Magdaléna 67 csillagozás

A másik Für Elise nyomában
Szabó Magda: Magdaléna

1935 ​nyarán egy tizenhét éves lány száll le a vonatról degeszre tömött bőröndjeivel a bécsi Westbahnhofon. A fiatal Szabó Magda, aki eddig jóformán csak a szülővárosát, Debrecent ismerte, ezen a napon lép ki, vagy inkább be a nagyvilágba. Bécs, a „mágikus város” egy életre rabul ejti. Ám egy másik szerelem is vár rá itt, és hosszú jegyesség egy fiatal osztrák vegyészmérnökkel, Gerhard Ehrlichhel.
Erről a két szerelemről és a „mindig megújuló, megölhetetlen, visszahozhatatlan, de elfelejthetetlen, tündökletes ifjúságról” szólt volna eredetileg a Für Elise című regény, amelyben azonban végül élete debreceni fejezetét örökítette meg Szabó Magda. És a folytatás – bár az írónő ígérte, és nagyon sokan várták – már nem készült el.
A Magdaléna ennek a másik Für Elise-könyvnek a nyomába ered, titkait kutatja, mozaikdarabkák összeillesztésével, a múlt egymásra rakódott rétegeinek felfejtésével egy soha meg nem írt regény lapjait próbálja rekonstruálni. Fellelt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szabó Magda-életmű Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2017
252 oldal · ISBN: 9789634751922
>!
Jaffa, Budapest, 2017
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715754

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Bécs


Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Nos, azt érzem a Szabó Magda-tortából mindenki akart egy falatot, egy morzsát legalább. Kár, meg kellett volna hagyni a kedves olvasóknak a maga varázsában, kis titkaiban az élet ezen részét.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/02/magdalena.html

7 hozzászólás
AeS P>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Rémhíre ellenére nem volt annyira rossz, mint vártam, ez szerintem részben annak köszönhető, hogy az elmúlt három évben szügyig merültem a Szabó Magda-életműbe, olvastam az összes regényét és versét, de a drámáit, esszéit, műfordításait, naplóit, levelezését is, tulajdonképpen a Csigaházat és az azóta megjelent néhány interjú- és cikkgyűjteményt, valamint a receptkönyveket leszámítva minden betűt olvastam már, ami nyilvánosságra került – és ez utóbbiak is a listámon vannak, Isten látja lelkem, még a receptek is. Ha lúd, legyen kövér.
Voltam a kiállításon, megvettem a képeskönyvet és a kiállítás anyagát tárgyaló kiadványt, olvastam már korábban Szobotka majdnem minden megjelent művét, olvastam az ő naplóját is, és tervezem újraolvasni az új kiadású könyveit. Szóval ha van amatőr kategória Szabó Magda és az irodalomtörténet témában, akkor ott szerintem én testhosszal nyerésre állok.
Ilyen szempontból tehát maga a könyv is tartogatott egy-két érdekes momentumot, főleg a Kabdebó-interjút, meg persze a nyúlfarknyi, hagyatékban maradt szövegrészeket. Azt a Haldimann Évával való levelezésből és részben a Liber Mortisból lehet tudni, hogy a Für Elise valójában antifasiszta regénynek indult, hogy ez hol siklott ki az én mércém szerint, megírtam annál a könyvnél. Adott mindenesetre egy-két bónusz információt, illetve úgyis készülök Bécsbe augusztusban, nekem amúgy is az egyik kedvenc városom, szóval nagyra értékeltem a helyrajzi elemzést és kitekintéseket is, néhány helyszínt megpróbálok felkeresni legközelebb.

Sajnos tényleg iszonyú pofátlan is a könyv ugyanakkor, A harmadik gyűrű c. esszé 90 százalékát belepakolták idézetként, hogy aztán a végén leközöljék egyben az egészet, ez is undorító, de ami még visszataszítóbb, az az, hogy vagy hat levél duplán szerepel a könyvben, egyszer az elemzős résznél, egyszer meg az összes levelek között. Számításaim szerint úgy 40 oldallal dobta meg a könyvet, ami egyébként is csak úgy haladta meg a 200 oldalt, hogy akkora margót hagytak a szélén, amire az egész könyv még egyszer ráférne.

Aztán az sem tetszik különösebben, hogy ez az első szerelem-téma mennyire felfúvódott itt a lapokon, ennek a szerencsétlen Gerhardnak bekerültek a fennmaradt levelei, hát nem lehetett egy leányálom a menyasszonyának lenni, először is ezért: „Ha végignézem a leveleid dátumait, igen szomorú eredményre jutok: az elutazásomat követő első héten 4-szer írtál nekem, aztán pár hétig hetetnte 2-szer, aztán két hétben 1-szer, most már csak 1-szer (!!!) havonta, sőt lehet, hogy ennél is kevesebbszer. […] Már kértelek párszor, hogy írj gyakrabban, vagy ha nincs rá időd, legalább egy lapot küldj, de a kérésem nyilván hiábavaló.” – most komolyan, Gerhard úgy gondolja, hogy ezek után bárki hozzámegy feleségül? Aztán majd strigulázza, hogy hányszor mosogatott?

Aztán itt van egy mondat, amiből megállapítható, hogy Szabó Magda miért is nem akart hozzámenni ehhez a pasashoz, és egyben aláhúzza, hogy miért nem kell túlzottan nagy feneket keríteni ennek az egész kapcsolatnak: „Tudod, mennyire szeretlek, elég bizonyíték rá a 7 év, csak neked akarok élni, és mindent megteszek érted, de egyszer végre már visszavonhatatlanul el kell határoznod magad, és arra a másik hivatásra váltanod, melyet a nő számára Isten kijelölt. És ezen az úton nem létezhet akadály.” – tanult kollégáim erre azt mondanák: LOL. És nem tévednének.

1939-ben találkoztak utoljára, a könyvben található utolsó levél 1947-ből van, így kezdődik: „Kedves Magda! Megkaptam aránytalanul hosszú idő elteltével a lapodat és a leveledet, késedelem nélkül válaszolok. Akármilyen gondolataim támadtak is közvetlenül azután, hogy kézhez vettem a leveledet. Persze hogy egy szép, habár ősrégi gondolat: hogyan láthatnánk viszont egymást. Egyáltalán nincs lehetőséged Bécsbe jönni?” – itt már határozottan szekunder szégyenérzetem volt, miközben megállapítottam, hogy Szabó Magda nemes egyszerűséggel ghostingolt szegény Gerhard életéből, akit mondjuk sajnálni nem tudok, mert írásai alapján egy soviniszta baromnak tűnik, de azért a hagyaték mindig megerősít abban, hogy Szabó Magda se volt kis franc.

klaratakacs P>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

A most kiadott Szabó Magdával kapcsolatos könyveknél én is azt érzem, hogy próbálnak még pár bőrt lehúzni róla. Viszont örülök annak, hogy – ha töredékesen is – de jönnek elő újabb írások, azzal az utánozhatatlan stílussal, ízzel, ami csak az övé volt.
Mindig vártam mikor jelenik meg a Für Elise folytatása és ha csak részletekben is, de még belekóstolhattam a bécsi történetbe.
Amit gyűlöltem a könyvben az a szerkesztése, a felesleges ismétlések, bevágások, ami megszakítja az adott mondanivalót. Az egyoldalú leveleket is unalmasnak tartottam, mivel nem ismerettük meg a válaszokat, nem párbeszédet olvastunk, hanem több év különbséggel küldött leveleket.

gregsys P>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Jó is lehetett volna, ha nem töri meg időnként a szöveget a bevágott novellarészletek tömkelege, ami miatt sokszor elveszítettem a fonalat.
Ráadásul aztán az összesrt, a leveleket, meg A harmadik gyűrűt a végén újraolvashattam, de adddigra meg már nem érdekelt.
Én vagyok annyira gané, hogy imádok belekukkolni mások életébe, tehát én bírtam az ötletet, hogy tudjunk meg még erről a szerelemről is valamit, nekem csak a megvalósítás nem tetszett.
Túl sokszor éreztem, hogy ugyanazt a gondolatot olvasom, máshogyan leírva.

Gádorka>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Nagyon sajnálom, hogy nem nem készült el a regény. A közölt részletek alapján sokat veszítettünk. Az író témavezetése, stílusa, írásmódja utánozhatatlan.
A riportból, levelekből kiderül, mi történt azokban az időkben, de nem „szabómagdásan”.

Kati3000>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Kár volt kiadni, és úgy tenni, mintha tényleg a Für Elise folytatása lenne. Kevés eredeti Szabó Magda írás van benne, és sok egyéb, ami persze nem ér fel hozzá.

mariannkiss1980 P>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Azért kíváncsi lennék, hogy Szabó Magda mit szólt volna ehhez a könyvhöz.
Azokat az írásokat, amiket ő írt szeretem, főleg A harmadik gyűrűt. A többi részt inkább hagyjuk. Meg a kötetet is. Ezt így nem kellett volna kiadni,

Vicenza>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Nekem semmit nem adott a könyv a bennem élő Szabó Magda-képhez, hiába volt pár új információ benne. Sajnálom, hogy valakik úgy gondolták, ezt a könyvet ki kell adni. Erőlködés, végig az volt az érzésem, hogyan töltsünk ki 200-300 oldalt, és tudjunk belőle pénzt csinálni. Szabó Magdát a regényein keresztül érdemes megismerni.

Edit_Bíró>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

A Für Elise elolvasása után nem sokkal sort kerítettem erre a hagyatékból összeállított kötetre is. Kár, hogy Szabó Magda ezt a regényt már nem írta meg, csak töredékekből találgathatunk, hogy milyen lett volna. Számomra Kabdebó Lóránt interjúja volt a kötet legérdekesebb része, kaptam belőle némi képet Szabó Magda ifjúságáról. A leveleket viszont egy idő után rettentően untam, főleg, hogy jónéhány nem is csak egyszer szerepelt a kötetben; ezeket kár volt így kiadni.

Spießbürgerin P>!
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Ez inkább igazi Szabó Magda rajongónak való és ha az érdekel, milyen volt az ő fiatalkora.
Tetszett az összeállítás a levelek, interjú és jegyzetekből, de néha duplán volt valami. Örültem, hogy legalább ezeket a szövegeket tudtam olvasni és a második Cili rész elejét.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Túl szép is lenne a világ, ha az emberek nem egymást tépnék folyton valami okból. Egy kis jóakarattal pedig olyan szép lehetne minden.

69. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

robinson P>!

A háborúban senki sem ura a sorsának. Az emberi ész kudarcot vall.

75. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Szelén>!

Ma, mikor a halálon kívül már minden megtörtént velem,rögzítem a lét minden mozzanatát, nincs kire hagyjam majd, mégis véremmé vált az, amit a gyerekeknek eszmélésük első percétől fogva tanítani kellene az iskolában,hogy nincs az életnek ok nélküli és következménytől mentes pillanata, és minden, ami később ránk következik, valamelyik jelentéktelenségében terepszínűre álcázott döntés eredménye.

242. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

paoloni>!

[…] apám azt mondta, "nem akarom, hogy úgy nőj fel, hogy Debrecen mindig a világ közepe maradjon neked. Tudnod kell, a világ óriási nagy. Csak az Isten tudja, hogy milyen sorsot szán neked, amilyen fura leány vagy. Ki tudja, mi lesz a sorsod alakulása, nem lehet, hogy nem ismersz tulajdonképpen semmit. Látnod kell a világot, mert a világ gyönyörű.

61. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

paoloni>!

Talán az emlék maradjon csak pusztán emlék, ne próbálkozzunk soha azzal, hogy újra feltámasszuk. Mert a csalódás kockázata nagyon nagy mindkét félnek, sőt könnyen előfordulhat, hogy a múlt gyönyörű képe, amit magunkban hordunk, elborul, megfoltosodik.

174. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

miss_eszti>!

Tulajdonképpen önbizalom kérdése egy nyelv, hogy meg merem -e kockáztatni, hogy nevetnek rajtam, és azt, hogy nagyon sokáig tart, amíg megértenek.

67. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

AeS P>!

És természetesen továbbra is cigarettázom, mértéktelenül – az alkohol a várakozással ellentétben nem ejtett rabul, de azért megiszom – és persze a kávé a kedvenc vétkem, elgondolhatatlan, hogy létezni tudjak nélküle.

184. oldal - Hertha Löbisch levele Szabó Magdának (Jaffa, 2017)

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

paoloni>!

[…] akkor Szobotka elővette Angliát, szeretett Angliáját, a régi csiklandós történeteket, majd krimikről esett szó, Agatha Christie-ről elsősorban, hiszen őt mindenki szereti! A nemrég magyarul is – éppen az ő fordításában, persze – megjelentet Szobotka zanzásítva elő is adta, azok ketten meg egymás szavába vágva tippeltek, ki lehetett a gyilkos. Nem talált egyik sem, és Szobotka persze nem árulta el a poént, olvassátok el, mondta nevetve, nem hiába fordítottam napokig, ráadásul úgy érzem, igen élvezetes lett!

127. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

3 hozzászólás
Szelén>!

Szeretek fordítani, emelte fel újfent a tekintetét, szeretek, mert olyan, mintha mással kimondhatnám, amit én sosem mernék.

107. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

katalins>!

És minél tanultabb egy nő, annál többet töpreng, annál nehezebben él. Ha megmaradt volna pusztán nőnek, az életben sokkal könnyebben elérné a boldogságot, amely után mindhalálig vágyakozik.

175. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában


Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Erzsébet: Fiút vártak, lány született
Tímár Máté: …és a Berettyó folyik tovább…
Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Simone de Beauvoir: A kor hatalma
D. Kardos Éva: Vörös alkony
Kertész Imre: Sorstalanság
Lázár Ervin: Napló
Elias Canetti: A megőrzött nyelv
Hans-Ulrich Rudel: Stuka pilóta
Garaczi László: Hasítás