Liber ​Mortis 67 csillagozás

Szabó Magda: Liber Mortis Szabó Magda: Liber Mortis Szabó Magda: Liber Mortis

Szabó ​Magda kézírásos hagyatékának talán legbecsesebb része a Liber Mortis (Halottaskönyv) címet viselő, 1982. május 25-étől 1990. február 27-éig vezetett napló.
1982. február 26-án halt meg Szobotka Tibor író, műfordító, irodalomtörténész, az imádott férj, Szabó Magda szemében a mellőzött és legalább posztumusz jóvátételt érdemlő zseni, s a napló – a magára maradt asszony és írótárs rögzített belső monológja – a gyászmunka megrendítő, intim, vallomásos dokumentuma, amely egy már-már mitológiai szerelemnek állít emléket. Szabó Magda hitt a halottak jelenlétében, az e világ és a túlvilág közötti átjárásban, és úgy beszél a naplóban Szobotkához, mintha ő hallaná, még ha nem válaszol is. Újra meg újra felidézi az együtt töltött harmincnégy év szépséges és fájdalmas eseményeit, felejthetetlen pillanatait; újra meg újra kinyilvánítja halálvágyát, létének értelmetlenségét, de ugyanakkor okot is talál a továbbélésre: feladatának tartja a holtában is jelenlévőnek érzett társ… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Szabó Magda Európa · Szabó Magda-életmű Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2019
522 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752158
>!
Jaffa, Budapest, 2019
526 oldal · ISBN: 9789634754848
>!
Európa, Budapest, 2012
642 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795197

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Szabó Magda · Szobotka Tibor


Kedvencelte 5

Most olvassa 32

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Azért sírok, mert megnyertem mindent, téged, a boldogságot és az életet, és azért sírok, mert elvesztettem önmagamat, mert nem vagyok többé ép és egész tenélküled, mert ettől a pillanattól fogva sosem én fogok igazán fájni magamnak, mindig csak te, s ha vérezni fogok, a te sebeidet vérzem. Sírok, mert velem megtörtént a csoda, amire gyerekkorom óta vágytam, amitől gyerekkorom óta rettegtem, itt a mitológiai szerelem, és mi lesz velem, vagy mi lesz veled, ha elveszítjük, ha kettőnk közül egyszer meghal valaki, írta Szabó Magda a Megmaradt Szobotkának című könyvében.

Férje 1982-es halála után még huszonöt évig élt ő, ennek az időszaknak az első éveit olvashatjuk ezekben a megmaradt naplófeljegyzésekben. A sorokból olyan fájdalom árad, hogy az elején szinte elviselhetetlen volt, akkor csak nagyon lassan olvastam, napi néhány oldalnál nem többet. Kettejük szimbiotikus házassága megrendítő, Ha ketten voltunk, mi voltunk ketten a világ, írja ő. Folyamatos, velőtrázó, kétségbeesett sikoly ez a hatszáznegyven oldal, s közben a hála is érte, férjéért, aki volt, aki neki mindig van, még ha testben nincs is vele, és akinek felesége lesz ő, örökké már.

Kinek köszönjelek meg, micsoda istennek, Te életem legnagyobb, legszentebb, legtisztább ajándéka? Kivel áldassalak meg, hogy áldassék a neved mindörökké. Szeretlek, mindhalálig. Szeretlek, pedig fáj. És mégis szeretlek, mert nincs más utam, csak ami utánad visz a sírba, és aminek minden lépése Téged szolgál. írta 1984-ben. Huszonhárom évvel később, 2007-ben egyesülhettek ők újra, Szobotka Tibor és Szabó Magda, az írónő halálának napján.

Harminchárom Szabó Magda könyvet olvastam eddig, a legnagyobb kedvenceket többször is, de ennyire közel soha nem éreztem még magamhoz őt, mint a naplója elolvasása után. S egyben a legtisztább, legszebb, legőszintébb, legmélyebb szerelmi vallomás ez a halottaskönyv, amit valaha olvastam.

1 hozzászólás
robinson P>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Több ez, mint egy nagy szerelem története. Úgy gondolom, hogy a Halottas könyv elsősorban azoknak kikerülhetetlenül fontos, akik jól ismerik az íróházaspár életét és munkásságát. Az életmű sarkalatos része, amit való igaz, talán nem is a nagy nyilvánosságnak szánt az írónő,
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/11/liber-mortis.html

5 hozzászólás
adrienn_szucs>!
Szabó Magda: Liber Mortis

A Megmaradt Szobotkának is mély lenyomatot hagyott bennem (https://moly.hu/konyvek/szabo-magda-megmaradt-szobotkanak), a Liber Mortis azonban még azon is túltett.
Ha az ember életében megadatik az, hogy megtalálja A TÁRSÁT, csupa nagybetűvel, mint ahogy Szabó Magda és Szobotka Tibor egymásra találtak, nagyon szerencsésnek mondhatja magát és úgy érezheti, tűzön-vízen képesek együtt átmenni.
A könyv a Szobotka Tibor halála utáni éveket öleli fel napló, vagyis levelek formájában, melyet Szabó Magda írt imádott férjéhez. Megrendítő volt olvasni azt a szívbe maró fájdalmat, szomorúságot, vívódást, a valahogy túl kell élni érzést, ami az írónőben lezajlott és kicsit szégyelltem is magam olvasás közben; azt gondolom, ennek az írásnak meg kellett volna maradni nekik kettőjüknek.
Annyira bensőséges, intim, fájdalmas, esendő kép rajzolódik ki Szabó Magdáról, aki végigment a gyász minden fázisán, hogy ritkán lehet ilyet olvasni. Legyen az ember akármilyen jó írő, ilyet csak az tud írni ,aki átélte és szívből írja le a sorokat.
Aki ilyet tud mondani: „A veled való boldogság sem volt akkora, szívem, mint az a boldogtalanság, amit a halálod rám zúdított.”, vagy „Olyan súlyosan boldogtalan vagyok, hogy az élet árnyékos oldalára vetett a halálod, hogy minden elmúlt, ami számomra az életet jelentette, hogy eltűntél, hogy nem talállak, szíved szakadhat meg ott, ahol most élsz, mert látnod kell kibuggyanó könnyeimet, érezve ahogy szívemet megcsavarja a gyötrelem.” az szívből, teljes lényével, lelkével szerelmes.
Nem bántam meg, hogy elolvastam ,de tartom magam ahhoz ,hogy ennek a műnek nem kellett volna megjelennie.

Annamarie P>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Szobotka Tibor, Szabó Magda férje 1982 februárjában meghal. Sz.M. naplót kezd írni a férjével folytatott ki nem mondott, de leírt beszélgetésekről. Ezt a naplót Sz.M. 2007-es halála után négy évvel kiadják, ez a Liber Mortis, a Halottas könyv, a halál könyve.
500 oldalon keresztül azt a fájdalmat érezheti át az olvasó, amit Sz.M. érzett férje hiányával kapcsolatban. Magányossá vált, meg nem értetté, miközben taposnia kellett a mindennapokat. Sajtótalálkozók, író-olvasó találkozók, munkák kavargásában próbált gyászolni, miközben levegőt is alig tudott venni az ő „Nyula” nélkül. Elsősorban az élteti, hogy megírja a könyvet, ami láthatóvá teszi Szobotka Tibort, akit Sz.M. nem csak, mint férjét, hanem, mint írót is nagyon tisztelt. (Én is ez által a könyv által ismertem meg Szobotkát) De a könyv megírása után nem jött a megnyugvás Sz.M. szenvedésében. Akkor könyörgött a halálhoz, hogy vigye, vegye magához.
Nyolc év naplójegyzetei (igaz egy nagyobb kihagyás van benne, valószínűleg nem lettek meg a füzetek) mindvégig arról a gyötrődésről, amit a mindennapok jelentettek Sz.M. számára.
Szegény, szegény Agyigónak, aki úgy várta, hogy az ő Nyulához térjen 25 évet kellett erre várnia. Belefacsarodik az ember szíve.
A napló, mint minden napló bepillantás enged az olvasónak sok intim pillanatba, apró kis részletbe. Aki szeretné még jobban megismerni Szabó Magdát, mit szeretett, kit szeretett, mit olvasott, mit nézett, hogyan érzett, hogyan dolgozott és hasonlókat, annak bátran ajánlom a lírai gyönyörűségű, sirató könyvet, amely, mint egy hosszú-hosszú vers fut a végtelenbe, örök refrénjét kántálva „Szeretlek, szeretlek”.

Bianka_Kincsei>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Miután elolvastam Szobotka Tibortól a Züzü vendégei és Szabó Magdától Az ajtó című könyveket, úgy éreztem még nem szeretném elengedni az íróházaspárt. Körülbelül egy évvel ezelőtt már megpróbáltam kiolvasni a Liber Mortist, de végül pár oldal után becsuktam és könnyedebb regények után néztem.

A könyv a Liber Mortis nevezetű naplók gyűjteménye, melyet az írónő szeretett férje elvesztése után kezd el írni, így továbbra is fenntartva a társalgást szerelme és maga között. Húsbavágó a szenvedése, az intimitása azt érezteti, hogy az olvasó szinte kukkolóvá válik. Őszinte, mély szerelmi vallomás, egy sosem múló, mitológiai szerelemmé.

https://biankakincsei.blogspot.com/2021/06/2021-junius.html

AeS P>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Ez a könyv rettenetesen feldühített.
Hogy veszi magának a bátorságot bárki, hogy egy ilyen formátumú írónő halála után azt, ami a magánéletét jelentette valaha, kiadja? Aranyos levelezések a szomszédasszonnyal a macskája nevében (Örömhozó, bánatrontó), rendben. Levelezés egy barátnőjével, szerkesztőjével, nem is tudom, mi volt még neki pontosan (Drága Kumacs!) elmegy.
De a naplóját, amit azért ír, mert majdnem belehalt abba, hogy elvesztette a férjét?
Van irodalmi értéke, szabómagdás eléggé, még akkor is, ha nyilván nem a nagyközönség elé szánta… nem szoktam félbehagyni könyvet, ezt is végigolvastam, de rettenetesen kellemetlen volt végig, mintha leskelődnék utána.
És ez nem az ő irodalmi értékét kisebbíti.

4 hozzászólás
Cukormalac>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Életénél is jobban

Az ilyen könyvekkel ritka nehéz helyzetben van az ember, mert hát mégiscsak az írónő intim szférájában turkálunk, akarva-akaratlanul és ez nagyon fáj. Persze nem abban az értelemben, hogy rossz lenne, amit Szabó Magda a papírra vetett, egyáltalán nem. Kimondottan olvastatja magát a könyv, még ha egy vaskos, féltégla méretű írásról is van szó, szóval nem éppen utazás-kompatibilis, ezt a szobába elbújva – már bocsánat a kifejezésért, de – halálos csendbe burkolózva kell olvasni és akkor olyan gyomrost visz be, ami után nehéz felemelkedni.

Mondják, hogy az írás terápia is lehet, Szabó Magda – aki az életénél is jobban szerette férjét még annak halála utána is – pedig ezt használta ki, méghozzá remekül, igaz időnként egy cseppet sok tud lenni, még akkor is, ha kis mennyiségekben adagolja a könyvet az ember. Arról persze lehet elmélkedni, hogy volt-e értelme kiadni annak idején ezeket a szövegeket, de mivel nem sült el rosszul a művelet, nem érezném annyira helyénvalónak a dorgálást. Főként hogy simán hozzáolvasható a Nyusziék, a Megmaradt Szobotkának, valamint a Bánom is én hármasa is, így pedig egy nagyon szép, kerek képet kaphatunk az íróházaspár életéről.

>!
Jaffa, Budapest, 2019
522 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752158
bokanyie>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Végig vártam-vártam, hátha lesz valami feloldás, valami enyhülés. Nem lett. Erre volt jó a könyv, hogy megértsem, nem is lehetett.

esztus02>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Gyönyörű, érzelmekkel teli, fantasztikus – olyan Szabó Magdás. Már anno a Mondják meg Zsófikának és Abigél olvasása után beleszerettem az írónő könyveibe, de a végső áttörést Az őz hozta meg, nem volt visszaút. Olyanok ezek a könyvek, hogy csak szép lassan lehet velük haladni, ízlelgetni kell őket, és semmiképp nem ajánlott két művét az írónőnek egymás után olvasni off.

Paulina_Sándorné P>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Sokat gondolkodtam rajta, hogy mit is írjak. A maga nemében páratlan alkotás, bár lehet, hogy egy ennyire személyes alkotást, nem kellett volna közkinccsé tenni. Nem tudom elhinni, hogy az írónő ezt kiadásra szánta. Szomorú a hangulata a műnek, eléggé megviselt spoiler.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

encsy_eszter>!

Nekem nem az a magány, ami másnak. Nekem a magány a Te személyed hiánya, csak a Tiéd. Ha ketten voltunk, mi voltunk ketten a világ.

290. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
DaTa>!

Kár, hogy nem kerültél mellém hamarabb, kár minden percért, amit egymás nélkül töltöttünk. Nyúl, most már végre és mindörökre elhiszem, amit a leveledben írtál, hogy élethez-halálhoz én kellettem, csak én. Nekem pedig Te. Nem sírok, mosolygok, míg leírom ezt. Sok rangom volt, de csak egy számított: hogy én voltam a feleséged.

112. oldal

1 hozzászólás
venna>!

Minden embernek csak egyvalaki jut, akinek a nevét elkiálthatja a halál pillanatában.

12. oldal

4 hozzászólás
robinson P>!

Istenem, hideg jázminillat és akác és kibírhatatlan, reménytelen szomorúság. Éjszaka van.

motyi11 P>!

És ha semmi. Ha látomás.
Akkor is ő. Akkor se más.
Akkor se más, akkor is ő,
hogyha semmi. Ha látomás.
Ha látomás, ha képzelem,
akkor is ez az életem,
akkor is ő az életem,
amivel éhem elveszem,
amikor éppen éhezem,
a köd, a pára, a varázs,
a semmi, a füst, a parázs,
a mesebeli paripa,
az átkozódás, az ima,
akkor is ő, akkor se más,
ha tudom, hogy csali látomás,
gebe sincs, nemhogy paripa,
tótágast szárnyal az ima,
ha nincs érthető felelet,
én akkor is énekelek,
ha nincs tested is ölelek,
ha hívsz, utánad lebegek,
ahogy akarod, úgy megyek,
gyalog vagy mint a fellegek,
csak megint ott legyek veled,
megint csak egy legyek veled,
és akkor nem kell felelet,
porból, porban énekelek
annak, aki maga se más,
csak por, csak fű, csak látomás,
és mégis az egyetlenem,
egyetlen dolgom, értelem
az értelmetlen életem
az egyedüli érdemem;
az, hogy szeretlek, semmi más,
csak hogy szeretlek, látomás,
akármi vagy, akármi légy,
Te légy, te légy, sohase más.

180 - 181. oldal

1 hozzászólás
encsy_eszter>!

Amiben élek, rég nem élet,
valami furcsa látomás,
mely iszonyít és viszonyít
s mert viszonyít, s mindenki lemaradt
melletted és miattad nincs más,
csak irreális pillanat,
mikor magammal szembenézek,
s a tükör szép arcot mutat,
a halott halott felesége
saját szépségén elmulat,
micsoda torz szórakozás,
micsoda morbid ámulat,
a halott halott felesége
eleven arcában kutat.
Megint verseket fogok írni?
Úgysem lelek utat.

140. oldal

2 hozzászólás
robinson P>!

Már nem tudom azt írni: Isten nevében. A halál nevében, a szerelem nevében, a magányéban, a tehetetlenség nevében – új füzetet kezdek.

DaTa>!

Szegény, elfuserált, halálra ítélt emberiség. Hogy mernek szaporodni, hogy van lelkük!
Ha 50-ben megtartom, 32 éves a gyerekünk. Mit változtatna! Semmit.

206. oldal

3 hozzászólás
Annamarie P>!

Borzasztó, hogy folyton várlak. Borzasztó, hogy vagy én haltam meg, és Te élsz, vagy Te haltál meg és én élek, de folyton kergetjük egymás árnyékát.

382. oldal

robinson P>!

A feleséged vagyok, szerelmem, és akarlak, mert elviselhetetlen nélküled az élet. Legalább álmomban gyere. Üzenj!


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Emily Hart: Az Örökség
Fábián Janka: Cholera-napló
Szaszkó Gabriella: Engedj el
B. E. Belle: Vallomások
Ruby Saw: Dempsey
Hugyec Anikó: Túl hosszú út
Pirisi Ákos: Azanyjaköcsögit!
Ella Steel: Végtelen játszma
Edith Eva Eger: A döntés
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám