A ​bükki füvesember gyógynövényei 23 csillagozás

Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

Gyuri ​bácsit, a szerzőt sokan ismerik. Gyógyteáit issza a fél parlament, miniszterek és sztárok. Állandó vendége a televízió több csatornájának. Hírnevét annak köszönheti, hogy olyan ősi tudással rendelkezik, mely egyedülálló napjainkban: ismeri és használja a környezetünkben termő gyógynövényeket. Családjában népi gyógyítók voltak több nemzedéken keresztül, tudomása szerint félezer évre visszamenőleg. Újabb könyvének társszerzője lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa, szellemi örököse, a családi hagyományok továbbvivője. A könyv 65 gyógynövényről ad részletes leírást színes rajzokkal illusztrálva. Megtalálható benne, milyen betegségre milyen növényt lehet használni, hogyan lehet megelőzni a komoly bajokat. Semmi nem marad titok: a több száz éves tudást szívesen osztják meg a szerzők az olvasókkal. A könyvben olvashatjuk a gyógynövényes gyógyítás történetét, általános gyűjtési és teakészítési tanácsokat, valamint betegségcsoportokra bontva, a különféle gyógynövények alkalmazásához ad… (tovább)

>!
Magánkiadás, Bükkszentkereszt, 2008
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630651110 · Illusztrálta: Natália Lopes

Enciklopédia 12


Kedvencelte 5

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

saribo>!
Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

Úgy döntöttem most befejezettnek nyilvánítom ezt a könyvet, annyit forgattam már.
Nagyon tisztelem és nagyra értékelem Szabó Gyuri bácsi tevékenységét, a könyvei közül eddig csak ehhez az egyhez volt szerencsém, de ezt az elmúlt két évben nagyon sokszor kézbe vettem.
Nagy előnye, hogy – sok egyéb, más nyelvből fordított gyógynövényes könyvvel ellentétben – kizárólag olyan gyógynövenyeket ajánl, amik Magyarországon is megteremnek vagy hozzáférhetőek és gyűjthetőek, és nem is kizárólag Gyuri bácsi saját márkája alatt árulják őket azok részére akik nem vállalkoznak a gyűjtésre, termesztésre.
Ez a könyv részletezi – a különben a Facebookon is hozzáférhető – gyógynövényes egészségmegőrző naptárat, ami napi-heti váltakozással előírja bizonyos gyógyteák fogyasztását vértisztításra, immunerősítésre, mirigyekre, vérnyomásszabályozásra, máj és epetisztításra, stb, stb. A kúra alkalmazásával karbantartjuk a szervezetünket és megelőzhetünk bizonyos betegségeket. Mi két éve isszuk már a teákat a naptár szerint, teljes megelégedettséggel.
A naptáron kívül gyógynövényeket, teakeverékeket is ajánl különböző betegségek és betegségeket megelőző állapotok kezelésére is, valamint felsorol jónéhány gyógynövényt a hatásukkal együtt. Szerintem alapmű annak aki érdeklődik a téma iránt és szintetikus szerek nélkül próbálja meg gyógyítani, karbantartani a szervezetét.

Filippino P>!
Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

Minden tiszteletem Gyuri bácsié! Példaértékű, amit tesz! Megőrzi a hagyományokat, és továbbadja az utókornak. Régebben tudták az emberek, hogy a természet szerves részei, hogy „fűben-fában orvosság”, hogy ezt a nagyon fontos tudást kell megtanítani a fiatalabbaknak, és nem véletlen, hogy épp azzal tudunk gyógyulni/ megelőzni, ami a közvetlen környezetünkben található, a hazánkban. Érdekes visszagondolni, hogy annó a gyógyszerek miből készültek, és most miből. Hogy a gyógyszeripar egyenlő a vegyiparral. Ha csupán a saját kis tapasztalataimat nézem: egy adott problémánál elmentem az orvoshoz, felírt sok-sok gyógyszert, volt, hogy hatott, volt, hogy nem, de mikor ugyanennél a betegségnél elkezdtem a rá való gyógyteát iszogatni, és pár órán belül elmúltak a tüneteim, azt mondtam, ez igen! Ha meg tudom oldani természetes módon, akkor miért vennék magamhoz kemikáliát? Aztán végső soron a megelőzés a legfontosabb.

2 hozzászólás
Zálog>!
Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

Informatív, nem szájbarágós, nagypapásan okítós könyv a gyógynövényekről. Végig érződik a hatalmas ismerethalmaz és elhivatottság, amit Gyuri bácsi évtizedek alatt olvasztott magába. Külön piros pont, hogy nem reklámozza agyon a saját termékeit, és olyan teakeverékeket is ismertet, amik alapján saját vegykonyhában is simán elkészíthető ez-az.
Két bajom volt csak vele: az egyik az ára. A másik pedig, hogy lehetne kicsit bővebb.

Stitch>!
Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

Nagyon szép kiadvány, különösen az első pár oldal tetszett, ahol nagyon jól össze vannak szedve a gondolatok a gyógyteákról.
Ez a könyv olyan, hogy sokszor kell forgatni, nagyon hasznos. Nem feltétlenül olyan típusú könyv ez, amit egyből el kell olvasni. De ha valakinek így jön össze, mint nekem is, az is rendben van.
Gyuri bácsi mindenki számára ismert személy, akitől sokat lehet tanulni.

Bencuska>!
Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

Két éve már, hogy fogyasztja az egész családom a gyógyteákat az ő naptára szerint.Nekünk bevált!

gjudit8>!
Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

Nagyon jó összeállítás a hazai gyógynövényekről – számtalan recepttel és érdekességgel. Egy tárgymutató a laikus olvasó számára igazi kézikönyvvé tehetné a kötetet…

Leslie_Visontai>!
Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

A természetgyógyászat elfogadása szubjektív. Mindenkinek más a véleménye a természetes gyógymódokról. A megelőzés fontosságáról viszont mindenkinek ugyanaz a véleménye.
Gyuri bácsinál hitelesebb füves embert nem tudnék megnevezni.Ő nem legyártja a terméket, hanem megmutatja, hogy a természet mit ad nekünk és azt mire tudjuk felhasználni.
A modern világ , természettől eltávolodott embere így egy picit visszatalál az igazi értékek egy darabkájához.
A könyv mindenki könyvespolcán helyet érdemel, úgyhogy hajrá, jó egészséget! :-)


Népszerű idézetek

saribo>!

A középkor leghíresebb orvosa Paracelsus. Az orvos a természet beható ismeretével gyógyít, mondta. Kutatásai a biokémia, a fitoterápia és a homeopátia alapjait rakták le. Elvetette az egzotikus növények használatát, és azt vallotta, a körülöttünk levő növényekkel kell gyógyítani magunkat.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: biokémia · homeopátia · orvos · Paracelsus
4 hozzászólás
gjudit8>!

Nem jó, hogy zsíros ételeket eszünk, és a hashajtó növényektől várjuk a székletünk rendben tartását. Gyakran állandósulhat a székrekedés, és ez különféle bélrendszeri megbetegedéseket okozhat. Tessék salátát, zöldségeket, gyümölcsöket enni, és elegendő lesz az évi kétszeri béltisztítás pl. gyújtoványfűteával.

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: étkezés · gyógynövény · hashajtó · tea
1 hozzászólás
axi>!

A gyógynövények között nagyon sok a baktériumölő, sőt, sok antibiotikus hatású is van közöttük. 1950-ben Winter német professzor 1248 fajta növényt vizsgált meg, ebből 378 növénynek (29,5%) volt antibiotikus hatása. Ezt annak idején a penicillin feltalálása kapcsán vizsgálta. Pl. a pókhálóban is van penicillinszármazék, amit magyar orvosok fedeztek fel. Nagymama használta is a pókhálót, de az Egri csillagokban is le van írva, hogy sebre használták. Ezeket csak azért írom le, mert véleményem szerint nem szabad semmit elfelejteni, ami megszünteti a fertőzéseket, mint pl. a kígyószisz, ami ugyan nem a legjobb baktériumölő, de lehet olyan eset, amikor csak ez szükséges a gyógyuláshoz.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1950 · kígyószisz · penicillin · pókháló

Hasonló könyvek címkék alapján

Maoshing Ni: A hosszú élet taoista titkai
Takáts Alajos: Tudnivalók a gyomor- és nyombélfekélyről
G. Edward Griffin: A világ rák nélkül
M. Pahlow: Reumás és köszvényes bántalmak kezelése
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Keith Mumby: Vezérfonal táplálékallergiákhoz és környezeti ártalmakhoz
Albert Schalle: A vízgyógyászat ABC-je
Michael T. Murray – Joseph E. Pizzorno: Gyomorpanaszokra természetgyógyász gyógymódok
Temesvári Gabilla: A gyógyító lélegzet
Manfred Müller: Az arc mint az egészség tükre