Álarcosbál 959 csillagozás

Szabó Magda: Álarcosbál Szabó Magda: Álarcosbál Szabó Magda: Álarcosbál Szabó Magda: Álarcosbál Szabó Magda: Álarcosbál Szabó Magda: Álarcosbál Szabó Magda: Álarcosbál Szabó Magda: Álarcosbál Szabó Magda: Álarcosbál Szabó Magda: Álarcosbál

A nyolcadikos Krisztina álarcosbálra készül: fontos nap ez az életében. Cigánylánynak öltözve, álarcosan és minden eddigi kötöttségtől szabadulva arra készül, megkéri feleségül kedves tanárnőjét édesapja számára… Krisztina árván nőtt fel, édesanyja a háború alatt meghalt, és tudja, hogy édesapja és a tanárnő szeretik egymást, csak a körülmények és a felnőttek érzékenysége megakadályozza kettőjük kapcsolatának kiteljesedését. A szerző egyéb könyveire is jellemző izgalmas fordulatok, plasztikusan megformált jellemek sora teszi élvezetessé ezt az újabb olvasói nemzedékek körében is sikeres lányregényt.

Eredeti megjelenés éve: 1961

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra · Magyar Ifjúsági Remekírók Unikornis · Szabó Magda Európa

>!
Móra, 2022
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634159056
>!
Móra, Debrecen, 2021
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634159056
>!
Móra, Budapest, 2018
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634159056

13 további kiadás


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Megyeri Éva · Boros Krisztina · Nagymama · Juhász Zsuzsa


Kedvencelte 123

Most olvassa 23

Várólistára tette 214

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Szabó Magda: Álarcosbál

Csodálatos, hogy Szabó Magda milyen szépen tudta kamatoztatni ifjúsági regényeiben a gyerekek között eltöltött 14 évet.
Felfigyelt arra is, hogy mennyire fontos nekik a névtelenség, az ismeretlenség. És ez lett ennek a könyvének az alapja.Úgy gondolta , az anonimításhoz való ragaszkodás valószínűleg abból ered, hogy otthon sokat büntetik őket az igazság miatt. Vagy azért mert nem mondták el vagy azért mert nem akarták elmondani.
Ő sokat beszélgetett a gyerekekkel.Vele őszinték lehettek. Vigyázott arra, hogy megőrizze a titkaikat. Így tudta meg azt, hogyan kell egyes gyerekkel bánni. Nézete szerint a gyerekeknek adagolni kell az igazságot. Úgy, ahogy egy gyermekorvos teszi. Csak akkora dózist ír fel a gyógyszerből, amennyit a gyermek szervezete elbír.
Itt Krisztina és Megyeri tanárnő álruhában beszélgetnek egymással. Őszintén. Mindketten elmesélik saját történetüket, és így megismerik egymást titkait. Ezzel a beszélgetéssel ledőltek a képzeletbeli falak, amelyek megakadályozták őket az igazi boldogság átérzésében. Ők ugyan tudták egymásról, hogy kivel beszélnek, az álarc mögött mégis sokkal könnyebb volt elmondani mindent.
Ami még nagyon jól megfigyelhető a könyvben, az a két tanárnő közötti “harc” . A jelen és a múlt. A modern és az idejétmúlt.Éva néni kontra Lujza néni. A nyitottság, a modern tanítási módszer, az egyéniségek keresésével és erősítésével szemben a szigor, a zárkozottság, a kemény fegyelem.
Ez megint egy maradandó élményt nyújtó olvasmány, de nemcsak a felnőttéválás küszöbén álló ifjúságnak, hanem a felnőtteknek is.

DaTa>!
Szabó Magda: Álarcosbál

A Szabó Magda életmű újraolvasási projekt legutóbbi két darabja, a Katalin utca és a Freskó azért őszintén szólva eléggé megcincálta a lelkem nemrég, így úgy gondoltam, pihenésként vegyük elő valamelyik ifjúsági regényét, azokat (is) nagyon szeretem, azokon biztos nem rendülök majd annyira meg. Na persze! Hiába olvastam korábban, mára elfelejtettem már, hogy ebben ott van Zsuzsa levele…

Tulajdonképpen ilyen alkalmakkor picit sajnálom, hogy úgy alakult, nekem nem lett gyerekem. Jó lett volna ezt közösen olvasni vele. Közösen megtanulni, újra meg újra, hogy

Úgy kell élni, hogy míg a világban forgolódunk, ne súroljuk le más emberről a bőrt.

1 hozzászólás
csillagka P>!
Szabó Magda: Álarcosbál

Vele, nem banánnal kergetett anyám gyerekként az asztal körül, na jó ez lehet, barokkos túlzás, de sokszor próbálta a kezembe nyomni az tény, valahogyan mindig előkerült és minden esetben irtózva tüntettem el a közelemből. Kiskamaszként kirázott a hideg a borítójától, ennyi negatív érzést nem emlékszem bármelyik más könyv keltett volna bennem, nem érdekelt a tartalma, csak az, hogy minél távolabb legyünk egymástól. Szerencsére változik a világ, ma már nem kell úgy kézbe vennem, hogy a fekete álarcos bányarém tekintsen vissza rám (bocsi Krisztina) Talán az idegenkedésem Szabó Magdától is ettől a borítóból indult, persze a kényszerből is, hogy valami olyat akarnak lenyomni a torkomon amire nagyon nem vagyok vevő.
Anyucikám jelentem, elolvastam és mindenféle előzetes várakozással ellentétben igazad volt, ez tényleg kötelező darab, bár azt hiszem azt rosszul mérted fel, mennyire rázott volna meg harmincöt évvel ezelőtt, mivel még kőszívű felnőttként is két nap nettó sírást idézett elő. Éppen úgy jártam mint a „Születésnap"-al, egyszerűen nem akartak elállni a könnyeim, szívembe markolt, ott kemény kézzel csavargatott, kicsit túlságosan fájt, most próbálok felkecmeregni és folytatni szerencsés életemet.
Magda nagyon finoman adagolta a propagandát, nem csordult túl, és azért valljuk be ma is elfogadnák, ha a gyerekeinket ennyire elhivatott pedagógusok nevelnék, vörös nyakkendőtől függetlenül. Apróbb kritikai megjegyzés, kicsit sok volt a sérült, csonka család, de talán a háború után ez természetes. Jól megkínzott, szegény szemeim regenerálódhatnak, de nem bántam meg, semmiképpen se, mivel tényleg csodálatos könyvet olvastam ismételten az Írónőtől.

3 hozzászólás
Tünde1>!
Szabó Magda: Álarcosbál

Ez a könyv egy remekmű.Nagyon tetszett.Fiatal koromban,anno, olvastam már,de most teljesen más élményt nyújtott.
Kedveltem,mert az iskoláról szólt,de emellett ott volt a gyász megélése,a szeretett személy elvesztésének borzalma. Annyi életbölcsesség sugárzott az oldalakról,hogy nagyon gyakran jelölgettem,jegyzeteltem.Tetszett a nyelvezete,érzelmes volt,jól esett a lelkemnek.

regulat>!
Szabó Magda: Álarcosbál

Én eddig azt hittem, hogy Szabó Magda egy tündérmesét írt a Lalát.
Erre most itt van ez, ami lássuk be erősen hagymapucolós, vagy más néven pollendús történet, mert rendesen kihozza azokat a tüneteket.
Kicsit érzékenyebb embernek bíz bele megy a szemébe… megkaparja a torkát, pedig csak arról szól, hogy az élet szép, csak élni kell.

>!
Móra, Budapest, 1961
260 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Reich Károly
5 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Szabó Magda: Álarcosbál

Nagyon tetszett Szabó Magda ez a regénye is. Igazi lányregény, a fiatalabb korosztálynak is bátran ajánlom. Könnyű nyelvezetű! Annyira édes- kedves történet, de mégis sokat lehet belőle tanulni, olyan mondatok voltak benne, hogy hű…
Nagyon örülök, hogy a nyári kihívás alatt végre elolvastam!✨️

Bea_Könyvutca P>!
Szabó Magda: Álarcosbál

Elhatározásom erre az évre, hogy olvasom a pöttyös könyveimet és Szabó Magdától is elolvasok néhány könyvet. Ezzel a pöttyös könyvvel mindkét elhatározásomat sikerült teljesítenem.
Csodálatos, felejthetetlen olvasmány, melyet könnyek nélkül nem lehet megúszni. Szabó Magda csodálatosan ír, de ezzel nem fedeztem fel újat, eddig is tudtam.
A teljes bejegyzést itt olvashatjátok: http://www.konyvutca.hu/2022/03/csikos-pottyos-olvasasok.html

2 hozzászólás
gabiica P>!
Szabó Magda: Álarcosbál

Az első Szabó Magda könyv, amit felnőtt fejjel, teljesen végig olvastam. Nem is tudom, hogy miért vártam vele eddig.
Nagyszerű történet volt. Nehéz sorsot/sorsokat mutat be, mindenkinek van valami nehéz és nehezen elviselhető az életében, amivel meg kell küzdenie, le kell gyűrnie, és erősnek kell miatta lennie.
Zsuzsa levele nagyon meghatott. Olyan életigazságokat fogalmaz meg, amelyeknek mindenki számára egyértelműnek kellene lennie.

Kiss_Julianna>!
Szabó Magda: Álarcosbál

Ezt a könyvet talán 10-12 éves olvastam. Semmire nem emlékezek belőle. Ideje volt újra elővenni. Bátran mondhatom, megszerettem Szabó Magdát. Eddig csak az Abigél, és nem is oly régen, a Mondják meg Zsófikának könyveket olvastam. Nem gondoltam volna, hogy ennyire megragad, s nem enged. Szépen megírt gondolatok. Szeretetről, elfogadásról, a másik iránti tiszteletről.
Én viszont nehezen tudom megfogalmazni, az érzéseimet. Sok, most is időszerű gondolatok a pedagógusi, nevelői munkáról. A régi, és az új nevelési módszerek, idős, fiatal kollégák , de a végére minden elsimul, helyére kerülnek a dolgok.
Még olvasni fogok, Szabó Magdától.

2 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Szabó Magda: Álarcosbál

Hát imádtam! Az első mondattól az utolsóig. Az utolsót meg különösen!
Általàban nem olvasok Szabó Magdát, mert valamiért azt gondoltam, túlbecsült szerzö, és nekem eddig csak az Ajtó tetszett tőle, és három olvasásból kettő nem tetszett, akkor ő nem lehet jó. Hát négyből kettő még mindig nem egy jó arány, de már az agyam a helyére rázódot…
Nagyon sok mindenben kísértetiesen magamra, és a családomra ismertem; a feketehajú Zsuzsa, az anya, aki már nem él, a fényképész apa, és a nagymama, akinek ennyi szerepe volt a kislány nevelésében, és mégis Megyeri tanárnő életfelfogása az, ami igazàn megfogott a történetben. Vajon Szabó Magda magáról írta ezt a karaktert, vagy a szerinte ideális tanárról?
Aki még nem olvasta, olvassa el!


Népszerű idézetek

Sweetyke P>!

Pedig Nagymama mindig azt mondta, beszélni kell, mert a hallgatásnak egész fészekalja rút fekete kisgyereke születik: a félreértés, a sértődés, a megbántott önérzet, a kétely. Beszélni kell.

69. oldal

_Andrea_>!

Úgy kell élni, hogy míg a világban forgolódunk, ne súroljuk le más emberről a bőrt.

217. oldal

hencsibe P>!

Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.

88. oldal

habosvilla>!

[…] attól, hogy az ember nem beszél valamiről, még gondol rá. Sőt. Többet gondol rá.

1 hozzászólás
habosvilla>!

Csak azok halnak meg, akik egész életükben nem csináltak semmit. Aki tett valamit, nem magáért, hanem másokért, mindenkiért, az megmarad.

62. oldal

hencsibe P>!

„Én nem szeretek – mondta Vida Erzsi, forgatta az ellenőrző könyvét és pityergett és mosolygott egyszerre –, én annyira nem szeretek tanulni!” „Nem is jó az – mondta Éva néni azonnal, és úgy nézett Vida Erzsire, mintha ő is gyerek volna még –, csak nem mondta neked valaki azt, hogy tanulni kellemes? Tudni jó, gyerekem, tanulni egyáltalán nem az, szaladgálni jó, moziba menni, énekelni, sétálni, olvasni… Tanulni nem. Dehogy! Csak éppen nem éri meg, ha az ember nem tanul. Nem érted? Nem éri meg, amibe kerül. Nincs arányban, mennyivel rosszabb nem tudni valamit, mint nem tanulni s kitenni magunkat annak, hogy nem értjük ezt a gyönyörű világot.”

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tanulás
2 hozzászólás
Aquarius P>!

[…] gyereket csak úgy lehet nevelni, ha az ember megtiszteli azzal, hogy komolyan veszi.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevelés
Aquarius P>!

A halott, akit szerettünk, nem olyan emlék, amely árnyékot vetne ránk, élőkre, hanem fényes, szelíd és ragyogó.

129. oldal

1 hozzászólás
Aquarius P>!

Borzasztó, hogy egyes emberek azt képzelik: másnak is az az öröm, ami nekik.

100. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Aranyeső
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Louisa May Alcott: Négy leány
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
L. M. Montgomery: A kék kastély
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Eleanor H. Porter: Az öröm játéka örök
Jean Webster: A kismama
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa