Mézescsók ​Cerberusnak 110 csillagozás

Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Az ókor nagy hőskölteményei nem tartották lehetetlennek, hogy élő is átléphesse a halottak titokzatos világának érckapuját, a mondák állítják, járt odalenn Theseus, járt más hérosz is, vagy kivételes szépségű lantpengetése miatt a feleségét visszakönyörgő Orpheus. Még Dante is alászállt az Isteni színjátékban, maga a szelíd Vergilius volt az úti kalauza. A rege helyhez kötötte az alvilági bejáratot, nyílt oda út Nápoly közelében, Athén vidékén, Taenaron hegyfokánál, s azt is rögzítette, nemcsak megrendítő élmény a holtakkal való találkozás, de az odajutást feltételek szabályozzák. Az alvilági révész, Charon pénzt kíván, fuvardíjat, a három torkon üvöltő sárkányfarkú őrkutya, Cerberus varázsfűvel illatosított mézes süteményt. Ha az obulust kifizette, az eb megkívánta csemegét átadta az utas, szabad a közlekedés a Babits olyan jól ismerte aszfodéloszligetek közt, s az elszánt földi halandó meglelheti a maga halottját a Jajgatás tavánál, csak szorítsa, szorítsa az aranyágat.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Szabó Magda-életmű, Szabó Magda

>!
Jaffa, Budapest, 2017
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715181
>!
Európa, Budapest, 2014
248 oldal · ISBN: 9630799133
>!
Európa, Budapest, 2008
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785644

3 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Jablonczay Lenke · Szabó Magda · Szabó Elek · Jablonczay Gizella

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen · Debrecen, Szent Anna utca · Hajdúság


Kedvencelte 9

Most olvassa 13

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Szabó Magda már túl a nyolcvanadik évén, először 1999-ben megjelent könyvében a halálra fölkészülve visszatekint élete emlékezetes, valamiért meghatározó pillanataira. Különleges családjának életének epizódjait úgy eleveníti fel az emlékek mélységes kútjából, hogy olyan érzést vált ki az olvasóban: ismerem őket

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/10/mezescsok-cerberu…

2 hozzászólás
>!
csgabi MP
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Az év utolsó Szabó Magda-könyve volt, jó választásnak bizonyult. A történetek jól olvashatóak, sokszor gondolkodtattak el az elbeszélések témájáról. A gyermek Szabó Magda ebben a kötetben sem volt szimpatikus – sajnos a szerző úgy általában sem szimpatikus személyiség számomra, de a könyvei ennek ellenére zseniálisak.

Az egyik legérdekesebb A vendég volt – ahogyan egy spoiler. Szomorú és elkeserítő történet volt.
Persze voltak még kedvencé avatott történetek, de elég ezt az egyet kiemelni, hogy ne lőjem le mindegyiket.
Olvassátok el a könyvet, mert érdemes.
A szerző kiválóan ír, akár akarja az ember, akár nem, beszippant már az elején.

2 hozzászólás
>!
Annamarie P
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Ha most értékelést írnék a könyvről, nagyon unnátok, mert az nem lenne más, mint a szokásos végtelen tisztelettel és ámulattal elegyedő eufória hangja.
Kivételesen egy eddig még nem olvasott könyvvel találkoztam a Szabó Magda hagyatékban, s egyben ajánlom figyelmetekbe a Digitális Irodalmi Akadémia oldalát, ahol mindenki számára hozzáférhetőek munkái ( https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/szabo-magda). A majd húsz írás családi emlékek, meg nem született teremtmények teljesen kidolgozott, novellába zárt preparátumai, szellemi kalandozások gyűjteménye. Mind más, és mind garantáltan tökéletes.
Tavaly decemberben ismét átéltem „ A pillanat-ot”, és ez az élmény fogva tartva arra ösztökélt, hogy észrevétlenül ebben az évben is mindvégig, Szabó Magda mellettem álljon. Talán az évforduló kapcsán, és @AeS kihívása miatt is, és nem utolsó sorban a Jaffa Kiadó új sorozata révén, de nagy volt a nyüzsgés az írónő körül itt a molyon. Sokszor találkoztam ismerőseim 2017-es olvasmányai között.
Idén én is újraolvastam a Mondják meg Zsófikának című könyvét, a Freskót, a Katalin utcát. Megismerkedtem egy mesekönyvével, a Kakasszó hangoskönyvvel, és most kaptam egy Mézescsókot is. Terítéken van a Szüret a maga kifogyhatatlan bőségével, és lesz még egy Disznótor is.
Olyan sokat lehet Szabó Magdától kapni, vegyetek belőle!

„A halottakban nem azt a legsúlyosabb elviselni, hogy meghaltak, hanem hogy nem haltak meg, a legváratlanabb pillanatban cselekedetre kényszerítenek, vagy futtunkban térdre buktatnak, s bokáink láthatatlan bilincszárja csak csontujjukkal nyitható.”

(Teréz esztendeje- Mézescsók Cerberusnak)

>!
Lynn
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Ezek a novellák nem valók arra, hogy az ember kikapcsolódjon, nekem legalábbis a legtöbbtől nem volt Flow-élményem. Mert nehezek és lassúak. És, mivel igazi sorsokról szólnak, az együttérzés is sokat kivett belőlem. Nem bánom, hogy elolvastam, dehogy!, bár a fülszöveg alapján másra számítottam. Szerettem a családját, jó volt betekinteni abba, hogy honnan jött az írónő, milyen múltat, neveltetést hordoz magával, magában.
Az biztos, hogy nagyon tudott írni, nagyon oda tudta tenni a szavakat és azokat a szavakat, ahová és amit kell.

>!
Youditta
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Számomra nem volt az összes írása ugyanolyan erős, ezért is nem adok öt csillagot, pedig az értékelések egyhangúan mutatják, hogy ez nagyszerű könyv. Néhány írás benne számomra is az, de nem mind.
Ami tuti, hogy Szabó Magda nagyon erős hangulatfestésben, könnyen érezzük azt, mintha mi is ott lennénk, mellette ülnénk a kanapén, mintha nekünk mesélne. A hosszú mondataival, annak tekergetéseivel, pontosan leképzi azt a fajta mesélést, amit mi is teszünk nap mint nap, csak többnyire fele ilyen szép mondatokkal. Ezért is lehet Magdát annyira magunkénak érezni, vagyis én ezért érzem ezt.
Mégis itt volt olyan, ami nem annyira az én világom ezek a novellái közül, de ez már az én bajom. A kedvencem talán az utolsó írás a Parainesis.

4 hozzászólás
>!
cseri P
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

De jó volt! Úgy szeretem Szabó Magdát. Nem is tudom, mit írjak, imádtam olvasni.

4 hozzászólás
>!
pannik P
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

A legtöbb történet nagyon-nagyon tetszett.
Érdemes elolvasni, mert sok mindent megtudunk az írónőről, a gyerekkoráról, a szüleiről, a családjáról és az életvitelükről.
Vannak benne különösen szívbemarkoló történetek. Összességében mindegyik megmutatja az írónő nagyságát és azt a csak rá jellemző fordulatosságot és csavarosságot, amelyet annyira szeretek. Az emberi sorsok és a korszak kihívásainak csodaszép ötvözetét tárja elénk.

>!
bagie P
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Nem minden történet fogott meg ebben a SZM kötetben sem, azaz újra visszatért a hullámzó élmény az írónő kapcsán.
Ez a kötet a Budapesti Molyklub november havi, halál téma kapcsán került elő.
[meg a kolléganőmtől az éves SZM kihíváshoz épp ezt kaptam soron következő olvasmánynak]

Cerberus a görög mitológiában a háromfejű kutya, akit Hádész szelídített meg és az Alvilág őrzőjévé tette, aki mézes süteménnyel lekenyerezhető, hogy beengedjen az Alvilágba. (ezért a cím). Sz.M ezen könyve azoknak állít emléket, akikhez valamilyen módon kötődött, akiknek életművét köszönheti. A hosszabb-rövidebb történetek tulajdonképpen látogatások az Alvilágban, de ezek nem félelmetes utazások, hanem nyomozások, amelyek segítenek megérteni az írónő életművét is: ki, hogyan, milyen szálon épül bele a történetekbe, milyen hatásokkal voltak az írónőre és megszületett történetekre.
…valami „vidámabb” kellene következő havi olvasmánynak SZM-től…

3 hozzászólás
>!
esztiyay
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

„Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban.”

Tizennyolc novellából áll ez a kötet, amelynek témái meglepően változatosak, mind helyszínekben és korokban, mind műfajilag. A bibliai, antik mitológiai történetek ugyanúgy magukkal ragadtak, mint az írónő saját életéből merített, emlékképszerű elbeszélések. Szabó Magda még mindig zseniálisan keveri a valóságot a fikcióval, persze tudatosan, ahogy írja is a kötetben. Talán sose tudom meg, létezett -e Özseni vagy Bazil, és ha igen, mi az igazi történetük. Volt -e fürdőruha, amin kis kínaiak ugráltak mindenféle tavakba, volt -e hozzá való napernyő? Bár végsősoron a történetek értelmén és üzenetén nem változtatna semmit, ha a valóságban is így estek meg a dolgok, én mégis égek a vágytól, hogy megtudjam, hogy volt? Nem ismerve más adatot, más szemszöget, azt kell gondolnom, így. Így volt. Pedig sokszor gondoltam tanácstalanul: Ennyi minden nem történhet egy emberrel. Főleg nem a gyerekkorában, pár év alatt. Vagy csak az én életem volt tökéletesen egysíkú Szabó Magdáéhoz képest?
A kedvenceim is ezek a félvalós novellák közül kerültek ki. Az Isten homlokán, Egy doboz fű Melindának, A nyár tanúi, minél tovább lesem a tartalomjegyzéket, annál több címmel folytatnám a kedvencek sorát. Pedig ez a három is mennyire más volt. Az Isten homlokán újra a kicsi Dolna elméjébe engedett betekintést, abba a valószínűtlen, mégis bámulatos lélekbe, amit már a Für Elise-ben a szívembe zártam. Míg a másik kettő a Szabó Magdától megszokott mély, megrázó történet mintapéldái voltak.
A gyönyörű cím végzetes jelentést takar, alászállás a pokolba. Az utolsó novella, a Parainesis is mintha útmutatás lenne a búcsúzkodás előtt. Vagy Szent István Intelmeihez is hasonlíthatjuk, csak míg az Intelmek az uralkodásra tanít, addig Szabó Magda az írói lét titkait fedi fel. Szerintem minden írónak, írónak készülőnek tanácsos lenne megfogadni a szavait.

>!
kratas P
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Alapjában véve tetszettek a történetek, talán hármat tudnék megnevezni, ami nem. Azok viszont nagyon nem (de ne is pazaroljunk több billentyűt a rosszra).
A gyerekkori 'sztorik' nagyon jók voltak, olvasás közben megállapítottam magamban, hogy azért a kis Magdolnát sem kellett félteni, ha csínyre gondolunk (ugye a fogak).
Bár gondolom mindenkinek vannak ilyen – na jó, talán kevésbé erős – emlékei, de sajnos a többségnél a tehetség hiányzik ahhoz, hogy egyedi és mesés stílusban megossza ezeket másokkal :)


Népszerű idézetek

>!
Ydna

A tudás praktikus plusz az életben, fiam.

Parainesis,

Kapcsolódó szócikkek: tudás
>!
robinson P

Csend volt bennem, majdnem tapintható csend, mint egy új szerv, amelyet addig nem diagnosztizált senki.

28. oldal

>!
hunny

Amit átéltem, tartósította az emlékezet, mint vegyszerek a múmiát, egyébként segítettem is a konzerválásban, mert mindent, ami történt, szétszabtam, és szeletkéit beleépítettem regényekbe, színdarabokba. Olykor aggaszt is, hogy ami velem és köröttem valaha megesett, és amit én annak a nyersanyagából alkottam, aligha különíthető el. Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban. A tükör, amelyet a világ felé fordítottam, halálommal széttörik, cserepei nyilván összeilleszthetők és beszoríthatók lesznek valami keretbe, és mégsem azt mutatják majd, ami voltam, vagy amit teremtettem.

Teréz esztendeje

>!
balagesh IP

Úgy kaptunk egymástól versidézetet, regényből kiragadott sorokat, egy dallam töredékét vagy egy képmellékletet, mint más helyen a bonbont, s úgy is fogadtuk, az átélt szépség tudatával.

Az Isten homlokán

>!
Annamarie P

A halottakban nem azt a legsúlyosabb elviselni, hogy meghaltak, hanem hogy nem haltak meg, a legváratlanabb pillanatban cselekedetre kényszerítenek, vagy futtunkban térdre buktatnak, s bokáink láthatatlan bilincszárja csak csontujjukkal nyitható.

Teréz esztendeje

>!
robinson P

Szabó büntetésből külön ment, Szabó nem bánta, sem akkor, se később, mikor felnőttként meg az irodalomból terelték el. Volt min gondolkoznom, mert az alapélményt nem súrolta meg a durvaság.

17. oldal

>!
Ydna

Van az át nem élés átélésében valami rejtelem, ami pluszt ad hozzá.

122. oldal, A vízibornyú

>!
Lynn

A gyerek napjait több tépelődés, komoly aggodalom és fejtörés jellemzi, mint mindezek felhőtlen ellentéte.

Az Isten homlokán

>!
kisginny

Mögötted jó kutya üget, hallod körme kopogását, úgy hívják: Kétely. El ne kergesd, mert abban a percben, amikor megszűnsz saját művészeted abszolút vivőerejében kételkedni, véged van, jaj az írónak, aki úgy lépked, hogy azt hiszi, tévedhetetlen.

242. oldal, Parainesis

>!
AeS P

Teréz éve gazdag év volt eseményekben. Szerelmemben szerencsére csak sértődött voltam, nem szomorú, úgy mellékesen, Bazil magához térésére várva, még gondolatban hozzámentem több regényhőshöz és közéleti személyhez, egy darabig éltem a canterbury érsekkel, akiről nem tudtam, ki, de tetszett a ruhája, volt kurta kapcsolatom Lindbergh kapitánnyal, akinek új kisfiút is szültem a szegény elrablott helyett.

237. oldal - Teréz esztendeje (Jaffa, 2017)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Őszi vásár
Békés Pál: Csikágó
Tar Sándor: Ennyi volt
Örkény István: Egyperces novellák
Fekete István: Régi karácsony
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Kosztolányi Dezső: Béla, a buta
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső összes novellái I-II.
Fekete István: Karácsonyi látogatók