Daloljanak ​itt angyalok 192 csillagozás

Karácsonyi írások
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

A Daloljanak itt angyalok című kötetben Szabó Magda karácsonyi írásait gyűjtöttük össze. Esszéket, cikkeket, visszaemlékezéseket, novellákat és verseket, amelyek mindegyike tükrözi az írónő bensőséges kapcsolatát az ünneppel. Van köztük a saját gyermekkori karácsonyaira visszatekintő keserédes, vagy épp elmélyült emlékezés (Egy doboz fű Melindának; A vizibornyú), a csendes, önfeláldozó szeretet oltárára helyezett mécses (Nenő), a saját lelkiismeretébe tett utazás (Első levél Piroskának), elmélkedések a családi kötelékekben rejlő felelősségről (A családról; Mikor kapar a farkas), a harmadik rész pedig a karácsonyt, mint szentséget megéneklő írásoké.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2019
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752141 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Enciklopédia 14


Kedvencelte 4

Most olvassa 25

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 107


Kiemelt értékelések

Jagika>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Mély gondolatok, személyes vallomások. Nem az igazi boldogság-hangulat jelenik meg a kötetben, hanem olykor a szomorúság, a magány és még a keserűség is. Mindezeket talán a vallásos eszmefuttatásokkal próbálja enyhíteni az írónő. Mennyire átalakul a gyermekkor felhőtlen csodavárása az időskor bölcselkedésévé és a szép karácsonyok nosztalgikus emlékévé! Ennek tudatával olvassuk ezt a kötetet…

2 hozzászólás
Sippancs P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Első találkozásom Szabó Magdával.
Ha csak az első 100 oldalt nézem, akkor ennyire megható, emberi és szép novellákat már nagyon rég nem olvastam, úgyhogy az írónővel való ismeretségem a későbbiekben biztosan elmélyül majd.
Ha a maradék 140 oldalt nézem, akkor az ismeretség itt megszakad. Vallás, politika, számomra felfoghatatlan gondolatok és csapongás jellemezte ezen írásokat, amelyekbe sem beleélni nem tudtam magamat, sem megérteni a mondanivalójukat.
Külalakra a könyv nagyon szép és igényes, ajándéknak tökéletes, de lehet, hogy igazat kell adnom azon barátnőmnek, aki azt mondta, hogy érdemes ezt a könyvet hátulról kezdeni, és az elejével zárni, mert így legalább nem keserű szájízzel csukjuk be az utolsó oldalt.

19 hozzászólás
Molymacska>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Mint ahogyan az Ady kötetet is, ezt is fontosnak tartottam megvenni karácsony alkalmából. Egyszerűen az egész kötet árasztja magából a karácsony szellemét, és úgy gondoltam, nekem ezt fontos elolvasnom.
Talán furcsa lehet, de úgy, mint Ady, Szabó Magda is számomra picit túlértékelt. Szintén már gyerekkorom részét képezte, hiszen kötelező olvasmány is volt, és bár szerettem, mert nem mondhatom azt, hogy nem szerettem, igazán nem sikerült megkedvelnem, hogy több művét is elolvassam önszántamból. Ez a kötet pedig elindított egy úton, hiszen megmutatja, hogy mi lehet érdekes Szabó Magda művészetében.
Ami engem meglepett, hogy sok önéletrajzi novellát olvashatunk. Kicsit megismerhetjük Szabó Magdát, közelebb kerül hozzánk, és megismerhetjük az esendőségével, és a hatalmas, áradó érzelmeivel.
De közben a kötet több is ennél: karácsonyi, téli, vallási történetek vannak benne, amely mind mind egy téma köré épül. Nem csak a karácsony köré, hanem az empátia, megértés, gyász, vagy a szeretet köré is. Bár a klasszikus értelemben nem mindegyik novella karácsonyi, mégis mindegyikben érezhető a karácsonyra jellemző értékek (főképpen a szeretet). Amelyben mégis kicsit más volt, én azokat a novellákat tudtam igazán szeretni, hiszen valami olyan dologról szólnak, amivel azonosulni tudok, még akkor is, ha az nem feltétlenül szép: egy szerettünk elvesztése, vagy egy negatív érzelem felszínre törése ugyanúgy hozzátartozik az élethez, és így az ünnephez is számomra.
Több novella szólt az életről általában, hiszen a karácsony nem csak egy ünnep, hanem az év és az addigiak elszámolása is. Több novella emiatt nagyon monumentálisra sikerült (érzelmileg mindenképpen).
A kötet borítója szerintem csodás, és egyszerűen gyönyörű. A kötetben lévő illusztrációk is nagyon szép festmények, amelyek megalapozzák a karácsonyi hangulatot, de közben próbálnak még egy picit jobban illeszkedni a novellához is. Talán egy picit kevés illusztráció volt benne (én minden novellához raktam, volna, még akkor is, ha sok munka).
Nagyon szép kötet, karácsonykor és utána is kellemes élmény lehet. Mindenkinek, de főleg a Szabó Magdával ismerkednek ajánlom a kötetet.

2 hozzászólás
BeliczaiMKata>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Három részre van felosztva a könyv. Az első gyermekkori emlékezések, innen tetszettek leginkább a történetek. A második gyásszal teli, fekete, sajnos abszolút nem tetszett. Értem én, hogy karácsonyi vagy azzal kapcsolatos minden történet a könyvben, de nekem nem illett bele, holott tudom, hogy az élet velejárója a halál. A harmadik részben is voltak tetszetős történetek, de kevesebb arányban.
Ha újraolvasnám, ezek lennének:
1. Rész: Akár mindegyik, de kiváltképp ezek:
* December
* Karácsonyi ajándék
* Apám táncot jár
3. Rész:
* Apokrif
* Az a szép, fényes éjszaka

meseanyu P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Jó volt kézbe venni a kötetet, szép a védőborító, belül is nagyon igényes az egész, bár a rajzok közül nem mindegyik tetszett. Az írások körülbelül a közepéig voltak igazán jók, de akkor nagyon, aztán már elveszett az a hangulat, ami addig olyan jól illet a karácsonyi készülődéshez. Mindenesetre azért nagyon szép pillanatokat tölthettem ezzel a könyvvel, úgyhogy nem vagyok elégedetlen.

csucsorka IP>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Mikor az időjárás nyarat jelentett, a munka alól ki sem láttam, és a karácsonyi hangulat sehol sem volt, ez a könyv volt nekem a nagybetűs ünnep.
Ezekben a napokban minden reggel ezt olvastam.

Majdnem hibátlan válogatás.
Ki ne szeretne Szabó Magda írásokkal hangolódni az ünnepre!
Képzeld el, hogy ezeket az írásokat nem neked kell összegereblyézned, hanem megteszik helyetted. Az egybegyűjtött írásokat ráadásul egy káprázatos kötetben gyűjtik össze, amit megspékelnek gyönyörű illusztrációkkal is.

Mindig van egy „de”, igaz?
Esetünkben legnagyobb dilemmát az okozhatja, hogy ezért a könyvért nem lehet csak úgy besétálni a könyvesboltba – 9000 forintot kell elköltenünk a Libriben ahhoz, hogy megnyíljon a vásárlás(!) lehetősége. Ez őrületnek, igazságtalannak tűnhet.
Ennek ellenére én gondolkodás nélkül „bedőltem”, és nagyon nem bántam meg.

Egyetlen dolgot hiányoltam belőle nagyon:
mivel a kötet már megjelent írásokat tartalmaz, örültem volna, ha a végén leírják a forrásokat.

6 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Első Szabó Magda könyvem. Kicsit féltem is, eddig még nem is mertem tőle olvasni. Az elején már meg is lepődtem, nagyon tetszett. A könyv első felénél már tudtam avatni kedvenc történetet, olyat is amit kevésbé tetszett. A második felével már viszont kevésbé vagyok elégedett. Sajnos ott már alább hagyott a kezdeti lelkesedésem, és egyik kis novella sem nyert meg magának, lassabban is haladtam vele.

Sisyll>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Karácsony előtt mindig kutatom azokat a köteteket, melyekkel lelkileg is készülhetek az ünnepekre. Akkor épp valami olyasmire vágytam, ami magyar is, és jobban hasonlíthatnak a hazai karácsonyra. Kézenfekvő volt hát a magánkönyvtárból ez a válogatás. Amúgy is szeretnék többet olvasni Szabó Magdától.
Amikor elkezdtem a novellákat rájöttem, hogy nagyjából meg fogom kapni, amire vágytam. Kicsit keserédes, de nagyszerű így is. Egészen odáig, ahol nagyjából mindenkinél elfogyott lendület: a közepéig… Kár érte…
Pedig mindenféle időszakból merít. A gyerekkorából, amikor még élt a férje, és akkor is, amikor már senki sem ülte körül az ünnepi asztalt… Magával vitt a melankóliája, s bár nem ez a világ legjobb érzése, de úgy éreztem jó ez, ad valamit. Aztán az a fránya másik fele a könyvnek meg jól arcul csapott.
Nem javaslom, hogy feltétlen ezzel kezdje valaki az ismerkedést az írónővel. Persze akár jól is elsülhet… Végül is még én is elég gyerekcipőben járok a művei terén, s mégis adott egyféle lendületet, hogy folytassam az ismerettségünk elmélyítését.

Ildiko_Szabo_2 P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Egy nagyon szép karácsonyi kötet, teljesen karácsonyi hangulatba kerültem így, október végén. Sok keresztény, vallási novella, illetve több életrajzi ihletésű. Volt olyan novella, amelyből annyira sütött az írónő magányosságával, hogy fájt a szívem érte.

ibelieveinmyshelf P>!
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Nem rossz olvasmány, de nem ez a kötet lesz a kedvencem Szabó Magdától. Az elején még sodró lendületű írások voltak, az ünnepi varázslatról szóló elbeszélések nagyon tetszettek. Aztán a végefelé a mélabús, filozofálós történetek számomra nagyon vontatottá váltak, a végére pedig teljesen elfogyott a türelmem sajnos. Emiatt csak négy csillagot tudtam adni ennek.


Népszerű idézetek

i_am_eniko>!

A karácsony – mondta apám –, lelki állapot, nem étkezés.

116. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

mezesk>!

Az embernek ősszel, télidőn mindig fontosabb volt az otthona, mint egyébkor.

60. oldal, December

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Kapcsolódó szócikkek: otthon
Jagika>!

Valami angyal van itt, lehet, hogy nem is egy.

175. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Kapcsolódó szócikkek: angyal
Lexen P>!

Még irodalomban, képzőművészetben is egy ízlésünk volt –, hogy tudtam volna egy percre is megfeledkezni róla, mikor önmagamról is mindig ő jutott eszembe?

96. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Kek P>!

… eszembe se jutott, hogy még én is lehetek egyszer fekete gyertya mások ünnepén.

14. oldal, Egy doboz fű Melindának

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Jesper_Olsen>!

Karácsony

Oldják iszákjukat a csendesülő,
alacsony fellegek,
omlik az ártatlan, az együgyű hó
a háztetők felett.
A füst elkapja derekát,
együtt forognak,
úgy imbolyodik a világ,
ahogy ők imbolyodnak.
Húzzák már komoly szarvasok
az ünnepet,
szájuk körül az esti pára
s az eltűnt gyermekkor lebeg.
Omlik a hó, ömlik a hó,
nem nézi, hova hull,
csak bámulnak a szarvasok,
szarvukon gyertya gyúl.
Ömlik a hó, omlik a hó,
leng, surrog és kering,
eltemeti a surranó
december lépteit,
meztelen, ezüst lábnyoma
nem villan már sehol,
a szarvas békén lépeget,
bizakodik, dalol.
„Honnan jössz?” – kérdezem a hótól.
„Te hova mégy?” – a hó ezt kérdezi.
Rám néz, én meg rá. Hallgatok.
Mit feleljek neki?

5-6. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Lexen P>!

aztán egyszer csak meglett a megoldás segítség nélkül, ingyen, kegyelemből, ahogy a csodák történnek

32. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Molu P>!

„Aztán ki ne mászkálj hozzám a temetőbe! – mondta egyszer. – Nagyon bosszantana… Ami belőlem lényeges volt a számodra, úgyis lépten-nyomon szemed elé kerül majd.”

91. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Kapcsolódó szócikkek: temető
loci93 IP>!

Míg a Régimódi történet meg nem született, nem is jöttem rá, miféle erő igézi folyton a közelembe, csak amikor összeszedtem élete hetvenkékét esztendejének darabjait, Melinda nem volt hajlandó elhagyni, míg rá nem kényszerített, hogy becsületes bírája legyek.

10. oldal (Jaffa / Libri, 2019)

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

oofi P>!

Karácsony – gondolta a fiú. – Apa azt mesélte, hogy régen, mikor még lövészárkokban harcoltak az emberek, karácsonytájt nem lőttek egymásra a katonák a frontokon. Fura dolog. Csak karácsonykor érezték visszásnak a háborút? Pedig a háború természetellenes, érthetetlen, csak a béke lehet az emberek természetes létformája.
De mi a béke?

62. oldal

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Karácsonyi írások

Kapcsolódó szócikkek: háború · karácsony

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Brátán Erzsébet: Decemberi varázslat
Hajnal Éva (szerk.): Angyalhangok
Agatha Christie: Csillag Betlehem felett
Baricz Lajos: Különös karácsony
Urbán László (szerk.): Karácsonyi legenda
Kosztolányi Dezső: Öröm
Nagy Eszter: Régi idők karácsonya
Karácsonyi ajándék – újabb versek, mesék, történetek téli estékre
Lelkünkből, szeretettel
Baranyai Attila (szerk.): Karácsonyi pillanatok