Éjjeli ​ellető 4 csillagozás

Szabó Ildikó Angéla: Éjjeli ellető

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény megtörtént esetet dolgoz fel.
1951. április, Magyarország. Megkezdődtek a fővárosban a kitelepítések. Az értelmiségi és nemesi családok nemkívánatos elemekké váltak. Korra és nemre való tekintet nélkül, minimális csomagjaikkal kerültek polgári otthonaikból vidéki száműzetésbe. Dr. Szabó Miklós törvényszéki bírót két kicsi gyermekével és feleségével Újszilvásra deportálták. Egy grófi család is felkerült a listára, akiket nem csak vagyonuktól, de nemesi rangjuktól is megfosztottak. Hogyan élik meg a drámai változást? Mit szólnak ehhez a meghurcolt kulák családok, akik kénytelenek befogadni a fővárosi üldözötteket? A szálakat Sztálin mozgatja, a magyar politikai elit kifogástalan bábjai főszereplésével, élükön Rákosi Mátyással és Gerő Ernővel. Szerelem, árulás, születés és halál – az élet körforgása soha nem áll meg.
Történelmünk eme apró szégyenfoltjáról a mai napig nem sokat tudunk. Ezt az űrt tölti be a debütáló szerző hiánypótló regénye.

>!
Saxum, Budapest, 2019
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632482767

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
panni5
Szabó Ildikó Angéla: Éjjeli ellető

Most olvastam. Nagyon tetszett. Izgalmas fordulatokat tartalmazó regény.

>!
Róbert_Tóth_5
Szabó Ildikó Angéla: Éjjeli ellető

A könyvhéten jutottam dedikált példányhoz a mosolygós író hölgy jóvoltából.Szüleim révén érintett vagyok a történelmi korszakban, ezért nagy várakozással kezdtem olvasni a könyvet. 2 nap alatt felfaltam. Jó a cselekménye, jók a jellemábrázolások. Nem a politika és a történelmi események a regény kulcs elemei, hanem az egyének szemszögéből látjuk azt, amiről a mai napig sunnyog a politikai elit. Nagyszerű lehetőség volt átélni mindazt, amit eddig csak nagyszüleim és édesanyám szűkszavú elbeszéléseiből ismerhettem. A könyv hatására kerestem fel a recski büntetőtábort a Mátrában, ahol nemcsak a regény történelmi hűségéről kaptam tanúbizonyságot, hanem arról is milyen hitvány, aluliskolázott emberek irányítottak milliókat az országban. Őszintén szólva számomra egy bizonyos életkor elérése is kellett ahhoz, hogy a történelmi kliséket átlépve részleteiben is elmerüljek egy adott időszakban. Erre a célra tökéletesen megfelelt a regény, és egyet kell értenem a könyv fülszövegében olvasható „hiánypótló” titulussal.

>!
Gergely_Balázs_Nagy
Szabó Ildikó Angéla: Éjjeli ellető

Annak ellenére, hogy a történelem sose tartozott a kedvenceim közé, ez a könyv mégis magával ragadott. Három nap alatt végeztem vele, nem lehet letenni!


Hasonló könyvek címkék alapján

Laczkó Géza: Rákóczi
Pavol Rankov: Szeptember elsején (vagy máskor)
Gisbert Haefs: Hannibál – Karthágó regénye
Pfeiffer Ede: A kommunizmus gyermeke
Alexandru Ivasiuc: Áradat
Maria Dąbrowska: Éjjelek és nappalok I-II.
Charlotte Brontë: Shirley
Ivo Andrić: A vezír elefántja
Dušan Šimko: Esterházy lakája
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa