Szabó István Zoltán (szerk.) · Gaborják Ádám (szerk.) · Takács Gábor (szerk.) · Makai Péter Kristóf (szerk.) · Benkő Marianna (szerk.)

Az ​atomkatasztrófa gyermekei 5 csillagozás

Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei

A Próza Nostra Csernobil 30 című novellapályázatának legérdekesebb és legjobb szövegeit bemutató antológiába tizenkét novellát válogattunk be. Lesznek köztük ismerős és ismeretlen nukleáris tájak, az események következményeit vizsgáló, kitalált történetek, a posztapokaliptikus zsáner elemeit felhasználó transzformációk, ismert irodalmi alkotások vagy filmek parafrázisai, de rövid antiutópiákat, irodalmi visszaemlékezéseket, s elvont allegóriákat egyaránt találhat az Olvasó. De összefuthat akár radioaktív farkasokkal is.

A művek szerzői: Weiner Sennyey Tibor, Szetlik Péter, Kovách Kristóf, Acsai Roland, Farkas Balázs, Bégányi Dániel, Szabó Zsanett, Szentmihályi Gergely, Szöllősi Kristóf, Király Csaba, Jassó Judit, Szerencsi István

Tartalomjegyzék

>!
Magánkiadás, Szeged, 2016
138 oldal · ISBN: 9789631268942 · Illusztrálta: Gyarmati János

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ikarosz>!
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei

Egy újabb nehéz értékelés.
Hullámzó minőségűek az írások, vannak benne szép számmal jók, viszont szinte mindegyik olyan, hogy vagy hamarabb véget ér mielőtt kibontakozhatna, vagy valami hirtelen fordulattal ér véget, ami nem igazán illik az egészhez.
Mindettől függetlenül nem bánom, hogy elolvastam, de a fikció nem tudott felnőni az élet írta sztorihoz.

Kicsibogár P>!
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei

Az egész novelláskötet egy-egy apró halál. Igaz, ez a téma nem az a könnyed, rózsaszín és habos-babos téma. De mindegyik író megtalálta a saját szemszögét és közelítését a 30 éve bekövetkezett atomkatasztrófához.

m6tika >!
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei

Változatos alapötletek és kidolgozások. Kapunk elvont allegóriákat, Sztalker-utánérzéseket, kalandtörténeteket. Akad néhány eredeti megközelítés is, bár legtöbbjük csak pár perces elmélkedésre adott alapanyagot. Nem különösebben emlékezetesek, de rövid időtöltésnek elmennek. A kedvencem az első, a 01:23:58 című novella.


Népszerű idézetek

luthienlovemagic IP>!

A kislány sírni kezdett. Könnycsepp hullott ki a szeméből, ami víz volt és só, néhány izotóp és rengeteg fájdalom. Akkora, amekkorát csak a kisgyermekek képesek érezni. De mire a könnycsepp leért a szoknyájára, már láng volt. Egy lángocska. Akkora, mint egy gyufaláng, és füstölögve lyukat égetett a szöveten. Az anyja rémülten odakapott, hogy eloltsa, aztán körbenézett, hogy látta-e valaki, majd a hajnali ég felé emelte arcát, de tisztaság helyett csak fekete koromszemcsék hulltak rá.

35. oldal, Acsai Roland: Radioaktív farkasok

luthienlovemagic IP>!

A holló elfordította fejét, mert az isteni tűz melege még a lélek számára sem könnyen elviselhető. Most lett bizonyos számára, amit földi élete során csak sejtett. Az igazi szeretet elviselhetetlen és az emberek az összes lehetséges úton azon igyekeznek, hogy elkerüljék.

114. oldal, Jassó Judit: A holló

luthienlovemagic IP>!

A szeretetnek és a gyűlöletnek is ára van, ezt minden ember megtudja legkésőbb az utolsó ítélet óráján.

118. oldal, Jassó Judit: A holló

Szelén>!

Szürkébe öltöztek, hátha elvegyülhetnek a sugárzó törmelékben, nehogy észrevegye őket a Halál.

Szerencsi István: Odakint sötétedik

luthienlovemagic IP>!

Gyenyisz sokszor érezte azt a hóbortos és kifejezetten furcsa Knyazevics társaságában, hogy ők ketten Scully és Mulder párosára hajaznak. Gyenyisz mindig utálta, hogy a sorozatban az epizód végi lezárások általában Mulder verzióját hozzák ki végül győztesnek, míg Scullynak csak az ördög ügyvédje szerepe marad. Ráadásul be is jött neki a csaj.

77. oldal, Szentmihályi Gergely: Lovagok tánca

luthienlovemagic IP>!

– A Zónán kívüli élet sem könnyű. Próbáltam, nem ment. És előbb-utóbb úgyis mindenki meghal.

89. oldal, Szentmihályi Gergely: Lovagok tánca

luthienlovemagic IP>!

Szerinted, ha ezt kihúzom, elvérzek? – mutatott a késre.
– Igen.
– Akkor ezt még megfontolom – mosolygott a zónások vezére. – Kitettél magadért, le a kalappal! És hamarosan egy politikai gyilkosság ügyét is megoldod. Ideje elbúcsúznunk.

93. oldal, Szentmihályi Gergely: Lovagok tánca

luthienlovemagic IP>!

Nem lesz több fájdalommal szült magzat, sem fáradtsággal megművelt föld, sem tövis- és bogáncs ízű élet. Nem fogják személyesen megismerni a jót és a rosszat, csak lények lesznek, teremtmények.

113. oldal, Jassó Judit: A holló

luthienlovemagic IP>!

Lift, rohanás. Ólomsúly rajtuk és bennük. Szürkébe öltöztek, hátha elvegyülhetnek a sugárzó törmelékben, nehogy észrevegye őket a Halál.

131. oldal, Szerencsi István: Odakint sötétedik

Kicsibogár P>!

Eszébe jutott: „A könny a lélek vérzése. Hadd folyjon, tisztítsa ki a sebet, ami a lényünk elszakadásakor esik.”

137. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Stephen King: Rémálmok bazára
Farkas Balázs: Embertest
Pintér Bence (szerk.): A magyar fantasztikum helyzete
Bakos József – Kun J. Judit (szerk.): Őrségváltás
Bakos József – Kun Judit (szerk.): Lélekvándorok
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Szabó István Zoltán – Takács Gábor (szerk.): Arany 200 – Balladaremix
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10