16. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
37. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
45. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Abigél 3290 csillagozás

Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél Szabó Magda: Abigél

Ginával, ​Vitay tábornok elkényeztetett kislányával 1943 őszén megfordul a világ. El kell hagynia otthonát, iskoláját, barátnőit – méghozzá a legnagyobb titokban, búcsú nélkül. El kell szakadnia édesapjától, aki soha sem hagyta még magára korán anya nélkül maradt, egyetlen gyermekét. Mintha forgószél repítené a kislányt messze Budapesttől, messze mindentől, ami eddigi életét jelentette, az árkodi kollégium komor falai közé. Az erődre emlékeztető kollégium szigorú fekete-fehér világa tilalmakkal veszi körül a kislányt, rákényszeríti a maga érthetetlen és elfogadhatatlan törvényeit. S Gina hiába lázad, hiába szökne, menekülne innen, valami mégis maradásra kényszeríti, valami, amit nem tudott, s amit meg kellett tudnia ahhoz, hogy önként vállalja a rabságot. Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból? Talán… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1970

Kiadói ajánlás: 13 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Csíkos könyvek · Nemzeti Könyvtár Magyar Közlöny · Szabó Magda Európa

>!
Móra, 2022
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158493
>!
Móra, Budapest, 2021
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158493
>!
Móra, Budapest, 2020
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158493

27 további kiadás


Enciklopédia 45

Szereplők népszerűség szerint

Kőnig tanár úr · Vitay Georgina · Horn Mici · Torma Piroska · Abigél · Zsuzsanna · Vitay tábornok · Mikulás · Torma Gedeon · Kalmár Péter · Kis Mari · Bánki Anna · Kuncz Feri · Mimó néni · Mráz úr · Truth Gertrúd

Helyszínek népszerűség szerint

Árkod · Matula · Alföld


Kedvencelte 1339

Most olvassa 164

Várólistára tette 664

Kívánságlistára tette 536

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Szabó Magda: Abigél

Gyerekkorom óta számtalanszor láttam a filmsorozatot, olvastam a könyvet, láttam a darabot szabadtéri színpadon, volt szerencsém diákszínjátszó csoporttal megvalósítani belőle egy színdarabot is, mégis mai napig elérzékenyülve olvasom. Vajon milyen lett volna először úgy olvasni, hogy nem látom a sorozatot? Milyen lett volna, ha nem Garas Dezsőt, Ruttkai Évát, Básti Lajost, Piros Ildikót és Szerencsi Évát képzelem magam elé? Ennek a könyvnek még ekkora múlttal és ennyi feldolgozással (még musical is készült belőle) is újra és újra mondanivalója van számomra. Még mindig találok benne olyan árnyalatokat, olyan félmondatokat, amiken korábban talán átsiklottam.
Elképesztő a könyv felépítése, mindaz a Matulán túli valós háborús történet, a különféle ideológiák, amik csak a könyv végére állnak össze kerek egésszé.
Sose fogom tudni megunni, újra és újra el fogom olvasni és akit csak tudok arra buzdítok, hogy olvassa el! Egy csoda az egész!!!

>!
Móra, Budapest, 2009
394 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631185720
19 hozzászólás
Littlewood IP>!
Szabó Magda: Abigél

Mire idáig jutottam, mármint az Abigél olvasásáig, mögöttem volt jónéhány pöttyös és csíkos könyv, így tudtam, mire számítsak. Aztán kiderült, csak azt hittem, hogy tudom, mert ez annyival jobb volt az összes addiginál, hogy csak lestem. Úgy éreztem magam, mint egyik ismerősöm kislánya, aki addig Halász Jutkán edződve kb. ötéves korában először hallotta Janis Joplint, és annyi hozzáfűznivalója volt, hogy nem érti, ez a néni miért nem világhírű. Aztán persze tisztázták, hogy az, mint ahogy utóbb én is rájöttem, hogy Szabó Magda sem csak ifjúsági regényeket írt, de az első találkozás eléggé felkészületlenül ért.

Van benne minden, iskolai dinamika, háború, nyomozás, szerelem, misztikum, igazi ifjúsági bestseller-alapanyag. Egy olyan tökéletesen adagolt coming of age-sztori, amit szex hiányában fiatalabbak is olvashatnak, viszont amiben a négy szónál hosszabb mondatok is megengedettek. Akik nagyon rákattantak a disztópiákra, és a régivágású ifjúsági könyvekből hiányolják a fantasztikus elemekben bővelkedő, világrengető jelentőségű problémákat, azok is nyugodtan próbálkozzanak vele, mert ebben is megvan ugyanez a kettősség, a mindennapi iskolai szituációk és az egyáltalán nem mindennapi külvilág szembeállítása. Csak éppen itt a külső fenyegetést, ami tétet és kontrasztot ad a kisstílű gimnáziumi villongásoknak, a második világháború jelenti. De az is van annyira őrült dolog, mint a kitaláltak, sőt.

A könyv végig érdekes, nem laposodik el. Biztos mindenki más kitalálta Abigél kilétét, hát én pont nem, de ami azt illeti, nem is nagyon próbálkoztam beelőzni ebben Ginát. Nagyon jók a karakterek is, Szabó Magda szerintem ritka hihetően ír tizenéves lányokról (olyan tizenéves lányokról, akik olyan korban és közegben élnek, ahol nem érzik annak a nyomását, hogy minden pillanatban menőnek kell tűnniük, ezért jobban kijön belőlük a játékosság). A vége is klassz, egyszerre kalandos és realista, egyszerre vidám és szomorú.

Van ez a nehezen elhessegethető elképzelésem, hogy ki kéne adni Kuncz Feri párbajtőrözésen edzett meztelen felsőtestét ábrázoló borítóval, hogy végre azok is rákapjanak az olvasására, akik eddig idegenkedtek tőle. Azt nem tudom, hogy kötelező olvasmány-e már, de ha nem, javasolnám a bevezetését, mint kevésbé hatékony, ám nem is teljesen haszontalan megoldást, ha az előbbire valami oknál fogva nem csapnának le a kiadók.

43 hozzászólás
Linszyy P>!
Szabó Magda: Abigél

Nem igazán tudom, mit írhatnék, amit még nem írtak le mások.
Lemaradó vagyok, ha @Suba_Csaba nem buzdít rá, akkor soha nem olvasom el ezt a könyvet, de legalábbis halasztottam volna még egy ideig. :D
Bár Az ajtó tetszett Szabó Magdától gimiben, de azóta valahogy nem tudtam kapcsolódni a műveihez. Aztán elolvastam az Abigélt, és rájöttem, mennyivel jobban megszólít ez az ifjúsági regénye.
Nagyon élveztem olvasni, nem volt unalmas, egy kislány életének nagy változását követhetjük, ami összefonód a 2. világháborúval, illetve egy rejtélyes segítővel, Abigéllel. Minden nagyon jól volt kitalálva és összefűzve ebben a könyvben, külön öröm volt Magyarországon magyar szereplőkkel olvasni mindezt.
Azt kell mondjam, hogy ez a regény még kötelezőnek is szuper választás, a felsősök vagy a középiskolások biztos, hogy tudják élvezni és értékelni!

Részletesebb vélemény: https://youtu.be/FcYt-diQQnw

9 hozzászólás
Karinthy P>!
Szabó Magda: Abigél

Én úgy hiszem, Abigél a legszebb magyar regény.

tataijucc>!
Szabó Magda: Abigél

Ilyenek vagyunk mi, lányok:
1. Gonoszak. Főleg ha tinédzserkedünk.
2. Összetartóak. Kiváltképp, ha a másik kiakasztásáról van szó. Vagy éppen felkarolásáról.
3. Sok követ megmozgatunk kebelbarátnőnkért még ha a végkimenetelt nem is olyannak szánjuk, mint ahogyan az kialakul.
4. Pletykálunk fiúkról.
5. Pletykálunk tanárokról.
6. Kislányként férjhez akarunk menni – később már nem biztos.
7. Pillanatok alatt rajongó szerelemre lobbanunk tanárunk iránt. tisztelet a kivételnek 8. Rosszul ítéljük meg idősebb, kevésbé vonzó külsejű férfi tanárunkat.

Ilyen lány vagyok én:
9. Ha tehetném, rögtön újrakezdeném.

Konklúzió: miért is nem olvastam eddig Szabó Magdát ha már évek óta kacsingatott rám? buta vagy Judit, nagyon buta UPDATE: Ez a könyv még hallgatva is csodálatos. Piros Ildikót királynőnek!

14 hozzászólás
Lillsz>!
Szabó Magda: Abigél

Meglepően nagyon tetszett ez a könyv! :) Kicsit féltem, hogy a nyelvezete vagy a sztorija nem fog tetszeni, de nem így lett!
Az mégis egy nagy negatívum, hogy a szereplőket (Kőnig-en kívül) nem bírtam. Igen még Ginát sem. A lányok az elején igen feldühítettek és a végén sem békéltem meg velük.
De a szereplőktől eltekintve ez egy igen megindító már-már szomorú mégis boldogabb történet. Itt ott azért elvonatkoztat, nem minden arról szól, hogy spoiler Az olvasó ha nem tudja miről szól a könyv, akkor az elején rá se jön, hogy mi van. Én se jöttem rá azonnal. 5/5

2 hozzászólás
DaTa>!
Szabó Magda: Abigél

Hát mit lehetne írni az Abigélről? Gyerekkorom óta számtalanszor láttam a filmsorozatot, olvastam a könyvet, láttam a darabot színházban, mégis mindig, mind a mai napig megindít, különösen a légitámadásos, kibékülős rész, azt most is megkönnyeztem. Sajnos nem emlékszem, a legelső találkozásunkkor kiskamaszként vajon megfejtettem-e előre, ki rejtőzik Abigél szobra mögött, van az annak már huszonéve, sajnos megfakulnak az emlékek, és tulajdonképpen ezek az élmények azok, amiket annyira tudok irigyelni, mikor látom, hogy valaki itt molyon most kezdi el olvasni először az olyan könyveket, amik rám igazán nagy hatással voltak valamikor. Irigylem azt az első találkozást, az első meglepetést, az első döbbenet, az első megindító élményt ekkor. Mit tudok hát mondani ennyi év után is erről a könyvről? Talán annyit, hogy számomra ez a legtökéletesebb ifjúsági regény, amiben benne van minden, ami fontos és szép az életben. Csoda.

5 hozzászólás
gabiica P>!
Szabó Magda: Abigél

Nehezen találom a szavakat. Óriási nagy hatással volt rám ez a mű, amit nehéz pár mondatban összefoglalni, nem is tudom összefüggően összeszedni a gondolataimat.
Egyszerű lányregénynek indult, aztán mégis annyival több lett belőle. A felnőtté válás időszakát élheti meg az olvasó, ahogy a naiv, kissé ellenszenvesnek ható Ginából rövid idő alatt felnőtt lesz. Annyi mindent él meg, annyi minden változik meg benne is és körülötte is.
Abigél kiléte számomra sokáig teljes rejtély maradt, noha voltak sejtéseim, amelyek a végén be is igazolódtak, de biztosra sosem állítottam, ki lehet a valós személy a szobor mögött.
Meglepő, ami a háttérben zajlik, az olvasó csak apró részletekből jön rá, mennyivel mélyebb ez a történet, mint ahogyan az elsőre felsejlik. Mert noha a Matula egy elzárt kis szigetnek, egy saját kis világnak tűnik, Árkoddal egyetemben, a háború szele mindent és mindenkit elért…
Olvastam volna még, annyira tudni szeretném, mi történt a továbbiakban Ginával, hogyan élte meg a történteket…

Amaryll87>!
Szabó Magda: Abigél

Kiskamasz koromban láttam először a film sorozatot. Utána olvastam először. Azóta számtalanszor láttam a sorozatot. És nem tudom megunni. Ez a könyv/film egy örök darab. Megindító, izgalmas, aranyos, néhol gonosz a tini lányoknak köszönhetően(de ilyenek a kamasz lányok, bármilyen évről legyen is szó). Alázatra tanít. Nagyon szeretem.

Klodette>!
Szabó Magda: Abigél

Félek kicsit ingoványos talajra tévedtem ezzel az értékeléssel, hiszen egy ekkora klasszikusról, egy olyan kötetről, ami sokszor kötelező olvasmány és rajta van a Nagy Könyv listán is elég nehéz érdemben nyilatkozni, de persze azért mindenképpen megpróbálom.
A kötelezők közül nálam A két Lotti, A Pál utcai fiúk és a Légy jó mindhalálig viszik a prímet, de most már az Abigélnek is kiemelt helye van.
Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem jöttem rá idő előtt, ki is az igazi Abigél, de ez nem sokat vont le a történet élvezhetőségéből, mert a hangsúly ugyebár nem csak ezen volt.
Szerettem Ginát, nekem szimpatikusnak bizonyult. Kicsit elkényeztetett ez igaz, de megértettem őt, teljesen együtt éreztem vele.
Mindent összevetve: örülök, hogy elolvastam, mert kimozdított a komfortzónámból.
Nyitottnak kell lenni a klasszikusokra is, a komoly mondanivalóval rendelkező sztorikra, hiszen megéri és elgondolkodtat.
Igazából nem tudom biztosan, hogy melyik évfolyamban kötelező ez a regény, de simán lehetne olvasni már a felsőbb általános iskola osztályain belül is.
Meg fogom nézni a sorozatot, mert érdekel mennyire maradtak könyvhűek a készítők.
A kötelezőknek mindig olyan kettős a megítélése, de ezt a kötetet bátran ajánlom, mert tanulságos, kedves és drámai. Egy igazi kortalan mese, ami példát mutat és amiből kiderül, hogy az igazi hősök sosem kérkednek a tetteikkel.
Korhű képet festett, bár nekem kicsit kevés volt a párbeszéd és így jóval több a leírás, ami miatt nem mindig haladtam vele elég gyorsan.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/07/konyvkritik…


Népszerű idézetek

minialoe>!

Mindig a részletek a legizgalmasabbak egy nagy irodalmi műben – tanította Kőnig magyarórán –, kérem, sose feledjék el figyelemmel kísérni a részleteket.

380. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr
10 hozzászólás
Zoltán>!

Egyszer a könnyek is elapadnak, és az erő is visszatér.

355. oldal

18 hozzászólás
eeszter>!

Az én nagybátyám, ha bűnön kapja rajta magát, még saját magát is kicsapja.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Torma Gedeon
havas>!

– Próbáld meg újra. Nincs harag, ami örökké tartana.

136. oldal

Aquarius P>!

A csüggedés és a kétségbeesés a hit csődje.

302. oldal

5 hozzászólás
monalisa>!

[…] ébren feküdt még sokáig, és azon tűnődött, milyen furcsán és váratlanul következnek be az ember életében a legjelentősebb események. Nem úgy, és nem is akkor, ahogy és amikor várja az ember, másképpen, más előzmény után, valahogy logikátlanul. Egyszer csak ott van valaki a karzaton, az ember ránéz, az meg vissza rá, és attól megváltozik az élet egészen.

Kapcsolódó szócikkek: Vitay Georgina
minialoe>!

Most majd Abigél leszáll a talapzatról, és elindul kőléptekkel, bemegy a tanáriba a dolgozatfüzet-szekrényhez, kiemeli Aradi dolgozatából a fényképet, visszajuttatja Aradihoz, aztán megfésülködik és ha már úgyis benne van a járásban, kimegy a kapun, és beül valami moziba.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abigél
1 hozzászólás
colorstar>!

[…] azon tűnődött, milyen furcsán és váratlanul következnek be az ember életében a legjelentősebb események. Nem úgy, nem is akkor, ahogy és amikor várja az ember, másképpen, más előzmény után, valahogy logikátlanul.

316. oldal, Éjféli randevú

Marismanka>!

Az élethez kétségtelenül kell bizonyos emberi méltóság és fegyelmezettség, és az is, hogy az ember normálisan reagáljon arra, ami éri, mindig tudva, mi igazán baj, és mi csak bosszúság, főleg háborús időben, mikor tíz- meg tízezrek halnak meg világszerte, és igazán keveset számít egy sután levágott hajtincs […]

7. oldal, Gina intézetbe kerül (1978)


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A regényből 1977-ben négyrészes tévésorozat készült Zsurzs Éva rendezésében.

[hu.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Kapcsolódó alkotók: Szabó Magda

Suba_Csaba P>!

2008 márciusában mutatta be a Budapesti Operettszínház Kocsák Tibor, Miklós Tibor és Somogyi Szilárd darabját, az Abigélből készült musicalt.

[szinhazikritikak.blog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Kapcsolódó alkotók: Szabó Magda


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
L. M. Montgomery: A kék kastély
Louisa M. Alcott: Régimódi lány
Louisa May Alcott: Jó feleségek
Louisa May Alcott: Régimódi kisasszony
Eleanor H. Porter: Az öröm játéka örök
Leiner Laura: Bízz bennem