13. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
34. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
43. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Abigél 2648 csillagozás

Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél

Ginát, az elkényeztetett pesti lányt 1943 őszén tábornok apja felpakolja és minden magyarázat nélkül elszakítva megszokott környezetétől egy vidéki református leánynevelő intézetbe viszi. Az árkodi Matulában egyedül maradó kislányt teljesen letöri a szépségtől mentes purintán környezet, ami annyira más, mint amihez hozzá volt szokva, hogy egyszerűen képtelen elfogadni helyzetét. Összevész osztálytársaival, s szökésre készül. A balul sikerült akció után azonban az apja felfedi előtte az igazat, s ezek után Gina önként vállalja a rabságot, s miután kibékül a többi ötödikessel is, 19-en lesznek testvérek, sőt már ő maga is kezd hinni a helyi legendákban. Például a Matula kertjében álló szobor, Abigél varázserejében, aki ha nagy bajban hozzá fordulnak a lányok mindig segít.
De a háború és az ezzel járó változások egyre közelednek, s talán a vastag falak se lesznek sokáig biztonságosak egy olyan gyermek számára, akinek Vitay tábornok az apja.

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Csíkos könyvek · Nemzeti Könyvtár · Szabó Magda Európa

>!
Móra, Budapest, 2019
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158493
>!
Móra, Budapest, 2018
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158493
>!
Móra, Budapest, 2017
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158493

25 további kiadás


Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Kőnig tanár úr · Vitay Georgina · Horn Mici · Abigél · Zsuzsanna · Torma Piroska · Mikulás · Vitay tábornok · Torma Gedeon · Kalmár Péter · Bánki Anna · Kis Mari · Kuncz Feri · Mimó néni · Mráz úr · Truth Gertrúd

Helyszínek népszerűség szerint

Árkod · Matula · Alföld


Kedvencelte 1109

Most olvassa 145

Várólistára tette 561

Kívánságlistára tette 412

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Littlewood IP>!
Szabó Magda: Abigél

Mire idáig jutottam, mármint az Abigél olvasásáig, mögöttem volt jónéhány pöttyös és csíkos könyv, így tudtam, mire számítsak. Aztán kiderült, csak azt hittem, hogy tudom, mert ez annyival jobb volt az összes addiginál, hogy csak lestem. Úgy éreztem magam, mint egyik ismerősöm kislánya, aki addig Halász Jutkán edződve kb. ötéves korában először hallotta Janis Joplint, és annyi hozzáfűznivalója volt, hogy nem érti, ez a néni miért nem világhírű. Aztán persze tisztázták, hogy az, mint ahogy utóbb én is rájöttem, hogy Szabó Magda sem csak ifjúsági regényeket írt, de az első találkozás eléggé felkészületlenül ért.

Van benne minden, iskolai dinamika, háború, nyomozás, szerelem, misztikum, igazi ifjúsági bestseller-alapanyag. Egy olyan tökéletesen adagolt coming of age-sztori, amit szex hiányában fiatalabbak is olvashatnak, viszont amiben a négy szónál hosszabb mondatok is megengedettek. Akik nagyon rákattantak a disztópiákra, és a régivágású ifjúsági könyvekből hiányolják a fantasztikus elemekben bővelkedő, világrengető jelentőségű problémákat, azok is nyugodtan próbálkozzanak vele, mert ebben is megvan ugyanez a kettősség, a mindennapi iskolai szituációk és az egyáltalán nem mindennapi külvilág szembeállítása. Csak éppen itt a külső fenyegetést, ami tétet és kontrasztot ad a kisstílű gimnáziumi villongásoknak, a második világháború jelenti. De az is van annyira őrült dolog, mint a kitaláltak, sőt.

A könyv végig érdekes, nem laposodik el. Biztos mindenki más kitalálta Abigél kilétét, hát én pont nem, de ami azt illeti, nem is nagyon próbálkoztam beelőzni ebben Ginát. Nagyon jók a karakterek is, Szabó Magda szerintem ritka hihetően ír tizenéves lányokról (olyan tizenéves lányokról, akik olyan korban és közegben élnek, ahol nem érzik annak a nyomását, hogy minden pillanatban menőnek kell tűnniük, ezért jobban kijön belőlük a játékosság). A vége is klassz, egyszerre kalandos és realista, egyszerre vidám és szomorú.

Van ez a nehezen elhessegethető elképzelésem, hogy ki kéne adni Kuncz Feri párbajtőrözésen edzett meztelen felsőtestét ábrázoló borítóval, hogy végre azok is rákapjanak az olvasására, akik eddig idegenkedtek tőle. Azt nem tudom, hogy kötelező olvasmány-e már, de ha nem, javasolnám a bevezetését, mint kevésbé hatékony, ám nem is teljesen haszontalan megoldást, ha az előbbire valami oknál fogva nem csapnának le a kiadók.

36 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Szabó Magda: Abigél

Gyerekkorom óta számtalanszor láttam a filmsorozatot, olvastam a könyvet, láttam a darabot szabadtéri színpadon, volt szerencsém diákszínjátszó csoporttal megvalósítani belőle egy színdarabot is, mégis mai napig elérzékenyülve olvasom. Vajon milyen lett volna először úgy olvasni, hogy nem látom a sorozatot? Milyen lett volna, ha nem Garas Dezsőt, Ruttkai Évát, Básti Lajost, Piros Ildikót és Szerencsi Évát képzelem magam elé? Ennek a könyvnek még ekkora múlttal és ennyi feldolgozással (még musical is készült belőle) is újra és újra mondanivalója van számomra. Még mindig találok benne olyan árnyalatokat, olyan félmondatokat, amiken korábban talán átsiklottam.
Elképesztő a könyv felépítése, mindaz a Matulán túli valós háborús történet, a különféle ideológiák, amik csak a könyv végére állnak össze kerek egésszé.
Sose fogom tudni megunni, újra és újra el fogom olvasni és akit csak tudok arra buzdítok, hogy olvassa el! Egy csoda az egész!!!

9 hozzászólás
Lillsz>!
Szabó Magda: Abigél

Meglepően nagyon tetszett ez a könyv! :) Kicsit féltem, hogy a nyelvezete vagy a sztorija nem fog tetszeni, de nem így lett!
Az mégis egy nagy negatívum, hogy a szereplőket (Kőnig-en kívül) nem bírtam. Igen még Ginát sem. A lányok az elején igen feldühítettek és a végén sem békéltem meg velük.
De a szereplőktől eltekintve ez egy igen megindító már-már szomorú mégis boldogabb történet. Itt ott azért elvonatkoztat, nem minden arról szól, hogy spoiler Az olvasó ha nem tudja miről szól a könyv, akkor az elején rá se jön, hogy mi van. Én se jöttem rá azonnal. 5/5

2 hozzászólás
tataijucc>!
Szabó Magda: Abigél

Ilyenek vagyunk mi, lányok:
1. Gonoszak. Főleg ha tinédzserkedünk.
2. Összetartóak. Kiváltképp, ha a másik kiakasztásáról van szó. Vagy éppen felkarolásáról.
3. Sok követ megmozgatunk kebelbarátnőnkért még ha a végkimenetelt nem is olyannak szánjuk, mint ahogyan az kialakul.
4. Pletykálunk fiúkról.
5. Pletykálunk tanárokról.
6. Kislányként férjhez akarunk menni – később már nem biztos.
7. Pillanatok alatt rajongó szerelemre lobbanunk tanárunk iránt. tisztelet a kivételnek
8. Rosszul ítéljük meg idősebb, kevésbé vonzó külsejű férfi tanárunkat.

Ilyen lány vagyok én:
9. Ha tehetném, rögtön újrakezdeném.

Konklúzió: miért is nem olvastam eddig Szabó Magdát ha már évek óta kacsingatott rám? buta vagy Judit, nagyon buta

UPDATE: Ez a könyv még hallgatva is csodálatos. Piros Ildikót királynőnek!

13 hozzászólás
DaTa>!
Szabó Magda: Abigél

Hát mit lehetne írni az Abigélről? Gyerekkorom óta számtalanszor láttam a filmsorozatot, olvastam a könyvet, láttam a darabot színházban, mégis mindig, mind a mai napig megindít, különösen a légitámadásos, kibékülős rész, azt most is megkönnyeztem. Sajnos nem emlékszem, a legelső találkozásunkkor kiskamaszként vajon megfejtettem-e előre, ki rejtőzik Abigél szobra mögött, van az annak már huszonéve, sajnos megfakulnak az emlékek, és tulajdonképpen ezek az élmények azok, amiket annyira tudok irigyelni, mikor látom, hogy valaki itt molyon most kezdi el olvasni először az olyan könyveket, amik rám igazán nagy hatással voltak valamikor. Irigylem azt az első találkozást, az első meglepetést, az első döbbenet, az első megindító élményt ekkor. Mit tudok hát mondani ennyi év után is erről a könyvről? Talán annyit, hogy számomra ez a legtökéletesebb ifjúsági regény, amiben benne van minden, ami fontos és szép az életben. Csoda.

5 hozzászólás
Klodette>!
Szabó Magda: Abigél

Félek kicsit ingoványos talajra tévedtem ezzel az értékeléssel, hiszen egy ekkora klasszikusról, egy olyan kötetről, ami sokszor kötelező olvasmány és rajta van a Nagy Könyv listán is elég nehéz érdemben nyilatkozni, de persze azért mindenképpen megpróbálom.
A kötelezők közül nálam A két Lotti, A Pál utcai fiúk és a Légy jó mindhalálig viszik a prímet, de most már az Abigélnek is kiemelt helye van.
Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem jöttem rá idő előtt, ki is az igazi Abigél, de ez nem sokat vont le a történet élvezhetőségéből, mert a hangsúly ugyebár nem csak ezen volt.
Szerettem Ginát, nekem szimpatikusnak bizonyult. Kicsit elkényeztetett ez igaz, de megértettem őt, teljesen együtt éreztem vele.
Mindent összevetve: örülök, hogy elolvastam, mert kimozdított a komfortzónámból.
Nyitottnak kell lenni a klasszikusokra is, a komoly mondanivalóval rendelkező sztorikra, hiszen megéri és elgondolkodtat.
Igazából nem tudom biztosan, hogy melyik évfolyamban kötelező ez a regény, de simán lehetne olvasni már a felsőbb általános iskola osztályain belül is.
Meg fogom nézni a sorozatot, mert érdekel mennyire maradtak könyvhűek a készítők.
A kötelezőknek mindig olyan kettős a megítélése, de ezt a kötetet bátran ajánlom, mert tanulságos, kedves és drámai. Egy igazi kortalan mese, ami példát mutat és amiből kiderül, hogy az igazi hősök sosem kérkednek a tetteikkel.
Korhű képet festett, bár nekem kicsit kevés volt a párbeszéd és így jóval több a leírás, ami miatt nem mindig haladtam vele elég gyorsan.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/07/konyvkritik…

gabiica P>!
Szabó Magda: Abigél

Nehezen találom a szavakat. Óriási nagy hatással volt rám ez a mű, amit nehéz pár mondatban összefoglalni, nem is tudom összefüggően összeszedni a gondolataimat.
Egyszerű lányregénynek indult, aztán mégis annyival több lett belőle. A felnőtté válás időszakát élheti meg az olvasó, ahogy a naiv, kissé ellenszenvesnek ható Ginából rövid idő alatt felnőtt lesz. Annyi mindent él meg, annyi minden változik meg benne is és körülötte is.
Abigél kiléte számomra sokáig teljes rejtély maradt, noha voltak sejtéseim, amelyek a végén be is igazolódtak, de biztosra sosem állítottam, ki lehet a valós személy a szobor mögött.
Meglepő, ami a háttérben zajlik, az olvasó csak apró részletekből jön rá, mennyivel mélyebb ez a történet, mint ahogyan az elsőre felsejlik. Mert noha a Matula egy elzárt kis szigetnek, egy saját kis világnak tűnik, Árkoddal egyetemben, a háború szele mindent és mindenkit elért…
Olvastam volna még, annyira tudni szeretném, mi történt a továbbiakban Ginával, hogyan élte meg a történteket…

szadrienn P>!
Szabó Magda: Abigél

Az igazán veretes, patinás klasszikus művekről a legnehezebb írni, főleg akkor, ha a szerző és a regény évtizedek óta a legnagyobb kedvencek között van. Vitay Georgina, Kőnig tanár úr, Zsuzsanna testvér irodalmi legendák, aki egyszer is találkozott velük, soha többet nem felejti el őket.
A legelső rácsodálkozásom a Matula Leánynevelő Intézet szigorú, puritán világára abban különbözött a többitől, hogy akkor még a legfontosabb a borzongás, a titok utáni nyomozás izgalma volt, mindenképpen tudni szerettem volna, hogy ki lehet a rejtélyes Abigél, aki egy kerti szobor alakja mögé bújva segíti a rászorultakat és a kétségbeesetteket, gyengéd és kedves, ha csak diákcsínyről van szó, de hőssé is tud válni, ha emberéleteket kell megmenteni.
Ma már, amikor régen tudom, ki is valójában Abigél, sokkal inkább az a tökéletes harmónia nyűgözött le, ahogyan egy dacos, tizenöt éves kislány egyéni drámája összeforr, belesimul egy sötét történelmi korszak nemzeteket érintő küzdelmeibe, félelmeibe.
Az ötödik osztály vidám lánycsapatának élete derűs perceket okoz, az állandó háborús fenyegetettség érzése súlyt és mélységet ad ehhez, Gina tanárainak helytállása pedig ma is példaértékű. Az Abigél kétségkívül remekmű, és olyan ifjúsági irodalom, amely sok örömet szerezhet minden korosztálynak.

3 hozzászólás
meseanyu P>!
Szabó Magda: Abigél

Eszméletlen jó volt, világszínvonalú! Annyira izgalmas, olvasmányos, megható, minden benne van, ami kell egy jó ifjúsági regényhez. Minden sorát imádtam, még úgy is, vagy pont azért, hogy egy csomó mindent már kívülről fújtam, annyiszor láttam a filmet. Megy a kedvencek közé! :-)

5 hozzászólás
AniTiger P>!
Szabó Magda: Abigél

Tulajdonképpen anyum régóta rágta már a fülemet a könyvvel – Jaj, de zavaró kép! –, mert annyi kedvencét elolvastam már. spoiler

A történet valami elképesztő! Érdekes, fordulatos és egyszerűen jó. Sértően, „nem gondolta volna, hogy” –szerűen JÓ. Sosem hittem volna, hogy így fel tud tüzelni megint egy könyv, ami ennyire kívül esik az érdeklődési körömön! (Ez a meglepetések éve, már látom!) A karakterek nem egysíkúak, mindenkinek van valami apró titka és még azzal együtt is kedvelhető. A főszereplő és az apja kapcsolata egyszerre szép és szomorú, bár meg kellett szoknom a főszereplő stílusát… Nos, nem sikerült. Zsini néha az idegeimre ment.

Meglehetősen titokzatos és kalandos a történet ahhoz képest, hogy egy zárt, keresztény leányiskolában játszódik, ahol egy leány számára minden az osztálya, az iskola tradícióinak és napirendjének a betartása! Erről szól a történet, de sokkal mélyebb és kevésbé unalmas, mint ahogy hangzik. Ráadásul bőven vannak benne jól elrejtett utalások, amik csak második (harmadik?) olvasásra tűnnek majd fel. (Néhányat megtaláltam ugyan, de avatatlan szemmel olvasni más.)
Olvastam volna még a könyvet! Kíváncsi vagyok, hogy mi és hogyan lett Ginával.

Negatív – Ez a Gina, annyira kegyetlenül buta, ahhoz képest, hogy milyen okos… spoiler

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/09/abigel.html

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1982
362 oldal · ISBN: 9631520528
8 hozzászólás

Népszerű idézetek

GSzabina>!

Mindig a részletek a legizgalmasabbak egy nagy irodalmi műben – tanította Kőnig magyarórán –, kérem, sose feledjék el figyelemmel kísérni a részleteket!

380. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr
8 hozzászólás
Zoltán>!

Egyszer a könnyek is elapadnak, és az erő is visszatér.

355. oldal

7 hozzászólás
eeszter P>!

Az én nagybátyám, ha bűnön kapja rajta magát, még saját magát is kicsapja.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Torma Gedeon
havas>!

– Próbáld meg újra! Nincs harag, ami örökké tartana.

136. oldal

Aquarius >!

A csüggedés és a kétségbeesés a hit csődje.

302. oldal

5 hozzászólás
monalisa>!

(…) ébren feküdt még sokáig, és azon tűnődött, milyen furcsán és váratlanul következnek be az ember életében a legjelentősebb események. Nem úgy, és nem is akkor, ahogy és amikor várja az ember, másképpen, más előzmény után, valahogy logikátlanul. Egyszer csak ott van valaki a karzaton, az ember ránéz, az meg vissza rá, és attól megváltozik az élet egészen.

Kapcsolódó szócikkek: Vitay Georgina
GSzabina>!

Most majd Abigél leszáll a talapzatról, és elindul kőléptekkel, bemegy a tanáriba a dolgozatfüzet-szekrényhez, kiemeli Aradi dolgozatából a fényképet, visszajuttatja Aradihoz, aztán megfésülködik és ha már úgyis benne van a járásban, kimegy a kapun, és beül valami moziba.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abigél
1 hozzászólás
colorstar>!

(…) azon tűnődött, milyen furcsán és váratlanul következnek be az ember életében a legjelentősebb események. Nem úgy, nem is akkor, ahogy és amikor várja az ember, másképpen, más előzmény után, valahogy logikátlanul.

316. oldal, Éjféli randevú

Marismanka>!

Az élethez kétségtelenül kell bizonyos emberi méltóság és fegyelmezettség, és az is, hogy az ember normálisan reagáljon arra, ami éri, mindig tudva, mi igazán baj, és mi csak bosszúság, főleg háborús időben, mikor tíz- meg tízezrek halnak meg világszerte, és igazán keveset számít egy sután levágott hajtincs.

7. oldal, Gina intézetbe kerül (1978)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 1. – Kezdet
Fekete István: Tüskevár
Leiner Laura: Ég veled
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
John Green: Alaska nyomában
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök