Liber ​Mortis 48 csillagozás

Szabó Magda: Liber Mortis Szabó Magda: Liber Mortis Szabó Magda: Liber Mortis

Szabó ​Magda kézírásos hagyatékának talán legbecsesebb része a Liber Mortis (Halottaskönyv) címet viselő, 1982. május 25-étől 1990. február 27-éig vezetett napló.
1982. február 26-án halt meg Szobotka Tibor író, műfordító, irodalomtörténész, az imádott férj, Szabó Magda szemében a mellőzött és legalább posztumusz jóvátételt érdemlő zseni, s a napló – a magára maradt asszony és írótárs rögzített belső monológja – a gyászmunka megrendítő, intim, vallomásos dokumentuma, amely egy már-már mitológiai szerelemnek állít emléket. Szabó Magda hitt a halottak jelenlétében, az e világ és a túlvilág közötti átjárásban, és úgy beszél a naplóban Szobotkához, mintha ő hallaná, még ha nem válaszol is. Újra meg újra felidézi az együtt töltött harmincnégy év szépséges és fájdalmas eseményeit, felejthetetlen pillanatait; újra meg újra kinyilvánítja halálvágyát, létének értelmetlenségét, de ugyanakkor okot is talál a továbbélésre: feladatának tartja a holtában is jelenlévőnek érzett társ… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szabó Magda

>!
Jaffa, Budapest, 2019
526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752158
>!
Európa, Budapest, 2012
644 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630795197
>!
Európa, Budapest, 2011
644 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630790338

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Szabó Magda · Szobotka Tibor


Kedvencelte 4

Most olvassa 34

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

DaTa >!
Szabó Magda: Liber Mortis

Azért sírok, mert megnyertem mindent, téged, a boldogságot és az életet, és azért sírok, mert elvesztettem önmagamat, mert nem vagyok többé ép és egész tenélküled, mert ettől a pillanattól fogva sosem én fogok igazán fájni magamnak, mindig csak te, s ha vérezni fogok, a te sebeidet vérzem. Sírok, mert velem megtörtént a csoda, amire gyerekkorom óta vágytam, amitől gyerekkorom óta rettegtem, itt a mitológiai szerelem, és mi lesz velem, vagy mi lesz veled, ha elveszítjük, ha kettőnk közül egyszer meghal valaki, írta Szabó Magda a Megmaradt Szobotkának című könyvében.

Férje 1982-es halála után még huszonöt évig élt ő, ennek az időszaknak az első éveit olvashatjuk ezekben a megmaradt naplófeljegyzésekben. A sorokból olyan fájdalom árad, hogy az elején szinte elviselhetetlen volt, akkor csak nagyon lassan olvastam, napi néhány oldalnál nem többet. Kettejük szimbiotikus házassága megrendítő, Ha ketten voltunk, mi voltunk ketten a világ, írja ő. Folyamatos, velőtrázó, kétségbeesett sikoly ez a hatszáznegyven oldal, s közben a hála is érte, férjéért, aki volt, aki neki mindig van, még ha testben nincs is vele, és akinek felesége lesz ő, örökké már.

Kinek köszönjelek meg, micsoda istennek, Te életem legnagyobb, legszentebb, legtisztább ajándéka? Kivel áldassalak meg, hogy áldassék a neved mindörökké. Szeretlek, mindhalálig. Szeretlek, pedig fáj. És mégis szeretlek, mert nincs más utam, csak ami utánad visz a sírba, és aminek minden lépése Téged szolgál. írta 1984-ben. Huszonhárom évvel később, 2007-ben egyesülhettek ők újra, Szobotka Tibor és Szabó Magda, az írónő halálának napján.

Harminchárom Szabó Magda könyvet olvastam eddig, a legnagyobb kedvenceket többször is, de ennyire közel soha nem éreztem még magamhoz őt, mint a naplója elolvasása után. S egyben a legtisztább, legszebb, legőszintébb, legmélyebb szerelmi vallomás ez a halottaskönyv, amit valaha olvastam.

1 hozzászólás
robinson P>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Több ez, mint egy nagy szerelem története. Úgy gondolom, hogy a Halottas könyv elsősorban azoknak kikerülhetetlenül fontos, akik jól ismerik az íróházaspár életét és munkásságát. Az életmű sarkalatos része, amit való igaz, talán nem is a nagy nyilvánosságnak szánt az írónő,
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/11/liber-mortis.html

5 hozzászólás
Annamarie P>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Szobotka Tibor, Szabó Magda férje 1982 februárjában meghal. Sz.M. naplót kezd írni a férjével folytatott ki nem mondott, de leírt beszélgetésekről. Ezt a naplót Sz.M. 2007-es halála után négy évvel kiadják, ez a Liber Mortis, a Halottas könyv, a halál könyve.
500 oldalon keresztül azt a fájdalmat érezheti át az olvasó, amit Sz.M. érzett férje hiányával kapcsolatban. Magányossá vált, meg nem értetté, miközben taposnia kellett a mindennapokat. Sajtótalálkozók, író-olvasó találkozók, munkák kavargásában próbált gyászolni, miközben levegőt is alig tudott venni az ő „Nyula” nélkül. Elsősorban az élteti, hogy megírja a könyvet, ami láthatóvá teszi Szobotka Tibort, akit Sz.M. nem csak, mint férjét, hanem, mint írót is nagyon tisztelt. (Én is ez által a könyv által ismertem meg Szobotkát) De a könyv megírása után nem jött a megnyugvás Sz.M. szenvedésében. Akkor könyörgött a halálhoz, hogy vigye, vegye magához.
Nyolc év naplójegyzetei (igaz egy nagyobb kihagyás van benne, valószínűleg nem lettek meg a füzetek) mindvégig arról a gyötrődésről, amit a mindennapok jelentettek Sz.M. számára.
Szegény, szegény Agyigónak, aki úgy várta, hogy az ő Nyulához térjen 25 évet kellett erre várnia. Belefacsarodik az ember szíve.
A napló, mint minden napló bepillantás enged az olvasónak sok intim pillanatba, apró kis részletbe. Aki szeretné még jobban megismerni Szabó Magdát, mit szeretett, kit szeretett, mit olvasott, mit nézett, hogyan érzett, hogyan dolgozott és hasonlókat, annak bátran ajánlom a lírai gyönyörűségű, sirató könyvet, amely, mint egy hosszú-hosszú vers fut a végtelenbe, örök refrénjét kántálva „Szeretlek, szeretlek”.

AeS P>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Ez a könyv rettenetesen feldühített.
Hogy veszi magának a bátorságot bárki, hogy egy ilyen formátumú írónő halála után azt, ami a magánéletét jelentette valaha, kiadja? Aranyos levelezések a szomszédasszonnyal a macskája nevében (Örömhozó, bánatrontó), rendben. Levelezés egy barátnőjével, szerkesztőjével, nem is tudom, mi volt még neki pontosan (Drága Kumacs!) elmegy.
De a naplóját, amit azért ír, mert majdnem belehalt abba, hogy elvesztette a férjét?
Van irodalmi értéke, szabómagdás eléggé, még akkor is, ha nyilván nem a nagyközönség elé szánta… nem szoktam félbehagyni könyvet, ezt is végigolvastam, de rettenetesen kellemetlen volt végig, mintha leskelődnék utána.
És ez nem az ő irodalmi értékét kisebbíti.

4 hozzászólás
gabona>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Életénél is jobban

Az ilyen könyvekkel ritka nehéz helyzetben van az ember, mert hát mégiscsak az írónő intim szférájában turkálunk, akarva-akaratlanul és ez nagyon fáj. Persze nem abban az értelemben, hogy rossz lenne, amit Szabó Magda a papírra vetett, egyáltalán nem. Kimondottan olvastatja magát a könyv, még ha egy vaskos, féltégla méretű írásról is van szó, szóval nem éppen utazás-kompatibilis, ezt a szobába elbújva – már bocsánat a kifejezésért, de – halálos csendbe burkolózva kell olvasni és akkor olyan gyomrost visz be, ami után nehéz felemelkedni.

Mondják, hogy az írás terápia is lehet, Szabó Magda – aki az életénél is jobban szerette férjét még annak halála utána is – pedig ezt használta ki, méghozzá remekül, igaz időnként egy cseppet sok tud lenni, még akkor is, ha kis mennyiségekben adagolja a könyvet az ember. Arról persze lehet elmélkedni, hogy volt-e értelme kiadni annak idején ezeket a szövegeket, de mivel nem sült el rosszul a művelet, nem érezném annyira helyénvalónak a dorgálást. Főként hogy simán hozzáolvasható a Nyusziék, a Megmaradt Szobotkának, valamint a Bánom is én hármasa is, így pedig egy nagyon szép, kerek képet kaphatunk az íróházaspár életéről.

>!
Jaffa, Budapest, 2019
526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752158
Paulina_Sándorné P>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Sokat gondolkodtam rajta, hogy mit is írjak. A maga nemében páratlan alkotás, bár lehet, hogy egy ennyire személyes alkotást, nem kellett volna közkinccsé tenni. Nem tudom elhinni, hogy az írónő ezt kiadásra szánta. Szomorú a hangulata a műnek, eléggé megviselt spoiler.

2 hozzászólás
violina>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Okozott pár meglepetést a könyv, a műfaj miatt sok személyes dologra derült fény, hiszen a napló egyfajta kitárulkozás is.
Szabó Magda a naplókat közvetlenül imádott férje, Szobotka Tibor halála után kezdte írni. Vallomása a kegyetlen fájdalomról, az elmondhatatlan hiányról néhol zavarba ejtően őszinte, intim és emberi egyszerre. Nemcsak íróként, hanem feleségként is szól hozzánk.

bokanyie>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Végig vártam-vártam, hátha lesz valami feloldás, valami enyhülés. Nem lett. Erre volt jó a könyv, hogy megértsem, nem is lehetett.

hmargit>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Hihetetlenül szívszorító könyv egy párját elvesztő embertől.
Az írónő férje elvesztése miatti elmondhatatlan fájdalmáról szól a könyv, de egyben képet kapunk szerelmükről, közös életükről is. Olvasás közben végig a vigasztalhatatlanság, szorongás és szomorúság érzése dominál, mikor közös életükről ír hihetetlen harmónia váltja fel ezt, ha csak néhány sor erejéig is.
Szabó Magdát csak egyetlen dolog élteti férje elvesztése után, hogy megszerezze férjének a megérdemelt, de életében meg nem kapott elismerést.
A könyv Szabó Magda halála után jelent meg, vajon akarta, hogy egyáltalán megjelenjen? …

encsy_eszter>!
Szabó Magda: Liber Mortis

Az életmű koronája. Megrázó, megható, gyönyörű. Mert emberi.


Népszerű idézetek

encsy_eszter>!

Nekem nem az a magány, ami másnak. Nekem a magány a Te személyed hiánya, csak a Tiéd. Ha ketten voltunk, mi voltunk ketten a világ.

290. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
DaTa >!

Kár, hogy nem kerültél mellém hamarabb, kár minden percért, amit egymás nélkül töltöttünk. Nyúl, most már végre és mindörökre elhiszem, amit a leveledben írtál, hogy élethez-halálhoz én kellettem, csak én. Nekem pedig Te. Nem sírok, mosolygok, míg leírom ezt. Sok rangom volt, de csak egy számított: hogy én voltam a feleséged.

112. oldal

1 hozzászólás
venna>!

Minden embernek csak egyvalaki jut, akinek a nevét elkiálthatja a halál pillanatában.

12. oldal

4 hozzászólás
robinson P>!

Istenem, hideg jázminillat és akác és kibírhatatlan, reménytelen szomorúság. Éjszaka van.

robinson P>!

Már nem tudom azt írni: Isten nevében. A halál nevében, a szerelem nevében, a magányéban, a tehetetlenség nevében – új füzetet kezdek.

motyi11 P>!

És ha semmi. Ha látomás.
Akkor is ő. Akkor se más.
Akkor se más, akkor is ő,
hogyha semmi. Ha látomás.
Ha látomás, ha képzelem,
akkor is ez az életem,
akkor is ő az életem,
amivel éhem elveszem,
amikor éppen éhezem,
a köd, a pára, a varázs,
a semmi, a füst, a parázs,
a mesebeli paripa,
az átkozódás, az ima,
akkor is ő, akkor se más,
ha tudom, hogy csali látomás,
gebe sincs, nemhogy paripa,
tótágast szárnyal az ima,
ha nincs érthető felelet,
én akkor is énekelek,
ha nincs tested is ölelek,
ha hívsz, utánad lebegek,
ahogy akarod, úgy megyek,
gyalog vagy mint a fellegek,
csak megint ott legyek veled,
megint csak egy legyek veled,
és akkor nem kell felelet,
porból, porban énekelek
annak, aki maga se más,
csak por, csak fű, csak látomás,
és mégis az egyetlenem,
egyetlen dolgom, értelem
az értelmetlen életem
az egyedüli érdemem;
az, hogy szeretlek, semmi más,
csak hogy szeretlek, látomás,
akármi vagy, akármi légy,
Te légy, te légy, sohase más.

180 - 181. oldal

1 hozzászólás
DaTa >!

Szegény, elfuserált, halálra ítélt emberiség. Hogy mernek szaporodni, hogy van lelkük!
Ha 50-ben megtartom, 32 éves a gyerekünk. Mit változtatna! Semmit.

206. oldal

3 hozzászólás
robinson P>!

A feleséged vagyok, szerelmem, és akarlak, mert elviselhetetlen nélküled az élet. Legalább álmomban gyere. Üzenj!

Annamarie P>!

Borzasztó, hogy folyton várlak. Borzasztó, hogy vagy én haltam meg, és Te élsz, vagy Te haltál meg és én élek, de folyton kergetjük egymás árnyékát.

382. oldal

aezs>!

Kérdezted, miért nem írok verset soha már. „Hál' istennek nem fáj semmi annyira” – feleltem.

18. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló
Radnóti Miklós: Napló
Faludy György – Eric Johnson: Jegyzetek az esőerdőből
Radnóti Miklós: Ikrek hava
Radnóti Miklós: Ikrek hava / Napló
Karinthy Ferenc: Napló I-III.
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók – 1898–1899 / 1899–1900
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Márai Sándor: Napló 1984–1989
Lázár Ervin: Napló