, hogy ezen változtatni lehet, /így jártam Jaime Lannisterrel is/ persze, lehetett. Aztán elkezdtek a szereplők igazi árnyalatokat kapni, és imádtam mindent.
Micsoda jó egy fejlődésregény ez!
Mennyi mindent megvilágított!
De jó volt!

3 hozzászólás
csgabi P>!
Szabó Magda: Születésnap

Gimnazista voltam, amikor olvastam ezt a könyvet, és igazán kedvenc lett, az Álarcosbállal együtt. Most újraolvastam – szeptemberben – egy Szabó Magda-kihívás kapcsán. Már fájt a sok komolyan Szabó Magda-könyv, gondoltam, előveszek egy ifjúságit. Tudtam én, hogy ez sem lesz könnyű menet, de azért ez sem volt semmi. Jó volt feleleveníteni az emlékeimet.
Fontos könyv ez is.

ziara>!
Szabó Magda: Születésnap

Tökéletes ifjúsági regény, amelyen nem fogott az idő vasfoga. Eltelt 60 év, mióta először megjelent, de szerintem ugyanazt a hatást éri el, mint akkoriban. Bár nem igazán tartozom már a célközönségéhez, sajnos.
Szabó Magda úgy tudott apró dolgokról is írni, hogy belesajdul az ember szíve…
Örülök, hogy olvashattam!

Ibanez P>!
Szabó Magda: Születésnap

„Csak ez a kicsi nem lát meg soha semmit.”
    
Gyorsan leszögezem miért kapta az egy csillag levonást: a könyvben állandóan az emberbe verődő szocialista/úttörős viselkedésminta erőltetéséért. Dolgozz, serénykedj, tégy a közösségért, s boldog leszel! – harsogják az úttörők, köztük elöl Jutka viszi a pálmát zászlót, de Bori anyukája is ott énekel mögötte ezerrel. Persze nem tehetünk semmit, 62-es megjelenésű a könyv, érthető a dolog.
    
Bori az elején annyira idegesítő, hogy azt hittem, egy csillagot fog kapni a könyv. Komolyan :-D A csúcs ez volt: „ „Korengedéllyel is férjhez lehet menni – gondolta Bori –, és akkor az embernek nem kell engedelmeskednie senkinek többé, úgy öltözik, ahogy akar, azt a kis háztartást majd csak ellátja…” De jó volna úgy lakni, hogy anya lenn a földszinten, ő meg a harmadikon! Akkor anya egyben vezethetné az ő háztartását is.” Na, itt olyat káromkodtam, hogy csak na (egyébként azon is végig röhögtem, hogy Szilvi barátnője is mennyire a férjhez menésre vágyik és hogy akkor majd utazhat meg vásárolgat, bennem meg az merült fel, hogy aha, kisanyám, de ahhoz pénz is kell, elmész majd dolgozni? :-D)
Aztán mikor már az olvasó tudja, hogy mi lesz Borinak a nyáron megkeresett pénzével, ott el is kezdjük sajnálni, hogy ennyire gyerekes, ennyire naiv és közben ennyire felnőtt akar lenni, pedig ellenkezőleg nagyon-nagyon gyerek még. És – igen – alig várjuk, hogy pofára essen, de úgy istenesen :-D
    
„Jutka tudta, hogy az élet hosszú-hosszú folyamat, minden órája hozhat váratlan fordulatot, valami meglepetést, és hogy egyszerre kell tervezgetni és dolgozni, mert ha valamelyik kimarad a kettő közül, nem teljes az élet.”
    
Ez persze meg is történik, ráadásul úgy, hogy csőstül jön a baj, gyakorlatilag minden összeomlik spoiler. Borinak rá kell bizony ébrednie, hogy senki se veszi igazán emberszámba, mivel eddig se mutatott semmi módot arra, hogy kitűnjön. Mondjuk – véleményem szerint – ez a szülők felelőssége is. Én a 80-as évek elején, tíz évesen is félóránként-óránként mentem seperni meg lapátolni a havat a házunk beállójánál és a házunk előtt az utcán, plusz a szomszéd idős néniék előtt is (jaj, most ne mondjátok, hogy Jutka kettő, de aki még emlékszik, hogy milyen csodálatos hóesések voltak a 80-as években és én nagyon szerettem már akkor is a kinti munkákat – inkább, mint a mosogatás – szóval érthető, hogy nem volt semmiség az a plusz tíz perc, ott is elseperni :-D).
    
„A kislány összefonta az ujjait, leereszkedett egy székre. A felismerés, hogy ő nem számít, hogy ha van, ha nincs, mindegy, mert se haszna, se jelentősége, mély volt és örvényes, mint a folyó.”
    
Bori jellemének változását picit gyorsnak éreztem, főleg ennek fényében, hogy úgy tűnt, idáig nagyon el volt kényeztetve, ha addig is kellett volna több mindent segítenie (kényszeresen), akkor érthetőbb lett volna a dolog. Érdekes viszont látni, hogyan kezdi felismerni a környezetében élők viselkedését.
    
„Az én mamám primitív” – hallotta vissza hirtelen saját panaszát. Szilviának sírta el, hogy anyának fogalma sincs arról, mit adnak a moziban, melyik filmrendező hol él, nem ápolja magát, és regényt is alig-alig olvas. (…) A gondolat, hogy anya nem azért nem olvas, vagy jár színházba, mert nem szeretne, hanem, mert túl sok dolga van, és elfárad, mire már minden tennivalójával végzett, úgy megrémítette, mintha hirtelen valaki idegen termett volna előtte, s az arcába kiált valami soha nem érzékelt igazságot.”
    
Az egyik legszebb vonalnak a Pelikán nénivel kapcsolatos szálat éreztem, a mai világunkban is milyen sokszor vagyunk türelmetlenek az idősekkel szemben, azt gondolva, nincs már „hasznuk”, de az írónő ezzel a nénivel megteremtette annak a lehetőségét, hogy megláthassuk, néha milyen egyszerű dolgok örömet okoznak és ismét életkedvet adnak egy idős embernek. „Pelikán mindig játszani hívta, édességet adott neki, pityergett – sose vette észre mostanáig, hogy Pelikánnak nem a fecsegés hiányzik, hanem a kötelesség.”
    
Összességében egy nagyon szép történet, sok mondanivalóval, amit picit elnyom a vörös szín néha. A vége fenomenális, jót nevettem, klassz csattanót kapott a történet :-D
    
„Most, életében először, úgy kell törnie a fejét, mint egy felnőttnek. Nem is mászkálhat el, otthon kell ülnie. Tessék megbízni benne és segíteni neki, akkor majd felébred, és végre igazi ember lesz belőle.”

EssentialHencsi P>!
Szabó Magda: Születésnap

Vannak könyvek, amik sosem mennek ki a divatból. A Születésnap ilyen. Számtalanszor olvastam, tizenévesen együtt nőttem fel Borival, most, túl a negyvenen pedig olyan büszke vagyok rá, mintha a saját lányom lenne.
Szabó Magda lányregényei azért csodálatosak, mert hitelesek, nem túlzóak, nem csapnak át rózsaszínű unikornispukiba, romantikus nyáltengerbe, egyszerűen csak igaziak. És lám, lehet ezt farkasember és vámpír nélkül is.

pannik>!
Szabó Magda: Születésnap

Tetszett, szerettem nagyon.
Mélyenszántó, lelketborzoló írás ez is és most már biztos, hogy Szabó Magda nekem nagy kedvencemmé vált.
Elképesztően jól tud jellemrajzot írni és a cselekmény szálait szőni. A karakterek szinte ismerőseim, még az arcukat is látom, a vonásaikat könnyen el tudom képzelni.
Szeretem ezt a miliőt, ahol az emberek egymáshoz még emberségesen viszonyulnak (többnyire, hiszen negatív szereplő azért itt is akad). Szeretem, hogy minden jóra fordul, még ha közben nehéz is, szúr is, fáj is, gyötrelmes is, de aztán csak kialakul.
Végül szeretem, hogy erőteljesen ott a tanítás a sorok között, szinte kitüremkedik. Akinek van szeme, az látja, akinek van sütnivalója, az érti is…

Lilla>!
Szabó Magda: Születésnap

Mikor már azt hiszi az ember, hogy itt a könyv vége, a mondanivalót, a tanulságot már megtudtuk Szabó Magda még akkor is , arra az utolsó 2 oldalra is ír egy olyan mondatot, amivel még jobban megbizonyosodunk róla, érdemes volt elolvasnunk a könyvet.
Egyszerűen imádtam.
Amilyen cserfes, kislányos, követelőző és önző volt Bori az elején, olyan értelmes, okos és felnőttes leány vált belőle.
Ugyan sejtettem, hogy mi lesz az a dolog, miután Bori „észhez tér” vagy „újjászületik”, mégis nagy meglepetéseket, aranyos, mosolygós részeket tartogatott számomra.

A könyvnek, Szabó Magdának és úgy eleve az életnek pedig nagyon is igaza van: Az, hogy mikor válik belőlünk felnőtt, nincs időponthoz kötve, valakinek később, van, akinek hamarább jön el az a történés, esemény vagy döntés előtti helyzet, amikor kiderül tudunk-e már érett, okos, jó döntést hozni és tudunk-e magunkba szállni, de egyszer mégsem csak magunkkal törődni. Ahogy a könyvben is olvashattuk : Akkor bántak Borival a legfelnőttesebben, mikor ő rájött, hogy ő még csak gyerek.

Ez megint egy olyan könyv volt, hogy befejezése után csak ültem és vigyorogtam. Igazi Szabó Magda mű, kedvenc.
olyan jó volt, hogy még blogbejegyzést sem tudtam írni, rögtön ide írtam le a véleményemet :D

Mindenkinek ajánlom, és most nincs olyan, hogy „aki ilyen, meg olyan könyvekre vágyik” , csak olvasd el és kész! Garantálom, hogy tetszeni fog. =)
Jó olvasást!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cheril>!

Voltaképpen elég, ha egyetlenegy valaki tudja az emberről az igazságot. Elég ahhoz, hogy az ember élni tudjon.

215. oldal

minialoe>!

Mióta bizonyosan tudom, hogy gyerek vagyok – tűnődött a kislány –, mindenki úgy beszél velem, mint egy felnőttel!

196. oldal

Anó >!

A magyar nem volna rossz tantárgy, csak ne kellene nyelvtant tanulni, dolgozatot írni és műveket elemezni. A magyart valahogy rosszul tanítják, mert a magyart csak hallgatni volna szabad, nem pedig magolni.

5. oldal

Miamona>!

Hogy ismerkedik meg az ember valakivel, akit egész életében ismert, csak hát azért úgy látszik: mégsem?

222. oldal (Móra Ferenc Könyvkiadó - 1962)

Miamona>!

„Milyen bonyolult minden – gondolta zavartan –, a legegyszerűbb dolgok is. Mit tudunk egymásról mi, emberek? Alig valamit. Többet kellene beszélgetnünk…”

261. oldal (Móra Ferenc Könyvkiadó - 1962)

Valcsa>!

– Addig örülj, amíg gyerek vagy, míg gondolkoznak helyetted.

1 hozzászólás
Trudiz >!

(…) mindent jóvá lehet tenni, ha akarjuk.

268. oldal

savanyka>!

– Ne bőgj! Nem lesz sok örömed bennem. És ha valaha véletlenül elvennélek feleségül, úgy gyere hozzám, hogy te is akartad.

2 hozzászólás
EssentialHencsi P>!

Fele mindennek. A jónak, ami jön, a rossznak, ami jön. A fele. Azért vagy a feleségem.

Miamona>!

Nem volt mit mondaniok egymásnak: az öröm súlyos volt, majdnem anyagszerű, kézzel fogható, minden szó csak sutává tette volna a villogó pillanatot.

261. oldal (Móra Ferenc Könyvkiadó - 1962)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6 és 1/2. – Mia karácsonya
Erich Kästner: A repülő osztály
L. M. Montgomery: Anne karácsonya
Patricia St. John: Nyomok a hóban
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!
Thomas Brezina: Viharos karácsony
Thomas Brezina: A hószörny rejtélye
Irene Adler: Öt karácsonyi rejtély
Janikovszky Éva: Aranyeső
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány