Örömhozó, ​bánatrontó 111 csillagozás

Levelek a szomszédba
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

„Ember ​és állat alakja, igénye, teljesítménye teljesen azonos volt a számomra, magamat vagy magunkat se gondoltam többnek, másnak, mint egy civilizált, este fogat mosó farkast vagy hivatalba járó galambot. Heves, soha nem szűnő, inkább erősödő szánalmat éreztem e néma testvérek iránt, akik a maguk sajátos nyelvét beszélték, és nem tudtak megszólalni emberi hangon, nem tudtak védekezni sem, teljesen ki voltak szolgáltatva az emberek jó- vagy rosszkedvének, emberségének vagy embertelenségének. Külsejüket, tollruhájukat vagy a pikkelyeket, vagy az irhát, amelyből szemük rám pillantott, úgy néztem, mint színészen a jelmezt, s meg voltam róla győződve, egyszer majd leveszik, akkor nem marad, csak a húsuk, azonos, mint az enyém, s lesz egy pont, egy pillanat, amikor emberi hangon is megszólalnak majd, csak ki kell várni, meg kell érdemelni” – írta Szabó Magda az Ókút-ban.
Az írónőnek ezt a minden élőlény iránti szeretetét kívánta megmutatni örököse, Tasi Géza, közreadván a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tartalomjegyzék

>!
Jaffa, Budapest, 2017
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715174
>!
Európa, Budapest, 2009
132 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787918

Enciklopédia 4


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
csgabi MP
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Szívem pincéjének legeldugodtabb sarkáig megható és megmosolyogtató volt ez a bájos, kedves könyv. Öröm volt olvasni a leveleket, Évuka leveleit, aki egy szegény, szerencsétlen sorsú kismacska, aki analfabéta, és folyton a Gazdára szorul, ha levelet akar írni. Nehéz a sorsa Évukának, ez azonnal „lejön” a levelekből. :-)
Boldog vagyok, hogy rátaláltam erre a könyvre a könyvtár polcán. Néha annyira belemerültem, hogy hangosan kezdtem olvasni a leveleket Picurnak, a macskámnak. :-) Picur pár percig tűrt, aztán elvonult. :-D

3 hozzászólás
>!
Bíró_Júlia P
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Szabó Magda tényleg mindent megírt. Még a Puszi, Erzsi! -t is. Alighanem Homonnay Gergely is roppant testhezálló feladatnak érezhette a fülszövegírást a jaffás kiadáshoz.

Tesómmal majdnem párhuzamosan olvastuk, egy csendben, jókislány módjára elolvasott levélre jutott két vagy több hangosan, kuncorászva előadott másik. Egészen nyilvánvalóan nem kiadásra íródtak, valószínűleg akad pár belső poén, amit a Bevezető ben nem magyaráz meg a Tasi Géza, meg pár olyan epizód is, aminek a kimenetele nem egészen bizonyos (akkor pontosan hogyan is rendeződött a Piszekandúr dolga, tessék mondani?). Másfelől, ahol a laikus ismerete nem döccen, ott nagyon lehet nevetni, meg bólogatni meg hatódni, mert hát nagy fazon volt ez az Évuka (Éva, Évica), meg a Szobotka Konstantin alezredes is, nem beszélve a kétlábúakról. Ugyanitt: egy fokkal kevésbé érezzük mutánsnak magunkat mi, akik meg szinkronizálni szoktuk a kutyát. Meg a többi kutyát, meg húg macskáját, és egyáltalán, minden ölbe vehető méretű állatot. Nem csodálom, hogy a Néni meg a Bácsi a legrövidebb ficnifecnit is megőrizte.
A kiadó felé viszont tartozom némi homlokránccal és torokköszörüléssel. Merthogy azokat a hézagos epizódokat nem ártott volna némi láb-vagy végjegyzetekkel megtámogatni. Meg ha már teletűzdelte a kötetet Szabó Magda és jószágai különféle képeivel köszönjük, csodásak spoiler , jó lett volna, ha legalább neveket is ír alá, hogy tudjuk, ki kicsoda. Mármint az ebek és macsok közül. Majdnem biztos vagyok benne, hogy a feladat végrehajtása lehetséges, a Petőfi Irodalmi Múzeum is megoldotta. (Ebből kifolyólag a Szabó Magda-emlékkiállításon lehet valamennyit pótolni a hézagokból.)

>!
Jaffa, Budapest, 2017
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715174
2 hozzászólás
>!
k_annamaria P
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Tasi Géza rögtön az elején leszögezi ezek a levelek nem kiadásra születtek. Szabó Magda spoiler gondolatai, baráti levelei,szösszenetei. Az ezer arcú Tündérkeresztanyánk új arca. Egy pici szelet a lelkéből.

Ugyan én nem vagyok az a macskás típus, de Évuka hatalmas arc! Bocsánatot kell, hogy kérjek szegény,sanyarú sorú Évukától. Én bizony kinevettelek. Sokszor,hangosan. Kérlek ne haragudj. Tudom spoiler de hogy lehet ezt kibírni röhögés nélkül???
spoiler
vagy
spoiler

>!
Sicc
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Szegény, hátrányos helyzetű, pettyes fenekű, sárga hasú, vízipálmaínyenc kiscica, Évuka!:D Nehéz életed lehetett… ;)

>!
chhaya P
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Kedves kis könyvecske. Tényleg az állatok iránti szeretet mutatja, ha valaki a macskájával beszélget (vagy épp a nevében írogat leveleket), és ezt megrögzött állatbolondként jó olvasni. A mellékelt fényképek is nagyon klasszak – bár néhol képalírást elfogadtam volna, hogy melyik cicu kicsoda. A levelek keltezését is hiányoltam, mert olykor nehéz volt követni az idő múlását. De hát ez a legkevesebb.

Viszont… Tasi Géza írja a bevezetőben: „az írónő halála után (…) átadták nekem azokat az összegyűjtött leveleket, amelyeket Szabó Magda írt hozzájuk Évuka nevében.” Sajnos érződik is a stílusán, hogy ezek nem kiadásra szánt irományok, hanem a szomszédok szórakoztatására írt szösszenetek. Irodalmi szempontból megítélni ezért nem lenne fair, erről inkább nem is írok semmit.

2 hozzászólás
>!
HA86
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Ezek a levelek nem az író Szabó Magdától származnak, hanem a szomszéd Szabó Magdától. Ráadásul nem is az ő fejéből pattannak ki, mert ő csak legépeli mindazt, amit az értelmi szerzők, vagyis a macskái – különösképpen az egyik (a legbutább, legneveletlenebb), Évuka – diktálnak. A levelek rendre a szomszéd lakásban landolnak: Évuka a „Néninek” és a „Bácsinak” címezi őket, nekik panaszolja el, milyen sanyarú sora van odahaza (nem kap ajándékot a Mikulástól, nem fiúzhat, nem támadhat rá a vendégekre stb.). A legmeglepőbb történet a kanapé alá rejtett, kihányt húsdarabkáról szól, ami felkeltette Szabó Magda náluk vendégeskedő, olasz kiadójának figyelmét, és a férfi gyanútlanul felvette a földről az „ártatlan és gyomornedvvel bevont, gusztusos kis húsdarabot”, még mielőtt az írónő kapcsolt volna. :)
Szóval, jópofa levelek ezek: csokorba gyűjtött, egy-két oldalas szösszenetek Szabó Magda és Szobotka Tibor életéről, cica-szemszögből elbeszélve. :)

A kötet végén van néhány sírvers is, az elveszített állatok emlékére: ezek egytől egyig kis remekművek.

>!
Anó P
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Nem volt elvárható ettől a könyvtől a Szabó Magda műveire jellemző színvonal, hiszen a levélkék nem kiadásra voltak szánva, kedves szomszédainak írta legtöbbjüket cicája nevében. Nem tudom, én Tasi Géza helyében kiadtam volna őket? Valószínű nem.
De ugyanakkor jómagam is annyira ki voltam éhezve kedvenc írónőm új műveire, amiket már nem írhatott meg… rohantam is annak idején megvenni azonnal ezt a posztumusz könyvét.
Mindenesetre a könyv annyira Szabó Magdás így is, amennyire lehet – kifejezetten szerettem benne az írónőt és kedvenceit ábrázoló szeretetteli képeket is.

4 hozzászólás
>!
Norci P
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Eldöntöttem, lesz egyszer nekem egy kiscicám, akit Évukának fogok elnevezni, annyira megszerettem ezt a kis bolondot :) Addig is jó lenne, ha a szomszédba költözne egy hasonlóan jó fej házaspár, hasonlóan jó fej macskával, aki írogatna nekem mindenféle mókás dolgot, tudósítana az aktuális fejleményekről és kipanaszkodná magát, ha szörnyen igazságtalanul bánnak vele. Nagyon szerethető könyv volt a rajzokkal, és a fényképekkel együtt, amik bemutatták a Szabó Magda körüli állatseregletet, és azt a kölcsönös szeretetet, amiben mindvégig együtt éltek.

>!
Éjjeli_bagoly P
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Szabó Magdáék sokszor voltak távol, ilyenkor a szomszédban lakó házaspár viselte gondját Évukának, a macskának. Az évek során nemcsak a két család között alakult ki szoros barátság, hamarosan a szőrgombóc famíliája pótszülőkkel is bővült. Magda a saját eszközét használva köszöni meg az odaadó gondoskodást: leveleket ír a cicus nevében. Ezek a szösszenetek bájosak, mulatságosak, árad belőlük a hála, a szeretet, és emellett zseniálisan tükrözik a macskamagatartást. Nincs olyan állatbarát, akit ne mosolyogtatnának meg ezek a levelek.
A posztumusz kötet vegyes fogadtatásban részesült. Nem azért pihent a fiókban, mert az írások végül nem kapták meg végleges formájukat, vagy az írónő kevésnek találta őket a megjelentetéshez, vagy egyéb okból kifolyólag, amiért a szerzők nem adják ki egyes műveiket életük folyamán. Egyszerűen csak nem Magda fiókjában voltak, hanem a szomszédéban, akinek a szórakoztatására íródtak. Ezért is van az, hogy nehéz irodalmi szempontból értékelni a kötetet, amit nem a nagyközönségnek szántak.
Jómagam nagyon örülök, hogy rátaláltam a könyvecskére, mert így egy macska szemszögéből is betekintést nyerhettem Szabó Magdáék életébe. Mellesleg én úgy vélem, hogy megállja a helyét a polcokon. Magdának ismét jár a csillagos ötös, nálam ugyanis kreativitásból, jószándékból és felvidításból kitűnőre vizsgázott.


Népszerű idézetek

>!
csgabi MP

Kedves Néni és Bácsi,
rettentő hírt tudatok: leestem az ablakpárkányról! Éppen a Nénihez siettem át, mikor gazdám kiloccsintott egy pohár vizet a diófára, s úgy megijedtem a zajtól, hogy megcsúsztam és hármat szaltózva a levegőben, lezuhantam a Mezei néniék ablaka elé. Gazdám visított, s rohant ki a lakásból, hogy összeszedje törött tagjaimat, de ekkorra én már üvöltve, bőgve, és akkorára dagadt farokkal, mint a kéményseprő bácsi seprője, az ajtó előtt álltam. Hazafutottam, s így kiderült, hogy holott nem járok le, tudom, hol lakunk.
Nincs semmi bajom, hál’istennek, de az idegeim rettentő állapotban vannak. Nem nagyon merek már semmit, ezért járok át ritkábban. tessék részvéttel gondolni rám!

Kezüket csókolja a szomorú:
Évuka

16-17. oldal

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

>!
csgabi MP

Anyák napjára, gratulációképpen, behánytam a mama ágyszőnyegére. Nem tudott róla, belelépett mezítláb. Úgy örült!(?)

103. oldal

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

>!
Viki77

MI LESZ TÉLEN A VíZIPÁLMÁVAL? MIT FOGOK ÉN HÁNYNI (LEHETŐLEG OLYANKOR, MIKOR GAZDÁMNÁL KÜLFÖLDI FORDíTÓI VANNAK)?
Egy kiscica szíve csupa aggodalom…

24. oldal

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

>!
chhaya P

(…) amit a legfontosabbnak tartok, hogy úgy teljesüljön minden tervük, hogy ne kelljen nagyon megszenvedni és megdolgozni miatta, mert akkor az ember hullafáradt és kedvetlen, mire megkapja.

35. oldal

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

>!
pelika

(…) Minap fényképeztek nálunk, és a fényképész belépve visszahőkölt, és síri hangon azt kérdezte: „Ez házimacska?” "Dehogy – mondta Mama, aki akkor is dühös, ha félnek tőlem, akkor is, ha térfogatomra tesznek megjegyzést –, ez hiúz. Most selejtezték ki az állatkertben, megvettem." Lett is a képen Mamának olyan dinnyefeje, hogy közelében romlásnak indult a leander.

A Pomogáts családnak

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Kapcsolódó szócikkek: hiúz
>!
Bi_bi_bi

Mit jelent az,hogy idióta, tessék mondani? Valami bók.

76. oldal

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

9 hozzászólás
>!
Bi_bi_bi

„Éva, büdös vadállat, nem ismerjük apádat!”, ami lehet, hogy jó rím, meg az is lehet, hogy igaz, de mélyen sért önérzetemben, mert célzást érzek benne néhai elhunyt édesanyám erkölcsi életének feslett voltára. (Ami nem igaz, mert évente csak annyiszor ment férjhez, ahányszor kérték.)

105. oldal

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

>!
Mary_Mallory

Mindig tudtam, hogy gyönyörű vagyok, de hogy ennyire… Gazda férje hümmögve nézte a képeket, s így szólt: „Azt az egyet tudnám, hogy csinálták ezek a szomszédék, hogy az ülős képen ennek az idióta macskának olyan intelligens arca van?” Mit jelent az, hogy idióta, tessék mondani? Valami bók?

76. oldal

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Kapcsolódó szócikkek: macska · Szabó Magda · Szobotka Tibor
>!
selfmadehell P

Élt hajdan egy áldott szent Umbriában,
ki halakkal meg farkassal beszélt,
áldott az is, ki így szól: „Jó fiam!”,
és számontartja macskák életét.

81. oldal

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

>!
ilder P

A cserepes salátát (amelyből még van), a gyönyörűen megtisztogatott húst és az új „egzotikus virágot" (amelyet felváltva eszem a cserepes salátámmal) nagyon szépen köszönöm, és kérem, ne tessenek elfelejteni egy ártatlan, sárga hasú kismacskát.

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Kapcsolódó szócikkek: macska

Hasonló könyvek címkék alapján

Bódy Gábor: Filmiskola
Bódy Gábor: Tüzes angyal / Psychotechnikum azaz Gulliver mindenekelőtti utazása Digitáliában
Bódy Gábor: Végtelen kép
Erdély Miklós: A filmről
Erdély Miklós: Művészeti írások
Videcz Ferenc: Mária könnye
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Kurt Vonnegut: Mi szép, ha nem ez?
J. R. R. Tolkien: Beowulf
Ernest Hemingway: Vándorünnep