Mózes ​egy, huszonkettő 399 csillagozás

Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Az ​olvasót félre ne vezesse a Bibliát idéző cím, nem a Ben Hur vagy a Quo vadis kései testvérét tartja kezében, hanem az ószövetség Ábrahám–Izsák epizódjának a magyar közelmúltat ábrázoló parafrázisát. A regény születése idején már elhagytam száműzetésem színhelyét, az állásvesztésem után munkahelyemül kijelölt általános iskolát; az intézkedést a hajdani vallás- és közoktatásügyi minisztériumból eltávolított, „osztályidegen” tanárnő életében nem jutalomnak szánták, hanem büntetésnek, s hogy áldássá fordult, nem a sors vigyora, Isten kegyelme tette. Eredménye Az őz után legnagyobb külföldi sikert elért regényem lett, a Mózes. Sosem írtam volna meg, ha az általános iskolai oktatás gyakorlata nem szembesít naponta három nemzedék problémáival, kudarcával és a jövő miatti nyugtalanságával, a tanácstalan Ábrahámok – nagyszülők, szülők – és a nagyon is világosan látó Izsákok – a fiatalság – aggodalmaival, rémületével, reményével és reménytelenségével. A könyv miatt egyszerre öt helyen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1967

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Szabó Magda-életmű Jaffa · Szabó Magda Európa

>!
Jaffa, Budapest, 2016
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155609558
>!
Jaffa, Budapest, 2016
200 oldal · ISBN: 9786155715518
>!
Európa, Budapest, 2008
186 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785655

5 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 57

Most olvassa 20

Várólistára tette 134

Kívánságlistára tette 76


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Mikor vagy tizennyolc éve először olvastam, egyértelműen a mérgező szülők érzete ragadt meg bennem. Mai napig, ha erre a könyvre gondoltam, ez az alapérzés jött kristálytisztán fel bennem, a szülők, nagyszülők, akik mellett fuldokolnak a gyerekek, akik megnyomorították az ő életüket a keserűségükkel, az elnyomott, soha be nem teljesített vágyaikkal, az összes frusztrációjukkal.

Eltelt azóta majd húsz év, és a mostani újraolvasáskor azt mondom, igen, a mérgező szülők könyve ez, persze. De sokkal több is ez, sokkal bonyolultabb ez, sokkal több rétegű ez. Mint minden sors, mint minden élet. Mert minden ered valahonnan, és ha ezt megértjük, akkor természetesen nem felmentve az adott személyt, de belátásra jutunk. És úgy akkor talán könnyebb tovább élni. Meg egyáltalán… akkor talán lehet tovább élni. Bármi után. Szabó Magda csodálatos itt is, ismét.

Izolda P>!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Rövid, ütős. Nagyon ütős. Mérgező szülők, szabadulni akaró gyerekek. És persze mindez úgy, hogy a szülőket is meg lehet érteni valamennyire. Hiába akarná megpofozni az ember szinte mindet. Remekül ábrázolja a különböző típusokat, nem egyet felismertem a környezetemből is…
Az utolsó két bekezdésre pedig hangosan felnevettem a buszon.

5 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

TYŰ!!!
61% (25/41)
„boldogtalan embereknek nem volna szabad, hogy gyerekük szülessék”
Az első két rész, szinte nem is fogott meg, viszont amikor Klára megértette, hogy mire kényszerítették Őt, most pont ugyanerre készül Ő is Hugit, az nagyon nagy hatással volt rám, hogy felajánlotta a menekülési lehetőséget, bármi áron.
Az utolsó rész, Izsák, pedig annyira magasan túlszárnyalta az előzőeket, hogy teljesen el vagyok tőle ájulva, zsong a fejem, a gondolataimtól.
Még az is megfordult a fejemben, hogy talán az Apám is egy Hugi volt, mert anyám családja lóvés volt, meg befolyásos, meg saját lakása is volt, nem-e csak egy kiutat jelentett neki egy szegény környezetből. Mert annyira különböztek egymástól, nem is szerettek együtt lenni. Mit számít ez már? De aztán ha visszatérek a kezdő idézehtez, talán mégis számít.
Az, hogy lényegében semmi nem történt a könyvben, inkább a fejben, ez amíg a Freskóban negatív érzelmeket keltett bennem, itt kifejezetten tetszett.

>!
Európa, Budapest, 2008
186 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785655
ddani>!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Szabó Magdát egész sokáig (sőt: mostanáig) nem is olvastam egyáltalán. Pedig sok olvasott ismerős mondta már, hogy jó író, és Az ajtó című filmet láttam jópár éve, tetszett az is. Most legutóbb ez a baljósan biblikus című regény jött elő a molyon, kölcsönkértem és kölcsön is kaptam (kösz @brácsa_lant!) és nagyon klassz első találkozás volt.
Tanmesei keretbe foglalt összeesküvéses-generációs családregény, talán így tudnám műfajilag-tematikailag belőni, és eszembe jutott erről a könyvről sok minden, többek közt az Utas és holdvilág szövevényes kamara-dramaturgiája, a Csupasz nyulak 60-as évek női-családi szocio, vagy akár Rakovszky Zsuzsától a Hold a hetedik házban – ez valamennyire körbe is jelöli, hogyan olvastam ezt a könyvet. Az Utas testvéri-baráti összeesküvése mindig is bizarr volt nekem – itt is hasonlóan belterjes kis mikrokozmoszban élnek a fiatalok, de az egész valahogy sokkal életszerűbbnek tűnt, mint Szerbnél. Kevésbé lila. Általában: az egész egyáltalán nem túl lila, sőt. Lélektanilag hitelesnek hat. Meg általában követhető.
Nagyon sűrű a szöveg, nekem tetszik a váltakozó elbeszélők ritmikája. Az egész elbeszélés fontos témákat jár be, remek kötelező olvasmány volna. Egészen frissnek és modernnek, progresszívnek hat a szemlélete, ráadásul ítéletmentes, bár a szereplők mind ítélkeznek egymás fölött, valahogy egyensúly van, mindenki szót kap, és nincsenek jók meg gonoszok. Bár a példázati keret alapján tanulságnak kellene lennie (a végén van is), az valahogy ugyanúgy idézőjelbe kerül, ahogy minden más is: része lesz a polifóniának. Az életben ha van tanulság, akkor ez az: hogy szubjektív, soknézőpontú.

1 hozzászólás
Rits>!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Richárd 1.22
Senkinek nem vala jó, amiben élének. Mind nagyon mást akartak. De hosszú idő eltelte után sem azt kapták, pedig csak az karjukat kellett volna nyújtani érette. Nem tették. Helyette áldozatot kívántak mind bemutatni, saját sarjaik élő áldozatát. De az áldozatok igen nagyon beintettek az karjukkal, ő édes jó felmenőiknek.
És aszondák, “mindenki hozza csak meg a maga döntésit és áldozatát”. Amondó vagyok, tegyünk így mi is.

3 hozzászólás
csucsorka IP>!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

A lánynak, aki az Ókút és a Régimódi történet után volt, hogy kamaszkorában nem egyszer bömbölt a nagymamájának, hogy “Miért nem lehet inkább a Jablonczay Lenke az anyukám?” – Szabó Magda sose írt.

Aztán végre neki is adott egy regényt. Adott anyát, akit gyűlölhet, nagyanyát, akitől viszolyoghat, anyóst, akire ráismerhet; gyerekeket, akiket szívből szerethet és szerelmet, ami olyan csontig hatolósan fáj, mint ahogy annak fájnia kell.

És ismerve Szabó Magda családját, tényleg zseninek kell lennie ahhoz, hogy kiszakadjon belőle egy Mózes egy, huszonkettő. Hogyan? Miféle ismerete van a családi poklok, hülyén megvénült anyukák, gyermekeket megnyomorító szülők és tűzön-vizen át összetartó, minden mintát széttépő testvérekről Szabó Magdának?

„Zsenibb zseninek” tartom, mint ezelőtt bármikor, pedig eddig is magasan volt.

>!
Európa, Budapest, 2004
186 oldal · ISBN: 963077626X
kaporszakall >!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Olyan, mint egy extraszisztolés váratlan, nagy szívdobbanás. Rövid és fájdalmas.

Vagy harminc éve nem olvastam Szabó Magdát. Emlékszem, az utolsó darabra: az Alvók futása / Zeusz küszöbén volt, a Szépirodalmi kiadásában. Még megmaradt belőle a kutyus, akit az egyik görög szigeten (Rodosz? Szamosz?) a gondjaikba vettek…

Kár volt az írónőt ennyi ideig hanyagolni. Ez a kisregénye nagyon ütős, és a jó írásokhoz méltón nem öregszik, csak némi patinát nyert. Az általam fiatal korban olvasott művek is ilyen kevés szereplőt mozgató kamaradarabok voltak, belső monológokkal, feszes cselekménnyel. Németh László hangjával rokonítja – talán a református gyökerek folytán – a könyörtelen következetesség.

Majd sorra veszem az újabbakat is.

dwistvan P>!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Családregény, egy készülő házasság regénye, közben sok belső kétely és megélt helyzet monológjaival. A XX. század középső éveinek történelme, hangulata is jelen van a könyvben. Nehéz követni a szereplőket, ám ha sikerül, mindenki érdekes és jellegzetes karakterként mutatkozik meg. szabó Magda a belső hangok mestere, itt is sok gondolat és érzelem kap helyet a szereplők belső világában. Egy egyszerű élethelyzet, mégis gazdag érzelmi világgal körülvéve, úgyhogy sok előzmény is érhetőbbé teszi jellemüket. Generációk közötti eltérések, különbségek, olykor egymásnak fezülő indulatok és meg nem értések is meghúzódnak a sorok között.

bagie P>!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Egyelőre nincsenek szavak.
Kell a polcomra ez a könyv!

borbolya3>!
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Egy rövid történet, amit szétfeszít az utálat. Utálat egymás íránt, gyerek a szülőt, szülő a gyereket, a kort, amiben születni és felnőni voltak kénytelenek. A három család tagjai küzdenek egymás ellen, némán. Aztán persze ott van az elfojtás is, amit a szülők hatására a gyerekek visznek tovább, s a legutolsó oldalon se durran ki a lufi. A le nem zárt tragikus múltak és a még be nem következett tragédiák, amik benne vannak a levegőben. Hiszen innen nincs menekvés, hiába akarják a fiatalok elhitetni magukkal, hogy az ő kamaszos csínyűk álarca mögé bebújva megelelték a megoldást, a hőn áhított sziget csak illúzió, hiszen a teljes őszinteség onnan is hiányzik. Együttérezni meg senkivel nem tudunk, és mégis, az elbeszélői sokaság miatt valahogy megértjük egy-két dolog mögött milyen szálak húzódnak meg.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Fainthoar>!

Mit csinált, asszonyom, az esküvője előtti órában?
Álltam egy létrán, uram, nagyon gondosan összefogtam a szoknyámat, hogy baj ne történjék a ruhámmal, és sorba beszaggattam a celofánt egy stelázsipolc befőttje tetején, hogy romlani kezdjenek, és meg szabadjon őket enni.
És jó volt önnek, asszonyom, a létrán?
Uram, nagyon jó!

Izsák, 209. oldal

Szelén>!

És Izsák kivevé az ő atyjának a kezéből a kötelet, és azt mondá: Csak magadat áldozhatod meg, atyám, ha a Jehovát engesztelni kívánod, mert én nem halok meg a te Istenedért. Én a magam Istenéért halok meg egyszer, és hagyj engem, amíg megyek, hogy megkeresném.
És elindula Izsák az úton egyedül, és Ábrahám ott marada magára az oltár előtt, és sírt.

282. oldal

habosvilla>!

Valamikor nagynak és erősnek érzékeltem, aztán kiderült, hogy egyszerűen csak én voltam kicsi és gyönge.

Nainar>!

Én azt akarom, hogy ha ölelni kívánsz, kelj ki az ágyadból, és gyere át a másik szobába, arra a rekamiéra, ahol én vagyok, és csak akkor jöjj, amikor vágyol rám, ne azért, mert beletettek egy fedél nélküli, dupla koporsóba, és jelzik a reflexeid magad mellett a másneműt.

198. oldal

Cristine>!

Nekem olyan anyám van, akit a történelem arra szemelt ki, hogy halálra idegesítse.

24. oldal

2 hozzászólás
slowlife I>!

[…] anyánk boldogtalan volt, és az lett miatta az apánk is, és boldogtalan embereknek nem volna szabad, hogy gyerekük szülessék.

176. oldal

Brigi007>!

„Nekem nem mondtok el semmit, kimaradok az életetekből. Hát ezért szültelek?” Olyan komikus gondolat, hogy valaki azért szült engem, hogy beszélgessek vele, vagy elmondjam neki szóról szóra, mikor mit gondolok, vagy mit csinálok.

24. oldal

zanni>!

Mindennap máglyát rak, rálép, ha nincs, aki alágyújtson, maga gyújtja meg maga alatt.

92. oldal

Rits>!

De azért jobban szeretném, ha szeretnél is, ingyen szeretnél, csak úgy, és nem kellene bebizonyítanom neked semmit se magamról, azon túl, amit úgyis tudsz, vagy magad is észrevettél, és nem volna muszáj naponta újra igazolnom magamat előtted; ha szeretnél, még tán úgy is, hogy valami sok okod sincsen rá.

159. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Ida regénye
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Ottlik Géza: Iskola a határon
Tamási Áron: Ábel az országban
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Fekete István: Tüskevár
Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert
Thomas Mann: A varázshegy
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren