Az ​őz 575 csillagozás

Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz Szabó Magda: Az őz

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​őz gyilkosok és áldozatok regénye. Gyilkolt Józsi, a Három Huszár kocsmárosa, és gyilkolt Encsy Eszter, a történet hőse, a színésznő: ki-ki a maga eszközeivel. De a két gyilkos mögött ott lapul a harmadik is, a legveszedelmesebb: a kor, amelyben a színésznő született, amely iszonyatba fullasztotta gyermekéveit, aknamezőre küldte Emilt, korai sírba a munkára képtelen, virágait babusgató édesapát, s örökre kipusztított Encsy Eszterből minden hitet, bizalmat, örülni tudást. Mindaz, amit az élettől kap, későn érkezik: sem siker, sem elismerés, sem pénz, még szerelem se váltja meg többé iszonyú önmagától. És Encsy Eszter, ahogy attól a társadalomtól tanulta, amelyben él, amely fölnevelte, öl: megöli az egyetlen embert, aki valaha szerette, és tettével halálra ítéli önmagát is. Az őz megjelenése idején 1959-ben úgy robbant, mint a bomba. Hermann Hesse ajánló sorai egyengették külföldi útját, azóta harmincöt nyelven olvasható. Én, aki írtam, ha elkerülhetem, nem olvasom: félek tőle.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1959

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szabó Magda-életmű

>!
Jaffa, Budapest, 2016
252 oldal · ISBN: 9786155715495
>!
Jaffa, Budapest, 2016
252 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155609534
>!
Európa, Budapest, 2014
216 oldal · ISBN: 9789630797016

12 további kiadás


Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Encsy Eszter

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Kútvölgyi Kórház · Tisza


Kedvencelte 144

Most olvassa 41

Várólistára tette 210

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
encsy_eszter
Szabó Magda: Az őz

az emlék szétterjed az emberben az évek folyamán, mint a rák

Ezt mindig újra kell olvasnom, annyira fáj.
Encsy Eszter vagyok egészen. Amire vágyom az mindig a másé, s megszerezni nem, csak elpusztítani tudom. Akiket szeretek mindig mást szeretnek; olyat, akit logikus szeretni mert jó, mert szép, mert egészen egyszerűen megérdemli. Reklamálnék én, csak nem tudom hová menjek, mert nincs olyan földi szerv, ami nekem adna igazat, az égieknél próbálkozni meg minek, ők az olyan embereket hallgatják meg, amilyen Angéla.
Tudni, hogy ami neked járna az mindig más zsebébe vándorol, hogy kárpótlást várni esztelenség, mert három gazdagságban és szeretetben töltött élet sem tudná feledtetni veled a mostanit, hogy az enyém meg a tied milyen pengeéles határral van elvágva egymástól, hogy az egyetlen aki szerethetne és akit szerethetnél már-már irreális, távoli alak, réges-rég egy Angéla tulajdona.
És elpusztíthatsz mindent és mindenkit, az emlékezet akkor is életben tartja azt, ami fáj, kényszerít, hogy arra gondolj, amit olyan makacsul feledni akarsz: hogy ki voltál, ki vagy, és ki nem lehetsz soha az életben.

ki tilthatja meg az emlékezésnek, hogy emlékezzék?

10 hozzászólás
>!
gabiica P
Szabó Magda: Az őz

Hű. Nem is igazán tudom, mit mondjak. Angéla akartam lenni, ahogy szerintem sokan mások, aztán rádöbbentem, hogy sokkal inkább Eszter vagyok.
Félve kezdtem neki, tartottam tőle, hogy mit fog nekem adni a történet, hiszen eddig az összes Szabó Magda könyv, amit olvastam, óriási hatást gyakorolt rám. Hát ennek is sikerült.
Nem tudtam csak úgy végigszaladni rajta, ebbe mélyen bele kellett élnem magam, annyira meghatározó élményt jelentett. Egyre jobban meg vagyok győződve Szabó Magda írói munkásságának tökéletességéről.

>!
DaTa P
Szabó Magda: Az őz

Szabó Magda talán legmegrázóbb, legfelkavaróbb regénye, egyik örök kedvencem. Egy regény, amelyről ő maga azt mondta, Én, aki írtam, ha elkerülhetem, nem olvasom: félek tőle.

Harmadjára olvastam most el Encsy Eszter kétszázegynehány oldalon átívelő belső monológját. Harmadjára, tehát a cselekményt már alaposan ismertem, mégis, még most is, újra és újra összerezzentem. Mikor az első fejezet végén kimondja azokat a végzetes szavakat Angéláról, most is ugyanúgy összeszorult a szívem, olyan megrendüléssel néztem a sorokat, mint legelőször.

spoiler

Nehéz bármit írni erről a könyvről. Eszter alakja nekem soha nem volt megvetendő vagy taszító, bármit is tett, bármit is gondolt, kezdetektől fogva, és most, harmadszorra is én csak sajnálatot éreztem és érzek iránta. Mély, őszinte sajnálatot. És megértést.

Döbbenetes erejű regény, Szabó Magdától talán az egyik legjobb, mélyen megindít, elgondolkoztat, felkavar. Ajánlom. Nagyon.

1 hozzászólás
>!
AeS P
Szabó Magda: Az őz

Ez a könyv már akkor is rázott, amikor tizenpár évesen, az Abigélt követő első döbbenetből felocsúdva áthordtam az egész Szabó Magda-életművet a nagyszüleimtől hozzánk, és válogatás nélkül habzsoltam egymás után a regényeit. És hol voltam még attól, hogy értsem is őket…!
Döbbenetes, hogy én hosszú éveket töltöttem (töltök?) azzal, hogy Angéla legyek, akit mindenki szeret, aki mindenkihez jó, aki puszta jelenlétével is békét és boldogságot hoz a szobába, amelybe belép; aztán észreveszem magamon, hogy minél szélesebb a mosolyom köszönéskor, annál torzabbá válik az arcom utána, ha már nem lát senki.
Ne bántsátok az Encsy Esztereket.

6 hozzászólás
>!
robinson 
Szabó Magda: Az őz

Eszter alakja nekem ellenszenves volt, harcát elítéltem. Hol sajnáltam, hol pedig taszított a viselkedése.
Szívszorító történet ez, komoly, erős dráma. Őszinte lélekrajz.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/11/az-oz.html

>!
kaporszakall P
Szabó Magda: Az őz

Arra gondoltam, milyen erkölcstelen vagy a jóságos szíveddel, és arra is gondoltam, hogy most, míg mégy lefelé a hegyről, te is azt mondod magadban, milyen erkölcstelen vagyok én.

Encsy Eszter alakja, jóllehet, magányát és keserűségét halszemoptikán keresztül nézzük, számomra se nem ellenszenves, se nem erkölcstelen. A regény főbb férfialakjai annál inkább.

Pipi, a menő színészkolléga még a legkevésbé (mellesleg: hogy lehet ilyen idióta becenevet adni egy férfinak, hogy Pipi…? gyerekkoromban legfeljebb a kiérdemesült kotlóstyúkokat hívták így; azok közül is csak az ostobábbakat…): ő egy alapvetően becsületes statiszta Eszter érzelmi játszmájában. A teljesen életképtelen, ám bálványozott apuka viszont – jámborsága ellenére – kifejezetten taszító. Ez a kehes, nyápic széplélek még agglegénynek sem alkalmas, nemhogy családapának! S mégis kerül mellé őt bálványozó, keményen dolgozó feleség és leány, akik etetik-itatják, babusgatják ezt a gilisztát… Végül itt van a béke barátja, Bagarja: Lőrinc, az ő – fentebb idézett – jóságos szívével. Csinos kis gyűjtemény, mondhatom… Bronson, Stallone és Schwarzenegger megtapsolnák őket.

Eszter és Angéla viszonyában egyébként a Hiúság Vására párhuzamára ismerek: Eszter a talpraesett Becky Sharp, Angéla pedig a Darwin-díjra érdemes Emmy Sedley ikertestvére. S mint ahogy Becky sem eredendően gonosz Emmyvel, csupán elveszi tőle, ha szüksége van valamire*, úgy Esztert sem vádolnám kifejezett rosszindulattal. Többször gondol, mint tesz rosszat – no, de ha mindenki ártó szándékai valóra válnának, hová lenne a világ…? A két súlyos esemény – spoiler – is csupán félresikerült akció.

Ugyanakkor felépít nekünk az írónő – jóllehet, nagyítóüvegen át nézzük – egy makacsul élni akaró, keményen küzdő self-made womant, illúziómentesen, kegyetlenül – belehajítva egy illúziómentes és kegyetlen korba.

Nekem kifejezetten tetszik ez a regénye; s el tudom képzelni, mekkorát szólhatott 1959-ben, kb. születésem idejében. Ugyanakkor kíváncsi vagyok, találok-e olyan írást a szerző művei között, ahol életrevaló, talpraesett, szerethető férfiszereplők is felbukkannak? Ez nem volt olyan.

Sebaj, majd keresek tovább…

* a férjét például nem, merthogy nincs rá szüksége…

3 hozzászólás
>!
Juci P
Szabó Magda: Az őz

Kb. 12-16 évesen végigtoltam a komplett SZM-életművet (nem is csoda, hogy olyan nő lett belőlem, amilyen), jó lenne emlékezni, hogy vajon erről a darabról mit gondoltam, de sajnos nem emlékszem. Valószínűleg nem értettem/nem tudtam hova tenni, és ezért nem sok maradt belőle.
Most azt érzem, hogy ügyes, ügyes, de túlzás. Túlságosan végletesre csinálta Encsy Esztert, és nem hittem el. (Kicsit olyan érzésem volt, mint Banks Darázsgyáránál: nagyon nagyot akart domborítani elsőre – oké, SZM másodikra.) Irodalmi alaknak érdekes, de amúgy ilyen nő nincs. (Ez meg Szonyecskánál volt még, ez az érzésem.) Encsy Eszter egy gyermek, egy iszonyatos hiányérzetekkel küszködő, sérült, dacos, lázadó gyermek, akinek a viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy a Maslow-piramisnak még a közelébe se szagolt életében – valószínűleg azért nem tudtam elhinni őt, mert a történet szerint meg ez nem így van, igenis ki voltak elégítve az elemi igényei, még ha óriási áron is. Valószínűleg túlanalizálom; mindenesetre nekem az, hogy valakinek gyerekkorában sokat kell güriznie, és nincs semmije/semmijük, másoknak meg van, és van két szülője, akik iszonyú rendes emberek, valódi példaképek, csak éppen jobban szeretik egymást, mint őt – ez nekem nem elég ahhoz, hogy az illető érzelmi nyomorékká váljon. Ettől még a regény jól van megírva, csak az én konyhapszichológiai sémáimba nem illik bele :)
De például azt a vágyat, hogy a másik egy szó nélkül is értsen meg mindent, amit szeretném, hogy tudjon rólam, anélkül, hogy nekem az elmondás keserves munkáját el kéne végeznem, azt nagyon értem. Pedig nem is szégyellem így a múltamat, mint EE, de mindenki erre vágyik, nem? Hogy szavak nélkül is ismerjék és értsék.

23 hozzászólás
>!
ptagi P
Szabó Magda: Az őz

Nos, ezt a könyvet még újra kell olvasni. Talán többször is.
Szabó Magdát mindig is szerettem. Felüdíti a lelkemet, ha őt olvashatom.
Igen, még ez a keserédes történet is.
Végig az volt az érzésem, hogy valaki elkezd mesélni, és mesél, és mesél. Vagy inkább gyónását, lelke könnyebbedését kísérhetjük figyelemmel? …. meglehet…

Olyan jó lett volna úgy, ahogy a mondatok gördülnek egymás után, néha szabadon asszociálva, de mégis rettentő logikusan, csak úgy leülni egy szép reggelen, és egy levegővétellel elolvasni az egészet!

A 14-19. fejezeteket hangoskönyvben hallgattam, Für Anikó előadásában. Lehet, hogy nem csak újra olvasni, hanem újra hallgatni is érdemes lesz még egyszer…

3 hozzászólás
>!
eme P
Szabó Magda: Az őz

Az én valódi arcom sokkal szörnyűbb, mint amit festeni szoktam magamnak.

Eszter : Éhes vagyok. Irtózatosan éhes vagyok.
Lőrinc: Őrült vagy!

Eszternek és Lőrincnek egyaránt igaza van. Egy olyan éhség szüntelen mardosását, mint amilyen az Esztié nem lehet csillapítani, bármit tesz az ember. Sokkal mélyebbről jövő hiányérzet ez, mint amit a kenyér – vagy akár egy későn jött jó szó, figyelem, szeretet, szerelem enyhíteni tudna. Olyan éhség ez, amely kiforgatja az embert ember voltából – pontosabban: megmutatja, milyen az ember valójában az álarc mögött, ha nem tud belsőleg azonosulni valamelyik társadalmilag is elfogadott maszkkal, ha nincs semmi arca: vadállat, aki hidegvérrel, az ösztönös éhség hajtotta kegyetlenséggel tör a szelíd őzek életére. Élethalálharccá válik minden, a báránybőrbe bújt farkastörvény veszi át a jótét helyében jót várj morálját. Kívülálló szemében mindez őrületnek tűnik – pedig, és ezt az olvasó érzi, tudja: ez az ösztön senkitől sem idegen, csíráiban mindannyiunkban ott lappang, és csak a körülményeknek köszönhetjük, hogy nem tört elő.
Talán ezért is vagyunk annyira megértőek Eszterrel szemben – meg persze azért, mert maga az elbeszélő olyan finoman, fokozatosan bontja ki a történetet, adagolja az információkat, hogy észre sem vesszük, és a hálójába kerülünk, amiből már nincs szabadulás. Eszter első személyű, vallomásszerű története paradox módon egyszerre tűnik tárgyilagosnak és szubjektívnek. Tudatosan, mintegy hidegen, tárgyát kívülről szemlélve mutatja be a lélek vergődéseit, és mégis úgy érzed, ennél őszintébben nem lehet szólni – de nem álarc ez is? És vajon ki az őszinte és kié az álarc? És bármennyire nem szokás ezt manapság kérdezni – mennyi van benne magából a szerzőből? Honnan erednek ezek a kegyetlenül őszinte és őszintén kegyetlen, ugyanakkor az olvasóban megértésre találó szereplők, elbeszélők?
Szabó Magda könyvei után mindig nehezen tudok megszólalni. Mindig úgy érzem, hogy olyan mélységekbe visz le, ahonnan felbukkani idő kell, felbukkanva pedig először levegőt kell venni, pihenni kell, magamhoz kell térni. Majd el kell gondolkodni azon: a jóság természetes állapot? Arcunk valóban olyan, mint amilyent festünk magunknak?

2 hozzászólás
>!
ziara P
Szabó Magda: Az őz

Hűha!!!! Mostanában nem olvastam ilyen szép, szomorú és őszinte írást a szerelemről! Nem feltupírozva, túlfényezve, hanem a maga valójában… Persze sok minden másról is szólt, de nekem most ez volt a legfontosabb! Kedvenc lett….

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
havas

Jövő. Nekem még soha senki sem akart jövendőt építeni. Csupa múlt van köröttem, akkora, hogy beleiszonyodom.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Encsy Eszter
3 hozzászólás
>!
Dormeck P

Minek tanítanak olyan hülyeségeket az iskolában, hogy jótét helyében jót kell várni? Az ember komolyan veszi, iparkodik, reménykedik, aztán nem történik semmi.

6 hozzászólás
>!
havas

Az volt a világ legtermészetesebb dolga, hogy engem nem szeretnek, ezen sose csodálkoztam, és sose sértődtem meg. Inkább azon bámultam, ha valaki vonzódott hozzám…

156. oldal

5 hozzászólás
>!
BZsofi +SP

Gyermekkoromban oly sok esztendeig hallgattam, hogy később sose tanultam meg beszélni; én vagy hazudni tudok vagy hallgatni. Ami az életrajzomban van, az hazugság. Amit az emberek beszélnek rólam, az is hazugság. Én úgy tudok hazudni, hogy megélhetnék belőle. Onnan tudtam meg: nem lehet már segíteni rajtam, hogy még neked se bírtam igazat mondani.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Encsy Eszter
>!
_Andrea_

Mindig gyanakodtam a jó emberekre. Soha kicsi koromban se hittem, hogy a jóság természetes állapot. Minden jóság mögött azt éreztem, hogy most kifizetnek valamit valakinek, vagy előre befizetnek valamiért.

>!
AeS P

Tudod, milyen a gyerek, azt hiszi, a szerelmek sírig tartanak, és a házasságtörőt szurokba kell mártogatni.

36. oldal

1 hozzászólás
>!
AeS P

Az én valódi arcom sokkal szörnyűbb, mint amit festeni szoktam magamnak.

192. oldal

>!
mandarina P

Izzott az örökmécses, a Szűz Mária oltárán rózsák voltak, laza kelyhű, sárga rózsák. Iszonyú jó volt a templomban lenni, elmondhatatlanul jó. Ha hinnék valami istenben, ha hinnék egyáltalán akármiben, nem lett volna olyan jó. Akkor mindjárt nekiugrottam volna az égnek valamilyen kéréssel, vinnyogok, panaszkodom, esdeklek, sőt mindjárt ígérek is cserébe valamit. Így ingyen kisírhattam magam, tudtam, hogy nincs segítség, nem is kérem, hiába is kérném, ha volna valami tehetségem a kéréshez, így hát nem kell fogadkoznom, hogy jó leszek, nem kell hazudnom és fényes orral, megkönnyebbülve kioldalognom, miután az égiekre raktam valamennyi terhemet. Nem, minden terhem megmaradt, csak végre elengedhettem magamat, s ezáltal sokkal nehezebb lett minden. Nem tudom megmagyarázni, miért volt mégis annyira jó.

10. oldal

1 hozzászólás
>!
havas

Borzasztó könnyű boldoggá tenni az embereket.

126. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kármán József: Fanni hagyományai
Wass Albert: A funtineli boszorkány
Németh László: Iszony
Paulo Coelho: Tizenegy perc
Julian Kawalec: Elkésett esztendők
Bodor Ádám: Sinistra körzet
Závada Pál: Jadviga párnája
John Williams: Stoner
Jeffrey Eugenides: Öngyilkos szüzek
Jo Baker: Longbourn árnyékában