A ​szemlélők 128 csillagozás

Szabó Magda: A szemlélők Szabó Magda: A szemlélők Szabó Magda: A szemlélők Szabó Magda: A szemlélők Szabó Magda: A szemlélők Szabó Magda: A szemlélők Szabó Magda: A szemlélők

A szemlélők ha úgy tetszik voltaképpen szerelmes regény, ám egymásba szerető, ezúttal még csak nem is fiatal hősei nyugati és kelet-európai szemléletük következtében nem egyesíthetik életüket: a jelenkori Montague és Capulet csak olyan kurta időre állapodhatik meg egymás mellett, amennyire egy madár költöző útján pihenni ereszkedik alá a lomb közé. Persze nemcsak szerelmes regény. Nincsenek kipreparálható, elidegeníthető, csak önmagukban egyedül jelentkező érzelmek, minden mindennel összefügg. Ebben a könyvben is. (Szabó Magda) A regény első kiadása 1973-ban jelent meg

Eredeti megjelenés éve: 1973

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Szabó Magda-életmű, Magvető Zsebkönyvtár, Szabó Magda

>!
Jaffa, Budapest, 2017
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715013
>!
Európa, Budapest, 2004
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630775069
>!
Magvető, Budapest, 1981
290 oldal · ISBN: 9632711836

5 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 16

Most olvassa 17

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Szabó Magda: A szemlélők

Talán ez volt az első olyan Szabó Magda kötet, amit nem tudtam maradéktalanul megkedvelni. Az elején nagyon nehezen haladtam vele, valahogy nem tudtam hova tenni az eseményeket.
Jelenleg azt hiszem, hogy a téma miatt nem sikerült megkedvelnem. Valahogy ezt most nem tudtam élvezettel olvasni, bármennyire is belejöttem a végére, bármennyire is tetszett már a végén, nyomott hagyott bennem, hogy milyen nehezen indultam neki.
Nehéz a téma, ezáltal nehéz a tartalom is. Ezt nem lehet akármikor olvasni, én legalábbis úgy éreztem. Ehhez vagy egy nagyon nyugodt, vagy egy nagyon lázadó lelkiállapot kell, én speciel ezekre vágytam olvasás közben.

>!
AeS P
Szabó Magda: A szemlélők

Sokadszori újraolvasásnál is azt érzem, hogy ezt a könyvet Szabó Magda megszokott és utánozhatatlan stílusa viszi előre. (Viccelhetnék azzal, hogy akár szakácskönyvet is írhatna, azt is olvasnánk, de ugye amióta a hagyaték úgy áll, ahogy, azóta ez a legkevésbé sem vicces.)
Nagyon dühös ebben a könyvben, nagyon haragszik valamire, valakire, vagy az egész világra. Még azt is megkockáztatom, hogy ha majd egyszer egy komolyabb monográfia készül, kulcs lehet ez a regény az életmű egyes részeinek elemzéséhez, de mindezek mellett elmarad a megszokott színvonaltól.

>!
danaida P
Szabó Magda: A szemlélők

csak az nem fér a fejembe, hogy a manóba jelenhetett ez meg 1973-ban??

3 hozzászólás
>!
kratas P
Szabó Magda: A szemlélők

Nem is tudom. Nagyon kellett koncentrálni, hogy ki kivel van és miért. Viszont pont az összetettsége, a káosz tetszett benne, mert így lett életszerű. Nehéz volt, nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem, de az író kreativitása megvett magának.

>!
gabona
Szabó Magda: A szemlélők

Egy ismerősöm nemrég azt mondta, azért nem olvas Szabó Magda-könyveket, mert mostanában mindenki azokat olvassa, ő pedig szereti az úgymond B-oldalas szerzőket, műveket. Ezzel mondjuk teljesen egyet tudok érteni, de muszáj edzésben tartanom magam, így idén kitűztem a havi egy SzM-kötetet, márciusra pedig ezt a felemás megítélésű darabot választottam. Ahogy észrevettem, ez nem éppen egy előtérbe helyezett, népszerűnek mondható írás, de nem ezért kap tőlem öt csillagot. (Na jó, talán egy kicsit ez az érzés is benne van, meg hogy kimondottan alkalmas pillanatban „találkoztunk”…)

Nehezen feldolgozható, lassan hömpölygő, de amint beindul már rendkívül sodró lendületű könyv A szemlélők. Ahogy az írónőtől megszokhattuk, a történetet görög módra, rögtön a közepébe vágva kezdi, majd apró mozaikdarabkákból építi fel – meg kell hagyni –, mesterien és gyönyörűen. Ezúttal egy bírósági tárgyalásra épül fel a sztori, így tagolódik három részre, melyek közül az utolsó (Ítélet) a legdurvább, viszont itt áll össze véglegesen a kép. Mint említettem, nehéz feldolgozni, még nekem sem sikerült teljesen (viszi befelé a gyomrosokat rendesen…), de az biztos, hogy felejthetetlen élményt kaptam és részemről simán odafér ez a mű Az ajtó mellé, mondjuk. Ez pedig nem kis érdem, valljuk be… Igaz, hogy más kategória és másképpen fajsúlyos, de hatalmas alkotás!

>!
Madách / Magvető, Budapest, 1973
358 oldal · keménytáblás
>!
Anó P
Szabó Magda: A szemlélők

Régen olvastam utoljára, örültem neki.
Szerelmi törtènet egy diplomatacsalàd leszármazottja és egy „bennszülött nő” között. Eleve remènytelen, hiszen ők kèt külön vilàg szülöttei. Kettòjük kapcsolatàt a racionàlis, kèt làbbal a földön jàrò ès sok megpròbàltatáson àtment Anna látja reálisabban. Azonban szerintem szüksègtelenül kemènyen kiosztja Rolandot a bùcsùlevelèben. Mintha minden bàntàsèrt, ami Annàt, népèt ès csalàdjàt érte, őt okolnà. Akárhogy is van, voltak ennek a szerelemnek szèp pillanatai is. Ezt igyekszem megőrizni magamban.
Akiket szìvből szàntam: Franciskàt, rövidre szabott èletèèrt (többet èrdemelt volna, szerettem) ès Rolandot, akit összetört szìvvel, álmatlansàggal küszködve hagyunk ott a regèny vègèn.

>!
Farkas_Szonja
Szabó Magda: A szemlélők

Nagyon aktuálisnak érzem ezt a regényt, amelyben egy szerelmi történeten keresztül Kelet- és Nyugat-Európa kerül szembe egymással, az összehasonlítás és a folyamatos szembesítés szinte elkerülhetetlen. Állandó félreértések, súlyos vádak adódnak a történelmi, kulturális és értékrendbeli különbségek miatt, de talán ennél is fontosabb az a fájdalmas mód, ahogy mi, keletiek látjuk saját magunkat, kiszolgáltatva kedvezőtlenül alakuló történelmi múltunknak.
Az aktualitása abban rejlik szerintem, hogy még mindig nem sikerült megemésztenünk a szerencsétlen múltunk okozta lélektani, erkölcsi konfliktusokat, cserébe vádaskodunk, gyűlölködünk. … mert valakinek tovább kell adni a rúgást, amit mi kaptunk, és ha bennünket valamikor lenéztek és semmibe vettek, hát majd mi is lenézünk és semmibe veszünk másokat, és ha hozzánk kegyetlenek voltak, azok legyünk mi is, mihelyt lehetőség nyílik rá.
Emiatt nem találhat egymásra a szemlélők alaptörvényét megsértő Roland és az értelmiségiként is előítéletekkel küzdő Anna. Emiatt nem tudunk ma sem továbblépni, és a ténylegesen fontos dolgokkal foglalkozni.

>!
Európa, Budapest, 2004
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630775069
>!
cseri P
Szabó Magda: A szemlélők

Nem tartozik Szabó Magda legismertebb regényei közé, de én szeretem.
És most megint nagyon aktuális.

>!
icu79 P
Szabó Magda: A szemlélők

Nagyon szeretem Szabó Magdát, viszonylag sok könyvet olvastam már tőle. Ebben is nagyon tetszik a stílusa, ahogyan ír és nagyon érdekes maga a történet is. De nekem ez most nyomasztó volt, ráadásul befejezetlennek éreztem. Egy kicsit a Katalin utcához tudnám hasonlítani, ott éreztem hasonlót, már ami a nyomasztó hatást illeti. Persze, azért Szabó Magda fanoknak kötelező!

>!
Ene
Szabó Magda: A szemlélők

„És most köszönöm, ami mégis szép volt, és Isten veled, és vége.” És komolyan vége.És komolyan köszönöm.Csodálatos könyv volt, bár belátom, nagyon nehezen indult, túl kaotikus volt.De nem adtam fel, mert tudtam hogy Szabó Magdába nem fogok csalódni.És nem is csalódtam ám! Lenyűgöz minden egyes szava, és az,hogy milyen szívhez szóló mondatokat alakít belőlük. Ide már csak egy idézet,ebből a könyvből : „Magadtól is tudhatnád, hogybazért szerettem meg az egyiket, mert szerettem a másikat.” Ha szeretsz egy Szabó Magda könyvet, akkor megszeretsz másat is.:)


Népszerű idézetek

>!
habosvilla

Johanna alkonyatkor a legrondább, Johanna az a típusú csúnya nő, aki reggel és délelőtt még csak elviselhető, de estére legjobb volna dobozba zárni.

1 hozzászólás
>!
Creusa

Elég változatos arctípusokat esztergált ki magának a biológia és az anatómia a mi vidékeinken.

261. oldal

1 hozzászólás
>!
Kági

Megszoktalak, minden hátrányoddal együtt, még azt is, hogy új és új hazugságokat találjak ki, ami segítségével megszabadulhatok tőled, mikor aztán végre szabad lettem, kiderült, nem sokra megyek vele, így se vagyok különösképpen boldog vagy elégedett.

>!
olvasóbarát P

…és éljen a te nagyszerű hazád, amely a légynek se vétett, de a légynek sem segített soha, mert tudta más semleges országok példájából, hogy semlegesnek lenni jó húzás, az is volt mindig.

320. oldal

>!
Alesha

Milyenek lennének ezek, ha nem akarták volna folyton agyontaposni őket? Ezek szerelmesek a nemzeti múltjukba, a bűneikről is úgy beszélnek, hogy nem magukat gyűlölik, hanem azokat, akik az elkövetésükre kényszerítették őket.

>!
Mezei_Dávid

Ha élünk, mi Európa ellenére élünk, s azért, mert – ahogy a képzésedkor meg kellett tanulnod – olyan mániákusan ragaszkodunk a hazánkhoz, hogy mindig akad köztünk valaki, aki megszervezzen egy nemzeti megmozdulást.

291. oldal, Ítélet (Magvető, 1973)

>!
Szelén

És most köszönöm, ami mégis szép volt, és Isten veled, és vége.

264. oldal

>!
Creusa

Ha két nagyhatalomnak valami baja volt egymással, nem a ti földjeitekre ment tombolni, megvívni mérkőzéseiket, nem nálatok volt olyan nagy uralkodóház, amely nem is lakott a fővárosban, hanem egy másik országból utálta a népet, melyet rabbá tett és kifosztott. Ha élünk, mi Európa ellenére élünk, s azért, mert olyan mániákusan ragaszkodunk a hazánkhoz, hogy mindig akad köztünk valaki, aki megszervezzen egy nemzeti megmozdulást.

231. oldal

>!
Szelén

De hogy itthagyta egyedül, hogy meg mert halni, hogy nem állt ellen, s nem szerette annyira, hogy életben maradjon, hanem megszökik a felelősség, a szerelem, a betegség és az öregedés elől, azt egyszerűen nem lehetett megbocsátani.

127. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Száraz Miklós György: Lovak a ködben
Benedek Szabolcs: A fiumei cápa
Georg Klein: Gyermekkorunk regénye
David Autere: Máglyatűz
Adolf Meschendörfer: Corona
Ivan Vazov: Iga alatt
Ivan Vazov: Rabigában
Pavel Vilikovský: Kutya az úton
Hanák Péter: A Kert és a Műhely
Csepeli György: Nemzet által homályosan