Magdaléna 21 csillagozás

A másik Für Elise nyomában
Szabó Magda: Magdaléna

1935 ​nyarán egy tizenhét éves lány száll le a vonatról degeszre tömött bőröndjeivel a bécsi Westbahnhofon. A fiatal Szabó Magda, aki eddig jóformán csak a szülővárosát, Debrecent ismerte, ezen a napon lép ki, vagy inkább be a nagyvilágba. Bécs, a „mágikus város” egy életre rabul ejti. Ám egy másik szerelem is vár rá itt, és hosszú jegyesség egy fiatal osztrák vegyészmérnökkel, Gerhard Ehrlichhel.
Erről a két szerelemről és a „mindig megújuló, megölhetetlen, visszahozhatatlan, de elfelejthetetlen, tündökletes ifjúságról” szólt volna eredetileg a Für Elise című regény, amelyben azonban végül élete debreceni fejezetét örökítette meg Szabó Magda. És a folytatás – bár az írónő ígérte, és nagyon sokan várták – már nem készült el.
A Magdaléna ennek a másik Für Elise-könyvnek a nyomába ered, titkait kutatja, mozaikdarabkák összeillesztésével, a múlt egymásra rakódott rétegeinek felfejtésével egy soha meg nem írt regény lapjait próbálja rekonstruálni. Fellelt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szabó Magda-életmű

>!
Jaffa, Budapest, 2017
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715754

Kedvencelte 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Nos, azt érzem a Szabó Magda-tortából mindenki akart egy falatot, egy morzsát legalább. Kár, meg kellett volna hagyni a kedves olvasóknak a maga varázsában, kis titkaiban az élet ezen részét.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/02/magdalena.html

7 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

"Ha egyszer én is meghalok, lehet, hogy a sok badarság közt, amit egy, az életből kilépő összehord, az a név is elhangzik majd, hogy Währing, s aki mellettem áll, elcsodálkozik, mert Debrecen logikus és érthető, mi mást mondhattam egyre, de mit emlegetem a válás percében Bécs tizennyolcadik kerületét, amelyben a második világháború kitörése után már nem laktam soha többé, új bécsi lakásaim mind a belvároshoz kötöttek.
Währing. Az, hogy Debrecen, rendben van, de hová botlik a távozó értelem. Nyilván, ha tudnék, sem óhajtanék magyarázatot adni, ingerült lennék a halál percében, mert mit nyomoznak még akkor is utánam. Igenis Debrecen és igenis Währing, életem két pólusa, Anteus testének kettős tartóoszlopa. Mi közük hozzá? Währing, az ifjúság gúlája és az usebti-figuráké. Nem tartozik másra, ez Währing ügye meg az enyém."

A kötet utolsó novellájából vettem az idézetet, igazából ez a két legutolsó bekezdés az, amit nem vettek a könyv közreadói figyelembe.
Merthogy, és félreértés ne essék, ez a kötet NEM Szabó Magda műve, hanem válogatás az ő munkáiból, megspékelve pár egyéb irománnyal.
(bővebben itt:
http://czenema.blogspot.hu/2018/01/szabo-magda-magdalena.html )

>!
Elsie P
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Jaj de gondban vagyok most ezzel. Nem hittem volna, hogy valaha fogok 3,5 csillagot adni egy Szabó Magda-könyvre, de ha szigorúan vesszük, ez nem is az. Az írások, amik Szabó Magdától benne vannak, megérdemelnék az öt csillagot. Csak.

Csak sajnos kevés van belőlük; pedig amiatt, hogy bevágtak a Harmadik gyűrűből részleteket, majd a végén közölték egyben az egészet, majdnem a teljes írás kétszer van benne. Bőven elég lett volna, ha a végén lehozzák egyszer egyben az egészet, és nem szabdossák szét.

Az interjú teljesen helyénvaló és érdekes volt, a Karafiáth-írás már nem annyira. Pedig nem volt az se rossz, csak egyszerűen egy kérdés jött fel bennem: warum? spoiler Nem értettem a funkcióját, és alapból fura, hogy valaki ennyire behatóan ír valaki más gondolatairól és szavairól, amiket nem ismer, mert nem is ismerhet annyira – miközben az a másvalaki már írt és beszélt a saját gondolatairól és a saját szavairól a saját nevében.

A levelezés, bevallom, nekem kicsit sok volt, nem kötött le és át is lapoztam párat – és ez a bécsi turistaprospektus a végén így mi volt?

30 hozzászólás
>!
avalonavalon
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Elég sok hibája van a könyvnek.

Az egyik: A Für Elise: Magdaléna könyvnek nem 2 fejezete készült el, amit e könyv közöl, hanem 4!!! Ami kimaradt, az az Előszó, amiben magát hasaló Akelához hasonlítja Szabó Magda, ezt a fejezetet fel is olvasta anno Szabó Magda a Budapesti Kongresszusi Központban, sírtam is rajta. Ez megjelent az egyik irodalmi lapban, de most nem találom. A másik kimaradt fejezet a Vigilia 1995/7-es számában olvasható. A most megjelent könyv 74. oldalán olvasható is, hogy a paralizisben szenvedő nyomorék Walter történetét már meg is írta. Nem tudom, hogy ezt a két részt miért hagyták ki.

A másik hiba: kinek jutott eszébe az a fatális ötlet, hogy Karafiáth Orsolya írjon egy elképzelt monológot Szabó Magdáról??? Úristen!!! Teljesen felesleges volt, megbocsájthatatlan.

A harmadik hiba: a Kabdebó interjút kár volt szétkaszabolni, a Karafiáth epigonnnal és levelekkel összekuszálni, széttördelni. Az olvasó nem hülye, hogy ennyire egymás mellé tegyenek dolgokat.

A negyedik hiba: miért nincs sehol jelezve, hogy a könyv borítóján Szabó Magda van, és ezt is, és több képet a könyvben Gerhard készített Ausztriában!

Újra ki kellene adni ezt a könyvet, ezúttal a 4 fejezettel együtt, újraszerkesztve, de a Karafiáth hülyeség nélkül.

2 hozzászólás
>!
klaratakacs +SP
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

A most kiadott Szabó Magdával kapcsolatos könyveknél én is azt érzem, hogy próbálnak még pár bőrt lehúzni róla. Viszont örülök annak, hogy – ha töredékesen is – de jönnek elő újabb írások, azzal az utánozhatatlan stílussal, ízzel, ami csak az övé volt.
Mindig vártam mikor jelenik meg a Für Elise folytatása és ha csak részletekben is, de még belekóstolhattam a bécsi történetbe.
Amit gyűlöltem a könyvben az a szerkesztése, a felesleges ismétlések, bevágások, ami megszakítja az adott mondanivalót. Az egyoldalú leveleket is unalmasnak tartottam, mivel nem ismerettük meg a válaszokat, nem párbeszédet olvastunk, hanem több év különbséggel küldött leveleket.

>!
Fapicula
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Ehh….. egy megtalált fejezet miatt kiadni egy egész könyvet? Bár ez még nem is lett volna annyira gáz, ha nem Szabó Magda nevét írják szerzőnek, és nem szerepel benne ennyi tartalmatlan és zavaros információ néha háromszor (!!!). Akkor inkább szerkesztették volna csak 200 oldalra. Karafiáth Orsolya meg mit keres itt egyáltalán?

>!
esztiyay
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

„Készen van tehát a színpad, ahol a másik Für Elise története játszódott volna (..) Már csak az olvasón múlik, hogy mindebből milyen regény születik – a képzeletében.”
Szép megfogalmazás, de egy valami mégiscsak hiányzik: maga Szabó Magda. Ő nem ponyva, szórakoztató irodalom, a szavai, jellegzetes mondatai, és a hangulat, amit általuk teremt, épp olyan fontosak – számomra még fontosabbak is –, mint a cselekmény. Ha Karafiáth Orsolyát akarnék olvasni, az ő könyvét veszem kézbe. Persze, magamra vessek, senki sem kötelezett az olvasásra. De hát a kíváncsi természetem és perfekcionizmusom legyőzött.

A tákolmány, ahogy magamban hívni kezdtem ezt a kötetet, több különböző írás fúziója, de ahogy összeállították, az egy másik történet.
A vázlat, bármennyire is érthetetlen volt, azért az egyik legizgalmasabb része a könyvnek. Beleláthatunk kicsit, hogy készített regényt Szabó Magda (már ha egyáltalán hasonló módszert alkalmazott a többi regényénél…). Na, ki lehet próbálni. Ki tudja, mi van, ha ez a sikeres regényalkotás titka? Nekem azért kellene hozzá egy útmutató, hogy hol mit is látunk…

A fotók nagyon érdekesek voltak, élvezettel nézegettem őket, sőt, kevésnek is találtam azt a párat. Viszont, ha több fotó lenne a könyvben, biztosan azt éreztem volna, hogy csak a helyet akarják velük kitölteni. Nem ez a helyzet, de csak a fotókról tudok ilyen pozitívan nyilatkozni.

A levelekkel kapcsolatban: nem tudom, mit szólnának a kiadatásukhoz akár a feladók, akár Sz. M., hiszen ha nyilvánosságra akarta volna hozni a magánlevelezéseit, megtehette volna. Én nem éreztem kínosnak, leleplezőnek egyiket sem, nem ez volt a problémám. Hanem az ismétlődések. Amikor felfedeztem, hogy az Sz. M.-hoz szóló levelek egy része szerepel beépítve a K. L.-tal való beszélgetésbe, aztán később is előkerülnek újra, az kissé ledöbbentett. Egyrészt összezavarja az embert, másrészt azt a gondolatot kelti benne, hogy csak az ismétléseknek nincs más funkciójuk, mint az oldalszám növelése. Aztán, mikor rájöttem, hogy A harmadik gyűrű egyes részletei is többször szerepelnek a kötetben, akkor már fel is háborodtam. Ha ennyire nincs anyag egy tisztességes könyv összeállításához, egyszerűen nem kell megírni. De hát a pénz nagy úr.

A történelem az irodalom mellett az életem másik nagy szerelme, mégis, Murber Ibolya Bécsről szóló összefoglalójának olvasása közben majdnem elaludtam unalmamban. És őszintén, ne akarjon már senki nekem útikönyvet eladni Sz. M. könyvként. Másrészt, a többit mind megtudhatjuk a kötetben korábban szereplő Kabdebó Lóránt-os beszélgetésből. A hölgy tehát csupán elismételte, ami már eleve szerepel a könyvben, csak maga Szabó Magda tolmácsolásában. Nem kell elmondanod újra, hogy Szabó Magda a katolikus templomba járt a katolikus paphoz, mert messze volt a protestáns templom – pár oldallal korábban már olvastam róla. Nem kell elmondanod, hogy a pincér rákérdezett, csak egyedül jött -e Gerhard Ehrlich a kávéházba – a levelében is szerepel, ő maga írja. És így tovább, amíg az ember idegességében már letenné a könyvet, ne is lássa…
És akkor rádöbben, hogy az a bizonyos A harmadik gyűrű c. elbeszélés, amiből annyiszor idéztek féloldalakat a könyvben, ott szerepel a végén teljes terjedelemben. Miért? Miért? De hát tudom miért…
Ez a könyv a rajongókért van. Na nem úgy, hogy nekik kedvez, hanem azért van, hogy megvegyék, és ezzel pénzt áldozzanak egy nagyjából felesleges porfogóra.

„Jobb lett volna, ha Magda írja meg, a Für Elise második kötetében” – írja Kabdebó Lóránt az Sz. M.-val folytatott beszélgetéseiről. Bárcsak úgy lett volna.
Tehát. Azon, hogy a Für Elise máshogy sikerült, mint ahogy Sz. M. tervezte, és az életének bécsi időszakát sosem írta meg, már nem lehet változtatni (tudom, mennyire szeret mitizálni és a valóságot addig ferdíteni, amíg sosem jövünk rá, mi történt meg és mi nem, de A harmadik gyűrű utolsó bekezdése pont arra utal, hogy nem várhatunk tőle magyarázatot, mi mindent jelent neki Bécs és az ott töltött idő. Ez pont egybevág azzal, hogy végül mégsem írta meg a „másik Für Elise”-t).
Szabó Magda nélkül nem lehet Szabó Magda könyvet írni. Ez a kötet szerencsére nem is próbálja meg utánozni az írónő stílusát, de attól még irreleváns a létezése. Főleg, hogy a szerzőjének maga Sz. M. van feltüntetve. Azt hiszem, ez a legnagyobb problémája a kötetnek. Megpróbáltak mindenfélét mindenhonnan összeszedni, de sosem lett belőle egy egész. Ahhoz túl sokféle, ahhoz túl kevés. És annak, aki tudja, milyen lehetne ez a regény, ha Szabó Magda megírta volna, ez a (nem túl szerény) kísérlet sosem lehet elég.

>!
gregsys P
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Jó is lehetett volna, ha nem töri meg időnként a szöveget a bevágott novellarészletek tömkelege, ami miatt sokszor elveszítettem a fonalat.
Ráadásul aztán az összesrt, a leveleket, meg A harmadik gyűrűt a végén újraolvashattam, de adddigra meg már nem érdekelt.
Én vagyok annyira gané, hogy imádok belekukkolni mások életébe, tehát én bírtam az ötletet, hogy tudjunk meg még erről a szerelemről is valamit, nekem csak a megvalósítás nem tetszett.
Túl sokszor éreztem, hogy ugyanazt a gondolatot olvasom, máshogyan leírva.

>!
Nicole_Kinney I
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Csalás, csalás – úgy kell nekem, miért nem jártam utána jobban, hogy mi van benne :P Nyilván, nem azt vártam, hogy egy vázlatokból, levelekből összerakott könyvmagból lett könyv ugyanazt az élményt hozza, mint amit egy kész, igazi Szabó Magda mű, de hogy ugyanazok a szövegrészletek többször is felbukkanjanak lapszámnövelésnek, az már igazán nem szép. Kicsit többet megtudtam belőle Szabó Magda életéről, de semmilyen igazi élményt nem adott, legfeljebb bosszankodtam szegény Gerhard hiábavalóan könyörgő levelein, ő pedig forog a sírjában, hogy bárki elolvashatja őket.

Sem ezt, sem a Nyusziékat nem kellett volna kiadni, bár én magam is arra vagyok példa, hogy a telhetetlen, Szabó Magdára éhes olvasó megveszi az ilyen kiadásokat is, de ahogy olvasom a hozzászólásokat, az derül ki számomra, hogy utóbb mindenki bánja, és pironkodik is kicsit.

1 hozzászólás
>!
Gádorka
Szabó Magda: Magdaléna

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

Nagyon sajnálom, hogy nem nem készült el a regény. A közölt részletek alapján sokat veszítettünk. Az író témavezetése, stílusa, írásmódja utánozhatatlan.
A riportból, levelekből kiderül, mi történt azokban az időkben, de nem „szabómagdásan”.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

A háborúban senki sem ura a sorsának. Az emberi ész kudarcot vall.

75. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

>!
PandaSára

… Túl szép is lenne a világ, ha az emberek nem egymást tépnék folyton valami okból. Egy kis jóakarattal pedig olyan szép lehetne minden.

69. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

>!
PandaSára

Szeretek fordítani, emelte fel újfent a tekintetét, szeretek, mert olyan, mintha mással kimondhatnám, amit én sosem mernék.

107. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

>!
PandaSára

Ma, mikor a halálon kívül már minden megtörtént velem,rögzítem a lét minden mozzanatát, nincs kire hagyjam majd, mégis véremmé vált az, amit a gyerekeknek eszmélésük első percétől fogva tanítani kellene az iskolában,hogy nincs az életnek ok nélküli és következménytől mentes pillanata, és minden, ami később ránk következik, valamelyik jelentéktelenségében terepszínűre álcázott döntés eredménye.

242. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

>!
PandaSára

Mondd csak, drága Magdám, nem idegenedtünk el mi egy kicsit ez alatt a hosszú idő alatt ?

115. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

>!
PandaSára

…leterít a tudat, hogy, úgy látszik, valóban maradandó benyomást hagyok az emberekben …

97. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

>!
Mariann_Czenema P

Ha egyszer én is meghalok, lehet, hogy a sok badarság közt, amit egy, az életből kilépő összehord, az a név is elhangzik majd, hogy Währing, s aki mellettem áll, elcsodálkozik, mert Debrecen logikus és érthető, mi mást mondhattam egyre, de mit emlegetem a válás percében Bécs tizennyolcadik kerületét, amelyben a második világháború kitörése után már nem laktam soha többé, új bécsi lakásaim mind a belvároshoz kötöttek.
Währing. Az, hogy Debrecen, rendben van, de hová botlik a távozó értelem. Nyilván, ha tudnék, sem óhajtanék magyarázatot adni, ingerült lennék a halál percében, mert mit nyomoznak még akkor is utánam. Igenis Debrecen és igenis Währing, életem két pólusa, Anteus testének kettős tartóoszlopa. Mi közük hozzá? Währing, az ifjúság gúlája és az usebti-figuráké. Nem tartozik másra, ez Währing ügye meg az enyém.

250. oldal, A harmadik gyűrű

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

>!
esztiyay

Tulajdonképpen önbizalom kérdése egy nyelv, hogy meg merem -e kockáztatni, hogy nevetnek rajtam, és azt, hogy nagyon sokáig tart, amíg megértenek.

67. oldal

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában

>!
esztiyay

A háborúban senki sem ura a sorsának. Az emberi ész kudarcot vall. Az ember annyit szólhat csak: „Legyen meg a Te akaratod!” Igyekszem mindenkor olyannak lenni, hogy ha eltalálna egy gránát vagy egy golyó, ne hasztalan gondolatokkal legyen tele a fejem, mikor meghalok.

147. oldal, Walter Fink levele

Szabó Magda: Magdaléna A másik Für Elise nyomában


Hasonló könyvek címkék alapján

Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset
Vámos Miklós: Apák könyve
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Kevin Lyon: A sorozatgyilkos
Hanák Péter: A Kert és a Műhely
Szászi Júlia: A császárváros
Sienna Cole: Reményszimfónia
Reich Milton Oszkár: Bécs
Bodnár Gyula (szerk.): Bécs – Wien