Abigél 2153 csillagozás

Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél

Ginát, az elkényeztetett pesti lányt 1943 őszén tábornok apja felpakolja és minden magyarázat nélkül elszakítva megszokott környezetétől egy vidéki református leánynevelő intézetbe viszi. Az árkodi Matulában egyedül maradó kislányt teljesen letöri a szépségtől mentes purintán környezet, ami annyira más, mint amihez hozzá volt szokva, hogy egyszerűen képtelen elfogadni helyzetét. Összevész osztálytársaival, s szökésre készül. A balul sikerült akció után azonban az apja felfedi előtte az igazat, s ezek után Gina önként vállalja a rabságot, s miután kibékül a többi ötödikessel is, 19-en lesznek testvérek, sőt már ő maga is kezd hinni a helyi legendákban. Például a Matula kertjében álló szobor, Abigél varázserejében, aki ha nagy bajban hozzá fordulnak a lányok mindig segít.
De a háború és az ezzel járó változások egyre közelednek, s talán a vastag falak se lesznek sokáig biztonságosak egy olyan gyermek számára, akinek Vitay tábornok az apja.

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 2017
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158493
>!
Móra, Budapest, 2016
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153320
>!
Magyar Közlöny, Budapest, 2015
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155269691

23 további kiadás


Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Vitay Georgina · Kőnig tanár úr · Horn Mici · Abigél · Zsuzsanna · Mikulás · Torma Piroska · Kalmár Péter · Kuncz Feri · Torma Gedeon · Vitay tábornok · Bánki Anna · Kis Mari · Mimó néni · Mráz úr · Truth Gertrúd

Helyszínek népszerűség szerint

Árkod · Matula


Kedvencelte 908

Most olvassa 120

Várólistára tette 437

Kívánságlistára tette 283

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Littlewood IP
Szabó Magda: Abigél

Mire idáig jutottam, mármint az Abigél olvasásáig, mögöttem volt jónéhány pöttyös és csíkos könyv, így tudtam, mire számítsak. Aztán kiderült, csak azt hittem, hogy tudom, mert ez annyival jobb volt az összes addiginál, hogy csak lestem. Úgy éreztem magam, mint egyik ismerősöm kislánya, aki addig Halász Jutkán edződve kb. ötéves korában először hallotta Janis Joplint, és annyi hozzáfűznivalója volt, hogy nem érti, ez a néni miért nem világhírű. Aztán persze tisztázták, hogy az, mint ahogy utóbb én is rájöttem, hogy Szabó Magda sem csak ifjúsági regényeket írt, de az első találkozás eléggé felkészületlenül ért.

Van benne minden, iskolai dinamika, háború, nyomozás, szerelem, misztikum, igazi ifjúsági bestseller-alapanyag. Egy olyan tökéletesen adagolt coming of age-sztori, amit szex hiányában fiatalabbak is olvashatnak, viszont amiben a négy szónál hosszabb mondatok is megengedettek. Akik nagyon rákattantak a disztópiákra, és a régivágású ifjúsági könyvekből hiányolják a fantasztikus elemekben bővelkedő, világrengető jelentőségű problémákat, azok is nyugodtan próbálkozzanak vele, mert ebben is megvan ugyanez a kettősség, a mindennapi iskolai szituációk és az egyáltalán nem mindennapi külvilág szembeállítása. Csak éppen itt a külső fenyegetést, ami tétet és kontrasztot ad a kisstílű gimnáziumi villongásoknak, a második világháború jelenti. De az is van annyira őrült dolog, mint a kitaláltak, sőt.

A könyv végig érdekes, nem laposodik el. Biztos mindenki más kitalálta Abigél kilétét, hát én pont nem, de ami azt illeti, nem is nagyon próbálkoztam beelőzni ebben Ginát. Nagyon jók a karakterek is, Szabó Magda szerintem ritka hihetően ír tizenéves lányokról (olyan tizenéves lányokról, akik olyan korban és közegben élnek, ahol nem érzik annak a nyomását, hogy minden pillanatban menőnek kell tűnniük, ezért jobban kijön belőlük a játékosság). A vége is klassz, egyszerre kalandos és realista, egyszerre vidám és szomorú.

Van ez a nehezen elhessegethető elképzelésem, hogy ki kéne adni Kuncz Feri párbajtőrözésen edzett meztelen felsőtestét ábrázoló borítóval, hogy végre azok is rákapjanak az olvasására, akik eddig idegenkedtek tőle. Azt nem tudom, hogy kötelező olvasmány-e már, de ha nem, javasolnám a bevezetését, mint kevésbé hatékony, ám nem is teljesen haszontalan megoldást, ha az előbbire valami oknál fogva nem csapnának le a kiadók.

29 hozzászólás
>!
Lillsz
Szabó Magda: Abigél

Meglepően nagyon tetszett ez a könyv! :) Kicsit féltem, hogy a nyelvezete vagy a sztorija nem fog tetszeni, de nem így lett!
Az mégis egy nagy negatívum, hogy a szereplőket (Kőnig-en kívül) nem bírtam. Igen még Ginát sem. A lányok az elején igen feldühítettek és a végén sem békéltem meg velük.
De a szereplőktől eltekintve ez egy igen megindító már-már szomorú mégis boldogabb történet. Itt ott azért elvonatkoztat, nem minden arról szól, hogy spoiler Az olvasó ha nem tudja miről szól a könyv, akkor az elején rá se jön, hogy mi van. Én se jöttem rá azonnal. 5/5

2 hozzászólás
>!
tataijucc P
Szabó Magda: Abigél

Ilyenek vagyunk mi, lányok:
1. Gonoszak. Főleg ha tinédzserkedünk.
2. Összetartóak. Kiváltképp, ha a másik kiakasztásáról van szó. Vagy éppen felkarolásáról.
3. Sok követ megmozgatunk kebelbarátnőnkért még ha a végkimenetelt nem is olyannak szánjuk, mint ahogyan az kialakul.
4. Pletykálunk fiúkról.
5. Pletykálunk tanárokról.
6. Kislányként férjhez akarunk menni – később már nem biztos.
7. Pillanatok alatt rajongó szerelemre lobbanunk tanárunk iránt. tisztelet a kivételnek
8. Rosszul ítéljük meg idősebb, kevésbé vonzó külsejű férfi tanárunkat.

Ilyen lány vagyok én:
9. Ha tehetném, rögtön újrakezdeném.

Konklúzió: miért is nem olvastam eddig Szabó Magdát ha már évek óta kacsingatott rám? buta vagy Judit, nagyon buta

UPDATE: Ez a könyv még hallgatva is csodálatos. Piros Ildikót királynőnek!

13 hozzászólás
>!
DaTa P
Szabó Magda: Abigél

Hát mit lehetne írni az Abigélről? Gyerekkorom óta számtalanszor láttam a filmsorozatot, olvastam a könyvet, láttam a darabot színházban, mégis mindig, mind a mai napig megindít, különösen a légitámadásos, kibékülős rész, azt most is megkönnyeztem. Sajnos nem emlékszem, a legelső találkozásunkkor kiskamaszként vajon megfejtettem-e előre, ki rejtőzik Abigél szobra mögött, van az annak már huszonéve, sajnos megfakulnak az emlékek, és tulajdonképpen ezek az élmények azok, amiket annyira tudok irigyelni, mikor látom, hogy valaki itt molyon most kezdi el olvasni először az olyan könyveket, amik rám igazán nagy hatással voltak valamikor. Irigylem azt az első találkozást, az első meglepetést, az első döbbenet, az első megindító élményt ekkor. Mit tudok hát mondani ennyi év után is erről a könyvről? Talán annyit, hogy számomra ez a legtökéletesebb ifjúsági regény, amiben benne van minden, ami fontos és szép az életben. Csoda.

5 hozzászólás
>!
gabiica P
Szabó Magda: Abigél

Nehezen találom a szavakat. Óriási nagy hatással volt rám ez a mű, amit nehéz pár mondatban összefoglalni, nem is tudom összefüggően összeszedni a gondolataimat.
Egyszerű lányregénynek indult, aztán mégis annyival több lett belőle. A felnőtté válás időszakát élheti meg az olvasó, ahogy a naiv, kissé ellenszenvesnek ható Ginából rövid idő alatt felnőtt lesz. Annyi mindent él meg, annyi minden változik meg benne is és körülötte is.
Abigél kiléte számomra sokáig teljes rejtély maradt, noha voltak sejtéseim, amelyek a végén be is igazolódtak, de biztosra sosem állítottam, ki lehet a valós személy a szobor mögött.
Meglepő, ami a háttérben zajlik, az olvasó csak apró részletekből jön rá, mennyivel mélyebb ez a történet, mint ahogyan az elsőre felsejlik. Mert noha a Matula egy elzárt kis szigetnek, egy saját kis világnak tűnik, Árkoddal egyetemben, a háború szele mindent és mindenkit elért…
Olvastam volna még, annyira tudni szeretném, mi történt a továbbiakban Ginával, hogyan élte meg a történteket…

>!
AniTiger MP
Szabó Magda: Abigél

Tulajdonképpen anyum régóta rágta már a fülemet a könyvvel – Jaj, de zavaró kép! –, mert annyi kedvencét elolvastam már. spoiler

A történet valami elképesztő! Érdekes, fordulatos és egyszerűen jó. Sértően, „nem gondolta volna, hogy” –szerűen JÓ. Sosem hittem volna, hogy így fel tud tüzelni megint egy könyv, ami ennyire kívül esik az érdeklődési körömön! (Ez a meglepetések éve, már látom!) A karakterek nem egysíkúak, mindenkinek van valami apró titka és még azzal együtt is kedvelhető. A főszereplő és az apja kapcsolata egyszerre szép és szomorú, bár meg kellett szoknom a főszereplő stílusát… Nos, nem sikerült. Zsini néha az idegeimre ment.

Meglehetősen titokzatos és kalandos a történet ahhoz képest, hogy egy zárt, keresztény leányiskolában játszódik, ahol egy leány számára minden az osztálya, az iskola tradícióinak és napirendjének a betartása! Erről szól a történet, de sokkal mélyebb és kevésbé unalmas, mint ahogy hangzik. Ráadásul bőven vannak benne jól elrejtett utalások, amik csak második (harmadik?) olvasásra tűnnek majd fel. (Néhányat megtaláltam ugyan, de avatatlan szemmel olvasni más.)
Olvastam volna még a könyvet! Kíváncsi vagyok, hogy mi és hogyan lett Ginával.

Negatív – Ez a Gina, annyira kegyetlenül buta, ahhoz képest, hogy milyen okos… spoiler

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/09/abigel.html

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1982
362 oldal · ISBN: 9631520528
8 hozzászólás
>!
szadrienn P
Szabó Magda: Abigél

Az igazán veretes, patinás klasszikus művekről a legnehezebb írni, főleg akkor, ha a szerző és a regény évtizedek óta a legnagyobb kedvencek között van. Vitay Georgina, Kőnig tanár úr, Zsuzsanna testvér irodalmi legendák, aki egyszer is találkozott velük, soha többet nem felejti el őket.
A legelső rácsodálkozásom a Matula Leánynevelő Intézet szigorú, puritán világára abban különbözött a többitől, hogy akkor még a legfontosabb a borzongás, a titok utáni nyomozás izgalma volt, mindenképpen tudni szerettem volna, hogy ki lehet a rejtélyes Abigél, aki egy kerti szobor alakja mögé bújva segíti a rászorultakat és a kétségbeesetteket, gyengéd és kedves, ha csak diákcsínyről van szó, de hőssé is tud válni, ha emberéleteket kell megmenteni.
Ma már, amikor régen tudom, ki is valójában Abigél, sokkal inkább az a tökéletes harmónia nyűgözött le, ahogyan egy dacos, tizenöt éves kislány egyéni drámája összeforr, belesimul egy sötét történelmi korszak nemzeteket érintő küzdelmeibe, félelmeibe.
Az ötödik osztály vidám lánycsapatának élete derűs perceket okoz, az állandó háborús fenyegetettség érzése súlyt és mélységet ad ehhez, Gina tanárainak helytállása pedig ma is példaértékű. Az Abigél kétségkívül remekmű, és olyan ifjúsági irodalom, amely sok örömet szerezhet minden korosztálynak.

3 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Szabó Magda: Abigél

Eszméletlen jó volt, világszínvonalú! Annyira izgalmas, olvasmányos, megható, minden benne van, ami kell egy jó ifjúsági regényhez. Minden sorát imádtam, még úgy is, vagy pont azért, hogy egy csomó mindent már kívülről fújtam, annyiszor láttam a filmet. Megy a kedvencek közé! :-)

5 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda lányregénynek indult története, amelynek mondanivalója, története egy idő után túlnövi az elvárásainkat, meghaladja az elképzeléseinket.
Egy sötét korban játszódó reménysugár, fény az alagút végén – pont az, amire mindig és minden korban szükség volt, van és lesz is, ezért foglalja el ez a könyv az őt megillető helyet a magyar irodalomban.
Ifjúsági regény, amely mégis az összes korosztálynak szól – ajánlom mindenkinek, nálam olyan kedvenc, amelyet nem lehet elégszer elolvasni.

>!
blueisthenewpink SP
Szabó Magda: Abigél

Nem tudom pontosan, hogy történt, de nekem ez a történet idáig minden formájában kimaradt. Biztosan más lett volna tizenévesen olvasni, költözés után, „ellenséges környezetben” jól is jött volna, kár, hogy nem nyomta senki a kezembe. Egyetlen részletet spoilereztek el nekem (csúnyán nézek, tudod, ki vagy ;)), de nem a lényeget. Az elég hamar világos volt felnőtt fejjel, spoiler. Remekül megírt könyv, hajnalba nyúlóan olvastam (miéééért nem nyomta valaki a kezembe tizenévesen?). Csak azért tettem félre majd' egy évre, mert amikor tavaly belekezdtem, iszonyúan nyomasztott az a sivárság, a magány sötétsége, hidegsége, ami a történet elején fogadja a főszereplőt. Túl jól van megírva, nem bírtam a sajátom mellé még az övét is elviselni. Hova is dicsérjem még, 2100 csillagozás és 95% mellett? Akinek még nem volt szerencséje hozzá, annak annyit: felnőttként is érdemes pótolni.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
GSzabina

Mindig a részletek a legizgalmasabbak egy nagy irodalmi műben – tanította Kőnig magyar órán –, kérem sose feledjék el figyelemmel kísérni a részleteket.

380. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr
5 hozzászólás
>!
Zoltán P

Egyszer a könnyek is elapadnak, és az erő is visszatér.

355. oldal

5 hozzászólás
>!
eeszter P

Az én nagybátyám, ha bűnön kapja rajta magát, még saját magát is kicsapja.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Torma Gedeon
>!
havas

– Próbáld meg újra. Nincs harag, ami örökké tartana.

136. oldal

>!
Aquarius

A csüggedés és a kétségbeesés a hit csődje.

302. oldal

5 hozzászólás
>!
monalisa

(…) ébren feküdt még sokáig, és azon tűnődött, milyen furcsán és váratlanul következnek be az ember életében a legjelentősebb események. Nem úgy, és nem is akkor, ahogy és amikor várja az ember, másképpen, más előzmény után, valahogy logikátlanul. Egyszer csak ott van valaki a karzaton, az ember ránéz, az meg vissza rá, és attól megváltozik az élet egészen.

>!
GSzabina

Most majd Abigél leszáll a talapzatról, és elindul kőléptekkel, bemegy a tanáriba a dolgozatfüzet-szekrényhez, kiemeli Aradi dolgozatából a fényképet, visszajuttatja Aradihoz, aztán megfésülködik és ha már úgyis benne van a járásban, kimegy a kapun, és beül valami moziba.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abigél
1 hozzászólás
>!
colorstar 

(…) azon tűnődött, milyen furcsán és váratlanul következnek be az ember életében a legjelentősebb események. Nem úgy, nem is akkor, ahogy és amikor várja az ember, másképpen, más előzmény után, valahogy logikátlanul.

316. oldal, Éjféli randevú

>!
Marismanka

Az élethez kétségtelenül kell bizonyos emberi méltóság és fegyelmezettség, és az is, hogy az ember normálisan reagáljon arra, ami éri, mindig tudva, mi igazán baj, és mi csak bosszúság, főleg háborús időben, mikor tíz- meg tízezrek halnak meg világszerte, és igazán keveset számít egy sután levágott hajtincs.

7. oldal, Gina intézetbe kerül (1978)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Gólyaláb apó
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Ennie Smith: Kisasszonyképző
Katharine L. Oldmeadow: A sárkányház titka
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
Jean Webster: Erre csak Patty képes
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Kerstin Gier: Zafírkék
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig