Megmaradt ​Szobotkának 172 csillagozás

Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

1982 ​tavaszán meghalt Szobotka Tibor, aki nemcsak írótársa volt Szabó Magdának, hanem több mint harminc éven át a férje is. Kettejük élete az egymásra találás első pillanatától kezdve oly elválaszthatatlanul forrott eggyé, hogy a végzet mindkettőjükre sújtott. De Szabó Magda tudta, hogy ő nem köthet alkut a halállal, mert neki olyan feladata van, amit senki más nem végezhet el helyette. S az első pillanatok bénító fájdalma után, amikor heves sistergéssel leégtek az élethez kapcsoló vezetékek, Szabó Magda hozzálátott, hogy megírja élete legnehezebb könyvét. Kinyitotta a lezárt fiókokat, kiürítette a kéziratokkal tömött szekrények mélyét, és megtette azt, amit tennie kellett: életre keltette az igazi Szobotka Tibort. Ez a könyv regény, de nem regényes életrajz, sok tekintetben rendhagyó mű. Természetes módon mosódik egybe benne Szobotka Tibor szövege (memoárrészletek, naplófeljegyzések, gyermekkori írói kísérletek) a Szabó Magdáéval, kiegészítik egymást, szinte felelgetnek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

Róla szól: Szobotka Tibor

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Szabó Magda-életmű Jaffa · Szabó Magda Európa

>!
Jaffa, Budapest, 2018
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715839
>!
Európa, Budapest, 2003
380 oldal · ISBN: 9630773600
>!
Magvető, Budapest, 1983
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631400204

1 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Szabó Magda · Sztálin · Apponyi Albert · Szobotka Tibor · Tóbiás Áron


Kedvencelte 25

Most olvassa 21

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 78


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Méltóbb megemlékezést valakiről még nemigen írtak, mint amit Szabó Magda követett el gyásza múltával elhunyt férjéről, Szobotka Tiborról. Mélyen érző, empatikus és emberi, miközben messzemenően tárgyilagos szakmaisággal is értékeli férje megmaradt, fiókban talált hagyatékát. s ezen keresztül élete fordulópontjait. Hol férje naplójegyzeteit, hol novelláit, verstöredékeit, hol saját emlékeit, vagy a megjelent interjút, kritikákat hívja segítségül, s olyan képet fest élete egykori párjáról, amelynél maradandóbbat nem is lehet. Sokan ezzel a kötettel ismerhették meg a gyermekkorától elhivatott Szobotka Tibort, az írót, akinek életében nem jutott méltó társadalmi elismerés.
A könyv valósághű korrajz is egyben, – több korról – akár érintőleges történelemkönyvként is olvasható.
Ajánlom!

Zsuzsi_Marta P>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Nagy szerencsém, hogy már olvastam az írónőtől, és nem ez volt az első ismerkedésem alkotásaival.

Csalódást jelentett ez a kötet. Mély sértettséget éreztem Szabó Magda minden mondatában, miközben férjének kívánt emléket állítani azzal, hogy gyermekkorától élete, házasságuk utolsó pillanatáig végigkísérte a vele történteket. Sértődött, amiért nem nyert kellő elismerést, figyelmet Szobotka tehetsége, elutasítás, mellőzöttség lett a munkája gyümölcs, még Heltai sem méltatta válaszra az író hozzá intézett levelét.

Nehéz gyerekkor jutott Szobotkának indulásként, jelentett később is súlyos terhet, találta helyét nehezen a világban, menekült munkába, kapcsolatokba, rendszertelen mindennapokba, maga elől futva. A tőle idézett naplórészletek is nagyrészt erről szólnak, valamint Szabó Magdával való megismerkedéséről, majd házasságukról.

Kissé terjengős és túlírt mű ez, úgy érzem, néha már-már unalmassá váló részletességgel megörökítve, milyen nehéz út vezetett az ismertségig és elismerésig, mellyel férje műveit fogadták a küzdelmekkel terhes évek után.
E könyv pozitív hozadéka viszont az, hogy igyekszem Szobotka Tibortól mielőbb olvasni, bízom benne, jobb benyomást tesz rám egy regénye kapcsán, mint e könyvön keresztül.

encsy_eszter>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Újraolvasás, ’13. 07.

Bőgésmaraton. Micsoda házasság.
**************************
Szabó Magda műveinek olvasásakor figyelni kell a fokozatosságra. Ha valaki megszerette az írónőt a Tündér Lala, a Bárány Boldizsár vagy a Születésnap és az Abigél miatt, akkor jöhetnek csak szép lassan a bensőségesebb írások. Az őz, Az ajtó, a Katalin utca is élvezhetőek további háttériformációk nélkül.
Ha valaki a Régimódi történettel, az Ókúttal, a Merszi, Möszjővel vagy a Megmaradt Szobotkánakkal (ne adj Isten, a Liber Mortis-szal!) kezdi, érthető, hogy nem fogja tudni érteni, értékelni. Hogyan is érthetné meg Szobotka Tibor és Szabó Magda kapcsolatát az, aki nem mélyült el előbb az írónő gyerekkori emlékeiben, nem járta végig azt az utat, amin ő eljutott Szobotkáig?
Az ifjúsági regények (amelyek persze örökérvényűek) után én Az ajtót, majd a Für Elise-t ajánlanám mindenkinek, ami hídként vezetheti át az embert az Ókúthoz, a kíváncsibb természetűeket pedig egészen a Régimódi történetig elcsábíthatja. Aki ezt a regényt el tudja olvasni úgy, hogy nem unt rá, az előtt már majdnem biztos, hogy nyitva az ajtó.
Eddig eljutni (lélekben eljutni!, mert átlapozni bármelyik könyvet könnyű) csak úgy lehet, ha valaki igazi szenvedéllyel olvassa Szabó Magdát.
Az írónő összes művére aztán, koronaként jöhet a Liber Mortis. Mindent megmagyaráz, és mindent összezavar. Nehéz eljutni addig, de mindenképpen megéri!

10 hozzászólás
BabusM>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Előrebocsátom, hogy annyi más előttem szólóval ellentétben én már olvastam Szobotkától, ha nem is sokat és nem is a leghíresebbeket. De ezek alapján is egyet kell értenem Szabó Magdával abban, amit annyiszor elmondott, szinte minden vele készült interjúban az utolsó években: a férje jobb író volt, mint ő.
Két okból főleg, és ezek ebben a regényben szépen nyomon követhetők. Először is, mert ahogy Szobotka felismerte az olvasásban rejlő erőt, mindig is írónak készült. Másrészt pedig azok az életkörülmények, amiben felnőtt, és amiket a felesége annyira kárhoztat és elítél, valamire igenis jók voltak: megtanult részvéttel lenni mindenki iránt. Nem ítélkezik és büntet a regényeiben, hanem végignézi azokat az okokat is, hogy a negatívnak mondható figurái hogyan válhattak ilyenné, megérti az ő sorsukat is, még ha nem is fogadja el feltétel nélkül a jellemüket. Lényegesen több élettapasztalata van huszonévesen, mint későbbi feleségének bármikor. Ezért alkalmas aztán férjként arra a szerepre, amit Szabó Magda mellett korábban a szülei töltöttek be: a munkához, a fejlődéshez való légkör megteremtésére, a gyermekkori családi légkör fenntartására. Ezért maradhat meg az írónőben olyan sokáig az a gyermeki fekete-fehér nézőpont, a szigorúan jó és rossz oldalra osztható világ képe, amelyben egyértelműen el lehet ítélni azokat, akik vele (a jókkal) szemben csúnyán viselkednek, vagy más módon gondolkodnak, élnek. Ezért nem tudja majd Szabó Magda ugyanezt nyújtani a férjének, amikor már neki kellene átvenni ezt a szerepet. Ezért ébred rá Szobotka halálos ágyánál arra, hogy csak most nőtt fel véglegesen. Ezért döbben meg a hagyaték rendezése közben, hogy még annak az embernek is mennyi ismeretlen arca, tulajdonsága volt, akiről azt hitte, mindennél jobban és teljesebben ismeri. Ezért írja meg ezt a regényt (Az ajtóhoz hasonlóan), hogy megértse, milyen dolgokat követett el ő öntudatlanul is férjével szemben azáltal, hogy hagyta magát ebben a gyermeki létformában megtartani. Hogy utólag pótolja azt a támogatást, amivel írói önbizalmát növelhette volna a mindennél jobban szeretett embernek. És főleg, hogy megértse, milyen tulajdonságokat kell most már egyedül magában kialakítania, hogy nélküle tudja folytatni az életét. Felnőttként, véglegesen.

2 hozzászólás
AeS P>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Soha, semmiképpen, semmilyen körülmények között ne ezzel a könyvvel kezdje senki az ismerkedést Szabó Magda munkásságával, sőt, ha lehet, akkor csak az életműve olvasásának harmadik harmadában kerítsen rá sort az olvasó.
Ez a könyv emlékoszlop Szabó Magda férjének, Szobotka Tibornak, vádirat, perbeszéd, sistergő gyűlölet. Nem a férje iránt persze, a „mitológiai szerelmet” csak elsiratni tudja, de kiadóvezető, irodalmár, kultúrpolitikus legyen, aki megáll a talpán Szabó Magda előtt.
A kötet csaknem kétharmadát Szobotka hagyatékban maradt írásai teszik ki, köztük a szerelmük kibontakozását alaposan végigkövető napló. Versek, novellák, felszólalások, minden, amit SzM a hagyatékban talált, és kiadhatónak gondolt, itt van ebben a kötetben. Ez néha sok és száraz, kicsit mértéktelen is; az anyja élettörténetének feldolgozásával tíz évet vár, Szobotka 1982 tavaszán hal meg, és 1983-ban kész a könyv.* Itt nem az emlékezés vágya hajtja, hanem a bosszú, megmutatni, hogy a férje is volt olyan jó író, mint ő, hogy méltatlanul hallgattatták el, hogy megérdemli a rehabilitációt akár halála után is.
Nehéz kérdés, nehéz olvasmány. Maga a mitológiai szerelem leírása persze gyönyörű, még ha hiányos is egy kicsit: a házasságkötés után szinte azonnal a betegségek hosszú felsorolása következik, pedig a Hullámok kergetése tárcáiból és a Zeusz küszöbén útijegyzeteiből jól rekonstruálható, hogy mi mindent éltek át ők együtt a közös hallgatáson, szenvedéssel teli napokon és a türelemmel elviselt betegségeken túl, de ezekről itt nem esik szó.
Hogy Szobotka helye hol van a magyar irodalmi kánonban, azt talán még nehezebb megválaszolni. A Jaffa elkezdte kiadni a regényeit életműsorozatként 2018-ban, két megjelenés után kíváncsi vagyok, meddig jutnak el. Én a Szobotka-könyvek nagyobb részét már olvastam, pusztán kíváncsiságból, évekkel ezelőtt, és bár tervezem újraolvasni, rétegirodalomnak tartom, pejoratív felhang nélkül. Szabó Magda igazi mainstream író volt, ha az olvasó akar, leáshat az írásai mélyére, húzogathat párhuzamokat a könyvei között, olvashatja kronológiai sorrendben az életművet, de ha csak pihenne kicsit, arra is lehetőséget ad, nem kell minden mondatát órákig elemezni ahhoz, hogy megértsük, mit akar mondani. Szobotka az a fajta mellényes-zsebórás angol úr, az igazi citizen, annak fényével és árnyékával – én azt gondolom, kell egy bizonyos típusú világnézet ahhoz, hogy a könyvei tessenek az olvasónak: vagy szereted ezt a világot, vagy nem, eldől az első olvasásnál, és ezen bizony nem módosít az, hogy kit vett feleségül. Irodalmának sosem volt széles közönsége Magyarországon, amikor lehetett volna, akkor sem az újjáépítők, sem a rendszerváltók nem vele voltak elfoglalva. Ha Szabó Magda dühe hozzá is segíti a Szobotka-életművet néhány újabb olvasóhoz, csak szűk keresztmetszet lehet az, aki mindkettejük irodalmát el tudja fogadni.

* Nehéz nem párhuzamot vonni a jelenlegi ámokfutással, ami SzM hagyatéka körül zajlik.

Fapicula>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Ez a könyv méltó búcsú egy életre szóló társtól, olyantól, aki egyszer csak elvitte a kerek egésznek a felét, a teljes felét.
Szabó Magda nagyon jól felépítette a könyvet, mintha egy önálló regény lenne. Párbeszéd közte és férje életműve között. A fülszöveggel ellentétben én éreztem, hogy hol végződik Szobotka és hol kezdődik Szabó Magda, hiszen attól, hogy házasságuk roppant erős volt, ők még külön szuverén egyéniségek, saját, meghatározott stílussal. Ez Szobotka naplórészletének olvasása közben tökéletesen ki is rajzolódik, hogy míg a férfi a férfiakra jellemző egyszerűséggel, pár szóban, szinte tényrögzítésként írja le megismerkedésüket, és útjukat a házasságig, addig Szabó Magda érzelmekkel túlfűtött novellát kerekít belőle.
Szobotka életéből is sok elemet vett át írásaihoz Szabó Magda: felismertem többek között Emerencet, a Danaida szereplőit.
A könyv életrajz szerűen kezdődik, megismerhetjük belőle Szobotka terhelt gyermekkorát. Majd naplórészletek következnek, ehhez válaszul helyzetismertetések. Végül tényközlések és egy szívszorító búcsú. Míg a könyv az elejét tekintve tényszerű, a vége annyira át van itatva érzelmekkel, hogy úgy érezhetjük közben, oldalanként kerülnek téglák a mellkasunkra, míg végül a lapozás is nehéz már.
Egy ilyen rész a közepén is van, ember legyen a talpán, aki érzelemkitörés nélkül át tud haladni rajta.
Olvasás közben nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy vajon hogyan alakulhatott volna Szabó Magda élete, ha nem egy ilyen depresszív és beteges férfi lesz élete értelme, hogyan hatott volna rá, ha mégis vállalnak gyermeket az általuk gyermekvállalásra alkalmatlannak ítélt világukban? Ha nem a múltban forognak folyton, hanem többet néznek előre? Az bizonyos, hogy kevésbé lenne ilyen átható, emberi és gyomorszorító olvasni őt. Mert sokszor érzem azt a munkái olvasása közben, hogy én is ezeket érzem, ezek a gondolatok járnak át, de én nem tudom ezt ilyen elemien megfogalmazni még saját magam számára sem.

2 hozzászólás
Nessie1226 P>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Az utóbbi időben ez volt az egyetlen olyan közös könyve a NIOK-nak, amitől igazán féltem, emiatt sokáig halogattam. Attól tartottam leginkább, hogy túl száraz és rengeteg olyan önéletrajzi elem kap benne helyet, ami érdektelen lesz számomra. Ennek a legfőbb oka, hogy Szobotka Tiborról csupán annyi információm volt, hogy Szabó Magda férje és nagy szerelme, nem olvastam tőle korábban, Szabó Magdától is csak a legismertebbeket pótoltam az elmúlt időszakban. Az a néhány regénye azonban meggyőzött, mély nyomot hagyott és biztos vagyok benne, hogy sorra kerül majd a többi írása.
Persze nem lett volna szerencsés a Szabó Magdával való ismerkedést ezzel a kötettel kezdeni, egy kis háttértörténettel viszont a Megmaradt Szobotkának számomra hatalmas meglepetés volt. Az írónő méltó emléket állított férjének ebben a kötetben, ami nem csupán a gondolatait tartalmazza, hanem naplóbejegyzésekből, versekből, dalokból, levelekből, tehát Szobotka életművének darabjaiból tevődik össze. Kibontakozik egy tragikus sorsú, egész életében sötét gondolatokkal küzdő ember élete, egészen a gyerekkorától haláláig nyomon követhetjük a karrierjének, magánéletének, sikereinek és kudarcainak alakulását. Egészen bensőséges pillanatokba is betekintést nyerünk, s bár azt hittem legjobban majd a megismerkedésükről, házasságukról szóló részeket fogom várni, mégis lenyűgözött Szobotka érzelmi világa. Ez annak is köszönhető, hogy tanúi lehetünk az aktuális társadalmi és poltikai helyzetnek, a háborús körülményeknek és minden olyan kisebb-nagyobb eseménynek, ami befolyással volt az életére. Akadtak megdöbbentő részek, mint a rengeteg szeretője és a sok találkozó menedzselése, ám ennek tudatában még érdekesebb volt olvasni a kapcsolatáról Szabó Magdával, aki gyönyörűen ír a szerelmükről, néhány mondata, gondolata aranyat ér. A betegségéről és haláláról szóló fejezetek szintén szívszorítóak, el sem tudom képzelni, milyen lehetett a társának, legnagyobb támaszának elvesztésével szembesülni. A végére úgy éreztem, hogy mindenképpen szeretném egy kicsit megismerni Szobotka Tibor munkásságát, szívesen olvasnék tőle a jövőben.

2 hozzászólás
Mónika_Sándor>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

"Ne félj, emlékszem, mit kötöttél ki annak, aki megkap egyszer. Nem tűrsz se vetélytársat, sem emléket, sem árnyékot, sem álmot, nem vagy jóvátétel senki elvesztése helyett, se folytatás. Elég igényes lány vagy, de megkapod. Nem vagy se jóvátétel, se folytatás, az élet vagy, amely újra, vagy ha így akarod fogalmazni: most kezdődik. Az Ili szüleit mindig segíteni fogom, a sírja ápolatlan nem marad, de ha jól megismertelek, téged háborítana fel, ha nem ezt tenném. Máskülönben pedig sem emlék nem lesz, sem álom, se vetélytárs, sem árnyék, csak én. Mindörökké.”

Különleges könyv ez. Megismerjük egy csodálatos szerelem történetét, azt, hogy hogy lehet feltétel nélkül, tisztán szeretni a másikat, és ha kell, végtelen áldozatokat hozni érte. Tragikus szerelem is volt ez, hiszen Szobotka életét végigkísérte a halál angyalának árnyéka.
De nem csak ezt kapjuk, ha elolvassuk Szabó Magda kötetét. Ez egy korrajz is, a világháború környékének, és az azt követő évtizedek irodalmi, politikai és társadalmi életet ismerjük meg; szembesülünk, milyen kegyetlen a hatalom, milyen kíméletlen a cenzúra, és milyen sok lehetőséget vesznek el attól, aki nem „rendszer-konform”. És az az ijesztő, hogy ez a történet akár ma is játszódhatna. Másik oldalról viszont azon is elgondolkodom, hogy képesek vagyunk-e még ilyen szerelemre. Amikor elvész az én és a te, és egyszerűen MI leszünk, együtt a boldogságban, a sors viharaiban.
Ha őszinte akarok lenni, meglepő módon azok a részek jobban tetszettek, amik Szobotka tollából kerültek ki. Talán azért, mert Szabó Magda részei sokszor azt az érzést keltették bennem, hogy a tárgyilagosabb stílussal próbálja magától távol tartani az észveszejtő fájdalmat. Talán… Aztán a végén, amikor a „jelenbe” (Szobotka halálának idejére) érkezünk, ez is megváltozik. Fájt a szívem, ahogy olvastam…
Ne várjon regényt, önéletrajzot, aki olvassa. Naplónak, memoárnak, életrajznak egyedi keveréke ez, amely segít abban, hogy a hőn imádott Szabó Magda irodalmát jobban megértsük. És számomra nem kérdés, hogy ezek után meg kell ismerkednem Szobotka Tibor műveivel is.

adrienn_szucs P>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Egy kivételes írópár még kivételesebb szerelme. Annyira megható és utánozhatatlan módon és gyengédséggel ír Szabó Magda Szobotka Tiborról, hogy nehéz lenne ehhez hasonlót említeni; agyon lágyan lavírozik az írónő az objektív visszaemlékezés és vele együtt élő emberre, férfire való, szeretetteljes visszaemlékezés között. Mindenféle önfényezés nélkül, az elmesélésből világossá válik az olvasó számára, hogy SZM végig igazi társ volt SZT mellett ( szó szerint véve és átélve a "jóban-rosszban, gazdagságban-szegénységben, egészségben-betegségben, tisztelik és soha el nem hagyják egymást míg a halál el nem választ") Egy feltétel nélküli szerelem ékes bizonyítéka ez a könyv, csodálatos adózás a szeretett ember ,társ, író iránt. Ha megkérdeznének, milyen az igazi szerelem, azt mondám, olyan, mint az övék volt.

cippo I>!
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Szeretem-imádom a Magdát, de rettenetesen elémelyedtem attól, hogy miért és mennyire KELL nekem leborulnom szegény, hátrányos helyzetű, a családja által egy életre mentálisan megnyomorított Szobotka oltára előtt. Letettem.
Végeredményben arra jutottam, hogy mi nők néha nem vagyunk normálisak, na.


Népszerű idézetek

encsy_eszter>!

Aki engem egyszer megkap, az megkap egészen, de azt el is veszem magamnak egészen én is, én nem vagyok se folytatás, se jóvátétel, nem tűrök se vetélytársat, sem emléket, sem álmot, egy árnyékot se tűrök el, jól vigyázzon, aki engem szeret, és akit én szeretek.

1 hozzászólás
juju>!

Azért sírok, mert megnyertem mindent, téged, a boldogságot és az életet, és azért sírok, mert elvesztettem önmagamat, mert nem vagyok többé ép és egész tenélküled, mert ettől a pillanattól fogva sosem én fogok igazán fájni magamnak, mindig csak te, s ha vérezni fogok, a te sebeidet vérzem. Sírok, mert velem megtörtént a csoda, amire gyerekkorom óta vágytam, amitől gyerekkorom óta rettegtem, itt a mitológiai szerelem, és mi lesz velem, vagy mi lesz veled, ha elveszítjük, ha kettőnk közül egyszer meghal valaki.

szeder>!

Tudta, hogy szeretem, megmondtam neki, ismerte a feltételeimet, azt is, én nem moccanok: szenvedni tudok, osztozni nem.

339. oldal

icu79 P>!

A boldogtalan emberről könnyű azt képzelni, gőgös, róla is azt hitték.

401. oldal

robinson P>!

Magam vagyok, tökéletesen magam, és tudom, ezentúl magam is leszek ezek között a falak között, melyek figyelték életünk gyötrelmeit, félelmeit, kudarcait, eredményeit, felszabadult boldogságát, kitörő nevetését, azt a mitológiai szerelmet, amelyben voltunk egymás szolgái, királyai, zsoldosai, bajtársai, szülei, gyerekei és soha nem csillapuló vágyú szeretői.

452. oldal

Boglárka_Madar P>!

Ha a holtomiglan-holtodiglannak volt valaha értelme, és valaha biztos volt, mi élő tanúi vagyunk annak, mi maradt meg ebből az értelemből, s talán egyszer holt tanúi leszünk annak is, hogy az igazi szerelem a halálon túl is tart és él. Szeretlek, szeretlek. Nem is csak úgy, mint férfi a nőt, mint férj a feleségét, hanem mint vízbe fúló a megmentőjét, mint az olyan vízbe fúló, aki már évek óta rúgkapál, és a megmentője évek óta húzza-vonszolja kifelé.

346. oldal, A múlhatatlan pillanat

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda · szerelem · Szobotka Tibor
1 hozzászólás
virezma P>!

…elképzeltem, most hazamegy, várja otthon Pé vagy É vagy Zsé, az egész magyar ábécé, én meg lefekszem ebbe a hideg ágyba egyedül, és próbálom megtörni az ellenállását, mint egy női Vasgyáros.

335. oldal

Vivienanna>!

Hát csak várj majd rám a Katalin utcán, ahogy megbeszéltük, „majd jövök”, ahogy Encsy Eszter az Őzben ígérte. Holtbiztos jövök, olyan biztos, mint ahogy meghaltál, holtbiztos, hogy jövök, olyan biztos, mint ahogy nem haltál meg.

Frank_Spielmann I>!

Krúdy Gyulát is láttam egyszer a Zeneakadémián, egy Ady-esten, Ascher Oszkár és Péchy Blanka szavalt. Krúdy kényelmesen keresztbe vetette a lábát, és – miért, miért nem – csak arra emlékszem, hogy zöld nyilas, fekete selyemharisnya feszült a bokáin.

27. oldal (Szobotka)

HBrigi>!

Egyszer azt mondtam neki, van az úgy, hogy az ember előtt letérdel a fehér elefánt, azaz eljön egy olyan pillanat, amikor valaminek az elvetése vagy elfogadása évtizedekre, esetleg örökre megszab az életünkben valamit, ritkán térdel le a fehér elefánt, de akkor helyesen kell dönteni, különben ég tudja, meddig kell várni, míg ismét arra jár, ahol mi vagyunk.

382. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora
Thury Zsuzsa: Októbertől februárig
Menyhért Anna: Egy szabad nő
Vaszary János: Zörgetik az ajtót
Miklya Luzsányi Mónika: Gyere közénk
Gárdos Péter: Hajnali láz
Illyés Gyula: Petőfi Sándor
Müller Péter: Madárember
Kuncz Aladár: Fekete kolostor