Nekem ​a titok kell 48 csillagozás

Szabó Magda: Nekem a titok kell

Szabó ​Magda édesapja halála után örökségként Szabó Elek legértékesebb kincsét, svájci szerszámosládáját és a fiókjában talált rézsípot meg cirmos üveggolyót vitte magával Budapestre. Ha a golyót a fénybe tartotta, mindig más színnel ragyogott fel.
Mint a cirmos üveggolyó, olyan ez az eddig napi- és hetilapokban, folyóiratokban rejtőzködő, kötetben még soha meg jelent írásokat tartalmazó könyv. Sokszínű. Novellák, tárcák, vallomások, interjúk, levelek, versek – megannyi műfaj, megannyi téma és forma.
Hol szikár és mégis torokszorítóan drámai, hol megkapóan lírai novelláiban a sorsfordító pillanatot ragadja meg, amikor valakinek az élete más irányt vesz. Az eszmélés pillanatát, amikor megszólal az a bizonyos belső hang. Pontosan dokumentált, tárgyszerű vagy éppen játékos, humoros tárcáiban, amelyek új minőséget hoznak a műfajba, „utazik”. Utazik a hazában, Magyarországon, és utazik az emberi lélek mélyére, amelynek oly kiváló ismerője. Új helyeket, tájakat, városokat… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szabó Magda-életmű Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2018
248 oldal · ISBN: 9789634753759
>!
Jaffa, Budapest, 2018
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634750819

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Erdős Renée


Most olvassa 3

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

Kötetben meg nem jelent novellák, tárcák, versek és két izgalmas interjú. A felidézett levelezés is izgalmas és érdekes hátteret ad. Jobban sikerült (tartalmasabb) válogatás, mint a Magdaléna.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/07/nekem-titok-kell.html

blueviolet>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

A posztumusz kötetekkel szemben mindig van bennem némi előítélet, de igyekeztem pozitívan és lelkesen hozzáállni. Ez pontosan a 2. novelláig tartott, ahol a „Kötetben meg nem jelent írások” alcím hitelessége azonnal megszűnt létezni. Az Eszmélést ugyanis már olvastam az Ókútban.
A novellák, interjúk, tárcák többnyire tetszettek (Jóska, a bogár vicces volt), a versek nem igazán az én világom. Erről nem Szabó Magda tehet, egyszerűen csak nem vagyok oda értük. Egyébként nem voltak rosszak.
A leveleket viszont nagyon untam. Amiket SzM írt, azok érdekesek voltak, de amiket kapott… Nem is értem, miért kellett ezeket megjelentetni. Pont ennyire érdekelne a piaci bevásárlólistája, vagy a villanyszámlája is.

Zsuzsanna_Makai>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

Szeretném megköszönni mindenkinek, akinek köze volt ennek a könyvnek a megjelenéséhez.
Aki kihúzta azt a fiókot, aki összeollózta, aki a zöldet adta, akinek az eszébe jutott az ötlet.
Kár lett volna ha ez a könyv nem juthat el az olvasó közönséghez.

krlany IP>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

Ezt a könyvet nem lehet úgy olvasni, mint egy Szabó Magda regényt. Ez egy csomó más műfaj (vers, novella, tárca, levelezés, interjú), sok-sok korszakból és lelkiállapotból. Nem a nagy közönségnek szánt baráti hang, és fájdalom, elveszettség a megpróbáltatások révén. Mégis ezek a szösszenetek sok mindent hozzátesznek az íróhoz is, de legfőképpen az emberhez. Imádtam olvasni. Én eddig Magda nénit csak a távolból imádtam. Egyfelől a regényei, színházi előadásai kapcsán, másfelől meg a távolból látva anno egy-egy debreceni könyves ünnepen, bemutatón. Most sokkal közelebb érzem magamhoz, és csodálatom már nemcsak az írónak szól, de leginkább az embernek.

klaratakacs P>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

Szabó Magdától mindig élmény olvasnom, a megfogalmazásának, a szóhasználatának, a mondatainak a gömbölyűsége visz magával, nincs akadozás a szövegben, élvezetet jelent a stílus, a történés, a kiindulástól a végkifejletig. Képes ezt megtenni velem novellában, újságcikkben, esszében egyaránt, ahogy a könyv mutatja magánleveleiben sem tett másként. A neki szóló leveleknél érzek is némi szorongást az írójuktól, persze nagy szó lehet egy élő klasszikusnak írni. Amit még csodálok benne az a hihetetlen műveltsége, amit szintén átérezni a sorain és a szüleihez fűződő varázsos viszonya, amit a többi művében is már éreztem.
Ami nem tetszett igazán, azok az egy kaptafára készült versek, talán nem egy kötetben olvasva jobb lett volna, illetve valahogy nem éreztem a könyvbe illőnek Szabó T. Anna írását sem, amit önállóan már olvastam, de ebbe a kötetbe felesleges volt, ahogy Urbán László zárszavait sem.
Ha jelenne meg még ilyen gyűjteményes kötet, nagyon élvezném, újságcikkeket, esszéket, még a levelezést is, de a farvizén hajózók megnyilvánulásai nélkül.

h_orsi>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

A könyv több részből is áll, én most itt csak hármat emelnék ki, amik engem jobban megfogtak.
Az első részében Szabó Magda cikkeit, rövid novelláit olvashatjuk, amik újságokban, lapokban jelentek meg még csak. Ezek szépen egy csokorba vannak kötve, van közöttük némi átfedés. A következő része a könyvnek a levelek. Ezek között is két fajta van: egy részüket Szabó Magda írta, másrészüket a kortársak címezték az írónőhöz. A harmadik rész –, ami az írónő életrajzához kapcsolódik – egy interjú volt, ami a könyv végén foglal helyet. A könyvet olvasva az első részekből csak morzsákat tud összekaparni az ember. Egyfajta benyomást, víziót kap csak. A végén azonban ennek az interjúnak a keretében megkapjuk egybe gyúrva a sok morzsát.
Számtalan eddig általam nem ismert és izgalmas dolgot olvastam Szabó Magdáról és Szabó Magdától. Megható, elgondolkodtató és értékteremtő gondolatokat tartalmaz a könyv. Annyira nem volt jó, hogy a könyv a többi Szabó Magda kötet mellett foglaljon helyet a polcomon, de egy olvasásnak elment a könyvtárból kikölcsönözve. Számomra egy kicsit.
https://konyvkoktel.blogspot.com/2019/08/szabo-magda-ne…

AeS P>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

Van benne egy-két olyan levél, novella és tárca, amit nagy öröm volt olvasni, bár azért keserédes mosolyra fakasztó a Zrínyi Ilona brigád tömjénezése 1987-ből, vagy Miskolc dicsérete a hatvanas évekből („… szinte hallani a város vidám szívverését, amelynek bölcsőjét olyan irgalmas kézzel ringatta hatalmas édesanyja, a nehézipar.”)
Az volt az érzésem, hogy Szabó Magda, aki maga is elmondta több interjúban, hogy rendezte a hagyatékát (mondjuk, amekkora színésznő volt, ki tudja, hogy ez valóban így volt-e), „irgalmas kézzel” kiemelte ezeket a nagyközönség előtt kevésbé vállalható darabokat a sorba rendezésből, beleértve a 21-22 éves kori zsengéket, amik még nagyon messze vannak az ő költői arcától – most aztán mégis napvilágra kerültek. Nem feltétlenül baj, bár a levelezéssel is azt érzem, várhatott volna egy biztosabb kezű irodalomtörténészt, aki az egészet összeállítja, ahogy nemrég például Nemes Nagy Ágnes francia levelezésével meg is tette az MTA. Persze, ki venné meg azt.
További fél csillag mínusz a hazugságért, hogy kiadatlan szövegeket tartalmaz, miközben a legelső novella az Alvók futásában szerepel, a második pedig átdolgozva, de nagyjából 90 százalékos szövegegyezéssel az Ókútban.
És szintén további fél csillag mínusz a végén Dr. Urbán László háromoldalnyi eszmefuttatásáért, amit érthető okokból meg kellett jelentetni, ha már hozzájárult a kiadáshoz a gyűjtött szövegekkel.

Mariann_Czenema P>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

Kiegészítő információk tárháza.
Novellák, tárcák, levelek, versek vannak a Nekem a titok kell könyvben. A hét novellából (Valami, Eszmélés, Miskolci levelezőlap egy szőlőfürtről, Karácsonyi víziók, Mécses helyett, Kusu macska és egy levél, Piri férjhez megy) négyen sikeresen elpityeredtem, rögvest mindjárt az elsőn, szépen néztem ki a buszon. A tárcák és vallomások egy része ismerősnek tűnt, más kötetekből, viszont mind SzM levelei, mind az interjúk teljesen újak, kiadatlanok voltak.
A versek is szépek voltak, de azt be kell vallanom, hogy az utószavak nem különösebben érintettek meg.

(bővebben itt:
https://czenema.blogspot.com/2019/07/szabo-magda-nekem-… )

Annaörök>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

Érdekes válogatást olvashattam. Volt egy-két novella, interjú, amit már ismertem, nem hatott újdonságként. Nagyon megérintett a Mécses helyett, a Kusu macskának és a Piroskának szóló levél, és kifejezetten jót mosolyogtam a Jóska, a bogár című tárcán.
A levelek közül számomra nem mindegyik volt érdekes és pironkodva bevallhatom, hogy a versek sem igazán kötöttek le. El tudtam volna viselni kicsit több és tartalmasabb interjút.
Ennek ellenére nagyon örülök, hogy megvettem a kötetet. Szabó Magdából sosem elég. :)

>!
Jaffa, Budapest, 2018
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634750819
medizonka>!
Szabó Magda: Nekem a titok kell

A Szabó Magda életmű igazi kis gyöngyszeme. Kisebb, könnyedebb lélegzetvételű alkotásokból összeállított háttér információk gyűjteménye. Aki igazán rászánja magát egy páratlan irodalmi pályafutással való ismerkedésre annak igazi kuriózum. Tárcák, novellák, cikkek, interjúk, levelek csokorba kötött válogatásán át szemlélhetjük a fiatal Szabó Magda zsengéit, amiben már felsejlenek itt-ott a későbbi nagy művek veretes jellemzői, egészen az idősödő írónő rezignált , elengedő stílusú alkotásaiból kiolvasható megszenvedett, megélt, megcsiszolt emberi érzelmek ,mindezt a hihetetlen gazdag műveltségével alátámasztva, hitelesítve. Pazar , de mégis nagyon tudatosan rendezett ötvözete ez az írónő személyiségének. Itt már jelzők sincsenek, ha ez az alkotás egy értő olvasó kezébe kerül.
Köszönet érte a hagyaték rendezőjének, a válogatójának és a kiadónak is, hogy létrejöhetett e páratlan irodalmi kuriózum.


Népszerű idézetek

blueviolet>!

– Aztán ki ne mászkálj hozzám a temetőbe! – mondta egyszer – Nagyon bosszantana… Ami belőlem lényeges volt a számodra, úgyis lépten-nyomon szemed elé kerül majd.

48. oldal, Mécses helyett (Jaffa, 2018)

Amapola P>!

Könyv, világok kulcsa, üres órák barátja, türelmes válaszadónk minden kérdésünkre, édes virága hétköznapnak, ünnepnek egyaránt – ugyan mivé lennénk nélküled?

102. oldal

paoloni>!

„ A karácsony – mondta apám –, lelkiállapot, nem étkezés.” Nem is volt nálunk vacsorára soha valami illendő étel, kocsonyát ettünk legtöbbször, én kaláccsal, reszketve falva borsos-paprikás rezgőjét. (Ma is együtt szeretek enni sóst és édest!)

44. oldal

paoloni>!

Mindenhol otthon érzem magam, csak ott nem, ahol egy nőtől azt elvárnák – a háztartásban. Sose voltam jó háziasszony, a főztömet csak nagyon éhes ember tudja megenni, viszont még mindig nagyon jól beszélek latinul és ógörögül.

121. oldal

paoloni>!

[…] nyolcvanöt évesen az ember már tudja, mennyire mulandó minden divathullám, és mennyire vállalható minden emberi gyarlóság.

122. oldal

robinson P>!

Újabban azon kapta rajta magát, hogy nem szereti már a nyarat.

(első mondat)

Zsuzsanna_Makai>!

A halálra ítélt folyóiratot egykoron létrehozó baráti kör, melynek magam is tagja voltam, súlyos szellemi és biológiai határozatot hozott. Megfogadtuk: akárcsak József Attila, mi sem szolgálunk nyomorító hatalmakat – tehát annak a rendszernek, amely elnémított bennünket, nem akarunk többé énekelni. Ez a fogadalom volt az oka annak, hogy az újholdas nemzedék közül senkinek sem született gyermeke. Tudatosan akartuk, vállaltuk, hogy így legyen. Mert nem akartuk kitenni magunkat a kísértésnek, hogyha a gyerekünk éhes, rá való tekintettel megalkudjunk, és feledjük a fogadalmunkat.

203. oldal

Kapcsolódó szócikkek: József Attila
Amapola P>!

És senki se féltse gyerekét az irodalomtól!
Évekig éltem, dolgoztam gyerekek között, olvastam minden olvasmányukat, hitvány füzetes regényt, zsíros ponyvát is, hogy később, osztályfőnöki órán harcolni tudjak a nem irodalom irodalom ellen, s úgy, ahogy egyedül lehetséges: érvekkel, összehasonlítással, a silány művek kifigurázásával, nem paranccsal vagy tilalommal.

101. oldal

3 hozzászólás
paoloni>!

Tudatosan szerettem őt. Szavait megőriztem, ártatlan kívánságai elragadtattak, tiszta öröme, mellyel az élet apró eseményeit kísérte, amellyel – más, konkrétabb ok híján – annak örült, hogy egyáltalán megszülethetett, hogy lélegezhet, láthatja az esőt, az új termést, valami ügyes gépet; örök derűje egyformán köröttem és felettem ragyogott, ha az ő házában laktam, ha a magaméban. Rajongtam érte, büszke voltam rá, kislány koromban külső jegyeit is majmoltam, s szenvedélyesen vágytam rá, hogy nekem is fekete keretű szemüvegem legyen, bajuszom…

51. oldal

paoloni>!

Téli éjjeleknek nincsen hajnaluk. Egyszerre reggel lesz,…

72. oldal

6 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kalász Márton: Gyermek-Bábel
Jichak Katzenelson – Halasi Zoltán: Ének a kiirtott zsidó népről / Út az üres éghez
Zsikai Erika (szerk.): Lóversenyen
Árvai Attila: Interjú a halállal
Lőrincz Gergely – Domokos Johanna – Gaborják Ádám (szerk.): Pluralica
Laár András: Laár Pour L'art
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél énekei
Tóth Árpád: Tóth Árpád összes versei, versfordításai és novellái
Tóth Árpád: Tóth Árpád válogatott művei
Babits Mihály: Babits Mihály válogatott művei I-II.