Régimódi ​történet 799 csillagozás

Szabó Magda: Régimódi történet Szabó Magda: Régimódi történet Szabó Magda: Régimódi történet Szabó Magda: Régimódi történet Szabó Magda: Régimódi történet Szabó Magda: Régimódi történet Szabó Magda: Régimódi történet Szabó Magda: Régimódi történet Szabó Magda: Régimódi történet Szabó Magda: Régimódi történet

Anyámat ​1967-ben vesztettem el, azt hittem, sose lesz belőlem ép ember a temetése után. Hogy valahogy talpra álltam, férjemnek köszönöm, aki szokott csöndes estéink egyikén nagyon is felfogott hallgatásomból azzal a szelíd mondattal idézett vissza reális életünkbe: „Rajtad mindig a munka segített, miért nem élsz a magad gyógyszerével? Lenke – mindketten így hívtuk anyámat – mióta élsz, mindig begyógyította minden reális-irreális sebedet. Tündér gyermekének születni nagy áldás, miért nem akarod rögzíteni az emlékét, hogy mások is megismerhessék? Te vagy az egyetlen, aki megteheti és képes erre.”

Kétségbeesetten hárítottam a csendes biztatást, képtelenségnek éreztem, hogy megbolygassam összemetélt tudatomat azzal, hogy megpróbáljam visszaidézni a holtat, részint úgy gondoltam, képtelen ötlet, részint olyan beteg és nyomorult voltam a jelenléte nélkül, hogy eleve kudarcnak éreztem a kísérletezést is. A férjem sose kényszerített semmire, ezen az estén és sok rákövetkező,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Szabó Magda-életmű Jaffa · Szabó Magda Európa

>!
Jaffa, Budapest, 2017
460 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715860
>!
Jaffa, Budapest, 2017
464 oldal · ISBN: 9789634755289
>!
Európa, Budapest, 2012
526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794183

17 további kiadás


Enciklopédia 135

Szereplők népszerűség szerint

Jablonczay Lenke · Jablonczay Kálmánné Rickl Mária · Szabó Magda · Szabó Elek · Gacsáry Emma · Jablonczay Gizella · Nagymama · Aggastyán · Bányay Rákhel · Bartók Bella · Gacsáryak · írnok · Jablonczay Ernő · Jablonczay Kálmán Junior (alias Darvasy Muki) · Jablonczay Pethes Lajos · Jablonczayak · kalmár · kereskedő · Kis Anna, szobalány · leszármazott · Majthényi Béla · Mária Charitas · nagybácsi · Ricklek · sógor · Stillmungus Mária Margit · Szabók · Szűcs Ágnes, szobalány · Szűcs Klára

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Debrecen · Bécs · Erdély · Hortobágy · Debrecen, Református templom (Nagytemplom) · Debrecen, Domb utca 16. · Debrecen, Kismester utca · Debrecen, Szent Anna utca · Füzesgyarmat · Jablonczay birtok · Angol Királynő Szálló · Bihar Megye · Borsod Megye · Budapest, Andrássy út · Budapest, Stefánia · Budavár · Csokonai Színház · Debrecen, Batthyány utca · Debrecen, Fűvészkert utca 22. · Graz · Hajdú megye · Hajdúság · Köselyszeg · pallagi birtok · Pest · Pest Megye · Sárrét · Sopron · Szent Anna-Templom, Debrecen · Szikszay-féle úszóintézet · Tisza · zárda


Kedvencelte 250

Most olvassa 76

Várólistára tette 445

Kívánságlistára tette 179

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Szabó Magda: Régimódi történet

A januári budapesti molyklub témája a filmadaptáció lesz, olyan könyvet fog mindenki olvasni, amelyből film is készült, és a beszámolóban összehasonlítja a két élményt. Szerintem ez rettentően izgalmas, és azonnal lett jó pár ötletem! Az Elvált nők klubja például az egyik kedvenc filmem, amit bármikor, bármennyiszer megnézek, és néhány hete láttam itt a molyon, hogy tulajdonképpen van egy ilyen regény is, ami, ha jól láttam az értékeléseket, korántsem olyan vicces mint a film. Gondoltam aztán a Quo Vadisra is, azt jó lenne újra elolvasni, mert már túlságosan rég forgatgattam azt, a film (a régi, a klasszikus!) meg szintén örök kedvenc. De Shakespeare is eszembe jutott azonnal, a Sok hűhó semmiért szintén favorit mindenhogyan. Könyvben, színdarabként és filmen, az lett volna az alibim, ha úgy alakul. Aztán néhány napja szóba került a Harcosok klubja is, bizony, az is kimaradt az életemből eddig, a könyv és a film is, pedig az kult, ugyebár, ideális jelölt szintén a januári alkalomra. Gondoltam még az Angol betegre is, amit könyvben vagy 8-9 éve nem bírtam elolvasni, olyan felénél dühödten vágtam a sarokba, a film pedig csak nagyon halványan dereng, szóval ő is esélyes volt.

Aztán persze egészen máshogy alakult ez a történet is. Olyan régimódian. Idén több Szabó Magda könyvet olvastam újra, sokszor leírtam már, hogy nekem az Ő és Márai regényei azok, amiket legtöbbször kell levennem a polcról és olvasni őket újból és újból, másodjára, harmadjára, negyedjére, sokadjára, mert hozzájuk ezer szállal, személyesen, mélyen kötődöm. Az Ókút is ilyen újraolvasás volt néhány hónapja, és tulajdonképpen minden alkalommal, amikor azt olvasom, el kell olvasnom utána a Für Elise regényét is. Mert nekem az a két könyv együtt teljes. Így is tettem múlt héten, és persze újra Magda bűvkörébe kerültem. Ott lebegtem már az általa megelevenített világban vele együtt ismét, ott ültem Szabó Elek, Jablonczay Lenke, Dódi és persze Cili mellett, folyt a könnyem velük vagy csak nevettem önfeledten.

Ekkor jött a gondolat, hogy ha már úgysem enged Magda most még néhány napig/hétig el (péntektől @Annamarie-val Hesse Pusztai farkasát olvassuk közösen újra, addig a Katalin utcát még be szeretném fejezni, de a Danaida sem maradhat ki a sorból most…), tegyük akkor teljessé az ő és szülei életét bemutató, önéletrajzi regénysorozatot.

És akkor együtt voltunk megint mind a hárman, anyám, apám meg én, és én megírtam, hogy tovább tudjak élni, előbb az Ókút-at, s most a Régimódi történet-et., írta Magda, nekem meg hirtelen felrémlett, mintha a Régimódi történetből film is készült volna, gyorsan utánakerestem, és bizony ám, szóval két legyet üthettem egy csapásra! Folytattam a Magda életmű újraolvasását és egyben ezzel teljesítem is a januári molyklubra való feladatot! A filmet nem sikerült még megnéznem, de már megszereztem, arról ezért egyelőre nem tudok nyilatkozni.

A napon, amelyen életet adott, Jablonczay Lenke megszűnt élni, és bár csaknem ötven évig lélegzett még, attól fogva csak a lányának volt története, Jablonczay Lenkének már nem. Annyi titkom volt, ezt mondta, búcsúzóul.

írja Magda az első fejezetben a történet felvezetésekor.
Anyjának, Jablonczay Lenkének sorsát dolgozza fel csodálatos könyvében Szabó Magda, akinek bár annyi titka volt, mégis a könyv végére érve szinte teljesen eleven, hús-vér, lélegző személyként áll már ott előttünk.

Mostani újraolvasás során a legnagyobb tanulság számomra az volt, mennyit változott a saját személyiségem a legutóbbi alkalom óta. Korábbi olvasásaimkor az anyját felnevelő kalmárlány személyével soha nem tudtam semmilyen szinten azonosulni, gyakorlatilag megvetettem végig, halálakor elégtételt éreztem, Lenke érzéseit irányában mindig értetlenül szemléltem. Döbbenetes erejű volt a rácsodálkozás ez alkalommal, mennyire érzéketlen voltam én, mennyire fekete-fehérként néztem ám a világot, pedig mindig arról voltam meggyőződve, na én, én aztán nem. Mennyire nem volt bennem megértés és belátás a kalmárlány irányában korábban, csak a minden baj okozóját láttam benne én. Mára talán (picit) megtanultam az üzenetet, amit Magdolna nagyapjáról, (nem a kalmárlányról, de ez igazán lényegtelen is) ír,

A kép a gonosz Jablonczay Kálmánról oly kerek volt, hogy hamarabb gyanakodnom kellett volna rá, nincsenek az életben ilyen tökéletes idomok.

Igen. Nincsenek ilyen tökéletes idomok. Mert az életben soha senki és soha semmi nem ennyire fekete-fehér, jó vagy rossz, nem ilyen egyszerű ez az egész. Ezt az üzenetet kaptam én most elég erősen ezzel az újraolvasással. És kaptam persze megannyi örömöt. Az újbóli rácsodálkozást a mondatok tökéletes, tiszta ragyogására, mint mikor azt írja,

Sután álltam nagyanyám emlékköve előtt egy darabig, aztán körberaktam a sírja peremét mécsessel: negyven kis láng ragyogta be az augusztusi délelőttön Gacsáry Emma hosszú álmát. A mellettünk gyomláló temetői alkalmazott úgy nézett rám, mint egy bolondra.

Anyámnak nem gyújtottam gyertyát.
A fényt nem lehet megvilágítani.

Valami ilyen fény volt Szabó Magda is a magyar irodalomban. Köszönöm az élményt, újból is.

8 hozzászólás
gabiica P>!
Szabó Magda: Régimódi történet

Egyre jobban és jobban szeretem Szabó Magdát. Csodálatos stílusban ír, az olvasó ott érzi magát az események közepén, mindenkit megismer, az emberek jó és rossz oldalát egyaránt.
Egyszerűen zseniális, hogy mennyire tökéletesen tudta leírni a család történetét, főleg édesanyjáét. Hihetetlenül jó volt az, hogy én is megismerhettem őt/őket, és csodálom, hogy ennyire sok mindent összegyűjtött az írónő.
Nagyon élveztem.

robinson P>!
Szabó Magda: Régimódi történet

Imádott édesanyja, Jablonczay Lenke életét, sorsának alakulását mutatja be, a két nagy tekintélyű, nagy múltú tiszántúli család sorsán át megidézve a korabeli Debrecent is.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/11/regimodi-tortenet.html

Csoszi>!
Szabó Magda: Régimódi történet

Ezt a könyvet én már régebben (kb. 10 – 15 éve) olvastam. Az igazat megvallva annak idején nem nyűgözött le. Voltak benne olyan részek, amelyek tetszettek, de leginkább untam. Most hangoskönyv formájában volt hozzá szerencsém. Ráckevei Anna csodálatos előadásában elevenedtek meg a szereplők. Az elején nagyon kellett összpontosítanom a nevekre, az évszámokra, a helyszínekre. Sokszor elkalandoztak a gondolataim, ilyenkor újrahallgattam az adott részt. Nagyon jó kis kordokumentum, családregény. Kedvet kaptam, hogy hamarosan újraolvassam.

Zsuzsanna_Makai>!
Szabó Magda: Régimódi történet

54% (22/41)
Én magam vicceltem meg saját magamat tudatlanságommal. Semmit sem tudtam erről a könyvről, így jól meglepett, hogy ez Szabó Magda családtörténete. Másra számítottam. Egy regényre. Egy régimódi történetre, mint mondjuk a Lotti Fábián Jankától.
Gyakorlatilag visszafele haladtam a kronológiában. A későbbieket már mind tudom, Jablonczay Lenkét, és Szabó Eleket imádom már egy ideje, és totál imádom Szabó Magdát is azért, hogy ilyen csodás örök életet biztosított imádott szüleinek.
Békés, és környéke, a Köröspart hozzám is közeli helyek, és a Kislenke, és Kisbéla elnevezéseket, pont Békésben hallottam először, nálunk, Somogyban, nem használjuk.
Sajnos nagyon sok párhuzamot is fedeztem fel a saját utam, és Jablonczay Lenke útja között, mindegy is, pont emiatt nem hiszem, h valaha is újraolvasnám ezt a könyvet.
Kicsit fura, ez a mostanra datált olvasás, egyáltalán nem így terveztem, de 3 nappal anyám halálának évfordulója utántól 3 nappal Szabó Magda anyjának halála évfórdulója előttig olvastam pont.

>!
Európa, Budapest, 2008
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630785433
dtk8>!
Szabó Magda: Régimódi történet

Korábban már olvastam, láttam a sorozatot, és most hangoskönyvként is nagyon tetszett. Nem is tudok róla normális értékelést írni, csak leírom a benyomásaimat, hogy jobban megmaradjon, mert most amikor elkezdtem hallgatni, csak arra emlékeztem tisztán, hogy eszik a forró levest.
1. Velem bármilyen rossz történhet, olyan sors, mint Gacsáry Emmáé, nem lesz az én osztályrészem soha. Ezért bármikor vigasz ez a könyv.
2. Pontosan tudom, hogy milyen az, amikor valahol az egyik szülőd miatt nem fogadnak el, csak nekem ez évi két hét volt gyerekkoromban, nem pedig a teljes gyerekkor.
3. Idegenkedem a túl tökéletes hősöktől, és Jablonczay Lenke nekem az. Talán az egyetlen negatív tulajdonsága, hogy a színjátszáshoz nincsen tehetsége.
De még így is tetszik, hogy a főhőssel csak gyerekkorában tudok azonosulni, mert ez egy jó történet.

2 hozzászólás
Tilla>!
Szabó Magda: Régimódi történet

A Szabó Magdától megszokott tökéletes forma mögött most úgy éreztem, némiképp elmaradt a tartalom. Különlegesebbre, érdekesebbre számítottam. Persze éppen csak annyira okozott csalódást, hogy fél csillagot levonjak, szóval egyáltalán nem volt rossz.
Pár hónapja az anyukám meghallgatta ezt hangoskönyvben. Ő nem nagy mesélő, nem szokott múltat idézni, de e könyv óta sosem hallott, jobbnál jobb történeteket kapunk tőle a gyerekkoráról, szülei életéről, nagynénikről, nagybácsikról. Rájött, ha tőle nem tudjuk meg ezeket, örökre elvesznek. Szabó Magda nélkül talán tényleg elvesztek volna.
Minden anya kezébe Régimódi történetet!

3 hozzászólás
landi72 P>!
Szabó Magda: Régimódi történet

Jó sokáig nem értettem a magas tetszést, mert nekem a könyv első harmada nem jött be. Fontolgattam többször is, hogy abbahagyom. Olyan összevisszaságak éreztem a bevezető részt. Után nem bántam meg, hogy nem adtam fel, mert a végén olvastam volna tovább és nagyon közel került a szívemhez.
A történetben Szabó Magda édesanyjának állít emléket. A bevezető az egész családfát felsorakoztatja, de nem a megszokott módon. Amikor ezen túljutunk, megismerkedünk Lenke szüleinek életével, és Lenke sorsával. Nekem innentől kezdett tetszeni. Az élet gyakran nehéz, és van akinek már gyermekkorában kell szembesülnie ezzel. És ha jóra fordul is, mindig előjönnek problémák.
Lenke sorsa egy hagyományos régi leányregényként kerül elénk, az 1900-as évek hangulatával kiegészítve, haladva előre.
Mindezt egy egyedi báj lengi körül, amit időnként egy kis csipkelődő humor is átjár. Néha túl sok a részlet, de végül már ehhez is hozzá szokhatunk. Fokozatosan megismerkedünk Lenkével, mindennapjaival, sugárzó egyéniségével és azzal, hogy milyen nyomokat hagy életén a gyermekkora, származása.

Cukormalac>!
Szabó Magda: Régimódi történet

Van ez az életmű-plecsnis lista ugyebár, ami szerint már csak huszonkét százalék és ezzel együtt kilenc kötet választ el attól, hogy minden eddig Szabó Magda neve alatt megjelent művet olvasottnak tudhassak. Számomra is hihetetlen. Ahogy az is, hogy konkrétan három éve halogattam az összes mexikói szappanoperát és Barátok köztöt felülmúló családtörténetet.

Gyermekkoromban szabályosan féltem a Bereményi Géza rendezte tévéfilm-sorozattól és mostanság bele-belecsippentve is rengeteg negatív érzés kap el tőle (valószínűleg pont ezért is jó és működőképes, csak valamiért én nem bírok vele megbarátkozni…), viszont a városunkban is bemutatott színpadi verzió annyira tetszett, hogy 2018 után tavaly a tévén keresztül is újráztam. (Akkor még volt tévém. Most viszont – hogy nincs – sokkal boldogabb vagyok, annyi biztos.) Többször megkaptam már – és ez most sem volt másképp –, hogyan tudok olyan könyvet olvasni, amiben nincs párbeszéd. Nos, hát kérem tisztelettel: így. A Régimódi történet nem egy habos-babos, könnyed délutáni matiné, sem pedig fáklyás menet méretét és töménységét tekintve sem.

Viszont nem csak a Szabó Magdát kedvelők és rendszeresen olvasók számára lehet lebilincselő és érdekes olvasmány – tökéletes történelmi tabló, valamint lélek- és jellemrajz egy nagyon nem mindennapi család számos generációjának legmélyebb titkaival. Monumentális alkotás, fantasztikus mementó, aminek kihagyását minden bizonnyal sajnáltam volna. Most már mondhatni összeállt az a bizonyos kép, aminek eddig is ismertem darabjait. Legalábbis szeretném ezt hinni…

>!
Európa, Budapest, 2010
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630789677
Véda P>!
Szabó Magda: Régimódi történet

Még ha oly annyira szeretem is Szabó Magdát, mit érdekel engem más asszony családjának sorsa, életének fordulatai, elég nekem a magaméira emlékeznem, azokkal bírkóznom. Hát nyilván ezért kellett… :) mert mindeközben az ember akaratlanul is párhuzamot von a saját felmenői ismert legendáival, felidézi az itt-ott felkapott mondatokat. Igazság szerint az is eszembe jutott, vajon mennyire „helyén való” egy anyát így ismerni, kívül-belül, már-már teljesen lecsupaszítva. Aztán rájöttem jól van ez így, valószínűleg a sors hozta magával ezt a szimbiózist Szabó Magdának, nyilván az ő kíváncsisága, akarata, lelkülete is szerepet játszott abban, Lenke ennyire megnyíljon neki. Sokkal kegyetlenebb az a sors, mikor akaratodon kívül leszel belső szereplője, testi-lelki ismerője anyádnak, mert támasz kell, valaki aki szereti, vagy esetleg közönség.
Egyet sajnálok, hogy nem az Ókút előtt olvastam.


Népszerű idézetek

tothmozerszilvia I>!

Anyámnak nem gyújtottam gyertyát. A fényt nem lehet megvilágítani.

krisztina990>!

A szomorúságnak ki kell nyitni ajtót-ablakot, hogy elszállhasson, nem pedig a szívünkbe elzárni, hogy örökre emésszen bennünket.

369. oldal, Elly választása (Jablonczay Lenke novellája)

BZsofi P>!

Végül mind kigyógyulunk a nagy érzelmekből. Egyeseket az élet gyógyít ki, másokat a halál.

Stella_>!

A nőnek nem szabad a tenyerén hordani a szívét, hogy mindenki belepillanthasson.

327. oldal

Frank_Waters I>!

[…] fiatal voltam, kegyetlen, nem szerettem még senkit igazán.

340. oldal

madárka>!

A béke nem siet ám úgy, ahogy szárnyal a vágyunk utána.

472. oldal

Frank_Waters I>!

Nagyapám legénykorában a következőkbe volt szerelmes:

Kovács Mariska, Bruckner Róza, Balogh Ilona, Szabó Veronka, Fazekas Mari, Kontay Milly, Fucks Irma, Guttmann Ilka, Csanády Piroska, Kálmánchey Mariska, Gáll Terka, Drahota Natália (az ő neve mellé később odaírta: Már nem kell!), Guttmann Laura, Zagyva Janka, Csanády Margit, Csanak Ilonka, Nánássy Mariska, Makó Ilka, Zucker Paula, Varga Ella, Csanády Ilonka, Lőwenberg Zsófika, Orosz Erzsi, Nánássy Róza, Piránszky Zsuzsika, Filotás Irén (ez gyűrűt ad neki, elfogadja léleknyugalommal, és később Margit húgának ajándékozza), Nánássy Erzsi, Bészler Nina, Fehér Linka, Nagy Erzsike, Révész Gizella, Hubay Teréz, Nagy Mariska, Márkus Anna, Kállay Szeréna, Riedl Erzsike, Ferenczy Ágnes, Budházy Anna, Szepessy Gizella, Grósz Melánka, Pallay Ilona, Sesztina Piroska, Beke Erzsike, Balogh Piroska, Vojnovics Ilka, Göltl Irma, Segenweiss Irma, Kubinyi Mariska, Brunner Jozefa, Mezey Gizella, Lux Gabriella, Otte Paula, Brunner Róza és Ida, Sóvágó Erzsike, Sesztina Ilona.

A listából hiányoznak a nem regisztrált pallagi, nagyhegyesi, bécsi és grazi alkalmi ismerősök, akik szintén nem lehettek kevesen.

83-4. oldal

3 hozzászólás
eduscho89>!

[…] és milyen tajtékos, vad és hullámos volt az élet, mióta csak a világra jött. „Én tulajdonképpen unom is a szélcsendet – gondolja Jablonczay Lenke. – Lehet, azért jutott olyan ritkán. Én a vihart szeretem, a hideget, a havat, a ködöt.”

412. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jablonczay Lenke
2 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!

„Eleven szülők árvája voltam” – hallottam tőle sokszor. De miért?

Monette P>!

A férfiakat egy percre sem szabad egyedül hagyni, mert vagy gyereket csinálnak, vagy adósságot, vagy háborút.


Népszerű triviák

Boglárka_Madar>!

A regény egyik fontos helyszíne a Lábasház és Rickl-ház, amely Debrecenben a Piac u. 39. szám alatt ma is megtalálható. Itt nyitotta meg üzletét a dinasztiaalapító Rickl József Antal kalmár a 18. sz. végén.

[debrecenikepeslapok.blogspot.com]

Kapcsolódó könyvek: Szabó Magda: Régimódi történet

Szabó Magda: Régimódi történet

Kapcsolódó alkotók: Szabó Magda


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Charlotte Brontë: Shirley
Jókai Mór: Egy magyar nábob
Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő / Édes Anna
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Kemény Zsigmond: A rajongók