Sziget-kék 253 csillagozás

Szabó Magda: Sziget-kék Szabó Magda: Sziget-kék Szabó Magda: Sziget-kék Szabó Magda: Sziget-kék Szabó Magda: Sziget-kék Szabó Magda: Sziget-kék Szabó Magda: Sziget-kék Szabó Magda: Sziget-kék Szabó Magda: Sziget-kék

Hogy milyen szín az a sziget-kék? Nem sötét, és nem is világos, olyan, mint a tenger, de olyan is, mint az ég, mégse hasonlít egyikhez sem, mert benne van a világ minden kéksége. Ez a soha nem látott kékség sugárzik majd a kísérleti lombikból, ha a tudósoknak végre sikerül előállítani a csodaszert, az egyetlent, amitől a nagybeteg Mami meggyógyul. Ezt várja szívszorongva Valentin, aki olyan kimondhatatlanul árva, amióta Mami kórházban van, s ezt várja a Sziget minden polgára is, tele reménnyel és aggodalommal. De aggódni, bánkódni nem elég. A Mami iránt érzett szeretet azt diktálja Valentinnek hogy noha csak nyolc éves kisfiú, mégis próbáljon úgy cselekedni ahogy Mami tenné, ha nem feküdne gyengén és betegen a kórházi ágyon. S Valentin – szíve parancsára – elindul azon az ezer veszélyt és csodát tartogató nehéz úton, amely végül a sziget-kék orvosság megszerzéséhez vezet.

Eredeti megjelenés éve: 1959

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2022
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153030 · Illusztrálta: Nagy Norbert
>!
Móra, Budapest, 2016
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153030 · Illusztrálta: Nagy Norbert
>!
Európa, Budapest, 2013
188 oldal · ISBN: 9789630796415 · Illusztrálta: Szalma Edit

8 további kiadás


Enciklopédia 10


Kedvencelte 25

Most olvassa 11

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pannik>!
Szabó Magda: Sziget-kék

Gyorsan olvasható, szép ívű, Szabó Magdás mesefolyam.
Valentin története szívbe markoló és megható. Anya balesete és a következmények, amikkel a gyermek nap mint nap szembesül szomorúvá tettek. A könyv túlnyomó részt szomorú. Még a kalandok színessége ellenére is, mert állandóan aggódunk mamiért, hogy mi lesz, mi lesz, mi lesz…
A Sziget nagyon jó gondolat. Bárcsak lenne egy ilyet sziget igaziból is, bárcsak lenne esélye azoknak az állatoknak a való életben is, akiket kínoznak, gyötörnek, éheztetnek, kihasználnak. Olvasás közben ezen járt az agyam, hogy milyen igazságos lenne ha a valóságban is lenne a Sziget. Sajnos tudjuk, hogy nincs, ezért nekünk embereknek kell többet tenni de ez más lapra tartozik. Viszont a könyv ezt a gondolatkapcsolást taníthatja meg a gyerekeknek és ez egy nagy értéke.
Ez a mesekönyv nem fogott meg annyira mint a Tündér Lala (amiért rajongok és imádtam olvasni). Pedig az állatok a gyengéim és itt még ráadásul mentik is őket szorult helyzetükből, szóval minden adott a könyvben, hogy nagyon jó legyen, de van egy kis de. Engem zavartak szavak: szakszervezet, elnök, követség, szövetkezet meg az ilyenek. Olyan szockó zamata van helyenként az egésznek. Egy beszélő állatokról szóló mesekönyvben olyan furcsa, visszás, valahogy nem odavaló. Lehet, hogy a megjelenéskor ezt másként nem lehetett volna kiadni? Nem tudom. Vagy lehet amiatt volt, mert mint a végén megtudjuk, ez a mese Szabó Magda édesanyjának fejében született meg, ő mesélte kiskorában estéről-estére (ez a részlet amúgy nagyon megható), lehet az író akaratlanul is használta édesanyja szavait?
A Szigetvilág bürokráciája is egy picit zavart, mindenki kedves és rendes meg tisztességes és igazságos, de valahogy mégis elnökök, meg követek, meg elöljáróságok mondják meg a tutit az egyszerű állatoknak. Ez furcsa.
De összességében szép történet, kerek egész, mindenki aranyos benne, Coco volt az egyik kedvencem és hát persze minden jó ha vége jó.

Zsuzsanna_Makai>!
Szabó Magda: Sziget-kék

Hát bizony imádtam ezt is! Még az sem borított ki, hogy az állatok beszéltek, pedig azzal a világból ki lehetne kergetni.
Aki még nem olvasta, annak mindenképpen ajánlom, érdemes!
Azt hiszem Szabó Lili hetedik születésnapjára ezt fogja kapni kb két hét múlva.

20 hozzászólás
gabiica P>!
Szabó Magda: Sziget-kék

Nagyon tetszett. Ezzel Szabó Magda egy kicsit új oldalát mutatta meg számomra. Olvastam már tőle életrajzi történetet, ifjúsági regényt, és hasonlókat, de ez teljesen új volt, és nem kellett csalódnom.
Nagyon gördülékenynek éreztem a történetet, magával ragadtak az események. Nem voltak számomra zavaró tényezők, úgy tudtam élvezni a mesét, mintha újra gyerek lennék.
Élveztem, ahogy beszélnek az állatok, élveztem az egész helyzet különlegességét.
Tetszett, hogy tanulság van benne, és az is, hogy nem csak a különlegesség, hanem a mindennapi problémák is szerepet kaptak benne.
Szerintem igazán jól illik Szabó Magda repertoárjába, nagyon élveztem.

dokijano>!
Szabó Magda: Sziget-kék

Első mesém Szabó Magdától. Pontosabban nem is tőle származik ez a kedves mese, hanem mint megtudtam, az édesanyja, Jablonczay Lenke mesélte neki kisgyerek korában. Mindenesetre Szabó Magda stílusa, nyelvezete lenyűgöző. Kár lett volna kihagyni ezt az írását.

Új oldaláról ismertem meg a szerzőt, ezért is érdemes volt részt vennem a Szabó Magda-kihíváson. Az elején nehezen rázódtam bele abba, hogy a sokféle állat közül akkor éppen melyikről van szó, de aztán sikerült. Érdekes társadalom alakult ki a Szigeten, tanulságos lehet a célkorosztálynak. Én már jócskán kinőttem abból a korból, így már csak könnyedén átlebegtem az oldalakon, élvezve a főszereplő kisfiú, Valentin sorsának alakulását, és izgulva a kedvező befejezésért.

A címben szereplő kék színről nekem mindig egy gyerekkorban hallott rádiójáték ugrott be. Abban egy égszínkék virág szirmaiból készült festékkel festette a kisfiú főszereplő az égboltot a rajzlapján, és akkor az egész kép megelevenedett, valósággá vált. Akkoriban lenyűgözött ez a mesés „lehetőség”, eljátszottam a gondolattal, milyen lenne, ha tényleg így volna. Azóta is keresem, melyik mesekönyv lehetett az, de nem találom. Talán valaki másnak is beugrik, és segít nekem.

7 hozzászólás
DaTa>!
Szabó Magda: Sziget-kék

Mindig kettős érzés kerít hatalmába, mikor egy eleddig ismeretlen Szabó Magda kötetet veszek kézbe. Azonnal elfog az izgalom, gombóc lesz a torkomban, úgy érzem magam, mint a kisgyerek, aki végre megkapja a régen várt, hőn áhított ajándékot.

Másrészt nyomban elfog valami meghatódottság és egy különös szomorúság is, mert bármennyire grandiózus is a Szabó Magda életmű, de sajnos véges. És a harmincadik olvasott kötet fele közeledve már ott van ilyenkor a szomorúság kicsit, hogy ezzel is most egy picit közelebb kerülök már az életmű végéhez. Hogy olyan, hogy valamit elsőre olvasok tőle, egyszer – nem is olyan sokára- már nem lesz. Lesz és van persze másodjára, harmadjára, negyedjére, sokadjára olvasás. Írtam én már itt többször, hogy két író fog engem a sírig kísérni. Szabó Magda és Márai. De az újraolvasás nem olyan már, mint mikor egy történettel elsőre találkozol. Szép. Szívhez szóló. Formáló. Lelket, gondolkodást alakító. Olykor megrendítő. Persze, mindez tud akkor is lenne. De más. Azért mégis csak más.

Hát ilyen érzések kavarogtak bennem, ahogy fogtam ezt a kötetet a kezemben, és csak néztem a borítót, aztán orromhoz emeltem, szagoltam, mélyen magamba szívtam az illatát. Majd nagy levegőt véve felnyitottam, és az első oldalhoz lapoztam, ahol csupán ennyi állt

Anyámnak
és Apám emlékének

Én pedig ekkor már csak szipogtam, töröltem az ömlő könnyeim, és megrendülten bámultam ezt a négy apró szót a könnyfátyolon át. És ott volt már a fejemben azonnal ezernyi történet a Für Eliseből, a Régimódiból, az Ókútból. És ott volt már akkor ő maga is velem.

Hosszan írtam az Ókút kapcsán nem olyan régen (https://moly.hu/ertekelesek/840082), ezzel a történettel pedig újra bepillantást nyerhettünk a Szabó család meséibe. Akkor azt írtam,

Különös család volt ez, különös sorsok, különös életek. Élt abban a háztartásban minden. Élt a szék, az asztal, az ajtó, mindennek neve volt, minden beszélt, minden mesélt. Itt karácsonykor megajándékozták nem csak egymást meg a macskát, de még a hóembert is! Állatbolondok voltak mind, olyan család, ahol Szabó Elek és a lánya, ha vendégségbe mennek, titokban, lopva leszedik a légypapírba ragadt legyet. Mert hát mocskos meg betegséget terjeszt, nem való a házba. Na de mégiscsak kínozni őt ott a légypapíron? Az nem járja!

és pontosan ezt olvassuk itt is. Valentin édesanyja nagybetegen fekszik a kórházban, de a kisfiú egy csodálatos képességet kap egy éjjel. Megérti az állatok, mit az állatok, a növények, a tárgyak beszédét, és elkerül a Szigetre. A Szigetre, ahol az alkotmány három pontból áll:

Hazánk első alaptörvénye. Emlékezz és felejts! A törvény magyarázata: emlékezz mindenre, aminek örültél, ami jó volt, emlékezz arra, amit érted tettek, a nehéz órákra, amelyek szerencsésen elmúltak, és azokra, akik segítettek abban, hogy elmúljanak. Emlékezz arra, hogy segíteni kell azokon, akik rászorulnak. Emlékezz arra, hogy önzetlen légy, fáradhatatlan, becsületes, igazmondó és önfeláldozó. (…) Felejtsd el, ha félsz! Felejtsd el, ha gonosz indulataid vannak! Emlékezz arra, hogy mi a jó, és sose felejtsd el, hogy csak jót szabad tenned, ártanod soha.
Hazánk második alaptörvénye… (…) Ne haragudj az emberekre! (…)
A törvény azt jelenti (…), hogy az emberek nem gonosz indulatból rosszak hozzánk, csak nem mindig értenek bennünket. Nyelvünket, gondolkozásmódunkat kevesen értik, s alig van ember, aki megpróbálná, hogy mutatványok helyett arra tanítson minket, hogy könnyebben ki tudjuk fejezni magunkat, ügyesebbek legyünk, és közelebb kerülhessünk az emberi világhoz. Bosszút állni, gyűlölni vagy bántani nem szabad az embert. Tiltja a törvény.
Meddig bízhatunk az emberekben? (…)
Míg valóban nem csalódunk bennük – (…) Előre, ok nélkül nem lehetünk bizalmatlanok. S ha valóban ellenségünknek mutatkoznak, csak attól szabad elfordulnunk, akitől szenvedtünk. A többi ember között azért akadhat jó.
A harmadik alaptörvény: Az árulót elfelejtjük. Az áruló nincs, meghalt, nem is ismertük soha. nem terheljük az emlékezetünket a képével. A legnagyobb büntetés a felejtés.(133-134. oldal).

Csodálatos világ a Sziget, melyet ez a három törvény igazgat. Ezt az alaptörvényt nem szükséges módosítgatni újra meg újra. Elég egyszer. S hogy melyik törvényhez kellett hozzányúlni és hogy Valentin anyukája meggyógyul -e végül? Tessenek rohanni beszerezni ezt a zseniális meseregényt, és megkeresni a választ rá! Aztán meg kezdjük el építeni mi is azt a Szigetet. Azt a Sziget-létet, azt a Sziget-kéket. Mert az valami csoda lehet.

csgabi P>!
Szabó Magda: Sziget-kék

Általános iskolásként egyszer elolvastam már a könyvet, de mivel nagyon régen volt, már nem emlékeztem semmire belőle, így igazán az újdonság erejével hatott. Nagyon élveztem a regény minden percét. Egy délután alatt meghallgattam, igazi lusta napot tartottam így. :-)
Gyengéd, bájos, szeretni való történet volt, mindegyik állat a szívemhez nőtt, amikor pedig megtudtam, hogy Kelemen, a hiúz női fodrász a szigeten, hát nagyot mosolyogtam. :-)
„Hát kell, ahhoz törvény, hogy az ember azt tegye, ami jó? Ki tehet arról, hogy néha olyan furcsa dolgok a jók, a jó dolgok meg rosszak?”
„A harmadik alaptörvény: Az árulót elfelejtjük. Az áruló nincs, meghalt, nem is ismertük soha. Nem terheljük az emlékezetünket a képével. A legnagyobb büntetés a felejtés.”
„Aki hazudik, az gyáva!”
Nem lehet erre a könyvre egyszerű meseregényként tekinteni. Fontos mondanivalót hordoz gyereknek, felnőttnek egyaránt, érdemes elolvasni bármely életkorban.
Igazi Szabó Magda-regény.

2 hozzászólás
Annamarie >!
Szabó Magda: Sziget-kék

Jó lenne most kicsi lenni, összegömbölyödve, sötét szobában hallgatni ezt a mesét.
Úgy szerettem volna gyerekként hallgatni. Ez jutott eszembe elsőre erről a meséről, aminek furcsa állaga van, mert valóság és képzelet úgy kapcsolódik össze benne, mint egy pamut felvetőszálra rászőtt gyapjúszálas szőnyeg. Szoros és szétválaszthatatlan, egyedi konzisztenciájú. Furcsa volt, Szabó Magda eddig nem tapasztalt, kicsit didaktikus súgása, mintha életében először* nem bízott volna önmagában.

*Természetesen, nem Szabó Magda életében először. Csak én nem tapasztaltam ezt eddig nála.

1 hozzászólás
Cukormalac>!
Szabó Magda: Sziget-kék

Az összes többi Szabó Magda tollából származó gyermek- és ifjúsági művet olvastam már korábban, így Valentin és az állatok meséjének bizony hosszú éveket kellett várnia, míg sorra kerül. Régóta halogattam már és talán ezért is volt egy kicsit nehéz ráhangolódni, a dolgomat pedig az sem könnyítette meg, hogy a nevek sokasága és a történet közepébe való csöppenés legalább annyira furcsa lehet elsőre, mint a Disznótor vagy a Katalin utca elején. S hát nem éppen egy szívmelengető olvasmánnyal volt dolgom… Az első megjelenése óta eltelt több, mint hat évtizedben semmit nem kopott a lényege, sőt előfordulhat, hogy bizonyos motívumai napjainkban hangsúlyosabbak is (igen, a felelős állattartásra gondolok).

Annyira szabómagdás az egész: megmosolyogtató, szívfacsaró, kíméletlenül őszinte, tündérien varázslatos és nem utolsó sorban remekül megírt, amikor pedig beindul, még izgalmas is. Pedig a beszélő állatok előkelő helyet foglalnak el a világból kikergető dolgok listáján, de az egyik kedvenc szerzőmnek köszönhetően sikerült ezen felülkerekednem. (A legjobban Kandúrka figuráját szerettem meg, ő egy amolyan kedves hős volt a szememben.) A valóság és az álmok határán való egyensúlyozás tette a Tündér Lalához hasonlóan szerethetővé számomra ezt az egészet, de azért még kell emésztgetni egy kicsit…

>!
Európa, Budapest, 2007
188 oldal · ISBN: 9789630784207 · Illusztrálta: Szalma Edit
Paulinusz_Tünde P>!
Szabó Magda: Sziget-kék

Nagyszerű mese, egy nagyszerű író tollából.
A Sziget-kék olyan mese, ami a valóság része. Pillanatig nem kételkedtem benne, és Magda néniben sem, olyan volt ez, mintha a következő sarkon máris megláthatnám bármelyiküket, és vidáman rájuk köszönhetnék.
Ugyanakkor nagyon szomorú is voltam olvasás közben, mert ha valamit jól tud Magda néni, az a megjelenítés, az érzések ruhává alakítása, hogy mozdulni se lehessen alatta. Mindig egyféle katarzis a történet lényege, a magva olyan, mintha összeszorítaná valaki a szívemet, satuba fogná a lelkemet.

„Az ég eleinte szürke volt, most fekete. Cocó lehunyta a szemét, s az eszméletlenség úgy ereszkedett már felé, mint valami köd, amikor ismét rá kellett kényszerítenie magát arra, hogy feltekintsen.”

Ó, és Lukács….
Milyen sok mindent megtanulhatunk ebből a kis történetből. De legjobban annak örültem, hogy Magda néni szülei voltak olyan jók, hogy felneveltek nekünk egy Szabó Magdát!

kaporszakall >!
Szabó Magda: Sziget-kék

Ez egyértelműen nosztalgia-újraolvasás. Én a hatvanhetes kiadást ismertem meg – a Würtz Ádám illusztrálta példányt – hatvanhétben, amikor magam is kilenc éves voltam, mint a regény főhőse, Valentin. (A könyv ma is megvan a szüleim lakásában, valahol a szekrény mélyén).

Nagyon szerettem, és most is tetszett. Azt hiszem, az állatok jogaira felhívni a figyelmet ma még aktuálisabb, mint akkor volt.

Ha unokáim lesznek, nekik is a kezükbe fogom adni.


Népszerű idézetek

hencsibe P>!

Emlékezz és felejts! A törvény magyarázata: emlékezz mindenre, aminek örültél, ami jó volt, emlékezz arra, amit érted tettek, a nehéz órákra, amelyek szerencsésen elmúltak, és azokra, akik segítettek abban, hogy elmúljanak. Emlékezz arra, hogy segíteni kell azokon, akik rászorulnak. Emlékezz arra, hogy önzetlen légy, fáradhatatlan, becsületes, igazmondó és önfeláldozó. … Felejtsd el, ha félsz! Felejtsd el, ha gonosz indulataid vannak! Emlékezz arra, hogy mi a jó, és sose felejtsd el, hogy csak jót szabad tenned, ártanod soha.

pannik>!

… senkitől sem illik olyasmiről kérdezősködni, amiről magától nem beszél!

34. oldal

DaTa>!

Mit visz az ember egy oroszlánnak nászajándékba? Bár megkérdezhetné valakitől!

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: oroszlán
hencsibe P>!

Hát kell ahhoz törvény, hogy az ember azt tegye, ami jó?

szabszev>!

De borzasztó is az, ha az emberre senki se hallgat, mert még nem felnőtt!

Nixike>!

Hát kell ahhoz törvény, hogy az ember azt tegye, ami jó? Ki tehet arról, hogy néha olyan furcsa dolgok a jók, a jó dolgok meg rosszak?

117. oldal

Chöpp >!

Mami tudott a legbeszédesebben hallgatni a világon. Mikor valami vidám dologról esett szó, még a hajaszála, minden foga is külön nevetett, mikor meg szomorúról hallott, még a keze is elszomorodott.

278. oldal

AeS P>!

A harmadik alaptörvény: Az árulót elfelejtjük. Az áruló nincs, meghalt, nem is ismertük soha. Nem terheljük az emlékezetünket a képével. A legnagyobb büntetés a felejtés.

szabszev>!

Emlékezz arra, hogy mi a jó, és sose felejtsd el, hogy csak jót szabad tenned, ártanod soha.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
P. L. Travers: Mary Poppins
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Bosnyák Viktória: Analfa visszatér
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje
Munkácsi Gabriella: A sebesült király
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak