Disznótor ​/ Kígyómarás 59 csillagozás

Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

"A Disznótor fedett aknamező, mindazé, aminek elemeit későbbi pályámon annyiszor felhasználom, olyan alapkönyv, amelynek kincsestárából napjainkig gazdálkodtam. Ha úgy tetszik: Mykene, Agamemnon felbontott sírjával.
A siker és támadások, a pozitív olvasói és szakmai válasz hatására a Jókai Színház megkért, írjam a regényt színpadra, ez fordulópont volt pályámon, akkor jegyződtem el a drámaírással is. Ajtay Andor volt a Kígyómarás címmel létrejött színdarab rendezője. Kirobbanó siker lett, be is tiltották, mihelyt a kulturális területet ellenőrző illetékes megnézte. Engem viszont már nem lehetett betiltani, a nyugati sajtó és a nemzetközi PEN már figyelte, mi történik velem. A könyv kétféle fogadtatása forróból hidegbe és hidegből forróba mártogatott, megviselt, de büszke is voltam rá."

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szabó Magda

>!
Európa, Budapest, 2008
312 oldal · ISBN: 9789630785624
>!
Európa, Budapest, 2001
312 oldal · ISBN: 963076919X

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Mariann_Czenema P
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

Másodszori olvasásra is csak azt tudom mondani, hogy nekem a minor karakterek voltak a kedvenceim, mindkét család régi cselédje, illetve a főhősök testvérei. Még a szerető is kedvelhető alak, dróton rángatják őt is, egy életen át, de ő meg kényelmes dönteni, vagy örökre kilépni.
Kicsit minden SzM regényben a szerelem egy görög sorstragédia magasságában létezik, Rómeó és Júlia hőfokán ég – talán ezért is hamvadnak bele a hősök.
hosszabban itt:
http://czenema.blogspot.hu/2016/02/szabo-magda-disznoto…

>!
gabona
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

Jaj, ez most nagyon nem kapott el engem… A Disznótor volt talán az első Szabó Magda-regény, ami nem tetszett, a belőle készült színdarab pedig még annál is kevésbé. Emiatt pedig nem feltétlenül az írónő hibáztatható.

>!
brácsa_lant
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

A Disznótor ugyanolyan hatásos, megdöbbentő, letehetetlen, mint a Szabó Magda-regények általában.
A Kígyómarásban nagyon érdekes volt megfigyelni, mi változik a történetben, amikor színpadra alkalmazzák: hogyan cserélődik a jelenetek sorrendje, milyen szálakat hagy el, mert kevesebb szereplőt használhat, melyik mondatokat adja más szájába, mint az eredeti műben. Még a szereplők megítélése is változik egy kicsit azzal, hogy más bomlik ki részletesen a múltból; van, aki olyat is kimond, amit a regényben csak sejteni lehetett, és van, akit jobban megértünk, ezáltal elveszíti az egyértelműen negatív karakterét.

>!
Holdranéző
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

Disznótor:
Kegyetlen, kegyetlen regény. Két átlagos család életében annyi szenvedély, szerencsétlenség és tragédia, ami egy ezeroldalas regénytrilógiát is kitölthetne, összesűrítve alig 200 oldalban egy nagyon mélyre hatoló, nagyon pontos, nagyon fájdalmas szúrássá. Ember embernek farkasa – ritkán jut eszembe olyan sűrűn ez a mondás, mint most, amíg a Disznótort olvastam.
5/5*

Kígyómarás:
Nagyjából ugyanazok a sorstragédiák és ugyanazok az indulatok, csak éppen leegyszerűsítve, hézagosítva annyira, hogy egy színpadi előadásban is kényelmesen elférjenek. Lehet, hogy ha önálló olvasmányként kerül a kezembe, jobban szerettem volna, így viszont folyton a regényhez mértem gondolatban – megmérettetett, és kevésnek találtatott. Pont a komplex, kibogozhatatlanul egymásba fonódó sorsokat és indulatokat hiányoltam belőle (és jó néhány szekunder karaktert); úgyhogy azt kell mondanom, részemről inkább maradnék a regénynél.
4/5*

>!
Hörcsibald
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

Tisztára, mint az Üvöltő szelek: sátáni karakterek, akik szeretni is képesek a maguk sátáni módján.

>!
Vörös_Édua IP
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

Óh, hogy a disznó mindig megússza! :)
A kezdeti in medias resen már meg sem lepődtem, az ismeretlen neveket is nagyon higgadtan fogadtam: nyilván hamarosan minden puzzle-darab a helyére fog kerülni. És úgy is lett.(Egyébként csaltam: tudtam, hogy a szìnművek elején van szereplőbemutatás, nos, a Kìgyómarás elején is volt, abból tudtam puskázni, ki kicsoda.)

A történet, a Freskóhoz hasonlóan egyetlen nap eseményeit tárja elénk. Egy olyan napét, ami sorsokat fordìt fel, embereket tesz a helyére. Két család puskaporos hordón ücsörgő tagjait robbantja ki a komfortzónájából. Egyetlen szikra kellett csak, s az évek, évtizedek alatt felgyülemlett indulatok láncreakciói indulnak el az utolsó néhány fejezetben, több, hosszú kanócon keresztül jutva a célig.
Ami külön pikáns fűszer a hurkában, hogy micsoda apróságokon múlott az egész végkimenetel, s az egész elsimul, vagy meg sem történik, ha valami apró mozzanat, egy jelentőségteljes pillantás, egy kimondott, vagy éppen elhallgatott szó, egy kacaj nem épp akkor következik be, amikor bekövetkezik (de, mint tudjuk, akkor nem is lenne értelme az egész regénynek).
Magda néni ismételten megcsillogtatta zsenialitását. Az egész toros vacsora szép volt, alaposan kell megrágni minden egyes falatot, és emészteni is kell, sokat!

>!
Paulina_Sándorné
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

A Disznótor című történetet önálló könyvben már olvastam. Számomra meglepetés volt, hogy a Kígyómarás ennek a színpadi változata. Talán a formátuma miatt, egy hajszállal jobban tetszett. Szeretem az ilyen formában leírt történeteket. Szívesen megnézném színházban is.

>!
encsy_eszter
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

Az első drámám Szabó Magdától. És valószínűleg nem az utolsó (bár nincs neki túl sok). Valahogy Az őzre emlékeztet.

1 hozzászólás
>!
marlowe
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

Szabó Magda későbbi regényeire gyakorol, de irgalmat már itt sem ismer: céltalan mondatokat nélkülöző szövegében találóan tapintja ki a gyűlöletgócokat. Tömény, cukrozatlan disznóepe.

>!
minczer P
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás

A Kigyómarás zseniális, de a Disznótor nekem egy kicsit kusza volt a rengeteg névvel…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Ydna

Mikor apa odalett tizennégyben, mama töltött a katonának, aki a hírt hozta, az apa sapkáját betette a fiókba, aztán csak forgatta a széles vörös karikagyűrűt az ujján. Az ember nem mondja – viseli a gyászt. Attól, hogy hallgat, tán még feketébb lesz odabelül. Pedig jó lehet könnyülni. Vannak, akik a szavaktól könnyülnek.

32. oldal

>!
nokesz

Megbocsátani nem szoktunk, fiam, az nem jellemző a mi családunkra.

171. oldal

>!
nokesz

…még a templom is nyitva volt, a hívők készültek a karácsonyra. Jó volna beülni egy percre, de nem lehet. Meglátják, valaki számon kéri, és akkor mit mond. Az igazat úgyse hinné el senki. Pedig az ember nem Istennel akar tárgyalni odabenn, hanem önmagával. A templomban a gyerekkor lakik, meg azok, akik már nem élnek.

12. oldal

>!
nokesz

Ott lógott az apa katonaruhás képe, akkor csinálták róla, mikor a frontra ment, a mama nézte egy darabig, megtörölte a kötényével a keretét, és lecsavarta róla a kis háromszöget, amely a szegen tartotta. A kalapács ott volt a fiókban, kivette, visszaszegezte a háromszöget, de fordítva, a ráma sima, fényezett részére. Ő csak állt, nem hitt a szemének, Ilka nénibe is belenémult a szó. A mama az ajtóhoz lépett, onnan nézte, hogy egyenesen áll-e a kép. Egyenesen állt. Csak a keret visszája látszott, a beragasztó papír.
– A halottra emlékezni kell – mondta a mama. – Ha mindig látjátok az arcát, elfelejtitek.

35. oldal

>!
Babú

Most menni volna jó, taposni a havat, érezni, hogy a csontján is átfú a szél.

7. oldal

>!
nokesz

Fekszem, és fáj a torkom. Szalay bácsi felírt valami orvosságot, kanálról nem tudják beadni, mert kitolom a nyelvemmel, nekem úgy adják be a gyógyszert, hogy befogják az orromat, és letöltik a torkomon. A rossz ízekre is gyáva vagyok, mint mindenre. Veronka tudja ezt, Jolán is tudja, Jolán annyira sajnál, hogy nem ad be nekem semmit, lefut a pincébe, látni se bírja, hogy kínoznak, sőt egyszer bevette helyettem a lázcsillapítót is, agyonizzadt, nekem meg nem ment le a lázam. Veronka se tudja belém imádkozni az orvosságot, mert csapkodok, sírok, esdekelek; megszán, nem gyötör, velem sír, elbújik a sarokban, befogja a fülét. Az orvosságbeadás a Klárika néni nagy perce.

104. oldal

>!
Szelén

TÓTH
De bolondos vagy ma, te Pici, nem ismerek rád. Játékosan, tanítósan. Hány világrész van, mongyad?

IBOLY
A szegénynek egy se.

244. oldal - Kígyómarás

>!
nokesz

Pólika őelőtte is megállt, mintha köszönni akarna neki, akár egy idegennek, és ránézett, nézte hosszan. Csutak mosolya eltűnt, most már a szokott pillantásával nézett a feleségére. Ilyenkor latolgatja, mit véthetett, kinn hagyta-e Marxot, vagy átszaladt a trafikba az ólködmönében, abban a műtárgyban, amelyben a disznóólba jár… Paula aztán elfordult, kibújt a kabátjából, odaadta Andreának, s mire leült melléjük, megint a régi arca volt, a semmilyen arca.

64. oldal

>!
nokesz

Ők olyan igen-nem emberek valamennyien, egyikük se szeret beszélni. Magyarázkodni, fejet öklözni nem szoktak őnáluk, még gyerekkorukban is csak pisszegtek, ha fájt valami. Ugyan attól mivel jobb, ha ordít az ember?

32. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tabák András: Karácsonyi ének
Kéri Katalin: Decemberi csillagok
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Agatha Christie: Három vak egér
Dickens Károly: Karácsoni ének
John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó
Bálint Ágnes: Mazsola
Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó
Marék Veronika: Kippkopp a hóban
Bodor Attila: A tél menyasszonya