Mézescsók ​Cerberusnak 126 csillagozás

Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Az ókor nagy hőskölteményei nem tartották lehetetlennek, hogy élő is átléphesse a halottak titokzatos világának érckapuját, a mondák állítják, járt odalenn Theseus, járt más hérosz is, vagy kivételes szépségű lantpengetése miatt a feleségét visszakönyörgő Orpheus. Még Dante is alászállt az Isteni színjátékban, maga a szelíd Vergilius volt az úti kalauza. A rege helyhez kötötte az alvilági bejáratot, nyílt oda út Nápoly közelében, Athén vidékén, Taenaron hegyfokánál, s azt is rögzítette, nemcsak megrendítő élmény a holtakkal való találkozás, de az odajutást feltételek szabályozzák. Az alvilági révész, Charon pénzt kíván, fuvardíjat, a három torkon üvöltő sárkányfarkú őrkutya, Cerberus varázsfűvel illatosított mézes süteményt. Ha az obulust kifizette, az eb megkívánta csemegét átadta az utas, szabad a közlekedés a Babits olyan jól ismerte aszfodéloszligetek közt, s az elszánt földi halandó meglelheti a maga halottját a Jajgatás tavánál, csak szorítsa, szorítsa az aranyágat.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Szabó Magda-életmű Jaffa · Szabó Magda Európa

>!
Jaffa, Budapest, 2017
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715181
>!
Európa, Budapest, 2014
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630799133
>!
Európa, Budapest, 2008
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785644

3 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Jablonczay Lenke · Szabó Magda · Szabó Elek · Jablonczay Gizella · Nemes Nagy Ágnes

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen · Debrecen, Szent Anna utca · Hajdúság


Kedvencelte 10

Most olvassa 10

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Szabó Magda már túl a nyolcvanadik évén, először 1999-ben megjelent könyvében a halálra fölkészülve visszatekint élete emlékezetes, valamiért meghatározó pillanataira. Különleges családjának életének epizódjait úgy eleveníti fel az emlékek mélységes kútjából, hogy olyan érzést vált ki az olvasóban: ismerem őket

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/10/mezescsok-cerberu…

2 hozzászólás
csgabi P>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Az év utolsó Szabó Magda-könyve volt, jó választásnak bizonyult. A történetek jól olvashatóak, sokszor gondolkodtattak el az elbeszélések témájáról. A gyermek Szabó Magda ebben a kötetben sem volt szimpatikus – sajnos a szerző úgy általában sem szimpatikus személyiség számomra, de a könyvei ennek ellenére zseniálisak.

Az egyik legérdekesebb A vendég volt – ahogyan egy spoiler. Szomorú és elkeserítő történet volt.
Persze voltak még kedvencé avatott történetek, de elég ezt az egyet kiemelni, hogy ne lőjem le mindegyiket.
Olvassátok el a könyvet, mert érdemes.
A szerző kiválóan ír, akár akarja az ember, akár nem, beszippant már az elején.

2 hozzászólás
Annamarie P>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Ha most értékelést írnék a könyvről, nagyon unnátok, mert az nem lenne más, mint a szokásos végtelen tisztelettel és ámulattal elegyedő eufória hangja.
Kivételesen egy eddig még nem olvasott könyvvel találkoztam a Szabó Magda hagyatékban, s egyben ajánlom figyelmetekbe a Digitális Irodalmi Akadémia oldalát, ahol mindenki számára hozzáférhetőek munkái ( https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/szabo-magda). A majd húsz írás családi emlékek, meg nem született teremtmények teljesen kidolgozott, novellába zárt preparátumai, szellemi kalandozások gyűjteménye. Mind más, és mind garantáltan tökéletes.
Tavaly decemberben ismét átéltem „ A pillanat-ot”, és ez az élmény fogva tartva arra ösztökélt, hogy észrevétlenül ebben az évben is mindvégig, Szabó Magda mellettem álljon. Talán az évforduló kapcsán, és @AeS kihívása miatt is, és nem utolsó sorban a Jaffa Kiadó új sorozata révén, de nagy volt a nyüzsgés az írónő körül itt a molyon. Sokszor találkoztam ismerőseim 2017-es olvasmányai között.
Idén én is újraolvastam a Mondják meg Zsófikának című könyvét, a Freskót, a Katalin utcát. Megismerkedtem egy mesekönyvével, a Kakasszó hangoskönyvvel, és most kaptam egy Mézescsókot is. Terítéken van a Szüret a maga kifogyhatatlan bőségével, és lesz még egy Disznótor is.
Olyan sokat lehet Szabó Magdától kapni, vegyetek belőle!

„A halottakban nem azt a legsúlyosabb elviselni, hogy meghaltak, hanem hogy nem haltak meg, a legváratlanabb pillanatban cselekedetre kényszerítenek, vagy futtunkban térdre buktatnak, s bokáink láthatatlan bilincszárja csak csontujjukkal nyitható.”

(Teréz esztendeje- Mézescsók Cerberusnak)

Lynn>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Ezek a novellák nem valók arra, hogy az ember kikapcsolódjon, nekem legalábbis a legtöbbtől nem volt Flow-élményem. Mert nehezek és lassúak. És, mivel igazi sorsokról szólnak, az együttérzés is sokat kivett belőlem. Nem bánom, hogy elolvastam, dehogy!, bár a fülszöveg alapján másra számítottam. Szerettem a családját, jó volt betekinteni abba, hogy honnan jött az írónő, milyen múltat, neveltetést hordoz magával, magában.
Az biztos, hogy nagyon tudott írni, nagyon oda tudta tenni a szavakat és azokat a szavakat, ahová és amit kell.

Youditta>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Számomra nem volt az összes írása ugyanolyan erős, ezért is nem adok öt csillagot, pedig az értékelések egyhangúan mutatják, hogy ez nagyszerű könyv. Néhány írás benne számomra is az, de nem mind.
Ami tuti, hogy Szabó Magda nagyon erős hangulatfestésben, könnyen érezzük azt, mintha mi is ott lennénk, mellette ülnénk a kanapén, mintha nekünk mesélne. A hosszú mondataival, annak tekergetéseivel, pontosan leképzi azt a fajta mesélést, amit mi is teszünk nap mint nap, csak többnyire fele ilyen szép mondatokkal. Ezért is lehet Magdát annyira magunkénak érezni, vagyis én ezért érzem ezt.
Mégis itt volt olyan, ami nem annyira az én világom ezek a novellái közül, de ez már az én bajom. A kedvencem talán az utolsó írás a Parainesis.

4 hozzászólás
cseri P>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

De jó volt! Úgy szeretem Szabó Magdát. Nem is tudom, mit írjak, imádtam olvasni.

4 hozzászólás
pannik P>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

A legtöbb történet nagyon-nagyon tetszett.
Érdemes elolvasni, mert sok mindent megtudunk az írónőről, a gyerekkoráról, a szüleiről, a családjáról és az életvitelükről.
Vannak benne különösen szívbemarkoló történetek. Összességében mindegyik megmutatja az írónő nagyságát és azt a csak rá jellemző fordulatosságot és csavarosságot, amelyet annyira szeretek. Az emberi sorsok és a korszak kihívásainak csodaszép ötvözetét tárja elénk.

Ibanez P>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Hát, sajnos ettől a kötettől se dobtam egy hátast. Egyébként az elején, talán az első két novellánál jól befészkeltem magam a fotelbe, hogy huh, ez jó lesz, tetszett a saját múltján alapuló visszaemlékezés-novella, ezeket amúgy is szeretem. Aztán egyre többször úgy éreztem, hogy teljesen zavaros a megfogalmazás, ráadásul egyre többször kezdett visszautalgatni a Régimódi történetre (amit még nem olvastam, de tervben van, lehet, fordítva kellett volna). Nem igazán értettem, miért keverte a novellái közé azokat, amelyek nem a családjáról szóltak, zavaróan hatottak. Abszolút kedvencem volt A vendég, amelynek sok gondolatával nagyon azonosultam (én is már nagyon mennék haza, gondoljon akárki akármit, hogy jaj, milyen jó külföldön élni, próbálja ki először hosszú évekre, aztán nyilatkozzon…).. Másik kedvencem a Kamilla életéről szóló „életrajz” volt, de tetszett az Apám táncot jár is. Összességében azonban nem olvasnám újra és a végén már nagyon szenvedtem vele, nem hiszem, hogy még sok SZM-et fogok kipróbálni, mert kezd elmenni a kedvem az írásaitól, most direkt megnéztem, hogy áll az olvasott könyvei átlaga: egy fél, egy kettő, két három, egy négy és kettő ötcsillagos… Szóval tényleg nagyon vegyes a felhozatal, jól kell belenyúlni (tervben volna tőle a Für Elise, a Régimódi történet, a Tündér Lala, az Ókút, a Pilátus és a Freskó…. hát most egyelőre szerintem SZM-pihenőt tartok) :-D

4 hozzászólás
medizonka>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Érdekes olvasmány az írónő életművében ez a novella- gyűjtemény is, hiszen megkapjuk a bevonódás élményét az életébe, az érzést, hogy csakis nekünk és kizárólag nekünk mesél egy nagyon kedves nagymama visszaemlékező stílusában, könnyed hangvétellel. Pedig nagyon erős történetek olvashatók itt is, elmulasztott, elengedett lehetőségek fájdalmán át a múltja, neveltetése diktálta szellemi kalandozások nehéz levegőig minden együttérzést kiváltó történettel megismerteti hallgatóságát/ olvasóit. Páratlan őszintesége most is megható, ahogy nem sajnál még magának is görbetükröt tartani.Mindeközben minden egyes története más és más tud lenni,egyedi.

bagie P>!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Nem minden történet fogott meg ebben a SZM kötetben sem, azaz újra visszatért a hullámzó élmény az írónő kapcsán.
Ez a kötet a Budapesti Molyklub november havi, halál téma kapcsán került elő.
[meg a kolléganőmtől az éves SZM kihíváshoz épp ezt kaptam soron következő olvasmánynak]

Cerberus a görög mitológiában a háromfejű kutya, akit Hádész szelídített meg és az Alvilág őrzőjévé tette, aki mézes süteménnyel lekenyerezhető, hogy beengedjen az Alvilágba. (ezért a cím). Sz.M ezen könyve azoknak állít emléket, akikhez valamilyen módon kötődött, akiknek életművét köszönheti. A hosszabb-rövidebb történetek tulajdonképpen látogatások az Alvilágban, de ezek nem félelmetes utazások, hanem nyomozások, amelyek segítenek megérteni az írónő életművét is: ki, hogyan, milyen szálon épül bele a történetekbe, milyen hatásokkal voltak az írónőre és megszületett történetekre.
…valami „vidámabb” kellene következő havi olvasmánynak SZM-től…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ydna>!

A tudás praktikus plusz az életben, fiam.

Parainesis,

Kapcsolódó szócikkek: tudás
robinson P>!

Csend volt bennem, majdnem tapintható csend, mint egy új szerv, amelyet addig nem diagnosztizált senki.

28. oldal

hunny>!

Amit átéltem, tartósította az emlékezet, mint vegyszerek a múmiát, egyébként segítettem is a konzerválásban, mert mindent, ami történt, szétszabtam, és szeletkéit beleépítettem regényekbe, színdarabokba. Olykor aggaszt is, hogy ami velem és köröttem valaha megesett, és amit én annak a nyersanyagából alkottam, aligha különíthető el. Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban. A tükör, amelyet a világ felé fordítottam, halálommal széttörik, cserepei nyilván összeilleszthetők és beszoríthatók lesznek valami keretbe, és mégsem azt mutatják majd, ami voltam, vagy amit teremtettem.

Teréz esztendeje

Annamarie P>!

A halottakban nem azt a legsúlyosabb elviselni, hogy meghaltak, hanem hogy nem haltak meg, a legváratlanabb pillanatban cselekedetre kényszerítenek, vagy futtunkban térdre buktatnak, s bokáink láthatatlan bilincszárja csak csontujjukkal nyitható.

Teréz esztendeje

balagesh IP>!

Úgy kaptunk egymástól versidézetet, regényből kiragadott sorokat, egy dallam töredékét vagy egy képmellékletet, mint más helyen a bonbont, s úgy is fogadtuk, az átélt szépség tudatával.

Az Isten homlokán

robinson P>!

Szabó büntetésből külön ment, Szabó nem bánta, sem akkor, se később, mikor felnőttként meg az irodalomból terelték el. Volt min gondolkoznom, mert az alapélményt nem súrolta meg a durvaság.

17. oldal

_noémi>!

A dordrechti zsinat valaha kimondta, tisztességes életű polgárnak nem lehet titkolnivalója, tilos a függöny az ablakokon.

207. oldal

Ydna>!

Van az át nem élés átélésében valami rejtelem, ami pluszt ad hozzá.

122. oldal, A vízibornyú

Lynn>!

A gyerek napjait több tépelődés, komoly aggodalom és fejtörés jellemzi, mint mindezek felhőtlen ellentéte.

Az Isten homlokán

kisginny>!

Mögötted jó kutya üget, hallod körme kopogását, úgy hívják: Kétely. El ne kergesd, mert abban a percben, amikor megszűnsz saját művészeted abszolút vivőerejében kételkedni, véged van, jaj az írónak, aki úgy lépked, hogy azt hiszi, tévedhetetlen.

242. oldal, Parainesis


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Őszi vásár
Békés Pál: Csikágó
Tar Sándor: Ennyi volt
Örkény István: Egyperces novellák
Fekete István: Régi karácsony
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Kosztolányi Dezső: Béla, a buta
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső összes novellái I-II.
Fekete István: Karácsonyi látogatók