Liber ​Mortis 40 csillagozás

Szabó Magda: Liber Mortis Szabó Magda: Liber Mortis Szabó Magda: Liber Mortis

Szabó ​Magda kézírásos hagyatékának talán legbecsesebb része a Liber Mortis (Halottaskönyv) címet viselő, 1982. május 25-étől 1990. február 27-éig vezetett napló.
1982. február 26-án halt meg Szobotka Tibor író, műfordító, irodalomtörténész, az imádott férj, Szabó Magda szemében a mellőzött és legalább posztumusz jóvátételt érdemlő zseni, s a napló – a magára maradt asszony és írótárs rögzített belső monológja – a gyászmunka megrendítő, intim, vallomásos dokumentuma, amely egy már-már mitológiai szerelemnek állít emléket. Szabó Magda hitt a halottak jelenlétében, az e világ és a túlvilág közötti átjárásban, és úgy beszél a naplóban Szobotkához, mintha ő hallaná, még ha nem válaszol is. Újra meg újra felidézi az együtt töltött harmincnégy év szépséges és fájdalmas eseményeit, felejthetetlen pillanatait; újra meg újra kinyilvánítja halálvágyát, létének értelmetlenségét, de ugyanakkor okot is talál a továbbélésre: feladatának tartja a holtában is jelenlévőnek érzett társ… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szabó Magda

>!
Jaffa, Budapest, 2019
526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752158
>!
Európa, Budapest, 2012
644 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630795197
>!
Európa, Budapest, 2011
644 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630790338

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Szabó Magda · Szobotka Tibor


Kedvencelte 3

Most olvassa 28

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 61


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Szabó Magda: Liber Mortis

Szobotka Tibor, Szabó Magda férje 1982 februárjában meghal. Sz.M. naplót kezd írni a férjével folytatott ki nem mondott, de leírt beszélgetésekről. Ezt a naplót Sz.M. 2007-es halála után négy évvel kiadják, ez a Liber Mortis, a Halottas könyv, a halál könyve.
500 oldalon keresztül azt a fájdalmat érezheti át az olvasó, amit Sz.M. érzett férje hiányával kapcsolatban. Magányossá vált, meg nem értetté, miközben taposnia kellett a mindennapokat. Sajtótalálkozók, író-olvasó találkozók, munkák kavargásában próbált gyászolni, miközben levegőt is alig tudott venni az ő „Nyula” nélkül. Elsősorban az élteti, hogy megírja a könyvet, ami láthatóvá teszi Szobotka Tibort, akit Sz.M. nem csak, mint férjét, hanem, mint írót is nagyon tisztelt. (Én is ez által a könyv által ismertem meg Szobotkát) De a könyv megírása után nem jött a megnyugvás Sz.M. szenvedésében. Akkor könyörgött a halálhoz, hogy vigye, vegye magához.
Nyolc év naplójegyzetei (igaz egy nagyobb kihagyás van benne, valószínűleg nem lettek meg a füzetek) mindvégig arról a gyötrődésről, amit a mindennapok jelentettek Sz.M. számára.
Szegény, szegény Agyigónak, aki úgy várta, hogy az ő Nyulához térjen 25 évet kellett erre várnia. Belefacsarodik az ember szíve.
A napló, mint minden napló bepillantás enged az olvasónak sok intim pillanatba, apró kis részletbe. Aki szeretné még jobban megismerni Szabó Magdát, mit szeretett, kit szeretett, mit olvasott, mit nézett, hogyan érzett, hogyan dolgozott és hasonlókat, annak bátran ajánlom a lírai gyönyörűségű, sirató könyvet, amely, mint egy hosszú-hosszú vers fut a végtelenbe, örök refrénjét kántálva „Szeretlek, szeretlek”.

>!
AeS P
Szabó Magda: Liber Mortis

Ez a könyv rettenetesen feldühített.
Hogy veszi magának a bátorságot bárki, hogy egy ilyen formátumú írónő halála után azt, ami a magánéletét jelentette valaha, kiadja? Aranyos levelezések a szomszédasszonnyal a macskája nevében (Örömhozó, bánatrontó), rendben. Levelezés egy barátnőjével, szerkesztőjével, nem is tudom, mi volt még neki pontosan (Drága Kumacs!) elmegy.
De a naplóját, amit azért ír, mert majdnem belehalt abba, hogy elvesztette a férjét?
Van irodalmi értéke, szabómagdás eléggé, még akkor is, ha nyilván nem a nagyközönség elé szánta… nem szoktam félbehagyni könyvet, ezt is végigolvastam, de rettenetesen kellemetlen volt végig, mintha leskelődnék utána.
És ez nem az ő irodalmi értékét kisebbíti.

4 hozzászólás
>!
violina
Szabó Magda: Liber Mortis

Okozott pár meglepetést a könyv, a műfaj miatt sok személyes dologra derült fény, hiszen a napló egyfajta kitárulkozás is.
Szabó Magda a naplókat közvetlenül imádott férje, Szobotka Tibor halála után kezdte írni. Vallomása a kegyetlen fájdalomról, az elmondhatatlan hiányról néhol zavarba ejtően őszinte, intim és emberi egyszerre. Nemcsak íróként, hanem feleségként is szól hozzánk.

>!
bokanyie
Szabó Magda: Liber Mortis

Végig vártam-vártam, hátha lesz valami feloldás, valami enyhülés. Nem lett. Erre volt jó a könyv, hogy megértsem, nem is lehetett.

>!
hmargit
Szabó Magda: Liber Mortis

Hihetetlenül szívszorító könyv egy párját elvesztő embertől.
Az írónő férje elvesztése miatti elmondhatatlan fájdalmáról szól a könyv, de egyben képet kapunk szerelmükről, közös életükről is. Olvasás közben végig a vigasztalhatatlanság, szorongás és szomorúság érzése dominál, mikor közös életükről ír hihetetlen harmónia váltja fel ezt, ha csak néhány sor erejéig is.
Szabó Magdát csak egyetlen dolog élteti férje elvesztése után, hogy megszerezze férjének a megérdemelt, de életében meg nem kapott elismerést.
A könyv Szabó Magda halála után jelent meg, vajon akarta, hogy egyáltalán megjelenjen? …

>!
encsy_eszter
Szabó Magda: Liber Mortis

Az életmű koronája. Megrázó, megható, gyönyörű. Mert emberi.

>!
Irogenia
Szabó Magda: Liber Mortis

A naplók a gyász stádiumainak és egyben a hit dimenzióugrásának lenyomatai. A szeretett lény halálát követő eszmélés, számadás. M. bízik a halott logikájában: a halálban bekövetkezik a végső feloldódás. Addig is szomorú játékba hívja a halottat, áthidalva ezzel a folytonossági hiányt: naplót ír, megszólítja őt. Új mezítelenségi foka van a dialógusnak: koncentrált jelenlét a távollévőé, ami felülírja a látszatidegenséget, melyet a halál teremt. Ezúttal Euridiké az, aki alászáll.
Tárgyilagos szerelem ez: Szobotkát elfogadja, mint „élete legfőbb tényét”. Eljut a belátásig, hogy a szerelem nem erény, hanem állapot.
A számára élhető valóság egyetlen kritériuma Szobotka Tibor jelenléte. A férfi által felvillantott valóság kötelezi arra, hogy feltegye rá az életét. Életigenlésének alapja. Veszedelmes megszállottság ez. Szobotka létezése az egyetlen, ami hitelesíti M. létezését – elsősorban önmaga előtt. Mégsem feltételnélküliségről és a másik lelkének birtokbavételéről van itt szó. A „légy hű magadhoz”-parancsolat nem áldozható fel a szerelem oltárán…
Elköteleződés. Intakt, szemérmes viszony, mégis tele eleven, tapintható emberi dolgokkal. Szigorú-szelíd reláció. Agyigó és Nyúl bármikor összekacsintanak, ha arról van szó.

Mi kell ahhoz, hogy higgyek valakinek anélkül, hogy evidenciákat mutatna nekem?
Talán ezen a ponton hiszek magamnak? Amikor a másik általi tükör nem engem igazol és nem várhatok tőle pillanatnyi, fals szalmalángdicsőséget? Ha a másik nem él vissza a köztünk fennálló (a)szimmetrikus viszonnyal, megadja a magas fokú, vegytiszta megértés lehetőségét. Kiemel az egómból és az esetlegességemből. Bekövetkezik a nász az emberi szellemben. Érzékeny, aprólékos azonosulás, diszkréció és intimitás érhető tetten a naplókban felvázolt kapcsolatban. A nagyszabású sors mindig egyszerű. Azon kevesek kiváltsága, akik külön-külön már megvívták a maguk szabadságharcát.

A Katalin utca mottója amúgy is évek óta kísért, a Liber Mortis füzetei újra és újra felidézték a sorokat. Furcsa borzongásokat éreztem a csontomban. Napokra ugyanazt a vigasztalanságot idéztem magamra, amit zsenge koromban, amikor a regényt olvastam.

>!
Hiranneth
Szabó Magda: Liber Mortis

Mit mondják erről a könyvről? Bármi jut eszembe, valahogy kevésnek tűnik, hogy leírja milyen is olvasni eme regényt. Fájt, meghatott, néhol elringatott, hogy aztán még élesebben érezzem azt a magányosságot, amit elém tár. Egyszerre irigyeltém és sajnáltam Agyigót. Irigyeltem, hogy így szerették egymást, ennyire ragaszkodtak a másikhoz. És sajnáltam, mert eme erős kapcsolat miatt mennyi napon és éven át szenvedett a férje hiányától annak halála után…

>!
Paulina_Sándorné P
Szabó Magda: Liber Mortis

Sokat gondolkodtam rajta, hogy mit is írjak. A maga nemében páratlan alkotás, bár lehet, hogy egy ennyire személyes alkotást, nem kellett volna közkinccsé tenni. Nem tudom elhinni, hogy az írónő ezt kiadásra szánta. Szomorú a hangulata a műnek, eléggé megviselt spoiler.

>!
doresz93
Szabó Magda: Liber Mortis

Szegény, szegény Agyigó…ezek után döbbenetes, mennyit kellett élnie, ami e 600 oldalas sikoly szerint maga volt a rémálom. Hogy lehet ezt értékelni? Mert ezt Szabó Magda nem irodalmi műnek és kiadásra szánta (ezt egy helyen szó szerint le is írta), de ha az odaadását és a kitartását nézem, akkor hatmilliócsillag. Szerettem az írónőt eddig is, ezek után kicsit jobban is értem, azt hiszem. És legalább egy Szobotkát elolvasok, ez a minimum.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
encsy_eszter

Nekem nem az a magány, ami másnak. Nekem a magány a Te személyed hiánya, csak a Tiéd. Ha ketten voltunk, mi voltunk ketten a világ.

290. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
>!
venna

Minden embernek csak egyvalaki jut, akinek a nevét elkiálthatja a halál pillanatában.

12. oldal

4 hozzászólás
>!
motyi11 P

És ha semmi. Ha látomás.
Akkor is ő. Akkor se más.
Akkor se más, akkor is ő,
hogyha semmi. Ha látomás.
Ha látomás, ha képzelem,
akkor is ez az életem,
akkor is ő az életem,
amivel éhem elveszem,
amikor éppen éhezem,
a köd, a pára, a varázs,
a semmi, a füst, a parázs,
a mesebeli paripa,
az átkozódás, az ima,
akkor is ő, akkor se más,
ha tudom, hogy csali látomás,
gebe sincs, nemhogy paripa,
tótágast szárnyal az ima,
ha nincs érthető felelet,
én akkor is énekelek,
ha nincs tested is ölelek,
ha hívsz, utánad lebegek,
ahogy akarod, úgy megyek,
gyalog vagy mint a fellegek,
csak megint ott legyek veled,
megint csak egy legyek veled,
és akkor nem kell felelet,
porból, porban énekelek
annak, aki maga se más,
csak por, csak fű, csak látomás,
és mégis az egyetlenem,
egyetlen dolgom, értelem
az értelmetlen életem
az egyedüli érdemem;
az, hogy szeretlek, semmi más,
csak hogy szeretlek, látomás,
akármi vagy, akármi légy,
Te légy, te légy, sohase más.

180 - 181. oldal

1 hozzászólás
>!
encsy_eszter

Amiben élek, rég nem élet,
valami furcsa látomás,
mely iszonyít és viszonyít
s mert viszonyít, s mindenki lemaradt
melletted és miattad nincs más,
csak irreális pillanat,
mikor magammal szembenézek,
s a tükör szép arcot mutat,
a halott halott felesége
saját szépségén elmulat,
micsoda torz szórakozás,
micsoda morbid ámulat,
a halott halott felesége
eleven arcában kutat.
Megint verseket fogok írni?
Úgysem lelek utat.

140. oldal

2 hozzászólás
>!
Annamarie P

Borzasztó, hogy folyton várlak. Borzasztó, hogy vagy én haltam meg, és Te élsz, vagy Te haltál meg és én élek, de folyton kergetjük egymás árnyékát.

382. oldal

>!
aezs

Kérdezted, miért nem írok verset soha már. „Hál' istennek nem fáj semmi annyira” – feleltem.

18. oldal

>!
encsy_eszter

Húsvét. Szép kis húsvét, mondhatom. Szürke ég, fekete gondolatok. Nem tudok mit kezdeni az életemmel. Lehet, már rég halott vagyok, csak elfelejtettek eltemetni.

269. oldal

>!
nola P

…a boldogság az iszony áramszünete.

35. oldal

>!
venna

Nincs menekülés semmibe, meghaltam és a halálban is halálosan szeretlek.

53. oldal

>!
omegapolis

Az ember élete a holtakkal válik egésszé, akkor tűnik ki, hogy ennek az életnek mi a mondanivalója a többiek, az életben maradottak számára.

184. oldal, Liber Mortis 3 (Európa Könyvkiadó, 2012)


Hasonló könyvek címkék alapján

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló
Radnóti Miklós: Napló
Faludy György – Eric Johnson: Jegyzetek az esőerdőből
Radnóti Miklós: Ikrek hava
Radnóti Miklós: Ikrek hava / Napló
Karinthy Ferenc: Napló I-III.
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók – 1898–1899 / 1899–1900
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Márai Sándor: Napló 1984–1989
Lázár Ervin: Napló