Miért? 1 csillagozás

Szabó Dezső: Miért?

E ​kötetben Szabó Dezső hatalmas írói örökségének hat gyöngyszemét kapja kézbe az olvasó. A kisregények teljes keresztmetszetét adják az életmű ideológiai egységének és esztétikai sokszínűségének.

Az Ócskay László kettős idősíkja árulás és hűség viszonyát, valódi és álhazafiság mibenlétét járja körül. A megrázó erejű Patkó István halála azon művek egyike, ahol a transzcendens elem nyomatékosan jelenik meg, és a magyar nyomorúságot egyetemes emberi nyomorúsággá tágítja.
A Miért? hosszabb regénynek készült, az író ugyanis sohasem mondott le Az elsodort falu további folytatásáról. Figyelemre méltó társadalmi elemzés, kulcsregény, jól felismerhető benne gróf Károlyi Mihály és Jászi Oszkár alakja.
A Feltámadás Makucskán a magyar irodalom legkáprázatosabb politikai pamfletje. Egy baranyai faluban húsvétvasárnapján beteljesül az írás: feltámadnak, majd hazasétálnak a temető halottjai, és folytatni akarják életüket. Egészen a Parlamentig hullámot verő, beláthatatlan… (tovább)

>!
Lazi, Szeged, 2013
376 oldal · ISBN: 9789632672045

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Kovács_Laci>!
Szabó Dezső: Miért?

A szerző nem éppen jó híréhez képest meglepően kiegyensúlyozott, humoros írásokkal büszkélkedhet. Bővebben a goodreads-en írtam a kötet regényeiről.

https://www.goodreads.com/review/show/3339938468…


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Lakatos Levente: Feltörő ösztönök
Bartis Attila: A vége
Bleeding Bride: A téboly kertje
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Árulás
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
A. O. Esther: Kristályfény