81. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján

Daloljanak ​itt angyalok 115 csillagozás

Karácsonyi írások
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

A Daloljanak itt angyalok című kötetben Szabó Magda karácsonyi írásait gyűjtöttük össze. Esszéket, cikkeket, visszaemlékezéseket, novellákat és verseket, amelyek mindegyike tükrözi az írónő bensőséges kapcsolatát az ünneppel. Van köztük a saját gyermekkori karácsonyaira visszatekintő keserédes, vagy épp elmélyült emlékezés (Egy doboz fű Melindának; A vizibornyú), a csendes, önfeláldozó szeretet oltárára helyezett mécses (Nenő), a saját lelkiismeretébe tett utazás (Első levél Piroskának), elmélkedések a családi kötelékekben rejlő felelősségről (A családról; Mikor kapar a farkas), a harmadik rész pedig a karácsonyt, mint szentséget megéneklő írásoké.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2019
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752141 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Enciklopédia 6


Kedvencelte 2

Most olvassa 23

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 94


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Első találkozásom Szabó Magdával.
Ha csak az első 100 oldalt nézem, akkor ennyire megható, emberi és szép novellákat már nagyon rég nem olvastam, úgyhogy az írónővel való ismeretségem a későbbiekben biztosan elmélyül majd.
Ha a maradék 140 oldalt nézem, akkor az ismeretség itt megszakad. Vallás, politika, számomra felfoghatatlan gondolatok és csapongás jellemezte ezen írásokat, amelyekbe sem beleélni nem tudtam magamat, sem megérteni a mondanivalójukat.
Külalakra a könyv nagyon szép és igényes, ajándéknak tökéletes, de lehet, hogy igazat kell adnom azon barátnőmnek, aki azt mondta, hogy érdemes ezt a könyvet hátulról kezdeni, és az elejével zárni, mert így legalább nem keserű szájízzel csukjuk be az utolsó oldalt.

19 hozzászólás
Molymacska P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Mint ahogyan az Ady kötetet is, ezt is fontosnak tartottam megvenni karácsony alkalmából. Egyszerűen az egész kötet árasztja magából a karácsony szellemét, és úgy gondoltam, nekem ezt fontos elolvasnom.
Talán furcsa lehet, de úgy, mint Ady, Szabó Magda is számomra picit túlértékelt. Szintén már gyerekkorom részét képezte, hiszen kötelező olvasmány is volt, és bár szerettem, mert nem mondhatom azt, hogy nem szerettem, igazán nem sikerült megkedvelnem, hogy több művét is elolvassam önszántamból. Ez a kötet pedig elindított egy úton, hiszen megmutatja, hogy mi lehet érdekes Szabó Magda művészetében.
Ami engem meglepett, hogy sok önéletrajzi novellát olvashatunk. Kicsit megismerhetjük Szabó Magdát, közelebb kerül hozzánk, és megismerhetjük az esendőségével, és a hatalmas, áradó érzelmeivel.
De közben a kötet több is ennél: karácsonyi, téli, vallási történetek vannak benne, amely mind mind egy téma köré épül. Nem csak a karácsony köré, hanem az empátia, megértés, gyász, vagy a szeretet köré is. Bár a klasszikus értelemben nem mindegyik novella karácsonyi, mégis mindegyikben érezhető a karácsonyra jellemző értékek (főképpen a szeretet). Amelyben mégis kicsit más volt, én azokat a novellákat tudtam igazán szeretni, hiszen valami olyan dologról szólnak, amivel azonosulni tudok, még akkor is, ha az nem feltétlenül szép: egy szerettünk elvesztése, vagy egy negatív érzelem felszínre törése ugyanúgy hozzátartozik az élethez, és így az ünnephez is számomra.
Több novella szólt az életről általában, hiszen a karácsony nem csak egy ünnep, hanem az év és az addigiak elszámolása is. Több novella emiatt nagyon monumentálisra sikerült (érzelmileg mindenképpen).
A kötet borítója szerintem csodás, és egyszerűen gyönyörű. A kötetben lévő illusztrációk is nagyon szép festmények, amelyek megalapozzák a karácsonyi hangulatot, de közben próbálnak még egy picit jobban illeszkedni a novellához is. Talán egy picit kevés illusztráció volt benne (én minden novellához raktam, volna, még akkor is, ha sok munka).
Nagyon szép kötet, karácsonykor és utána is kellemes élmény lehet. Mindenkinek, de főleg a Szabó Magdával ismerkednek ajánlom a kötetet.

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Jó volt kézbe venni a kötetet, szép a védőborító, belül is nagyon igényes az egész, bár a rajzok közül nem mindegyik tetszett. Az írások körülbelül a közepéig voltak igazán jók, de akkor nagyon, aztán már elveszett az a hangulat, ami addig olyan jól illet a karácsonyi készülődéshez. Mindenesetre azért nagyon szép pillanatokat tölthettem ezzel a könyvvel, úgyhogy nem vagyok elégedetlen.

Niki_Salamon P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Első Szabó Magda könyvem. Kicsit féltem is, eddig még nem is mertem tőle olvasni. Az elején már meg is lepődtem, nagyon tetszett. A könyv első felénél már tudtam avatni kedvenc történetet, olyat is amit kevésbé tetszett. A második felével már viszont kevésbé vagyok elégedett. Sajnos ott már alább hagyott a kezdeti lelkesedésem, és egyik kis novella sem nyert meg magának, lassabban is haladtam vele.

csucsorka P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Mikor az időjárás nyarat jelentett, a munka alól ki sem láttam, és a karácsonyi hangulat sehol sem volt, ez a könyv volt nekem a nagybetűs ünnep.
Ezekben a napokban minden reggel ezt olvastam.

Majdnem hibátlan válogatás.
Ki ne szeretne Szabó Magda írásokkal hangolódni az ünnepre!
Képzeld el, hogy ezeket az írásokat nem neked kell összegereblyézned, hanem megteszik helyetted. Az egybegyűjtött írásokat ráadásul egy káprázatos kötetben gyűjtik össze, amit megspékelnek gyönyörű illusztrációkkal is.

Mindig van egy „de”, igaz?
Esetünkben legnagyobb dilemmát az okozhatja, hogy ezért a könyvért nem lehet csak úgy besétálni a könyvesboltba – 9000 forintot kell elköltenünk a Libriben ahhoz, hogy megnyíljon a vásárlás(!) lehetősége. Ez őrületnek, igazságtalannak tűnhet.
Ennek ellenére én gondolkodás nélkül „bedőltem”, és nagyon nem bántam meg.

Egyetlen dolgot hiányoltam belőle nagyon:
mivel a kötet már megjelent írásokat tartalmaz, örültem volna, ha a végén leírják a forrásokat.

6 hozzászólás
Sisyll>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Karácsony előtt mindig kutatom azokat a köteteket, melyekkel lelkileg is készülhetek az ünnepekre. Akkor épp valami olyasmire vágytam, ami magyar is, és jobban hasonlíthatnak a hazai karácsonyra. Kézenfekvő volt hát a magánkönyvtárból ez a válogatás. Amúgy is szeretnék többet olvasni Szabó Magdától.
Amikor elkezdtem a novellákat rájöttem, hogy nagyjából meg fogom kapni, amire vágytam. Kicsit keserédes, de nagyszerű így is. Egészen odáig, ahol nagyjából mindenkinél elfogyott lendület: a közepéig… Kár érte…
Pedig mindenféle időszakból merít. A gyerekkorából, amikor még élt a férje, és akkor is, amikor már senki sem ülte körül az ünnepi asztalt… Magával vitt a melankóliája, s bár nem ez a világ legjobb érzése, de úgy éreztem jó ez, ad valamit. Aztán az a fránya másik fele a könyvnek meg jól arcul csapott.
Nem javaslom, hogy feltétlen ezzel kezdje valaki az ismerkedést az írónővel. Persze akár jól is elsülhet… Végül is még én is elég gyerekcipőben járok a művei terén, s mégis adott egyféle lendületet, hogy folytassam az ismerettségünk elmélyítését.

moonchristal P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Nem rossz olvasmány, de nem ez a kötet lesz a kedvencem Szabó Magdától. Az elején még sodró lendületű írások voltak, az ünnepi varázslatról szóló elbeszélések nagyon tetszettek. Aztán a végefelé a mélabús, filozofálós történetek számomra nagyon vontatottá váltak, a végére pedig teljesen elfogyott a türelmem sajnos. Emiatt csak négy csillagot tudtam adni ennek.

ScarlettBlair P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Az első kötet amit Szabó Magdától olvastam. Érdekes, mert ha csak a könyv első felét veszem, arra biztos, hogy öt csillagot adtam volna. Nagyon tetszett, nagyon olvastatta magát, szép kis történetek voltak. A Csillagok porával érkezett fejezet viszont számomra egyszerűen borzalmas volt. Szinte már olvashatatlan. Csak olvastam és olvastam, és könyörögtem, hogy legyen vége.
Ennek ellenére összességében viszont tetszett a kötet, meghozta a kedvem Szabó Magdához.

gabona P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Az a nagy helyzet, hogy szerettem volna egy kicsit jobban karácsonyi hangulatba kerülni, de ez a varázs sajnos nem tartott ki, csupán a kötet feléig.

Onnantól valami olyan hangulat kezdett el uralkodni az írásokon, amik számomra nagyon nem a meghitt, készülődős hangulathoz, sokkal inkább egy jó kis karácsonyi mészárláshoz illenének. Meg mondjuk azt sem értem, minek kellett verselemzés-jellegű, már-már esszé szintű szöveget is bedobni, de hát jól jellemzi ez a szerkesztőt, a végeredményen pedig az egyébként szép borító sem segít, ahogy a jobban sikerült rajzok sem.

Inkább csináltak volna egy ismert szerzőket felvonultató karácsonyi novelláskötetet, abba maximum egy Szabó Magda-írás és kész, erre már aligha volt szükség, főleg ebben a kivitelben, mert hogy szép nagyok a betűk, baromi nagy a margó is, csak hogy kilegyen az oldalszám. Hmmm… De hát ajándék lónak ne nézzük a fogát, ugyebár; örülök hogy Barátnőm volt olyan drága, hogy egy nagyobb tételes rendelése mellé kiválasztotta ezt a darabot, viszont úgy érzem, hamar tovább lesz adva.

>!
Jaffa, Budapest, 2019
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752141 · Illusztrálta: Nagy Norbert
Adrienn57 P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Szabó Magda munkássága előtt fejet hajtok, de nem mondhatom, hogy minden könyve elért hozzám! Ez pl. azok közé tartozott, amit nem tudtam megszeretni. Talán mást vártam, mint amit kaptam, de az is lehet, hogy elsőre nem tudtam befogadni! Lesz jövőre is karácsony!:)


Népszerű idézetek

i_am_eniko>!

A karácsony – mondta apám –, lelki állapot, nem étkezés.

116. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Lexen P>!

aztán egyszer csak meglett a megoldás segítség nélkül, ingyen, kegyelemből, ahogy a csodák történnek

32. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Kek P>!

… eszembe se jutott, hogy még én is lehetek egyszer fekete gyertya mások ünnepén.

14. oldal, Egy doboz fű Melindának

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Jesper_Olsen P>!

[…] nem a vagyon, hanem az irgalmasság jelzi a társadalmi rangot. Az adni tudás.

128. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Jesper_Olsen P>!

Alázat nélkül ne dolgozzék az író, különben megcsalja a szemmértéke.

219. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Lexen P>!

Még irodalomban, képzőművészetben is egy ízlésünk volt –, hogy tudtam volna egy percre is megfeledkezni róla, mikor önmagamról is mindig ő jutott eszembe?

96. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Lexen P>!

(…) mi személyünkben és egyedeinkben vagyunk a világtörténelem.

232. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Sippancs P>!

Most beszélni kellene valamit, de nem jut eszébe semmi, pedig meg kellene szólalnia. Persze lehet, hogy a lány így is érti, azért hallgat ő is mellette. Most olyan, mintha a két hallgatás beszélgetne – meghitt és igazi.

67. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Kapcsolódó szócikkek: hallgatás
Sippancs P>!

Annyira szerettem a szavakat, hogy számomra a rímes sorok jelentették azt, amit másnak a zene élménye. Órákig tudtam motyogni verseket, dalszövegeket, persze csak akkor, ha nem voltak nagyon szomorúak, mert a szavak iránti rajongáshoz az is párosult, hogy mindent, amit hallottam, komolyan is vettem, s ugyan vigyázni kellett rá, mi jut a fülembe, mert nem állt arányban a szerzett esztétikai gyönyörűséggel az a könnyzápor, amely a tragikus tartalmú mű élvezetét követte.

70-71. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Kapcsolódó szócikkek: szó
Sippancs P>!

Az emlékezésnek saját mozgástere és röppályája van, s mindig kineveti pár évtizedre tervezett halandó kezemet, amellyel hárítani vagy idézni szeretném.

200. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Csillag Betlehem felett
Baricz Lajos: Különös karácsony
Urbán László (szerk.): Karácsonyi legenda
Kosztolányi Dezső: Öröm
Klaus Hemmerle: A jászolhoz a hátsó ajtón át
Bodnár László: Legendák a rejtett életről
Fekete István: Karácsonyi látogatók
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem
Gyökössy Endre: A karácsony szíve: a szeretet
Prohászka Ottokár: Az igazi karácsony