Arany ​200 – Balladaremix 1 csillagozás

Szabó István Zoltán – Takács Gábor (szerk.): Arany 200 – Balladaremix

A forradalom után a határon elfognak egy zavart nőt. Vajon milyen vészterhes titkot őriz?
Rejtélyes vadász érkezik az aprócska faluba. Vajon azért jött, hogy levadássza a félig asszony, félig madár szörnyeteget?
A rendezett polgári családba új dajka kerül. De kinek van igazából szüksége a fiatal lányra, a kisgyereknek, vagy a szüleinek?
Egy furcsa lány, aki különleges képességekkel bír. Vajon elég lesz-e ez akkor, amikor a varázsvilág által űzött lélek téved a falujába?

A Próza Nostra második novellapályázatának legjobbjaiból készült válogatás ezúttal Arany János balladáit gondolja újra: rejtélyek, árulások, szerelmek és gyilkosságok sorjáznak az írásokban, bizonyítva ezzel a halhatatlan költő nagyságát és műveinek időtálló erejét.

A művek szerzői: Jassó Judit, Tolnai Panka, Puska Veronika, Baranyai Dóri, Bacsai Gábor, Hacsek Zsófia, Hingyiné László Erzsébet, Veress Elza-Emőke, Benke Attila

Tartalomjegyzék

>!
Magánkiadás, Szeged, 2018
150 oldal · ISBN: 9786150023984
>!
Próza Nostra, Szeged, Budapest, 2018
150 oldal · ISBN: 9786150023977
>!
Próza Nostra, Szeged, Budapest, 2018
150 oldal · ISBN: 9786150023991

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Perly>!
Szabó István Zoltán – Takács Gábor (szerk.): Arany 200 – Balladaremix

A tavalyi év legjobban várt megjelenése volt nálam. A borító keltette fel a figyelmemet, amit a Próza Nostra egyik karcában láttam (https://moly.hu/karcok/1113730). Arany János bőrkabátban… Zseniális ötlet volt! :D A fülszöveg is kíváncsivá tett, ezért alig vártam már, hogy elérhetővé váljon.

Csalódott vagyok. Nagyon egysíkúra sikeredett ez a válogatás. Érdekes, hogy az első három helyezett (pontosabban az első és a két megosztott második) alkotása is a Vörös Rébéket dolgozza fel. A három közül Bacsai Gábor: Mint szél hátán a toll című novellája volt a legjobb, de a kedvencem mégis Tolnai Panka: Ágnes noirja és Hingyiné László Erzsébet: Bombabiztos sztorija lett. Az első (Veress Elza-Emőke: Vörös Rébék) egyáltalán nem tetszett. Semmi értelme nem volt, ahogy a másik második helyezettnek (Puska Veronika: Madárról madárra) sem.
Az elsőnél a sok román és angol mondat jóvoltából rengeteg lábjegyzet íródott. Az angolért nem kellett letekerni, de a románért igen. Egy idő után pedig elvesztettem a fonalat, hogy melyik mondat kinek a szájából hangzik el. És ez így ment harmincöt oldalon keresztül. Élvezhetetlen volt!
Ami Puska Veronika: Madárról madárra című pályamunkáját illeti, még annyira sem értettem, mint a románnal teletűzdelt irományt, pedig ez magyarul volt…

Elég sok elírás volt a művekben. Egyes szavakba oda nem illő betűk kerültek, vagy épphogy kimaradtak. A központozásban ellenben nem volt szembetűnő hiba.

Ezenkívül nagyon zavart még bennük (tisztelet a kivételnek!) a töméntelen mennyiségű káromkodás.

A fentebb említetteken kívül Hacsek Zsófia: Jégkaparó és Benke Attila: Ágnes, az őrült és a szerető című alkotások tetszettek még.
Jassó Judit: Pirosja (bár nem az én ízlésvilágom) szintén jól sikerült munka. Jobban belegondolva, csak annyi bajom van vele, hogy nem pont elsőnek kellett volna betenni.
Baranyai Dóri: Tengerihántása semleges volt számomra. Nem volt sem jó, sem rossz.

Kíváncsi lennék, ha a szerkesztők szerint ezek voltak a legjobb pályamunkák, akkor vajon a többi milyen lehet?


Népszerű idézetek

Perly>!

Iza élete úgy szállt el, mint szél hátán a toll.

52. oldal, Bacsai Gábor: Mint szél hátán a toll

Perly>!

De Gold tudta, hogy ez a történet pont ezért állja meg a helyét. Mert mindig vannak homályos részek. Mert ez a valóság. Így kell működnie egy bombabiztos sztorinak.

69. oldal, Hingyiné László Erzsébet: Bombabiztos sztori


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Estelle Brightmore: 13. napon
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban